300 onopgemerkte moorden per jaar

Jaarlijks blijven 250 tot 300 moorden onopgemerkt, omdat de huisarts bij de doodsoorzaak 'natuurlijke dood' vermeld. Dit zegt lijkschouwer en forensisch geneeskundige dr. U. Reijnders van de Amsterdamse GG & GD. Hij baseert zich op onderzoek en eigen waarneming. De afgelopen twee jaar is ongeveer tien procent van de 7200 huisartsen bijgeschoold op het gebied van de forensische geneeskunde. Hij pleit er voor om snel ook de rest van de (huis)artsen bij te scholen.

Dokter Reijnders sluit niet uit dat artsen bij twijfel en in een aantal gevallen uit gemakzucht een natuurlijke dood opgeven. ,,Ze zijn bang voor niks aan de bel te trekken. Met meer kennis en zelfvertrouwen durven artsen dergelijke moeilijke beslissingen sneller te maken.''
De forensisch geneeskundige wil de artsen met nadruk niet in het beklaagdenbankje plaatsen. ,,Het gaat erom dat we met zijn allen de waarheid achterhalen. Daar heeft de samenleving recht op.

De Haarlemse persofficier J. Hartjes reageert verbaasd op de kritische uitspraken van de Amsterdamse GG & GD. ,,Het is juist mijn ervaring dat doktoren redelijk tot goed op de hoogte zijn van doodsoorzaken en zeker geen schroom hebben als zij vermoeden dat er iets niet in de haak is. Dat gebeurt dus ook regelmatig. Het is dan uiteindelijk aan de lijkschouwer om de doodsoorzaak vast te stellen. Die kun je aan de buitenkant niet altijd zien. ''

De politie kan zich wel iets voorstellen bij wat Reijnders zegt. Maar vraagt zich af waarop hij die cijfers baseert. Tweehonderdvijftig tot driehonderd per jaar is op zich een heel getal, maar over een land met een inwonertal van meer dan 16 miljoen mensen, is dat nog erg weinig.