FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 januari 2022

SkiŰr Odermatt zet thuispubliek in vuur en vlam, Hector wint in SloveniŰ

's Werelds beste reuzenslalomskiërs zijn zaterdag in actie gekomen in de World Cup, zowel bij de vrouwen als de mannen. De vrouwen waren in het Sloveense Kranjska Gora op de Podkorenpiste, de mannen gingen in het Zwitserse Adelboden van de beruchte Chuenisbärgli, een echte klassieker.

Vrouwen, Kranjska Gora
Na de eerste run leek het tussen drie vrouwen te gaan: de Zweedse Sara Hector was het snelst, op 0,08 seconden gevolgd door Tessa Worley uit Frankrijk en met de Italiaanse Marta Bassino op 0,23 seconden. De rest werd aangevoerd door de Oostenrijkse Katharina Truppe op 0,76 seconden, voor thuisfavoriete Meta Hrovat (+0,80), Michelle Gisin uit Zwitserland (+0,87) en de tweede Sloveense, Ana Bucik (+0,97) - favorieten Mikaela Shiffrin (14e op 1,48 seconden) en Petra Vlhova (15e op 1,51 seconden) moesten aan de bak in run twee. Adriana Jelinkova stond voor het eerst sinds haar zware blessure weer echt goed op de ski's en plaatste zich met 1,99 seconden achterstand als gedeeld 24e voor de tweede run.

In de tweede run deed vooral Lara Gut-Behrami goede zaken: ze stond zeventiende na één run en met nog acht vrouwen te gaan had ze nog altijd de snelste tijd, ook Vlhova en Shiffrin kwamen er niet aan. De Canadese Valerie Grenier dook 0,53 seconden onder Gut-Behrami's tijd door, Bucik leverde vijf posities in. Gisin én Hrovat deden dat daarna ook, Truppe verloor er zelfs zeven en zo stond Grenier nog altijd op kop. Bassino haalde het wél: de Italiaanse haalde 0,07 seconden van Grenier's tijd af, Worley ging nog eens 0,36 seconden harder. Alleen Hector stond nog boven en de Zweedse maakte het op indrukwekkende wijze af: ze pakte haar derde World Cup-zege met 0,96 seconden voorsprong. Jelinkova werd uiteindelijk 28e.

Mannen, Adelboden
Vier man staken duidelijk boven de rest van het veld uit: Marco Odermatt was voor eigen publiek weer eens de snelste in run één, de Fransman Alexis Pinturault volgde op 0,31 seconden, voor Filip Zubcic uit Kroatië (+0,50) en de tweede Fransman, wereldkampioen Mathieu Faivre (+0,52). De Oostenrijker Manuel Feller stond op de vijfde plek al op 1,17 seconden, in totaal stonden er zelfs maar acht binnen twee seconden van Odermatt. Veel mannen haalden de finish in run één niet, maar Maarten Meiners wel: de Nederlander profiteerde optimaal en op 4,35 seconden kon hij als 28e door.

De Noor Henrik Kristoffersen opende de top-8 in de tweede run door ruim de leiding te pakken, waar Loïc Meillard uit Zwitserland 0,04 seconden op toe moest geven. Met Justin Murisier ging alsnog een Zwitser naar de leiding en wel met 0,14 seconden, maar Feller knalde er gelijk 1,29 seconden af. Faivre ging in de fout en verloor twee plekken, Zubcic vernaggelde het nog meer en leverde vier plekken in. Pinturault kwam zes honderdsten tekort om Feller te kloppen, waarna het aan Odermatt was. De jonge Zwitser hield het vol: met 0,48 seconden pakte hij de winst en zette hij het kolkende thuispubliek in vuur en vlam, voor Feller en Pinturault. Meiners pakte met de 28e plek uiteindelijk een paar prima punten.

Jongen van 12 jaar door leeftijdgenoot gestoken op station in Amsterdam

Een 12-jarige jongen heeft een jongen van dezelfde leeftijd neergestoken bij de fietsenstalling van het metrostation Noord. De politie heeft één verdachte aangehouden.

Het slachtoffer is gestoken in zijn arm. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Wat de aanleiding is van de steekpartij moet worden uitgezocht.

