Man verdacht van verkoop 'zelfmoordpoeder' blijft langer vast zitten

De 28-jarige Eindhovenaar die afgelopen dinsdag is aangehouden op verdenking van hulp bij zelfdoding, overtreding van de Geneesmiddelenwet en witwassen blijft 14 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag beslist.

Onderzoek
De zaak kwam aan het rollen na het overlijden van meerdere personen. Zij zouden een dodelijk middel hebben ingenomen dat door deze verdachte zou zijn verstrekt. Daarnaast zou hij ze hebben voorzien van een medicijn dat braakneigingen vermindert dat uitsluitend kan worden verkregen via artsen en apothekers. De verdachte – geen arts of apotheker van beroep - zou het medicijn hebben geleverd, en dat is strafbaar gesteld in de Geneesmiddelenwet. De man wordt ook verdacht van witwassen. Hij zou het dodelijke middel en het medicijn tegen betaling hebben verstrekt. Van het geld dat hij daarmee zou hebben verdiend, zou hij in zijn levensonderhoud hebben voorzien.

Het onderzoek is nog in volle gang. Wel kan het Openbaar Ministerie meer informatie delen over het onderzoek tot nu toe. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na het overlijden van een vrouw uit Best in mei 2021. Bij deze persoon werden een verdacht middel en gegevensdragers aangetroffen die het onderzoeksteam hebben geleid naar de 28-jarige man.

Inmiddels kan het OM vaststellen dat dat gebeurd is bij ten minste zes mensen die overleden zijn. De verdachte verkocht het middel vanaf november 2018 tot en met juni 2021.

Volgens de media  was de verdachte was lid van Coöperatie Laatste Wil, en heeft het OM dat bevestigd. Dat is een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Justitie vermoedt dat het middel is verstrekt aan honderden mensen.