FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 mei 2023

Random Pics van de Dag #949

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NHL: Golden Knights vernederen Stars en staan in Stanley Cup-finale

In het American Airlines Center is maandagavond de zesde wedstrijd gespeeld in de finale van de Western Conference in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De Vegas Golden Knights gingen met een 3-2 voorsprong op bezoek bij de Dallas Stars en hadden dus nog één zege nodig voor een finaleplek.

De fans van de Stars hadden uiteraard nog hoop, maar na nog geen vier minuten werd die hoop al beduidend minder: William Carrier zette Vegas op 0-1. Halverwege de eerste periode tekende William Karlsson voor 0-2, kort daarop gevolgd door de 0-3 van Keegan Kolesar. Het laatste beetje hoop werd halverwege de tweede periode de grond ingeboord door Jonathan Marchessault, waarna Karlsson en Michael Amadio zelfs nog voor 0-6 zorgden.

In de finale nemen de Golden Knights het op tegen de Florida Panthers, voor beide teams wordt het de tweede Stanley Cup-finale - de Golden Knights stonden er in 2018, de Panthers in 1996. Wedstrijd één wordt zaterdagavond 3 juni gespeeld vanaf 02.00 uur Nederlandse tijd, in de T-Mobile Arena in Las Vegas.

NBA: Heat overklast Celtics en staat in NBA Finals

In de TD Garden in Boston is maandagavond de zevende en beslissende wedstrijd gespeeld in de Eastern Conference-finale van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Miami Heat had de eerste drie wedstrijden gewonnen, maar de Celtics hadden zich met drie opeenvolgende zeges terug geknokt.

De Celtics begonnen nog prima en pakten een kleine voorsprong, maar richting het eind van het eerste kwart had Miami de touwtjes al een beetje in handen genomen: 15-22. De voorsprong werd in het tweede kwart uitgebreid en bleef probleemloos in stand, hoewel de Celtics met een goede run tot op een paar punten kwamen aan het eind van het derde kwart.

Miami moest even gas geven om te zorgen dat de voorsprong in stand bleef en dat lukte: de voorsprong werd in rap tempo uitgebouwd naar bijna twintig punten en onder leiding van Jimmy Butler (28 punten) werden de Celtics definitief aan de kant geschoven, 84-103.

De NBA-finale begint donderdagavond om 02.30 uur Nederlandse tijd met wedstrijd één. In de Ball Arena in Denver ontvangen de Nuggets dan de ploeg uit Miami voor de eerste van maximaal zeven wedstrijden.

The Witcher III: Wild Hunt bereikt mijlpaal van 50 miljoen

Van The Witcher III: Wild Hunt zijn inmiddels vijftig miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft CD Projekt Red aangekondigd via een nieuw financieel rapport. In totaal zijn van de serie vijfenzeventig miljoen exemplaren verkocht.

Adam Kicinski, CEO van CD Projekt Red, heeft verder gereageerd op recente geruchten dat Sony interesse zou hebben om ze op te kopen. "Er is niets veranderd aan onze kant. Ik kan herhalen wat we al jaren zeggen - CD Projekt is niet te koop. We willen onafhankelijk blijven".

Ghostrunner II komt al dit jaar uit

Ghostrunner II moet volgens uitgever 505 Games al dit jaar uitkomen voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Dat is vrij snel, want de eerste game was inclusief DLC en next-gen ports nog in 2021 in ontwikkeling.

Het gaat hier dus om de sequel op de 'first-person slasher' die in 2020 goed werd ontvangen. Ghostrunner II speelt zich een jaar na de gebeurtenissen van de eerste game af. Je speelt wederom een soort ninja in een post-apocalyptische cyberpunk-setting. Ontwikkelaar One More Level belooft verbeterde combat, non-lineaire levels en nieuwe motorfiets secties.

Nintendo probeert emulator van Steam af te houden

Nintendo wil niet dat de beroemde Dolphin-emulator beschikbaar wordt gemaakt op Steam. De Japanse gameontwikkelaar heeft daarom afgelopen zondag een DMCA-takedown verzoek richting Valve gestuurd en die hebben inmiddels de productpagina van de emulator verwijderd.

