FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 september 2020

Uitslag Fortuna Sittard - sc Heerenveen

sc Heerenveen heeft ook de tweede wedstrijd in de eredivisie gewonnen. Onder aanvoering van spelmaker Joey Veerman én afmaker Henk Veerman won Heerenveen bij Fortuna Sittard: 1-3.

sc Heerenveen liep in de eerste helft al uit naar een 0-3 voorsprong. Na voorbereidend werk van Veerman en Veerman maakte Oliver Batista Meier na een kwartier spelen de openingstreffer. Joey Veerman maakte vanaf de penaltystip de 0-2 en niet veel later maakte Henk Veerman een prachtige 0-3.

In de tweede helft viel Heerenveen terug in de tweede helft en kreeg Fortuna meerdere kansen, maar pas halverwege de tweede helft maakte Sebastian Polter via een kopbal de 1-3 en daar zou het ook bij blijven, waardoor Heerenveen zes punten heeft uit twee wedstrijden, terwijl Fortuna voorlopig op nul punten blijft staan na twee wedstrijden.

Fortuna Sittard

1 - 3

sc Heerenveen

 73' Polter    15' Batista Meier
 29' J. Veerman (pen)
 34' H. Veerman
 
 Gele kaart: R.Janssen, Ninaj,Cox,Flemming, (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: N.N.B
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Rota
Ninaj
R.Janssen
Cox
Rienstra (Tekie/46)
Seuntjens
Smeets
Flemming
Polter
Hansson (Semedo/46)
  Mulder
Floranus
v.Hecke
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo
Batista Meier (Hajal/69)
J.Veerman
v.Bergen
H.Veerman
v.d.Heide (Driouech/ 90 1)

Van der Mark 4e in World Superbikes-race Barcelona

Voor het eerst in de geschiedenis van de World Superbikes is het kampioenschap neergestreken op het Catalaanse circuit van Barcelona. Daar werd zaterdag de eerste race verreden, zondag volgen de superpolerace en de tweede reguliere race.

Met Jonathan Rea weer eens op poleposition en Toprak Razgatlioglu en Alvaro Bautista ernaast ging de race van start. Vanaf plek vijf raakte Michael van der Mark in de clinch met teamgenoot Razgatlioglu, die flink terugviel.

Rea pakte de leiding, voor de van plek zes vertrokken Michael Ruben Rinaldi, Scott Redding, Van der Mark, Tom Sykes en Razgatlioglu. Bautista kwam na zijn matige start ook weer wat naar voren en ging na acht ronden langs Van der Mark naar plek vier.

Redding nam plek twee terug van Rinaldi, maar zijn kampioenschapsrivaal Rea had ondertussen al een gaatje geslagen. Van der Mark zag een paar ronden later Davies langszij komen, waarna hij Bautista weer met succes aan wist te vallen.

Rinaldi kreeg het in de slotronden bijzonder zwaar: hij moest Redding laten gaan, zag Davies langszij komen en werd ook gepasseerd door Van der Mark. Rea reed onbedreigd naar zijn zoveelste zege, voor Redding en Davies, met Van der Mark op plek vier.

Man mishandeld en beroofd door drie mannen

Op vrijdagavond 18 september rond 23.40 uur werd in Den Haag een man slachtoffer van mishandeling en beroving. De man, die nietsvermoedend bij zijn auto stond, werd door drie mannen mishandeld en met een wapen op zijn hoofd geslagen.

Het slachtoffer raakte korte tijd buiten bewustzijn en hield aan de mishandeling lichte verwondingen over. De daders maakten een aantal goederen buit en sloegen daarna rennend op de vlucht in de richting van de Dierenselaan.

Signalement
Agenten startten een onderzoek maar de verdachten werden niet gevonden. Wij zijn op zoek naar drie mannen waarvan het volgende signalement bekend is.

Persoon 1
- donker getint uiterlijk
- In het zwart gekleed

Persoon 2
- donker getint uiterlijk
- Witte pet
- Zwarte bodywarmer
- Wit T-shirt
- Had het wapen in zijn bezit

Persoon 3
- Licht getint uiterlijk
- In het zwart gekleed

De verdachten worden geschat tussen de 30 en 35 jaar oud.

Getuigen
De politie komt graag in contact met getuigen. Heb jij wat gezien of gehoord? Geef je tip(s) dan door via 0900 8844. Wil je liever anoniem een tip doorgeven? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000

Uitslag PSV - FC Emmen

PSV heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. Thuis tegen FC Emmen maakte Maxi Romero in de laatste minuut van de wedstrijd een blunder van doelman Yvon Mvogo goed met een rake kopbal. PSV won met 2-1 van FC Emmen.

PSV overtuigde niet in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. In de 21ste minuut kwam de Eindhovense ploeg op 1-0 door Noni Madueke na een goede aanval. PSV kon niet doordrukken, maar FC Emmen maakte weinig aanspraak op de gelijkmaker.

Toch kwam de uitploeg in de 83ste minuut op gelijk hoogte, maar dat was te danken aan PSV-keeper Yvon Mvogo. De nieuwe doelman, ging vorige week ook al in de fout tegen FC Groningen, liet een terugspeelbal van Philipp Max in het eigen doel rollen. Toch wist PSV alsnog de winst te pakken nadat Maxi Romero in de laatste minuut de 2-1 binnenkopte na een assist van Max, die ook al bij de eerste goal de assist gaf.

PSV

2 - 1

FC Emmen

 21' Madueke
 90+4' Romero
   83' Mvogo (eigen doelpunt)
 
 Gele kaart: , Cavlan,Laursen, A.Jansen, (FC Emmen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max
Ihattaren (Bruma/62)
Thomas
Rosario
Gakpo (Romero/89)
Madueke (Mauro Júnior/61)
Malen
  Telgenkamp
Bijl
Veendorp
Araujo (Granecný/82)
Cavlan (Bakker/ 81)
Chacón
Pena (Payne/89)
Tibbling
Laursen
Kolar (A.Jansen/81)
De Vos (Caciano/80)

Spectaculaire MotoE-race Misano in slotronde beslist

De eerste van twee MotoE-races op het circuit van Misano, rijdend in het bijprogramma van de Grand Prix van Emilia Romagna, heeft weer uitstekend racen opgeleverd. In de elektrische klasse werd het wederom pas in de laatste ronde beslist.

Jordi Torres vertrok voor het eerst vanaf poleposition, Matteo Ferrari en kampioenschapsleider Dominique Aergerter startten naast hem op de eerste rij. Ferrari pakte bij de start de leiding, in het middenveld ging het ondertussen fout: Lukas Tulovic ging hard onderuit en werd ook nog eens aangereden, maar de Duitser kroop gelukkig wel weg.

Xavier Simeon reed op de vierde plek en zag Eric Granado een aanval plaatsen, maar iets te enthousiast: Granado schoof onderuit en kegelde Simeon ook naar de grond. Ferrari, Torres en Aegerter sloegen ondertussen een gat naar de rest, alleen Mattia Casadei kon een beetje volgen.

