FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 oktober 2021

Hoogland op indrukwekkende manier naar goud op kilometer bij EK baanwielrennen

Jeffrey Hoogland heeft op een indrukwekkende manier het goud veroverd op de kilometer bij het EK baanwielrennen. De baanwielrenner bleef nummer twee en wereldkampioen Sam Ligtlee met een ruim verschil voor: 1,751 seconde.

Nederland was dinsdag het EK al begonnen met twee keer goud op de teamsprint en daar kwam vandaag een derde gouden medaille bij. Op de kilometer was Hoogland oppermachtig. Hij won in een tijd van 58.016 en was daar maar liefst 1,751 seconde sneller dan zijn landgenoot en wereldkampioen Ligtee. Voor Hoogland was dit zijn derde Europese titel op dit onderdeel. In 2015 en 2017 was hij ook al de beste op de kilometer.

Baansprintster Shanne Braspennincx heeft woensdag laten zien dat ze in goede vorm verkeerd. Dinsdag won ze met de ploeg de Europese titel in de teamsprint en vandaag plaatste ze zich voor de halve finale van het sprinttoernooi. In de ochtend had de olympisch kampioene op de keirin zich als derde gekwalificeerd en in de volgende rondes kende ze geen problemen met haar tegenstanders en staat nu in halve finale. Donderdagavond staan de halve finales en de finale van het sprinttoernooi bij de vrouwen op het programma.

Waar de Nederlandse baansprinters goed presteren op het EK kon Jan-Willem van Schip geen indruk maken. Op de puntenkoers kwam de Nederlandse wereldkampioen op dit onderdeel niet verder dan een negende plaats.

Random Pics van de Dag #434

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Handbalsters beginnen EK-kwalificatie met zege tegen Wit-Rusland

De Nederlandse handbalsters zijn de EK-kwalificatie begonnen met een zege. In Almere won Oranje onder leiding van de nieuwe bondscoach met 38-27 van Wit-Rusland.

Oranje moest het doen zonder de gestopte speelsters Yvette Broch, Nycke Groot, Jessy Kramer en Martine Smeets. Daarnaast waren ook Estavana Polman en Lois Abbingh afwezig vanwege blessures, maar ondanks dat die speelsters afweszig waren won de Nederlandse handbalploeg ruim van Wit-Rusland. Het werd 38-27 nadat het bij rust 21-16 stond voor Oranje.

Angela Malestein was bij Nederland, dat zondag een uitwedstrijd tegen Griekenland wacht, met acht treffers topscorer. Aanvoerster Danick Snelder scoorde zeven keer. De eerste twee plaatsen zich voor het EK. Naast Wit-Rusland en Griekenland zit ook Duitsland in de poule van Oranje.

In december van dit jaar verdedigt Nederland eerst nog in Spanje de wereldtitel.

Ga naar de hel in de Hell Let Loose trailer

De hel brand los in de nieuwe Hell Let Loose launch trailer. Deze realistische Tweede Wereldoorlog shooter is vanaf vandaag te spelen. Ga de strijd aan in teams van 50 man en schiet elkaar helemaal lek. 

En bij een nieuwe release hoort natuurlijk ook een pakkende trailer. Deze trailer is dit keer niet alleen een mooi filmpje, maar geeft ook een goed beeld wat de gameplay van deze game is. Hell Let Loose is nu uit voor de PS4, PS5, Xbox Series en pc. Leden van PS Plus kunnen de game bovendien deze maand claimen, dus sla je slag! 

LinkedIn moet profiel Van Haga terugplaatsen, zijn Fake News mag verwijderd blijven

LinkedIn moet het verwijderde profiel van Kamerlid Wybren Van Haga binnen drie werkdagen terugplaatsen, maar hoeft de negen eerder verwijderde berichten niet terug te zetten. Ook hoeft LinkedIn geen rectificatie te plaatsen.

Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland in een kort geding bepaald. LinkedIn verwijderde het profiel en de berichten omdat er misinformatie over Covid-19 in stond.

Beperkingen
LinkedIn heeft het profiel van het Kamerlid binnen een jaar twee keer geblokkeerd omdat er misinformatie in berichten over Covid-19 zou worden verspreid. De eerste keer vond plaats op 24 december 2020. Aanleiding was de inhoud van drie berichten gepost in oktober en november ‘20 die na klachten van andere gebruikers zijn aangemerkt als misinformatie en door LinkedIn zijn verwijderd. Het Kamerlid maakte bezwaar bij LinkedIn. Zes dagen later hief het sociale medium de beperkingen op zijn account op.

Op 7 juni 2021 vond de tweede keer plaats. Dit keer werden negen berichten uit de periode september 2020 tot en met juni 2021 na klachten als misinformatie aangemerkt waarna ze werden verwijderd. Opnieuw heeft het Kamerlid bezwaar gemaakt. Hij verzocht LinkedIn de beperkingen binnen vijf dagen op te heffen. LinkedIn heeft daar niet aan voldaan.

In dit kort geding vordert het Kamerlid dat LinkedIn zijn profiel terugplaatst, inclusief de negen verwijderde berichten. Ook wil het Kamerlid dat LinkedIn een rectificatie plaatst.

Standpunten van partijen
Volgens het Kamerlid heeft LinkedIn een te grote inbreuk op zijn vrijheid van meningsuiting gemaakt, die voor hem als politicus van de oppositie een extra zwaarwegend belang heeft. Hij vindt deze berichten bij uitstek bij zijn publieke functie passen omdat ze betrekking hebben op gevoerd of juist wenselijk overheidsbeleid. Ook benadrukt hij dat LinkedIn de blokkering van zijn account niet heeft onderbouwd en dat hij reputatieschade heeft geleden.

LinkedIn stelt daar tegenover dat misinformatie over Covid-19 zo goed mogelijk moet worden bestreden. Daarbij gaat het veelal om informatie die niet in strijd is met de wet, maar wel onwenselijk is omdat de informatie misleidend, schadelijk of gevaarlijk kan zijn. Bij de beoordeling of een bericht misinformatie bevat, haakt LinkedIn aan bij de richtlijnen van gezaghebbende gezondheidsautoriteiten zoals het WHO, Rode Kruis, de VN en European Public Health Association. LinkedIn benadrukt dat het is toegestaan om kritische berichten en meningen te plaatsen op het platform, maar er mogen geen medische claims worden geplaatst zonder onderbouwend wetenschappelijk bewijs. De verwijderde berichten van het Kamerlid misten die wetenschappelijke onderbouwing, vindt het sociale medium.

