FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 januari 2023

AI Picture Gallery #99

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #837

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tennisster Swiatek simpel door op Australian Open, Kasatkina kansloos onderuit

Tennisster Iga Swiatek heeft zich zonder enige problemen geplaatst voor de derde ronde op de Australian Open. In Melbourne rekende de Poolse nummer één van de wereld met 6-2, 6-3 soepel af met Camila Osorio uit Colombia.

De Amerikaanse Jessica Pegula, als derde geplaatst, won met 6-2, 7-6 (5) van Aliaksandra Sasnovich uit Wit-Rusland, terwijl de Griekse Maria Sakkari (6) na een moeizaam begin wel gewoon won van de Russische qualifier Diana Shnaider: 3-6, 7-5, 6-3.

Met Coco Gauff (7) en Madison Keys (10) gingen nog twee Amerikaanse top-10-speelsters door: Gauff klopte de weer wat weggezakte Britse US Open-sensatie van 2021, Emma Raducanu, met 6-3. 7-6 (4), terwijl Keys met 6-3, 6-2 weinig moeite had met de Chinese Xin Wang.

De Amerikaanse Danielle Collins (13) volgde haar landgenotes met een moeizame zege op de Tsjechische Karolina Muchova: 6-7 (1), 6-2, 7-6 (6). Drie top-15-speelsters dolven echter het onderspit, waaronder Daria Kasatkina: de Russische was met twee keer 6-1 kansloos tegen landgenote Varvara Gracheva.

Net als Kasatkina moest de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (14) haar partij in de eerste ronde nog afwerken, maar daarin was Nuria Parriazas Diaz uit Spanje met 7-6 (11), 6-2 te sterk. De Tsjechische Petra Kvitova ging met 7-5, 6-4 onderuit tegen Anhelina Kalinina uit Oekraïne.

Geblesseerde Nadal uit Australian Open, Griekspoor klopt Van de Zandschulp

Voor tennisser Rafael Nadal is de Australian Open voorbij. De regerend kampioen raakte in Melbourne in de tweede ronde geblesseerd aan zijn heup in zijn partij tegen de Amerikaan MacKenzie McDonald. De Spanjaard speelde de wedstrijd met zichtbare pijn en moeite uit, maar verloor in drie sets: 6-4, 6-4, 7-5.

Voor het eerst in ruim twee decennia was er op een Grand Slam-toernooi een Nederlands onderonsje bij de mannen: Tallon Griekspoor nam het op tegen de als 32e geplaatste Botic van de Zandschulp. Dat werd een ietwat verrassend eenzijdige partij en niet in het voordeel van de op papier betere Van de Zandschulp: met drie keer 6-4 was Griekspoor de betere.

Griekspoor speelt in de derde ronde tegen de Griekse nummer drie van de plaatsingslijst, Stefanos Tsitsipas. Die had de Australische wildcardspeler Rinky Hijikata tegenover zich, maar had daar bijzonder weinig boodschap aan: 6-3, 6-0, 6-2 en in no-time was de droom van Hijikata weer voorbij.

De als zesde geplaatste Canadees Felix Auger-Aliassime begon met veel moeite tegen de Slowaak Alex Molcan, die de eerste twee sets overtuigend won. Auger-Aliassime draaide het echter netjes om en won in vijf sets alsnog: 3-6, 3-6, 6-3, 6-2, 6-2. De Rus Daniil Medvedev (7) won juist vrij eenvoudig van de Australische wildcardspeler John Millman: 7-5, 6-2, 6-2.

Iets verder naar onderen op de plaatsingslijst had de Pool Hubert Hurkacz (10) het moeilijk met Lorenzo Sonego uit Italië, die hem tot een vijfsetter dwong: 3-6, 7-6 (3), 2-6, 6-3, 6-3. De Brit Cam Norrie (11) won met 6-3, 3-6, 7-6 (2), 6-3 van de Fransman Constant Lestienne, terwijl de Süd-Tiroler Jannik Sinner met 6-3, 6-2, 6-2 simpel afrekende met Tomas Martin Etcheverry uit Argentinië.

FOK! Wat een weer extra: code geel voor gladheid!

winterbanner

Vanavond, komende nacht en ochtend is er m.u.v. het westen, kans op plaatselijke gladheid door hagel- en sneeuwbuien, Komende nacht ook door bevriezing van natte wegen. In Limburg kan 1-3 cm sneeuw vallen. Deze gladheid verdwijnt donderdagochtend rond 10 uur.

Donderdagavond is er in het hele land opnieuw kans op gladheid door winterse buien en/of bevriezing van natte wegen. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. (Bron: KNMI) 

Wij zagen deze mooie avondlucht: een voorbode van sneeuw? (Foto: De zoons van DJMO )
Wij zagen deze mooie avondlucht: een voorbode van sneeuw? (Foto: De zoons van DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Nintendo introduceert Fire Emblem Engage in uitgebreide video

Nintendo wil uiteraard niet dat enkel Fire Emblem-veteranen straks de nieuwe versie gaan spelen. Fire Emblem Engage keert bovendien deels terug naar de klassieke strategische gameplay, dus het was voor Nintendo sowieso een goed idee om een uitgebreide video te maken die alle mechanieken van het spel uitlegt.

In Fire Emblem Engage moeten speler twaalf 'Emblem Rings' verzamelen om de wereld te reden. De ringen zijn niet zomaar MacGuffin objecten, want je kunt ze gebruiken om helden van voorgaande Fire Emblem-games op te roepen. Denk bijvoorbeeld aan Marth, Lucina en Ike.

Fire Emblem Engage komt op 20 januari uit en is exclusief voor Nintendo Switch.

Returnal komt in februari naar pc

Returnal is vanaf 15 februari beschikbaar voor pc. De game komt uit op zowel Steam als de Epic Games Store en krijgt een vraagprijs van zestig euro. De third-person shooter met roguelite-elementen kwam op 30 april 2021 al uit voor de PS5 en werd destijds heel positief ontvangen.

