Belgische Napstervervolging afgezwakt

De Belgische Minister van Justitie Marc Verwilghen heeft gisteren in de Kamer meteen gereageerd op de dreigende uitspraken van IFPI voorzitter Marcel Heymans.
Volgens de minister bestaat er geen afspraak tussen Justitie en de belangenorganisatie van de muziekindustrie betreffende de vervolging van surfers die via Napster en gelijkaardige uitwisselingsservices geluidsbestanden afhalen.

Heymans kondigde gisteren aan dat honderd geregistreerde Belgische surfers een bezoekje van de gerechtelijke politie mochten verwachten. De apparatuur van de surfers zou in beslag genomen worden en afhankelijk van het aantal mp3-bestanden die de gebruikers in hun bezit hadden zouden er fikse boetes gevorderd worden.

Volgens Verwilghen bestaat er echter nog geen wettelijk kader voor de vervolging van deze vorm van muziekpiraterij en de problematiek zou daarom voor Justitie de laagste prioriteit krijgen. Verwilghen voegde er verder aan toe dat de zoekmachine die IFPI wil gebruiken om de IP-adressen van Napster-gebruikers op te sporen aan een grondige inspectie zal worden onderworpen om na te gaan of deze procedure daadwerkelijk geen inbreuk pleegt op de Belgische privacywetgeving.