Komt de nieuwe pensioenwet door de Eerste Kamer?

Er wordt al meer dan vijftien jaar onderhandeld over een nieuwe pensioenwet. Het kabinet is van mening dat vanwege de vergrijzing in de samenleving het huidige pensioenstelsel onhoudbaar is.

Vandaag verdedigt minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) de nieuwe pensioenwet in de Eerste Kamer en wordt er op de laatste vergaderdag van veel Eerste Kamerleden over gestemd. Als deze wet vandaag door de Eerste Kamer wordt aangenomen, is het de grootste sociale hervorming van de pensioenen sinds 1952. PvdA en GroenLinks zullen de coalitie waarschijnlijk helpen aan een meerderheid.

Vanuit de oppositie en door enkele hoogleraren Pensioen- en Bestuursrecht klinkt er kritiek, ze noemen het ongrondwettelijk als deze wet wordt aangenomen met een kleine meerderheid, omdat er volgens hen een tweederde meerderheid nodig is voor zulke veranderingen.

De SP hield dinsdagochtend samen met ouderen- en pensioenorganisaties een demonstratie in Den Haag, in de hoop de pensioenwet op de valreep tegen te houden.