Nintendo heeft op verzoek van gamesite Kotaku op de kwestie gereageerd: "Nintendo is toegewijd aan het beschermen van het harde werk en creativiteit van gamemakers. Deze emulator omzeilt op illegale wijze Nintendo's beschermingsmaatregelen en draait illegale kopieën van games. Dit soort software doet gamesontwikkeling pijn en onderdrukt innovatie".

Dolphin is al jaren een behoorlijk populaire open platform waarop men GameCube- en Wii-spellen op pc kan spelen. Daarbij kun je op deze emulator de games veelal op 4K en 60fps laten draaien, waardoor ze veel beter presenteren dan op de originele platformen.

De makers van Dolphin zijn vanzelfsprekend niet blij met het nieuws. "We zijn door Valve op de hoogte gesteld dat Nintendo een 'cease-and-desist'-brief heeft afgegeven. We onderzoeken momenteel onze opties en zullen in de nabije toekomst een meer diepgaande reactie geven. De release van de emulator op Steam is voor onbepaalde tijd uitgesteld".

Dit zijn de artiesten van het nieuwe seizoen van Beste Zangers

Aankomende week reizen Douwe Bob, Mell, Duncan Laurence, Numidia, Nick Schilder, MEAU en Marco Bakker af naar het zonnige Sevilla in het zuiden van Spanje voor de opnames van het 16e seizoen van Beste Zangers. De eerste drie namen maakte Bart Arens gister in zijn radioprogramma Aan de Slag! al bekend. Onder leiding van gastheer Jan Smit vertolken de zeven artiesten elkaars nummers. Zoals ieder seizoen worden alle wervelende optredens van de zangers muzikaal begeleid door de Beste Zangers band onder leiding van Marcel Fisser.

Vanuit de Spaanse hacienda in Sevilla duiken de zangers voor iedere aflevering in het repertoire van hun mede-artiesten. De artiesten maken een eigen bewerking van een bestaand nummer. Ze nemen elkaar mee in hun muzikale reis, ontdekken de mooie verhalen achter de nummers en herkennen zich in de vaak ontroerende en betekenisvolle teksten. Welke muzikale verrassing, verborgen parel of klassieke hit het nieuwe seizoen van Beste Zangers gaat brengen is dit najaar te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Net als vorig seizoen wordt ook dit jaar de Beste Zangers podcast opgenomen. Bart Arens duikt met de hoofdgast dieper in de muziek, verhalen achter nummers worden besproken en ze blikken vooruit op de aflevering waarin de artiest centraal staat.

Groningse overheden: sluiting Groningenveld per 1 oktober 2023á

De Groningse overheden dringen in hun advies voor het vaststellingsbesluit 2023-2024 bij staatssecretaris Hans Vijlbrief aan op sluiting van het Groningenveld per 1 oktober 2023. Alleen met dat besluit laat de staatssecretaris zien de veiligheid van de inwoners van Groningen voorop te stellen.

Wettelijk vastleggen
Ook benadrukt de regio het belang van het zo snel mogelijk wettelijk vastleggen van de sluiting van het veld. De regio brengt in haar advies ook meerdere punten naar voren die voor schade, versterken en gezondheid onderdeel zijn van het eisenpakket van de regio als reactie op de parlementaire enquête.

Veiligheid voorop betekent sluiting
Voor komend gasjaar zijn er volgens de staatssecretaris drie mogelijkheden: sluiting van het veld per 1 oktober, het openhouden van elf productieclusters met een gaswinning van 3,2 miljard m³ of het openhouden van vijf productieclusters met een winning van 1,5 miljard m³. Vanuit veiligheidsoogpunt voor inwoners in Groningen adviseert de regio sluiting van het veld per 1 oktober. Dit geeft ook een laagst mogelijk aantal gebouwen dat nog niet aan de veiligheidsnorm voldoet. Ook de conclusies en aanbevelingen van ‘Groningers boven gas’ benadrukken het belang van sluiting per 1 oktober.

Neem oorzaak gevolgen voor inwoners weg
De inwoners van Groningen gaan al uit van het sluiten van het Groningenveld per 1 oktober 2023. Dit kan volgens de regio een eerste stap zijn in herstel van vertrouwen. Met sluiting van het Groningenveld zijn de problemen nog niet voorbij. Want de bevingen gaan door, gebouwen voldoen nog niet aan de veiligheidsnorm en ook blijft schade ontstaan. Daarom moet de oorzaak van de problemen zo snel mogelijk weggenomen worden en moet langdurig gewerkt worden aan herstel voor inwoners van Groningen. Dit geldt ook voor de mentale gevolgen, specifiek bij jongeren.

