FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 januari 2023

AI Picture Gallery #105

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #843

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste Nederlandse dubbelaars stranden in kwartfinales Australian Open

Op de Australian Open in Melbourne is de rol van de laatste Nederlandse dubbelaars inmiddels ook uitgespeeld. In het mannen- en vrouwendubbel was er nog Nederlandse vertegenwoordiging doorgedrongen tot in de kwartfinales, maar daar eindigde het.

Wesley Koolhof was samen met de Brit Neal Skupski als eerste geplaatst en leek dan ook ruim favoriet tegen Rinky Hijikata en Jason Kubler, een Australisch wildcardduo. Dat duo speelt echter het toernooi van hun leven en dat gaat nog even door: Koolhof en Skupski werden er met 6-3, 6-1 uit geschopt.

Samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk had Demi Schuurs, als zesde geplaatst, nog hoop op een plek in de halve finales. Tegen de Tsjechische nummers één van de plaatsingslijst vervloog die hoop echter rap: Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova waren met 6-2, 6-3 flink te sterk.

Uitslag Fortuna Sittard - sc Heerenveen

Fortuna Sittard heeft goede zaken gedaan in de achttiende speelronde van de eredivisie. Tegen sc Heerenveen wonnen de Limburgers met 2-0, waardoor de Fortuna nu zicht heeft op het linkerrijtje.

Fortuna Sittard had in de eerste helft het betere van het spel zonder grote kansen te creëren en bij rust stond het ook 0-0 tussen de beide ploegen. In de tweede helft kwam de thuisploeg wel op voorsprong. Na een kwartier in de tweede helft zorgde Umaro Embaló met een rake kopbal voor de openingstreffer.

Heerenveen ging wel op zoek naar de gelijkmaker, alleen gevaarlijk konden de Friezen niet worden. Diep in blessuretijd zorgde Burak Yilmaz van de strafschopstip voor de 2-0. Door de zege stijgt Fortuna Sittard naar de twaalfde plaats, terwijl Heerenveen op plaats acht staat.

Tennissters Linette en Sabalenka naar eerste halve finale Grand Slam

Het vrouwentennis heeft er twee nieuwe halvefinalisten bij wat Grand Slam-toernooien betreft. Op de Australian Open in Melbourne plaatsten de Poolse Magda Linette en de Wit-Russische Aryna Sabalenka zich voor de laatste vier, wat voor beiden de eerste keer is.

Linette speelde tegen de als dertigste geplaatste Tsjechische Karolina Pliskova, die het vooral in set twee wel redelijk spannend kon maken, maar meer ook niet: 6-3, 7-5. De als vijfde geplaatste Sabalenka had het beduidend makkelijker met de Kroatische Donna Vekic, die met 6-3, 6-2 overtuigend voor de bijl ging - zo eindigden alle vier kwartfinales in Melbourne in weinig spannende tweesetters.

Djokovic simpel naar halve finales Australian Open, Paul's droom duurt voort

Tennisser Novak Djokovic heeft zich weer eens geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. De als vierde geplaatste Serviër had het bepaald niet moeilijk met Andrey Rublev uit Rusland (5): 6-1, 6-2, 6-4 en de jacht op titel tien is nog in volle gang.

In de halve eindstrijd speelt Djokovic vrijdag tegen de Amerikaan Tommy Paul, die in de kwartfinales afrekende met landgenoot Ben Shelton: 7-6 (6), 6-3, 5-7, 6-4. Paul schopte het vorig jaar al eens tot de achtste finales op Wimbledon, maar een halve finale op een Grand Slam-toernooi speelde hij nog nooit.

Slay vampieren in Redfall

Arkane’s Redfall heeft tijdens de Directors_Direct een releasedatum gekregen. Vanaf 2 mei kun je aan de slag. De ontwikkelaar van onder andere Dishonored, Prey en Deathloop neemt je mee naar de het eiland Redfall waar je vampieren gaat slayen tot je neervalt.

Slay in je eentje of met een squad in deze open wereld first person shooter. Redfall komt exclusief naar Xbox Series en pc.

Show je ritmegevoel in Hi-Fi Rush

Hi-Fi Rush is de nieuwe game van Tango Gameworks, het team welke Ghostwire Tokyo op de wereld heeft gezet. En vanavond is de game meteen al te spelen.

In Hi-Fi Rush ga je aan de slag met Chai, een experiment van een kwaadaardig bedrijf. Uiteindelijk wordt hij afgekeurd en moet hij het veld ruimen, maar de jongen met een robotarm heeft daar geen zin in. Samen met zijn robotkat gaat hij de strijd aan tegen Evil Corp en dat doet hij op een speciale manier.

De game draait namelijk om muziek, en vooral de ritme van muziek. Met tracks van The Black Keys, NIne Inch Nailes en vele andere moet je op de maat van de muziek springen, vechten, vallen en weer opstaan.

De game is vanavond al gratis te downloaden in de Xbox Game Pass.

Uitslag Vitesse - FC Twente

FC Twente is er niet in geslaagd de sprong te maken naar de top 3 van de Eredivisie. Daarvoor moest het vanavond winnen maar tegen Vitesse kwam het niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

In een vermakelijke wedstrijd kregen de bezoekers de eerste kans, Vlap schoot van dichtbij over. Na een half kwam Twente alsnog op voorsprong toen Van Wolfswinkel een penalty benutte. Kort voor rust kwam de thuisploeg langszij toen Bialek de bal via Pröpper het doel in frommelde.

Vlak na rust kwam Vitesse zelfs op voorsprong, Bero scoorde na een prima actie van Bialek. Lang kon het echter niet van de voorsprong genieten, vijf minuten later kwam de ploeg uit Enschede weer op gelijke hoogte toen Cerny scoorde in de rebound nadat Vlap de paal raakte. In de blessuretijd leek FC Twente er alsnog met de zege vandoor te gaan maar Van Wolfswinkel rake kopbal werd afgekeurd omdat hij net buitenspel stond.

Vitesse

2 - 2

FC Twente

 44' Pröpper (e.d)
 52' Bero
   33' v.Wolfswinkel (pen)
 59' Cerný
 
 Gele kaart: Oroz, Domgjoni, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.699
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Reiziger
Arcus
Flamingo
Meulensteen
Wittek
Manhoef (Jonathans/ 89)
Tronstad (Oroz/18)
Bero
Kozlowski (Domgjoni/57)
Vidovic (Isimat-Mirin/ 89)
Bialek (Sankoh/56)
  Unnerstall
Sampsted (Brenet/ 46)
Hilgers
Pröpper (Pleguezuelo/60)
Smal
Zerrouki
Vlap
Kjölö (Steijn/60)
Cerný (Rots/86)
v.Wolfswinkel
Misidjan (Tzolis/78)

Uitslag Go Ahead Eagles - AZ

AZ is tenminste voor even koploper in de eredivisie. In de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles won de ploeg van Pascal Jansen met 0-3 in Deventer.

