'Gratis internet is bijna voorbij'

Gratis aansluitingen op internet hebben hun langste tijd gehad. Wish-Noknok, dat in februari 1999 de eerste onbetaalde aanbieder was, kondigt aan dat het gratis abonnement wordt geschrapt. Providers als Zonnet, Freeler, Wannadoo en Het Net hebben zich soortgelijk uitgelaten.

Vanaf 1 oktober dalen de uitkeringen van telecombedrijven aan internetproviders met 30 tot 40 procent. Dat is het gevolg van een maatregel van het toezichthoudend orgaan Opta, de waakhond van de telecombedrijven. Vanaf het moment dat de telefoontikken aanzienlijk minder gaan opleveren, is het voor internetproviders nauwelijks nog interessant gratis diensten aan te bieden.

“ Voor ons staat vast dat we voor onze diensten binnenkort geld gaan vragen ,” aldus A. Bakkeren, algemeen directeur van Wish-Noknok. “ Wanneer en hoeveel, staat nog niet vast. Dat vergt nog enige communicatie. Er zal eerst een factuur-relatie met de klanten moeten worden opgebouwd .”

Verwacht mag worden dat nog dit jaar de eerste rekeningen de deur uitgaan. Bij Wish-Noknok staan 450.000 abonnees geregistreerd, van wie er 180.000 actief op het net zijn. Het bedrijf strikte zijn klanten via eenmalige inschrijving van 19,95 gulden. Surfen op het internet kost de gebruikers daarna alleen nog geld via de tweemaandelijkse telefoonrekening.