Oordeel rechtbank
De voorzieningenrechter stelt voorop dat het belang om het publiek behoorlijk te informeren over het nut en de noodzaak om de pandemie te bestrijden, maakt dat platforms als LinkedIn in beginsel mogen optreden tegen verspreiding van misinformatie. Bij de beoordeling van de vraag of daarvan sprake is, is de keuze van LinkedIn om de richtlijnen van gezaghebbende instanties als onder meer RIVM en WHO te volgen niet onredelijk, vindt de rechter. Daarbij wordt mede in aanmerking genomen dat veel van de genoemde instellingen werken op basis van de politiek neutrale(re) opdracht om de volksgezondheid te bevorderen, de pandemie te bestrijden en/of daarover adviezen uit te brengen.

De rechter constateert dat LinkedIn haar beleid op dit gebied nauwelijks heeft uitgeschreven. In de gebruikersvoorwaarden is alleen opgenomen dat een gebruiker geen content mag delen die volledig ingaat tegen richtlijnen van toonaangevende, wereldwijde gezondheidsorganisaties en overheidsinstellingen voor volksgezondheid. Die mededeling is onvoldoende informatief, vindt de rechter. Niet duidelijk is waar volgens LinkedIn de grens loopt tussen berichten die volledig in strijd daarmee zijn, en berichten met kritische kanttekeningen bij die richtlijnen. Voor het Kamerlid was het beleid ook niet kenbaar toen hij de berichten plaatste.

Profiel
Voor de vraag of LinkedIn het profiel van het Kamerlid mocht beperken, weegt de voorzieningenrechter het belang van bescherming van de vrijheid van meningsuiting af tegen het belang van een veilige online omgeving, bezien vanuit bescherming van de volksgezondheid. Ook die beperking dient zorgvuldig te gebeuren. Dat is in dit geval niet gebeurd, oordeelt de rechter.

Zo heeft LinkedIn geen duidelijk uitgeschreven en kenbaar beleid. Er was geen behoorlijke inhoudelijke communicatie over de bezwaren van LinkedIn tegen de geplaatste berichten. En voor zover er gecommuniceerd is, is alleen verwezen naar de gebruikersovereenkomst, zonder inhoudelijk aan te geven waarom de verwijderde berichten werden beschouwd als desinformatie. Het sociale medium moet daarom het account binnen drie werkdagen terugplaatsen, oordeelt de rechter.

Misinformatie
Bij de beoordeling van de vraag of de negen verwijderde berichten moeten worden teruggeplaatst, moet aannemelijk zijn dat er in die berichten sprake is van schadelijke desinformatie. De rechter geeft LinkedIn op dit punt gelijk. Zo kunnen jongeren wel degelijk ernstige gevolgen aan een coronabesmetting overhouden en is Covid-19 vele malen ernstiger dan een griepaandoening. Het Kamerlid laat de relatie tussen ernstige Covid-19 en de belasting van de zorg, en de impact van gedrag op gezondheidsrisico’s geheel buiten beeld. Ook zijn de vaccins die door de overheid ter beschikking zijn gesteld, geen experimentele geneesmiddelen. Die vaccins hebben de vastgestelde toelatingsprocedure met goed gevolg doorlopen en hebben daarmee de status van toegelaten geneesmiddelen.

De besproken uitlatingen van het Kamerlid zijn allemaal in meer of mindere mate geschikt om in te spelen op de gevoelens van degenen in de samenleving die door de coronabeperkingen worden geraakt en die op zoek zijn naar argumenten waarmee het beleid kan worden gediskwalificeerd. Als kritiek op het beleid van het kabinet zijn de uitlatingen van zeer betrekkelijke waarde, juist omdat ze de onderbouwing missen om beleidsmakers tot heroverweging te kunnen aanzetten.

Vrijheid van meningsuiting
Volgens de rechter is het de taak van een Kamerlid om het kabinet te controleren en waar nodig te bekritiseren. Voor die functie is vrijheid van meningsuiting van groot belang. Maar op een Kamerlid rusten ook verplichtingen. Ook voor een lid van de oppositie is het niet teveel gevraagd om de politieke strijd met open vizier te voeren. Dat betekent in een situatie van een wereldwijde pandemie dat democratisch tot stand gekomen beleidsmaatregelen wel mogen worden bekritiseerd, maar niet mogen worden ondermijnd. Het impliceert respectvolle communicatie, heldere scheiding van feitelijke en waarderingsoordelen en plaatsing van die oordelen in de juiste (wetenschappelijke) context.

De rechter oordeelt dat de negen verwijderde berichten niet hoeven terug te worden gezet. LinkedIn hoeft ook geen rectificatie te plaatsen.

De gehele uitspraak is hier in te zien.

YouTube verwijdert de officiële kanalen van R.Kelly na zijn misbruik-veroordeling

Nadat de R&B zanger R. Kelly werd veroordeeld in een misbruikproces, verwijderde het videoplatform Youtube twee van de officiële kanalen van de muzikant.

De kanalen werden geblokkeerd met toepassing van de geldende richtlijnen, zegt de dochteronderneming van Google, zonder verdere informatie te geven. Muziekvideo's van de zanger die zijn geüpload door andere gebruikers blijven beschikbaar. Daardoor zijn de nummers en albums van Kelly, die wereld beroemd werd met zijn hit "I Believe I Can Fly", nog steeds beschikbaar op het YouTube Music-streamingplatform.

De 54-jarige werd eerder vorige week schuldig bevonden in een spraakmakend misbruikproces in New York. Het openbaar ministerie heeft de voormalige superster beschuldigd van seksuele uitbuiting van minderjarigen, ontvoering, dwangarbeid, omkoping en mensenhandel in de jaren 1994 tot 2018. Hij had hiervoor een netwerk van helpers opgebouwd om jonge meisjes en vrouwen te rekruteren om zijn seksuele verlangens te bevredigen. De straf wordt pas op 4 mei bekendgemaakt. Kelly, die al in voorarrest zit, riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Rechtbank: de politiek beslist over 'gratis' anti-conceptie voor vrouwen

De vraag of de overheid anticonceptie moet vergoeden is niet aan de rechter, maar aan de politiek. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Een aantal organisaties had mede namens ruim 7.000 burgers geëist dat de Staat anticonceptie voortaan moet vergoeden. Ze weten nog niet of ze in hoger beroep gaan.

Vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en burgerbeweging DeGoedeZaak stelden in de rechtszaak in juli dat het discriminerend is dat vrouwen moeten opdraaien voor de kosten van anticonceptie. Ze verwezen naar onder meer internationale verdragen en artikel 1 van de Grondwet, waarin staat dat de overheid mensen gelijk moet behandelen en geen onderscheid mag maken op basis van bijvoorbeeld geslacht.

