Buren Bulgarije bang voor 'koningscoups'

In de Balkan-buurlanden van Bulgarije is gisteren met ijzig stilzwijgen gereageerd op de electorale monsterzege van oud-koning Simeon II.

Ook in Servië, Montenegro en Roemenië zijn koningen afgezet en verdreven door de communisten. De voorbeeldige comeback van Simeon kan wel eens voor meer 'koningscoups' zorgen, zo wordt gevreesd.

Simeon won in twee maanden de harten van zijn landgenoten. Weinig politici kunnen zeggen dat zij in zo'n kort tijdsbestek zo'n klaterende overwinning hebben geboekt.

Voor de Bulgaren is Simeon een belofte voor een betere toekomst, maar ook een man van wie men echt leiderschap verwacht en geen politiek gekissebis.

De Bulgaarse conservatieven (UDF) en oud-socialisten zijn verpletterd door de 'tsaar', zoals Simeon in Bulgarije wordt genoemd. Zijn Nationale Beweging Simeon II behaalde net geen absolute meerderheid, maar wel de helft van de 240 parlementszetels.

De Bulgaren willen hem een kans geven zijn belofte waar te maken binnen 800 dagen economisch en sociaal orde op zaken te stellen en de diepgewortelde corruptie uit te bannen. Net als de vorige regering wil Simeon zijn land laten aansluiten bij de Europese Unie. Mocht Simeon zijn doel bereiken en Bulgarije ook sociale stabiliteit bezorgen, dan wordt de voorbeeldfunctie van het land alleen maar groter op de Balkan.