Poolse president tekent controversiŰle wet die Russische inmenging onderzoekt

De Poolse president Duda heeft een controversiële wet ondertekend om mogelijke Russische invloed in zijn land te onderzoeken.

Een commissie moet onderzoeken of Poolse functionarissen in de jaren 2007 tot 2022 zijn bezweken onder Russische invloed. Dit omvat bijvoorbeeld het sluiten van contracten ten voordele van Russische belangen. De Commissie moet ook sancties kunnen opleggen. Duda legde in Warschau uit dat Russische bemoeienis tot veel narigheid heeft geleid, met als resultaat de aanvalsoorlog in Oekraïne en de energieproblemen in Europa. Hij kondigde aan dat hij het constitutionele hof opdracht zou geven om de wet te beoordelen. 

Door de oppositie wordt de geplande onderzoekscommissie gezien als een aanval op de rechtsstaat. Critici beschuldigen de regering ervan enkele maanden voor de parlementsverkiezingen oppositieleider en voormalig EU-Raadsvoorzitter Tusk in diskrediet te willen brengen. Hij zou tijdens zijn tijd als Pools regeringsleider ongunstige gascontracten met Rusland hebben getekend.