FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 oktober 2021

Random Pics van de Dag #438

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oranje zoals verwacht makkelijk voorbij Gibraltar

Het Nederlands elftal heeft maandag zoals verwacht een ruime zege geboekt op Gibraltar. In Rotterdam won Oranje met 6-0.

Oranje begon goed aan het duel tegen Gibraltar. Binnen tien minuten kwam het Nederlands elftal op voorsprong, net zoals afgelopen vrijdag scoorde Oranje vanuit een corner. Waar toen Davy Klaassen voor de openingsgoal zorgde was het nu Virgil van Dijk die de bal binnen kopte bij de eerste paal.

Een grote score leek in de maak en zeker nadat het Nederlands tien minuten na de openingstreffer een penalty kreeg, maar Memphis wist de strafschop niet te benutten. Snel daarna maakte Memphis alsnog de 2-0. Noa Lang zette een goede aanval op met een steekpass op Klaassen. De middenvelder van Ajax ontsnapte aan de aandacht van de defensie en zette voor op Memphis, die met een intikker de score verdubbelde.

Net voor rust maakte Memphis zijn tweede van de avond. Dit keer was de spits van Barcelona wel trefzeker vanaf de penaltystip. Na rust liep Oranje snel uit naar 4-0. Lang zorgde voor de assist op Denzel Dumfries die de vierde treffer van het Nederlands elftal binnen kopte.

Na de 4-0 wisselde Louis van Gaal meermaals en gaf onder Arnaut Danjuma minuten. De aanvaller kende een goede invalbeurt. De buitenspeler was meermaals dreigend en beloonde zich een kwartier voor tijd. Op doorkoppen van een andere invaller Wout Weghorst schoot Danjuma raak. Ook Donyell Malen wist nog te scoren en zette zo de 6-0 op het scorebord.

Oranje blijft als koploper in de poule en heeft met nog twee wedstrijden te gaan twee punten voorsprong op Noorwegen en vier punten op Turkije. De laatste wedstrijd in de poule neemt het Nederlands elftal het nog op tegen Noorwegen.

'PETA: Stop met Cockfighting in Far Cry 6'

PETA bemoeit zich weer eens met videogames. Was eerst Nintendo met Mario de pineut, nu is Ubisoft met Far Cry 6 het bokje. 

Al eerder klaagde PETA Ubisoft aan, omdat je in Assassin's Creed Black Flag op walvissen kon jagen, nu is Far Cry 6 aan de beurt. Volgens PETA kun je namelijk hanengevechten houden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, aldus PETA. Dat je dieren kunt trainen en ze mee kan nemen om mensen te vermoorden, daar zit PETA echter niet mee.  

PETA heeft trouwens een prachtige site waar je allerlei minigames zelf kunt spelen, met prachtige titels als PETA’s Pokémon Black and Blue, Mario Kills Tanooki, Cooking Mama: Mama Kills Animals en Super Chick Sisters. 


'Grand Theft Auto Trilogy gaat de volle pond kosten'

Verleden week kondigde Rockstar aan dat Grand Theft Auto Trilogy dit jaar nog eraan zit te komen, maar niet tegen welke prijs. Kennelijk tegen de hoofdprijs, want er is een foto opgedoken bij een retailer met de prijs erbij.

De game is nu al te bestellen bij Base.com en daar gaat hij voor de oude generaties consoles voor 65 knaken van hand tot hand. De master race consoles mogen nog dieper in de buidel tasten, want daar gaat hij voor niets minder dan 76 euro over de toonbank. De prijs kan nog zakken, maar voor deze prijs kun je ook een nieuwe titel kopen, zoals Battlefield 2042.

Extinction Rebellion demonstreert hele week in Den Haag

De acties van klimaatgroep Extinction Rebellion kunnen deze week voor overlast zorgen in de binnenstad van Den Haag. ,,Tot en met 18 oktober blokkeren we het hart van Den Haag en verklaren we de noodtoestand voor het klimaat’’, aldus de activisten. Zo meldt het AD.

Vandaag werden er rond het middaguur een kruispunt nabij het tijdelijk gebouw van de Tweede Kamer geblokkeerd. Deop meerdere plaatsen in Den Haag kruispunten geblokkeerd, waardoor overlast ontstond voor het verkeer. De politie heeft een einde aan de demonstraties gemaakt, hierbij zijn meer dan 10 demonstranten aangehouden. Een van de aangehouden arrestanten zou een journalist van de volkskrant zijn.  

Politie sluit Telegramkanalen complotdenkers Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws

In opdracht van het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft de politie maandag de kanalen Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws op de online berichtendienst Telegram afgesloten. In de groepen werden bedreigingen en opruiingen tegen publieke gezagsdragers gedeeld.

De kanalen komen al langer voor in strafrechtelijke onderzoeken. Sinds afgelopen mei zijn er meerdere verdachten veroordeeld omdat ze op deze kanalen bedreigingen, en opruiende en lasterlijke berichten hadden geplaatst, of verwijzingen naar andere kanalen met strafbare inhoud. De kanalen hadden op het moment van afsluiten meer dan 13.000 leden en waren groeiende.

