FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 mei 2021

Medvedev en Federer simpel door op Roland Garros

Tennisser Daniil Medvedev heeft zich zonder noemenswaardige moeite geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De als tweede geplaatste Rus stuurde de Kazach Alexander Bublik met 6-3, 6-3, 7-5 naar huis.

Roger Federer opende met een duel tegen qualifier Denis Istomin, die met 6-2, 6-4, 6-3 terug naar Oezbekistan werd gestuurd. Het Italiaanse toptalent Jannik Sinner (18), vorig jaar al goed voor een kwartfinaleplek, had het moeilijk met Pierre-Hugues Herbert, maar klopte de Fransman met 6-1, 4-6, 6-7 (4), 7-5, 6-4.

De Noor Carsten Ruud, vijftiende op de plaatsingslijst, begon met een 5-7, 6-2, 6-1, 7-6 (4) overwinning op de Fransman Benoit Paire. Voor David Goffin is het toernooi al voorbij: de als dertiende geplaatste Belg verloor van de Italiaanse Grand Slam-debutant Lorenzo Musetti: 6-0, 7-5, 7-6 (3).

Volleybalsters boeken derde zege in Nations League

De Nederlandse volleybalsters zijn week twee van de Nations League prima begonnen. Bondscoach Avital Selinger zag hoe Thailand in het Italiaanse Rimini eenvoudig opzij werd geschoven.

De eerste set ging nog niet zo best, pas vanaf 18-17 lukte het Nederland om een gat te slaan en de set te pakken (25-20). Set twee was met 25-9 bijzonder simpel, in de derde set duurde het tot 16-16 voor Nederland wegliep naar 25-18 setwinst en dus de overwinning.

Nederland won in week één van België en Rusland, terwijl van Duitsland werd verloren. Alle landen spelen uiteindelijk vijftien wedstrijden, de beste vier gaan naar de halve finales.

Hockeysters Van Gils en Albers in EK-selectie; De Waard, Van den Assem reserve

Bondscoach Alyson Annan heeft de kersverse Oranje-debutant Stella van Gils opgenomen in haar selectie voor het EK, dat aanstaande zaterdag voor de Oranje Dames begint met een poulewedstrijd tegen Ierland. Ook de van een polsbreuk herstelde Eva de Goede, Felice Albers en Ilse Kappelle maken onderdeel uit van de twintigkoppige groep, waarin Xan de Waard en Ireen van den Assem zijn aangewezen als reserves.

De Waard herstelt weliswaar voorspoedig van diverse peesontstekingen, maar met het oog op de Olympische Spelen van eind juli komt een volledige deelname aan het EK nog te vroeg voor de middenvelder van SCHC. Ook Ireen van den Assem (spierblessure) is nog onvoldoende fit om een EK te spelen. De verdediger van Den Bosch moest ook al de slotfase van het reguliere Hoofdklasse-seizoen en de play-offs aan haar voorbij laten gaan.

Van Lidewij Welten (hamstringblessure) en Marijn Veen (naweeën hersenschudding) was al eerder bekend dat zij tijdens het EK geen deel zouden uitmaken van Oranje.

Broekie Van Gils
De selectie van Van Gils is de grootste verrassing in de EK-groep van de Oranje Dames. De middenvelder van Pinoké maakte afgelopen zondag in de FIH Pro League-wedstrijd tegen België pas haar eerste minuten in een Oranje-shirt. Ze deed dat volgens Annan zo goed, dat ze komende weken als minst ervaren speelster haar eerste titeltoernooi zal meemaken. Samen met de ervaren Malou Pheninckx (Kampong) is Van Gils de enige speelster in het huidige Oranje die niet voor de Grote Drie (Den Bosch, Amsterdam of SCHC) uitkomt.

Annan heeft in haar selectie geen plek ingeruimd voor Amsterdam-spits Freeke Moes en SCHC-aanvaller Kyra Fortuin. De in Oranje productievere Felice Albers (vier goals in vijf interlands) en Pien Dicke (twee goals in acht interlands) zijn wél van de partij tijdens het EK in het Wagener Stadion. Pien Sanders neemt voor het eerst sinds de Champions Trophy van 2018 weer deel aan een groot toernooi. De verdedigende middenvelder van Den Bosch ontbrak op het WK 2018 en het EK 2019 vanwege blessures.

Den Bosch hofleverancier
Den Bosch is met zeven speelsters hofleverancier. Van dat zevental heeft Margot van Geffen de meeste EK-ervaring: ze speelde al 25 EK-duels en maakt zich klaar voor het zesde EK in haar loopbaan. Ook De Goede speelt vanaf zaterdag haar zesde EK. De aanvoerder van Amsterdam staat op 24 optredens in EK-verband. Behalve De Goede levert Amsterdam nog vijf andere internationals in de EK-groep. Van hen zal Ilse Kappelle haar debuut maken op een titeltoernooi.