AZ begin aan een goede serie en ook in Deventer wisten de Alkmaarders een goed resultaat neer te zetten. In de slotfase van de eerste helft zorgde de Griekse spits Vangelis Pavlidis voor de openingstreffer. Snel in de tweede helft verdubbelde Djordje Mihailovic de score.

Yukinari Sugawara, die bij de eerste twee treffers de assists leverde, maakte vlak voor tijd de 0-3 en besliste daarmee definitief de wedstrijd. In blessuretijd werd er nog twee keer gescoord. Willum Thór Willumsson maakte in de 92e minuut 1-3 en paar minuten later zette Zico Buurmeester de 1-4 op het scorebord.

Ruime zege tegen Korea levert Oranje halvefinaleplaats op

Ze moesten geduldig zijn en voorzichtig stenen trekken uit de muur in de kwartfinale tegen Zuid-Korea. Na een lastige beginfase slaagden de hockeyers op het WK in India in die missie. De Aziaten werden met 5-1 verslagen waardoor de halve finale een feit is. Daarin is regerend wereld- en olympisch kampioen België vrijdag (aanvang 14.30 uur) de tegenstander.

Dat Nederland in India een geweldige poulefase had gespeeld, daar was iedereen het wel over eens in Rourkela, Bhubaneswar en ver daarbuiten. Drie gewonnen 22 goals voor, nul tegen. Klinkende cijfers, die door geen enkel land werden geëvenaard. Oranje was zelfs het enige land dat geen puntenverlies leed in de poule, die in vergelijking met andere groepen vrij zwak was.

En dat was ook een nadeel. Want Nederland was nog niet echter getest. Geen ploeg was een echte uitdaging geweest voor de freewheelende ploeg van bondscoach Jeroen Delmée. Dat waren de Koreanen wel, bleek in het taaie eerste kwart. Zoals verwacht lieten de Aziaten zich ver terugzakken en kwamen er van uit die defensieve opstelling een paar keer gevaarlijk uit. Het leidde tot twee corners voor de Aziaten, die allebei uitstekend geblokt werden door Nederland.

Oranje zocht naar ruimte in het bomvolle 23-metergebied, waar Korea op een paar spelers na iedereen had neergezet. Kansen waren er zeker. Voor Terrance Pieters bijvoorbeeld, die al na acht minuten vrij kon uithalen. Twee corners van Jip Janssen gingen op de kop van de cirkel al de mist in. Opvallend: bij die laatste corner, na dertien minuten, raakte Zuid-Korea zijn video-aanvraag al kwijt.

De tweede van Koen Bi-zjhen
Het werd voor Nederland de grote zoek-een-gaatje-in-de-blauwe-muur-show. Meest beproefde recept: pompen, kaatsen en afronden. Het bleek niet de formule voor de openingsgoal. Een rush over de achterlijn van Thierry Brinkman was dat wel. De Oranje-captain bracht de bal in de doelmond en via de Koreaanse kluts tikte Koen Bijen – Bi-zhjen zoals ze in India zegen – binnen: 1-0.

Vlak daarop werd het bijna volle Kalinga Stadium muisstil toen bij de volgende Koreaanse corner – de derde alweer – een bal vol op het hoofd kwam bij de Duitse arbiter Ben Göntgen. Hij moest gewond de strijd staken en werd vervangen door Raghu Prasad, zodat er toch een Indiër in de kwartfinale stond op dit WK. Het voorval zorgde voor vijf minuten oponthoud, vlak voor de rust.

Nederland liet zich niet van de wijs brengen en begon meer dan uitstekend aan kwart drie. Eerst was het opnieuw Bijen die een cornerrebound benutte. Wederom met het puntje van z’n stick prikte de aanvaller de 2-0 binnen. Zuid-Korea was amper van de schrik bekomen, of de derde Oranje-treffer was ook een feit. Dit wel via het pomp-kaats-afrond-principe. De laatste halte was verrassend genoeg verdediger Justen Blok, die mee naar voren was geslopen. De muur was omver geholpen, de comfortabele 3-0 voorsprong een feit.

Vrij zorgeloze exercitie
Vlak nadat Thierry Brinkman een grote kans miste, prikte Steijn van Heijningen alsnog de 4-0 binnen. De inzet van de aanvallende middenvelder werd van richting veranderd en belandde in het Koreaanse doel. De Rotterdammer, die nog niet had gescoord, is alweer de elfde doelpuntenmaker van Oranje tijdens dit toernooi.

Zuid-Korea voorkwam dat Nederland voor de vierde keer op rij de nul hield tijdens dit WK. Via Inwoo Seo werd het namelijk tien minuten voor het einde 4-1. De lach kwam kort voor het einde terug toen Teun Beins de marge weer herstelde. Zijn goal uit een strafcorner zorgde voor een 5-1 eindstand, waarmee Oranje de halve finale bereikte. Wederom een vrij zorgeloze exercitie voor Delmée en zijn mannen, die zich mogen opmaken voor een geweldige halve finale tegen de ploeg die Nederland vier jaar geleden van de wereldtitel afhield.

Het bericht Dikke zege op Korea levert Oranje halvefinaleplaats op verscheen eerst op Hockey.nl.

FOK! Wat een weer: update; code geel

winterbanner

Goede morgen!

Soms zijn we wat later, een andere dag zijn we wat vroeger. Vandaag is een andere dag. En dat klopt ook wel, vandaag blijft het namelijk in tegenstelling tot de afgelopen dagen niet droog. Maar we beginnen wel droog. Ook is het zwaar bewolkt, vanmiddag is het iets minder bewolkt en kan er een buitje vallen. Vanavond komt er een regengebied vanuit het zuidoosten het land binnen, in het zuidoosten kan er later natte sneeuw vallen. De maximumtemperatuur ligt tussen de 5 graden in het noorden en rond het vriespunt in het zuidoosten. De zwakke tot matige wind die steeds sterker wordt komt uit het zuidoosten. Aan de kust is de wind vrij krachtig uit noordelijke richtingen.

In de nacht naar donderdag valt er ook neerslag, in het zuidooste natte sneeuw, verder naar het noorden regen. Dan ook kans op een code geel maar dat zal ik morgen vertellen, mocht dat zo zijn. Tot dan!

Update 16:17
Ik ben nu wel heel vroeg want zou morgen wat over code geel vertellen maar dat ga ik nu al doen; vanaf 22:00 geldt er code geel voor de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant in verband met gladheid door ijzel of sneeuw. Morgen voor de ochtendspits echt op gang komt, te weten 5 uur wordt deze vooralsnog ingetrokken.

Het blijft niet droog vandaag (Foto: Pixabay)
Het blijft niet droog vandaag (Foto: Pixabay) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Onderzoek: '23% jonge Nederlanders denkt dat de Holocaust wordt overdreven'

Een Amerikaans onderzoek onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door Schoen Cooperman Research in opdracht van de Claims Conference, laat zien dat het slecht gesteld is met het bewustzijn over de Holocaust in ons land.