In Returnal speel je als Selene, een astronaut die neergestort is op een vreemd buitenaardse planeet genaamd Atropos. Selene moet de vijandige aliens die er wonen overleven en allerlei supernatuurlijke gebeurtenissen leren begrijpen.

Uil laat Hogwarts Legacy zien

Uitgever Warner Bros. Games en ontwikkelaar Avalanche Software hebben een nieuwe trailer vrijgegeven voor Hogwarts Legacy.

De trailer volgt een uil die de uitnodiging draagt terwijl deze over de daken van het kasteel en over de hoofden van studenten in de Grote Zaal zweeft, en biedt een bovenaanzicht van enkele van de iconische Zweinstein-locaties die spelers kunnen verkennen. Terwijl de uil door het kasteel vliegt, zullen fans een aantal bekende namen en gezichten herkennen, waaronder Haast Onthoofde Henk en Professor Wemel.

Hogwarts Legacy komt op 10 februari uit voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam, gevolgd door PlayStation 4 en Xbox One op 4 april en Switch op 25 juli.

'Zwaardere zelfzorgmedicatie gewoon in de supermarkt kopen?'

Vandaag bespreekt men in de Tweede Kamer de mogelijkheid om informatie over het gebruik van bepaalde medicijnen ook digitaal te mogen verstrekken. Hierdoor zouden diverse zelfzorgmedicatie die nu alleen via een apotheek of drogist te koop is, ook verkocht mogen worden in bijvoorbeeld een tankstation of in de supermarkt. Apothekers vinden dit een gevaarlijke ontwikkeling, maar supermarkten reageren enthousiast. Meer hierover bij WNL.

Aan het gebruik van maagzuurremmers en laxeermiddelen zitten volgens de KNMP bepaalde risico's, zo kunnen maagzuurremmers de werking van bepaalde bloedverdunners versterken. Volgens de apothekersorganisatie vervaagt de grens tussen de vrije verkoop medicijnen zoals paracetamol en de medicatie die alleen bij apotheek of drogist (UAD) verkocht mogen worden wat tot verwarring kan leiden. Door een verkeerd gebruik van medicijnen komen in Nederland naar schatting 41.000 mensen in het ziekenhuis terecht, aldus de KNMP.

Supermarkten zien de uitbreiding van verkoop medicijnen als een goed idee. Zeker in krimpregio’s zouden consumenten profijt hebben bij een bredere verkrijgbaarheid van zelfzorggeneesmiddelen.

Update 14.20 uur:

Toelichting UAD-geneesmiddelen
Naast NSAID-pijnstillers: vijf nieuwe voorbeelden De Knmp licht een vijftal UAD-geneesmiddelen toe die risico’s (interacties, bijwerkingen, gewenning) met zich meedragen. Ten eerste: de maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol. Langdurig gebruik kan bij het stoppen juist gaan leiden tot 'rebound' effecten, waardoor een langer gebruik in de hand wordt gewerkt. Ook kent omeprazol interacties met andere geneesmiddelen, zoals veelgebruikte bloedverdunners. Zo kan de maagzuurremmer omeprazol de werking van de bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon versterken. Het bloed wordt daardoor – meer dan nodig – verder ontstold. Het risico op bloedingen neemt dan toe.

Ten tweede: het laxeermiddel bisacodyl. Dit middel stimuleert de darmbeweging en laat de ontlasting meer vocht opnemen. In de praktijk wordt dit middel ook gebruikt (of: misbruikt) door patiënten met eetstoornissen om gewicht te verliezen. Ook kan langdurig gebruik van dit middel juist leiden tot verstopping waardoor je steeds meer van dit middel moet gaan gebruiken.

Ten derde: het slaaphormoon melatonine. Een middel dat vaak onjuist wordt gebruikt bij vormen van slapeloosheid. Eerder maakten zo’n 500 wetenschappers en artsen op het gebied van slaap zich al ernstige zorgen om de beschikbaarheid en het gebruik ervan. Een verkeerd gebruik van dit UAD-geneesmiddel kan juist slaap gaan tegenwerken. Deze experts zien graag dat deze middelen alleen nog met goede begeleiding en doktersrecept te verkrijgen zijn. De voorgestelde wetswijziging staat haaks op die beweging. 

Ten vierde: de neussprays en -druppels oxymetazoline, xylometazoline en tramazoline. Dit zijn geneesmiddelen die gezwollen slijmvliezen in de neus doen slinken. Wie deze middelen langer dan een week gebruikt (overmatig gebruik), kan na het stoppen juist last krijgen van een continu verstopte neus. Daardoor blijven mensen deze middelen gebruiken.

Ten vijfde: in de praktijk zien apothekers dat mensen ook het gebruik van het anti-misselijkheid- en allergiemiddel cinnarizine onderschatten. Het is te gebruiken bij reisziekte en bij verschillende vormen van allergie, zoals netelroos en jeuk. Dit geneesmiddel heeft een versuffende werking, en vermindert het reactievermogen. Bij het gebruik van dit geneesmiddel wordt daarom afgeraden om een auto te besturen. Ook wie op het eerste oog geen last heeft van bijwerkingen, wordt alsnog geadviseerd om 24 uur geen deel uit te maken van het (auto)verkeer.

Persbericht KNMP
De KNMP wijst op de risico’s van een bredere beschikbaarheid van zogeheten Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen. De Tweede Kamer debatteert woensdag 18 januari over een wijziging van de Geneesmiddelenwet waardoor deze geneesmiddelen op meer locaties mogen worden aangeboden. “Een deel van deze UAD-geneesmiddelen draagt risico’s van interactie, bijwerkingen en gewenning met zich mee”, zegt KNMP-voorzitter en openbaar apotheker Aris Prins. “We zien in de praktijk dat mensen hun kennis over deze geneesmiddelen overschatten en de risico’s juist onderschatten.” Naast sterkere NSAID-pijnstillers behoren ook maagzuurremmers, neussprays en laxeermiddelen tot de UAD-geneesmiddelen.

