Twijfel VS over pakkans Bin Laden

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, vreest dat Osama bin Laden ontsnapt aan de Verenigde Staten. Hij zegt donderdag in de Amerikaanse krant USA Today dat omverwerping van het Talibanregime makkelijker is dan het "vangen of doden van Bin Laden."

Kort na de aanslagen van 11 september deed president Bush de plechtige belofte dat het Amerikaanse leger Bin Laden ,,dood of levend'' zou pakken. Rumsfeld is er niet gerust op dat Bush die belofte kan nakomen. "De wereld is groot, er zijn veel landen en Bin Laden heeft veel geld. Er zijn een heleboel mensen die hem willen helpen", aldus Rumsfeld in USA Today.

Ook de Britse premier Blair zegt dat het een zware klus is de Saudische terrorist in de kraag te vatten. "Hij wordt goed beschermd en is tot de tanden gewapend", aldus Blair donderdag in de Britse krant The Daily Telegraph. Blair voorspelt dat Bin Laden wordt omgebracht.

Rumsfeld is er wel van overtuigd dat het Talibanregime ten val komt, maar volgens de Defensieminister ligt het niet voor de hand dat een centrale regering voor heel Afghanistan aan de macht komt. Met het oog op de grote verdeeldheid in het land en de lange traditie van oorlog voorziet hij een scenario waarin de door de VS gesteunde Noordelijke Alliantie vanuit Kabul de macht gaat uitoefenen. Een andere groepering, met daarin wellicht ook leden van de Taliban, zou vanuit de zuidelijke stad Kandahar over een deel van Afghanistan kunnen regeren.

Ondanks het optimisme over de campagne tegen de Taliban is Rumsfeld net als admiraal Stufflebeem verrast over het hardnekkige verzet tegen de Amerikaanse aanvallen. "De Taliban hebben carrière gemaakt als vechters en laten zich niet zomaar opzij zetten", stelt Rumsfeld in USA Today. Stufflebeem zei woensdag dat de Taliban er nog steeds in slagen hun mannen van nieuwe uitrusting te voorzien en ze over land te verplaatsen.

Admiraal Fitzgerald, bevelhebber van de Theodore Roosevelt gevechtsgroep, maakte donderdag tegen de BBC melding van "kleine overwinningen" op de Taliban. Fitzgerald zei dat het bondgenootschap van de Taliban "scheurtjes" begint te vertonen.