FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 maart 2020

Man denkt Hitler te zijn en reist zwart

De politie in het Duitse Hannover heeft afgelopen vrijdag een zwartrijder uit de trein gehaald. Op zich niets bijzonders, maar de jongen meende dat hij geen geldig vervoersbewijs nodig had: hij zou namelijk niemand minder zijn dan Adolf Hitler, en de Führer zou zonder treinkaartje mogen reizen.

De vermeende Hitler, zonder geld en legitimatiebewijs op zak, was tussen Münster en Hannover al opgevallen bij het treinpersoneel en gaf aan naar Berlijn te willen. De conductrice vond zijn argumentering dat hij de man zou zijn die eind april '45 zelfmoord pleegde niet heel erg overtuigend en gaf hem te kennen dat hij in Hannover de trein moest verlaten. "Daar voldeed de verwarde jongeman echter niet aan", aldus Bundespolizei-woordvoerder Martin Ackert.

Omdat de 19-jarige ook na een verzoek van de toegesnelde Polizei de trein niet wilde verlaten werd hij uiteindelijk met geweld door een aantal agenten uit de ICE verwijderd. "Ook een gesprek met de crisisdienst was onmogelijk", zo vervolgde woordvoerder Ackert. Uiteindelijk besloot een rechter om hem tijdelijk onder te brengen bij een psychiatrische instelling.

ICE's in Hannover

Miljardair Branson kop-van-jut na aanvraag coronahulp

Miljardair Richard Branson is flink onder vuur komen te liggen, nadat hij de Britse regering om financiële hulp heeft gevraagd om zijn noodlijdende vliegmaatschappij Virgin Atlantic te ondersteunen. Virgin Atlantic zou om honderden miljoenen pond gevraagd hebben.

De luchtvaartmaatschappij heeft sinds de uitbraak van het coronavirus flinke klappen gekregen en heeft niet de financiële buffer die zijn grotere concurrenten wel hebben. Hierdoor werd personeel al snel voor minstens acht weken met onbetaald verlof gestuurd. De subsidie zou ook nog eens bedoeld zijn om slechts de vaste lasten te betalen en niet eens om het personeel te ondersteunen.

Het Britse volk liet blijken daar niet van gediend te zijn, begrijpelijk als je bedenkt dat Branson de Britse eilanden heeft ingeruild voor een belastingparadijs, waardoor de miljardair nauwelijks bijdraagt aan de Britse schatkist. Daarnaast weigerde hij belasting te betalen aan het Britse openbare gezondheidsstelsel en daagde hij hen om die reden zelfs voor de rechtbank te verschijnen.

Conservatief parlementslid Richard Fuller kon het ook niet laten om Branson de maat te nemen. "Als we moeten kijken naar hoe je omgaat met je personeel, dan is nu het moment om je op je daden te beoordelen", aldus Fuller, die Branson een tip gaf om zijn rente op zijn fortuin maar om te zetten in salaris voor zijn personeel.

John F. Kennedy School of Performing Arts
Branson is niet de enige die zo om gaat, of om wil gaan met subsidies. Het Kennedy School of Performing Arts in Washington D.C. heeft ruim 25 miljoen dollar gekregen van de Amerikaanse overheid. Een uur nadat het geld was toegezegd, werd het volledig National Symphony Orchestra met onbetaald verlof gestuurd.

Lees hier alle FOK!-artikelen over de voortdurende coronacrisis of praat mee op het FOK!-coronaforum.

Baudet vindt dat intelligente lockdown tot maximaal half april mag duren

Terwijl in Groot-Brittannië wordt verwacht dat de ingrijpende maatregelen tegen Covid-19 zeker drie tot zes maanden zullen gelden kiest Thierry Baudet liever de lijn van Donald Trump. Baudet vindt dat de geldende maatregelen tot maximaal half april mogen duren en daarna moet de economie weer opengegooid worden.

Tijdens de vragensessie van vanmiddag van Baudet op YouTube, waar hij tegen betaling vragen beantwoordt, kreeg de FVD-voorman een vraag over hoe snel de economie weer open kan. "Wat is het standpunt van FVD als het gaat om het herstel van de Nederlandse economie in tijden van de coronacrisis? Een lockdown voor maanden of zo spoedig mogelijk terug naar het werk?" Zo luidde de vraag voor elf euro.