Bij het ingaan van de slotronde pakte Aegerter de tweede plek over van Torres en niet veel later ging de Zwitser zelfs voorbij Ferrari naar de leiding. Die stond hij niet meer af en Aegerter pakte zijn tweede zege, voor Ferrari en Torres. Die laatste twee plekken werden nog omgewisseld, want Ferrari was buiten de baan gekomen en kreeg één positie straf.

Uitslag Vitesse - Sparta Rotterdam

Vitesse is na twee wedstrijden nog ongeslagen. In eigen huis werd zaterdagavond Sparta Rotterdam met 2-0 verslagen.

De score werd in de 27e minuut geopend door Oussama Tannane. De 26-jarige aanvaller schoot de bal vanaf dertig meter in het doel. Even later was Lennart Thy dicht bij de gelijkmaker maar de Duitser schoot net naast. In de slotfase van de eerste helft kreeg Sparta-verdediger Michaël Heylen zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Na de rust was de thuisclub duidelijk de bovenliggende partij, al bleef de 2-0 lang uit. Een kleine tien minuten voor tijd kwam de verlossing voor de Arnhemmers. Uit een rebound bepaalde Armando Broja de eindstand.

Vitesse

2 - 0

Sparta Rotterdam

 27' Tannane
 82' Broja
   
 
 Gele kaart: Darfalou, Hajek, (Vitesse), Harroui, Pinto, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: , Heylen (42/2xg) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 4.914
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer
Hajek
Wittek
Bero
Bruns (Touré/88)
Tannane
Openda (Huisman/90+2)
Darfalou (Broja/66)
  v. Leer
Fortes
Vriends
Beugelsdijk
Heylen
Pinto
Harroui (Meijers/75)
Auassar (Mijnans/88)
Smeets (Gravenberch/75)
Thy (Emegha/64)
Rayhi

DJMO loopt 43 kilometer voor Pink Ribbon

Vandaag en morgen vindt de Dam tot Dam wandeltocht thuiseditie plaats. Uw eigen redacteur DJMO besloot om zich in te schrijven voor de langste afstand, namelijk 42 kilometer, en er een sponsorloop voor Pink Ribbon aan vast te koppelen. De reden? Heel simpel: ruim 15 jaar geleden ben ik mijn vader verloren aan keelkanker, een aantal jaar later volgde mijn tante aan longkanker, en afgelopen week heb ik te horen gekregen dat een oom van me op sterven na dood is door de gevolgen van eveneens longkanker. Dat ik vandaag voor Pink Ribbon loop is omdat ik hoop zelf nooit met borstkanker te maken krijgen. 

Ik loop vandaag van mijn voordeur in Alkmaar via Heiloo, Uitgeest, Krommenie, Wormerveer en Zaandam naar Café de Poort in Amsterdam. Jullie kunnen me live volgen via deze link. In de loop van de dag zal ik dit bericht (laten) updaten met foto's en verhalen hoe het gaat. Uiteraard staat dit bericht niet voor niets op de Frontpage: ik hoop door wat meer aandacht mijn streefbedrag van 500 euro voor Pink Ribbon bij elkaar te lopen. Op het moment van schrijven staat de teller op 160 euro. 

Cafe De Poort heeft toen ze van mijn actie hoorden, een donatie van maar liefst vijftig euro gedaan en een toffe FOK!ker heeft reeds toegezegd 3 euro per gelopen kilometer te doneren. Dat is na 43 kilomter lopen dus 129 euro . Ook andere toffe FOK!kers (Jacquelinehasselbaink, Justin_Case, Jippie, Stephan5, BasOne en interpretatie) hebben reeds een donatie gedaan.  Ik maak de kilometers, helpen jullie me mee het streefbedrag te halen? Doneren kan hier! 

Update van een half uurtje geleden (10:12):
De eerste vijftien kilometer zitten erop. Nergens last van. Begint lekker weer te worden. Inmiddels staat de teller op 170 euro dankzij toffe collega heywoodu nog dik dertig km te gaan!

Best nog wel een eindje
Best nog wel een eindje

Update 12:42 uur:
Inmiddels zit ik bijna op 25 km. Dankzij een lieve FOK!ker die me onderweg opwachtte ben ik voorzien van ijskoud water en een heerlijke lunch onderweg en dankzij nog meer toffe users en collega"s (49R, Nieuwschierig, Anakha en nog wat anonieme mensen) staat de teller inmiddels op 250 euro! 

Lunch!
Lunch!

Update 14:30 uur:
Inmiddels de dertig km gepasseerd. Nog steeds nergens last van, al is het best warm aan het worden. En met dank aan toffe FOK!kers Asschen_sukar, harry64 en nog een paar anonieme users staat de teller op 310 euro . Nog een kleine twaalf km te gaan... 

Update 21:10 uur:
Inmiddels ben ik gefinished. Ik arriveerde om vijf voor zes bij (de buren van) Cafe de Poort, waar ik werd opgewacht door een heus welkomstcomité die een bos bloemen voor me hadden meegenomen .

Sinds de vorige update hebben de toffe users NoWayInHell, RobertJamesKasparov, Olaf_l een donatie gedaan en heeft Supertoffe user Rob  zijn belofte inmiddels ook al nagekomen waardoor ik mijn streefbedrag van vijfhonderd euro gehaald heb

Bedankt iedereen voor de steun onderweg.

Dam tot Dam wandeltocht thuiseditie  (Foto: FOK!/ToT )
Dam tot Dam wandeltocht thuiseditie (Foto: FOK!/ToT )

Jongelingen spelen hoofdrol bij winnend Borussia Dortmund

Borussia Dortmund heeft zaterdagavond met 3-0 gewonnen van Borussia Mönchengladbach. Het openingsdoelpunt werd gescoord door de pas 17-jarige Giovanni Reyna. De assist was van de eveneens 17-jarige Jude Bellingham. Vlak na rust werd Reyna neergehaald in het strafschopgebied. Vanaf elf meter schoot Erling Braut Håland raak. De Noor scoorde ook het derde doelpunt.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag
1. FC Köln - 1899 Hoffenheim 2-3
Eintracht Frankfurt - Arminia Bielefeld 1-1
Union Berlin - FC Augsburg 1-3
VfB Stuttgart - SC Freiburg 2-3
Werder Bremen - Hertha BSC 1-4
Borussia Dortmund - Borussia Mönchengladbach 3-0

Van de Beek scoort bij debuut voor Manchester United

Donny van de Beek heeft meteen gescoord bij zijn debuut voor Manchester United in de Premier League. In de wedstrijd tegen Crystal Palace kwam de ex-Ajacied halverwege de tweede helft in het veld en tien minuten later scoorde hij van dichtbij in de verre hoek. Ondanks het doelpunt verloor Manchester United met 1-3.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Everton - West Bromwich Albion 5-2
Leeds United - Fulham 4-3
Manchester United - Crystal Palace 1-3
Arsenal - West Ham United 21.00u

Bagnaia pakt eerste MotoGP-pole, maar toch niet

De Grand Prix van Emilia Romagna in de MotoGP gaat zondag van start met Maverick Viñales op poleposition. De Spaanse Yamaha-coureur reed tijdens de kwalificatie het snelste legale rondje van iedereen.