Meer dan 3.000 producten staan geregistreerd als Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen. Met een wijziging van de Geneesmiddelenwet zijn deze middelen eenvoudiger op meer plekken verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de schappen van detailhandel. Als UAD-geneesmiddelen op meer plekken worden aangeboden, vervaagt volgens de KNMP het verschil tussen Algemene Verkoop (AV)-geneesmiddelen en UAD-middelen. “Dat gaat tot verwarring leiden”, aldus voorzitter Prins. “Het verstrekken van deze UAD-geneesmiddelen vraagt ons inziens om goede advisering en begeleiding.” Door verkeerd medicijngebruik worden naar schatting 41.000 mensen per jaar in het ziekenhuis opgenomen. Op de lijst van potentieel vermijdbare geneesmiddel-gerelateerde ziekenhuisopnames nemen ook NSAID-pijnstillers een prominente plek in. “Dit levert dus mogelijk extra zorglasten op.”

In een brief aan de Tweede Kamer geeft de KNMP een aantal voorbeelden weer van UAD-geneesmiddelen die risico’s van interacties, bijwerkingen en gewenning met zich meebrengen. Het gaat bijvoorbeeld om de maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol (interactie met bloedverdunners), het laxeermiddel bisacodyl (misbruikt door mensen met eetstoornissen), neussprays en -druppels oxymetazoline, xylometazoline en tramazoline (verslavingsgevoelig) en het anti-allergiemiddel cinnarizine (versuffende werking; niet mee autorijden). Deze UAD-geneesmiddelen mogen met de voorgestelde wetswijziging op meer plekken in het land worden aangeboden.

KNMP-voorzitter Aris Prins: “Als medicatiespecialisten maken wij ons zorgen over de eenvoud waarmee deze middelen straks, op meer plekken, middels deze wetswijziging voor het grijpen zijn. Een brede beschikbaarheid van UAD-geneesmiddelen maakt het voor apothekers ingewikkelder om het medicatieoverzicht van patiënten compleet te houden, en dus de medicatieveiligheid te borgen.”

De Tweede Kamer debatteert woensdagochtend 18 januari over de zogeheten Verzamelwet VWS 2022. Daarin is een wijziging van de Geneesmiddelenwet opgenomen. Het CDA-Kamerlid Joba van den Berg heeft een amendement klaarliggen om deze wetswijziging uit het wetsvoorstel te schrappen. Eerder uitten de KNMP en dertien koepels van artsen, consumenten en patiënten hun zorgen over de bredere verkoop van NSAID-pijnstillers, die eveneens vervelende bijwerkingen geven en wisselwerkingen hebben met andere geneesmiddelen.

EU wil verslavende elementen in games aan banden leggen

De Europese Unie hoopt de ‘in game aankopen’ in videogames aan banden te kunnen leggen. Via zogeheten lootboxes kunnen gamers (vaak jongeren) tijdens een spel gemakkelijk geld uitgeven. Dit bevat gokelementen en odaarom wil de EU hier een halt aan toeroepen. Zo meldt WNL.

Mede door alle in-game aankopen groeit de game-industrie jaarlijks met 2%. Tijdens het spelen kun je aankopen doen om vooruitgang in het spel te boeken, maar vaak weet je niet wat je precies krijgt. Daar zit dus een gokelement in en dat kan verslavend werken bij jonge kinderen volgens CDA-Europarlementariër Toine Manders. 

Oekraïne: Minister en 17 anderen komen om bij helikoptercrash

Bij een helikoptercrash in Oekraïne zijn zeker 18 mensen om het leven gekomen, onder wie de minister van Binnenlandse Zaken Monastyrskyj. De Oekraïense politie zei dat andere slachtoffers vice-minister van Binnenlandse Zaken Jenin en een staatssecretaris waren. 

Onder de doden zijn drie kinderen. Ook raakten 29 mensen gewond, onder wie 15 kinderen. Volgens de autoriteiten is de helikopter vanmorgen vroeg neergestort in de stad Brovary nabij Kyiv in de buurt van woningen en een kleuterschool. Een onderzoek naar de oorzaak van de crash is gestart.


Coldcase: Maarten Geurts sinds juni 1990 vermist

Op vrijdag 1 juni 1990 werd door de moeder van destijds 26-jarige Maarten Geurts aangifte gedaan van vermissing van haar zoon. Maarten Geurts was destijds een bekende in het criminele circuit in en rond Breda.

Maarten Geurts zou op maandag 28 mei 1990 een afspraak met een tot op heden onbekend gebleven persoon op het station in Eindhoven hebben. Vervolgens zou Maarten met twee vrienden vanuit Eindhoven naar Breda zijn gereden en afgezet bij het station in Breda. Sinds de datum van zijn vermissing is nooit meer een levensteken van hem vernomen.

Naar aanleiding van deze aangifte werd door de politie Breda in 1990 tot tweemaal een onderzoek opgestart. Maar het is tot op de dag van vandaag onduidelijk wat er met Maarten is gebeurd. Tips om helderheid te brengen zijn dan ook nog steeds meer dan welkom. Informatie kan via het tipformulier op de website van de politie worden achtergelaten. 

Maarten Geurts (Afbeelding: Politie)
Maarten Geurts (Afbeelding: Politie)

Year of the Rabbit begonnen in Overwatch 2

Activision Blizzard laat weten dat het Year of the Rabbit-seizoensevent is begonnen in Overwatch 2. Year of the Rabbit sluit het tweede seizoen van Overwatch 2 af. Het event brengt nieuwe skins om te verzamelen, maps die de feestdag vieren en de terugkeer van fan-favoriete arcadegevechten. Je verdient ook gratis beloningen als je inlogt, speelt of je favoriete streamer bekijkt op Twitch.