"We moeten zo snel mogelijk weer terug naar normaal. Wat we nu doen moet maximaal tot half april duren. Maximaal. Daarna moeten we voldoende testgelegenheid hebben om te weten wie het heeft en heeft gehad. Moeten we voldoende Intensive Care-capaciteit hebben om iedereen die ziek wordt ook daadwerkelijk te verzorgen en beter te maken", aldus de fractievoorzitter van Forum voor Democratie over de medische kant van de crisis. 

"We moeten een robuust steunpakket voor MKB'ers, ZZP'ers, voor alle sectoren in de economie die getroffen zijn, onmiddellijk steun geven. Dat moet nu al tot stand komen zodat we zodra we de economie weer open gooien die mensen weer door kunnen en niet platliggen", aldus de man die tot voor kort een strenge lockdown bepleitte en deze dus alweer snel wil loslaten.

Baudet houdt regelmatig vragensessies waar geïnteresseerden tegen betaling hun vragen beantwoord zien worden, als ze tenminste door de selectie heen komen. Op social media wordt betwist of een dergelijke vragensessie, waar vragen alleen tegen betaling worden beantwoord, binnen de voor kamerleden gelden regels vallen. "Ik zweer (verklaar en beloof) dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen", zo luidt de eed die kamerleden afleggen en dergelijke sessies zouden daarmee in conflict kunnen zijn.

Baudet vindt dat intelligente lockdown tot maximaal half april mag duren (Pro Shots / Koen Laureij)
Baudet vindt dat intelligente lockdown tot maximaal half april mag duren (Pro Shots / Koen Laureij)

Succespaard Bayro van eventingruiter Lips overleden

Het paard Bayro van eventingruiter Tim Lips is op veertienjarige leeftijd overleden. Het paard overleed aan de gevolgen van koliek. De combinatie Lips en Bayro was de afgelopen jaren de beste en meest succesvolle Nederlandse combinatie in de internationale eventingsport.

In 2017 en 2018 werd de combinatie Nederlands kampioen en boekte tal van internationale successen. In 2019 was Tim Lips met zijn topper heel dicht bij een individuele medaille op het Europees kampioenschap in Luhmuhlen. Een ongebruikelijke springfout hield hen toen van het podium.

Lips en Bayro stonden door hun successen aan kop van de Europese olympische ranglijst en zouden daarom zeer waarschijnlijk Nederland vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. De combinatie werd gezien als een van de kanshebbers op een topklassering in Tokio. Het Nederlands eventingteam had zich niet geplaatst voor de Spelen, waardoor er hooguit één startbewijs valt te behalen via de Europese ranking. 

Tim verliest in Bayro een grote vriend en zijn beste paard. Een van de beste paarden uit de Nederlandse eventingsport ooit, die zijn mooiste jaren nog voor zich had.

COVID-19: keuzes ...

Keuzes. Soms moeten ze gemaakt worden. Soms moet je ook een keuze maken terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wil. Zo ook de tante van Wijkagent Bas Wijnen uit Alkmaar.

Zij stond voor de keuze om zich op te laten nemen en te vechten tegen het coronavirus en mogelijk eenzaam te sterven, of thuis te blijven en te kunnen sterven in het bijzijn van haar geliefden als ze de strijd niet weet te winnen ..

Zij heeft haar keuze gemaakt. Welke keuze maak jij? Welke keuze je ook maakt: houd je *** aan de regels, is het niet voor jezelf, dan wel voor de mensen zoals de tante van deze wijkagent!!

Tientallen bekeuringen uitgedeeld in Den Haag om overtreden coronamaatregelen

Politie en handhavers van de gemeente Den Haag waren zaterdag en zondag zichtbaar aanwezig in het verzorgingsgebied van de Eenheid Den Haag. Agenten en handhavers constateerden dat de meeste mensen op straat zich netjes hielden aan de door de overheid opgelegde maatregelen.

Agenten en handhavers zagen echter ook dat een aantal mensen zich niet aan de maatregelen hielden en gingen in gesprek met hen. In een aantal gevallen bleven mensen ondanks de waarschuwing de maatregelen overtreden. Daarop zijn vervolgens boetes uitgedeeld. In totaal gaat het om enkele tientallen boetes.

