Dit jaar zestien nieuwe asielcentra

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opent het komende half jaar 16 nieuwe asielzoekerscentra met plaats voor circa 7400 asielzoekers. Ons land vangt op dit moment ruim 80.000 asielzoekers op waarvan er bijna 69.000 een onderkomen hebben in een asielzoekerscentrum

Hoewel het COA zegt te streven naar het inrichten van vooral kleine asielzoekerscentra blijkt van dat voornemen in een aantal gevallen niets terecht te komen.

Zo krijgt Assendelft een centrum waar 1000 asielzoekers met ingang van december onderdak zullen krijgen. Stadskanaal krijgt er in oktober 600 nieuwe inwoners bij net als Wapenveld. Het Groningse villadorp Haren mag 500 nieuwkomers verwelkomen.

Centra van een dergelijke omvang gelden naar COA-maatstaven nog steeds als grote centra. Volgens een COA-woordvoerster is het 'vanuit bedrijfseconomisch oogpunt' handiger om grote centra te bouwen. "Bij ons geldt dat centra die minder dan 400 plaatsen hebben eigenlijk onrendabel zijn."

De kleinste centra zijn straks te vinden in Oostflakkee (350), Medemblik (325) en Boskoop (280).

Uit cijfers van het COA blijkt dat Noord-Brabant op dit moment de meeste asielzoekers voor haar rekening neemt (9473), gevolgd door Gelderland (7936), Groningen (7276) en Friesland (6711). De provincie Utrecht vangt het minste vluchtelingen op.

Met het oog op de de inrichting van de 16 nieuwe centra is het COA inmiddels driftig op zoek naar leveranciers voor de inrichting van de nieuwe onderkomens. Omdat het hierbij gaat om enorme bedragen, moet het COA deze zaken Europees aanbesteden.