Francesco Bagnaia liet op zijn Pramac Ducati een dijk van een tijd noteren en dook als enige onder de 1:31 minuten, maar die werd hem afgenomen en dus ging Viñales er met pole vandoor. Bagnaia's teamgenoot Jack Miller (+0,076) en Yamaha-rijder Fabio Quartararo (+0,145) completeren de eerste startrij.

Op de tweede startrij zien we de KTM's van Pol Espargaro (+0,231) en Brad Binder (+0,312), met Bagnaia (+0,236) tussen hen in. Valentino Rossi, Franco Morbidelli en Danilo Petrucci vormen de derde startrij, kampioenschapsleider Andrea Dovizioso staat met zijn Ducati op de tiende plek.

Luca Marini was de beste in de Moto2-kwalificatie, hoewel het erg weinig scheelde: SKY Racing Team VR46-teamgenoot Marco Bezzecchi was slechts 0,036 seconden langzamer. Xavi Vierge ging onderuit, maar met 0,348 seconden achterstand pakte hij wel de derde startplek.

In de Moto3 was er een derde poleposition van het jaar en uit de carrière van Raul Fernandez. Het zat dicht bij elkaar: de Spanjaard was 0,088 seconden sneller dan Tony Arbolino, die op zijn beurt maar vier duizendsten rapper was dan Andrea Migno. Kampioenschapsleider Albert Arenas, Celestino Vietti en Romano Fenati beginnen vanaf de tweede rij.

Roglic: "Alles gegeven maar het was niet genoeg"

De Sloveen Primoz Roglic is logischerwijs enorm teleurgesteld dat niet hij maar zijn landgenoot Tadej Pogacar de Tour gaat winnen.

Roglic verstopte zich na afloop van vandaag niet achter excuses. "Ik heb echt alles gegeven. Het was niet genoeg," aldus de renner van Jumbo-Visma die zei dat hij aan de wattages onderweg al zag dat het misschien niet genoeg zou zijn. "Toch ben ik erin blijven geloven. En in paniek ben ik ook niet geraakt. Pas kort voor de meet wist ik dat ik verloren had."

Direct na afloop van de tijdrit liep Roglic naar zijn landgenoot toe om hem te feliciteren. "Ik zei chapeau tegen hem. En dat hij het echt verdiend had om hier te winnen".

Nieuwe aanslag op Amerikaanse agenten

Nadat eerder deze week twee agenten zonder aanleiding werden neergeschoten, zijn donderdag weer twee agenten slachtoffer geworden van een aanslag. Het huis van het agentenkoppel werd onder vuur genomen op het moment dat zij, met hun pasgeboren baby, thuis waren. Niemand raakte gewond.

Zes kogels raasden door hun huis in Camden, New Jersey. De agent die zich identificeert als een persoon met een baarmoeder had net een baby gekregen en beiden waren thuis met ouderschapsverlof. 

Lees ook: Amerikaanse agenten zonder enige aanleiding neergeschoten

Onderzoekers hebben nog geen motief boven water weten te krijgen, maar volgens hen is het algemeen bekend dat in dat huis twee agenten wonen. Politie-commissaris Joseph Wysocki maakte in een verklaring kort een link met de vergrote mate van agressie die agenten na de dood van George Floyd over zich heen krijgen.

"Het is geen makkelijke zomer geweest", aldus Wysocki. De FBI heeft de verdachte auto waarin de drie verdachten rondreden inmiddels gevonden. 

Dumoulin : "Pogacar was van een ander niveau"

Tom Dumoulin werd vandaag tweede in de tijdrit in de Tour de France en steeg naar de zevende plek in het algemeen klassement. De Limburger zag echter tot zijn verbijstering ploegmaat Primoz Roglic de gele trui verliezen aan Tadej Pogacar.

"Pogacar was veel te sterk. Hij was van een ander niveau dan de rest. We voelden ons goed, Primoz had zelfvertrouwen. Het was ook niet zo dat hij een slechte tijdrit reed, misschien niet zijn beste, maar het was nog steeds goed. Pogacar had echter een truc spéciale," aldus Dumoulin.

Over zijn tweede plaats zei Dumoulin nog: "Ik ben niet bezig met mijn eigen prestatie. Ik ben teleurgesteld dat we de Tour verliezen."

Ellen van Dijk rijdt tijdrit WK

Ellen van Dijk is door bondscoach Loes Gunnewijk aangewezen als vervangster van Annemiek van Vleuten voor de tijdrit volgende week tijdens het WK in Imola.

Van Dijk zal samen met Anna van der Breggen, die vandaag de Giro Rosa won, starten op de tijdrit. Van Dijk was overigens al geselecteerd voor de wegwedstrijd.

Of Gunnewijk ook een vervangster voor Van Vleuten voor de wegwedstrijd oproept is nog onbekend.

Vrouwenmarsen tegen Loekasjenko, honderden arrestaties in Wit-Rusland

In Wit-Rusland hebben protestmarsen door vrouwen tegen president Loekasjenko al geleid tot ruim 250 arrestaties in de hoofdstad Minsk. De politie had al eerder aangegeven geen toestemming te geven voor deze aangekondigde protestmarsen.

Ook in andere steden werden vredelievende protestmarsen gelopen. Veel deelnemers aan de zogenaamde "Mars van de Vrouwelijke Solidariteit" droegen de wit-rode vlaggen van de oppositie of openden wit-rode paraplu's, de kleuren van de vroegere vlag van Wit-Rusland. Ze eisen nieuwe verkiezingen, de vrijlating van politieke gevangenen en de strafrechterlijke vervolging van het politiegeweld in Wit-Rusland.

Het staatshoofd Loekasjenko, die al 26 jaar aan het hoofd staat in Wit-Rusland , wordt sinds begin augustus met protesten geconfronteerd. De oppositie beschuldigt hem van fraude bij de presidentsverkiezingen van 9 augustus en eist zijn ontslag. De EU erkent deze verkiezingen niet. Daarentegen ontvangt Loekasjenko volop steun van Moskou. Sinds ongeveer een week draagt hij de politie op om geweld te gebruiken tegen de demonstranten.



Uitslag AZ - PEC Zwolle

AZ heeft in de eerste wedstrijd van het seizoen meteen puntverlies opgelopen. In eigen huis kwam de ploeg van trainer Arne Slot tegen PEC Zwolle niet verder dan 1-1.

AZ ontsnapte al vroeg in de wedstrijd aan een strafschop. Dean Huiberts werd op de rand van het strafschopgebied door Fredrik Midtsjö neergehaald, waarna scheidsrechter Serdar Gözübüyük de bal op de stip legde. Door ingrijpen van de VAR werd een vrije trap toegekend in plaats van een strafschop. Thomas Lam trapte de bal vervolgens in de muur.

Na ruim een kwartier spelen kreeg AZ-aanvaller Calvin Stengs, opnieuw na raadpleging van de VAR, een directe rode kaart voor een overtreding op Kenneth Paal.

In de slotfase van de eerste helft was Albert Gudmundsson namens AZ dicht bij het openingsdoelpunt maar de bal ging tegen de paal. Vlak daarna was het wel raak aan de andere kant. Clint Leemans was met een afstandsschot trefzeker.