Ga naar Lijang Tower waar vuurwerk de hemel verlicht en spring in arcadegevechten als onderdeel van het Lunar New Year-evenement, waaronder Capture the Flag, Capture the Flag Blitz en Bounty Hunter. Capture the Flag Blitz is een snelle versie van de Capture the Flag arcade brawl. De vlaggen worden in het midden van de kaart geplaatst. In Bounty Hunter krijgt wie als eerste een tegenstander kan doden een bounty toegewezen. Terwijl ze de bounty zijn, verdienen ze nog meer punten als ze extra kills krijgen. Ga op jacht naar de bounty om deze naar jou over te dragen, maar pas op: je kunt zelfs door muren en vloeren heen gezien worden als er een bounty op je hoofd staat.

Tijdens het Year of the Rabbit-evenement kun je ook nieuwe beloningen verdienen, waaronder het 2023 Year of the Rabbit Player Icon door in te loggen. Er zijn nieuwe evenementuitdagingen, bonuscosmetica en Battle Pass XP als je één van de Lunar New Year brawls speelt. Voltooi vier van de beschikbare event challenges om de Kkachi Echo Legendary Skin te verdienen. Kijk twee uur lang met je gekoppelde Battle.net-account naar een Twitch-streamer om The Lion Roars Victory Pose voor Moira te verdienen, kijk dan nog eens vier uur en verdien de Masked Dancer Legendary skin voor Moira.

Overwatch 2 - Year of the rabbit event (Foto: Activision Blizzard)

Tegemoetkoming hoge energie prijzen voor huishoudens met blokaansluiting bekend

Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een blokaansluiting voor gas, warmte of elektriciteit hebben. Het kabinet werkt daarom met spoed aan een regeling om ook deze groep te helpen met de hoge energieprijzen. Naar verwachting is de regeling midden februari afgerond. Meerdere partijen, waaronder woningbouwcorporaties, hebben om een inschatting van de tegemoetkoming gevraagd, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij het bepalen van de voorschotten voor energie voor hun huurders of leden. De overheid deelt daarom nu vast een indicatie van de tegemoetkoming. De definitieve tegemoetkoming die per aanvraag aan de vereniging van eigenaren (VvE) of verhuurder wordt uitbetaald is nog wel afhankelijk van de verdere uitwerking van de regeling.

Tegemoetkoming 1e helft 2023
De tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting sluit zo goed mogelijk aan bij de vergoeding van het prijsplafond. De overheid maakt daarvoor gebruik van de prijsgegevens die de energieleveranciers aanleveren voor het prijsplafond. De tegemoetkoming voor het eerste half jaar komt daarmee uit op:

  • Zelfstandige wooneenheden (zoals een appartement) met blokgas of blokwarmte: €786,45
  • Zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €351,13
  • Onzelfstandige wooneenheden (zoals een studentenkamer of woonzorginitiatief) met blokgas of blokwarmte: €329,28
  • Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €147,63

Voor een huishouden waar zowel sprake is van blokverwarming als blokelektriciteit worden de twee bedragen bij elkaar opgeteld. Het kabinet werkt daarnaast aan een extra vergoeding voor de groep huishoudens die de 190 euro in november en december 2022 is misgelopen.

Minimale tegemoetkoming 2e helft 2023
De tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting wordt op twee momenten vastgesteld, zodat deze mee kan bewegen als de energieprijzen in de loop van het jaar stijgen of dalen. De energieprijzen in de tweede helft van 2023 zijn nog niet bekend. Het is daarom nog niet mogelijk om een indicatie te geven. Om toch enige zekerheid te bieden, heeft het kabinet besloten voor de tweede helft van het jaar minimaal uit te gaan van 50% van de gehanteerde energieprijzen in de eerste helft van het jaar. Dat betekent dat als de energieprijzen meer dan 50% zakken, de tegemoetkoming niet verder mee zakt. Op basis van de prijsdata van de eerste jaarhelft, komt de minimale vergoeding voor de tweede helft van het jaar uit op:

  • Zelfstandige wooneenheden met blokgas of blokwarmte: €276,76
  • Zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €183,92
  • Onzelfstandige wooneenheden met blokgas of blokwarmte: €116,18
  • Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €77,33

Dit zijn de minimale vergoedingen. Als de energieprijzen op een vergelijkbaar niveau blijven zal de vergoeding ook vergelijkbaar zijn met de eerste helft van het jaar.

Vervolg
Het kabinet werkt de regeling met spoed verder uit. De uitwerking kan invloed hebben of, en zo ja hoeveel tegemoetkoming een aanvrager ontvangt. De overheid overweegt om in bepaalde gevallen geen subsidie uit te keren om overcompensatie te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een vast contract dat het hele jaar onder het niveau van het prijsplafond zit, of wanneer er sprake is van een aansluiting met een relatief klein aantal huishoudens die vaak al van het prijsplafond kunnen profiteren. Ook wordt overwogen om een maatregel te hanteren, waarbij er voor één wooneenheid minder subsidie wordt gegeven dan er in het pand aanwezig is. Dit omdat veel blokaansluitingen wel voordeel ter hoogte van één huishouden ontvangen onder het prijsplafond. Naar verwachting is de regeling midden februari afgerond. Daarna zal de regeling zo snel mogelijk van start gaan.

Liggers viaducten A9 krijgen tweede leven in N201

De provincie Noord-Holland gaat zogeheten liggers (draagbalken) hergebruiken. Liggers van viaducten die worden verwijderd voor de verbreding van de A9 krijgen een tweede leven in de N201 bij Kortenhoef (gemeente Wijdemeren).

