Hackers veroorzaken miljoenenschade

Hackers zijn de telefooncentrales van honderden bedrijven en instellingen in heel Europa binnengedrongen en hebben op kosten van die bedrijven voor torenhoge bedragen internationale gesprekken gevoerd. Dat onthult het Oostenrijkse computerweekblad Computerwelt.

Alleen al in Oostenrijk zijn meer dan honderd bedrijven de dupe. Zij kregen telefoonrekeningen die tien- tot twintigmaal zo hoog waren als normaal. De totale schade bedraagt volgens ingewijden meer dan 150 miljoen gulden, maar naarmate zich meer slachtoffers melden loopt het bedrag steeds verder op. De indringers voerden gesprekken met Oost-Europa en Azië.

Ook de Oostenrijkse automobilistenorganisatie ÖAMTC behoort tot de slachtoffers. Een woordvoerder vertelde aan Computerwelt dat de illegale bellers Nederlanders waren, die via de omweg in de ÖAMTC-centrale belden met Iran, Saudi-Arabië en Thailand.

De telefoonkrakers hebben bij sommige bedrijven tot 15.000 tele! foontjes gepleegd. Hoewel de politie de zaak in onderzoek heeft, gaan ze gewoon door met hun activiteiten, schrijft Computerwelt.

In Oostenrijk zijn op een na alle gekraakte telefooncentrales van het type Meridian 1 van fabrikant Kapsch. Deze centrale biedt bellers de mogelijkheid met een pincode een buitenlijn te krijgen. Wie er in slaagt die voorziening te activeren, kan internationale gesprekken voeren of anderen toegang verschaffen.

Kapsch heeft er volgens het computerblad al vorig jaar november lucht van gekregen dat het systeem misbruikt werd. Het waarschuwde zijn klanten, maar kennelijk niet duidelijk genoeg, dat zij de veiligheidsvoorzieningen van hun centrale moesten activeren om misbruik te voorkomen.