Familie van...

Waar mensen je altijd vragen of je ‘familie bent van' omdat je een achternaam hebt waarvan er nog zo'n 500.000 in NL rondlopen, bekende voetballers vaak bekende voetbalzoons hebben en dit ook veelvuldig genoemd wordt, gaat de anekdote van een tennisser met een bekende polsstokhoogspringvader me wat te ver. De feitjes met betrekking tot affaires, familiaire banden en roddels kunnen soms echt overbodig zijn en toch lees ik ze en onthoud ik ze. Een talent waarbij mijn vriend mij keer op keer verbaasd aan zit te kijken als ik hem vertel welke studie Carl Verheijen heeft gedaan, waar hij woont en wie zijn vader is. Waarom wil een mens dit toch weten? Of beter: waarom wil ik dit toch weten?

Zo stuit ik op het bericht dat de zoon van Boebka, de ooit wereldberoemde polsstokhoogspringer, bezig is een tenniscarrière op te bouwen. Leuk dat dat erbij verteld wordt, maar wat hebben deze twee zeer uiteenlopende sporten überhaupt met elkaar te maken? Zou het zo moeten zijn dat Boebka jr. een streepje voor heeft qua talent omdat zijn vader polsstokhoogspringer was? Ik denk het niet. Maar toch wordt het genoemd. Toch wil ik het lezen. Iedereen zo zijn zwakte, zullen we maar zeggen.

Onze hersens onthouden alles. De vraag is alleen hoe we al deze informatie op kunnen vragen. Je kunt jezelf trainen, dagboeken bijhouden, notities maken en zelfs cursussen volgen. Toch is mijn mening dat je een bepaalde fascinatie moet hebben voor het onthouden van bijzaken. Anekdotes zoals hierboven beschreven staan onderaan een bericht, velen zijn dan al afgehaakt. Je hoeft het niet te lezen. De naam Boebka zegt wellicht een deel van de Nederlandse bevolking niets. Maar ik zuig details op. Details van sporters, van voetballers tot wielrenners, van honkballers tot zwemmers. Het boeit me, het intrigeert me.

Iedereen heeft zo zijn eigen interesses. De één weet alles over politiek, de ander niet. Zoals ik. Ik weet niets van politiek. Maar vraag me iets over de woonplaats of het beroep van een topsporter, ik weet het antwoord. En de onbelangrijke details. Naast een stukje getrainde hersens en de capaciteit en motivatie dit soort informatie te (willen) onthouden, gaat het wat mij betreft ook om passie. Ik ben een vrouw die ‘the latest news' over topsport opzuigt. Ik weet wat buitenspel is, ook dat nog.

Bij dezen mijn excuses voor het feit dat mijn columns niet over politiek zullen gaan. Nu weet je waarom.