Bij de verbreding van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht, uitgevoerd door Rijkswaterstaat, komen liggers vrij. Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering van de provincie Noord-Holland en Patricia Zorko, plaatsvervangend directeur-generaal van Rijkswaterstaat zetten vandaag hun handtekening voor het hergebruik van 32 van deze liggers.

Lindy Molenkamp: “Als provincie willen we zien dat de beweging naar meer circulariteit op gang komt en we delen daarin de ambities van Rijkswaterstaat. We doen dit door al onze bruggen volgens het IFD-principe - industrieel, flexibel en demontabel - te bouwen, en nu ook door IFD te combineren met het hergebruiken van liggers”.

Primeur
Het hergebruiken van draagbalken is een primeur voor Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland en een belangrijke stap op weg naar een circulaire infrasector. Patricia Zorko: “Zeggen dat je circulair wilt werken is één ding, maar het daadwerkelijk uitvoeren een tweede. Samen met de provincie Noord-Holland gaan wij het nu ook echt doen. Ik vind het van lef getuigen dat de provincie het aandurft om onze oude liggers toe te passen in de N201.”

De provincie maakt zich hard om de transitie naar een circulaire infrasector te versnellen. Daarnaast bouwt ze, met initiatieven zoals het hergebruik van liggers, kennis op om van hoogwaardig hergebruik een volwaardig en economisch aantrekkelijk alternatief te maken.

Bij voedselnood vraagt lang niet iedereen om hulp

Steeds meer mensen lijken niet genoeg geld te hebben om voldoende eten te kopen. Toch geeft één op de vier mensen aan dat zij bij voedselnood niet om hulp zouden vragen aan bekenden of een overheidsorganisatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. De drempel om hulp te vragen aan een overheidsinstantie is het grootst. Iets minder dan de helft van de respondenten (44%) zou dit niet doen of weet niet of ze dit zouden doen.

De meest genoemde reden om geen hulp te vragen is de overtuiging dat je zelf jouw problemen moet oplossen. Ook willen mensen niet afhankelijk zijn van anderen. Daarna volgen schaamte en niet bekend of geregistreerd willen staan als iemand die hulp nodig heeft. Terwijl respondenten veel drempels voelen om hulp te vragen aan bekenden, willen ze zelf een ander wél helpen: 89% geeft aan te helpen wanneer ze een vraag om hulp uit hun persoonlijke omgeving krijgen.

Het Rode Kruis krijgt steeds meer signalen van mensen die in voedselnood zitten. “Het gaat ook om mensen die het vorig jaar eigenlijk nog prima deden,” zegt Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp Nederland. “Mensen die het nu net niet meer lukt om de eindjes aan elkaar te knopen. Dan schiet eten erbij in”. De coronacrisis, de inflatie en stijgende vaste lasten lijken hiervoor belangrijke oorzaken. Het aantal vragen om hulp is sindsdien verder toegenomen.

Jongeren zijn bezorgder
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna één op de drie Nederlanders (28%) zich weleens zorgen maakt of ze genoeg geld hebben voor voldoende eten. Het gaat om mensen uit alle lagen van de bevolking. Opvallend is dat jongeren onder de 30 jaar en mensen tussen de 50 en 60 jaar zich de meeste zorgen maken. Ook maakt één op de 5 fulltime werkenden zich weleens zorgen om eten; mensen die minder werken zijn ook vaker bezorgd.

Ruim een kwart (27%) van alle ondervraagden kent mensen in hun directe omgeving om wie ze zich zorgen maken dat ze misschien te maken hebben met voedselnood. Mensen die zich weleens zorgen maken of ze zelf nog genoeg te besteden hebben voor eten, hebben ook vaker mensen in hun omgeving om wie ze zich zorgen maken (49%).

Het Rode Kruis vindt dat niemand in Nederland zich zorgen hoort te maken over eten, maar dit is wel de realiteit. Om de groeiende groep mensen in binnen- en buitenland te helpen bij hun eerste levensbehoeften (voedsel, water en onderdak) zijn ze  blij met iedere euro die ze krijgen. Overmaken kan via het Rode Kruis gironummer 5125.

Dieuwertje Blok spreekt op de Dam tijdens dodenherdenking

Televisie- en radiopresentator Dieuwertje Blok zal op 4 mei de toespraak houden tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Ook schrijver Marcel Möring zal spreken, dat doet hij vooraf tijdens de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk, zo meldt AT5. 

Blok presenteerde diverse programma’s voor onder meer KRO, VARA, RTL en AT5, is het gezicht van het Sinterklaasjournaal en presenteert wekelijks het programma Podium Klassiek. Blok geeft ieder jaar Vrijheidscolleges op verschillende basisscholen, waarin zij het belang van het maken van eigen keuzes en onafhankelijk denken beklemtoont.

In 1990 verscheen Marcel Mörings eerste roman Mendels erfenis. In dit boek worstelt de hoofdpersoon met het verleden van zijn Joodse familie. In 2022 verscheen Familiewandeling, een intiem autobiografisch relaas over Mörings jeugdjaren en een indringend portret van zijn getraumatiseerde Joodse moeder.

Jaarthema
Het thema ‘Leven met Oorlog’ is dit jaar de rode draad van alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met dit jaarthema vraagt het comité aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.

De 5 mei-lezing wordt dit jaar gegeven in Zwolle door de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy.

Verhaaltrailer voor Wo Long: Fallen Dynasty

Uitgever Koei Tecmo en ontwikkelaar Team Ninja hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor Wo Long: Fallen Dynasty, gericht op het verhaal van de actiegame.

Het verhaal van Wo Long: Fallen Dynasty speelt zich af in de Latere Han-dynastie van de Drie Koninkrijken. We volgen een naamloze soldaat die wordt geconfronteerd met een samenzwering rond een krachtig elixer met mysterieuze krachten. Onderweg confronteert de soldaat niet alleen talloze demonen en monsters, maar ook beroemde krijgsheren en militaire meesterbreinen uit de geschiedenis, waaronder Liu Bei, Cao Cao en Sun Jian.

