Oost-Europese prostituees mogen hier werken

Oost-Europese vrouwen die in Nederland het oudste beroep ter wereld willen uitoefenen mogen zich hier als zelfstandig ondernemer vestigen. Het Europees Hof van Justitie heeft hierover vandaag een uitspraak gedaan.

Het gaat in deze zaak om enkele hoeren uit Polen en Tsjechië, die vergeefs hebben geprobeerd een werkvergunning in Nederland te krijgen om in de prostitutie aan de gang te mogen. Nadat de Nederlandse overheid hen een verblijfsvergunning had geweigerd, stapten de dames van lichte zeden naar de Nederlandse rechter. Die legde de zaak voor aan de Europese rechter.

Polen en Tsjechië hebben een associatieverdrag met de Europese Unie afgesloten waarin staat dat ondernemers uit die landen zich als zelfstandige in de EU mogen vestigen. Het Europees Hof is van mening dat prostitutie in beginsel als een economische activiteit moet worden beschouwd. Discriminatie tussen onderdanen van de EU en landen als Polen en Tsjechië die prostitutie als zelfstandige bedrijven, is hierdoor ontoelaatbaar, stelt het hof.