Europese titel De Jong op 1.500m, zilver WŘst

Antoinette de Jong heeft bij het EK afstanden in Heerenveen de Europese titel veroverd op de 1.500 meter voor vrouwen. De Jong zegevierde in 1.53,81.

Ireen Wüst, de kampioen van twee jaar geleden, moest in een rechtstreeks duel met De Jong het onderspit delven. Ze werd tweede in 1.54,08. De Italiaanse Francesca Lollobrigida veroverde in 1.54,51 het brons.

Marijke Groenewoud, die zich verrassend wist te plaatsen voor de 1.500 meter bij de Winterspelen en de wereldkampioene is op de massastart, werd met 1.54,78 vierde. Ragne Wiklund, de wereldkampioene op de 1.500 meter, eindigde als vijfde in 1.54,85.

Roest pakt Europese titel 5.000m, Bergsma zilver

Patrick Roest heeft bij het EK afstanden in Heerenveen zijn titel geprolongeerd op de 5.000 meter. De Nederlander zegevierde in 6.11.54. Jorrit Bergsma veroverde het zilver. De jonge Noor veroverde het brons. Sven Kramer werd in zijn laatste rit in Heerenveen zesde.

Nils van der Poel deed niet mee omdat het niet paste in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen.

Tijdens de 5.000 meter was er ook een skate-off tussen de Noren Hallgeir Engebråten en Sverre Lunde Pedersen voor een plek op de 5.000m bij de Winterspelen. Die werd gewonnen door Engebråten: 6.13,67 om 6.20,99.

Sven Kramer, die vandaag zijn laatste wedstrijd in wedstrijdverband in Heerenveen schaatste, moest het in de eerste rit opnemen tegen de Duitser Fridtjof Petzold. Kramer, die gisteren met Nederland goud won op de ploegachtervolging, nam gelijk afstand van Petzold. Hij schaatste lang rondjes van rond de 29.6, maar reed daarna een paar rondjes van 30,0. Uiteindelijk kwam Kramer in 6.18,11 over de streep.

De eennalaatste rit ging tussen Bart Swings en Jorrit Bergsma. Engebråten was tot dan het snelste met 6.13,67. Bergsma en Swings hadden aan elkaar een goede tegenstander. Beide schaatsten rond de tijd van de Noor. Met nog drie ronden te gaan nam Bergsma wat meer afstand van de Belg al was hij nu wel wat langzamer dan de snelste tijd. Bergsma wist de achterstand goed te maken en kwam uiteindelijk in 6.13,47 over de meet, Swings in 6.15,06.

Patrick Roest, de regerend Europees kampioen op deze afstand, en de Rus Alexander Rumyantsev vormden de laatste rit. Roest nam de regie in handen en pakte gelijk een gaatje op de Rus. Hij bleef vlak rondjes schaatsen van rond de 29,5. Vier ronden voor het einde begon de Nederlander wat te versnellen en pakte tijd op Bergsma. Hij was toen ook voor het eerste het snelste. Die voorsprong wist hij vast te houden en uiteindelijk kwam hij in 6.11.54 over de streep.

Kok pakt Europese titel op de 500m

Femke Kok heeft  goud gepakt op de 500 meter voor vrouwen op dag twee van het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen. Kok, die geen goede voorbereiding kende vanwege een liesblessure, klokte naar de snelste tijd van 37,32.

Regerend wereldkampioene Angelina Golikova, die de afgelopen week niet kon trainen omdat ze met de Russische ploeg in quarantaine zat, pakte zilver in 37,43. Het brons ging naar een andere Russin, Daria Kachanova, in 37,58.

Michelle de Jong werd vijfde in 37,85 en Dione Voskamp eindigde op de zesde plek in 37,87. Titelverdedigster Olga Fatkulina ontbrak. Zij is positief getest op corona.

Meerdere lokale winkels open uit protest tegen lockdown

In meerdere steden hebben niet-essentiële winkels hun deuren geopend uit protest tegen de coronamaatregelen. Dat is onder meer het geval in Bussum en Sittard.

In Bussum is een aantal winkels 'open', klanten kunnen er terecht om een kop koffie te drinken, als ludiek protest. Iets kopen kan er niet. Ook in het centrum van Sittard zijn meerdere winkels geopend die volgens de coronaregels eigenlijk gesloten moeten zijn. In etalages hangen posters met de tekst: "Ja! Wij zijn open! Dat is ons recht!." En ook in Roermond laten winkels klanten binnen.

