Twee woorden, negen letters

Gisteren ging eindelijk de kogel door de kerk. Borderlands 2 is officieel aangekondigd, nadat er al maandenlang speculaties en geruchten de ronde deden.

Rare maanden waren het. Al sinds de kou van 9 februari zitten gamers vastgekluisterd met hun neuzen aan het beeldscherm. Vanaf die dag had Randy Pitchford, CEO van Gearbox Software, ‘per ongeluk’ laten vallen te werken aan het vervolg op het uiterst populaire Borderlands. Maar eerst moest Duke Nukem af. "Ik weet zeker dat Duke Nukem Forever veel van mij gaat vragen en ik moet ook werken aan Borderlands 2, toch?" De journalist die deze woorden opving, opschreef en publiceerde, had echter een fout gemaakt. Zo bleek twee dagen later.

Een grappig bedoelde opmerking is door ‘serieuze’ gamejournalistiek anders opgevat. "Het was een grap; ik had beter moeten weten", legt Pitchford uit. "Er zijn veel mensen die in de veronderstelling zijn dat er aan een vervolg op Borderlands gewerkt wordt. De realiteit is dat we geen aankondigingen hebben gedaan over plannen voor de toekomst." Het was weer even stil rondom de franchise. Maar in april was het geroezemoes wederom zo sterk dat Pitchford naar de voorgrond moest treden om helderheid te verschaffen.

In een interview met de concullega’s van Eurogamer gaf Pitchford namelijk aan dat Gearbox wel met de serie bezig is, maar nog geen beloftes gaat maken voor de toekomst (goh, van wiens fout zouden zij geleerd hebben?). Ditmaal was het een cv van freelance animator James Mosingois dat stof deed opwaaien. Hij zou werk voor het tweede Borderlands-spel hebben verricht. Dit wuifde Pitchford echter weg. “Voor we ook maar aan iets beginnen, of het nu een nieuw project is of downloadbare content, hebben we meestal de neiging om flink te brainstormen. Daarvan blijven de discussies en overwegingen ongebruikt achter, naarmate er steeds meer concrete ideeën worden gevormd over wat wel de moeite waard is om te doen.

Wederom bleef het maanden stil, tot 2 augustus. Eurogamer had de primeur om te mogen melden dat 2K, de uitgever van Borderlands, snel met de aankondiging van Borderlands 2 zou komen. En ondertussen wisten we al allemaal dat het er aan zat te komen. Want gisteren, 3 augustus, is dan ein-de-lijk de officiële bekendmaking naar buiten gebracht: Borderlands 2 is op komst. Had Pitchford zijn mond in februari bewust voorbij gesproken? Was het een gevalletje ‘waar het hart vol van is, vloeit de mond van over’? Doet het er toe? Het enige wat we op dit moment hebben zijn twee woorden en negen letters. Want de game, die komt pas in het fiscale jaar van 2012.