VS vragen om Nederlandse militaire inzet

De Verenigde Staten hebben Nederland gevraagd schepen en vliegtuigen gereed te houden voor inzet in het operatiegebied rond Afghanistan. Het zou hierbij niet gaan om gevechtstaken, maar om het verzamelen van inlichtingen, logistiek, surveillance en begeleiding van andere vaartuigen. Deze informatie komt van betrouwbare bronnen in Den Haag.

Het Amerikaanse verzoek kwam begin deze week bij Defensie binnen, twee weken na het bezoek van minister De Grave (Defensie) aan het Amerikaanse militaire coördinatiecentrum in Tampa, Florida. Toen kreeg de minister al te horen dat de VS het liefst de Nederlandse bijdrage zou willen inzetten in de wateren nabij Pakistan en het Caraïbisch gebied. De Nederlandse strijdkrachten zouden zo het wegvallen van de Amerikaanse eenheden kunnen compenseren. Verwacht wordt dat de Amerikanen de Nederlandse eenheden op korte tot middellange termijn in het operatiegebied willen inzetten.

Nederland heeft de VS voor de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan vier Orions, drie fregatten, twee mijnenjagers, een onderzeeboot, zes F16's, een tanker/transportvliegtuig en een Hercules transportvliegtuig toegezegd. Voor het Caraïbisch gebied hebben de Amerikanen al belangstelling getoond voor de onderzeeboot, een fregat en een Orion, maar een definitief verzoek zou nog niet gedaan zijn.

De verwachting is dat het Amerikaanse verzoek vrijdag in het kabinet wordt behandeld.