Een woordvoerder van de politie: "Ziet u dat mensen zich niet houden aan de opgelegde overheidsmaatregelen? Spreek elkaar dan eerst respectvol aan. Immers leveren we de strijd tegen verdere verspreiding van het Coronavirus met elkaar. In het hele verzorgingsgebied zien gemeentelijke handhavers en agenten toe op de naleving van de noodverordening COVID-19 van de veiligheidsregio’s Haaglanden en Hollands Midden, die op 26 maart inging."

Inzet drone op het Kaapseplein
Steeds zijn agenten en handhavers in koppels in de wijken aanwezig om in gesprek te gaan met het publiek. De politie zette zaterdag in de omgeving van het Kaapseplein meerdere malen een drone met ingebouwde speaker in, om het aanwezige publiek aan te spreken. De gerichte boodschap van de drone werd gedaan in meerdere talen. Nadat er eerst waarschuwingen aan het publiek zijn gegeven, deelden agenten uiteindelijk ook bekeuringen uit.

Ook in de omgeving van het Spicoveld en het wijkpark Transvaal schreven agenten bekeuringen uit voor het herhaaldelijk negeren van de opgelegde overheidsmaatregelen.

De overheidsmaatregelen, te lezen op rijksoverheid, gelden voor iedereen: blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis als dit kan. Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen, om zorg te verlenen aan een ander of om een frisse neus te halen. Maar houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming. Groepen van maximaal 3 mensen zijn toegestaan, maar iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Voor mensen die samen een huishouden vormen, geldt geen maximale groepsgrootte.

Afbeelding: Korpsmedia / Jeroen Stoops
Afbeelding: Korpsmedia / Jeroen Stoops

Richard helpt kinderen aan een laptop, help hem helpen!

Sommige mensen kunnen gewoon niet stilzitten. Ook niet, of juist niet, als het crisistijd is. Geboren en getogen Rotterdammer Richard Schenkeveld is zo iemand. Geen woorden maar daden: hij zamelt laptops in om deze weg te kunnen geven aan kinderen die er een nodig hebben voor bijvoorbeeld thuisonderwijs of om te kunnen videobellen met familieleden die ze in deze tijd niet fysiek mogen bezoeken. Inmiddels heeft hij ruim dertig laptops uitgedeeld, maar de vraag naar de laptops overstijgt het aanbod ruimschoots. Richard vertelt dat ze dagelijks honderden mails binnenkrijgen. 

Zijn vriendin Wilma helpt hem met het uitdelen van de laptops. Zij schrijft op Facebook: "Het zijn niet alleen gezinnen die hulp vragen voor hun kinderen maar ook gezinscoaches, mentor, jeugdhulpverleners, scholen enz die hulp vragen voor gezinnen. Regelmatig zit ik met tranen in mijn ogen de mails te lezen. Wat een verdriet in veel gezinnen en wat een blijdschap als ze een laptop krijgen. We doen ons uiterste best maar we hebben echt meer laptops nodig om iedereen te kunnen helpen. Heb je nog een goede laptop of weet je een bedrijf die nog laptops heeft laat ze aub contact met ons opnemen."

FOK! ondersteunt dit hartverwarmende initiatief en we roepen onze users dan ook op om die ongebruikte laptop van je zolderkamer te halen, af te stoffen en op te sturen naar Richard. Hij heeft slechts een paar minimale eisen waar de laptop aan moet voldoen: De laptops moeten op windows 7 of hoger draaien en minimaal over een i3 processor beschikken: "Anders kan ik er niet zo heel veel meer mee" aldus Richard. 

Mocht jij nou een werkeloze laptop die aan deze eisen voldoet willen doneren dan kun je contact zoeken met Richard via het emailadres  richard@dehelpdeskert.nl.

De werkplek van Richard  (Foto: Richard Schenkelveld )
De werkplek van Richard (Foto: Richard Schenkelveld )

Thalys stopt tijdelijk met directe treinen van en naar Parijs

Thalys stopt vanaf dinsdag met het aanbieden van directe treinreizen tussen Amsterdam en Parijs. De Thalys blijft nog wel rijden; vanuit Amsterdam gaat (en komt) er maar een keer per dag een trein naar Brussel-Zuid.