Niet per se nodig
Daar gaat de rechter niet in mee. De Staat is weliswaar verantwoordelijk voor het waarborgen van de “seksuele en reproductieve rechten” van burgers, maar daarvoor is anticonceptie gratis maken niet per se nodig. Lees verder bij Skipr.

Uitspraak rechtbank in deze zaak:
De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak van Stichting Bureau Clara Wichmann en anderen tegen de Staat over het kosteloos ter beschikking stellen van anticonceptiemiddelen aan vrouwen. Zij stellen dat de Staat, door anticonceptiemiddelen niet gratis beschikbaar te stellen aan vrouwen, in strijd handelt met mensenrechtelijke verdragen en het verbod op discriminatie. De rechtbank oordeelt dat de Staat niet verplicht is om anticonceptiemiddelen te vergoeden.

Toegankelijk
Op grond van verschillende verdragen is de Staat verplicht om anticonceptiemiddelen toegankelijk te laten zijn. Volgens de rechtbank is die toegankelijkheid gewaarborgd, omdat er een ruime selectie aan anticonceptiemiddelen verkrijgbaar is en de kosten niet dusdanig hoog zijn, dat die een belemmering vormen om erover te kunnen beschikken. Daarnaast hebben vrouwen geen toestemming nodig van een ander om over anticonceptiemiddelen te kunnen beschikken. Vrouwen kunnen dus net als mannen hun seksuele en reproductieve rechten uitoefenen, zodat er ook geen sprake is van discriminatie.

Gelijkwaardigheid
De rechtbank ziet wel in dat niet in iedere relatie sprake is van volstrekte gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen en dat het kosteloos ter beschikking stellen van anticonceptiemiddelen kan bijdragen aan het verminderen van discriminatie. Dat betekent alleen niet dat die ongelijkwaardigheid wordt veroorzaakt doordat de Staat anticonceptiemiddelen niet gratis ter beschikking stelt.

Andere keuze
Dat het vergoeden van anticonceptiemiddelen juridisch niet kan worden afgedwongen, sluit niet uit dat een andere keuze, die inhoudt dat de Staat de kosten voor anticonceptiemiddelen wel vergoedt, denkbaar is. Het is alleen aan de wetgever en niet aan de rechtbank om die andere keuze te maken. Voor die andere keuze lijkt ook een draagvlak te bestaan en die keuze zou ook tegemoetkomen aan het bezwaar van eisers dat mannen nu vaak niet bijdragen aan anticonceptie, maar er wel van profiteren.

Roglic de beste in oudste wielerkoers Milaan-Turijn

Primoz Roglic heeft op indrukwekkende wijze de overwinning gegrepen in Milaan-Turijn. Op de slotklim in de oudste wielerwedstrijd op de UCI-kalender was de Sloveen duidelijk de beste. Hij won voor Adam Yates. Joao Almeida legde beslag op de derde plaats, vlak voor Tadej Pogacar.

Milaan-Turijn is voor de klimmers de laatste voorbereidingswedstrijd op de Ronde van Lombardije en de oudste wielerwedstrijd kon rekenen op een indrukwekkend deelnemersveld, met onder meer de Slovenen Primoz Roglic en Tadej Pogacar. Ook wereldkampioen Julian Alaphilippe stond aan de start.

Op iets meer dan vijftig kilometer van de streep werden de vroege vluchters ingerekend door het eerste deel van het peloton en kon de finale in Milaan-Turijn beginnen. Op de eerste van de twee beklimmingen van de Superga, een klim van 5 kilometer trok Mauri Vansevenant ten aanval. De Belg reed even aan de leiding, maar bij de tweede beklimming van de Superga was hij alweer ingelopen.

Adam Yates trok op de slothelling hard door en alleen Roglic, Pogacar, Joao Almeida, Michael Woods en Alejandro Valverde kon de renner van Ineos volgen. Bij een nieuwe versnelling van Yates moest Woods samen met Valverde passen. Na nog een versnelling van de Engelsman leek hij weg te rijden, maar het was Roglic die het gat weer snel dicht reed.

Het was duidelijk dat het tussen Yates en Roglic ging voor de overwinning. Yates probeerde het in de laatste kilometer, maar op de zware klim was er weinig te doen aan Roglic en reed naar zijn twee overwinning deze week. Eerder won de Sloveense kopman van Jumbo-Visma ook de Giro dell'Emilia.

Israëlische archeologen graven een 2700 jaar oude wc-pot op

Israëlische archeologen hebben een toilet opgegraven dat volgens hen dateert uit de zevende eeuw voor Christus. Ze hebben misschien zelfs bewijzen gevonden van oude luchtverfrissers. Het toilet zou gebruikt zijn door één huishouden, niet voor een gemeenschappelijke latrine.

Israel's Antiquities Authority (IAA) meldde dat archeologen een glad, gebeeldhouwd kalkstenen toilet hebben blootgelegd dat aangetroffen werd in een rechthoekige kamer in een grote woning, die uitkijkt op wat nu de Oude Stad is in de Armon Hanatziv buurt van Jeruzalem.

Eli Eskosido, directeur van de Israël Antiquities Authority, zei: "Men kan zich het adembenemende uitzicht vanaf de pot alleen maar voorstellen."

Het uitgesneden kalkstenen blok met een gat in het midden lag bovenop een diepe septische tank van ongeveer 1,5 bij 2 meter (ruwweg 5 bij 6,5 voet). De IAA zei ook dat materialen die in de tank zijn gevonden, zoals dierenbotten en aardewerk, inzicht kunnen geven in de voedingsgewoonten, levensstijlen of zelfs ziekten van die tijd.

"Een privé wc-hokje was zeer zeldzaam in de oudheid, en tot op heden zijn er slechts enkele aangetroffen," zei de directeur van de opgraving, Yaakov Billig, eraan toevoegend: "Alleen de rijken konden zich toiletten veroorloven."

Hij merkte op dat een beroemde rabbi ooit opmerkte dat men kon zien dat iemand erg rijk was als hij 'een toilet naast zijn tafel' had.

De woning waar het toilet werd gevonden had stenen zuilen en een tuin met boomgaarden en planten, verdere indicatoren van de rijkdom van degenen die op de kalkstenen troon mochten zitten.

In het oude toilet bevonden zich ook 30 tot 40 kommetjes die volgens Billig gebruikt konden zijn voor aromatische stoffen zoals olie, wierook of andere methoden uit die tijd om onaangename geuren te neutraliseren.

