Diplomaat rijdt Canadese dood op de stoep

Canada heeft zondag gezegd dat het Rusland gevraagd heeft de diplomatieke onschendbaarheid van twee diplomaten op te heffen. De twee attachés zouden betrokken zijn geweest bij verkeersongelukken in Ottawa, één waarbij een voetganger om het leven kwam en allebei waarschijnlijk veroorzaakt door rijden onder invloed.

De minister van buitenlandse zaken, John Manley, vertelde verslaggevers dat de Canadese overheid zich de ongelukken officieel aantrekt, maar het weinig kon doen als Moskou weigert de diplomatieke onschendbaarheid op te heffen. "We hebben duidelijk gemaakt dat dit een zeer ernstige zaak is," zei Manley.

De politie van Ottawa meldde, dat een 45 jarige Russische diplomaat zich na het eerste ongeval, welke één voetganger het leven kostte en een ander verwondde, had beroepen op zijn diplomatieke onschendbaarheid.

Als Rusland de onschendbaarheid zou opheffen, wordt de diplomaat aangeklaagd voor vijf verkeersovertredingen, waaronder grove nalatigheid en het weigeren een bloedtest af te leggen. Het tweede ongeluk had ook plaats in Ottawa, maar daarbij raakte niemand gewond.