Nieuwe manier om paling te doden

Medi@Watjzer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) en onderzoeksinstituut ID-Lelystad hebben een nieuwe, baanbrekende methode ontwikkeld, waarmee men palingen op een ‘meer humane wijze’ kan doden. Bij de huidige manier treedt de dood langzaam in en schieten veel palingen in de stress.

Al eeuwen lang worden de diertjes levend van hun slijmhuid ontdaan in een zoutbad. De slijmhuid is bij palingen ongeveer hetzelfde als de huid voor de mens. Omdat de palingen steeds bij bewustzijn blijven, zoeken zij nog enkele minuten lang naar ontsnappingsmogelijkheden. Door de minutenlange en bijzonder wrede doodstrijd treedt stress op. Deze methode wordt door dierenrechtenorganisaties al lang bekritiseerd.

De onderzoekers H. van de Vis van het RIVO en B. Lambooij van ID-Lelystad bedachten een methode waarbij de glibberige alen binnen één seconde worden bedwelmd. Daarna kunnen de bewusteloze palingen gedood en geslacht worden. Bij de nieuwe methode komen de dieren eerst in zoet water tussen twee elektroden. Door een flinke stroomstoot worden de dieren bewusteloos en gevoelloos. Daarna wordt de paling gedood door enkele minuten een relatief lage stroom door het water te stoten, in combinatie met het doorleiden van stikstofgas.

Voorlopig wordt het systeem nog niet op grote schaal toegepast.