Oud wil jong

Teutje Kreukel stond al een tijdje voor de spiegel. Ze vond dat ze best trots kon zijn op zichzelf. Ze was nu zestig, maar ze zag er nog uit als nieuw.
Ze observeerde haar naakte lichaam. Haar huid leek altijd wat op een babyhuidje als ze net een melkbad had genomen.
Een melkbad nam ze regelmatig. Ze had het voorbeeld van Cleopatra. Teutje nam meestal de Zen White Lotus als poeder voor het melkbad. Maar eens per maand ging ze naar de sauna in de buurt en daar was nog veel meer om mooi en jong te blijven.
Een voetbadje met zout uit de Dode Zee om te beginnen. Soms nam ze een remineraliserend en anti-stress-druivenbad en cryoslimbehandeling tegen de spataderen, vochtophoping en vermoeide benen. Ook nam ze wel eens een chocoladescrub van het lichaam. Allemaal zaken die je lichaam jong houden.

Een vriendin had haar wel eens op andere methoden gewezen. Maar het eten van een apenlul leek haar niet echt smakelijk. En een supergezond glas met ochtendurine evenmin. Ook vogelpoep stond haar niet zo aan. Het was dan wel gedroogd en behandeld met groene thee en UV-stralen, maar toch. Die vriendin gebruikte sperma van de Angusstier voor de haargroei, maar Teutje had van boven nog voldoende haar en van onderen schoor ze zich de laatste tijd kaal, anders was haar klitpiercing niet zichtbaar. Dus ook dat sperma viel af.
Bij de kapper had ze van een buurvrouw ook iets gehoord over vleesetende vissen zonder tanden. Die zuigen de dode cellen weg, maar die hadden bij de man van die vrouw op die manier zijn ballen weggezogen. Dus ook daar begon Teutje maar niet aan. Wie weet wat voor dode cellen zij allemaal had. Ook bestond er nog genotropine tegen rimpels, maar in plaats van rimpels krijg je dan kanker en dat had Teutje er echt niet voor over.

Teutje besloot zich maar eens aan te gaan kleden. Ze vond dat ze zonder al die vreemde middeltjes toch al jong genoeg bleef. Aan haar uiterlijk was echt niet te zien dat ze al zestig was. Zeker niet nadat ze haar borsten had laten liften.
Na het aankleden ging ze naar beneden om televisie te kijken. MAX Geheugentrainer kwam en daarna KoffieMax. Dat waren tenminste leuke programma’s. Net als vroeger. Toen had je ook nog programma’s zonder geschreeuw en druk gedoe, want daar kon ze echt niet meer tegen. Ze was ook blij dat ‘Wie van de Drie’ weer terug was.
Ze liep langzaam de trap af. Haar knieën wilden niet zo goed meer buigen.

Net op het moment dat ze de televisie aan had gezet, ging de bel. Het bleek Cora, een andere vriendin, te zijn. Dat was waar ook; ze had met Cora afgesproken om samen koffie te drinken. Teutje was niet zo blij met Cora. Nu kon ze beslist niet haar gedachten bij de quiz van MAX houden. Meestal had ze toch al moeite om de boodschappen te onthouden, die aan het begin van de uitzending worden getoond en die je dan aan het einde van de uitzending moet zien te raden. Over het algemeen had ze er maar twee van de acht goed, maar een enkele keer lukte het wel om er drie goed te hebben. Maar ja, ze was nooit zo goed geweest in het onthouden van dingen.
Ze was vroeger ook meestal haar afspraakjes vergeten en zodoende was ze nog steeds vrijgezel.

“Hallo Cora,” begroette ze haar vriendin. Ze kende Cora al heel wat jaren. Ze waren van dezelfde leeftijd, maar Cora deed niets aan haar uiterlijk. Ze vond het niet belangrijk, want oud worden hoort bij het leven.
“Hallo meid. Wat zie je er weer betoverend uit en wat ruik je lekker. Zeker net in bad geweest?” Cora kwam even dichter naar Teutje toe met haar hoofd en snoof het parfum op van Teutjes huid.
De beide vriendinnen liepen vervolgens de huiskamer in en meteen trok Cora een vies gezicht.
“Gadver, wat heb je nou op staan? Kijk jij naar die ouwelullen omroep?” Het was wel duidelijk dat Cora van heel andere programma’s hield, maar Teutje liet zich niet meteen domineren.
“Waarom zou ik niet kijken? Het is om de ouderen wat training voor de hersenen te geven en ik vind het nog een leuk programma ook. Kijk je zo met me naar KoffieMax?”
Cora fronste haar wenkbrauwen. “KoffieMax? Wat is dat nu weer? Weer zo’n ouderwets programma. Koffietijd met Tineke. MAX kan alleen maar programma’s uit de oertijd terughalen en daar moet die Jan Slagter ook naar toe. Wie van de Drie, KoffieMax, het boodschappen raden in de Geheugentrainer. Allemaal programma’s uit de oude doos. En je weet, ik heb liever een moderne doos.”
Dat was waar. Cora was lesbisch. Dat wist Teutje wel. Maar ze vond het wel een beetje gek, dat haar vriendin voornamelijk op jonge vrouwen viel. Wat dat betreft leek ze wel een oude man.
“Jij kijkt zeker alleen maar naar BNN?” Teutje werd een beetje kwaad.
“Soms,” zei Cora, “maar ik snap je niet, Teutje. Je doet er van alles aan om er jong uit te blijven zien, maar van binnen ben je al twintig jaar ouder dan je werkelijke leeftijd. Je ligt uren in de melk, maar gaat met ouwe koeien op vakantie via zo’n seniorenreis. Lekker, zit je de hele tijd tegen oude mensen aan te kijken, die het alleen over hun kleinkinderen en de ziektes van hun kennissen hebben.” Cora schudde haar hoofd. Zelf had ze altijd een actieve vakantie met een groep mensen van allerlei leeftijden. Wandelvakanties hadden haar voorkeur, want die waren populair bij lesbiennes.
“Waarom zeg je dat nu, Cora? Ik verwijt jou toch ook niet dat je ieder weekend naar de disco gaat om een lekker jong kippetje op te scharrelen?” Teutje zweeg ineens en begon dan zomaar te lachen.
“Wat valt er te lachen, Teutje?” vroeg Cora verbaasd.
“Nou, ik moest er ineens aan denken dat jij altijd zo biologisch bezig bent en dat je dus zelfs in de disco nog een scharrelkip neemt.” Nu moest ook Cora lachen.

Het ijs was gebroken. De televisie ging uit, er werd koffie gezet en Teutje had nog wat koekjes. Ze hadden het over van alles en nog wat, maar niet meer over ouder worden, of jong blijven. Twee uur later nam Cora weer afscheid van Teutje. Bij de deur gaf Cora Teutje drie zoenen op haar wangen en liep weg, maar halverwege draaide ze zich om en zei: “Sorry voor mijn opmerkingen over dat ouder zijn dan je werkelijke leeftijd. Maar nog één ding, Teutje. Als je straks bij de verkiezingen op Jan Nagel en zijn ouwelullen partij gaat stemmen, dan zie je me nooit meer!”