De opgraving moet nog worden voltooid wegens financiële beperkingen.

Haarlems schoonmaakbedrijf maakt er een zooitje van

Een schoonmaakbedrijf uit Haarlem dat afwassers uitleent aan horecabedrijven overtreedt verschillende wetten. Een controle bij acht horecagelegenheden in Haarlem en Zandvoort door Inspectie SZW levert een triest beeld op. Tien afwassers werden aangetroffen waarbij slechts twee afwassers in de loonadministratie waren opgenomen, maar vermoedelijk niet voor het juiste aantal werkuren. Volgens de inspecteurs maakte het schoonmaakbedrijf er een bende van. De horecabedrijven hebben overigens ook een verantwoordelijkheid die zij niet genomen hebben.

De controle vond eind september plaats bij twee restaurants in Haarlem en zes strandlocaties in Zandvoort. De aanwezige afwassers verklaarden bijna allemaal dat ze net begonnen waren bij het Haarlemse schoonmaakbedrijf. Een verklaring die wel vaker door de inspecteurs gehoord wordt. Uit eerdere eigen waarnemingen en verklaringen van ander personeel blijkt echter dat de meeste afwassers al het hele zomerseizoen aan het werk zijn.

Tenminste zes afwassers ontvingen nog een uitkering naast het loon dat ze kregen voor de werkzaamheden. De namen van deze afwassers zijn doorgegeven aan de gemeente waar ze wonen en aan het UWV en zij gaan nader onderzoek doen naar de vermoedelijke uitkeringsfraude. Ook werd tijdens de controle duidelijk dat een aantal afwassers zwart werden betaald. Hier gaat de Belastingdienst verder onderzoek naar doen.

Twee afwassers bleken niet uit een van de Europese lidstaten te komen en hun werkgever moet voor hen dan een tewerkstellingsvergunning hebben. Die hadden ze echter niet. Dit is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen, waarvoor een boete staat van € 8.000,- per te werk gestelde werknemer. Voor het illegaal te werkstellen van vreemdelingen, bestaat in Nederland een ketenbepaling. Dat betekent dat niet alleen het schoonmaakbedrijf dat deze afwassers in dienst heeft wordt beboet, maar ook de horecabedrijven waar de afwassers werkzaam waren.

De Inspectie vermoedt verder dat de meeste afwassers te lange werkdagen maken en onderbetaald worden. Daarnaast worden verschillende afwassers contant betaald iets wat verboden is. Zowel bij de horecabedrijven als bij het schoonmaakbedrijf is informatie opgevraagd voor verder onderzoek.

Afwas (Foto-Pixabay)
Afwas (Foto-Pixabay)

Utrecht voert vanaf morgen coronapolsbandjes voor horeca binnenstad in

Utrecht voert in de historische binnenstad vanaf donderdag speciale polsbandjes in als coronatoegangsbewijs. Hiermee hoopt de gemeente tegemoet te komen aan de wens van de horeca. “Wij zijn blij dat we op deze manier de werkdruk in de horeca kunnen verlichten en dat de doorstroom aan de deur soepeler zal verlopen”, zegt verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure.

Het polsbandje gaat gelden in het weekeinde en voor het gebied binnen de singel, de aanloopstraten naar de historische binnenstad en de pleinen in het centrum. De bandjes kunnen worden opgehaald na het tonen van een geldig coronatoegangs- en legitimatiebewijs. De gemeente gaat per dag met verschillende kleuren en teksten werken om het risico op fraude zo klein mogelijk te maken. De controle aan de deur blijft ook bestaan. “Bezoekers kunnen zowel met een polsbandje als met de CoronaCheck-app toegang krijgen". Lees verder bij Skipr.

Oorzaak olielek Californië gevonden, ruim 550.000 liter olie in de oceaan gestroomd

Duikers hebben scheuren ontdekt in de pijpleiding voor de kust van Californië, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de enorme olievlek op de Stille Oceaan waar ze afgelopen vrijdag mee werden geconfronteerd. De werkmaatschappij wil de schade verder onderzoeken. Gouverneur Newsom heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.

Duikers hebben bewijs gevonden voor de vermoedelijke oorzaak van de olieramp voor de kust van Zuid-Californië. Een pijpleiding op de oceaanbodem was verbogen en had een scheur van meer dan 30 centimeter lang, zei de Amerikaanse kustwacht.

Volgens deze informatie is een deel van 1,2 kilometer lang van de in totaal 28 kilometer lange pijpleiding zijwaarts zo'n 35 meter verschoven. De pijpleiding verbindt een productieplatform in de Stille Oceaan met een faciliteit in de haven van Long Beach. 

Bedrijfsbaas Martyn Willsher sprak van een ongewone gebeurtenis, waarvan de oorzaak wordt onderzocht. Mogelijk is de pijpleiding geraakt door het anker van een schip, zei Willsher maandag.

Gouverneur roept noodtoestand uit
De olielaag op de wateroppervlakte werd vrijdag ontdekt. De hoeveelheid gemorste olie wordt nu geschat op zo'n 550.000 liter. Langs de kust ten zuiden van Los Angeles zijn vanwege de milieuramp talloze stranden gesloten, waaronder de populaire badplaatsen Huntington Beach en Laguna Beach.

Meer dan een dozijn boten en meer dan 300 helpers op het strand zijn in actie gekomen in de strijd tegen de gevolgen van de olieramp. Gouverneur Gavin Newsom heeft de noodtoestand uitgeroepen in het district om meer personeel en middelen beschikbaar te krijgen. Milieuactivisten meldden met olie besmeurde vogels en dode vissen.

Het nutteloze feitje van de dag: Emmers vol met water

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Douchen, ranja aanmaken, de WC doorspoelen, de plantjes water geven etc. etc., we verbruiken heel wat water door de dag heen. Wist je dat een gemiddelde Nederlander 130 liter per water per dag gebruikt? "Het drinkwatergebruik van huishoudens kwam in 2019 uit op 818 miljoen kubieke meter. Omgerekend per hoofd van de bevolking werd 130 liter drinkwater per dag gebruikt. In 2018 was dit 134 liter per persoon per dag. Deze twee jaren waren relatief droog. Van 2003 tot en met 2017 daalde het huishoudelijk drinkwatergebruik per inwoner nog, met ruim 9 procent van 138 tot 125 liter per persoon per dag", zo meldt het CBS.