De afgelopen week werd aangekondigd dat in een nieuw kanaal video's geplaatst zouden gaan worden met bedreigende, opruiende en lasterlijke inhoud. Over deze video's had de voorzieningsrechter in Den Haag eerder al geoordeeld dat ze verboden inhoud bevatten, dat ze van het internet verwijderd moesten worden en niet meer opnieuw geplaatst mogen worden.

Voor dit nieuwe kanaal werd reclame gemaakt in Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws. De leden van die kanalen konden dus kennis gaan nemen van de strafbare inhoud.

De rechter-commissaris heeft vrijdag toestemming gegeven om de kanalen af te sluiten, zowel Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws. Daarop heeft de politie de kanalen afgesloten, leden kunnen geen nieuwe berichten meer plaatsen. Het aangekondigde nieuwe kanaal is door de eigenaar vrijdagavond al vrijwillig verwijderd.

Het nutteloze feitje van de dag: Toekomstig record

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vorige week schreven we in deze rubriek al over de hoogste kerk ter wereld en FOK!user RRRobert merkte daarbij al op dat de Munster van Ulm over enige tijd niet meer de hoogste kerktoren ter wereld zal zijn. Want wist je dat de hoogste kerktoren ter wereld in Barcelona gepland staat? De in aanbouw zijnde middentoren van de Sagrada Família moet namelijk 170 meter hoog worden. De middentoren die omringd zal worden door vier iets kleinere torens zal Christus tussen de evangelisten voor moeten gaan stellen.

Een maquette van de Sagrada Família met de middentoren die 170 meter hoog moet worden (WikiCommons/Jordiferrer)
Een maquette van de Sagrada Família met de middentoren die 170 meter hoog moet worden (WikiCommons/Jordiferrer)

"De voetbalwereld is net zo verrot als de echte wereld"

Marcel van Roosmalen vertelt in zijn column bij Studio Voetbal dat hij vindt dat de voetbalwereld verrot is, net als echte wereld!

30 jaar cel voor verdachten van moord op advocaat Derk Wiersum

Moreno B. en Giërmo B. zijn veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Het OM had levenslang geëist. Wiersum was de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces rondom de criminele organisatie van Ridouan Taghi, zo meldt AT5.

Derk Wiersum werd in september 2019 doodgeschoten voor zijn woning in Buitenveldert. Het OM acht het waarschijnlijk dat de moord op Wiersum alles te maken had met de deal tussen het OM en kroongetuige Nabil B.

De rechtbank weet niet wie van de twee de schutter was, maar dat maakt voor het eindoordeel niet uit. Het is volgens de rechtbank namelijk duidelijk dat beide mannen schuldig zijn aan de moord. De twee werkten nauw samen en deden ook de voorverkenningen samen. De rechtbank zegt dat de grondige voorverkenningen en voorbereidingen aantonen dat er sprake is van voorbedachte rade. Moord is dus bewezen.

Ontkenning
De twee ontkennen enige betrokkenheid bij de moord. Zo zou het postuur van Moreno B. niet overeenkomen met het signalement van de schutter. Volgens de rechtbank is dit niet aannemelijk. Het DNA van beide mannen werd in de vluchtauto aangetroffen.

Ook verdween het signaal van de prepaid telefoons die de mannen gebruikten na de moord op Wiersum. Daarnaast waren de mannen opeens in het bezit van veel geld na de moord. Giërmo B. kocht een auto en deelde grote bedragen uit. Bij Moreno B. werd een bon gevonden voor 3000 euro aan sieraden.

Moreno B. en Giërmo B. kunnen nog in hoger beroep gaan.

Acht NASCAR-coureurs blijven over in titelstrijd na zenuwslopende Roval-race

De op vier na laatste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series heeft zondagavond weer flink wat spanning opgeleverd. De derde en laatste race in de Round of 12 van de playoffs werd verreden op de Charlotte Roval, de combinatie van de road course en de oval aldaar.

Voorafgaand aan de race was Denny Hamlin als enige al zeker van een plekje bij de laatste acht in de playoffs, na zijn zege in Las Vegas. Alex Bowman, William Byron en Christopher Bell stonden er niet lekker bij en Kevin Harvick leek het duel om het laatste beschikbare plekje aan te gaan met Kyle Larson, Joey Logano, Brad Keselowski, Martin Truex Jr, Ryan Blaney, Chase Elliott en Kyle Busch.

De race ging van start met Hamlin op poleposition en Keselowski naast zich, gevolgd door Logano en Bell. Na de competition caution ging Keselowski in duel met Bowman de rondte in, waardoor hij veel tijd verloor en vrijwel achteraan aan kon sluiten. In het restant van de eerste stage knokten specialisten AJ Allmendinger en Elliott om de stagewinst, die ging naar Elliott, voor Allmendinger, Ryan Blaney, Truex en Logano.