Reizigers die vanuit Brussel-Zuid dan door willen naar Parijs, kunnen pas de volgende dag verder. Dit geldt ook voor mensen die vanuit Parijs met de Thalys naar Amsterdam willen reizen.

Deze aangepaste dienstregeling geldt in ieder geval tot 30 april. Mensen die hun eerder geboekte reis van Thalys willen uitstellen, kunnen dit nog tot 30 april 2021 doen.

Thalys (Foto: FOK!)
Thalys (Foto: FOK!)

'IOC en Japan hebben nieuwe datum voor Olympische Spelen'

De Olympische Spelen in Tokio, die vanwege de coronacrisis uitgesteld werden naar volgend jaar, zouden van start gaan op 23 juli en eindigen op 8 augustus 2021. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Japanse organisatiecomité willen het besluit op korte termijn bekendmaken, zo meld onder meer NHK, de Japanse publieke omroep. De Paralympische Spelen zouden in 2021 worden verzet naar 24 augustus tot en met 5 september.

Deze week werd beslist dat de Spelen van Tokio door de verspreiding van het coronavirus dit jaar niet kunnen plaatsvinden.

Coördinator John Coates van het IOC liet toen ook al doorschemeren dat de uitgestelde Spelen volgend jaar waarschijnlijk tussen half juli en eind augustus worden afgewerkt. Nu lijkt het erop dat de Spelen van start zullen gaan op 23 juli.

Als de nieuwe data kloppen dan gaan de Spelen volgend jaar wel botsen met de Tour de France (2 - 25 juli), het WK zwemmen (16 juli - 1 augustus) en WK atletiek (6 - 15 augustus). Atletiekbaas Sebastian Coe heeft al gezegd dat zijn WK een jaar kan worden uitgesteld naar de zomer van 2022. Ook de Tour de France zou een week naar voren gehaald kunnen worden, zoals ze dat dit jaar ook hebben gedaan vanwege de Olympische Spelen.

Zinderende klimstrijd om olympische tickets

De Olympische Spelen gaan dit jaar niet door en zijn verschoven naar volgend jaar, maar eerder in de maand werden nog wel de nodige OKT's gehouden. Zo ook in het sportklimmen, waar in Los Angeles het Pan-Amerikaans kampioenschap klimmen op het programma stond, met bij de vrouwen en mannen ook één olympisch startbewijs op het spel.

Het olympisch sportklimmen wordt gedaan in het combinatieformat, waar de drie reguliere onderdelen samen worden gevoegd: speed, boulder en lead. De posities van de klimmers op elk onderdeel worden met elkaar vermenigvuldigd en met het minste aantal punten pak je zo de winst. In Los Angeles openden de vrouwen het bal, met één olympisch startbewijs voor de beste niet-Amerikaanse klimster - de VS had het maximum van twee geplaatste klimsters eerder al bereikt.

Een ieder is vrij om alles te bekijken, uiteraard, maar we spoelen in gedachten even door naar het beslissende moment. De Chileense Alejandra Contreras staat op één, dankzij haar indrukwekkende lead-klimmen, ze kwam tot hold 52. De Canadese Alannah Yip gaat daarna omhoog en het is erg simpel: als zij Contreras evenaart met méér dan 1:48 minuten op de klok óf als ze hoger (verder) komt dan Contreras, gaat Yip naar de Spelen, anders is het Contreras.

Overigens haalde Yip het vorig jaar op het WK net niet, in december zat ze er tijdens het OKT nóg dichterbij maar was het ook net niet genoeg. Yip begint op ongeveer 3:49 uur in onderstaande video, het is een aanrader.

De vrouwenfinale in Los Angeles

Ook een zenuwslopende ontknoping bij de mannen, met één ticket op het spel, zonder limiet wat betreft de nationaliteit. Er zijn meerdere mogelijke winnaars bij het laatste onderdeel, lead, maar we spoelen even door richting de beslissing. Zeven van de acht mannen zijn geweest, de Amerikaanse favoriet Sean Bailey heeft als enige de top behaald, maar kan de competitie na teleurstellend speedklimmen en boulderen niet meer winnen.