Bron: CBS
Bron: CBS

VS: Bayer wint Glyfosaatproces inzake kanker bij kind (toen 4)

Bayer heeft een juridische overwinning behaald in een al lang bestaand geschil over de mogelijke kanker veroorzakende onkruidverdelger glyfosaat. Een rechtbank in Californië vond geen verband tussen het middel en kinderkanker.

Bayer zegt te hebben gewonnen in een glyfosaat-rechtszaak in Los Angeles waarbij het bedrijf werd aangeklaagd door de moeder van een minderjarige jongen.

In de rechtszaak die medio september werd aangespannen bij een rechtbank in Los Angeles, beschuldigde de moeder het bedrijf  Monsanto van het feit dat haar zoon het zogenaamde Burkitt-lymfoom, een zeldzame en bijzonder agressieve vorm van kanker had onwikkeld na blootstelling aan hun onkruidverdelger. Volgens de klacht is het kind blootgesteld aan de glyfosaat-onkruidverdelger Roundup doordat de moeder het in haar tuin gebruikte om onkruid te doden. Ezra zou soms in de 'vers besproeide'gedeelten van de tuin hebben gespeels.

Kind wordt ziek op vierjarige leeftijd
De jongen was vier jaar oud toen hij in 2016 de diagnose Burkitt-lymfoom kreeg. Dit lymfoom is een van de snelst groeiende soorten tumoren.

Een woordvoerder van Bayer zei dat het bedrijf "diep medeleven heeft met Ezra Clark en zijn familie". De jury had echter "het wetenschappelijke bewijs over deze zaak terzijde geschoven", en kwam tot de conclusie dat "glyfosaat niet de oorzaak is van de ziekte van Ezra".

De advocaten van Destiny Clark en haar zoon meldden dat ze de mogelijkheden onderzoeken om in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Dit is een zeer ongewone zaak. De jury hoefde alleen te zeggen of zij een mogelijk verband zagen tussen de blootstelling van het kind aan Roundup en het ontstaan van zijn kanker. Geen enkel bewijs over de nadelen van glyfosaat werd toegelaten", volgens hen.

"Het oordeel van de jury (...) komt overeen met de beoordeling door bevoegde autoriteiten wereldwijd en met het wetenschappelijk bewijs dat gedurende vier decennia is verzameld", aldus een verklaring van het Duitse concern Bayer, dat Monsanto in 2018 overnam. 

Sinds de aankoop van Monsanto is Bayer in de Verenigde Staten geconfronteerd met een reeks rechtszaken in verband met Roundup, het Duitse concern heeft aangekondigd dat het 4,5 miljard dollar extra beschikbaar stelt om de mogelijke gevolgen op te vangen van rechtszaken in verband met glyfosaat waar het agrochemische en farmaceutische bedrijf in de VS mee geconfronteerd wordt.

Bayer tekende in 2020 een omvangrijke schikking van meer dan 10 miljard dollar om zo'n 125.000 rechtszaken te beëindigen, maar een Amerikaanse rechter verwierp in mei dit jaar een deel van dat plan.

Roundup is geclassificeerd als 'mogelijk kankerverwekkend' door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek, een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie. Bayer bestrijdt deze karakterisering, volgens het bedrijf is Roundup veilig bij correct gebruik.

Hebben we eind november een 'nieuw' kabinet?

Op 6 oktober zijn de nieuwe informateur Wouter Koolmees en Johan Remkes gestart met een nieuwe aanpak. Een beknopt regeerakkoord waarna de nieuw te benoemen ministers de vrije hand krijgen in een 'regeerprogramma' zou er voor moeten zorgen dat er snel een nieuw kabinet mogelijk is. VVD en CDA denken dat er binnen zes weken een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en CU zal zijn. Denk jij ook dat dat gaat lukken?

Mark Rutte ( Foto- Rijksoverheid)
Mark Rutte (Foto-Rijksoverheid)

Rechtbank: coronatoegangsbewijs is geen discriminatie en mag gebruikt worden

De voorzieningenrechter heeft vandaag beslist dat het coronatoegangsbewijs toegepast mag (blijven) worden. Net als bij vorige kort gedingen over coronamaatregelen is het uitgangspunt dat de rechter zich terughoudend moet opstellen bij de beoordeling van nieuwe maatregelen. Alleen als de Staat in redelijkheid niet voor het gevoerde beleid heeft kunnen kiezen of wanneer de Staat handelt zonder wettelijke grondslag, is er plaats voor ingrijpen door de rechter. Dat is hier niet het geval.

Voor de maatregel bestaat een wettelijke grondslag. Volgens eisers is er geen noodzaak meer tot het treffen van coronamaatregelen, maar de Staat heeft op begrijpelijke wijze uitgelegd dat die noodzaak nog steeds bestaat. De Staat heeft toegelicht dat het loslaten van de anderhalvemeterregel tot een aanzienlijke opleving van het virus kan leiden deze winter en dat dit risico alleen kan worden beperkt door een brede inzet van het coronatoegangsbewijs in risicovolle settings. Volgens het OMT en Van Dissel hebben ongevaccineerden een aanzienlijk grotere kans om besmet te raken dan gevaccineerden. Ook hebben ongevaccineerden volgens het OMT en Van Dissel een grotere kans om het virus door te geven. De Staat mag zijn beleid hierop baseren. Het zogenaamde “testen voor toegang" heeft daarmee een legitiem doel: de beperking van verspreiding van het virus.

Het hanteren van het coronatoegangsbewijs is niet in strijd met het discriminatieverbod. Voorshands is niet gebleken dat sprake is van een verschil in behandeling waarvoor geen objectieve en redelijke rechtvaardiging bestaat. Ook maakt het hanteren van het coronatoegangsbewijs geen onevenredige inbreuk op andere grond- en mensenrechten en de AVG. De Staat heeft dus in redelijkheid voor het invoeren van het coronatoegangsbewijs kunnen kiezen.

De gehele uitspraak vind je hier

Faillissementen wereldwijd stijgen in 2022 met 15%, Nederland:+34%

Na 2 jaar van daling stijgen de faillissementen wereldwijd in 2022 met +15%. Het cijfer van Nederland oogt dramatischer: +34%. Maar in absolute getallen valt het mee (van 1790 in 2021 naar 2400 in 2022). Dit blijkt uit onderzoek van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar van de wereld.