SCHC heeft met Caia van Maasakker, Laurien Leurink en Pien Dicke drie afgevaardigden. In navolging van Albers, Van Gils en Kappelle zal ook Dicke debuteren op een groot toernooi. De 21-jarige trefzekere aanvaller speelde tot nu toe louter interlands in de Pro League.

Na het EK maken Annan en haar stafleden opnieuw de balans op om vervolgens tot een selectie van zestien speelsters voor de Olympische Spelen in Tokio te komen.

Naam Club
Felice Albers Amsterdam
Pien Dicke SCHC
Margot van Geffen Den Bosch
Stella van Gils Pinoké
Eva de Goede Amsterdam
Ilse Kappelle Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Josine Koning (k) Den Bosch
Sanne Koolen Den Bosch
Laurien Leurink SCHC
Caia van Maasakker SCHC
Frédérique Matla Den Bosch
Laura Nunnink Den Bosch
Malou Pheninckx Kampong
Pien Sanders Den Bosch
Lauren Stam Amsterdam
Anne Veenendaal (k) Amsterdam
Maria Verschoor Amsterdam
Ireen van den Assem (reserve) Den Bosch
Xan de Waard (reserve) SCHC

Bertens en Rus uitgeschakeld op Roland Garros

Voor tennissters Kiki Bertens en Arantxa Rus zit Roland Garros er al op. Beide Nederlandse speelsters, de enige twee in het hoofdtoernooi, verloren maandag in de eerste ronde al.

De als zeventiende geplaatste Bertens nam het op tegen de Sloveense Polona Hercog (WTA-73), die de Nederlandse in de eerste set volledig overklaste. Bertens herstelde zich in set twee en kwam in de beslissende set twee keer een break voor, maar ze kreeg het alsnog voor elkaar om het weg te geven: 1-6, 6-3, 4-6.

Rus (WTA-83) speelde tegen de Roemeense Mihaela Buzarnescu (WTA-174) en begon prima. Tot twee keer toe gaf ze in set één echter een break voorsprong weg, waarna ze in set twee juist meerdere breaks herstelde. Het was niet genoeg en met twee keer 5-7 eindigde haar avontuur na één wedstrijd.

De als achtste geplaatste Poolse titelverdedigster Iga Swiantek begon prima: ze speelde haar goede vriendin Kaja Juvan uit Slovenië met 6-0, 7-5 van de baan. Sofia Kenin (4) begon ook goed, de Amerikaanse stuurde de Letse Jelena Ostapenko, winnares in 2017, met 6-4, 4-6, 6-3 naar huis.

Serena Williams (8) had aanvankelijk veel moeite met de beduidend lager gerangschikte Roemeense Irina Begu, die het meer dan een uur vol wist te houden alvorens set één toch af te staan: 7-6 (6), 6-2.

Voor de Zwitserse Belinda Bencic (10) was er een soepele zege op de Argentijnse Nadia Podoroska (6-0, 6-3), terwijl Elise Mertens (14) uit België met 6-4, 6-1 van de Australische qualifier Storm Sanders won.

Het toernooi is al voorbij voor de winnares van 2016. De Spaanse Garbiñe Muguruza (12) ging met 6-1, 6-4 onderuit tegen de pas 18-jarige Oekraïnse Marta Kostyuk. Ook Bianca Andreescu (6) ligt er al uit: de jonge Canadese sneuvelde met 6-7 (1), 7-6 (2), 9-7 van de Sloveense Tamara Zidansek.

Tennisster Osaka kiest voor gezondheid en stapt uit Roland Garros

Tennisster Naomi Osaka heeft zich teruggetrokken van Roland Garros, waar ze in de tweede ronde stond. De Japanse nummer twee van de wereld kampt met problemen rondom haar mentale gezondheid.

Voorafgaand aan het toernooi liet Osaka al weten de verplichte perspraatjes links te laten liggen. Van de Japanse is algemeen bekend dat ze - voorzichtig gezegd - niet bepaald op haar gemak is in de schijnwerpers en omwille van haar mentale gesteldheid nam ze de beslissing zich gewoon op het tennis te richten.

Haar beslissing viel niet overal in goede aarde: ze ontving een boete van vijftienduizend dollar en 'fans' vielen over elkaar heen om toch zo hard mogelijk te roepen wat een zwakkeling de Japanse is. Dat maakte het er niet beter op en maandag besloot ze daarom maar geheel uit het toernooi te stappen.