Zijn landgenoten Zander Waller en Zach Galla staan op hetzelfde aantal punten bovenaan in de gecombineerde ranking en staan tweede en derde op de leadmuur. Alleen de vierde Amerikaan, de jonge Colin Duffy, moet nog klimmen en met dus nog maar één man te gaan zijn er nog drie (!) mogelijke winnaars van het goud en dus het olympisch startbewijs.

Luister niet teveel naar de commentator, hij snapt het niet, dus hieronder de scenario's:

1) Als Duffy lead wint, dus sneller de top bereikt dan Bailey, gaat hij naar de Spelen.
2) Als Duffy voorbij Waller gaat, maar niet voorbij Bailey (en dus tweede wordt), gaat Galla naar de Spelen.
3) Als Duffy voorbij Galla gaat, maar niet voorbij Waller (en dus derde wordt), gaat Waller naar de Spelen.
4) Als Duffy geen van beiden klopt en vierde of slechter wordt op lead eindigen Waller en Galla gelijk en is de vraag wat de tiebreaker is.

Duffy begint te klimmen op grofweg 3:38 uur in de video.

De mannenfinale in Los Angeles

FOK! sportfoto-onderschrift week 13

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is alpeko met het volgende onderschrift: "De duiven zijn zuur."

De opgave van deze week:

Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. We trappen deze week af met Aad de Mos, wat is hier gaande? (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. We trappen deze week af met Aad de Mos, wat is hier gaande? (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Politie zoekt vader na gezinsdrama in Etten-Leur

Naar aanleiding van een melding troffen agenten zaterdag rond 18:15 uur vier overleden mensen aan in een woning aan de Dasseburcht in Etten-Leur. Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk sprake is van een misdrijf.

Meerdere agenten stapten zaterdag aan het begin van de avond een woning binnen aan de Dasseburcht in Etten-Leur. In deze woning lagen vier overleden mensen. Deze vier mensen zijn de bewoners van de woning. Het gaat om een familie bestaande uit oma, moeder en twee jonge kinderen. Naar de vader van het gezin is de politie nog op zoek in verband met mogelijke betrokkenheid bij dit incident. Daarnaast maken ze zich ook zorgen om zijn welzijn. Om deze reden heeft de politie een foto vrijgegeven in de hoop om hem zo snel mogelijk te vinden.

Onderzoek
Direct nadat de vier overleden mensen werden gevonden, startte de recherche een grootschalig onderzoek. De Forensische Opsporing betrad gisteravond de woning voor uitgebreid sporen onderzoek. Daar zijn zij de hele avond en nacht mee bezig geweest en verwacht wordt dat dit vandaag de gehele dag nog voortduurt. De tactische recherche heeft direct een buurtonderzoek gehouden bij de direct omwonenden. Er is een Team Grootschalig Onderzoek opgestart met ongeveer 15 rechercheurs van verschillende afdelingen.

Brandweer
Voor de agenten die als eerste ter plaatste kwamen was het niet duidelijk wat er in de woning gebeurd was. Voor hun eigen veiligheid hebben zij de brandweer laten komen om metingen te doen. In verschillende media is de inzet van de bandweer geïnterpreteerd als een losstaande melding stankoverlast in de woning, dat is dus geen correcte informatie.

De politie wil graag weten wat er in de woning is gebeurd. Mensen die meer over het gezin kunnen vertellen worden verzocht de politie te bellen via 0900-8844. 

Update 14:02 uur
De politie heeft inmiddels ook de naam van de vader vrijgegegen. Het gaat om de 33-jarige Onur K. 

Bericht is op verzoek van de politie geanonimiseerd. 

COVID-19: 1104 nieuwe besmettingen en 132 doden, totaal 10.866 en 771

Tot en met 29 maart 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 10.866 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1104 ten opzichte van gisteren.Tot nu toe zijn 3483 (+529) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 132 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 771 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

De provincie met de meeste positief geteste personen is nog steeds Noord-Brabant met een totaal van 3017 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste patiënten gemeld in Zuid-Holland (1669), Noord-Holland (1554) en Gelderland (1270).

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance,omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiëntenopgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance,omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname namelding is niet altijd bekend.

Voor de uitgebreide cijfers kun hier(PDF) het dagrapport van het RIVM bekijken.