“Deze stijging kon natuurlijk niet uitblijven. Vooral door de steunpakketten van de overheid bereikte het aantal faillissementen in de coronacrisis een historisch laagtepunt. Aan die situatie komt nu stapsgewijs een eind”, stelt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland. “Kijken we naar Nederland dan lijkt de voorspelde stijging van 34% inktzwart, maar feitelijk gaan we van laag naar ietsje minder laag. Dit jaar komen we uit rond 1790 faillissementen, dat is het laagste cijfer van de afgelopen van 15 jaar. Volgend jaar iets hoger, 2400 faillissementen, ook dat is niet vertoond de afgelopen 15 jaar.”

Wel alert zijn
Dat wil niet zeggen dat we niet alert moeten zijn, stelt Geeroms. “Zoom je in op sectoren dan verwachten we bijvoorbeeld dat groothandels zwaardere tijden tegemoet gaan. Met de huidige stijging van de energieprijzen is het ook opletten geblazen in de energiesector.” Verder noemt hij als risicofactoren de verstoring van de toeleveringsketens, het wel of niet doorzetten van de inflatie, en het tekort aan personeel. “Het is de vraag in welke mate bedrijven in staat zijn hogere kosten door te berekenen aan hun klanten. In veel sectoren kan dat niet vanuit concurrentie-oogpunt.” Verder wijst Geeroms op de zombiebedrijven. “Al jarenlang is er een kwalijke trend gaande dat ongezonde bedrijven door ‘gratis geld’ (dankzij de extreem lage rente en de opkoopprogramma’s van de centrale banken) in leven worden gehouden. Daar kwam nog eens de coronasteun van de overheid bovenop. Nu die steun gaat wegvallen, zal een deel van die zombiebedrijven alsnog over de kop gaan.”

Bovengemiddeld goed
Volgens Geeroms doet Nederland het bovengemiddeld goed. Het gemiddeld aantal faillissementen in de EU-landen begon medio vorig jaar weer te stijgen, terwijl het aantal hier verder afnam. Ruw gezegd komt dat door twee factoren: het zeer effectieve steunpakket van de overheid en de flexibiliteit van het Nederlandse bedrijfsleven. Nederlandse ondernemers hebben goed ingespeeld op de veranderde omstandigheden.

Wereldwijd
Over de stijging van de faillissementen wereldwijd zegt Geeroms: “+15% is een duidelijk signaal dat er sprake is van een ommekeer. Maar als we kijken naar het pre-corona niveau dan zitten we volgend jaar nog altijd -4% lager.”

Euler Hermes verwacht dat het aantal faillissementen in Afrika zal oplopen tot ver bóven het niveau van voor de crisis. Dit zal waarschijnlijk ook het geval zijn voor Midden- en Oost-Europa en Latijns-Amerika in 2022. “Latijns-Amerika, met veel emerging markets, gaat enorm getroffen worden als de FED de rente gaat verhogen. Hun inkomsten zijn vaak in de lokale munt maar hun schulden vaak in Amerikaanse dollars.”

Makkelijker een laadpaal voor Vereniging van Eigenaren

Een laadpaal voor de elektrische auto in de parkeergarage bij een appartementengebouw. Het klinkt logisch, maar is in de praktijk vaak behoorlijk ingewikkeld te realiseren. Zo’n 1,2 miljoen woningen in Nederland zijn aangesloten bij een vereniging van eigenaren (VvE). Het kabinet wil het de bewoners van die huizen veel makkelijker maken om elektrisch te rijden. Daarom kunnen verenigingen van eigenaars (VvE’s) vanaf nu met subsidie advies krijgen van een deskundige. Een oplaadpuntenadvies kan helpen om tot een afgewogen en positief besluit binnen een VvE te komen. Het kabinet werkt daarnaast aan het vereenvoudigen van regels.

Minister Ollongren van BZK: “Steeds meer mensen willen verduurzamen en wij ondersteunen hen daar graag bij. Het laten aanleggen van een laadpaal hoort daar bij”.

Staatssecretaris Van Weyenberg van IenW: “Veel mensen vinden het fijn om hun auto thuis op te laden. Ook als je in een appartement of bovenwoning woont wil ik dat je daar gewoon voor kunt kiezen. Dat wordt nu makkelijker, en dat is een goede zaak”.

Goed plan maakt het verschil
Veel mensen willen graag een laadpunt op hun parkeergelegenheid, maar lopen tegen verschillende problemen aan wanneer ze dit met hun VVE willen regelen. Hoe en waar doe je dat bijvoorbeeld in een parkeergarage? Wat is de beste optie en wat is een eerlijke verdeling van de kosten? Hoe kan het veilig, ook in geval van brand? Een goed plan voor de langere termijn maakt daarbij het verschil, en scheelt onnodig uitzoekwerk en kosten voor mensen.

Om VvE’s te helpen met deze keuze, kunnen zij vanaf nu subsidie krijgen voor een advies van een deskundige. Via de SEEH-regeling kunnen zij 75% van de kosten terugkrijgen, met een maximum van 1500 euro. In het advies moeten in elk geval de antwoorden op bovenstaande vragen aan de orde komen. Aanvragen kunnen vanaf januari 2022 worden ingediend, met terugwerkende kracht naar 6 oktober 2021. Staatssecretaris Van Weyenberg trekt hier in totaal 900.000 euro voor uit.

Regelgeving eenvoudiger
Naast het bieden van een subsidie werkt het kabinet aan het vereenvoudigen van regelgeving, zodat individuele appartementseigenaars straks makkelijker kunnen besluiten een oplaadpunt aan te leggen op hun eigen privé-parkeervak of op de gemeenschappelijke parkeergelegenheid. Nu is daar nog een meerderheidsbesluit van de vergadering van eigenaars voor nodig. Straks volstaat het indien individuele appartementseigenaars aan de andere VvE-leden melden dat zij een oplaadpunt willen plaatsen, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, onder meer op het gebied van de (brand)veiligheid. De beoogde inwerkingtredingsdatum van de wetgeving is voorlopig voorzien met ingang van 1 juli 2023.

Veel behoefte aan
Zo’n 1,2 miljoen woningen in Nederland maken deel uit van een VvE, dat is ongeveer 17% van alle woningen. Kees Oomen van belangenbehartiger VvE Belang is dan ook blij met de stap die het kabinet zet: “Veel VvE’s worstelen echt met de vraag hoe ze veilig en goed een laadpunt kunnen plaatsen. Wij krijgen daar veel vragen over; er is veel behoefte aan goed advies. Ik verwacht dat deze maategel voor VvE’s de drempel kan verlagen om aan de slag te gaan met het plaatsen van laadpunten. Wij zijn dus blij dat het kabinet deze stap zet”.