Jong Oranje verrast Jong Frankrijk en staat in halve finales EK

Jong Oranje heeft op EK voetbal onder 21 jaar voor een grote verrassing gezorgd. Oranje schakelde in de kwartfinales favoriet Jong Frankrijk uit met 2-1 dankzij twee goals van Myron Boadu, die zowel kort na rust als in blessuretijd wist te scoren.

Oranje begon goed aan de wedstrijd tegen favoriet Frankrijk. Jong Oranje kreeg na twintig minuten de eerste kansen om de score te openen. Tot tweemaal toe was het Calvin Stengs die daar een kans toe kreeg. Eerst ging een vrije schietkans van de AZ-aanvaller naast en later na goed doorzetten van Tyrell Malacia kreeg hij opnieuw een mogelijkheid, maar zijn slappe schot werd gepakt door de Franse goalie.

Waar Jong Oranje de eerste twee mogelijkheden kreeg kwam Jong Frankrijk op voorsprong. Na een goed afstandsschot van Jonathan Ikoné wist Justin Bijlow de bal nog knap te pakken, maar uit de corner die daarop volgde was de Feyenoord-keeper kansloos op een kopbal van Dayot Upamecano. Oranje bleef ook daarna goed spelen en kreeg vlak voor rust nog een mooie kans op de gelijkmaker. Perr Schuurs zette met een prachtig passje Justin Kluivert vrij, maar de snelle aanvaller schoot wild over, waardoor de Franse ploeg met 1-0 ging rusten.

Vlak na rust kwam Oranje wel langszij. Myron Boadu kreeg de bal gelukkig na een schot van Ferdi Kadioglu, waarna de AZ-spits voor de gelijkmaker zorgde. Na de 1-1 van Jong Oranje ging Jong Frankrijk beter spelen en het Nederlands team kwam een aantal maal goed weg. Een aantal keer redde Bijlow goed en kwam het goed weg nadat Ikoné op de paal schoot.

Nederland overleefde en het leek op weg naar de verlengingen, maar in de laatste minuut van de blessuretijd besliste Oranje de wedstrijd. Na een razendsnelle spelhervatting van Bijlow verstuurde Stengs een dieptepass op Kluivert. Die ging ervandoor en gaf een perfecte voorzet op Boadu die diagonaal raak schoot. Daarna was het nog een aanval van Frankrijk overleven. Dat lukte en daardoor staat Jong Oranje in de halve finales van het Europees kampioenschap onder de 21.

Random Pics van de Dag #324

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Dubbelslag Pöstlberger in Dauphiné

De tweede etappe in het Critérium du Dauphiné is gewonnen door Lukas Pöstlberger. De Oostenrijker was in de rit van vandaag overgebleven uit een kopgroep en kwam alleen over de finish. Hij nam ook de leiding in het algemeen klassement over van Brent van Moer.

De etappe vandaag kende een aantal colletjes waarvan twee in de laatste zeven kilometer. Op de Côte de la forêt de Pourcheresse (7,1 km à 6,5 %), de voorlaatste klim, moest Van Moer lossen. In de jacht op Pöstlberger dunde het peloton steeds verder uit, maar de Oostenrijker bleef buiten bereik.

Net als gisteren won Colbrelli de sprint van het peloton. Valverde werd derde.

In het algemeen klassement heeft Pöstlberger twaalf seconden op Colbrelli en twintig tellen op Valverde. Beste Nederlander is Steven Kruijswijk op plek dertien.

Aldi kippen krijgen Beter Leven-ster

Aldi stapt in 2023 over op verse kip met minimaal één Beter Leven-ster. Dat heeft de supermarktketen vandaag laten weten aan Wakker Dier. Aldi is de vijfde supermarkt die deze stap zet. “Dit is geweldig nieuws. Al die kippen kunnen straks lekker naar buiten in een overdekte uitloop. Dat maakt een groot verschil,” zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier.

Radiospot
Aldi voegt zich hiermee bij Albert Heijn, Lidl, Jumbo en Plus, die al eerder beloofden over te stappen op kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Wakker Dier zet de vijf supermarkten die overstappen in het zonnetje met een radiospot. Hiermee geeft de dierenwelzijnsorganisatie ook een signaal af aan de overige supermarkten dat zij niet meer achter kunnen blijven.

Nog twaalf
Twaalf Nederlandse supermarkten hebben nog niet toegezegd het welzijn van hun kip te verbeteren. Al deze supermarkten – waaronder Coop, DekaMarkt, Dirk en Hoogvliet – zijn lid van de inkooporganisatie Superunie. Gezamenlijk hebben zij een marktaandeel van ongeveer twintig procent. Oostrik: “Een voordeel is dat deze inkooporganisatie nu gezamenlijk de beslissing kan maken om het leven van hun kip te verbeteren.”