Na rust was AZ een stuk gevaarlijker. Opnieuw was Gudmundsson dicht bij een doelpunt maar dit keer stond doelman Michael Zetterer in de weg. Myron Boadu scoorde even later wel de gelijkmaker.

In de slotfase kwam ook PEC met tien man op het veld te staan nadat Lam een tweede gele kaart gekregen had voor natrappen.

AZ

1 - 1

PEC Zwolle

 68' Boadu    38' Leemans
 
 Gele kaart: , v. Duinen, Huiberts, v. Polen, Nakayama, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: Stengs (17) (AZ), Lam (83/2xg) (PEC Zwolle)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 3.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Letschert
Hatzidiakos (Druijf/69)
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners
Stengs
Boadu
Gudmundsson (Reijnders/63)
  Zetterer
v. Wermeskerken
Kersten
v. Polen
Paal
Huiberts (Nakayama/76)
Lam
Drost (Pherai/76)
Leemans (Reijnders/58)
Ghoochannejhad (Saymak/59)
v. Duinen

Pogacar: "Ik droomde om de Tour te rijden en nu win ik"

Tadej Pogacar won vandaag de rijdrit in de eennalaatste etappe van de Tour de France en boog de achterstand op Primoz Roglic om in een voorsprong waardoor hij de Tour de France wint.

De Sloveen moest na afloop echt naar woorden zoeken. "Ik weet niet wat ik nu moet zeggen. Ik droomde er gewoon van om de Tour te rijden, maar nu win ik die zowaar. Het was de droom van de ploeg voor de start van deze Tour om de gele trui te pakken vlak voor de slotdag. En die droom wordt nu werkelijkheid. Ongelooflijk!" zo zei Pogacar die maandag 22 wordt.

Overigens wist Pogacar onderweg niet dat hij aan het uitlopen was op zijn landgenoot. "Ik kon de verschillen niet horen, want door het geschreeuw van al die fans hoorde ik de radio niet."

Pool richtte nep-bank op om zwart geld uit Oost-Europa wit te wassen

De verkoop van niet bestaande vliegtuigen of chartervluchten. De oprichting van een nep-bank en daarmee miljoenen ophalen. Volgens het OM draaide een 32-jarige Pool er zijn hand niet voor om. Vandaag stond hij voor de Haagse rechtbank en hoorde hij vijf jaar cel tegen zich eisen.

De verdachte was bezig zich in Nederland te vestigen. Hij had voor een jaar een kapitale villa aan het water in Zwammerdam gehuurd en vooruit betaald. Maar toen hij zich wilde inschrijven bij de gemeente Alphen aan den Rijn liep het mis. De baliemedewerkster had een cursus vervalste identiteitspapieren gevolgd en herkende zijn Litouwse paspoort als namaak.

De man werd ter plekke aangehouden. Hij bleek ook nog een vervalst Italiaans rijbewijs en een vervalste Litouwse identiteitskaart bij zich te hebben. De politiemensen besloten daarop om een kijkje te nemen in zijn villa. Daar troffen zij verschillende stempels aan voor het namaken van documenten, allerlei vervalste papieren en promotiemateriaal van een onbekende vliegtuigmaatschappij.

Accountmanagers
Verder onderzoek leerde dat de huur van 62.000 euro door hem betaald was vanaf een Tsjechische rekening van Custos Trust Sro. In Nederland had hij inmiddels als filiaal Custos Trust BV opgericht in Amsterdam. Wie contact opnam met een van de vele accountmanagers van deze ‘bank’, kwam per e-mail of telefoon vermoedelijk altijd bij verdachte zelf uit.

Op de Tsjechische rekening hadden de Tsjechische autoriteiten kort beslag gelegd omdat zij de herkomst van de 4,1 miljoen die hierop stond, niet vertrouwden. En terecht. Want Custos wierf klanten met teksten als: “All wealth that is handled by Custos is protected and kept secret from government and tax agencies of all sorts”. Op verzoek van Nederland werd er opnieuw beslag gelegd op de rekening.

Photoshop
Inmiddels bleek de onbekende vliegtuigmaatschappij niet te bestaan. Het promotiemateriaal en ook de filmpjes waren nep. Waarschijnlijk heeft de verdachte - technisch knap - zijn eigen logo op bestaande filmpjes van echte vliegtuigmaatschappijen ge-photoshopt. Uiteraard werden de geboekte chartervluchten per privéjet nooit geleverd. Een Nederlands slachtoffer heeft hiervan ook aangifte gedaan.

De speurtocht naar de herkomst van de 4,1 miljoen bracht een bijna onuitwarbare kluwen van tussenpersonen, brievenbusfirma’s en agentschappen aan het licht in Tsjechië, Cyprus, Ierland en Liechtenstein. Uiteindelijk bleek 4 miljoen te kunnen worden teruggebracht op de Slowaakse eigenaar van een beveiligingsbedrijf. Het gaat om een onderneming die uitgebreid in het nieuws is geweest omdat de vermoorde journalist Kuciak er onderzoek naar deed. De eigenaar heeft zich ook als benadeelde partij gesteld in dit proces. Wat het OM betreft gaat het hier om zwart geld en dienen de tegoeden van de Tsjechische rekening verbeurd verklaard te worden. Hetzelfde geldt voor de Range Rover Velar waarin de verdachte rondreed.

Filmisch
Volgens de officier van justitie heeft de 32-jarige Pool zich schuldig gemaakt aan witwassen, het bezit van valse reisdocumenten, oplichting en verboden wapenbezit. In de Zwammerdamse villa is ook een veerdrukwapen gevonden.

“Een nep-vliegtuigmaatschappij, nep-contracten, een nep-bank met nep medewerkers, een nep-identiteit. Het kan filmisch overkomen”, sprak de officier op zitting. “Maar verdachte schepte nadrukkelijk een faciliteit waar crimineel geld anoniem kon worden gestald. Klanten, notarissen, banken en beslagrechters heeft hij daarbij vakkundig om de tuin geleid. En hij stuurde de Nederlandse justitie doelbewust op een ghost-hunt naar waarschijnlijk niet bestaande getuigen. In de hoop dat van uitstel afstel zou komen. Ik acht een celstraf van vijf jaar passend en geboden.”

De uitspraak is over twee weken. Na het uitzitten van zijn Nederlandse straf zal de man worden overgedragen aan Polen waar hij wordt gezocht voor het verkopen van niet bestaande Cessna’s.

Hirschi meest strijdlustige renner Tour

De jury van de Tour de France heeft Marc Hirschi de prijs voor de  meest strijdlustige renner deze Tour gegeven. De renner van Sunweb won een etappe en was in veel aanvalspogingen betrokken.

In de tweede etappe werd de jonge Zwitser net geklopt door Julian Alaphilippe. In de negende etappe reed Hirschi lang op kop, maar in het zicht van de haven werd hij gegrepen door de groep met favorieten. Voor Hirschi was driemaal inderdaad scheepsrecht want hij won de etappe naar Sarran Corrèze wel.

Daarna probeerde de 22-jarige Zwitser het nog een paar maal. Deze Tour reed Hirschi driemaal rond met het rode rugnummer wat de prijs is voor de strijdlustigste renner van de etappe ervoor.