5 arrestaties na gewelddadige woningoverval, politie zoekt getuigen

Een getuige belde zaterdagavond 28 maart rond 21:45 uur de politie omdat bewoners van een woning aan de Rijnsburgerweg in Rijnsburg door een groep mannen gewelddadig waren overvallen. Een 35-jarige man liep door het geweld verwondingen op en is voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. Vijf mannen en een vrouw, een 33 en 26-jarige uit Hillegom, een 28-jarige uit Lisse, een 33-jarige uit Oegstgeest, een 24-jarige zonder vast woonplaats en een 24-jarige vrouw, zijn aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de overval. De politie onderzoekt de zaak.

Een getuige vertelde agenten dat het om een groep van vier tot zes overvallers ging, die allen gezichtsbedekking droegen. Na de overval ging de groep er met buit vandoor in een grijze BMW. Later in de nacht hielden agenten in Noordwijk bij een geparkeerde grijze BMW drie verdachten aan. Vervolgens hielden agenten in een woning aan de Van Limburg Stirumstraat nog eens drie verdachten aan. De zes zitten nog vast en worden gehoord. In de woning in Noordwijk vonden agenten verdovende middelen en vuurwapens. Deze goederen zijn in beslag genomen.

Het slachtoffer werd door de groep geslagen met een voorwerp en liep daardoor verwondingen op. Hij doet aangifte van de gewelddadige overval. De politie zoekt getuigen die iets verdachts hebben gezien of gehoord tussen 21.30 en 22.00 uur in de omgeving van de Rijnsburgerweg. Ook is de politie op zoek naar bewakingsbeelden uit de omgeving. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Find my iPhone' leidt politie naar auto-inbreker

Met hulp van het programma 'Find my iPhone' kon de politie in Roosendaal zaterdagmiddag al snel de verdachte van een auto-inbraak aanhouden. Het slachtoffer van de inbraak, een 46-jarige inwoonster van Roosendaal, parkeerde haar auto die middag aan de Boulevard in Roosendaal.

Toen zij na enkele minuten terugkwam, zag ze dat haar auto opengebroken was en dat haar handtas uit de auto gestolen was. In die handtas zaten onder meer haar identiteitspapieren en haar telefoon. Terwijl de vrouw aangifte stond te doen bij de toegesnelde politie, zag haar dochter thuis dat de telefoon van haar moeder een signaal uitzond.

Het adres waar dat signaal vandaan kwam bleek de verblijfplaats te zijn van een voor de politie bekende veelpleger. Zodoende werd er direct actie ondernomen en een onderzoek op het adres van de verdachte ingesteld. Daar vonden de agenten meerdere gestolen goederen, waaronder de telefoon van de aangeefster. De verdachte, een 43-jarige inwoner van Bergen op Zoom, werd aangehouden.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Ex steekt camper in brand na onenigheid

Zaterdagavond kort na 20.00 uur ontstond er brand in een camper die geparkeerd stond onder een carport van een woning aan de Kloosterlaan in Etten-Leur. Uit camerabeelden blijkt dat de ex-vriend van de bewoonster de vermoedelijke dader is van deze brandstichting.

De 49-jarige ex-vriend van de bewoonster woonde tijdelijk in de camper die voor haar woning geparkeerd stond. Na een onenigheid tussen beiden is op camerabeelden te zien dat de man zijn spullen uit de camper pakt en verdwijnt. Direct daarna komt er rook en vuur uit de camper. De eigenaresse heeft nog geprobeerd de brand te blussen. De verdachte is door de politie aangehouden.

Politie zoekt 'hygiënische' overvallers

Twee mannen overvielen zaterdagavond een supermarkt aan de Maaskade in Rotterdam. Met een vuurwapen eisten de inhoud van de kluis. De politie is een onderzoek gestart en hoopt dat getuigen zich melden.

Iets voor 20.00 uur kwamen twee donker getinte mannen met mondkapjes op de supermarkt binnen. Onder bedreiging van een vuurwapen moesten drie medewerkers en een klant mee naar de kluis. De kluis moest open en het geld in een plastic Aldi tas. Tot de twee overvallers weg waren, moesten de vier in het kantoor blijven zitten.

Met het geld verdwenen ze richting de Willemsbrug. Gelukkig raakte niemand gewond, maar de impact was groot. Er waren die avond ook nog klanten in de winkel aanwezig, die alles zagen gebeuren. De politie is een onderzoek gestart en heeft al een aantal getuigen gesproken. Ook worden er camerabeelden veilig gesteld.