Beter Leven-kip
Wakker Dier pleit al jaren voor een beter kippenleven. Kippen met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen.

Inspectie Onderwijs: tientallen meldingen van scholen die niet volledig open willen

De Inspectie van het Onderwijs heeft al tientallen meldingen binnen gekregen over middelbare scholen die deze of volgende week niet weer volledig open willen gaan. "Het merendeel komt van ouders die zich zorgen maken omdat de school van hun kind nog niet helemaal open wil”, zegt een woordvoerder van de inspectie. Die gaat in zulke gevallen eerst in gesprek met de schooldirectie. Zo meldt het AD.

Deze week mogen scholen weer iedere dag al hun leerlingen ontvangen. Vanaf volgende week maandag is dat verplicht.

Nautische boa's moeten 'wangedrag' in Scheveningen voorkomen en bestraffen

Tien nautische boa’s moeten het ‘wangedrag’ aan de Haagse kust gaan bestrijden. Deze zomer al treden ze in het havengebied en aan de kuststrook handhavend op tegen overlast op het water. Zo meldt het AD.

Ze gaan letten op o.a. het verbod op staandwantvissen en zwemmen in de haven. Tevens willen de boa's gaan voorkomen dat (kite)surfers elkaar in de weg zitten. 

Rutte gevaccineerd met Janssen!

Premier Ruttes (1967) vaccinatie tegen COVID-19 is een feit. Hij liet zich vanochtend prikken met het Janssen-vaccin en zette een foto van het moment op Twitter. ,,Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij'', schrijft Rutte bij de foto op Twitter.

COVID-19: 2134 nieuwe besmettingen en 2 doden, totaal 1.649.460 en 17.623

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2134 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.649.460 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 55 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 850 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 10 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 477 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.623 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Door klimaatverandering verdampt er meer water op aarde

Een onderzoeksteam schrijft in het tijdschrift Nature dat de verdamping op land sinds 2003 met tien procent is toegenomen. Dat is bijna twee keer zoveel als eerder werd aangenomen. Dat bewijzen de onderzoekers met de gegevens van aardobservatiesatellieten, die het zwaartekrachtsveld van de aarde meten.

Het onderzoeksteam benadrukt dat natuurlijke klimaatschommelingen ook de verdamping vergroten, bijvoorbeeld het fenomeen El Niño. Als je dergelijke effecten buiten beschouwing laat, blijft de opwarming van de aarde nog steeds de grootste factor die de toename van waterverdamping veroorzaakt. Hogere verdamping heeft een effect op de watercyclus van de planeet.

Actie tegen coronavaccins in centrum van Assen

Een groepje actievoerders trok zondagmiddag bekijks in het centrum van Assen. Ze protesteerden tegen de coronavaccins die volgens hen vergif zijn. Zo meldt het DvhN.

Dit tafereel heeft al in meer steden in Nederland plaatsgevonden. De actie wordt gehouden door ‘Guerilla Mask Force Nederland’, een actiegroep die via een ‘pop up slavenmars’ strijdt tegen het coronabeleid van de overheid, naar voorbeeld van Guerilla Mask Force Bern, waar de actie voor het eerst werd uitgevoerd.

Deze groep vreest dat bijvoorbeeld vaccinatie-tegenstanders hun rechten zullen worden ontnomen en dat daardoor een tweedeling ontstaat in de maatschappij ‘na corona’. En zij zien het vaccin als ‘vergif’, zoals ze ook lieten zien op een spandoek in Assen.

Het terraspubliek liet zich door de warm ingepakte actievoerders niet van de wijs brengen en genoot in korte mouwen van het mooie weer.

Vandaag is het Wereld Niet Roken Dag, aantal rokers neemt nog steeds toe

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er 1,1 miljard rokers zijn en dat een groeiend aantal jongeren verslaafd raakt. Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, vraagt om wereldwijde actie tegen de tabaksepidemie. Zo meldt TabakNee.

Hoewel het percentage rokers in veel landen, Nederland incluis, al jaren langzaam naar beneden gaat, neemt het totaal aantal rokers desondanks toe. Dat komt doordat de wereldbevolking sneller groeit dan het aantal rokers afneemt. In 1990 waren er 990 miljoen rokers en dat aantal blijkt in 2019 1,1 miljard te zijn geworden, een stijging van bijna 200 miljoen rokers.