Voeg gebouwen toe aan versterkingsopgave
Daarnaast vindt de regio dat de staatssecretaris zijn toezeggingen en wettelijke verplichting na moet komen om gebouwen die niet aan de veiligheidsnorm voldoen op te nemen in de versterkingsopgave. Bij de uitvoering van de versterkingsopgave moet het kabinet veel meer doen met de aanbevelingen uit 'Groningers boven gas'. Groningen heeft een mensgerichte en gebiedsgerichte benadering nodig, waarbij onaanvaardbare verschillen worden weggenomen, er een grotere rol is voor de eigenaar/bewoner en er aandacht is voor de sociale gevolgen van de versterking. De regio ziet dit onvoldoende terug in de kabinetsreactie op het rapport van de enquêtecommissie.

Ruimte bij schade-afhandeling
Gaat het om schade, dan vindt de regio dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) voldoende wettelijke en financiële ruimte moet krijgen om schade rechtvaardig en ruimhartig te vergoeden, ook buiten de aansprakelijkheid van NAM. Ook moet het mogelijk zijn om bij complexe en/of meervoudige schade een eenvoudige behandeling van de melding aan te bieden waarbij niet elke schade punt van discussie is.

Jaarlijks advies gasbesluit
De Groningse overheden adviseren jaarlijks over het vaststellingsbesluit voor het volgend gasjaar. Het advies wordt gegeven door de provincie Groningen, de gemeenten Midden-Groningen, Het Hogeland, Eemsdelta, Groningen, Oldambt, Westerkwartier, Veendam, Pekela en Westerwolde, Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.

Van der Sar stapt op als algemeen directeur bij Ajax: "Na elf jaar in de directie ben ik op"

Algemeen directeur Edwin van der Sar legt zijn taken bij Ajax neer. De oud-doelman ziet na een dramatisch verlopen seizoen geen toekomst meer voor zichzelf aan het roer binnen de club. De Raad van Commissarissen (RvC) heeft aan Van der Sar gevraagd formeel aan te blijven tot 1 augustus voor een goede overdracht van de nationale en internationale dossiers, zo meldt AT5.

"Na bijna elf jaar in de directie ben ik op. We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest", reageert Van der Sar op zijn vertrek. "Ik heb nu behoefte om afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen. Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen die over de toekomst van deze mooie club gaan. Vandaar mijn besluit om nu te stoppen."

Onder vuur bij supporters
Van der Sar trad als 2016 aan als de algemeen directeur van de Amsterdammers en behaalde met onder andere het halen van de Europa League-finale en een prachtig Champions League-seizoen successen met Ajax. Hij maakte sinds 2012 deel uit van het directieteam van Ajax. Daar begon hij als directeur marketing. Het contract van Van der Sar liep nog tot medio 2025.

Maar dit seizoen van de Amsterdammers verliep dramatisch en Van der Sar lag al maanden onder vuur bij de supporters. Zo werd hij tijdens het afscheid van Michael Reiziger en Maarten Stekelenburg uitgefloten door de fans. Dat kwam onder andere door het aanstellen, en uiteindelijk het ontslag, van Alfred Schreuder, de aankoop van spelers die niet rendeerden én de derde plaats in de competitie. De algemeen directeur houdt de eer aan zichzelf en vertrekt uit eigen beweging bij de club.

RvC zag Van der Sar graag blijven
De RvC zag Van der Sar liever blijven als algemeen directeur van de club. "Het afgelopen seizoen is niet representatief voor de totale periode van Ajax onder zijn leiding", reageert RvC-voorzitter Pier Eringa. "De club heeft heel veel successen meegemaakt, is enorm gegroeid en heeft ook internationaal aan aanzien gewonnen."