Op Urk zijn er al een aantal dagen winkels open. Daar zijn door de gemeente nog geen boetes uitgedeeld. Wel geeft Urk de winkeliers een waarschuwing omdat 'geconstateerd werd dat veel winkels open zijn'. Ze zijn gewezen op de mogelijkheid van click and collect en verzocht gebruik te maken van deze mogelijkheid.

Topsprintster Jackson loopt ticket Spelen waarschijnlijk mis

Erin Jackson zal vrijwel zeker niet deelnemen aan de Winterspelen komende maand. De 29-jarige Amerikaanse schaatsster, een van de favorieten voor Olympisch goud op de 500 meter, gleed uit tijdens het Amerikaanse kwalificatietoernooi.

Brittany Bowe en Kimi Goetz pakten wel de tickets. Jackson kan alleen deelnemen als een van die twee zich terugtrekt voor de 500 meter.

Jackson, die nog maar vijf jaar schaatst, won dit seizoen vier van de acht wereldbekerwedstrijden op de 500 meter. 

Kazachstan: ex-chef van de veiligheidsdienst gearresteerd wegens hoogverraad

In Kazachstan is het voormalige hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst, Massimov, gearresteerd op verdenking van hoogverraad.

Hij werd samen met een aantal andere hoge functionarissen in hechtenis genomen, zei de veiligheidscommissie in Almaty. Massimov wordt beschouwd als een vertrouweling van de voormalige president Nazarbajev en werd recent ontslagen in verband met de demonstraties tegen de hoge brandstofprijzen.

Vanwege de aanhoudende onrust in Kazachstan hebben de VS nu besloten hun consulaatpersoneel terug te trekken uit het land. Medewerkers die niet verantwoordelijk zijn voor noodsituaties mogen Kazachstan verlaten, staat in een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sneeuwstorm Pakistan: meerdere toeristen doodgevroren in hun auto

Meer dan 20 mensen zijn onderweg naar een populair skiresort in Pakistan overleden. Zoals duizenden anderen kwamen ze met hun voertuigen vast te zitten op onbegaanbare wegen toen ze werden verrast door hevige sneeuwval.

De regio rond het kleine Pakistaanse stadje Murree ligt slechts ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van Islamabad op een hoogte van ongeveer 2300 meter. Het is een populaire reisbestemming voor de inwoners van de hoofdstad. De sneeuwval van donderdag zorgde er blijkbaar voor dat tienduizenden mensen dit weekend naar Murree wilden, de hotels waren  volgeboekt.

Vrijdag werd men op weg daarheen echter verrast door hevige sneeuwval. De wegen naar Murree werden een 'dodelijke val' voor minstens 22 mensen, zeiden de autoriteiten. Er viel meer dan 120 centimeter sneeuw. Duizenden voertuigen kwamen daardoor vast te zitten en de temperatuur daalde tot min acht graden Celsius. Zeker zes mensen zijn doodgevroren in hun auto. De politie vermoedt dat de andere slachtoffers zijn gestikt zijn door de uitlaatgassen van hun auto.

Soldaten in actie
Duizenden voertuigen zijn sindsdien uit de sneeuw bevrijd, zei minister van Binnenlandse Zaken Sheikh Rashid Ahmed, maar velen zitten nog steeds vast.

De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen voor Murree en laten geen dagjesmensen of vakantiegangers meer toe. Alle toegangswegen zijn geblokkeerd. Alleen reddingswerkers en voertuigen die voedsel brengen voor degenen die vastzitten, mogen doorgelaten worden, zei Ahmed. Er zijn soldaten gevraagd die een speciale bergopleiding hebben gehad. De lokale autoriteiten zeiden dat zelfs de sneeuwruimers niet meer door de sneeuw heen konden komen.

De Pakistaanse premier Imran Khan was geschokt en overstuur. "De ongekende sneeuwval en het grote aantal mensen die vertrokken zijn van huis zonder de weersomstandigheden te controleren, maakten het districtsbestuur onvoorbereid", schreef hij op Twitter.