De gevechts- en tussenfilmpjes zijn begeleid door de Cinematics Director van de game, Kenji Tanigaki, de actieregisseur van de Rurouni Kenshin-filmserie.

Wo Long: Fallen Dynasty komt uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc via Steam en Microsoft Store op 3 maart 2023. Het zal ook beschikbaar zijn via Xbox Game Pass.

Pc-features van Forspoken getoond

Uitgever Square Enix en ontwikkelaar Luminous Productions hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor Forspoken waarin de pc-functies van de open-wereld actie-RPG worden belicht.

Functies die in de trailer worden getoond, zijn onder meer:

  • Grafisch instellingen
  • Prestaties met AMD FSR 2-ondersteuning
  • Spelen met toetsenbord en muis of controllerinvoer
  • Snelle laadtijden met Samsung SSD-ondersteuning
  • Superbreedbeeld ondersteund tot 32:9 (ondersteunt alleen gameplay-sequenties)

Forspoken komt op 24 januari uit voor PlayStation 5 en pc via Steam, Epic Games Store en Microsoft Store.

Atelier Ryza 3 is vertraagd

Uitgever Koei Tecmo en ontwikkelaar Gust hebben Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key uitgesteld van de eerder geplande releasedatum van 24 februari wereldwijd naar 24 maart.

De producent Junzo Hosoi laat weten dat ze meer tijd nodig hebben om de game te finetunen. "Onze excuses voor deze vertraging aan iedereen die uitkeek naar de release van Atelier Ryza 3. Om van deze game een passende finale te maken voor Ryza en haar vrienden, zijn we uitdagingen aangegaan, zoals avonturen in een uitgestrekt open veld en graphics die de charme van deze personages volledig tot uitdrukking brengen. Ons team zal deze extra tijd gebruiken om de laatste hand te leggen, zodat we iedereen die de serie heeft gevolgd de best mogelijke ervaring kunnen bieden in dit hoogtepunt van de avonturen van Ryza en haar vrienden. We maken de game nog beter om het het wachten waard te maken, dus we waarderen je extra beetje geduld tot de release van de game."

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key zal beschikbaar zijn voor PlayStation 5, PlayStation 4, Switch en pc via Steam.

Atelier Ryza 3

De Sims 4 kondigt Simtimates Collectie Kit en Badkamerspullen Kit aan

Electronic Arts en Maxis hebben De Sims 4 Simtimates Collectie Kit en De Sims 4 Badkamerspullen Kit aangekondigd. Deze zijn vanaf 19 januari verkrijgbaar voor pc via de EA app, Mac via Origin, Steam, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S.

Dit seizoen kunnen spelers de juiste sfeer creëren met flirterige loungekleding uit De Sims 4 Simtimates Collectie Kit. De kit bevat alle charmante looks met kant, bandjes en silhouetten die elke lichaamsvorm flatteren. Kanten bodysuits, verschillende soorten ondergoed en boxershorts met speelse prints om te sims in een woohoo-mood te krijgen. De Sims heeft samengewerkt met MeUndies om verschillende items te ontwerpen voor in De Simtimates Collectie Kit.

De Sims 4 Badkamerspullen Kit moedigt Sims aan om de rommel van het dagelijkse leven te omarmen. Make-up en borstels laten slingeren of Sims wat extra opberglades geven om alles georganiseerd te houden. Deze kit bevat muurstickers voor kinderen tot oma's kunstgebit.

De Sims 4 Simtimates Collectie Kit  (Foto: Electronic Arts)

De Sims 4 Badkamerspullen Kit (Foto: Electronic Arts)

Anno 1800 komt in maart naar consoles

Voor de eerste keer in 25 jaar komt een Anno-game naar consoles. Anno 1800 is vanaf 16 maart verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Anno 1800 is een strategiegame waarin spelers de mogelijkheid krijgen om hun leiderschapsvaardigheden te tonen: bouw gigantische metropolen, zet efficiënte en winstgevende logistieke netwerken op, koloniseer een exotisch nieuw continent, charter expedities naar de vier hoeken van de wereld en domineer je tegenstanders diplomatiek, commercieel of militair.

De Anno 1800 Console Edition is ontwikkeld door Ubisoft Mainz, dezelfde studio achter de originele pc-versie van de game. De Console Edition heeft een vernieuwde gebruiksinterface en besturing om op console te kunnen spelen.

"Anno 1800 is een groot succesverhaal voor de studio en het 25 jaar oude merk Anno. De populariteit en het succes van de game op pc gaven ons de kans om een consoleversie van de game te ontwikkelen, dankzij de kracht van de volgende generatie consoles. Onze meest succesvolle Anno-game naar consoles brengen is voor ons een echte kans om nieuwe spelers onze bekroonde game voor het eerst te laten ontdekken en zich bij onze geweldige community aan te sluiten", aldus Stéphane Jankowski, Executive Producer.

Spelers kunnen vanaf nu de Anno 1800 Console Edition pre-orderen in twee versies, namelijk de Standard- en Deluxe-versie. De Standard-versie bevat de basisgame en de grootste game-updates. De Deluxe-versie daarentegen bevat de basisgame, de grootste game-updates en drie cosmeticapakketten: de Pedestrian Zone, het Amusement Pack en Vibrant Cities. Spelers die de game pre-orderen of aanschaffen voor 16 april, krijgen de imperial en console founder packs, inclusief extra cosmetische bonussen, een digitaal artbook en de soundtrack.

Bauhaus net te snel voor Ewan en Matthews in eerste etappe Tour Down Under

Phil Bauhaus heeft de eerste rit in de Tour Down Under gewonnen. In de massasprint was de Duitser van Bahrain - Victorious net iets sneller dan Caleb Ewan en Michael Matthews. In het algemeen klassement blijft Alberto Bettiol wel aan de leiding, al komt Matthews op zes seconden van de Italiaan.