Eringa laat weten dat Van der Sar tot augustus beschikbaar blijft voor de overdracht en eventueel advies, zijn taken worden nu overgenomen door de zittende directie. Bestaand uit Menno Geelen (commercieel directeur), Maurits Hendriks (Chief Sports Officer), Susan Lenderink (financieel directeur) en Sven Mislintat (directeur voetbalzaken). Ajax verwacht na 1 augustus spoedig de nieuwe samenstelling van de directie bekend te kunnen maken. De club wil het liefst opnieuw iemand met een Ajax-achtergrond in de directie.

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks wolf

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te worden stilgelegd vanwege de komst van de wolf. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in een zaak die door de Faunabescherming was aangespannen.

Ontheffing
Op de Veluwe wordt al jaren lang gejaagd op damherten, edelherten, wilde zwijnen en reeën met een ontheffing van de provincie Gelderland. Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland en een aantal roedels heeft zich op de Veluwe gevestigd. De wolf is een Europees beschermde diersoort en de Faunabescherming vreest dat het afschot van de wilde hoefdieren leidt tot verstoring van de wolf. Zij heeft de provincie Gelderland gevraagd om daartegen op te treden en om de ontheffing voor de jacht in te trekken.

Verstoren
Tijdens deze zaak ging het vooral over een wetenschappelijk rapport van de Rijksuniversiteit Groningen, waarover de voorzieningenrechter van de rechtbank zich in 2021 ook al heeft gebogen. De rechtbank vindt net als de provincie dat uit het rapport niet duidelijk volgt dat de wolf wordt verstoord door de jacht, omdat daarin het voorbehoud wordt gemaakt dat de ontwikkelingen verder onderzocht moeten worden. Bovendien is de ecologische definitie van het begrip 'verstoren', die in het rapport wordt gebruikt, niet helemaal hetzelfde als de juridische definitie. Voor verstoren moet er in juridische zin namelijk invloed zijn op de overlevingskansen, het voortplantingsniveau of het leefgebied van de wolf. Dat leidt de rechtbank af uit de zogenoemde richtsnoeren van de Europese Commissie over de Europese Habitatrichtlijn, waarin de bescherming van de wolf is geregeld. De rechtbank oordeelt dat uit het rapport niet blijkt dat de wolf in juridische zin verstoord wordt.

Met deze uitspraak neemt de rechtbank nu een definitieve beslissing in de procedure van de Faunabescherming. Net als bij de uitspraak van de voorzieningenrechter is het gevolg daarvan dat het afschieten van wilde hoefdieren door mag gaan op de Veluwe.

Utrecht mag niet optreden tegen omgekeerde vlaggen

De provincie Utrecht mag een man uit Baarn niet opdragen om acht omgekeerde vlaggen die hij sinds vorig jaar in zijn weiland langs de A1 heeft staan, weg te halen. Het recht op de vrijheid van meningsuiting mag door de provincie niet op deze manier beperkt worden. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland.

Dwangsom
In de loop van vorig jaar heeft de man acht Nederlandse vlaggen op de kop op zijn weiland langs de A1 tussen Baarn en Amersfoort geplaatst. De provincie Utrecht heeft de man in april van dit jaar laten weten dat hij de vlaggen moet verwijderen. Als hij dat niet doet legt de provincie hem een dwangsom op van 1000,- euro per week. De omgevingsverordening van de provincie Utrecht verbiedt namelijk het plaatsen van vlaggen, om zo het landschap te beschermen. De man heeft bezwaar gemaakt bij de provincie en tegelijkertijd de voorzieningenrechter gevraagd de last onder dwangsom te schorsen totdat de provincie een beslissing neemt over dat bezwaar. 

In strijd met de Grondwet
Het is algemeen bekend dat omgekeerde vlaggen vanaf medio 2022 in het hele land worden gebruikt als uiting van onvrede over  onder meer het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid. De vlaggen worden daarom beschermd door het recht op de vrijheid van meningsuiting, zoals dat is vastgelegd in de Grondwet en het Europese Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM). Het provinciale vlaggenverbod gaat niet over de inhoud van de mening die met een vlag wordt geuit: het is bijvoorbeeld niet zo dat regenboogvlaggen wel, maar omgekeerde Nederlandse vlaggen ni­et zijn toegestaan. Maar het vlaggenverbod geldt voor het gehele grondgebied van de provincie buiten de dorpen en steden. Het gevolg daarvan is dat een vlag als middel om je mening te uiten feitelijk geen betekenis meer heeft. En dat mag de provincie niet bepalen. Het is namelijk niet toegestaan dat een lagere overheid, zoals een provincie, op die manier de vrijheid van meningsuiting in een verordening beperkt. Het vlaggenverbod is dan ook in strijd met de Grondwet.

