Weinig Nederlandse bedrijven in Duits fonds

Veel Duitse dochterondernemingen van Nederlandse concerns betalen niet mee aan het Duitse fonds dat dwangarbeiders van het nazi-regime schadeloos wil stellen. Slechts enkele bedrijven, waaronder Campina Melkunie, hebben tot dusver geld gestort.

Dat meldt het Radio 1 Journaal woensdagochtend. Op de lijst niet-betalers staan onder andere AKZO Nobel, Randstad en ABN Amro. Sommige Nederlandse moederbedrijven weigeren mee te doen. Andere concerns zeggen dat ze niet van het Duitse initiatief hebben gehoord. Er zijn ook ondernemingen die zich niet geroepen voelen voor iets te betalen waar ze zelf niet bij betrokken waren. Betaler Campina Melkunie sluit niet uit dat voorlopers van het concern dwangarbeiders tewerkstelden.

De Duitse stichting die geld voor het fonds inzamelt, neemt het de bedrijven zeer kwalijk als ze niet meedoen. Alle bedrijven in Duitsland zijn opgeroepen een bijdrage te leveren. Het is daarbij niet noodzakelijk dat een bedrijf daadwerkelijk in de Tweede Wereldoorlog van dwangarbeiders gebruikmaakte, aldus woordvoerder Gibowski woensdagochtend.

De stichting wil vijf miljard mark voor met name joodse en Oost-Europese dwangarbeiders inzamelen. Tot nu toe is 3,6 miljard uit het bedrijfsleven binnen. De Duitse overheid stelde zich garant voor nog eens vijf miljard. Het fonds is een initiatief van zestien grote Duitse concerns. Zij zien de schadeloosstelling niet zozeer als schuldbekentenis, maar als moreel gebaar.