Met Allmendinger, Kyle Busch en Byron voorop werd stage twee geopend, waarin een spin van Chase Briscoe voor een vroege caution zorgde. Bowman en Larson kwamen beiden binnen met elektronische problemen, Larson's batterij laadde niet meer op: tijdens een rappe actie werd de batterij vervangen, hoewel hij plek drie zo wel verloor - net als Bowman viel hij terug tot de staart van het veld.

In de laatste ronden van de stage kwamen veel mannen alvast een pitstop maken, om zo tijdens de caution niet naar binnen te moeten. Kyle Busch deed dat niet: hij domineerde het slotstuk van de stage en kon de volle mep aan bonuspunten bijschrijven, voor Harvick en Elliott. Door de verschillende pitstopmomenten reden Byron en Austin Dillon voorop bij de herstart, Larson moest een inhaalrace rijden.

Kort na de herstart ging het fout voor kampioen Elliott: hij kreeg een ram van Harvick, met wie hij het in Bristol onlangs tot na de race stevig aan de stok had, raakte de muur, spinde vervolgens en werd door Cole Custer ook nog geraakt, waarmee de kampioen dik in de problemen zat met het oog op doorgaan naar de volgende ronde. De rekening was door de gefrustreerde Harvick in elk geval betaald, Elliott kon het zijn titelkansen kosten.

Voor Allmendinger was de race halverwege voorbij met mechanische problemen, Elliott reed inmiddels op de 36e plek. In de playoffs stonden Harvick en Elliott beiden onder de virtuele lijn, Bell en Bowman moesten de race winnen om nog door te mogen en Kyle Busch, Keselowski, Larson en Truex zaten er nog boven, zij het niet erg comfortabel.

Met een dikke dertig ronden te gaan werd de laatste serie reguliere pitstops geopend, ook Byron kwam nieuwe banden en brandstof halen: net als Bell en Bowman móest hij de race winnen om nog in de titelstrijd te blijven. Met dik twintig ronden te gaan wapperde de achterbumper van Elliott er eindelijk af, wat slecht nieuws betekende voor de kampioen: hij moest naar binnen om het - een soort van - te laten fixen, maar deed dat wel tijdens een caution.

Veel coureurs kwamen tijdens de caution toch maar weer nieuwe banden halen, waaronder leider Byron, maar niet Hamlin. Zo begonnen we bij de herstart met Hamlin op kop, voor Matt DiBenedetto, Anthony Alfredo, Kurt Busch en dan Byron. Die werd in duel met Larson en Tyler Reddick geraakt en ging rechtdoor in een chicane, wat hem veel posities en in principe de laatste kans op de titel kostte.

Een probleem met achterblijver Joey Hand zorgde voor een nieuwe caution met minder dan twintig ronden te gaan, waar weer wat pitstops werden gemaakt. Hamlin vertrok wederom vanaf de koppositie, met de sterk naar voren gekomen Larson naast zich en Reddick met DiBenedetto erachter. Byron zat rond de tiende plek en moest zich koste wat het kost helemaal naar voren zien te knokken, waar hij veertien ronden voor had.

In de strijd om het laatste ticket in de playoffs ging het niet best voor Keselowski, die flink wat posities verloor en onder de streep kwam te staan. In het middenveld kwamen Harvick en Elliott weer bij elkaar in de buurt, maar nog voor de kampioen revanche kon nemen was dat duel al klaar: Harvick verremde zich, ramde de omheining in en zijn race was in één klap klaar, net als zijn kansen op de titel - Keselowski stond zo ineens weer aan de goede kant van de lijn.

Het playoff-overzicht was daarmee verder ook simpel: Bowman, Byron en Bell konden alleen door met een zege, als iemand anders de race zou winnen zouden Hamlin, Logano, Larson, Blaney, Truex, Elliott, Kyle Busch en Keselowski nog om de titel strijden. Hamlin, Larson en Reddick reden weer voorop bij de herstart, Byron reed intussen op plek zes en móest alles geven om naar voren te komen.

Byron begon als een dolle en reed in een paar bochten naar plek drie, maar in de jacht op Reddick's tweede plek ging het fout: hij gleed de baan af en kon wel door, maar dit keer was het definitief klaar met zijn titelkansen. Larson reed ondertussen naar een indrukwekkende zege, ondanks de batterijproblemen in het begin, en Reddick werd tweede.

Harvick, Bell, Bowman en Byron vielen af in de titelstrijd, waardoor we acht coureurs over hebben die in de komende drie races gaan bepalen welke vier van hen in de seizoensfinale om het kampioenschap vechten: Kyle Larson, Denny Hamlin, Martin Truex, Ryan Blaney, Kyle Busch, Chase Elliott, Joey Logano en Brad Keselowski.

FOK! Wat een weer: een bui is mogelijk

herfstbanner

In het zuidoosten is het eerst bewolkt en in de Limburgse heuvels komt aanvankelijk lokaal mist voor. Elders wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af met eerst lokaal een mistbank. Van het noordwesten uit trekken bovendien enkele lichte regenbuien over het land. De maxima liggen rond 16°C en de noordwestenwind wordt meest matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

In de loop van de avond wordt het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog. In de loop van de nacht trekt een gebied met stevige regenbuien het noorden van het land binnen, met daarbij een kleine kans op onweer. De minima lopen uiteen van 12°C op de Wadden tot 7°C in het oosten. De westenwind is matig, langs de kust vrij krachtig en neemt in het Waddengebied toe tot krachtig.