Zware sneeuw tot zondagavond
Inwoners van de regio helpen de getroffen toeristen met voedsel en dekens. Maar ook zij worstelen nu met de ongewoon zware sneeuwval: "De gasflessen zijn op en er is geen drinkwater in de meeste gebieden - het is ofwel bevroren of de waterleidingen zijn beschadigd door de extreme kou", vertelde een toerist aan de persbureau AFP. De mobiele telefoonverbindingen zijn slecht en er is niet genoeg eten voorradig in de hotels.

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken gaf aan dat er veel toeristen waren ondergebracht in de stad. Er zijn noodkampen opgezet in scholen en sportscholen voor degenen die de stad hebben weten te bereiken. Volgens de meteorologen moet er tot zondagavond zware sneeuwval worden verwacht.

De stad Murree, met een bevolking van 30.000 inwoners, is een pittoreske vakantiebestemming en trekt jaarlijks meer dan een miljoen toeristen. Het is niet ongebruikelijk dat toegangswegen in de winter worden geblokkeerd door een dikke laag sneeuw.

Het nutteloze feitje van de dag: Poppenkast in de Efteling

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Door de jaren heen waren en zijn er talloze attracties te vinden in de Efteling, maar wist je dat er vroeger zelfs een poppentheater was? Vanaf 1954 startte de Efteling met iets wat we nu 'live entertainment' zouden noemen, de poppenkast. In een klein poppentheater in een gebouw aan het Anton Pieckplein konden enkele tientallen kinderen de voorstellingen zien. In de jaren '60 ging de Efteling op zoek naar een grotere zaal voor de poppenspelers en in 1972 werd een nieuw theater in het Carrouselpaleis geopend. In de Victoriaans ogende, prachtige zaal was plek voor 350 bezoekers en er waren gedurende de dag verschillende soorten poppentheater te aanschouwen, van de klassieker Jan Klaassen tot en met marionetten en schaduwbeelden.

In de jaren '70 werd ook het populaire televisieprogramma Ren je Rot diverse keren opgenomen in het theater in het Carrouselpaleis. In de jaren '80 verdwenen de poppen uit het theater en werd de zaal voor andere doeleinden gebruikt. Zo werd er tijdelijk een Victoriaans Restaurant met de naam 'De Bistro' in gevestigd en ook werd het een tijdje als filmtheater gebruikt. Uiteindelijk werd de zaal vooral als evenementenlocatie gebruikt en was er ook tijdelijk een kleine supermarkt in gevestigd.

In de jaren '90 vonden er weer een aantal seizoenen voorstellingen plaats in het oude kleine poppentheater aan het Anton Pieckplein maar een lang leven was dat niet beschoren. Tegenwoordig is het gebouw vooral in gebruik als opslag. Poppenspel kom je nog wel tegen in het park, zoals bijvoorbeeld de parkshows van Jokie en Jet in het Openluchttheater.

Poppentheater jaren '90 (Bron: Eftepedia/Erik de Vries)
Poppentheater jaren '90 (Bron: Eftepedia/Erik de Vries)

Het Carrouseltheater (Bron: Eftepedia/Efteling Twitter)
Het Carrouseltheater (Bron: Eftepedia/Efteling Twitter)

Het Carrouseltheater (Bron: Eftepedia/Gemeentearchief Waalwijk)
Het Carrouseltheater (Bron: Eftepedia/Gemeentearchief Waalwijk)

Antwerpse winkels en horeca verdienen goed aan Nederlanders: '300% meer omzet'

Nederlanders gaan massaal over de grens in Antwerpen winkelen of dineren vanwege de lockdown in ons eigen land. Dat kan de Antwerpse ondernemers soms veel extra omzet opleveren. Kroeguitbater Peter De Clerck vertelt op volle capaciteit te draaien. "Ik spreek over gemakkelijk 30 procent meer omzet, bijna vergelijkbaar met een decembermaand vóór de coronacrisis. Dat is fantastisch". Zo meldt de Gelderlander.

Ook het terras van zijn collega Rogier Jongeneelen zit tjokvol. De horecabaas zegt 300 procent meer omzet te draaien dan in een reguliere maand. "Op een normale dag mag je blij zijn met 100 couverts, nu zijn dat er wel 400. Het is waanzinnig en fantastisch tegelijk.”