Burgerarrestatie dader (14) beroving van jongen (14) Den Haag

Vrijdagavond 18 september werd een 14-jarige jongen slachtoffer van een beroving. Dit gebeurde rond 19.30 uur in de buurt van tramhalte Het Kleine Loo in Den Haag. Het slachtoffer was samen met een vriend aan het fietsen. Onderweg merkte hij dat een groep jongens vanaf winkelcentrum Mariahoeve achter hun aanfietsten.

In de buurt van tramhalte Het kleine Loo werden de twee vrienden door de groep jongens geroepen. Het tweetal stopte met fietsen en de groep van vijf jongens kwam bij hun staan. Een discussie volgde en het slachtoffer moest zijn telefoon laten zien. Eén van de jongens trok de telefoon uit  zijn hand en een andere jongen doofde zijn sigaret uit op het bovenbeen van het slachtoffer. Daarna vertrok de groep op de fiets in de richting van de Theresiastraat.

Eén aanhouding door de hulp van een getuige
Een getuige die het voorval zag gebeuren schoot het slachtoffer en zijn vriend te hulp. Er volgde een korte achtervolging met de auto van de getuige. In de Theresiastraat werd de groep tot stilstand gebracht. De getuige heeft de groep aangesproken en wist één van de verdachten aan te houden en direct over te dragen aan de politie. De andere verdachten zijn gevlucht.

De aangehouden verdachte is een 14-jarige jongen uit Den Haag. Hij zit op dit moment nog vast op het politiebureau voor onderzoek.

Signalement
Alle jongens uit de groep waren donker gekleed en donker getint. Zij worden rond de 14 /15 jaar oud geschat.

  • De verdachte die een sigaret uitdrukte op het been van het slachtoffer viel op omdat hij wat langer was. Hij heeft zwarte krullen en een donker getinte huidskleur.
  • Een andere verdachte was wat kleiner en viel op omdat hij  een mondkapje met een turqoise kleur droeg. Hij heeft zwarte zwarte lange krullen en een donker getinte huidskleur.

Getuigen
De politie komt graag in contact met mensen die getuige zijn geweest van dit voorval of hen die meer informatie kunnen verstrekken, dit kan via telefoonnummer 0900 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.

Mag u als burger een verdachte aanhouden?
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.

  • De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.
  • De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.
  • Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook voor een aanhouding door burgers.

Roglic verliest geel in tijdrit, Pogacar wint Tour

Tadej Pogacar zal morgen worden gehuldigd als de winnaar van de Tour de France van dit jaar. In de een-na-laatste etappe, een tijdrit van 36 kilometer van Lure naar La Planche des Belles Filles, maakte de 21-jarige Sloveen de 57 seconden die hij, voorafgaand aan vandaag, achterstond op Primoz Roglic meer dan goed. Hij won de tijdrit in een tijd van 55 minuten en 55 seconden. Roglic kwam niet verder dan 57,51 waarmee hij vijfde werd. Overigens heeft Roglic ook de witte trui en de bergtrui gewonnen.

Remi Cavagna, de Frans kampioen tijdrijden, had met 57 minuten en 54 seconden lang de beste tijd en was ook in alle tussenpunten het snelste. Veel renners beten zich dan ook stuk op die tijd.

In de strijd tussen Roglic en Pogacar was het Pogacar die bij het eerste meetpunt dertien tellen sneller was. Pogacar bouwde die voorsprong wat op en bij het tweede tussenpunt waren er nog maar 21 seconden over van de voorsprong van Roglic in het algemeen klassement. De laatste vijf kilometer zouden dus spannend worden. Pogacar bleef harder rijden dan zijn landgenoot en 4 kilometer voor de meet had Pogacar alle 57 seconden goedgemaakt. Roglic probeerde alles maar moest lijdzaam toezien dat zijn landgenoot veel sneller was.

Richie Porte steeg naar de derde plek in het eindklassement doordat Mikel Lopez een slechte tijrit reed.

Derde eindzege Van der Breggen in Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft voor de derde keer de eindzege in de Giro Rosa gewonnen. De Nederlandse won het eindklassement voor de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De ritwinst in de slotetappe ging naar het Franse talent Évita Muzic.

Anna van der Breggen nam vrijdag de roze leiderstrui over van Katarzyna Niewiadoma, die na de zevende etappe de leiderstrui mocht dragen nadat Annemiek van Vleuten hard ten val en haar pols brak. In de slotrit kwam de leiderstrui van de Nederlands kampioene niet meer in gevaar.

In de negende en laatste etappe moesten de rensters vier plaatselijke ronden van zo'n dertig kilometer afleggen, met daarin twee klimmetjes. De winst in de etappe werd niet uitgemaakt door rensters van het klassement, maar kreeg een grote groep de ruimte van het peloton, met daarbij onder meer Ellen van Dijk en Sabrina Stultiens.

Stultjens probeerde het in de laatste kilometers samen met de Cubaanse Arlenis Sierra, maar de twee werden teruggepakt. Op de oplopende finishstrook bleek de Française Évita Muzic de sterkste en boekte haar eerste overwinning bij de profs.

Frijns overtuigend naar derde DTM-zege op Nürburgring

Robin Frijns heeft alweer zijn derde overwinning in de DTM te pakken. De Nederlander werd begin deze maand de eerste Nederlander sinds Christijan Albers in 2004 die een DTM-zege pakte, op de korte layout van de Nürburgring was het zaterdag alweer voor de derde keer raak.

De race ging van start met René Rast op poleposition, Frijns ernaast en kampioenschapsleider Nico Müller en BMW-coureur Philipp Eng op rij twee. Frijns ging er als een dolle vandoor en had na een paar meter al de leiding gepakt, terwijl Eng snel voorbij Müller ging.

Een stukje bodywork zorgde ervoor dat de safety car rap de baan betrad, waarna Müller bij de herstart in de rondte getikt werd en terugviel naar de laatste plek. Müller kwam na een kwartier als eerste naar binnen, om zo mogelijk in de vrije ruimte wat van de verloren tijd terug te pakken.

Loïc Duval stuurde zijn auto na bijna 25 minuten tegen de bandenstapel aan, waardoor iedereen gelijk naar binnen kwam: de safety car kwam eraan en in elk geval Frijns, Rast, Marco Wittmann en Eng kwamen precies op tijd de pitstraat weer uit om Müller voor te blijven.

Frijns kende een prima herstart en behield de leiding, voor Rast, Eng en Wittmann. Al vrij snel kwam de safety car terug en weer had Duval er mee te maken: hij kwam tussen Lukas Auer en Fabio Scherer klem te zitten en liep veel schade op. Na een lange onderbreking volgde weer een herstart, waar Frijns opnieuw de leiding behield, voor Rast, Wittmann, Eng en Müller.

De derde overwinning van de in topvorm verkerende Frijns kwam nog een beetje in gevaar door Rast, maar de Limburger hield vol en pakte de winst. Rast werd tweede, Wittmann derde en Eng hield Müller van de vierde plek.