Dinsdagochtend trekt het gebied met buien of buiige regen naar het zuiden van het land. Dinsdagmiddag houdt de buiigheid in het zuiden en zuidwesten nog lang aan, elders wordt het op een enkele bui na droog en zijn er zonnige perioden. De maxima liggen rond 14°C. De wind wordt noordwestelijk en is matig, langs de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

 


Mooie mistfoto7 (Foto: Pukeko)
Ook Pukeko maakte een heel mooie foto van de effecten van mist. (Foto: Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

1 op de 5 ernstig zieke Britse COVID-19 patiënten is ongevaccineerde zwangere

Ongevaccineerde zwangere vrouwen maakten bijna een vijfde uit van de ernstigst zieke coronaviruspatiënten in Engeland in de afgelopen maanden, aldus gezondheidsambtenaren.

Tussen juli en september waren 17% van de Covid-19-patiënten die een speciale long-bypassmachine (ECMO) nodig hadden terwijl ze op de intensive care lagen, aanstaande moeders die hun eerste vaccinatiedosis niet hadden gekregen, aldus NHS England.

Een ECMO wordt gebruikt wanneer de longen van een patiënt zo beschadigd zijn door COVID-19 dat een beademingsapparaat het zuurstofgehalte niet op peil kan houden (in tegenstelling tot een hart-longbypass-machine, die is ontworpen voor kortdurend gebruik - bijvoorbeeld tijdens hartchirurgie - bieden ECMO-machines langdurige hart- en longondersteuning gedurende enkele weken).

Terwijl slechts zes procent van de vrouwen tussen 16 en 49 jaar tijdens hun ziekte een ECMO nodig hadden zwanger waren aan het begin van de pandemie, zijn nu bijna een derde van de vrouwen in die leeftijdsgroep die de ECMO nodig hadden ongevaccineerde zwangere vrouwen.

De National Childbirth Trust (NCT) noemde de statistieken een "vernietigende aanklacht tegen het gebrek aan aandacht voor deze kwetsbare groep nu de beperkingen zijn versoepeld". zei Sarah McMullen, directeur impact en betrokkenheid van de NCT.

"We zijn zeer teleurgesteld over zoveel verkeerde informatie en onduidelijkheid over het vaccinatieprogramma en zo weinig aandacht voor wat nodig is om kwetsbare groepen veilig te houden nu de coronamaatregelen zijn versoepeld," zei Sarah McMullen, directeur impact en betrokkenheid van de NCT.

De Britse Minister van Volksgezondheid Sajid Javid noemde de cijfers "wanhopig triest", terwijl Engeland's hoofdverloskundige Jacqueline Dunkley-Bent zei dat het "een duidelijke herinnering is dat de C19 vaccinatie u, uw baby en uw dierbaren veilig en uit het ziekenhuis kan houden".

Gegevens van meer dan 100.000 COVID-19-vaccinaties tijdens de zwangerschap in Engeland en Schotland - en nog eens 160.000 in de Verenigde Staten - tonen aan dat er na de vaccinatie geen bijwerkingen of schade is opgetreden bij de foetus of de zuigeling, aldus NHS England.

De voorzitter van het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, Dr. Edward Morris, dat het "onevenredig" grote aantal niet-gevaccineerde zwangere vrouwen op de intensive care aantoont dat er een "aanzienlijk risico op ernstige ziekbed door COVID-19 tijdens de zwangerschap" bestaat. De vereniging doet "een dringende oproep aan alle zwangere vrouwen om zich te melden voor hun C19-vaccinatie".

Aanstaande moeder Claire Bromley werd met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis in Kent, slechts een paar dagen nadat ze positief op COVID-19 was getest, en werd vervolgens aan de beademing gelegd terwijl ze in een kunstmatig opgewekte coma werd gehouden.

Na bijna een maand in het ziekenhuis mocht ze begin augustus naar huis en herstelt ze nu samen met haar man en hun ongeboren baby, die het goed maakt.

Meer dan 81.000 zwangere vrouwen hebben hun eerste dosis van een C19-vaccin gekregen, blijkt uit gegevens van Public Health England, en ongeveer 65.000 hebben hun tweede dosis gehad, volgens NHS England.

Volgens het Office for National Statistics zijn er vorig jaar in Engeland iets meer dan 683.000 geboorten geregistreerd.

"Er is duidelijk bewijs dat het vaccin de meest effectieve manier is om zowel moeder als baby te beschermen tegen de mogelijkheid van ernstige ziekte door Covid-19," zei Dr Morris, van het RCOG.

"We begrijpen de bezorgdheid van vrouwen over het vaccin tijdens de zwangerschap, en we willen vrouwen geruststellen dat er geen verband bestaat tussen het vaccin en een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte of doodgeboorte," zei hij.