De eerste etappe van 150 kilometer lang ging voornamelijk over vlakke wegen in Australië. Nans Peters was de eenzame vluchter van de dag en reed lange tijd vooruit, maar met nog iets meer dan vijftig kilometer van de streep werd hij ingelopen.

Onderweg lagen er ook bonificatieseconden en daarin deed Michael Matthews de beste zaken. De snelle Australiër pakte onderweg vier seconden, door twee keer tweede te worden in de tussensprinten. Ook Corbin Strong en Ethan Hayter wisten secondes te pakken, waardoor alle drie de renners goede zaken deden in het algemeen klassement.

Voor de etappe ging de strijd tussen de snelle mannen. In een massasprint was Phil Bauhaus net iets sneller dan Caleb Ewan, die vanuit een kansloze positie nog naar de tweede plaats sprintte. Matthews werd derde en door de nodige bonificatieseconden staat hij nu tweede in het algemeen klassement, op acht seconden van leider Alberto Bettiol.

FOK! Wat een weer: 't geet spoken

winterbanner

Goede morgen!

Gister begon de dag al fris, vandaag begint deze koud. Op de kust na ligt de temperatuur tot -5.4 graden, verder naar het westen is het minder koud maar vriest het wel. In Friesland geldt code geel tot 10 uur wegens gladheid. Verder is het droog bij een matige wind. In de ochtend is in het westen een winterse bui mogelijk, de zon is op veel plaatsen te zien. De wind neemt toe in kracht naar windkracht 5; vrij krachtig. 

Vanmiddag beginnen we ook met de zon, later in de middag breidt een buiengebied vanuit het noorden zich uit over het land waar winterse neerslag uit kan vallen, de wind blijft aantrekken aan zee en het Ijsselmeer met windkracht 6-7, in het noordelijke kustgebied zelfs stormachtig met windstoten tussen de 80 en 90 km/u. De maximumtemperatuur ligt op 4 graden.

Vanavond geet 't spoken, veel winterse buien, plaatselijk fel met hagel en onweer. Tijdens deze buitjes kan het glad worden, afhankelijk van de temperatuur. De wind is varierend in kracht: over het algemeen matig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig en in het noordelijk kustgebied stormachtig. 

In de nacht naar donderdag komen overal winterse buien voor, later in de nacht wordt het droger vanuit het westen bij een minimumtemperatuur van -1 tot 3 graden. En hoe het overdag gaat, lees je morgen in een nieuw weerbericht! Tot dan!

Schilderachtige zonsondergang nabij Zutphen. (Foto: via _UserName_)
Schilderachtige zonsondergang nabij Zutphen. (Foto: via _UserName_) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Handballers kunnen net niet stunten tegen Noorwegen op WK ondanks voorsprong bij rust

De Nederlandse handballers zijn er dinsdag op het WK net niet in geslaagd om te verrassen tegen Noorwegen. Tegen de Noren stond Oranje bij rust (17-13) nog wel voor, maar verloren uiteindelijk met 26-27 van de Noorse handballers.

In de eerste helft wisten de Nederlandse handballers Noorwegen te verassen met goed aanvallend spel en ook verdedigend had Oranje de controle tegen Noorwegen. Bij rust stond Nederland verrassend met 17-13 voor. Snel na rust had de ploeg van bondscoach Staffan Olsson het lastig tegen Noorwegen en tien minuten in de tweede helft stond het alweer gelijk (20-20).

Daarna bleef het lang spannend tussen Nederland en Noorwegen, waarna Noren drie minuten voor tijd het verschil bracht naar twee goals verschil in het voordeel van de Noorse handballers. Nederland wist nog wel de aansluitingstreffer te maken, maar verder kwam de Nederlandse ploeg niet meer, waardoor Noorwegen de winst pakte in Polen.

Door het verlies neemt Oranje twee punten mee naar de hoofdronde. Alleen de resultaten tegen de groepsgenoten die ook doorgaan worden meegenomen. Nederland neemt door de overwinning op Argentinië twee punten mee. In de hoofdfase neemt Oranje het op tegen Duitsland, Servië en Qatar.

Indiana: peuter speelt met geladen pistool in trappenhuis

Een realityserie van de Amerikaanse politie toonde beelden waarop een peuter met een geladen pistool speelde in de gang van het flatgebouw.

Buren meldden het incident bij de politie waarna de vader van het kind werd gearresteerd wegens kinderverwaarlozing. De vader die het wapen in bezit had, loog eerder tegen de politie dat hij het wapen zelf bij zich had. Het jongentje raakte niet gewond tijdens het incident, ondanks dat hij de trekker overhaalde tijdens het spelen met het wapen. Het wapen was gelukkig niet doorgeladen, zodat er geen kogels in de kamer zaten.

Oekraïne vraagt Nederland om Patriot-capaciteit

Oekraïne heeft Nederland gevraagd Patriot-capaciteit te leveren. Minister-president Mark Rutte heeft vandaag bevestigd dat Nederland meedoet aan het Amerikaanse en Duitse initiatief om Patriot-capaciteit aan Oekraïne te leveren. De premier deed dit tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden. Patriot staat voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target. Hoe de bijdrage van Defensie eruit ziet wordt nader uitgewerkt.

Oekraïense militairen worden sinds deze week in de Verenigde Staten getraind om met het luchtverdedigingssysteem te werken. Dat gebeurt omdat de Amerikanen eerder al hebben gemeld Patriot-capaciteit aan Oekraïne te geven. Ook Duitsland heeft Patriot-capaciteit toegezegd.

Oekraïne vraagt de wereld al enige tijd om dit wapensysteem. Dit is nodig om kritieke infrastructuur te beschermen tegen Russische raketten en drones. Nederland is naast de Verenigde Staten en Duitsland het enige land dat Patriot-capaciteit kan leveren die voldoet aan de noodzakelijke standaard.