Meer mogelijkheden
Het kabinet wil mensen meer mogelijkheden bieden om zelf bij te dragen aan het klimaat. Als mensen hun woning isoleren, of een elektrische auto of zonnepanelen aanschaffen, verdienen ze dat vaak na een aantal jaren terug. Vaak hikken mensen aan tegen de aanschafkosten. Daarom zijn er subsidies voor bijvoorbeeld het verduurzamen van woningen en de overstap naar elektrisch rijden.

FOK! Wat een weer: laatste buien

herfstbanner

Welkom!  

Dat was genieten met volle teugen vanmiddag. Zoals de bedoeling was trok er een storing over ons land en die heeft ook regen veroorzaakt. Met name in plaatsen rond of langs de kust was de regen behoorlijk intensief. Uiteindelijk trok dit zaakje naar het noorden en oosten toe en zal weldra ons land verlaten. Over het algemeen viel er zo'n 5 tot 8 mm in de kustprovincies. Ik ben echter een positieve uitzondering. Hier viel namelijk 15 mm. Dat komt omdat ik onder een lijntje met erg intensieve neerslag zat. Deze hoeveelheden moeten lokaal ook elders gevallen zijn, maar daar zijn geen waarnemingen van. In mijn omgeving zat Schiphol op slechts 4 mm.  In de rest van het land viel ook zo'n 3 tot 5 mm.

Na die regenzone klaarde het flink op. Zodoende leek het alsof er niets was gebeurd vandaag. Inmiddels beginnen zich alweer buien te ontwikkelen en die gaan zo de kuststreek weer aandoen. Onweer is daarbij niet uitgesloten, doch niet op uitgebreide schaal of heel frequent.

De buien gaan zich in de loop van de avond uitbreiden, maar zullen wel iets minder actief worden. Langs de kust zal de meeste neerslag vallen. Daar kan nog zo'n 20 mm gaan vallen. De buien in het midden en zuiden kunnen zo'n 5 tot 10 mm afleveren. Ook zijn er nog wel opklaringen.

Morgen trekt er een lagedrukgebied over ons land van noordwest naar zuidoost. Afhankelijk van de exacte koers zal de meeste neerslag zich ten zuiden van de depressie bevinden. Het noorden lijkt op dit moment wat drogere papieren te hebben. Bij de buien die elders vallen is de kans op onweer vrij klein en zal met het vorderen van de dag geheel verdwijnen.

Uiteindelijk klaart het vanuit het noordwesten op en de laatste buien zullen dan in de avond het oosten en zuiden gaan verlaten. De wind draait dan naar het noordwesten toe en is vrij krachtig tot krachtig. De temperaturen schommelen rond de 15 graden. Ook de wind zal zich dan gewonnen moeten geven.

Donderdag en de dagen daarna zijn rustig, maar of het zonnig zal worden is nog even afwachten. 

Fijne avond!  

 

Zonenwolkje (Foto: Pukeko)
Een fraaie foto vanuit Purmerend met een mooie lucht. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

iPhone 13

Elk jaar kijken miljoenen Apple-fans uit naar de presentatie van de nieuwe iPhones tijdens de Apple Live Event. En hoewel de meeste geruchten uiteraard niet waar bleken te zijn, vielen wel een paar punten op. Of eigenlijk niet, want na een jaar een iPhone 12 gebruikt te hebben, voelt de iPhone 13 meer als een uitbreiding dan een vernieuwing.  

Europese koplopers pleiten voor duurzamere textielbranche

T-shirts, spijkerbroeken, truien en jassen: je ziet het niet aan de kledingstukken die we dragen, maar de textielindustrie veroorzaakt meer CO2-uitstoot dan de zee- en luchtvaart bij elkaar. Elf Europese lidstaten pleiten voor ambitieuze Europese plannen om de sector te verduurzamen, op initiatief van Nederland. Dat staat in het joint paper dat naar de Europese Commissie is verzonden.

De tien andere landen zijn België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje en Zweden. Met dit gezamenlijke Joint Paper willen de ondertekenaars de Textielstrategie waarmee de Commissie eind dit jaar komt ambitieus beïnvloeden.

Staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) zegt: “Minder CO2-uitstoot is één van de belangrijkste doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs. We zien dat de textielindustrie hierin een belangrijke rol kan spelen. Ik vind het belangrijk dat Europa een ambitieuze verduurzamingsstrategie opstelt, zodat duurzame textiel een gewoonte wordt en we samen naar een schonere en gezonde toekomst gaan. Daarvoor hebben we met elf landen nu concrete maatregelen aangeleverd.”

In juni 2021 heeft Nederland de andere landen uitgenodigd om van gedachten te wisselen over de verduurzaming van de textielbranche. Uit die ontmoeting is nu een gezamenlijke brief opgesteld, gericht aan Eurocommissarissen Breton (Interne Markt), Sinkevičius (Milieu) en Timmermans (Klimaat). In deze brief pleiten de elf lidstaten voor heldere en ambitieuze doelstellingen op het gebied van inzameling, hergebruik en recycling van textiel.

Verplicht percentage herbruikbaar materiaal
Om de textielbranche te verduurzamen, roepen de elf landen de Europese Commissie op om in te grijpen op drie gebieden. Allereerst gaat het om betere producteisen. Zo zou elk kledingstuk een verplicht percentage aan herbruikbaar materiaal moeten bevatten, zodat recycling beter mogelijk wordt. Ook vragen de landen om zeer zorgwekkende stoffen, zoals PFAS in regenkleding, uit te faseren.

Vernietiging onverkochte kleding tegengaan
Daarnaast willen de lidstaten onderzoeken hoe de sector meer circulair kan worden. Kleding heeft een relatief korte levensduur, onder meer door modegrillen of door slechte kwaliteit. Daarom stellen de lidstaten voor te onderzoeken hoe kan worden gestimuleerd dat kleding langer meegaat. Hierbij horen ook maatregelen om het vernietigen van onverkochte kleding tegen te gaan, wat kledingwinkels nu soms noodgedwongen doen.

Greenwashen voorkomen
Tot slot vragen de landen om betere transparantie en consumenteninformatie. Zo zou bijvoorbeeld greenwashen moeten worden voorkomen. Een concrete maatregel is een verplicht label op elk kledingstuk. Daarop kunnen kopers meteen zien waarvan het shirt is gemaakt, en onder welke arbeidsomstandigheden dat is gebeurd.

Nederland als koploper
Staatssecretaris Van Weyenberg: “In mei 2021 heeft Nederland de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textielfabrikanten aangekondigd. Vanaf 2023 worden producenten van consumentenkleding verantwoordelijk voor de inzameling, recycling, hergebruik en afvalfase van hun producten. Daar moeten we in heel Europa naar toewerken.”