Van deze respondenten geloofde 12% dat de Holocaust een mythe is, of dat er in werkelijkheid veel minder slachtoffers waren. Van de respondenten geboren tussen 1980 en 2012 geloofde maar liefst 23% dat. Nog eens 12% wist het niet zeker, maar sloot het dus ook niet helemaal uit. En: bijna een derde van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie gaf aan één of meer mensen te kennen die ervan overtuigd waren dat de Holocaust niet echt is gebeurd.

Schokkende cijfers
Vrij schokkende cijfers, waar de coronapandemie ongetwijfeld een bijdrage aan heeft geleverd. We zien dat complottheorieën over Joden zijn toegenomen en ook Holocaustontkenning en -bagatellisering zijn gestegen. Deze zaken vinden vooral online plaats en dat is waarschijnlijk ook de hoofdreden dat vooral de jongere generaties er ontvankelijk voor zijn: zij bevinden zich immers het meest op allerlei social media platforms. Het verklaart echter weer niet waarom de percentages in Nederland hoger zijn dan in vijf andere westerse landen waar hetzelfde onderzoek werd gedaan.

54% van de ondervraagden en 59% van de groep geboren tussen 1980 en 2012 wist niet dat er tijdens de Holocaust zes miljoen Joden werden vermoord. Respectievelijk 29% en 37% geloofden dat het aantal slachtoffers op twee miljoen lag, of zelfs lager dan dat. 31% van de ondervraagden kon geen enkel getto of concentratiekamp opnoemen en maar 20% had zelfs ooit van kamp Westerbork gehoord. Auschwitz-Birkenau was bij 60% van de ondervraagden bekend, maar kennis over de andere kampen was minimaal: maar 19% kende Bergen-Belsen, 10% wist van Sobibor en Dachau, Vught, Amersfoort en Treblinka haalden de 10% niet eens. Onder de leeftijdsgroep geboren tussen 1980 en 2012 lagen die percentages nóg lager: 52% kende Auschwitz, slechts 15% wist wat Westerbork was. Maar liefst 44% kon geen enkele naam van een getto of concentratiekamp noemen: het hoogste percentage van alle vijf overige onderzochte landen.

Anne Frank wel bekend
Anne Frank was bekender: 94% had van haar gehoord en wist ook grotendeels dat zij een Holocaust-slachtoffer was. Maar bij verdere details zien we die percentages rap dalen: slechts 73% wist dat zij in een concentratiekamp omkwam en bij de jongere leeftijdsgroep lag dit percentage op 68%. Ook wist 20 tot 30% niet dat zij een tiener was toen ze stierf. Ruwweg tweederde van de ondervraagden had nog nooit het Anne Frank Huis bezocht. 

Het bewustzijn over de Nederlandse rol in de Holocaust is ook tanende. Op de vraag of de Nederlanders slachtoffers, omstanders, collaborateurs of daders van de Holocaust waren antwoordde 51% van de respondenten (53% in de jongere leeftijdsgroep) dat Nederland slachtoffer was. De overige 49% is verdeeld over hun perceptie. De kennis over andere slachtoffergroepen is ook niet erg groot: wist van de totale groep nog 48% dat Roma en Sinti ook waren vervolgd door de nazi’s, bij de jongere leeftijdsgroep was dit maar 21%. Opvallend is wel dat deze groep de etnische minderheden vaker als slachtoffer noemde (21%), terwijl dit percentage bij de oudere leeftijdsgroep maar 14% was.

Bijna tweederde van de ondervraagden was het erover eens dat Holocaustontkenning en -bagatellisering een probleem vormen in Nederland: van de groep geboren tussen 1980 en 2012 was dit meer dan de helft. Beide groepen constateren tevens dat het belang van de Holocaust minder wordt ingezien dan vroeger het geval was. Op de vraag of zij geloofden dat het Joodse volk opnieuw slachtoffer van een genocide kon worden antwoordde maar 24% nee: bij de jongere groep was dit 29%. Dit houdt in dat ruwweg driekwart van de ondervraagden een nieuwe Holocaust niet onmogelijk achtte!

Naïviteit onder jongeren
Neonazisme is echter iets dat zij vooral als een Amerikaans probleem beschouwen. Meer dan de helft van de geïnterviewden denkt dat er maar een paar neonazi’s in Nederland zijn, terwijl 44% denkt dat er in de Verenigde Staten zeer veel zijn. 65% vond het onacceptabel dat mensen neonazistische denkbeelden steunen. De respondenten erkennen dat er antisemitisme in Nederland is: opvallend is dat de oudere leeftijdsgroep hier meer van overtuigd is dan de jongere groep. We zien dit ook terug als wordt gevraagd of het antisemitisme toe- of afgenomen is: de oudere groep is van mening dat het is toegenomen of hetzelfde is gebleven (53%), terwijl in de groep geboren tussen 1980 en 2012 juist een groot deel (38%) vindt dat het minder is geworden. Ongeveer eenzelfde percentage vindt dat het antisemitisme is toegenomen of hetzelfde is gebleven (39%).

De op sommige punten schrikbarende resultaten van het Amerikaanse onderzoek laten opnieuw de noodzaak zien van goede, gerichte Holocausteducatie. 77% van de ondervraagden gaf aan dit belangrijk te vinden en 66% vond dat Holocausteducatie verplicht moet worden op scholen (in alle andere onderzochte landen was dit laatste percentage aanzienlijk hoger). 64% vond dat docenten meer handvatten daarvoor moesten krijgen. En dit is natuurlijk wel positief. Het is absoluut noodzakelijk om de nieuwe generaties te onderwijzen, want anders kan de uitspraak ‘never again’ zomaar een loze belofte zijn.

Concentratiekamp Auschwitz, Polen (Foto:Pixabay)
Concentratiekamp Auschwitz, Polen (Foto:Pixabay)

Kamer krijgt geen totaalplaatje Klimaat uitgaven, bedragen en definities verschillen

Hoeveel geeft het kabinet uit aan klimaatmaatregelen? Het parlement krijgt geen eenduidig en compleet overzicht van de betrokken ministers. Definities van wat onder klimaatbeleid valt ontbreken. Ministers rapporteren uiteenlopende bedragen over klimaatmaatregelen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer dat op 25 januari 2023 naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd. Volgens de Klimaatnota van het kabinet wordt dit jaar bijna € 6,8 miljard gespendeerd aan klimaatmaatregelen. Dit bedrag kan verdubbelen als de Kamer instemt met een nieuw klimaatfonds van circa € 35 miljard. Maar deze bedragen zeggen niet alles.

Uitgaven kunnen honderden miljoenen verschillen
Drie ministers rapporteren elk jaar over de klimaatuitgaven: de minister van Economische Zaken en Klimaat doet dat in haar begroting en de minister van Financiën baseert een overzicht in de Miljoenennota daarop. De minister voor Klimaat en Energie brengt jaarlijks een Klimaatnota uit. Hun rapportages wijken soms van elkaar af. De registratie en controle op klimaatuitgaven door deze bewindspersonen is niet eenduidig; bedragen in de overzichtsrapportages verschillen van de begrotingen van ministers. In een enkel geval kan dit verschil wel € 200 miljoen per jaar zijn. Daarnaast ontbreekt een eenduidige definitie van klimaatbeleid en klimaatuitgaven. 