Ook modezaken worden druk bezocht door 'den Ollanders' op sommige plaatsen staan wachtrijen tot wel 40 meter lang. Boetiekeigenaar Tom Michiels vertelt dat hij het vreselijk druk heeft. Wel ervaart hij dat de Nederlandse klanten soms onbeschoft zijn. "Ze weigeren soms hun mondmasker te dragen omdat ze ‘niet goed kunnen ademen’, en dan denk ik: ‘Dude, ga maar terug.’"

Toch is Michiels niet ongelukkig met wat hij een ‘invasie’ van Nederlanders noemt. Een mager coronajaar wordt door de onverwachte hoge aantallen buitenlandse klanten goedgemaakt. "Tijdens de eindejaarsperiode draaien we normaal 3000 euro omzet per dag, dit jaar hebben we dagelijks 10.000 tot 12.000 euro omzet afgetikt. Mooie cijfers, bedankt daarvoor Holland."

Skeletonster Bos oppermachtig in Winterberg, eindzege World Cup nadert

De World Cup skeleton en bobsleeën is deze week weer neergestreken in Winterberg, waar men in december ook al een keer in actie kwam. Vrijdag was het de beurt aan de skeletonners, met wederom kans op Nederlands succes.

Mannen
In de eerste run haalde Alexander Tretiakov uit: de Russische veteraan was het snelst en pakte 0,26 seconden voorsprong op zijn eeuwige rivaal Martins Dukurs uit Letland én diens oudere broer Tomass Dukurs. De Chinese sensatie Yan Wengang volgde op 0,28 seconden, voor nog twee Russen: Vladislav Semenov (+0,33) en Nikita Tregubov (+0,34). De Italiaan Amedeo Bagnis (+0,38) deed het ook bijzonder goed, de rest moest al bijna een halve seconde toegeven.

Na het schrijven van het verslag van run één kwam er vervelend nieuws: de Duitsers hadden protest aangetekend tegen het 'veegprotocol' - de sneeuw zou niet op de juiste momenten van de baan geveegd zijn. Niet geheel toevallig hadden de Duitsers erg matig gepresteerd en ze kregen het zowaar voor elkaar: de uitslag van de eerste run kon vakkundig het putje in worden gegooid en de tweede run zou nu de enige geldige run worden - minus acht deelnemers, die lieten het uit protest voor wat het was.

De tweede run, dus eigenlijk de nieuwe eerste run, leverde toch wel wat veranderingen op: Martins Dukurs pakte ineens de winst, één honderdste voor Axel Jungk...uit Duitsland. Tretiakov werd op vijf honderdsten derde, terwijl met Alexander Gassner (+0,16) een tweede Duitser in de top-4 stond - het protest had ze flink geholpen. Tomass Dukurs werd op 0,21 seconden vijfde, voor de Zuid-Koreaanse olympisch kampioen Yun Sung-bin (+0,24) en Tregubov en Semenov (beiden +0,26).

Vrouwen
Kimberley Bos liet in de eerste run even zien wie de baas was in Winterberg: de Nederlandse ging verschroeiend hard en zette de Duitse Jacqueline Lölling op 0,49 seconden. Yulia Kanakina uit Rusland (+0,52) en de Canadese Mirela Rahneva (+0,57) leken vooral Lölling uit te kunnen dagen, net als de Duitse Tina Hermann, de Russische startraket Elena Nikitina (beiden +0,65) en de Oostenrijkse veterane Janine Flock (+0,69).

In de tweede run behield Nikitina haar positie en ging ze voorbij aan Hermann én Rahneva, waarna Kanakina twee honderdsten tekort kwam om haar landgenote voor te blijven. Lölling ging er nog eens 0,19 seconden onderdoor en pakte de leiding, met alleen Bos te gaan. De Nederlandse won in Winterberg in december en daar kwam een tweede zege uit haar carrière bij: Bos bleef Lölling 0,24 seconden voor en breidde haar World Cup-leiding met nog maar één wedstrijd te gaan weer uit.

Etalages bekijken van Dior en Armani op de Dam

Zowel Armani als Christian Dior openen dit jaar een filiaal op de Dam. De luxe modehuizen zullen beiden een voormalig bankgebouw betrekken: Dior het oude ABN Amro gebouw en Armani het pand waar voorheen de Rabobank zat. Volgens retailexpert Pim van den Berg geeft de komst van de chique modehuizen naar de Dam de binnenstad een goede impuls, zo schrijft AT5.

