Krant plaatst aanval tegen Brits koningshuis

Het dagblad The Guardian wil dat Groot-Brittannië een republiek wordt. De krant opende gisteren onder de kop 'Het is tijd voor verandering' een frontale aanval op het Britse koningshuis. De campagne, waarvoor naast een volledige voorpagina negen extra pagina's waren ingeruimd, zou er zelfs toe kunnen leiden dat een onbekende Duitser de Britse kroon zal opeisen.

De 'republikeinse' krant deinst er niet voor terug al het Britse falen in de schoenen van de monarchie te schuiven. Volgens columnist Toynbee heeft het systeem ervoor gezorgd dat Engeland na de oorlog in een economisch dal belandde. Jonathan Freedland zegt dat de lage opkomst bij de verkiezingen een teken aan de wand is dat het koningshuis uit de tijd is.

De campagne blijft niet tot de kolommen van de krant beperkt. The Guardian zal ook het systeem van de monarchie voor de rechter aanvechten en is zelfs een internationale advertentie-actie gestart om de Windsors in verlegenheid te brengen.

De frontale en zeer ongebruikelijke aanval kwam op de dag dat het Verenigd Koninkrijk zijn eigen versie van Prinsjesdag vierde. De traditionele pracht en praal werden er niet door verstoord, hoewel de Lagerhuisvoorzitter er even naar verwees toen hij voor de troonrede in de House of Lords werd uitgenodigd.

De andere politici - uitgezonderd enkele Schotse nationalisten en Noord-Ierse katholieken - maakten er geen woorden aan vuil. Uit een enquête in dezelfde krant blijkt dat van het Britse volk slechts een kwart de koningin door een president zou willen vervangen. 'Het is toch een bizarre gedachte dat president Thatcher vandaag met de complete cavalerie naar het parlement zou gaan', stelde Lord Onslow, zelf Conservatief parlementariër.

The Guardian acht heel eigenwijs haar principes heiliger dan de gevoelens van de grote massa. Erfopvolging is in de ogen van de krant, die de campagne de komende dagen zal voortzetten, ouderwets en achterhaald.

De krant zal daarom met medewerking van de mensenrecht enadvocaat Geoffrey Robertson voor de rechter de wet aanvechten die katholieken verbiedt om de Britse troon te bestijgen en die mannelijke nakomelingen voorrang geeft boven vrouwelijke. De zogeheten 'Act of Settlement' uit 1701 zou niet in overeenstemming zijn met de Europese Conventie voor de Mensenrechten die ook in het Britse recht is geïmplementeerd. Volgens de krant discrimineert de oude wet daardoor op grond van religie en sekse.

Duitse adellijke families als de Habsburgers en de Saksen-Coburg Gotha's zijn in een advertentie in de Süddeutsche Zeitung zelfs opgeroepen hun recht op de Britse troon op te eisen. De keuze voor een actie in Duitsland is gemaakt omdat bij de Britse koninklijke familie zeer veel Duits bloed door de aderen stroomt.

Ook wil de krant voor de rechter de 'Treason Felony Act' uit 1848 aanvechten. Volgens de wet kunnen republikeinse uitingen als landverraad worden beschouwd en zou de dader deshalve in de Tower van Londen kunnen worden opgesloten. Volgens de krant tast deze wet de vrijheid van meningsuiting aan. De hoofdredacteur van The Guardian loopt nu zelf het risico enige tijd in de Tower te moeten doorbrengen, maar daarmee zouden de autoriteiten zijn campagne en zijn krant alleen maar in de kaart spelen.