De minister voor Klimaat en Energie heeft een wettelijke taak uitgaven voor klimaatbeleid inzichtelijk te maken. Hij neemt echter alleen een overzicht van maatregelen over dat de minister van EZK bij diverse ministeries heeft opgevraagd. De minister van EZK controleert die aangeleverde informatie evenmin.

Voorbeelden van afwijkingen
De Tweede Kamer heeft het kabinet de afgelopen jaren enkele malen om betere overzichten van klimaatuitgaven gevraagd. Diverse ministers sturen begrotingen, jaarverslagen en andere documenten zoals de Klimaatnota naar het parlement. Maar de overzichtsrapportages zijn niet altijd consistent en navolgbaar, aldus de Algemene Rekenkamer.

Zo schrijft de minister van Financiën in de Miljoenennota 2022 dat het aansluiten van windparken op zee € 150 miljoen minder kost dan wat de minister van Economische Zaken in haar overzicht in de EZK-begroting vermeldt.

Ander voorbeeld: in het overzicht met klimaatuitgaven staat dat het saneren van varkenshouderijen tussen 2020 en 2027 € 44 miljoen kost. De begroting LNV vermeldt echter voor deze regeling over dezelfde periode € 259 miljoen aan uitgaven (de minister van LNV vindt dat niet alle uitgaven voor deze sanering de kwalificatie ‘klimaatuitgaven’ verdienen).

Derde voorbeeld: De minister van BZK trekt € 40 miljoen uit voor de verduurzaming en het onderhoud van huurwoningen. Die subsidiemaatregel komt in de overzichtsrapportages van klimaatuitgaven niet voor. 

In die kabinetsrapportages ontbreken daarnaast ook uitgaven die via fondsen of staatsbedrijven, zoals Gasunie en TenneT, worden gedaan. Dat geldt ook voor de uitgaven voor buitenlands klimaatbeleid.

Fossiele subsidies
De Klimaatnota bevat evenmin informatie over ander overheidsbeleid dat via onder meer fiscale regelingen haaks staat op de klimaatdoelstellingen van het kabinet. Zo verminderen ten minste 5 fiscale regelingen die op fossiele brandstoffen zijn gericht volgens de Miljoenennota dit jaar de belastinginkomsten met € 4,6 miljard. De Algemene Rekenkamer heeft in eerder onderzoek aangetoond dat bewindspersonen het parlement over de effectiviteit van fiscale regelingen slechts beperkt informeren, terwijl de derving van belastinginkomsten substantieel is.

Kamer weet niet hoeveel geld wordt uitgegeven
Vanwege het ontbreken van heldere definities scharen ministeries mogelijk te gemakkelijk maatregelen onder klimaatbeleid of worden relevante maatregelen juist niet opgenomen. De minister voor Klimaat en Energie controleert dat niet voor de Klimaatnota. Door de wijze van rapporteren is het voor de Kamer niet goed mogelijk vast te stellen hoeveel geld het kabinet uitgeeft aan klimaatmaatregelen. 

Coldcase: identiteit dode vrouw nog altijd onbekend

Op eerste kerstdag 1990 wordt het stoffelijk overschot van een vrouw aangetroffen in het Cadettenkamp, een bosperceel bij Teteringen. Het lichaam van de vrouw was afgedekt met een groene deken en een groot stuk vloerkleed. Over haar hoofd lag een rode doek. Een buurtonderzoek wees uit dat het verpakte lichaam mogelijk al op 23 december was gezien.

De vrouw was tussen de 15-18 jaar, was 1.63 meter lang en had schoenmaat 36. Zij was gekleed in een rode coltrui (maat L) en een rode fluwelen broek (maat 3) van het merk Carine. Dit merk was in die tijd alleen maar in België te koop. Naar aanleiding van de vondst werden er meerdere mensen aangehouden. Desondanks is nog altijd onbekend wie de jonge vrouw is en onder welke omstandigheden zij om het leven kwam.

Beloning 15.000 euro
Heeft u een idee wat er gebeurd zou kunnen zijn met deze vrouw? Of weet u wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor haar dood? Laat al uw informatie achter via het tipformulier op deze pagina. Of neem telefonisch contract op met de politie in Zeeland-West-Brabant via 0900-8844 (hier kunt u zonder uw naam te noemen ook vragen om een vertrouwelijk gesprek) of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Uw tips, vragen en suggesties worden elke dag bekeken door een speciaal team. Waar mogelijk wordt een terugkoppeling op de reacties toegevoegd aan dit dossier. Er is een belonning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

De onbekende jonge vrouw (Afbeelding: Politie.nl)
De onbekende jonge vrouw (Afbeelding: Politie.nl)

Rick and Morty verliest Rick én Morty aan huiselijk geweld

De Amerikaanse tv-zender Adult Swim, thuiszender van de animatieserie Rick and Morty, heeft de banden met Justin Roiland verbroken nadat hij is aangeklaagd voor huiselijk geweld. Roiland is, samen met Dan Harmon, bedenker van de tv-serie en in zijn eentje verantwoordelijk voor de stemmen van de twee titelfiguren.

Roiland is door de lokale overheid in Orange County, California aangehouden voor mishandeling in de huiselijke sfeer met lichamelijk letsel tot gevolg, en voor gevangenneming. Dit speelde in 2020, maar hij is deze maand aangeklaagd. In een eerste zitting heeft Roiland aangegeven onschuldig zijn, maar de zaak komt pas over enkele maanden definitief voor. Het slachtoffer was zijn, niet met naam genoemde, vriendin uit die tijd.

Adult Swim wilde niet veel over de breuk kwijt, behalve dat ze hebben aangegeven niet meer met Roiland willen samenwerken. Roiland verzorgde in de 61 afleveringen die tot nu toe van de serie zijn gemaakt de stemmen van titelfiguren Rick Sanchez en zijn kleinzoon Morty Smith, plus enkele andere personages. De verwachting is dat de serie gewoon doorgaat, maar met een andere acteur voor deze personages. Het oorspronkelijke plan was om het totaal aantal afleveringen in ieder geval op 100 te krijgen.

Rick and Morty is in Nederland te zien bij HBO Max.

Rick and Morty
Rick and Morty

Honderden liters aceton in beslag genomen

De recherche heeft maandag 23 januari in een schuurtje bij een woning in Bergen op Zoom en in een andere opslaglocatie honderden liters aceton en methanol in beslag genomen. Een 29-jarige Bergenaar werd kort daarna elders aangehouden op verdenking van verduistering.

De man zou de aceton en andere goederen bij zijn werkgever hebben verduisterd. De recherche vond ook nog methanol, de herkomst daarvan wordt nog onderzocht. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek. Aceton en methanol worden gebruikt bij de productie van harddrugs. De vloeistoffen lagen opgeslagen in een schuurtje en in een andere opslaglocatie. Beide vloeistoffen zijn zeer licht ontvlambaar. De politie heeft alles in beslag genomen.

