Ruime zege tegen Korea levert Oranje halvefinaleplaats op

Redactie

Ze moesten geduldig zijn en voorzichtig stenen trekken uit de muur in de kwartfinale tegen Zuid-Korea. Na een lastige beginfase slaagden de hockeyers op het WK in India in die missie. De Aziaten werden met 5-1 verslagen waardoor de halve finale een feit is. Daarin is regerend wereld- en olympisch kampioen België vrijdag (aanvang 14.30 uur) de tegenstander.

Dat Nederland in India een geweldige poulefase had gespeeld, daar was iedereen het wel over eens in Rourkela, Bhubaneswar en ver daarbuiten. Drie gewonnen 22 goals voor, nul tegen. Klinkende cijfers, die door geen enkel land werden geëvenaard. Oranje was zelfs het enige land dat geen puntenverlies leed in de poule, die in vergelijking met andere groepen vrij zwak was.

En dat was ook een nadeel. Want Nederland was nog niet echter getest. Geen ploeg was een echte uitdaging geweest voor de freewheelende ploeg van bondscoach Jeroen Delmée. Dat waren de Koreanen wel, bleek in het taaie eerste kwart. Zoals verwacht lieten de Aziaten zich ver terugzakken en kwamen er van uit die defensieve opstelling een paar keer gevaarlijk uit. Het leidde tot twee corners voor de Aziaten, die allebei uitstekend geblokt werden door Nederland.

Oranje zocht naar ruimte in het bomvolle 23-metergebied, waar Korea op een paar spelers na iedereen had neergezet. Kansen waren er zeker. Voor Terrance Pieters bijvoorbeeld, die al na acht minuten vrij kon uithalen. Twee corners van Jip Janssen gingen op de kop van de cirkel al de mist in. Opvallend: bij die laatste corner, na dertien minuten, raakte Zuid-Korea zijn video-aanvraag al kwijt.

De tweede van Koen Bi-zjhen
Het werd voor Nederland de grote zoek-een-gaatje-in-de-blauwe-muur-show. Meest beproefde recept: pompen, kaatsen en afronden. Het bleek niet de formule voor de openingsgoal. Een rush over de achterlijn van Thierry Brinkman was dat wel. De Oranje-captain bracht de bal in de doelmond en via de Koreaanse kluts tikte Koen Bijen – Bi-zhjen zoals ze in India zegen – binnen: 1-0.

Vlak daarop werd het bijna volle Kalinga Stadium muisstil toen bij de volgende Koreaanse corner – de derde alweer – een bal vol op het hoofd kwam bij de Duitse arbiter Ben Göntgen. Hij moest gewond de strijd staken en werd vervangen door Raghu Prasad, zodat er toch een Indiër in de kwartfinale stond op dit WK. Het voorval zorgde voor vijf minuten oponthoud, vlak voor de rust.

Nederland liet zich niet van de wijs brengen en begon meer dan uitstekend aan kwart drie. Eerst was het opnieuw Bijen die een cornerrebound benutte. Wederom met het puntje van z’n stick prikte de aanvaller de 2-0 binnen. Zuid-Korea was amper van de schrik bekomen, of de derde Oranje-treffer was ook een feit. Dit wel via het pomp-kaats-afrond-principe. De laatste halte was verrassend genoeg verdediger Justen Blok, die mee naar voren was geslopen. De muur was omver geholpen, de comfortabele 3-0 voorsprong een feit.

Vrij zorgeloze exercitie
Vlak nadat Thierry Brinkman een grote kans miste, prikte Steijn van Heijningen alsnog de 4-0 binnen. De inzet van de aanvallende middenvelder werd van richting veranderd en belandde in het Koreaanse doel. De Rotterdammer, die nog niet had gescoord, is alweer de elfde doelpuntenmaker van Oranje tijdens dit toernooi.

Zuid-Korea voorkwam dat Nederland voor de vierde keer op rij de nul hield tijdens dit WK. Via Inwoo Seo werd het namelijk tien minuten voor het einde 4-1. De lach kwam kort voor het einde terug toen Teun Beins de marge weer herstelde. Zijn goal uit een strafcorner zorgde voor een 5-1 eindstand, waarmee Oranje de halve finale bereikte. Wederom een vrij zorgeloze exercitie voor Delmée en zijn mannen, die zich mogen opmaken voor een geweldige halve finale tegen de ploeg die Nederland vier jaar geleden van de wereldtitel afhield.

Het bericht Dikke zege op Korea levert Oranje halvefinaleplaats op verscheen eerst op Hockey.nl.