Haarlems schoonmaakbedrijf maakt er een zooitje van

Een schoonmaakbedrijf uit Haarlem dat afwassers uitleent aan horecabedrijven overtreedt verschillende wetten. Een controle bij acht horecagelegenheden in Haarlem en Zandvoort door Inspectie SZW levert een triest beeld op. Tien afwassers werden aangetroffen waarbij slechts twee afwassers in de loonadministratie waren opgenomen, maar vermoedelijk niet voor het juiste aantal werkuren. Volgens de inspecteurs maakte het schoonmaakbedrijf er een bende van. De horecabedrijven hebben overigens ook een verantwoordelijkheid die zij niet genomen hebben.

De controle vond eind september plaats bij twee restaurants in Haarlem en zes strandlocaties in Zandvoort. De aanwezige afwassers verklaarden bijna allemaal dat ze net begonnen waren bij het Haarlemse schoonmaakbedrijf. Een verklaring die wel vaker door de inspecteurs gehoord wordt. Uit eerdere eigen waarnemingen en verklaringen van ander personeel blijkt echter dat de meeste afwassers al het hele zomerseizoen aan het werk zijn.

Tenminste zes afwassers ontvingen nog een uitkering naast het loon dat ze kregen voor de werkzaamheden. De namen van deze afwassers zijn doorgegeven aan de gemeente waar ze wonen en aan het UWV en zij gaan nader onderzoek doen naar de vermoedelijke uitkeringsfraude. Ook werd tijdens de controle duidelijk dat een aantal afwassers zwart werden betaald. Hier gaat de Belastingdienst verder onderzoek naar doen.

Twee afwassers bleken niet uit een van de Europese lidstaten te komen en hun werkgever moet voor hen dan een tewerkstellingsvergunning hebben. Die hadden ze echter niet. Dit is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen, waarvoor een boete staat van € 8.000,- per te werk gestelde werknemer. Voor het illegaal te werkstellen van vreemdelingen, bestaat in Nederland een ketenbepaling. Dat betekent dat niet alleen het schoonmaakbedrijf dat deze afwassers in dienst heeft wordt beboet, maar ook de horecabedrijven waar de afwassers werkzaam waren.

De Inspectie vermoedt verder dat de meeste afwassers te lange werkdagen maken en onderbetaald worden. Daarnaast worden verschillende afwassers contant betaald iets wat verboden is. Zowel bij de horecabedrijven als bij het schoonmaakbedrijf is informatie opgevraagd voor verder onderzoek.

Afwas (Foto-Pixabay)
Afwas (Foto-Pixabay)