De gemeente gaat aan de hand van een bestuurlijke rapportage kijken wat er met de woning gaat gebeuren. Het zou kunnen dat de woning in verband met de vondst van de gevaarlijke stoffen gesloten wordt. Tijdens de actie werd ook nog een 18-jarige Bergenaar aangehouden die het nodig vond een politieagent uit te schelden. De man is na verhoor met een proces-verbaal op zak in de loop van de avond in vrijheid gesteld.

Citybuilder SteamWorld Build aangekondigd

SteamWorld Build komt dit jaar uit voor PS5, PS4, Xbos Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Dat heeft uitgever Thunderful Games aangekondigd. SteamWorld is een serie games die elke keer weer een ander genre uitproberen. Dit keer wordt er dus een citybuilder gemaakt.

“Anno meets Dungeon Keeper", dat is hoe ontwikkelaar The Station de game kort beschrijft. Je dient je eigen unieke stad te maken, hulpbronnen beheren en ook voor voldoende entertainment voor de inwoners zorgen.  Het spel heeft verder net als voorgaande SteamWorld-games een Western-thema met robots in de hoofdrol.

Bekijk de eerste trailer hieronder:

Een op drie werkenden stoort zich aan kleding collega('s)

Maar liefst 37 procent van alle werkende Nederlanders ergert zich weleens aan de kledingstijl van collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.084 volwassen Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Om toekomstige ergernissen zoveel mogelijk te voorkomen, pleit meer dan de helft van alle ondervraagden voor één duidelijke richtlijn vanuit hun werkgever op het gebied van kleding.

Met veertig procent storen vrouwen zich vaker aan de kledingkeuze(s) van collega’s dan mannen (35 procent). Desondanks zijn laatstgenoemden vaker voorstander van een door de werkgever voorgeschreven kledingregime: 55 tegenover 52 procent. “Bij ons mag iedereen dat aantrekken waar hij of zij zich lekker in voelt”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Respect is daarbij de enige voorwaarde; zowel voor collega’s, opdrachtgevers als de werkgever. Als medewerker ben je een verlengstuk én uithangbord van onze organisatie. Hoe je eruit ziet en de kleding die je draagt, speelt daarbij een belangrijke rol. Zoals iedereen weet, heb je maar één kans om een eerste goede indruk te maken.”

Modepolitie
Duidelijke voorschriften werken alleen wanneer ze ook worden gehandhaafd. Bijna driekwart van alle werkende Nederlanders vindt daarom dat hun werkgever een collega die zich niet representatief kleedt mag verplichten iets anders aan te trekken. Maar liefst 53 procent van de respondenten vindt zelfs dat een niet-representatief geklede collega door zijn werkgever naar huis mag worden gestuurd. Vooral vrouwen zijn streng, niet minder dan 74 procent van hen wil dat slecht geklede collega’s zich voortaan verplicht verkleden, tegenover slechts 69 procent van alle mannelijke ondervraagden. Franke: “Als werkgever wil ik mijn medewerkers zoveel mogelijk de ruimte geven om hun eigen keuzes te maken. Daarbij hoort ook de kleding die je naar werk draagt. Helaas heb ik weleens iemand apart moeten nemen om zijn of haar kledingkeuze te bespreken, al gebeurt dat eigenlijk alleen wanneer iemand het écht te bont maakt. We hebben echter nog nooit iemand naar huis gestuurd om iets anders aan te trekken.”

Kledingverbod
Wanneer het gaat om kledingkeuzes op de werkvloer, lijkt het grootste gedeelte van de werkenden voornamelijk behoefte te hebben aan meer duidelijkheid. Naast het feit dat 53 procent van de respondenten een voorstander is van duidelijke kledingvoorschriften, zegt zestig procent van hen het prima te vinden wanneer hun werkgever in de toekomst specifieke kledingstukken verbiedt. Zo’n verbod werkt natuurlijk twee kanten uit, want ook de werkgever gaat lang niet altijd vrijuit in zijn kledingkeuze. Zo stoort maar liefst tien procent van alle werkenden zich weleens aan de kledingstijl van zijn of haar leidinggevende. Franke: “Tijdens de coronacrisis zaten veel collega’s in hun pyjama- of trainingsbroek achter de laptop. Ik begrijp dat het voor sommige van hen een flinke verandering is om weer representatief op kantoor te verschijnen. Ik geloof echter niet in specifieke kledingstukken verbieden, met uitzondering van de korte broek. Mannen met blote benen zijn voor mij echt een no go.”

Celstraf voor mishandeling partner en ontvoering dochter

De rechtbank heeft dinsdag een 40-jarige man uit Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij ontvoerde zijn 1-jarige dochter en mishandelde zijn (inmiddels) ex-partner.

De man mishandelde zijn toenmalige partner door haar op 26 januari 2020 tegen haar hoofd te slaan. Daarnaast ging de man op 7 maart 2020 met zijn dochtertje op vakantie naar Turkije. Hij keerde, ondanks herhaalde verzoeken door de moeder van het meisje, niet terug naar Nederland. Met hulp van het televisieprogramma Ontvoerd werd het meisje op 3 september 2021 weer met haar moeder herenigd.

Dochter 1,5 jaar ontvoerd
Eind maart 2020 besloot de man om niet terug te keren naar Nederland. Hij hield zijn dochter bijna anderhalf jaar lang weg bij haar moeder. In die periode gebruikte hij zijn dochter als middel om zijn ex-partner zijn wil op te leggen. Dit deed hij bijvoorbeeld door de moeder het contact met haar dochter te onthouden, tenzij ze geldbedragen naar de man zou overmaken. Deze periode is voor de moeder een buitengewoon onzekere, angstige en emotionele tijd geweest. Daarbij werkte de man op geen enkele wijze mee aan de terugkeer van zijn dochter naar Nederland. Na inschakeling van een televisieprogramma kwam er pas een einde aan de ontvoering. Dit alles rekent de rechtbank de man zwaar aan.

Straf gelijk aan de eis
De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Aan het voorwaardelijk gedeelte van de straf zit een proeftijd van 3 jaar. Dit is gelijk aan de straf die de officier van justitie eiste. Ook legt de rechtbank aan de man vrijheidsbeperkende maatregelen op. Deze maatregelen houden in dat hij 3 jaar lang geen contact mag opnemen met zijn ex-partner of in haar woonplaats mag komen.

Manege schoot te kort bij tandartscontrole dressuurpaard

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft dinsdag beslist dat de eigenaresse van dressuurpaard U2 terecht de overeenkomst heeft ontbonden met de manege waar het paard was gestald. De manege had (medische) gegevens moeten vastleggen, maar heeft dat niet gedaan. Het paard was van medio 2010 tot begin 2014 gestald bij de manege. Volgens de eigenaresse hebben de manege en de ruiter het paard in die tijd blijvend letsel toegebracht aan zijn mond en flanken. Zij heeft de manege en de ruiter hiervoor aansprakelijk gesteld.