Van den Berg zegt de afgelopen tijd zo'n dertig Nederlandse steden te hebben bezocht en daar vooral veel verpaupering te hebben gezien. "Bij de grote steden valt dat proces nog wel mee, maar ook hier dreigt dat", stelt van den Berg. "De komst van Dior en Armani kan dat voorkomen want beide winkels zorgen toch voor een nieuwe aantrekkende werking, ook in aanvulling op De Bijenkorf."

Witwasmachine
Volgens van den Berg zullen beide zaken vooral kijkpaleizen worden. Het publiek zal daarbij worden gelonkt met prachtig ingerichte interieurs en etalages maar zullen de aankoop uiteindelijk toch voornamelijk online doen, zo is de verwachting.

Verder ziet de retaildeskundige ook een verschuiving van chique merken van de PC Hooftstraat naar de Dam. "De PC Hooftstraat heeft een beetje haar glans verloren", zo constateert van de Berg. "Een deel van de shoppers voelt zich daar niet meer op zijn gemak, ook omdat het een beetje een witwasmachine is geworden."

De paar voorbijgangers die AT5 heeft gesproken, zien de komst van de beide merken wel zitten. "Ik zou even moeten sparen voor ik er iets zou kunnen kopen", vertelt een vrouw. "Maar ik zou er zeker even binnenlopen, puur om even te kijken hoe het er uit ziet."

Fakkelbedreiger Kaag blijft langer vastzitten

De 29-jarige Amsterdammer die afgelopen woensdagavond werd aangehouden nadat hij het huis van D66-leider Sigrid Kaag opzocht met een brandende fakkel, blijft veertien dagen langer in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank van Den Haag vandaag besloten. 

De man werd aangehouden omdat hij voor de deur van de politicus een intimiderende en dreigende situatie creëerde. De verdachte schreeuwde complotleuzen en belde bij haar aan, de actie van de man was te zien  op een livestream op sociale media.

De Amsterdammer werd een paar weken geleden ook al aangehouden omdat hij meerdere keren aanbelde bij de woning van demissionair minister Volksgezondheid Hugo de Jonge in Rotterdam. Een dag later werd hij weer opgepakt op de Dam.

'Verdachte John van den Heuvel belager is Mourad O.'

De 36-jarige man uit Utrecht die donderdag op de A2 is gearresteerd wegens een dreigende situatie rond misdaadverslaggever John van den Heuvel, zou Mourad O. zijn. Dat schrijft Het Parool. O. heeft een strafblad, maar niet voor zware zaken, zo meldt AT5.

Volgens de krant is O. in het voorjaar van 2021 verhoord als getuige in de zaak Marengo. Hij was opgeroepen, omdat verdachte Mohamed el A., van onder ander de liquidatie op Ranko Skecic, een verklaring had afgelegd en Mourad O. dat moest bevestigen. Dat gebeurde niet, O. beriep zich op zijn verschoningsrecht.

Het Parool schrijft ook dat O. meerdere spelers rond de groep van Ridouan Taghi kent. Wel is het nog onduidelijk of hij een serieuze rol speelde in het milieu om hem heen. Mourad O. werd eerder veroordeeld vanwege het mogelijk beroven van een wietkwekerij.

Dreigende situatie
Van den Heuvel reed donderdag in de buurt van Amsterdam toen er een dreigende situatie ontstond. De Dienst Speciale Interventies heeft vervolgens een auto op de A2 van de weg gehaald en de verdachte gearresteerd.

De A2 werd in beide richtingen voor het verkeer afgesloten. Volgens verschillende media werd Van den Heuvel volgens protocol overgebracht naar een dichtstbijzijnde politielocatie. Het gebouw van de Landelijke Eenheid van de politie werd donderdagmiddag tijdelijk extra beveiligd.

Bewoners niet ge´nformeerd over plannen warmtecentrale Amsterdam

De mogelijke komst van een gasgestookte warmtecentrale naar Amsterdam-Noord stuit op verzet in de wijken Jeugdland en Elzenhagen. Zo'n zogenaamde hulpwarmtecentrale (HWC) moet ervoor zorgen dat Amsterdammers die aangesloten zijn op het warmtenet er ook op de koudste dagen warmpjes bij zitten. Maar tot afgelopen woensdag wisten de bewoners niet eens dat er plannen waren voor de bouw van de centrale bij hun om de hoek, zo meldt AT5.