Het Patriot-systeem
De Patriot is een hoogwaardig grondgebonden luchtverdedigingswapensysteem voor de middellange afstand. Het Patriot-systeem is bedoeld om helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten uit te schakelen. Dat kan tot op ongeveer 20 kilometer hoogte en over een afstand van 60 kilometer. Met een Patriot-systeem zijn meerdere doelen tegelijk te volgen en te onderscheppen. 

Nederland heeft 4 Patriot-systemen, met elk een eigen radar, vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Er zijn op dit moment 3 systemen operationeel, het vierde exemplaar dient als reserve. Een van de maatregelen uit de Defensienota van 2022 is ook dit vierde systeem in bedrijf te stellen. Hiervoor moet personeel aangetrokken worden en moet een deel van dat systeem bij de fabrikant in de Verenigde Staten gereed gemaakt worden.

ChatGPT schrijft 'bedrieglijk echt ogende' wetenschappelijke samenvattingen

De tekstgenerator ChatGPT schrijft bedrieglijk echte wetenschappelijke samenvattingen. Dat blijkt uit een studie uit de VS. Een arts en haar team gaven de software de opdracht om abstracts te schrijven voor in totaal 50 wetenschappelijke onderzoeken.

De onderzoeken zijn gepubliceerd in verschillende vaktijdschriften. De software kreeg de opdracht om de samenvatting te schrijven in de stijl van het betreffende tijdschrift. De gegenereerde samenvattingen werden vervolgens gecontroleerd door experts, populaire plagiaatsoftware en een kunstmatige-intelligentiedetector. Het resultaat: de experts herkenden niet dat een derde van de teksten computergegenereerde samenvattingen waren. De plagiaatsoftware herkende niet dat een van de teksten niet door mensen was geschreven. Dit is anders met de detector voor kunstmatige intelligentie: de software herkende dat de meeste teksten 'met een waarschijnlijkheid van 99,9 procent' kunstmatig gegenereerde teksten waren.

De conclusie van de auteurs van de studie: De onderzoeksmechanismen van vaktijdschriften en wetenschappelijke conferenties moeten worden aangepast. Hoewel het mogelijk is om kunstmatig gegenereerde teksten als zodanig te ontmaskeren, vereist dit uiterst grondig onderzoek door experts of het gebruik van speciale herkenningssoftware.

Het schrijven door kunstmatige intelligentie baart zorgen
De AI-software ChatGPT is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf OpenAI en in november uitgebracht. GPT staat voor 'Generative Pre-training Transformer'. De software is openbaar beschikbaar en kan op commando elke tekst schrijven, zoals essays, zakelijke brieven, gedichten en nieuwsartikelen - en kan desgewenst ook de stijl van bepaalde auteurs nabootsen.

Zo werkt het: de software is 'getraind' met gigantische hoeveelheden tekst en imiteert wat het weet door de plausibele volgende woorden te voorspellen. Het resultaat is grammaticaal en taalkundig correct. Op de vraag om wetenschappelijke teksten te maken, worden echter de opgegeven datasets samengesteld, die het onderzoeksteam uit de VS ook tijdens hun onderzoek heeft waargenomen. Het zijn dus verzonnen gegevens die taalkundig correct en in de stijl van het gewenste teksttype worden weergegeven.

Met andere woorden, kunstmatige intelligentie zou het schrijven van standaardteksten kunnen overnemen en daarmee tijd besparen. Het zou echter ook kunnen betekenen dat scripties, essays en teksten die informatie bevatten binnen enkele seconden kunnen worden gegenereerd en verspreid. De computerwetenschapper Sridhar Ramaswamy waarschuwde op de innovatieconferentie DLD in München: "Als je in je werk e-mails schrijft, documenten maakt, artikelen of reclameteksten schrijft, juridische documenten uitwisselt: je moet ervan uitgaan dat dit een grote invloed zal hebben. En niet per se een goede.”

Hulpmiddelen voor auteurs van gerichte desinformatie?
Voorspellingen dat software met kunstmatige intelligentie het kantoorpersoneel zal vervangen, bestaan al een hele tijd. Computerwetenschapper Phil Libin verwacht echter ook dat tekstgeneratoren zoals ChatGPT de auteurs van gerichte desinformatie een krachtig hulpmiddel zullen bieden. De technologie creëert 'eindeloze mogelijkheden om heel snel relatief plausibele leugens te formuleren'. Dit jaar rolt er een 'golf van onzin' op ons af. Kunstmatige intelligentie zal op termijn beter verankerd zijn in de realiteit, maar tot die tijd moet je de verleiding weerstaan om het werk makkelijker te maken met programma's als ChatGPT, benadrukte Lubin.

Microsoft investeert zwaar in de ontwikkeling van ChatGPT
Bovenal wordt ChatGPT steeds populairder. De softwaregigant Microsoft wil de chatbot verspreiden via zijn eigen diensten. De groep maakte onlangs bekend dat de software 'binnenkort' beschikbaar zal zijn voor klanten van een Microsoft-clouddienst. Microsoft benadrukte dat zij innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie verantwoord zullen aanpakken. Zo moesten ontwikkelaars de doeleinden voor gebruik omschrijven voordat ze toegang kregen en waren er ook contentfilters.

Microsoft is een OpenAI-investeerder en droeg in 2019 zo'n $ 1 miljard bij aan de ontwikkeling. Daarna investeerde de Windows-groep nog eens twee miljard, zoals onlangs gemeld door de Silicon Valley-website 'The Information en de 'New York Times'. OpenAI betaalde onder meer voor de benodigde rekeninfrastructuur. De Semafor-website meldt dat er nu wordt gesproken over een deal ter waarde van tien miljard dollar, waarmee Microsoft ongeveer een derde van OpenAI in handen zou kunnen krijgen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.