COVID-19: 1906 nieuwe besmettingen en 3 doden, totaal 91.934 en 6275

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1906 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 91.934 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Koploper qua aantal besmettingen blijft nog steeds Amsterdam met bijna 300 nieuwe besmettingen. Sinds de vorige update van gisteren zijn er in 271 (van de 355) gemeenten in Nederland nieuwe besmettingen vastgesteld.

Van de gemelde patiënten zijn er 33 opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 12.389 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6275 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Boekholt-O'Sullivan Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten

Elanor Boekholt-O'Sullivan is per 1 oktober Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Als generaal-majoor neemt ze de functie over van haar ranggenoot Eric Schevenhoven, die met functioneel leeftijdsontslag gaat. Boekholt-O'Sullivan voert als commodore nu nog het bevel over het Defensie Cyber Commando.

Momenteel wordt gewerkt aan de zogenoemde ‘5e Generatie Luchtmacht’. Die opereert niet alleen met F-35-jachtvliegtuigen, maar zet ook MQ9-reaper onbemande vliegtuigen en gemoderniseerde helikopters en transportvliegtuigen in. Dat gebeurt voor de eigen krijgsmacht en in coalitieverband. Boekholt-O'Sullivan is voorgedragen op het kunnen ‘aansturen van de vernieuwing en verandervermogen’. In haar nieuwe functie is ze immers verantwoordelijk voor onder meer de integrale interne bedrijfsvoering bij de luchtmacht.

Koersvast
Andere competenties van Boekholt-O'Sullivan zijn visie en durf. Ze is omgevingsgericht, heeft overtuigingskracht en is in staat tot samenbindend leiderschap. De luchtmachtofficier communiceert duidelijk, heeft goede netwerken, is organisatiegericht en creatief. Ze heeft bewezen koersvast te zijn en heeft een brede ervaring in onder meer Inlichtingen & Veiligheid, informatiegestuurd optreden en operationele en operatie-ondersteunende functies.

De in Ierland geboren Boekholt-O'Sullivan begon haar militaire carrière in 1994 als assistent-luchtverkeersleider. In 1998 voltooide ze haar opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie tot officier Inlichtingen en Veiligheid. Daarna deed zo onder meer ervaringen op bij de Groep Geleide Wapens De Peel, als analist bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, als pelotonscommandant en als adviseur van de plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten.

Hoofd Innovatie Luchtmacht
Boekholt-O'Sullivan deed in 2008 uitzendervaring op in Afghanistan. Ze trad er onder meer op als projectleider voor de wederopbouw van de burgerluchtvaart.

Enkele jaren na het volgen van de Hogere Defensie Vorming en haar belangrijke rol bij het herstructureren van het Joint IV Commando (JIVC), was ze hoofd Innovatie bij de Luchtmacht. In 2016 werd ze commandant Vliegbasis Eindhoven. Sinds 2018 vervult Boekholt-O'Sullivan haar huidige functie.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Twee verdachten aangehouden voor drugshandel in Zwolle

Gisteravond zijn omstreeks 20.50 uur twee verdachten, een 24-jarige vrouw uit Zwolle en een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangehouden voor handel in harddrugs. Ze zijn ingesloten voor verhoor.

Agenten zagen dat de verdachten vanuit een auto op de Dommel in Zwolle vermoedelijk drugs verkochten. Daarop werden beide verdachten aangehouden op de Rijnlaan. Ook werd de woning van één van de verdachten doorzocht. Daarbij trof de politie een hoeveelheid vermoedelijk harddrugs, softdrugs en een contant geldbedrag aan. De politie doet verder onderzoek.

Snelle aanhoudingen na beroving van lachgaskoerier

Agenten hebben afgelopen nacht na een korte zoekactie vijf mannen aangehouden die een lachgaskoerier zouden hebben bedreigd en beroofd. Het slachtoffer raakte niet gewond en deed aangifte.

Het 21-jarige slachtoffer uit Breda sloeg rond 03.15 uur alarm bij de politie. Hij was rond 02.50 uur op een parkeerplaats aan de Ruitersboslaan in Breda voor de aflevering van een bestelling lachgas. Daar is hij bedreigd met een wapen en beroofd. Het vijftal is er in een auto met buit vandoor gegaan.

Succesvolle zoekactie
Meerdere politie-eenheden werden na de melding richting de Ruitersboslaan gestuurd. De auto met de verdachten werd op de Boeimeersingel klem gereden. Een man werd aangehouden, de andere vier verdachten gingen er vandoor. Drie van hen werden korte tijd later in een park in de omgeving opgepakt. Na verder zoeken kwamen agenten uit bij een flat aan de Jan van Nieuwenhuizenstraat. De vijfde verdachte had zich daar op het dak verschanst. Ook hij is aangehouden. Een oplettende voorbijganger heeft in de buurt van het incident een (op een vuurwapen gelijkend) wapen gevonden. Dit wapen is beslag genomen voor nader onderzoek.

Verder onderzoek
Alle verdachten zijn ingesloten en worden later vandaag verhoord. Het gaat om een 20-jarige en 18-jarige man uit Rotterdam, een 19-jarige man uit Capelle a/d IJssel, een man van 19 jaar uit Breda en een 19-jarige zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie doet verder onderzoek.

Woning vermoedelijk beschoten, getuigen gezocht

Afgelopen nacht is er vermoedelijk geschoten op een woning aan de Merelstraat in Haaksbergen. Het incident vond vermoedelijk plaats tussen 2.00 uur en 6.30 uur. De politie vraagt eventuele getuigen zich te melden.

De woning heeft schade aan de ruiten. De bewoners van de woning waren niet thuis en ontdekten deze schade bij thuiskomst rond 6.30 uur. De politie doet onderzoek wat er gebeurd is bij de woning aan de Merelstraat en vraagt getuigen zich te melden. Hebt u iets opvallend gezien of gehoord in de Merelstraat of de omgeving daarvan tussen 02.00 en 06.30 uur, neem dan contact op via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Ook als u camerabeelden heeft, hoort de politie dat graag.

Vrouw (88) eist bij rechter geschonken schilderij terug van Rijksmuseum

De 88-jarige Rose-Marie Silbermann-Frenkel wil een kostbaar schilderij dat ze zeven jaar geleden schonk aan het Rijksmuseum terugkrijgen. Er is inmiddels beslag gelegd op het kunstwerk. De zaak ligt onder de rechter, zo staat op de website van AT5.

Het gaat om een werk uit 1918 van de Utrechtse kunstschilder en vormgever Bart van der Leck. Het schilderij is nu zo’n 350.000 euro waard, stellen kenners. Het kunstwerk is één van de pronkstukken geworden van de twintigste-eeuwse kunst in het Rijksmuseum.

Verward
Volgens Silbermann-Frenkel heeft zij het schilderij in verwarde toestand geschonken. De vrouw stelt dat ze ten tijde van de schenking, in 2013, wilsonbekwaam was. Haar 17-jarige kleindochter had een hersentumor. Stemmen in haar hoofd vertelden Silbermann-Frenkel dat zij het schilderij als offer moest schenken, zodat haar kleindochter in leven zou kunnen blijven. Nu, zeven jaar later, is de kleindochter na een hersenoperatie gezond.

