SMS helpt bij Ramadan

Moslims die vanaf vandaag gaan vasten omdat de ramadan begint, kunnen zich via hun mobiele telefoon op de hoogte laten houden wanneer ze mogen gaan eten.

Een SMS-je geeft exact aan wanneer de zon ondergaat: het tijdstip waarop volgens de voorschriften van de islam moslims tijdens de vastenmaand aan tafel kunnen gaan.

De mobiele service is onder meer afkomstig van de Stichting Maroc.nl, een ideële organisatie voor en door Marokkanen. Drieduizend mensen, waaronder opvallend veel Marokkanen uit de eerste generatie, hebben zich al aangemeld voor ‘ramadan sms’. Er zijn geen kosten aan verbonden, deelnemers moeten alleen hun 06-nummer doorgeven.

Ook het Marokkaanse lifestylemagazine op internet Maghreb.nl verzorgt geeft deze service.

Het tijdstip van de zonsondergang verschilt zelfs in Nederland per provincie. "In Amsterdam gaan we op de eerste dag van de ramadan uit van 16.32 uur. Maar voor moslims in Enschede verdwijnt de zon negen minuten eerder. Op hun sms-bericht staat dan: 16.32 min negen", vertelt initiatiefnemer Mohamed El Aissati (28), afkomstig uit Goor (Overijssel).

De opvolger van ramadan sms wordt de mobiele minaret. In islamitische landen klinkt vijf keer per dag vanuit de minaret luid gezang waarin de imam oproept tot het gebed. Nederlandse moskeeën laten deze uitbundige aankondiging achterwege om geen overlast te veroorzaken. De mobiele minaret lijkt een goed alternatief. Een sms-berichtje geeft moslims straks dagelijks de aanvangstijden aan waarop ze in de moskee kunnen gaan bidden.