Mogelijke schikking in zaak Microsoft

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil bekijken of het mogelijk is met Microsoft tot een schikking te komen buiten de rechter om.
"Het is in het belang van de industrie, het bedrijf en het land dat er niet een zeer langdurige gerechtelijke procedure komt", aldus Joel Klein, hoofd van de antitrustafdeling van het ministerie, donderdag gezegd. "Schikken is in dit soort zaken altijd beter", zei hij op de dag nadat rechter Thomas Jackson Microsoft verplichtte zich in tweeën te splitsen.

Het concern gaat tegen die uitspraak in beroep en dat kan leiden tot een jaren durende rechtszaak. Als dat beroep direct naar het Hooggerechtshof gaat, zonder dat lagere instanties zich erover buigen, kan er begin 2001 een oplossing zijn via een schikking, aldus Klein.

Het ministerie van Justitie en een aantal staten in de VS waren naar de rechter gestapt om een splitsing van Microsoft gedaan te krijgen.
Het concern had misbruik gemaakt van zijn overheersende marktpositie. Een deling van Microsoft moet daaraan een einde maken, maar analisten hebben al gezegd dat er na een splitsing twee bedrijven zijn die de markt kunnen domineren.