De hoofdverloskundige van Engeland voegde daaraan toe: "Je kunt je op elk moment van de zwangerschap laten vaccineren, maar de risico's die niet-gevaccineerde zwangere vrouwen lopen om ernstig ziek te worden als ze Covid-19 oplopen, laten precies zien waarom we je aanraden dit zo snel mogelijk te doen."

Sinds vorig jaar met de vaccinaties is begonnen, is volgens gegevens van de NHS bijna elke persoon die in het VK aan de ECMO tijdens COVID-19 heeft gelegen, ongevaccineerd.

Internationale 'Kom uit de kast' dag!

Coming Out Day is een internationale dag van aandacht en respect voor lhbti’s en queer-personen. Deze dag komt jaarlijks terug op 11 oktober. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. De term Coming Out verwijst naar het idee “uit de kast komen”.

Veel jongeren én ouderen houden vaak jarenlang uit angst, schaamte en onzekerheid hun homosekuele gevoelens geheim. Deze dag is bedoeld als morele steun om eindelijk te vertellen tegen vrienden, collega's of familieleden dat je lesbo, homo, bi, transgender, intersekse of queer bent. En dat daar niets mis mee is!

In veel gemeenten en overheidsgebouwen wordt ter ere van 'Coming Out Day' vandaag de regenboogvlag gehesen.

Coming out Day 2021 ( Foto-Pixabay)
Coming out Day 2021 ( Foto-Pixabay)

Rusland: meer dan 30 doden, massavergiftiging door illegale alcohol (methanol)

In de Russische regio Orenburg zijn in de afgelopen dagen tientallen mensen met ernstige vergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Intussen zijn meer dan 30 mensen gestorven aan de vergiftiging. Ze hadden allemaal sterke drank met methanol gedronken. De regering wil potentiële consumenten  van de giftige alcohol bereiken met een omwisselingscampagne.

Na tientallen sterfgevallen als gevolg van de consumptie van met Methanol vemengde drank, is de centraal Russische regio Orenburg begonnen met een "alcohol voor voedsel"-omruilcampagne. Kopers van "alcoholische dranken van dubieuze kwaliteit" konden deze in supermarkten inruilen voor levensmiddelen die een veelvoud van de aankoopprijs van de alcohol waard zijn, meldde het persbureau Tass op zondag.

In de afgelopen dagen zijn 67 mensen ernstig ziek geworden na het nuttigen van 'de versneden drank', van wie sommige mensen na gebruik aan hart-longmachines eindigden, aldus de autoriteiten. 34 van hen stierven. Volgens Tass bleek uit onderzoek dat deze mensen sterke drank hadden gedronken waaraan het uiterst giftige methanol was toegevoegd. In sommige gevallen hadden slachtoffers drie tot vijf keer de dodelijke dosis methanol in hun bloed.

Meer dan 1200 flessen in beslag genomen
Volgens de regionale overheid zijn tot nu toe negen mensen gearresteerd. Zij worden beschuldigd van illegale productie van en handel in verboden alcohol. Gouverneur Denis Pasler had grootschalige inspecties van verkooppunten in het gebied aangekondigd, in een poging de versneden alcohol uit de omloop te halen. "Totdat de resultaten binnen zijn, kan alcoholgebruik levensbedreigend zijn," waarschuwde hij. Er zijn al meer dan 1200 glazen en plastic flessen in beslag genomen. De Centrale Onderzoekscommissie in Moskou zei zaterdag dat er ook elf grote vaten in beslag waren genomen. Volgens het rapport zijn honderden liters van de vloeistof gevonden die nu moeten worden onderzocht.

De vermeende daders zouden de drankjes vooral hebben verkocht in de grote stad Orsk in de regio Orenburg, maar ook op andere plaatsen. Omdat onduidelijk is hoeveel flessen met een potentieel dodelijke inhoud er in omloop zijn, heeft de regionale regering het uitwisselingsprogramma opgezet.

Wodka en andere alcohol mogen in Rusland alleen worden verkocht met officiële identificatienummers. Overtredingen worden bestraft met zware boetes. Niettemin komen ernstige alcoholvergiftigingen steeds weer voor, vooral in de provincies, omdat daar soms drank worden gemaakt van goedkope maar levensgevaarlijke industriële alcohol.

Kermis in Rijswijk vol met onrust, ongeregeldheden en vervelend gedrag

Zondagavond was het in Rijswijk de laatste kermisavond op het parkeerterrein langs de Prinses Beatrixlaan. Meer beelden bij Regio15.

De kermis heeft van 1 oktober tot 10 oktober plaatsgevonden. In die periode was het vrijwel iedere dag onrustig, waren er ongeregeldheden en werden jongeren baldadig.

Er werden ruiten kapot gemaakt, vernielingen gepleegd, er ontstonden diverse vechtpartijen, er werden jongeren aangehouden met wapens en er heeft een gewelddadige beroving plaatsgevonden.

De politie heeft diverse malen de hondenbrigade in moeten zetten. Agenten van het Parate Peloton (PP) zijn vrijwel iedere avond aanwezig geweest.

