Onderzoek naar dode dieren in natuurgebied

De politie in de kop van Noord-Holland doet onderzoek naar aanleiding van de vondst van vijf dode dieren in natuurgebied 't Zwanenwater bij Callantsoog. Uitwaterende Sluizen heeft maandag de Zijperzeedijk afgesloten voor publiek. De kans bestaat dat er vergiftigd vlees ligt. Op de dijk in het gebied, waar vaak veel vakantiegangers verblijven, tussen camping De Lepelaar en de Mariniersbocht, worden vaak honden uitgelaten.

In en vlakbij het natuurgebied zijn drie dode buizerds en twee dode vossen gevonden, die naar alle waarschijnlijkheid zijn vergiftigd. Natuurgebied 't Zwanenwater zelf is niet afgesloten. Hier mogen geen honden komen.

Buizerds en vossen zijn aaseters, vandaar dat er vooralsnog vanuit wordt gegaan dat er ergens vergiftigd vlees ligt. Maar het blijft voorlopig nog gissen naar de werkelijke oorzaak, toch is het vermoeden dat het om een snel werkend gif gaat.

Om duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak van de beesten, worden ze opgestuurd naar een onderzoeksinstituut in Lelystad. Gisteren is in het buitengebied van 't Zwanenwater de zoektocht naar dode dieren voortgezet. Beesten die pijn lijden en dreigen dood te gaan hebben vaak de neiging weg te kruipen in een hoekje. Zij verstoppen zich. Bij vergiftiging worden de dieren eerst ziek.

Bij de dierenartsengroepspraktijk Schagen, die ook in Callantsoog dienst doet, waren tot gistermorgen nog geen meldingen van zieke honden binnengekomen.