Om meer duidelijkheid te krijgen over het ontstaan van het letsel, wees het hof in een eerder tussenarrest een deskundige aan. Ook heeft het hof in dat tussenarrest geoordeeld dat de eigenaresse geen recht heeft op vergoeding van waardevermindering van het paard omdat niet is aangetoond dat het paard door het blijvend letsel niet meer aan dressuurwedstrijden kon deelnemen.

Conclusies van deskundige
De deskundige heeft geen blijvend letsel aan de flanken geconstateerd, wel is sprake van blijvend letsel aan de mond dat ook de (paarden)tandarts had moeten opmerken. De deskundige heeft niet met zekerheid kunnen vaststellen hoe en wanneer het letsel aan de mond is ontstaan. Hoogstwaarschijnlijk is dat in de periode gebeurd dat het paard bij de manege was gestald. Er is geen verslaglegging meer geweest nadat de tandarts in december 2010 had geconstateerd dat het gebit van het paard ‘zeer slecht’ was. De conclusie van de tandarts had voor de manege extra aanleiding moeten zijn om de staat van het gebit te monitoren bij vervolgbehandelingen en de eigenaresse hiervan op de hoogte te brengen. Volgens de deskundige is het duidelijk dat als de medische verslaglegging ontbreekt, dat nadelig is geweest voor het paard. De deskundige heeft niet kunnen vaststellen dat het letsel door verkeerd berijden van het paard is veroorzaakt omdat het letsel ook het gevolg kan zijn van de anatomie van het paard in combinatie met de wedstrijdsport.

Terechte ontbinding van overeenkomst
Op grond van de overeenkomst was de manege gehouden het paard tweemaal per jaar door een tandarts te laten controleren, maar dat is niet (steeds) gebeurd. Het hof is van oordeel dat de manege de eigenaresse van het paard op de hoogte had moeten houden van de tandartscontroles en het aanwezige letsel dat dan zou zijn geconstateerd. Dat medische verslaglegging ontbreekt komt voor risico van de manege die over deze gegevens had moeten beschikken. Het hof gaat er vanuit dat het paard in het najaar 2012 dermate last had van open wonden in de mond, dat het daardoor op dat moment niet goed meer presteerde. De eigenaresse heeft dan ook terecht vanaf het najaar van 2012 de stallingsovereenkomst ontbonden. Daarom moet de manege haar ruim 9.000 euro terugbetalen, wat neerkomt op het verschil tussen een “gewone” manege en een duurdere manege voor dressuurpaarden. Ook moet de manege de proceskosten waaronder de deskundigenkosten van ruim 20.000 euro aan haar betalen.

Ruiter niet aansprakelijk
De eigenaresse had naast de manege ook de ruiter aansprakelijk gesteld. Daar gaat het hof niet in mee. Het is niet vast komen te staan dat de ruiter het paard verkeerd heeft bereden, wist van het letsel in de mond, of dat had moeten opmerken. De eigenaresse van het paard moet daarom de proceskosten van de ruiter betalen.

Oscars vol lof over Everything Everywhere All at Once; nominaties bekend gemaakt

Bij de bekendmakingen van de nominaties voor de 95ste Academy Awards, beter bekend als de Oscars, werd onderstreept wat voor prestatie regisseursduo Daniels heeft neergezet. Hun Everything Everywhere All at Once werd genoemd in elf categorieën.

In de categorie Beste Film nemen ze het op tegen een diverse selectie aan films; kaskrakers als Avatar: The Way of Water en Top Gun: Maverick zijn hier ook genomineerd, maar ook bijvoorbeeld The Banshees of Inisherin of Triangle of Sadness, naast een aantal films die in Nederland nog moeten verschijnen (waaronder Steven Spielbergs The Fabelmans).

Voor Beste Regie nemen ze het opnieuw op tegen Spielberg, maar ook Martin McDonagh (Banshees), Ruben Östlund (Triangle) en Todd Field, die met Tár ook een nominatie voor Film heeft. Michelle Yeoh, die bij de Golden Globes al een Beste Actrice-prijs voor Everything kreeg, kan de award ook hier binnenhalen. Ze neemt het op tegen onder andere Cate Blanchett (Tár) en Ana de Armas (Blonde).

De Beste Acteur zou wel eens Austin Butler kunnen worden, die in Elvis een prachtige vertolking van de titelfiguur neerzette, maar hij heeft geduchte concurrentie van Brandon Fraser, die voor The Whale vorig jaar op vele festivals minutenlang (terecht) applaus heeft mogen ontvangen voor zijn rol in die film.

Dit zijn de nominaties voor de grootste categorieën:

Beste Film

All Quiet on the Western Front 
Avatar: The Way of Water 
The Banshees of Inisherin 
Elvis 
Everything Everywhere All at Once 
The Fabelmans 
Tár 
Top Gun: Maverick 
Triangle of Sadness 
Women Talking

Beste Regie

Martin McDonagh (The Banshees of Inisherin) 
Daniel Kwan, Daniel Scheinert (Everything Everywhere All at Once) 
Steven Spielberg (The Fabelmans) 
Todd Field (Tár) 
Ruben Östlund (Triangle of Sadness)

Beste Acteur

Austin Butler (Elvis)
Colin Farrell (The Banshees of Inisherin)
Brendan Fraser (The Whale)
Paul Mescal (Aftersun)
Bill Nighy (Living)

Beste Actrice

Cate Blanchett (Tár)
Ana de Armas (Blonde)
Andrea Riseborough (To Leslie) 
Michelle Williams (The Fabelmans)
Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)

Beste Acteur (bijrol)

Brendan Gleeson (The Banshees of Inisherin)
Brian Tyree Henry (Causeway)
Judd Hirsch (The Fabelmans) 
Barry Keoghan (The Banshees of Inisherin)
Ke Huy Quan (Everything Everywhere All at Once)

Best Actrice (bijrol)

Angela Bassett (Black Panther: Wakanda Forever)
Hong Chau (The Whale)
Kerry Condon (The Banshees of Inisherin)
Jamie Lee Curtis (Everything Everywhere All at Once)
Stephanie Hsu (Everything Everywhere All at Once)

De complete lijst met nominaties staat op de site van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. De winnaars worden op zondagavond 12 maart (lokale tijd) bekend gemaakt.

In Nederland kunnen filmfans de ceremonie live bekijken op tv-zender FilmBox (te zien in de meeste basispakketten). De uitzending begint maandag 13 maart om half 1 met een rode loper-verslag, gevolgd door de awardshow om 2 uur 's nachts. Op maandagavond de 13e en dinsdagavond de 14e is er een highlights-show te zien om 20:30 uur.

Everything Everywhere All at Once: Michelle Yeoh
Michelle Yeoh in Everything Everywhere All at Once

Kinderen geseksualiseerd in reclames is slecht signaal

Het lijkt een groeiende trend te zijn: seksualisering van kinderen op verschillende manieren. Na de reclamecampagne van modemerk Balenciaga, waarin verschillende kinderen in beeld werden gebracht met teddyberen in SM-pakjes en seksspeeltjes, kwam onlangs het bericht van acteurs die al decennia last hebben van hun naaktscene als minderjarigen in de film Romeo and Juliet, uit 1968. Hoewel er in de reclamecampagne niets strafbaars gebeurde, waren deze beelden op het randje. Dat vinden landelijk OvJ Linda van den Oever en parketsecretaris Selina Rahimbaks een zorgwekkende ontwikkeling.