Vrijheid van meningsuiting
De voorzieningenrechter vindt bovendien dat de provincie in dit geval geen goede afweging heeft gemaakt over de inperking van de vrijheid van meningsuiting. Dat de vlaggen een tijd lang zijn gedoogd is geen goede reden om nu wel op te treden. In de uitspraak staat dat er geen proportionele verhouding is tussen de wens om het waardevolle landschap te beschermen aan de ene kant, en het inperken van de vrijheid van meningsuiting aan de andere kant.

Komt de nieuwe pensioenwet door de Eerste Kamer?

Er wordt al meer dan vijftien jaar onderhandeld over een nieuwe pensioenwet. Het kabinet is van mening dat vanwege de vergrijzing in de samenleving het huidige pensioenstelsel onhoudbaar is.

Vandaag verdedigt minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) de nieuwe pensioenwet in de Eerste Kamer en wordt er op de laatste vergaderdag van veel Eerste Kamerleden over gestemd. Als deze wet vandaag door de Eerste Kamer wordt aangenomen, is het de grootste sociale hervorming van de pensioenen sinds 1952. PvdA en GroenLinks zullen de coalitie waarschijnlijk helpen aan een meerderheid.

Vanuit de oppositie en door enkele hoogleraren Pensioen- en Bestuursrecht klinkt er kritiek, ze noemen het ongrondwettelijk als deze wet wordt aangenomen met een kleine meerderheid, omdat er volgens hen een tweederde meerderheid nodig is voor zulke veranderingen.

De SP hield dinsdagochtend samen met ouderen- en pensioenorganisaties een demonstratie in Den Haag, in de hoop de pensioenwet op de valreep tegen te houden.

Studie naar chemicaliŰn in voedsel uit plastic verpakking

Chemicaliën in plastic verpakkingen kunnen in voedsel terechtkomen en mogelijk een risico vormen voor de menselijke gezondheid. Een internationaal onderzoeksteam komt in een grootschalige overzichtsstudie tot dezelfde conclusie. 

Hiervoor zijn honderden wetenschappelijke onderzoeken die al eerder zijn uitgevoerd beoordeeld. Het doel van de studie was de vraag welke chemicaliën aanwezig zijn in verpakkingen, schalen en ander gebruiksvoorwerpen van plastic en gerecycled plastic - en in welke mate voedsel daardoor besmet kan raken.

De conclusie van de wetenschappers: de enige effectieve bescherming tegen dergelijke chemicaliën is, indien mogelijk, geen plastic gebruiken voor voedselverpakkingen.

Chemicaliën vooral in gerecycled plastic
De bevindingen van het onderzoeksteam, voor het eerst gerapporteerd door de krant The Guardian, tonen aan dat chemicaliën zich kunnen ophopen, met name in gerecycled plastic, en van daaruit migreren naar voedsel. Dit leidt er volgens de onderzoekers toe dat mensen voortdurend worden blootgesteld aan deze chemicaliën. Zo zijn er meer dan 850 chemicaliën aangetroffen in gerecyclede PET-flessen. Het is vaak niet duidelijk om welke chemische verbindingen het precies gaat, omdat deze niet tot in detail gespecificeerd hoeven te worden. Tijdens het plasticrecyclingproces worden ook andere chemicaliën toegevoegd en soms zijn er chemische reacties waardoor er andere verbindingen ontstaan. Daarnaast benadrukten de onderzoekers dat, hoewel illegaal, er soms onderdelen van oude computers of televisies in gerecycled plastic terechtkomen.

Polen sluit grens voor vrachtwagens uit Wit-Rusland en Rusland

Op 1 juni sluit Polen de grens met Wit-Rusland voor vrachtwagens uit het oostelijke buurland en uit Rusland. 