Bij toeval kwam Ed van Leeuwen, bewoner van de wijk Jeugdland, erachter. Hij las deze week in een blaadje van de provincie dat energiereus Vattenfall een vergunning heeft aangevraagd voor de bouw van een hulpwarmtecentrale, bij hem om de hoek. "En het lijkt wel in een vergevorderd stadium te zijn. Het heeft ons nogal overvallen en verrast."

De hulpwarmtecentrale is ingetekend in de driehoek net ten noorden van de ringweg A10, ingesloten door de Buikslotermeerdijk en de N247. De kleine centrale moet op heel koude dagen extra warmte opwekken voor de stadsverwarming, of bijspringen als er problemen zijn bij die andere warmtebron voor stadsdeel Noord, afvalenergiebedrijf AEB Amsterdam. Er zijn meer van die kleine centrales in de stad. Maar Ed had tot voor kort nog nooit van zo’n ding gehoord. "Wat zijn de voor- en nadelen, kan zo’n ding ontploffen, hoe zit het met de uitstoot, hebben we daar last van ja of nee. Geen idee, want we zijn er niet over geïnformeerd."

De plek waar de hulpwarmtecentrale mogelijk komt, is een groen gebied bij de oude waterzuivering, waar ook de oud-krakers van het ADM-terrein zijn neergestreken. De ADM'ers, buurtbewoners en de gemeente spreken volgens Ed al jaren over de invulling van het gebied. "Om het te ontsluiten en geschikt te maken als groen- en recreatiegebied met een buurtfunctie. Die gesprekken voeren we met de gemeente. En in al die gesprekken over plannen en ideeën, is er nooit met ook maar één woord gerept over het plaatsen van zo’n hulpwarmtecentrale."

Pepijnpad
In het gebied is vorig jaar ook het Pepijnpad aangelegd. Een herinnering aan de 14-jarige Pepijn Remmers, die hier in zijn tentje overleed aan een combinatie van drugs en koolmonoxidevergiftiging. Bewoners zijn bang dat deze bijzondere plek misschien moet wijken voor de nieuwe centrale, maar stadsdeel Noord laat weten dat het Pepijnpad blijft bestaan.

Op de vraag waarom de bewoners op geen enkele manier zijn geïnformeerd over de mogelijke komst van een centrale komt geen antwoord. Ook in de reactie van energieleverancier Vattenfall wordt met geen woord gesproken over de bewoners van de wijken Jeugdland en Elzenhagen:

Biatleten Loginov en R°iseland winnen sprint in mistig Oberhof

De World Cup biatlon is neergestreken in het Duitse Oberhof, waar het er eerder in de week nog niet zo best uit zag: er was meer asfalt dan sneeuw te zien. Gelukkig kwam de sneeuwval gedurende de week dan toch en dus konden de wedstrijden doorgang vinden, te beginnen met de sprints op vrijdag.

Mannen
Sturla Holm Lægreid uit Noorwegen was de zevende die vertrok en hij deed het uitstekend: één misser was gezien de mistige omstandigheden keurig en zijn tijd aan de finish bleef lang staan. De winst zou het hem echter niet opleveren, want ondanks twee missers ging de Fransman Emilien Jacquelin negen seconden onder zijn tijd door.

Ook Jacquelin moest genoegen nemen met minder dan de winst, want die was voor een Rus: Alexander Loginov hield het bij één misser bij het staand schieten en was op de langlaufski's snel genoeg om Jacquelin zes seconden voor te blijven. Lægreid bleef wel op het podium staan, de Duitsers Johannes Kühn en Roman Rees kwamen net tekort.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland vertrok als derde en schoot negen van de tien schijven omver. Vervolgens moest ze toekijken hoe de een na de ander snel onderweg was, maar vooral bij het staand schieten in de fout ging - onder meer Kristina Reztsova uit Rusland en de Tsjechische Marketa Davidova gaven zo een serieuze kans op de winst weg.

Røiseland's tijd zou niet meer verbroken worden, slechts twee dames kwamen zelfs nog in de buurt: Hanna Sola uit Wit-Rusland liet twee schijven overeind staan, de Française Julia Simon hield het bij één misser en beiden waren ze 7,1 seconden langzamer dan Røiseland - een gedeelde tweede plek dus.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.