Opta: lager tarief voor snel internetten

De Opta heeft KPN op de vingers getikt wegens concurrentievervalsing. De waakhond voor de telecomsector vindt dat het bedrijf de aanbieders van ADSL te hoge kosten in rekening brengt voor toegang tot zijn telefooncentrales.

Bij ADSL wordt de ongebruikte capaciteit van een gewone telefoonlijn flink opgerekt. Daardoor kunnen klanten veel sneller internetten. De breedband-dienst is sinds drie jaar in Nederland mogelijk.

De providers van ADSL liggen al geruime tijd overhoop met KPN. Om abonnees snel te laten internetten moeten de bedrijven modems installeren in de wijkcentrales. De providers klagen dat KPN de aansluiting van hun klanten traineert, om op die manier zijn eigen ADSL-dienst Mxstream voortrekt.

In een procedure die was aangespannen door het Haagse bedrijf BaByXL heeft de Opta nu bepaald dat KPN beter inzicht moet geven in de tarieven die het rekent voor co-locatie (de toegang tot de wijkcentrales). De toezichthouder geeft KPN vier weken de tijd om zijn tarieven uit te leggen. Na nog eens vier weken moet het bedrijf nieuwe rekeningen sturen aan BaByXL. "De huidige tarieven liggen volgens onze berekeningen te hoog", aldus de Opta. "Het besluit zal ertoe leiden de kosten voor co-locatie worden verlaagd."

Eerder deze week werd bekend dat Cistron Telecom, een branchegenoot van BaByXL in Alphen aan de Rijn, zijn activiteiten moest beëindigen doordat KPN de stekker eruit trok. Cistron biedt ADSL aan 600 abonnees. Zij raken hun aansluiting kwijt, tenzij er een alternatieve aanbieder wordt gevonden.

De Opta besloot donderdag echter dat KPN de stekker er voorlopig niet mag uittrekken bij Cistron. Volgens de toezichthouder moet KPN Cistron in elk geval diensten blijven leveren tot 21 september.

Cistron Telecom zegt in de problemen zijn geraakt door een conflict over ADSL. Het bedrijf wilde op grote schaal ADSL invoeren en vroeg daarom vorig jaar toegang tot tientallen wijkcentrales van KPN. Het telecombedrijf heeft Cistron de rekening gepresenteerd voor alle co-locaties, terwijl het bedrijf pas in drie steden daadwerkelijk ADSL kan aanbieden.

"Onze schuld loopt in de miljoenen", aldus een woordvoerster van Cistron. Ze ontkent dat de onderneming de rekening aan KPN niet kan voldoen. "We willen niet betalen, want KPN vraagt voor diensten die we niet afnemen."