Zonder ... geen voetbal

“Zonder … geen voetbal. Wat hoort er op de plek van de puntjes?” Het zou maar zo een vraag kunnen zijn in de spelregeltest van de KNVB, die er waarschijnlijk gaat komen. Als je alleen het afgelopen half jaar het (amateur)voetbal hebt gevolgd, dan zal je het woord respect wel invullen. Maar respect, is dat niet een verschrikkelijk hol begrip geworden? En bovendien: volgens mij zijn er wel meer antwoorden mogelijk. ‘Zonder harde overtreding geen voetbal’, dat zou ik ook goed rekenen.

Natuurlijk, daar bedoel ik geen zware overtreding à la Bouaouzan, Nigel de Jong of Axel Witsel mee. Dat hoort niet, dat zijn rode kaarten, en daar help je niemand mee: je tegenstander raakt misschien geblesseerd en je team moet verder met een man minder. Maar alle overtredingen in de categorieën daaronder, die horen bij voetbal. Iemand een tikkie geven om net even die counter eruit te halen, of je been laten staan om die snelle buitenspeler niet te laten passeren, dat maakt voetbal ook tot de mooie contactsport die het is. Dat is dan vaak wel een gele kaart, maar dat hoort erbij.

Daarom is het plan van de KNVB om bij een gele kaart ook nog eens 10 minuten tijdstraf te geven een verkeerde maatregel. Een gele kaart is al een straf op zich. Het is een duidelijke waarschuwing dat je op het randje zit en je niet nog zo’n overtreding kunt maken. Daarnaast levert de gele kaart ook al een boete op, wat de drempel tot het willen pakken van geel nog wat hoger maakt. Maar een tijdstraf? Dan wordt geel wel ineens een heel zware kaart. Zullen spelers daarom voorzichtiger spelen, of minder protesteren? Of gaan de scheidsrechters minder snel geel geven? In dat laatste geval is het helemaal een maatregel van niks.

Daarnaast zou deze maatregel een vreemd slot van een wedstrijd kunnen opleveren. Immers: in de laatste 10 minuten van een wedstrijd staat geel dan gelijk aan rood. Dan maakt de zwaarte van je overtreding helemaal niet meer uit en is een rotschop uitdelen iets makkelijker te doen. Ik heb jarenlang gevoetbald, hield wel van het wat hardere spel, en zou die grens denk ik wel opzoeken. En ik durf van mezelf wel te zeggen dat ik redelijk doordacht handel en geen heel gekke dingen deed op het voetbalveld. Er zullen dus ‘ergere’ gevallen zijn dan ik, die eerdergenoemde grens nog sneller opzoeken of zelfs over gaan.

Buiten dat alles is het natuurlijk ook raar wanneer in de Eredivisie met andere regels wordt gevoetbald dan op zaterdag en zondag bij de plaatselijke amateurclub. Je beoefent ineens een andere sport dan de professionals. De KNVB moet één lijn trekken, en als het even kan ook nog een goede lijn. Maar in feite is het heel simpel: de kanslozen die de lijn van respect, sportiviteit (acceptabel hard spel valt daar voor mij onder), en vul het allemaal maar in, overschrijden, die moeten er uit gefilterd worden. Dan is zo’n matige regel als die van de nieuwe gele kaart helemaal niet nodig.