Het is niet de eerste keer dat Nederlands beleid op het gebied van Circulaire Economie voorafgaat aan Europees beleid. Zo is het Nederlandse Plastic Pact ook gevolgd door het Europese Plastic Pact. Beide pacts bevatten afspraken met producenten, overheden en recyclers om plastic beter te verzamelen, te hergebruiken en te recyclen.

Twee keer goud voor Nederland bij teamsprint EK baanwielrennen

De Nederlandse baansprinters zijn bij de Europese kampioenschappen goed van start gegaan. Zowel de mannen als de vrouwen grepen de titel op de teamsprint.

Bij de mannen waren Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland duidelijk te sterk voor Frankrijk in de finale. De Nederlanders hadden in deze formatie afgelopen zomer ook al het olympisch goud gewonnen in Tokio.

Bij de vrouwen pakte Nederland in een nieuw wereldrecord de Europese titel. In de finale wonnen Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw in een tijd van 46,551 van Duitsland, dat startte met twee van de drie vrouwen die achter China het olympisch zilver veroverden. Bij de vrouwen wordt sinds kort gereden met drie in plaats van twee rensters.

Op de scratch greep EK-debutante Maike van der Duin net naast de medailles, ze werd vierde. In augustus pakte Van der Duin (20) de EK-titel op de scratch bij de beloften. Het goud werd gewonnen door de Britse Katie Archibald.

Allebei werken is voor vrouwen van 40 met partner steeds meer de norm

Vrouwen van 40 jaar maken steeds vaker deel uit van een koppel waarvan beide partners betaald werk hebben. Dat blijkt uit een vergelijking van de arbeidsparticipatie van vrouwelijke veertigjarigen uit verschillende generaties. Van de jongste generatie, geboren in de tweede helft van de jaren zeventig, was 60 procent deel van een werkend paar. De combinatie voltijdbaan en grote deeltijdbaan komt het meest voor. Dit blijkt uit nieuwe analyses van het CBS.

Van de vrouwen die in de tweede helft van de jaren vijftig geboren werden en in de jaren negentig 40 waren, maakte ruim de helft deel uit van een werkend paar. 28 procent van deze vrouwen was zelf als enige werkzaam of had een partner die als enige werkzaam was. Die laatste combinatie (partner werkt wel, de vrouw van 40 niet) kwam veruit het meest voor. Bij elke jongere generatie veertigjarige vrouwen slonk het aandeel vrouwen in koppels met één werkende partner. Onder de vrouwen die zijn geboren in de tweede helft van de jaren zeventig (de veertigjarigen van de late jaren tien) was het gehalveerd tot 15 procent. Bij werkende paren komt de combinatie van een voltijds werkende man en een vrouw met een grote deeltijdbaan het meest voor.

Vrouwen die moeder worden werken vaker door
Tegenwoordig stoppen nog maar weinig vrouwen met werken na het krijgen van kinderen. Wel kiest een deel ervoor minder uren te gaan werken, zie Opleiding en werk: twee generaties vrouwen vergeleken (cbs.nl). Tot de jaren zeventig werd echter van vrouwen verwacht dat ze stopten met werken na hun huwelijk, of ze werden ontslagen bij de geboorte van het eerste kind. Een deel van de veertigjarige vrouwen uit de late jaren negentig is daarna nooit meer gaan werken.

Lichte toename aantal arbeidsuren van een paar
In de loop van de tijd kwam een steeds groter deel van de arbeidsuren binnen een werkend paar voor rekening van de vrouw, maar het aandeel van de man is nog steeds groter. Veertigjarige vrouwen die zijn geboren in de tweede helft van de jaren vijftig droegen ruim een kwart bij aan het aantal arbeidsuren van het paar. Bij vrouwen die twintig jaar later werden geboren was dit ruim een derde. Dit is inclusief degenen zonder werk, die voor een bijdrage van 0 procent zijn meegenomen in dit aandeel.

Wanneer alleen naar koppels wordt gekeken waarvan beide partners werkzaam zijn, droegen vrouwen die zijn geboren in de tweede helft van de jaren vijftig voor 34 procent bij. Dit was gestegen naar 39 procent voor veertigjarige vrouwen die zijn geboren in de tweede helft van de jaren zeventig.

Laagopgeleide vrouwen vaker in paar met één werkende
Het onderwijsniveau speelt een rol in de arbeidsdeelname van vrouwen. Deze hangt samen met de kans op werk, die is het grootst voor de hoogst opgeleiden. Laagopgeleide vrouwen behoren het vaakst tot koppels met één werkzame persoon. Dat kwam naar verhouding vaak voor onder laagopgeleide vrouwen die 40 waren in de tweede helft van de jaren negentig (34 procent). Dit aandeel is naar verloop van tijd gedaald, maar ook onder veertigjarigen van twintig jaar later is dit aandeel in vergelijking met de andere onderwijsniveaus nog relatief groot (25 procent). Overigens maken laagopgeleide vrouwen nu minder vaak dan voorheen deel uit van een paar waarin beide partners werkzaam zijn. Dat komt ook doordat in deze groep het aandeel vrouwen zonder een partner aanzienlijk is gegroeid.

Bij middelbaar- en hoogopgeleiden zijn er bij de jongste generatie naar verhouding meer vrouwen die tot een werkend paar behoren dan bij de oudste generatie. Het aandeel vrouwen van veertig die deel uitmaken van een ‘traditioneel’ koppel met één werkende partner nam het meest af bij middelbaar opgeleiden.

Vaker combinatie voltijdbaan en grote deeltijdbaan
Als beide partners van een paar werken, is de combinatie voltijdbaan én grote deeltijdbaan <toelichting grote deeltijdbaan> favoriet. In de jongste generatie vrouwen van 40 jaar had 67 procent een dergelijke werkverdeling met haar partner. Ter vergelijking: dit was 58 procent voor degenen die zijn geboren in de tweede helft van de jaren vijftig. Dit is vooral ten koste gegaan van het aantal paren waarbij de één voltijds werkt en de andere een kleine parttimebaan heeft.

Ook hier zijn er verschillen tussen de onderwijsniveaus. De toename van het aantal paren waarbij de één voltijds werkt en de ander een grote deeltijdbaan heeft, deed zich door de tijd vooral voor bij laag- en middelbaar opgeleiden vrouwen van 40 jaar. Ook bij hoogopgeleide vrouwen was er een toename, maar de combinatie van twee voltijders nam daar sterker toe.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.