Teruggeven
Het Rijksmuseum heeft niet voldaan aan de onderzoeksplicht, zo stelt de familie. De huidige directeur Taco Dibbits heeft in een reactie aan de krant laten weten dat het museum 'te goeder trouw' heeft gehandeld. Mocht de rechter hierover anders oordelen, dan zal hij het schilderij teruggeven. 'Ik wil niks in huis hebben wat hier niet behoort.'

De familie wil het schilderij, als zij deze terugkrijgen, schenken aan het Kunstmuseum in Den Haag. Daar heeft het doek jarenlang in bruikleen gehangen.

Tour: Etappe 20 - De definitieve beslissing

De eerste en tevens laatste tijdrit van de Tour de France 2020, vandaag wordt het definitief beslist. Primoz Roglic moet 57 seconden verdedigen tegenover zijn Sloveense landgenoot Tadej Pogacar, dat moet normaal gesproken lukken.

De tijdrit gaat over ruim 36 kilometer naar de inmiddels wel bekende Planche des Belles Filles - niet écht een klimtijdrit, maar aan het eind moet er dus zeker wel geklommen worden. Dat kunnen Roglic en Pogacar allebei beter dan de rest, net als tijdrijden, dus zonder gekke dingen wordt het een historisch Sloveens 1-2'tje.

Rellende_Rotscholier beschrijft ook de tijdrit weer tot in detail, hier te vinden, net als onder meer de startlijst. Roglic verdedigt dus 57 seconden op jongerenklassementleider Pogacar, Miguel Angel Lopez - topklimmer, mindere tijdrijder - staat op 1:27 minuten en moet binnen 1:38 van Richie Porte blijven om het podium vast te houden.

Hekkensluiter Roger Kluge opent het bal om 13.00 uur, Wout van Aert bgint om 16.36 uur en om 16.56 uur opent Alejandro Valverde de top-10. Roglic vertrekt om 17.14 uur als laatste, zijn finish wordt kort na zes uur verwacht. De NOS is er gelijk bij, Eurosport en Sporza volgen wat later - hoewel de Eurosport Player gewoon present is.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Zweden lijkt vruchten te plukken van bekritiseerde corona-aanpak

Zweden is altijd het vreemde eendje gebleken met hun veelbekritiseerde aanpak om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu Europa weer zucht onder een opleving van het virus, ontsnapt het Scandinavisch land deze trend.

De Zweden hebben, in tegenstelling tot vele Europese landen, hun bevolking niet binnengehouden tijdens de eerste opleving van het virus, begin 2020. Waar vele landen hun bevolking via een lock-down probeerden te beschermen, liepen de Zweden deze zomer lekker ontspannen te zoeken naar een plekje op een zonnig terras.

Café's, restaurants en winkels mochten gewoon openblijven. Net als scholen voor kinderen jonger dan zestien jaar.

Hoog sterftecijfer
De Zweden kregen direct kritiek te verwerken, want hun sterftecijfer leek in de hogere regionen te belanden. Anders Tegnell, architect van het Zweedse anti-coronabeleid, ziet een duidelijk verklaarbaar minpunt in zijn beleid; het hoge dodental in zijn land is niet te wijten aan de algemene aanpak, maar aan het gefaalde beleid om het coronavirus buiten de bejaardentehuizen te houden.

Daar vielen namelijk de meeste van de ruim vijfduizend Zweedse coronadoden tot nu toe. Inmiddels is dat beleid teruggedraaid en mogen de verzorgingstehuizen pas in oktober weer bezoekers ontvangen, met een positief effect op de cijfers tot nu toe.

Landen die een zware lock-down hanteerden, zoals Engeland, Spanje, Italië en België hebben nog steeds een hoger dodental per miljoen inwoners.

Groepsimmuniteit
Tegnell heeft nooit groepsimmuniteit als doel gezien, maar zijn aanpak moest de verspreiding van het virus vertragen om zo de Zweedse gezondheidszorg ontlasten. En dat lijkt gelukt.

Het besmettingscijfer in Zweden ligt op het niveau van begin maart, dus nog vóór de grote uitbraak en het weekgemiddelde van het aantal coronadoden per dag staat op nul. Ook buurlanden als Noorwegen en Denemarken presteren veel minder goed dan de Zweden.

Persoonlijke verantwoordelijkheid
Johan Carlson, directeur-generaal van het Zweedse Ministerie voor Volksgezondheid, verklaarde vorige week het succes van de Zweedse strategie ook aan de hand van de duidelijke en consistente communicatie, die de nadruk op de persoonlijke verantwoordelijkheid van elke burger legde.  

TikTok-verwijdering zwaar terecht!

Gezien deze Tweet is het geen wonder dat 'The Donald' TikTok wil verwijderen van het net. Dit ultieme spionageinstrument van die Chineze rooie rakkers geven losgeslagen dochters gewoon de mogelijkheid om bandeloos erop los te gaan bij nietsvermoedende vaders .

Van der Voort simpel verder op World Series, Sherrock geeft zege weg

Vincent van der Voort heeft vrijdagavond zeer eenvoudig de tweede ronde van de World Series of Darts Finals bereikt. De 44-jarige Purmerender gunde de Engelsman Joe Cullen in Salzburg geen enkele leg: 6-0. Voor Fallon Sherrock viel het doek.

Van der Voort kende weinig tegenstand van Cullen, die niet eens een dubbel mocht gooien. The Dutch Destroyer kwam tot een gemiddelde van 95,94 per drie pijlen, waar Cullen bleef hangen op 83,73. In zijn volgende partij in de Salzburgarena neemt Van der Voort het op tegen Gerwyn Price. De Welshman had in de eerste ronde een bye.

Naast Van der Voort is Michael van Gerwen de enige Nederlandse deelnemer in Oostenrijk. De nummer één van de wereld, die in de openingsronde niet in actie hoefde te komen, treft in de tweede ronde Glen Durrant, die Dimitri Van den Bergh met 6-3 versloeg.

De World Series of Darts Finals zijn vrijdag begonnen en duren tot en met zondag. Het toernooi is normaal gesproken het sluitstuk van een door de PDC georganiseerde wedstrijdreeks dat over de hele wereld wordt gehouden. Al deze toernooien werden geschrapt. 

Fallon Sherrock strandde wel in de eerste ronde. De Engelse, die vorig jaar geschiedenis schreef door als eerste vrouw een partij te winnen bij het WK van de PDC, kwam met 5-1 voor tegen de Canadees Jeff Smith, maar verloor vervolgens vijf legs op rij. Sherrock had een uitnodiging gekregen voor de World Series. 

World Series of Darts Finals 2020 - Uitslagen eerste ronde 
Darius Labanauskas 6-2 Harry Ward
Damon Heta 6-5 Ian White
Cody Harris 6-2 Dave Chisnall
Vincent van der Voort 6-0 Joe Cullen
Jeff Smith 6-5 Fallon Sherrock
Krzysztof Ratajski 6-3 Mensur Suljovic
Glen Durrant 6-3 Dimitri Van den Bergh
Steve Beaton 6-5 Simon Whitlock

Tweede ronde zaterdag
James Wade v Jeff Smith
Nathan Aspinall v Darius Labanauskas
Daryl Gurney v Cody Harris
Gerwyn Price v Vincent van der Voort
Rob Cross v Steve Beaton
Peter Wright v Damon Heta
Michael van Gerwen v Glen Durrant
Michael Smith v Krzysztof Ratajski

FOK! Wat een weer: medicane Ianos en Iberische buien

Goeiedag!