De kermis zou oorspronkelijk tot 0:00 uur open zijn maar werd in overleg met de politie en de kermisexploitanten iedere dag gesloten om 21:30 uur en in het weekend om 22:30 uur.

Gisteravond was de laatste avond en werden er in de omgeving van het kermisterrein brandjes gesticht. Agenten van het Parate Peloton (PP) hebben zich op diverse strategische posities opgesteld. Reizigers hebben in het Openbaar Vervoer (OV) diverse malen overlast ervaren door groepen jongeren die naar of vanaf de kermis met het OV gingen.

Zaterdagavond heeft de politie drie jongeren aangehouden op de kermis in Rijswijk. Ze hadden verschillende wapens en een bivakmuts bij zich.

Vorige week zaterdag werd de kermis in Rijswijk vroegtijdig gesloten vanwege ongeregeldheden. Vorige week zondag werd de kermis in Rijswijk ook vroegtijdig gesloten, er werden vernielingen gepleegd. Ook zag de Albert Heijn XL zich genoodzaakt haar deuren eerder te sluiten.

Duizenden Polen demonstreren tegen uitspraak Pools Grondwettelijk Hof

In Polen demonstreerden duizenden mensen tegen de controversiële uitspraak van het Grondwettelijk Hof en voor het behoud van hun land in de EU. In Warschau verzamelden de demonstranten zich op het Paleisplein. Er waren ook protesten in Gdansk, Szczecin, Krakau en vele andere steden.

De voormalige voorzitter van de EU-Raad en de Poolse oppositieleider Tusk riepen samen hiertoe op. Tijdens zijn optreden voor de deelnemers in Warschau, zei Tusk dat de nationaal-conservatieve regeringspartij PiS er niet meer omheen draait het land uit de EU te willen leiden. De betoging werd herhaaldelijk verstoord door rechtse nationale tegendemonstranten.

Vorige week verklaarde het Hooggerechtshof bepaalde elementen van het EU-recht onverenigbaar met de Poolse grondwet. Dit roept veel vragen op. Velen beschouwen het Poolse Constitutionele Hof als beïnvloed door de rechts-conservatieve regering van de PiS-partij. Er zijn al jaren conflicten gaande tussen Polen en de EU.

In Gdansk spraken de Nobelprijswinnaar voor de Vrede en de voormalige Poolse president Walesa de demonstranten toe. "De mensen die tegenwoordig de staat leiden, zijn een groot ongeluk voor Polen", zei het voormalige hoofd van de vakbond Solidarnosc. Geen vijand die ooit over Polen heeft geregeerd, heeft de mensen in het land zo verdeeld als de PiS.

Optreden ME na wedstrijd ADO - FC Den Bosch, vijf aanhoudingen

Zondagmiddag heeft de Mobiele Eenheid (ME) moeten optreden na afloop van de thuiswedstrijd van ADO Den Haag tegen FC Den Bosch. Sfeerbeelden bij Regio15.

ADO heeft deze thuiswedstrijd gewonnen met 3-2.

De ME moest er na de wedstrijd aan te pas komen toen groepen supporters van ADO en FC Den Bosch na afloop van de wedstrijd de confrontatie met elkaar zochten. De reden zou een wedstrijd in Den Bosch 13 jaar geleden zijn, waar de supportersgroepen ook al in de clinch lagen met elkaar. De supporters van FC Den Bosch scandeerden vanuit het uitvak aan de zijkant van het stadion o.a. leuzen naar de ADO aanhangers.

De ME stond onder andere met politiehonden en paarden in linie tegen een groep van (naar schatting) een paar honderd man.

Omdat de supporters geen gevolg gaven aan de vorderingen van de politie om te vertrekken, werden er enkele charges verricht. Enkele supporters gooiden met stenen en bierflesjes naar de politie, waarop de politie hard optrad en rake klappen uitdeelde. Minstens twee supporters lijken gewond, en werden door mede supporters weggedragen 'uit de frontlinie'.

De ME heeft de supporters uiteindelijk in verschillende richtingen weggedreven bij het stadion, waarna de rust wederkeerde.

Update 18:45 uur:
De politie laat weten dat er vijf aanhouding zijn gedaan. Vier daarvan voor openlijke geweldpleging en één voor belediging/openbare dronkenschap. Eén arrestant raakte bij zijn aanhouding gewond.

Man (48) opgepakt na vondst bluetooth speakers voor neppe babygeluiden in vuilcontainers

De politie heeft een 48-jarige man in zijn woning aangehouden voor de vondst van bluetooth speakers in ondergrondse containers waaruit (nep) babygehuil kwam. Zo meldt Regio15.

De hulpdiensten kregen tussen vrijdag 8 en zaterdagochtend 9 oktober drie meldingen van babygeluiden uit containers. De hulpdiensten doorzochten de containers grondig en ontdekten bluetooth speakers, waar babygehuil uit kwam.

Rechercheurs namen de bluetoothspeakers in beslag en startten een onderzoek. Dat onderzoek leidde zaterdagavond naar een 48-jarige man uit Zoetermeer. Agenten hielden de man als verdachte aan in zijn woning. Hij zit vast en zijn rol bij de drie meldingen wordt onderzocht.