Dat staat in het rapport: Spatial, temporal, and demographic patterns in prevalence of smoking tobacco use and attributable disease burden in 204 countries and territories, 1990–2019: a systematic analysis from the Global Burden of Disease Study 2019. Dit onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet en is gebaseerd op de informatie over het aantal rokers uit 204 landen. In 2019 gingen er ten gevolge van tabaksgebruik 200 miljoen gezonde levensjaren verloren en waren er bijna 8 miljoen doden te betreuren.

Groeiend aantal jonge verslaafden
De conclusie is dat een groeiend aantal jonge mensen verslaafd raakt aan roken. 89 procent van de jonge rokers is op 25-jarige leeftijd verslaafd, zo meldt RTL over het onderzoek. Tien landen zijn op dit moment goed voor tweederde van de rokers in de wereld: China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filipijnen.

In Nederland rookte in 1990 35,6 procent van de populatie. In 2020 was dat volgens het Trimbos-instituut gedaald naar 20,2 procent. Staatssecretaris Blokhuis probeert met het Nationaal Preventieakkoord dat aantal in 2040 naar minder dan 5 procent te krijgen, zodat er sprake is van een rookvrije generatie.

Onderzoekers adviseren in te grijpen
“Als er niet wordt ingegrepen, zal het dodental de komende decennia toenemen”, schrijven de onderzoekers in The Lancet. “Er is al in veel landen in alle wereldregio’s een substantiële vooruitgang geboekt in het terugdringen van de rookprevalentie, maar er blijft een groot gat liggen voor tabakspreventie. Landen hebben een duidelijke en urgente mogelijkheid om strenge, evidence based maatregelen in te voeren om de afname in de rookprevalentie te bevorderen.”

In Nederland zou enorme winst geboekt kunnen worden als het aantal verkooppunten drastisch wordt ingeperkt en de prijs ineens flink omhoog gaat.

Wereld Niet Roken Dag
Vandaag, 31 mei, Wereld Niet Roken Dag, roepen jongerenorganisaties van VVD, D66, GroenLinks, CDA, PvdA, CU, SGP en PvdD hun moederpartijen op strengere antirookmaatregelen te nemen als ze aan de macht komen: “Het nieuwe kabinet moet sneller in actie komen om te zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.”

Onlangs riepen vijftig gezondheidsorganisaties de formateur al op om strenger antirookbeleid mee te nemen in de formatie. Zij adviseren bijvoorbeeld ook om e-sigaretten net als gewone sigaretten te reguleren en rookstophulp toegankelijker te maken. Als Nederland daarmee doorpakt, lukt het om het aantal tabaksdoden terug te brengen en de volksgezondheid te bevorderen.

Nederlandse team wint Pokémon TCG Team Challenge-toernooi

Gisteren is de finale van de eerste Team Challenge toernooi van Pokémon TCG uitgezonden. Het Leidse team De Tafelridder versloeg team Mythos uit Brazilië.

Aan de kwalificatiewedstrijden en play-offs, die in de afgelopen zes maanden hebben plaatsgevonden, deden meer dan 552 teams uit 31 landen over de mee. Dankzij goed teamwork, een sterk kaartspel en strategisch spel won het Nederlandse team uit Leiden deze eerste Pokémon Team Challenge.

De Pokémon Team Challenge is een nieuw wereldwijd online evenement waarin lokale gamewinkels kwalificatietoernooien via Pokémon TCG Online organiseren. De winnaars van elk van deze individuele toernooien vormen een team van vier personen als vertegenwoordigers van hun winkel en strijden tegen andere teams op regionaal en wereldwijd niveau.

Pokemon Team Challenge- Finale (Foto: The Pokemon Company International)

Telefoonstoring legt treinverkeer plat

Door een landelijke storing aan een telefonie-systeem ligt in een groot deel van Nederland het treinverkeer stil. Door de storing kunnen seinen en wissels niet meer bediend worden. 

De NS doet een dringende oproep aan haar reizigers om reizen waar mogelijk uit te stellen. Op het moment dat er meer informatie beschikbaar is zal dit bericht worden bijgewerkt. 

Storing legt NS plat
Storing legt NS plat

Vier doden bij verkeersongeluk nabij Borger

Op zondagavond 30 mei vond er een ernstig verkeersongeval plaats op de N34 bij Borger waarbij vier personen om het leven kwamen.

Omstreeks 20:50 uur kreeg de politie melding van een ernstig verkeersongeval waarbij vijf voertuigen betrokken raakten. De weg was enige tijd afgesloten voor onderzoek. Bij dit ernstige verkeersomgeval raakten vijf personen gewond en kwamen vier personen om het leven; een 24-jarige man uit Dalen, een 69-jarige vrouw en een 72-jarige man uit Assen en een 48-jarige man uit Gramsbergen. Zij zaten in verschillende voertuigen. De gewonden zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Getuigenoproep
Het Team Verkeer van de politie doet onderzoek naar het verkeersongeval. Het onderzoeksteam doet een oproep aan iedereen die zondagavond iets heeft gezien of gehoord met betrekking tot dit verkeersongeval, ook dashcambeelden zijn welkom.

