'Top-universiteit Yale moet stoppen met positieve discriminatie'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil dat de universiteit Yale, één van de toplocaties om te studeren in de wereld, gaat stoppen met het discrimineren van blanke en aziatische kandidaatstudenten.

Een onderzoek van het ministerie heeft uitgewezen dat Yale zwarte en hispanic kandidaatstudenten voortrekt ten koste van de blanke en aziatische kandidaten. Eerder kreeg top-universiteit Harvard ook al een veeg uit de pan vanwege de discriminatie.

Volgens dat onderzoek heeft in het kader van diversiteit een niet-zwarte kandidaat slechts 10-25 procent kans om toegelaten te worden vergeleken met de kans die zwarte of hispanic kandidaten hebben. Toch is dat diversiteitsstreven slecht omschreven en enorm vaag, volgens de onderzoekers.

Sinds het jaar 2000 is het aandeel aziatische studenten significant gedaald, terwijl deze studenten vaak hogere cijfers bij toelatingsexamens halen en van een betere vooropleiding afkomen dan zwarten of hispanics. Ook blanken kregen minder studieplaatsen dan je zou verwachten op basis van de aantallen aanmeldingen.

Het ministerie eist nu dat Yale het criterium 'ras' uit hun toelatingseisen haalt. "Het onrechtmatig verdelen van Amerikanen in raciale en etnische hokjes, bevordert stereotyperen, bitterheid en verdeeldheid", aldus Erik Dreiband van het ministerie. "Het is de hoogste tijd voor Amerikaanse instellingen om te erkennen dat alle mensen met fatsoen en respect moeten worden behandeld en zonder onwettige aandacht voor de kleur van hun huid."

Yale is niet van plan om hun toelatingspraktijken te veranderen. "We zijn trots op de toelatingspraktijken van Yale en we zullen deze niet veranderen op basis van zo'n onverdienstelijke, overhaaste beschuldiging", aldus de verklaring, die vindt dat het ministerie zijn uitspraak niet gedaan heeft met kennis van alle feiten.

"Als het ministerie deze informatie volledig had ontvangen en eerlijk had afgewogen, zou het hebben geconcludeerd dat de praktijken van Yale absoluut in overeenstemming zijn met decennia van precedent van het Hooggerechtshof."

President Donald Trump is een fervent tegenstander van deze discriminatie en na klachten uit de samenleving heeft hij als doel gesteld om deze discriminatie, door voornamelijk de vooraanstaande universiteiten, een halt toe te roepen.