Heel interessant is momenteel de medicane Ianos die in Griekenland aan wal is gegaan. Een medicane is een samenvoegsel van meditiraan en hurricane. Feitelijk een mini-orkaan dus. Ze zijn zeker niet zo groot als de orkanen die we kennen van de Atlantische Oceaan en die in de USA aan land gaan, maar ze zijn wel erg actief en we zien ook een oog in het systeem. Met name op het eiland Kefalinia werden windstoten van 100 tot 140 km per uur geregistreerd. Dat niet alleen, er vielen en vallen enorme hoeveelheden regen. Plaatselijk lopen de hoeveelheden op tot 450 mm. Hier gaan we de komende dagen nog van horen.

Verder zien we een depressie voor de kust van Portugal. En die bracht vandaag regen- en onweersbuien op het Iberisch schiereiland. Die ligt daar vandaag nog steeds, maar trekt daarna door naar het noordoosten toe, de buien blijven daar dus nog wel even. 

In ons land verandert er tot dinsdag helemaal niets. Vannacht was het misschien nog wat fris met 6 tot 12 graden, maar daarna lopen de minima weer wat op. Overdag is het zo'n 18 tot 25 graden. Ook hier verandert er helemaal niets in komend weekend. En verder schijnt de zon het hele weekend en ook hier zijn tot dinsdag geen wijzigingen in te verwachten.

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Schrijvertjes (Foto: Interpretatie)
Schrijvertjes die over het water lopen. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Epic geeft Football Manager 2020 en Watch Dogs 2 weg

Elke week geeft Epic Games een game weg. Vaak zijn dat de wat minder bekende games, maar soms zitten er recente games tussen die retail nog steeds courant zijn.

Voor de voetballiefhebber geven ze deze week Football Manager 2020 weg. Voel je jezelf meer een hacker en ben je meer van de open world games dan is Watch Dogs 2 misschien iets voor je.

Enige wat je nodig hebt is een Epic Games account, en je moet de Epic Games Launcher even installeren. Je vindt de store hier. Happy Gaming!

Epic Games geeft Football Manager 2020 en Watch Dogs 2 weg
Epic Games geeft Football Manager 2020 en Watch Dogs 2 weg

Duitsers schieten met scherp

Duitse luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) oefenden deze week met scherp op de bescherming tegen dreigingen op korte afstand. Ze deden dat voor het eerst op grote schaal sinds het begin van de coronacrisis.

De Duitse grondgebonden luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 valt sinds 2018 onder het commando van het Nederlandse DGLC. Vanuit hun thuisbasis in het Noord-Duitse Todendorf oefenden de Duitsers intensief met hun wapensystemen. Het Mantis- en het LeFlaSys wapensysteem zijn beide geschikt voor het bestrijden van luchtdreiging op korte- tot zeer korte afstand.

Mali
Met het 35 mm-geschut van het Mantis-systeem werd een zogenoemde live firing gedaan, oftewel met scherp geschoten. Mantis bestaat uit een vuurleidingscentrale, waarnemingsmiddelen en enkele 35-mm-geschutstukken. Met een bereik van 20 kilometer is het geschikt voor het verdedigen van legerbases en andere objecten.

Waarnemingsmiddelen van de eenheid worden momenteel gebruikt om de Duitse militairen in Mali te alarmeren als er projectielen op hun basis worden afgeschoten. Nederlandse luchtverdedigers van het DGLC werken daar op dit moment samen aan deze taak met Duitse collega’s.

Schnelle Wiesel
Flugabwehrraketengruppe 61 heeft ook het Leichtes Flugabwehrsystem (LeFlaSys). Licht gepantserde Wiesel-rupsvoertuigen uitgerust met Stinger-raketten werken samen met een mobiele radar en commandocentrale.

De Duitse luchtverdedigers verdedigden tijdens de oefening Schnelle Wiesel een vliegveld. Ze moesten hierbij rekening houden met dreigingen vanaf de grond én vanuit de lucht.

Een Wiesel staat verdekt opgesteld (Afbeelding: Defensie)
Een Wiesel staat verdekt opgesteld (Afbeelding: Defensie)

'Mister Pinkpop' Jan Smeets stopt als directeur van het pinkpop festival

Jan Smeets (1945), beter bekend als ‘Mister Pinkpop’, heeft besloten om te stoppen als festivaldirecteur van het Limburgse popfestival. In 1970 organiseerde de destijds 25-jarige Jan Smeets samen met enkele partners de eerste editie van het inmiddels bekendste en langstlopende open-air popfestival van Nederland. Volgens kenners zelfs van de wereld. Tot 2020 werd er geen jaar overgeslagen en zo vierde het festival, met nog altijd Jan Smeets aan het roer, in 2019 haar 50e editie.

Sinds Jan Smeets de pensioengerechtigde leeftijd passeerde kwam ieder jaar steevast de vraag hoe lang hij nog door wilde gaan. Tot en met de 50e editie was het voor Jan ondenkbaar om te stoppen. Met de vrijgekomen tijd vanwege Covid-19 en het feit dat Jan de afgelopen jaren met zijn gezondheid sukkelde, kwam hij echter terug op zijn standpunt. Hij doet een stapje terug en gaat genieten van de vrije tijd en van wat hij met het festival heeft opgebouwd.

Zijn vaste team zet de organisatie van het Pinkpop festival voort en zal in samenwerking met MOJO, het bedrijf dat al sinds 1986 verantwoordelijk is voor de programmering, de toekomst van het festival waarborgen. Jan Smeets blijft voor altijd ‘Mister Pinkpop’ en staat waar nodig als adviseur het Pinkpop team bij. “Ik mag dan wel officieel als directeur stoppen, maar jullie zijn zeker nog niet van me af”, aldus een lachende Jan Smeets.

Op pinkstermaandag 18 mei 1970 werd in Geleen de eerste editie van het Pinkpop festival door Jan Smeets samen met enkele partners georganiseerd. Het wordt een groot succes en in de jaren die volgen bouwt Jan Smeets het festival uit tot wat het nu is: het bekendste popfestival van Nederland met 50 edities, bijna 2.8 miljoen unieke bezoekers, optredens van de grootste bands ter wereld zoals The Rolling Stones, Metallica, Paul McCartney, Bruce Springsteen en vele anderen.

In 2019, het jaar dat het festival haar 50e editie beleefde, werd Jan Smeets vanwege zijn inzet voor de popmuziek in het algemeen en Pinkpop in het bijzonder, bevorderd tot Officier in Orde van Oranje-Nassau en ontving hij van Buma de Buma Gouden Harp. Gedurende zijn lange carrière, hij organiseerde zijn eerste concert in 1961, ontving Jan Smeets diverse Lifetime Achievement Awards en onderscheidingen, was hij een van de grondleggers van Yourope, Association of European Festivals, en geniet hij een groot aanzien in de popmuziek en festivalwereld in binnen- en buitenland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.