Stoer vervoer

Na talloze bezoeken aan showrooms, doorspitten en vergelijken van testverslagen op het internet, en niet te vergeten een reeks uitgebreide proefritten zijn we toch eindelijk overgegaan tot de aanschaf.

Van… Een kinderwagen!!! De aankoop is vrijwel compleet te vergelijken met de aanschaf van een gewone wagen, maar dan zonder ‘kinder’ ervoor. Inclusief de rolverdeling man/vrouw. Ik: wat is de draacirkel en voor welke terreinen is deze geschikt? En zij: zit er ook een parasol bij en wat een mooie kleurencombinatie is dat blauw met rood. Waarop ik dan weer in allerijl de stoere all black edition onder de aandacht probeer te brengen. Een stoer kind begint tenslotte met al met de accessoires en helemaal aan het vervoersmiddel. Denk later maar aan een Ferrari-rode skelter, daarna een crossfiets, die weer gevolgd gaat worden door een scooter en uiteindelijk is een echte Ferrari het einddoel voor het dan inmiddels in een midlifecrisis verkerende kind.

Hoe dan ook, vooralsnog is het kind nog niet eens geboren en ben ik als aanstaande vader totaal geobsedeerd door kinderwagens. Overal scan ik elke bugaboo, stokke, maxicosi, joolz en wat al niet meer. Ik herken ze direct. Ik heb zelfs al gekeken voor banen bij een aantal van de fabrikanten. Mijn niet aflatende fanatisme gaat zelfs de grens over. In het buitenland onderzoek ik babywinkels op hun kinderwagenaanbod en de prijzen ervan. Is er een markt om naar Nederland te importeren? Tot zover blijkt Nederland een geavanceerd kinderwagenluilekkerland te zijn met heel veel keus. Het frappante is ook dat veel kinderwagenmerken Nederlands zijn, en zijn ontworpen door kersverse Nederlandse papa’s. Blijkbaar ben ik niet de enige Nederlandse aanstaande vader die in de ban raakte van het rondrijdende kindergevaarte. 

Geen idee waar deze fascinatie vandaan komt, maar het is alles overheersend en verdringt vrijwel alle andere aspecten en accessoires van het komende ouderschap. Toch raak ik niet in paniek. Het gaat vast over. Ik heb vast een heel lelijke kinderwagen in mijn babytijd gehad en probeer het zo te compenseren.

Of is het als man zo moeilijk een substantiële bijdrage te leveren in de zwangere periode, dat hij alleen bij de kinderwagenselectie een rol kan spelen?

Ik kan in ieder geval niet wachten om onze nieuwe babybak op wielen in gebruik te nemen.