Dochter UPC verwijdert anti-Scientology site

Een dochter van kabelbedrijf UPC, Priority Telecom, heeft onder druk van de Scientology Kerk de internetprovider Xtended Internet afgesloten. Scientology maakte bezwaar omdat een website van die provider uit het werk van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard citeert en daarmee de auteurswet zou overtreden.

Xtended Internet, een kleine provider die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting op internet, gaf ruimte aan xenu.net, een anti-Scientologywebsite. Op die site staat bijvoorbeeld een citaat van Ron Hubbard uit 1980 uit de Reader's Digest: 'Schrijven voor een penny per regel is belachelijk. Als iemand echt een miljoen dollar wil verdienen, kan hij het best een eigen kerkgenootschap beginnen'. Hubbard richtte later de Scientology Kerk op. De Scientology kerk wordt op Xenu.net omschreven als een smerige en gevaarlijke sekte, die zich voordoet als een religie. Het doel ervan is om geld te verdienen.

Een woordvoerder van Priority meldde dat de afsluiting van Xtended Internet verband hield met ,,het afstoten van bepaalde bedrijfsonderdelen'', maar erkende ook dat de afsluiting wel degelijk te maken had met Scientology. Priority beroept zich verder op de voorwaarde in het contract die luidt: 'afsluiten zonder opgaaf van redenen is toegestaan'.

Provider en site hebben intussen een ander onderkomen gevonden. Een uitgebreid artikel over de gang van zaken staat op Planet Multimedia