Naast seksspeeltjes werden de kinderen in deze reclame in beeld gebracht met een aantal documenten. “Een van deze documenten is een gerechtelijk document waarin wordt verwezen naar Ashcroft vs Free Speech Coalition, de rechtszaak die nepbeelden en video's van seksueel misbruik van kinderen legaal maakte in de Verenigde Staten”, zegt Linda. “Die uitspraak zorgde er in de VS kinderporno illegaal is, maar ‘nep’beelden wél verspreid mochten worden”. In de VS was er dan ook veel ophef over de Balenciaga-campagne. 

"Het is gek dat er in Nederland zo weinig verontwaardiging over die campagne kwam”, zegt Selina. “In het buitenland en op internationale social media zag ik het overal, maar een sterke reactie bleef uit in Nederland”. En dat terwijl dit soort campagnes een slechte boodschap brengen, volgens Linda. “Vanuit onze opsporings- en vervolgingsinstelling geeft dit een erg slecht voorbeeld. Als je het normaal gaat vinden dat kinderen geseksualiseerd worden, is dat een eerste stap naar het misbruiken van minderjarigen. Het is zó onwenselijk! Het ging écht om kinderen, echt nog heel jong. Dit soort campagnes verheerlijken seksueel kindermisbruik."

Ontwikkeling
Dat dit nu een redelijk op zichzelf staand voorbeeld is, neemt niet weg dat er een trend waarneembaar is. “Het versterkt elkaar: omdat het gaat om een modemerk, bepalen ze mede modetrends en de beeldvorming van en door kinderen. Als ze promoten dat kinderen zich op seksuele manieren kleden, neemt de samenleving dat over”, legt Selina uit. Het risico dat daarbij komt kijken, is dat zulke normalisering sneller leidt tot actievere vormen van misbruik. “We zijn ervan overtuigd dat hoe makkelijker bespreekbaar, en hoe meer algemeen geaccepteerd bepaalde beelden zijn, hoe sneller mensen afglijden”, zegt Linda. “Als je al bepaalde gedachten hebt en je ziet die bevestigd in de samenleving, groeit het risico dat je er ook naar handelt. Het stopt niet bij alleen blote kleding op een reclameposter.”

Deze trend ontwikkelt zich, merken Linda en Selina bijvoorbeeld in het kinderpornografisch materiaal dat de laatste jaren wordt aangetroffen. “Het nieuwere materiaal is meestal gefilmd door kinderen zelf, omdat ze makkelijker toegang hebben tot TikTok of Instagram. Daar zien kinderen ook anderen die zich op een bepaalde manier gedragen of kleden, en ze willen er bij horen”, zegt Selina.

Beelden zoals Balenciaga die maakte, vallen binnen de grenzen en zijn niet strafbaar, maar we moeten daar wel voor waken, denken Selina en Linda. Veranderende normen en ontwikkelende technologie zijn van alle tijden, maar uitgesproken seksualisering van kinderen? Daar moet niemand blij van worden. “Vroeger werd je gewaarschuwd voor de man in de bosjes”, zegt Linda, “maar nu haal je die met honderdduizend tegelijk binnen in de slaapkamer van je kind dat zonder toezicht TikTokfilmpjes opneemt. Weet waar je kind mee bezig is, kijk mee, en bespreek veilig internetgebruik en seksuele grenzen.”

De drempel tot kindermisbruik wordt dus lager door meer seksualisering van kinderen. Daarom vindt Linda het vreemd dat dat dan tóch gebeurt: “Eigenlijk moet je het omdraaien. Iedereen is tegen kindermisbruik en reageert daar fel op, dan zou je dat ook bij seksualisering van kinderen moeten doen. Het is immers de eerste stap”.

2022 derde jaar op rij met oversterfte

In 2022 overleden 170 duizend mensen. Dat waren er 14,5 duizend (9,3 procent) meer dan verwacht. In iedere leeftijdsgroep was de sterfte hoger dan verwacht. Vooral in de GGD-regio's Flevoland, Drenthe en Hollands-Noorden stierven meer mensen. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige jaarcijfers.

De oversterfte in 2022 was iets lager dan in 2021 en 2020, maar een stuk hoger dan in jaren met zware griepgolven (zoals 2015 en 2018). In de eerste drie maanden van 2022 was er geen oversterfte, maar vanaf eind maart wel. Sinds die tijd was er in vrijwel elke week oversterfte. Half maart begon een griepepidemie die dertien weken duurde, en sinds half december was er opnieuw een griepepidemie. Ook komt er nog steeds COVID-19 voor. In 2020 en 2021 viel de oversterfte grotendeels samen met de COVID-19-sterfte, er was toen geen griepepidemie.

Sterfte aan COVID-19 tot en met september lager dan oversterfte
Voor de overledenen tot en met september 2022 is de doodsoorzaak bekend bij het CBS; er overleden 6 477 mensen aan COVID-19. Dat zijn er iets minder dan de oversterfte in die periode (7,7 duizend). In 2021 en 2020 was de sterfte aan COVID-19 hoger dan de oversterfte. Over de hele pandemie gezien is de COVID-19-sterfte groter dan de oversterfte.

Oversterfte in alle leeftijdsgroepen
In alle leeftijdsgroepen overleden in 2022 meer mensen dan verwacht voor die leeftijd. De oversterfte was het laagst onder 50- tot 65-jarigen (7 procent), en het hoogst onder mensen jonger dan 50 jaar (13 procent). Vergeleken met 2021 was de oversterfte lager in de drie leeftijdsgroepen tussen de 50 en 90 jaar, en hoger in de jongste en oudste leeftijdsgroep.

Vooral meer vrouwen overleden dan verwacht
In 2022 overleden iets meer vrouwen dan mannen, net als voor de coronapandemie het geval was. De sterfte onder vrouwen was 11 procent hoger dan verwacht, onder mannen 8 procent. In 2021 overleden er juist meer mannen dan vrouwen, in 2020 overleden er ongeveer evenveel mannen als vrouwen.

Meer oversterfte onder Wlz-zorggebruikers
In 2022 overleden iets meer dan 65 duizend mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen of gehandicaptenzorginstellingen. Dat waren er 7,4 duizend meer dan verwacht; dat is een oversterfte van 13 procent. Onder de overige bevolking was de oversterfte met 6 procent lager dan onder de Wlz-zorggebruikers. Er overleden 104 duizend mensen, 7 duizend meer dan verwacht. De Wlz-groep telt naar verhouding meer ouderen en meer vrouwen dan de overige bevolking.
De oversterfte onder Wlz-zorggebruikers was hoger dan in 2021, onder de overige bevolking juist lager.