Nederlands vaccinatietempo op Europees gemiddelde

De vaccinatie van de Nederlandse bevolking tegen het coronavirus verloopt zo snel als het Europees gemiddelde. Dat valt op te maken uit cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Volgens de laatste gegevens die de instantie heeft verwerkt, heeft 44,1 procent van de EU-burgers inmiddels ten minste één beschermende prik gekregen. Nederland zat daar met 44,9 procent een fractie boven.

Op de ranglijst van de instantie staat Nederland op de tiende plaats van de 27 EU-landen. Daarbij moet worden aangetekend dat de percentages heel dicht bij elkaar liggen. Zo staat Cyprus met 49,1 procent al op de vierde plaats. Meer hierover op Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: een bijzonder grensgeval

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben het hier al een aantal keren gehad over bijzondere grensgevallen en bij het nutteloze feitje over Molenhoek attendeerde user ebke ons op een bijzonder grensgeval in het westen van het land. Het dorpje De Meije is een bijzonder geval, want waar het net als Molenhoek verdeeld is over twee provincies is het dorpje ook nog eens gesplitst over drie verschillende gemeentes.

Zo ligt het dorp zowel in de provincie Zuid-Holland als de provincie Utrecht. Daarnaast ligt De Meije dus ook nog eens in de gemeentes Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Nieuwkoop. Het gedeelte dat bij Woerden hoort, wordt Stichtse Meije of Zegveldse Meije genoemd.

De Meije (WikiCommons/Milliped)
De Meije (WikiCommons/Milliped)

Argentinië raakt organisatie Copa América twee weken voor start kwijt

De Copa América zal dit jaar toch niet worden gespeeld in Argentinië. Dat heeft de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL besloten, amper twee weken voor het toernooi in principe zou moeten beginnen.

In Argentinië neemt het aantal COVID-19-besmettingen in rap tempo toe, wat uiteraard zorgt voor een grote druk op de gezondheidszorg. De CONMEBOL zegt snel met meer informatie te komen, zoals bijvoorbeeld een alternatief gastland.

Colombia zou eerder als medeorganisator fungeren, maar dat ging vanwege de politieke onrust niet door. Volgens de bond zijn er meerdere andere landen met interesse om gastheer te zijn.

Osaka opent Roland Garros met winst en boete

Tennisster Naomi Osaka is Roland Garros met een zege begonnen. De als tweede geplaatste Japanse rekende met 6-4, 7-6 (4) af met de Roemeense Patricia Maria Tig.

Er heerst enige controverse rondom Osaka, die liet weten de persconferenties aan zich voorbij te laten gaan in verband met haar mentale gezondheid, een doorgaans ernstig ondergeschoven kindje in de sportwereld. Dat werd na ronde één alvast niet gewaardeerd: ze kreeg een boete van 15.000 dollar van de op hun teentjes getrapte organisatie.

De Wit-Russische Aryna Sabalenka (3) begon met een 6-4, 6-3 zege op de Kroatische qualifier Ana Konjuh, de Tsjechische Petra Kvitova (11) rekende na een stroef begon af met de Belgische qualifier Greet Minnen: 6-7 (3), 7-6 (5), 6-1.

Sabalenka's landgenote Viktoria Azarenka, als vijftiende geplaatst, rekende in ronde één af met de Russische Svetlana Kuznetsova, de winnares van 2009: 6-4, 2-6, 6-3.

Tennisser Van de Zandschulp verrast met winst op Roland Garros

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft op Roland Garros voor een kleine verrassing gezorgd. De 25-jarige Nederlandse qualifier stuurde in de eerste ronde de als negentiende geplaatste Pool Hubert Hurkacz naar huis.

Hurkacz, eerder dit jaar winnaar van het masterstoernooi in Miami, begon nog aardig, hoewel hij het niet makkelijk had: in de eerste twee sets gaf hij een break weg, maar wist hij de tiebreak uiteindelijk wel te winnen.

In set drie hield Van de Zandschulp met moeite zijn eerste servicegame, waarna hij Hurkacz twee keer brak. Dat deed hij in set vier gelijk al en in de vijfde set was een break in game één beslissend voor de mondiale nummer 154: 6-7 (5), 6-7 (4), 6-2, 6-2, 6-4.

