Het nutteloze feitje van de dag: IJslandse bananen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn in Europa maar weinig bananenplantages maar wist je dat er eentje in IJsland is? Bij het plaatsje Hveragerði is een kassenoppervlak van ongeveer 800 vierkante meter gereserveerd voor de IJslandse bananenteelt. Het duurt even voor de bananen rijp zijn, je moet zo'n 18 tot 24 maanden wachten. Ze hebben het wel lekker warm in de kassen dankzij geothermische energie, daar is veel van voorhanden in IJsland.

Per jaar wordt er ongeveer een ton aan bananen geproduceerd en omdat de vruchten in de kassen van landbouwuniversiteit worden verbouwd mogen de bananen niet concurreren met de geïmporteerde bananen. Alleen bezoekers, medewerkers en onderzoekers van de landbouwuniversiteit eten de bananen. Vroeger waren de IJslandse bananen nog wel in de winkels te vinden maar toen eind jaren '50 de accijnzen en importheffingen op buitenlands groente en fruit werden opgeheven, kon de eigen teelt niet meer concurreren met de goedkopere vruchten uit het buitenland.

IJslandse bananen! (WikiCommons/Alistair Lockyer - Mahahahaneapneap)
IJslandse bananen! (WikiCommons/Alistair Lockyer - Mahahahaneapneap)