Van Inkel tart politie opnieuw

538-DJ Jeroen van Inkel geeft in zijn programma op 25 januari een gigantische prijs weg: de winnaar van een prijsvraag in het Radio 538-programma van discjockey Jeroen van Inkel krijgt op 25 januari gratis een Ferrari voor een jaar lang te leen. Dat is echter niet het enige: de DJ betaalt ook eventuele snelheidsboetes.

Het is de zoveelste keer dat Van Inkel verkeersautoriteiten tart. "En toch is het niet bedoeld als een provocerende actie", laat 538-woordvoerder M. Palmen weten. "De snelheidsmeter van Ferrari's zijn niet zo duidelijk, en daarom betalen wij de boetes tot 10 kilometer per uur. Dat doen we maximaal vijf keer. Andere overtredingen zoals rijden door rood licht betalen we niet."

Van Inkel haalde zich een jaar geleden al de woede van het Openbaar Ministerie (OM) op zijn hals toen hij in zijn programma op Veronica FM luisteraars opriep "genadeloos toe te slaan" tegen flitspalen. De omroep blies de actie van Van Inkel tegen flitspalen af na waarschuwingen van justitie. Volgens het OM maakten de omroep en Van Inkel zich schuldig aan opruiing. Het college van procureurs-generaal stelde de omroep aansprakelijk voor de schade die was ontstaan.
De actie zorgde ervoor dat op verschillende plaatsen in het land flitspalen werden verwoest. Ook werd het binnenwerk van een flitscamera bij Veronica FM afgeleverd. Justitie in Amsterdam verwacht dat het strafrechtelijk onderzoek naar de uitlatingen van Van Inkel binnen enkele weken is afgerond. Dan beslist het OM of de dj of Veronica FM vervolgd worden. Als bewijsmateriaal beschikt justitie over opnamen van de gewraakte uitzendingen.

Naast de eventuele snelheidsboetes tekent 538 ook voor de wegenbelasting en de benzine. Als de winnaar wordt aangehouden met alcohol op en de politie neemt de auto niet in beslag, dan doet de radiozender dat.