De als vijfde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas, vorig jaar halvefinalist, opende na een wat stroeve start met winst op de Fransman Jeremy Chardy: 7-6 (6), 6-3, 6-1. Alexander Zverev (6) had het ook bepaald niet best aan het begin, maar zijn Duitse landgenoot Oscar Otte kon de stunt niet afmaken en zakte ver weg: 3-6, 3-6, 6-2, 6-2, 6-0.

Roberto Bautista Agut (11) begon met een 6-4, 6-4, 6-2 overwinning op zijn Spaanse landgenoot Mario Vilella Martinez, Pablo Carreño Busta (12) rekende met 6-3, 6-4, 6-3 af met de Slowaak Norbert Gombos.

Voor de nummer zestien van de plaatsingslijst, de Bulgaar Grigor Dimitrov, viel het doek al gelijk: hij won de eerste twee sets van de Amerikaan Marcos Giron en had meerdere matchpoints in set drie, maar een blessure sloeg toe. Giron won de set en op 0-3 in de vierde set gaf Dimitrov op.

Vooral toename jongeren in de bijstand

Eind maart 2021 telde Nederland 433.000 personen tot de AOW-gerechtigde leeftijd met een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn er bijna 12.000 meer dan een jaar eerder. Voor het vierde kwartaal op rij zijn er nu meer bijstandsontvangers dan een jaar eerder. De toename was in het eerste kwartaal van 2021 relatief het sterkst onder jongeren. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers. Bijstandsgerelateerde uitkeringen, zoals die op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), die in maart 2020 is gestart vanwege de coronacrisis, zijn niet meegeteld.

Vooral onder jongeren relatief meer bijstand
In elke onderscheiden leeftijdsgroep waren er eind maart 2021 meer bijstandsontvangers dan een jaar eerder. Onder jongeren tot 27 jaar was de toename relatief het grootst. Het aantal bijstandsgerechtigden in deze leeftijdsgroep was ruim 3.000 hoger dan een jaar eerder. Dit komt overeen met 9 procent. Zowel onder de 27- tot 45-jarigen als de 45-plussers kwam het relatieve verschil ten opzichte van een jaar eerder lager uit dan bij de jongeren. Bij de 27- tot 45-jarigen ging het om ruim 3 procent, bij de 45-plussers om iets meer dan 1 procent. In aantallen waren dat respectievelijk 5.000 en iets minder dan 3.000 bijstandsontvangers. Voor het derde kwartaal op rij zijn er in elke leeftijdsgroep meer bijstandsgerechtigden dan een jaar eerder.

Sterkere stijging onder personen met een migratieachtergrond
Ten opzichte van een jaar eerder waren er eind maart 2021 zowel meer bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond als met een migratieachtergrond. Bij degenen met een migratieachtergrond was de toename ten opzichte van een jaar eerder wel sterker. De jaar-op-jaarstijging onder de bijstandsgerechtigden met een westerse migratieachtergrond bedroeg ruim 3 procent, onder degenen met een niet-westerse migratieachtergrond 4 procent. In aantallen ging het om respectievelijk ruim 1.000 en bijna 9.000. Bij de bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond kwam de stijging uit op iets minder dan 1 procent, oftewel ruim 1.000 personen.

Meer instroom dan uitstroom
De verandering van het aantal bijstandsontvangers wordt bepaald door het verschil tussen de bijstandsinstroom en -uitstroom. De meest recente stroomcijfers hebben betrekking op het vierde kwartaal van 2020. In dat kwartaal stroomden ruim 27.000 personen tot de AOW-leeftijd de bijstand in en bijna 21.000 eruit. De uitstroom vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is hier niet meegeteld. In drie van de vier kwartalen van 2020 kwamen meer personen in de bijstand terecht dan er uitstroomden. Alleen in het derde kwartaal van 2020 had de uitstroom de overhand. De uitstroom in het derde kwartaal is doorgaans hoger dan in de andere kwartalen van een jaar.

Jeugdcriminaliteit daalt, maar niet alle vormen

De jeugdcriminaliteit onder minderjarigen en jongvolwassenen is in de periode 2015 tot 2021 vergeleken met de vijftien jaren daarvoor afgenomen. Zo was het aantal veroordeelde minderjarigen in 2019 vergeleken met 2015 met een derde gedaald naar 5 700. Wel laten een aantal vormen van criminaliteit de laatste jaren een stabilisatie of toename zien, waaronder ernstig geweld gepleegd door minderjarigen. Dat blijkt uit de Monitor Jeugdcriminaliteit, een rapport dat het WODC iedere twee à drie jaar in samenwerking met het CBS publiceert.
Bron: CBS, WODC

In de Monitor Jeugdcriminaliteit 2020 worden ontwikkelingen in de jeugdcriminaliteit gepleegd door minderjarigen (12 tot 18 jaar) en jongvolwassenen (18 tot 23 jaar) in de periode 2000 tot 2021 beschreven. De nadruk ligt hierbij op de jaren 2015 tot 2020.

