Grote brand in binnenstad Deventer

In de binnenstad van Deventer woedt een grote brand. Er staan zeker drie monumentale woningen in de brand. Vijf panden worden nog door het vuur bedreigd, zei een woordvoerder van de brandweer.

De woningen maken deel uit van een blok van acht panden in de Assenstraat. De brand ontstond om 03.00 uur in de nacht van maandag op dinsdag in een leegstaand pand, aldus de zegsman. Het vuur verspreidde zich naar de twee naastgelegen woningen.

Van de vijf panden die nog door de brand worden bedreigd, zijn er twee bewoond. De bewoners zijn in veiligheid gebracht. Ze worden opgevangen in een café. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. De brandweer krijgt assistentie van collega's uit onder meer Apeldoorn en Zuthpen.

De woordvoerders van de brandweer en de politie hebben nog geen idee hoe de brand is ontstaan. Eerder dit jaar begon de politie in Deventer een onderzoek naar mogelijke verbanden tussen een reeks grote branden die zich in de eerste vier maanden van het jaar voordeden.

In de nacht van zondag op maandag werden drie woningen in de stad ontruimd in verband met een uitslaande brand in een leegstaand huis in de Dommelstraat. ,,Het roept allerlei vragen op'', zei de woordvoerder van de brandweer met een verwijzing naar de reeks branden. Maar het is volgens hem nog te vroeg om conclusies te trekken over de oorzaak van de huidige brand.

Om de brand in het centrum van de stad te blussen, onttrekt de brandweer water uit de nabijgelegen IJssel. De doorgaande route naar de binnenstad is daardoor versperd met slangen. Dat kan problemen opleveren voor het verkeer in de ochtendspits, aldus de woordvoerder van de brandweer.