Het verbod geldt tot nader order voor vrachtwagens die in een van de twee landen staan geregistreerd, zo blijkt uit een besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Polen had eerder 365 andere vertegenwoordigers van de regering van de Wit-Russische heerser Loekasjenko op een sanctielijst gezet. De inreisverboden zijn een reactie op de handhaving van het vonnis tegen de Poolse activist Poczobut door het Hooggerechtshof van Wit-Rusland, aldus het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken. Vrijdag bevestigde de rechtbank de gevangenisstraf van acht jaar van de 50-jarige journalist wegens 'aanzetten tot haat' en 'oproepen tot handelingen die schadelijk zijn voor Wit-Rusland'.

Rellen in Kosovo: opnieuw demonstraties door ServiŰrs

Een dag na de aanvallen op de KFOR-vredesmacht hebben etnische Serviërs zich opnieuw verzameld in het noorden van Kosovo om te protesteren. Demonstranten verzamelden zich buiten stadskantoren in drie steden die bewaakt worden door het door de NAVO geleide KFOR.

Dat melden de Kosovaarse media, daarbij verwijzend naar hun eigen verslaggevers ter plaatse. Gisteren raakten 30 KFOR-soldaten gewond tijdens gewelddadige Servische protesten in het noorden van Kosovo. Volgens de vredesmacht verzetten de soldaten zich tegen Servische demonstranten die de stad Zvecan wilden bestormen. Ook raakten hierbij minstens 50 demonstranten gewond.

De achtergrond hiervan zijn de lokale verkiezingen op verschillende plaatsen in het noorden van Kosovo, waar vooral Serviërs wonen. Doordat velen van hen de verkiezingen boycotten, wonnen de Albanese Kosovaren. Ook in Zvecan demonstreerden Servische demonstranten tegen de nieuwe Albanese burgemeester.

Drones op Moskou, Shoigu beschuldigt Kyiv van terrorisme

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan Moskou met drones aan te vallen. Volgens het persbureau RIA sprak minister van Defensie Shoigu over een terroristische aanslag waar Kyiv achter zat. De Oekraïense hoofdstad werd afgelopen nacht voor de 17e keer deze maand vanuit de lucht aangevallen. 

Volgens Shoigu werd Moskou aangevallen met in totaal acht drones. Allen werden onderschept. Volgens de burgemeester van Moskou, Sobyanin, zijn enkele gebouwen in de Russische hoofdstad beschadigd. Volgens de hulpdiensten is één persoon gewond geraakt.

De Oekraïense hoofdstad Kyiv werd in de loop van de nacht opnieuw beschoten met Russische raketten en aangevallen met drones. Volgens burgemeester Klitschko kwam één persoon om het leven en raakten drie anderen gewond bij de luchtaanval vannacht. Ook vloog een gebouw in brand door brokstukken van een neergeschoten Russische kruisraket. Volgens de militaire administratie zijn er meer dan 20 drones neergeschoten door luchtafweergeschut.
Vandaag wordt nieuwe Eerste Kamer gekozen

Vandaag om 15.00 uur kiezen de 572 leden van Provinciale Staten in de twaalf provincies, die samen met de leden van de kiescolleges voor Caribisch Nederland (19) en die voor Nederlanders in het buitenland (25) de nieuwe Eerste Kamer.

Op basis van de provinciale verkiezingen op 15 maart is al duidelijk dat de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste partij zal worden in de Eerste Kamer. De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie verloren stevig bij die verkiezingen, en dus wordt de invloed van oppositiepartijen op wetgeving alleen maar groter. Om wetten door het parlement te krijgen, hebben de kabinetten van Mark Rutte al jaren steun van oppositiepartijen nodig.

Hoe er vandaag gestemd gaat worden, kan nog grote invloed hebben op de politieke besluitvorming. Ook omdat er nog acht restzetels te verdelen zijn. Door onderlinge afspraken te maken, wie er op wie gaat stemmen, is het mogelijk om extra zetels binnen te halen voor de coalitie of de oppositie. Het is traditiegetrouw een beetje een koehandel.

Rond 16.00 uur vanmiddag moet duidelijk zijn hoe de nieuwe senaat eruit gaat zien. 

Beat Saber nu beschikbaar op PSVR2

Een van de populairste VR-games van het moment is nu ook beschikbaar voor Sony's VR-headset. Beat Saber was aan het begin van het jaar al aangekondigd, maar de release werd nog even opgeschoven.