In 24 uur tijd werden er drie verschillende meldingen van babygeluiden uit containers gedaan. Vrijdagmiddag kwam er een melding vanaf het Sanne van Havelteplein in Zoetermeer, zaterdagochtend betrof het een melding vanuit een vuilcontainer aan de Van Stolberglaan uit dezelfde plaats. Uit onderzoek bleek dat er vrijdagavond een melding werd gedaan van babygehuil uit een container in Rozenburg.

Burgemeester Bezuijnen hoopte dat de dader snel gevonden zou worden
De burgemeester van Zoetermeer, Michel Bezuijen, liet op social media weten dat het een misselijke grap is en dat hij hoopt dat de de dader(s) snel gevonden worden.

Handhavingsactie in Den Haag: drugs, wapens en illegale prostitutie aangetroffen

De gemeente Den Haag, politie, Douane, Openbaar Ministerie, NVWA, Stedin, HTM, HEIT, UWV, Inspectie SZW (arbeidsinspectie) en de brandweer hielden op donderdag 7 oktober een grote integrale handhavingsactie in de wijk Transvaal te Den Haag. Tijdens de actie controleerden de diensten op uiteenlopende misstanden.

In het bijzonder was er aandacht voor signalen van misstanden in de uitzendbranche. Dit soort acties zijn bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren. In totaal zijn 9 personen aangehouden.

Voertuig-, personen-, goederen- en documentcontrole
De politie organiseerde een grote integrale verkeerscontrole op de Groenteweg waar ook de Douane, Inspectie SZW (Arbeidsinspectie), UWV en de gemeente bij aansloten. Diverse motorrijders begeleidden honderden scooters, personenauto’s en bedrijfsvoertuigen naar deze controleplaats waar de diensten de voertuigen, personen, goederen en diverse documenten controleerden.

In totaal kregen 111 bestuurders een boete voor het overtreden van diverse verkeersregels, 2 personen hadden helemaal geen rijbewijs. In totaal werden 6 personen aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. Drie personen stonden nog gesignaleerd bij de politie voor een eerdere straf en moesten direct een bedrag van 637 euro betalen. Één persoon was onder invloed van drugs, gedroeg zich asociaal in het verkeer en beging meerdere overtredingen. Bij nadere controle bleek hij ook nog een belastingschuld van 2500 euro open te hebben staan. De persoon is aangehouden.

Tijdens de verkeerscontrole zijn ook arbeidsmigranten gehoord door de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie), het UWV en de Haagse Pandbrigade. De gesprekken gingen onder meer over hun huisvesting en arbeidssituatie. De arbeidsinspectie controleerde hierbij onder andere op de Arbeidstijdenwet, Wet arbeid vreemdelingen en Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Ook vroegen zij voor welk uitzendbureau zij werkten. Uit de 43 gevoerde gesprekken zijn een aantal indicaties van mogelijke overtredingen geconstateerd waar de arbeidsinspectie vervolgonderzoek naar zal doen. De Haagse Pandbrigade constateerde dat van de 46 personen die zij gesproken hebben, maar vijf personen ingeschreven stonden op een adres.

De Douane heeft meerdere voertuigen gescand op de aanwezigheid van accijnsgoederen en verborgen ruimtes. Ook zochten speciaal opgeleide honden naar grote hoeveelheden geld en drugs. De Douane heeft beslag gelegd op 10 kg waterpijptabak waar geen accijns over is betaald. De eigenaar zal naast een boete ook nog een fikse naheffing krijgen. Dit geldt ook voor iemand die meerdere liters alcohol had waar geen accijns over is betaald. De douane doet nader onderzoek naar twee voertuigen omdat er onregelmatigheden zijn geconstateerd met de BPM (belasting voor personenauto’s en motoren).

60 auto’s stonden dusdanig foutgeparkeerd dat zij van het handhavingsteam direct een boete kregen. Dit is een grote ergernis van bewoners. Maar ook als elke seconde telt, is een goede bereikbaarheid in de buurt van groot belang. De brandweer controleerde daarom ook op de doorrijdbaarheid in de wijk.

Belastingzaken van de gemeente heeft voor ruim 21.472 euro beslag gelegd. 1 voertuig werd direct weggesleept en 8 voertuigen hebben een wielklem gekregen. Deze worden pas verwijderd na betaling.

Controle woningen
De Haagse Pandbrigade controleerde samen met politie, Stedin en de woningcorporaties 32 adressen waarvan maar in 14 gevallen alles op orde bleek. Er werden drie personen door de politie aangehouden omdat er sprake was van een hennepkwekerij in opbouw. Op 1 adres bleek echter van alles mis, de diensten stelden illegale prostitutie vast waarbij na verder onderzoek ook een flinke hoeveelheid vermoedelijke drugs in de woning bleek te liggen. De burgemeester zal de bevindingen van politie afwachten en bezien welke maatregelen hij hier treft. Verder was van 63 personen de inschrijving niet in orde en wordt hier nader onderzoek naar gedaan. Op 17 adressen was sprake van illegale kamerverhuur en ook bleken twee uitkeringen niet in orde te zijn. Stedin heeft op 1 adres een onderzoek in gesteld naar fraude aan de meter in verband met de hennepkwekerij in opbouw.

