Amsterdam uit top 10 'beste woonplaatsen'

Amsterdam is verdwenen uit de toptien van de ranglijst voor de beste woonplaatsen ter wereld. Wat betreft de algehele leefkwaliteit staat Amsterdam nu op de twaalfde plaats. Vorig jaar stond de hoofdstad nog op een gedeelde negende plaats samen met de Finse hoofdstad Helsinki.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van onderzoeksbureau van William M. Mercer, die dit keer 215 steden met elkaar vergeleek. Daarbij werden niet alleen politieke, economische en sociale omstandigheden betrokken, maar ook zaken als milieu, veiligheid, gezondheid, onderwijs, vervoer, amusement en openbare diensten. Als index werd de score 100 aangehouden.

Op de eerste plaats staan Zürich en Vancouver met 106,5 punten. Andere steden in de topvijf zijn Wenen (106), Kopenhagen (105,5) en Sydney (105,5). Amsterdam haalt 104 punten. Parijs zakt van de 24e naar de 33e plaats en Londen van 35 naar 40. Mercer wijt dat onder meer aan de stijgende criminaliteit. Minst aantrekkelijke steden om te wonen zijn Brazzaville en Pointe Noire in Kongo.

Nou moe, terug in de top 10 met die prachtstad..