Inbegrepen bij de PSVR2-versie van Beat Saber is een nieuwe song pack van Queen, met klassiekers als Another One Bites the Dust en Bohemian Rhapsody. Beat Saber kost momenteel 29,99 euro in de PlayStation Store. De nummers van Queen zijn op andere platforms ook beschikbaar als DLC.

Diablo IV-wedstrijd voor je naam op een beeldje

Blizzard stuurde van de week een bijzondere tweet de wereld in: gamers die level 100 behalen in hardcore-modus in het spel en dit vervolgens tweeten met de hashtag #Diablo4Hardcore, maken kans om hun naam te vereeuwigen in een standbeeldje van Lilith, de antagonist uit de nieuwste Diablo-game.

Er zijn nog wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo zal bijvoorbeeld een gebruikersnaam als Pu55Yd3Str0y3r69 niet gehonoreerd worden voor de betreffende gravure. Alle voorwaarden kun je hier teruglezen. De 'Diablo IV Hardcore Victories Contest' loopt tot en met 1 september. Mocht een FOK!ker de uitdaging winnen dan zijn we natuurlijk vooral benieuwd naar leuke, matige grappen hieromtrent.

Diablo IV verschijnt officieel op 6 juni, met uitzondering van mensen die de digital deluxe of ultimate edition hebben gepreorderd, zij mogen al vanaf 2 juni met de game aan de slag.

FOK! Wat een weer: droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het is droog, al een tijdje. En het blijft droog, nog een tijdje. Hoewel er in het noorden wat lichte motregen kan vallen maar dat zet geen zoden aan de dijk. Verder in het land is het bewolkt en is in het zuiden de zon te zien. De matige wind komt nog altijd uit noordelijke richtingen. Vanmiddag is er meer ruimte voor de zon, het wordt dan 13 graden op de wadden tot 21 in het zuidoosten.

Vanavond klaart het verder op en is het wederom droog. In de vooruitzichten blijft het ook droog. Aankomende nacht wordt het tussen de 5 en 10 graden, de warmere temperaturen uiteraard in het zuiden.

Tot morgen!

De zon gaat onder bij de Zuidschermer. (Foto: Pukeko)
De zon gaat onder bij de Zuidschermer. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

NAVO en partnerlanden houden luchtmachtoefening in Noord-Europa

Zondag zijn de NAVO en een aantal aangesloten landen in Noord- Europa gestart met grote luchtmacht oefeningen. Volgens de Finse luchtmacht, nemen meer dan een dozijn landen deel aan de bijna twee weken durende oefening. Ongeveer 150 vliegtuigen starten en landen in Finland, Noorwegen en Zweden.

Naast de gastlanden nemen ook Nederland, België, Groot-Brittannië, Italië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Tsjechië deel aan de 'Arctic Challenge Exercise', die sinds 2013 om de twee jaar wordt georganiseerd door de Scandinavische landen en de Verenigde Staten. Na tientallen jaren van militaire neutraliteit trad Finland op 4 april toe tot de NAVO als 31ste lidstaat.

Poolse president tekent controversiŰle wet die Russische inmenging onderzoekt

De Poolse president Duda heeft een controversiële wet ondertekend om mogelijke Russische invloed in zijn land te onderzoeken.

Een commissie moet onderzoeken of Poolse functionarissen in de jaren 2007 tot 2022 zijn bezweken onder Russische invloed. Dit omvat bijvoorbeeld het sluiten van contracten ten voordele van Russische belangen. De Commissie moet ook sancties kunnen opleggen. Duda legde in Warschau uit dat Russische bemoeienis tot veel narigheid heeft geleid, met als resultaat de aanvalsoorlog in Oekraïne en de energieproblemen in Europa. Hij kondigde aan dat hij het constitutionele hof opdracht zou geven om de wet te beoordelen. 

Door de oppositie wordt de geplande onderzoekscommissie gezien als een aanval op de rechtsstaat. Critici beschuldigen de regering ervan enkele maanden voor de parlementsverkiezingen oppositieleider en voormalig EU-Raadsvoorzitter Tusk in diskrediet te willen brengen. Hij zou tijdens zijn tijd als Pools regeringsleider ongunstige gascontracten met Rusland hebben getekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.