Relatief hoogste oversterfte in Flevoland, Drenthe en Hollands-Noorden
De oversterfte verschilt per GGD-regio. Vooral in Flevoland (17 procent), Drenthe (13 procent) en Hollands-Noorden (13 procent) overleden in 2022 meer mensen dan verwacht. In Gooi en Vechtstreek (1 procent), Zuid-Limburg (5 procent) en Amsterdam (6 procent) was de oversterfte het laagst.

In 2021 had Flevoland ook een relatief hoge oversterfte (20 procent). In Drenthe was de oversterfte in 2021 iets lager (11 procent) dan in 2022, in Hollands-Noorden ongeveer hetzelfde. In 2021 overleden ook in GGD-regio’s in Zeeland en Limburg meer mensen dan verwacht.

Levensverwachting in 2022 iets toegenomen
De levensverwachting bij geboorte is in 2022 weer gestegen. Deze komt uit op 80,1 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. Dat is voor mannen 5 maanden meer dan in 2021, en voor vrouwen 1 maand meer. Ondanks deze toename lag de levensverwachting nog 4 (mannen) en 5 maanden (vrouwen) onder het niveau van 2019. Gemiddeld genomen neemt de levensverwachting ieder jaar juist een beetje toe, maar tijdens de coronapandemie viel deze iets lager uit.

De (periode-)levensverwachting is ontwikkeld om op basis van huidige gegevens uitspraken te kunnen doen over hoe lang mensen leven. Het geeft aan hoe oud mensen gemiddeld worden indien de sterftekansen-per-leeftijd van dat jaar hun hele leven zouden gelden. Sterftekansen veranderen ieder jaar, daarom kan de periode-levensverwachting vooral geïnterpreteerd worden als een samenvattende maat voor de sterfte in een bepaald jaar.

Schietpartij Zwijndrecht; 30.000 euro beloning voor de gouden tip

Een 66-jarige inwoonster van Dordrecht is zaterdag 21 januari overleden na een schietpartij bij winkelcentrum Walburg aan het Hof van Holland in Zwijndrecht. Een 38-jarige vrouw uit Rotterdam raakte zwaargewond en is met een spoedtransport overgebracht naar het ziekenhuis. Het betreft een moeder en dochter. De dader wist weg te komen. Vermoed wordt dat de toedracht moet worden gezocht in de relationele sfeer.

Het is van groot belang dat de politie de verdachte van de schietpartij, Minh Nghia Vuong, aanhoudt en daarom looft het Openbaar Ministerie 30.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de vindplaats en aanhouding van Vuong. Vuong wordt verdacht van moord en een poging moord.

Het vermoeden bestaat dat Minh contact probeert te zoeken met mensen in zijn netwerk om zo te voorzien in zaken als onderdak, eten en middelen om uit het zicht van de politie te blijven. De politie doet een beroep op deze mensen om zich bij de politie te melden. Dit kan ook volledig anoniem. 

Grijze Skoda aangetroffen
Mede dankzij tips van oplettende burgers heeft de politie de grijze Skoda Octavia teruggevonden op de Kuinder in Rotterdam Zevenkamp. De recherche onderzoekt hoe lang de auto hier al staat. Burgers kunnen hen hierbij helpen.

1468 mensen overleden aan COVID-19 in derde kwartaal 2022

In het derde kwartaal van 2022 zijn 1468 mensen overleden aan COVID-19. Dat is vergelijkbaar met het tweede kwartaal, maar hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2021 en 2020. Ruim twee derde was 80 jaar of ouder. Dit meldt het CBS op basis van de voorlopige cijfers over doodsoorzaken.

COVID-19 was in 3,7 procent van de bijna 40 duizend sterfgevallen in het derde kwartaal de doodsoorzaak. In juli overleden 700 mensen aan COVID-19, in augustus 480 en in september 288.

Aandeel sterfte aan COVID-19 hoger bij Wlz-zorggebruikers
Bij gebruikers van langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen of gehandicaptenzorginstellingen, was COVID-19 de doodsoorzaak in 5,4 procent van de sterfgevallen in het derde kwartaal van 2022. Bij de overige bevolking was het aandeel aan COVID-19 toe te schrijven sterfgevallen 2,6 procent, lager dan bij de Wlz-zorggebruikers. Tijdens sterftepieken in 2020 en 2021 lag het percentage overledenen met COVID-19 als doodsoorzaak per week veel hoger: bij Wlz-zorggebruikers tussen de 30 en 40 procent, bij de overige bevolking tussen de 20 en 30 procent.

Geen grote verschillen bij andere doodsoorzaken
COVID-19 was in 3,7 procent van de bijna 40 duizend sterfgevallen in het derde kwartaal de doodsoorzaak. Bij andere groepen doodsoorzaken was de sterfte in het derde kwartaal grotendeels vergelijkbaar met die in derde kwartaal van eerdere jaren. Aan hart- en vaatziekten overleden wat minder mensen dan een jaar eerder. De sterfte aan niet-natuurlijke doodsoorzaken was hoger, wat voornamelijk veroorzaakt werd door een stijging van het aantal mensen dat is overleden na een accidentele val (zie ook: Meer mensen overleden na een val). De belangrijkste doodsoorzaken zijn nieuwvormingen (waaronder kanker) en hart- en vaatziekten.

Cijfers sterfte aan COVID-19
De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op de doodsoorzaakverklaringen van artsen, die het CBS verwerkt en na vier maanden kan publiceren. Het RIVM en de Rijksoverheid melden het aantal overleden COVID-19-patiënten per week. Dat aantal is lager dan wat het CBS later publiceert op basis van doodsoorzaken. Dat komt doordat melding van COVID-19-sterfte aan het RIVM niet verplicht is. Ook kan een arts COVID-19 als doodsoorzaak op basis van het klinisch beeld vaststellen, zonder dat dit met een test is vastgesteld. Over het totaal aantal overledenen publiceert het CBS wekelijks cijfers, voordat informatie over de doodsoorzaken bekend is.

Op basis van GGD-meldingen rapporteerde het RIVM 22 675 mensen die overleden aan COVID-19 van maart 2020 tot en met 30 september 2022 (stand op 23 januari 2023). Het CBS registreerde in dezelfde periode op basis van doodsoorzaakverklaringen 46 258 mensen die overleden aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19.

Ook ex-vicepresident Pence had geheime dossiers in huis

Er zijn ook vertrouwelijke overheidsdocumenten ontdekt bij de voormalige Amerikaanse vice-president Pence.

Zoals zijn advocaat in een brief aan het Nationaal Archief liet weten, gaat het om een klein aantal documenten met een geheimhoudingsverklaring. Ze zijn toendertijd per ongeluk ingepakt en naar het huis van Pence vervoerd nadat Pence uit functie was. Pence was de plaatsvervanger van voormalig president Trump, die talloze geheime documenten meenam naar zijn huis in Florida. Trump gaf ze zelfs op verzoek van het Nationaal Archief niet af. De FBI kreeg daarom afgelopen zomer een huiszoekingsbevel.

De omgang met vertrouwelijke overheidsdocumenten domineert momenteel het politieke debat in de VS. Recent werd geheime informatie gevonden in de privéwoning van de zittende president Biden, die dateert uit zijn tijd als vicepresident onder Obama. 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.