Controle openbaar vervoer
De controleurs van de HTM hebben samen met de politie verschillende trams in het gebied gecontroleerd. 112 reizigers kregen een boete van 55 euro omdat zij geen geldig vervoersbewijs hadden. In totaal kregen 60 personen een boete van 95 euro vanwege het niet dragen van een mondkapje. Ondanks de versoepelingen is dit nog steeds de regel in het OV. Van één persoon werd vastgesteld dat hij het voertuig vervuilde, ook hij kreeg een boete van 95 euro. De politie heeft ook nog eens 16 personen een boete gegeven voor het niet tonen van een geldig identiteitsbewijs.

Handhavingsteam
De gemeente krijgt veel meldingen van verschillende ergernissen in de wijk. Het gemeentelijke handhavingsteam controleerde tijdens de actie op diverse leefbaarheidszaken. Er werden in totaal 79 bekeuringen uitgedeeld voor onder meer bedelen, fietsen over de stoep, afval naast de container, verkeerd parkeren en parkeren op een invalide parkeerplaats. In het gehele gebied is het niet toegestaan om in de openbare ruimte alcohol te nuttigen. Hiervoor hebben 7 personen een boete gekregen omdat zij dit wel deden. In de komende weken kunnen 133 voertuigbezitters nog een naheffingsaanslag verwachten omdat zij parkeerden zonder te betalen.

Horecacontroles en controle winkelpanden
Teams met medewerkers van verschillende organisaties (handhavers, politie, Stedin, Douane, NVWA en het HEIT) controleerden samen diverse ondernemingen op de naleving van vergunningen, verkoop van illegale goederen en signalen van misstanden of overlast. Hoewel in verschillende gevallen de bedrijfsvoering in orde bleek, zijn in 15 ondernemingen misstanden en overtredingen geconstateerd. Er werden door de NVWA boetes opgelegd voor onder andere roken in de horecazaken, maar ook omdat voedingsmiddelen verkeerd werden aangeboden wat een gevaar kan zijn voor de volksgezondheid. In 1 onderneming werd illegaal gokken vastgesteld. Ook werd er een illegaal terras aangetroffen waar geen vergunning voor was. In 1 pand bleek de koolstofmonoxide waarde te hoog wat erg gevaarlijk is voor iedereen in het pand. In een ander pand lag een grote hoeveelheid tabak, waar geen accijns over is betaald, opgeslagen dat door de Douane in beslag genomen is. Ook werd een proces verbaal voor deze onderneming opgemaakt vanwege de illegale verkoop van lachgas en medicijnen. De bedrijven met misstanden worden binnenkort opnieuw gecontroleerd om te kijken of de ondernemer passende maatregelen heeft getroffen.

Samen voor Transvaal
Dit soort acties zijn erop gericht de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren. De actie werd gewaardeerd en positief ontvangen door de bewoners in Transvaal. De overheid is niet altijd zichtbaar, maar wel altijd aanwezig. Enkele bewoners en ondernemers bedankten de handhavende partijen voor de actie en hun aanwezigheid. Steeds meer bewoners maken zich hard voor hun buurt.

Jongens (13 en 14) aangehouden voor straatroof en mishandeling

Twee jongens uit Leeuwarden zijn zaterdagavond aangehouden door de politie op verdenking van een gewelddadige roofoverval eerder die avond. De minderjarigen nodigden een man uit een woning in Leeuwarden binnen te gaan, waar ze hem bedreigden en beroofden. Het slachtoffer raakte hierbij lichtgewond. Meer hierover bij de Leeuwarder Courant.

Toen het slachtoffer binnen was, ontstond er een woordenwisseling die ontaardde in een mishandeling. De man werd over zijn hele lijf geschopt en geslagen. Daarna werd hij door de twee jongens met een mes bedreigd en verzocht om z’n spullen af te geven. Dat deed de man, waarna hij mocht vertrekken. Eenmaal op straat, vroeg het slachtoffer een voorbijganger om hulp. Er werd een burgernetactie op touw werd gezet, waarop meerdere tips binnenkwamen. Hierop konden de twee jongens later worden aangehouden die bezittingen van het slachtoffer bij zich droegen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit, het slachtoffer sprak over vier daders.

Scotland Yard stopt onderzoek naar misbruikzaak prins Andrew

De Londense politie zegt haar onderzoek naar de misbruikzaak waarbij prins Andrew en de overleden zakenman Jeffrey Epstein betrokken zouden zijn te staken. Britse media berichten dat Scotland Yard daartoe heeft besloten na gesprekken met beschuldiger Virginia Giuffre en het opnieuw bekijken van materiaal in de zaak. Meer hierover bij de Stentor.

Scotland Yard (Foto-Pixabay)
Scotland Yard (Foto-Pixabay)

Peiling Tweede Kamer 10 oktober, D66 derde partij na PVV

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.