Vergeleken met de jaren voor 2015 is de jeugdcriminaliteit in de periode 2015 tot 2020 onder de meeste bevolkingsgroepen, binnen de meeste buurten en voor de meeste typen delicten gedaald. Zo daalde het aantal door de politie geregistreerde minderjarige verdachten van 18 per duizend leeftijdsgenoten in 2015 naar 15 per duizend leeftijdsgenoten in 2019.

Het aandeel veroordeelde minderjarige daders nam in deze periode af van 7 naar 5 per duizend leeftijdsgenoten. Ook ligt het aandeel jongvolwassenen dat zelf aangeeft een delict te hebben gepleegd in 2020 lager dan in 2015.

Stagnatie daling jeugdcriminaliteit
De laatste jaren lijkt de daling van de jeugdcriminaliteit die rond 2007 is ingezet echter te stagneren. Zo week het aandeel minderjarigen dat zelf aangaf in het voorafgaande jaar een delict te hebben gepleegd in 2020 niet af van 2015 (37 procent). Ook was het aantal minderjarige verdachten per duizend leeftijdgenoten in 2019 vergeleken met een jaar eerder licht gegroeid (+5 procent), om in 2020 weer wat af te nemen (-9 procent).

Het is dan ook te vroeg om te concluderen of de algemene daling van de jeugdcriminaliteit sinds 2007 continueert, stagneert, of omslaat in een stijging.

Lichte toename ernstige jeugdcriminaliteit onder minderjarigen
De afgelopen jaren zijn enkele opvallende uitzonderingen op de ingezette dalingen te zien. Hoewel misdrijven gepleegd door minderjarigen door politie en justitie steeds vaker buiten het strafrecht worden afgehandeld, bijvoorbeeld door naar Halt te verwijzen voor een alternatieve straf, lijken de zaken die bij justitie overblijven wel ernstiger en complexer te worden. Zo is het aantal door justitie veroordeelde minderjarige daders van doodslag sinds 2016 met meer dan de helft gestegen naar 45 in 2019. Ook nam tegelijkertijd het aantal veroordeelde minderjarige daders van vermogensdelicten met geweld met 13 procent toe naar 604 in 2019.

Daarnaast was het aandeel minderjarigen en jongvolwassenen dat door de politie als verdachte van een wapenincident werd geregistreerd in 2020 respectievelijk 2 en 11 procent hoger dan het jaar ervoor. Ook het aantal daders van zware mishandeling bleef gelijk. Hoewel het hier absoluut gezien om kleine aantallen jeugdigen gaat binnen het zicht van justitie, betreft het wel ernstige misdrijven met een grote impact op slachtoffer en maatschappij.

FOK! Wat een weer: nog iets warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In het noorden en noordoosten komen eerst nog mist en lage bewolking voor. Deze lossen de komende uren op. Verder is het zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het Waddengebied tot 25°C plaatselijk in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige wind uit oost tot noordoost. In de middag wordt de wind aan de westkust noordelijk en mogelijk vrij krachtig.

In de nacht van maandag op dinsdag is het onbewolkt. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het zuidwesten tot 7°C plaatselijk in het oosten. De wind is oostelijk en zwak tot matig.

Dinsdag overdag is het zonnig en droog. De temperaturen lopen nog iets verder op met waarden van 19°C in het Waddengebied tot plaatselijk 26°C in het zuiden. Er staat een matige oostelijke wind. (Bron: KNMI)

Kroonvense Heide (Foto: Kroezel)
Prachtig weertje vandaag op de Kroonvense Heide bij Bladel. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Het is Wereld Niet-rokendag

Vandaag doen politieke jongerenorganisaties een gezamenlijke oproep aan de politiek: het nieuwe kabinet moet sneller in actie komen om te zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

Nog steeds sterven 55 mensen per dag aan de gevolgen van roken. En elke week beginnen honderden kinderen met roken. Dit is onacceptabel vinden de politieke jongerenorganisaties. De maatregelen in het Preventieakkoord moeten volgens hen sneller en concreter.

De oproepvideo is gemaakt door Hilde Wendel van de JOVD (VVD), Léonie Janssen van Jonge Democraten (D66), Sander van der Goes van DWARS (GroenLinks), Tom Scheepstra van CDJA (CDA), Lotte Demarteau van Jonge Socialisten (PvdA), Bina Chirino van PerspectieF (CU), Leander Tramper van SGPJ (SGP) en Ilse Oldenburg van PINK! (PvdD). Zij delen deze maandag via social media.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.