De twee overvallers zijn rond de 25 jaar en spraken geen Nederlands. Ze hadden zwart haar, droegen zwarte kleding, witte latex handschoenen en een licht blauw mondkapje. Ze zijn de winkel uit gegaan richting de Willemsbrug. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Overvaller bedreigt winkelpersoneel met vuurwapen

Onder bedreiging van een vuurwapen maakte een overvaller zaterdagochtend enkele telefoons buit in een winkel aan de Westermarkt in Tilburg. Met behulp van camerabeelden is de politie op zoek naar de dader.

De overvaller kwam zaterdag 28 maart rond 11.00 uur de winkel in tweedehands producten binnen. Hij pakte daar twee telefoons en op het moment dat een winkelbediende daar iets van wilde zeggen toonde hij een vuurwapen. Nadat de man vluchtte rende de eigenaar van de winkel de dader nog even achterna. Toen die er echter op een fiets sprong en er vandoor ging, moest hij de achtervolging staken.

Van de overval zijn camerabeelden, waarop te zien is dat het gaat om een dader met een getinte huidskleur, mogelijk van Antilliaanse afkomst. Hij is ongeveer 1,90 a 1,95 meter lang en rond de 25 jaar oud. Op het moment van de overval droeg hij een zwart mutsje en een opvallende goud of wit kleurige bril. Hij droeg verder een zwarte jas, mogelijk van leer, een zwarte broek en zwarte schoenen. De politie onderzoekt de zaak.

Defensie stelt extra beademingsapparatuur beschikbaar voor ziekenhuizen

Defensie levert nog eens 25 beademingsapparaten aan ziekenhuizen door heel Nederland. De levering van deze apparaten komt bovenop een eerdere levering van 40 stuks, begin deze week.

Deze 25 apparaten zijn afgelopen week door specialisten van de firma Dräger in Zoetermeer gebruiksklaar gemaakt. Vrachtwagens van de landmacht zullen de apparaten afleveren bij de ziekenhuizen. Die gebruiken de apparaten om ernstig zieke coronapatiënten te beademen op hun intensive care-afdelingen. Defensie stelt de middelen beschikbaar op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten liet eerder al weten dat Nederland een beroep kan doen op de militaire organisatie om te helpen in de strijd tegen corona. "Uiteraard doen we wat mogelijk is om de Nederlandse bevolking waar mogelijk bij te staan.”

Defensie levert naast beademingsapparatuur ook meerdere planners die ziekenhuizen en veiligheidsregio’s assisteren bij de coördinatie van de coronacrisis en de herverdeling van patiënten. Tevens zijn militair verpleegkundigen ingezet om de civiele zorgsector te ondersteunen.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

COVID-19: Ook ondernemers in de non-food sector kunnen tegemoetkoming aanvragen

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de uitbreiding bekend gemaakt van de regeling, die eerder bekend was als het Noodloket. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) hebben hiertoe besloten op basis van de sinds vrijdag gedane aanvragen voor de TOGS en de recente acute, negatieve ontwikkelingen van winkelomzetten. "Het zijn uitzonderlijke tijden die grote gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom heeft het kabinet bij de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie ook meteen gezegd dat dit pakket nooit stilstaat. Ondernemers in de sector non-food kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot social distancing. Omdat ze hard getroffen worden verruimen we de regeling", aldus de bewindspersonen van EZK

Eenmalige gift van 4.000 euro
Via de regeling TOGS kunnen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. Voor doorlopende kosten voor personeel heeft het kabinet andere maatregelen getroffen die ook onderdeel uitmaken van het Noodpakket voor banen en economie. Op rvo.nl/tegemoetkomingcorona staat welke ondernemers gebruik kunnen maken van de TOGS-regeling. De lijst met branches en sectoren wordt maandag 30 maart geactualiseerd.

Maatwerk bij criteria SBI-codes
Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het Handelsregister kunnen dit melden bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl.

Wiebes en Keijzer laten weten: "Als ondernemers door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te vallen, zullen we dat per geval bekijken. Die flexibiliteit is er. Nogmaals: het zijn uitzonderlijke en ruige tijden, daarom doen we wat nodig is’".

FOK! Wat een weer: buien?

Vandaag is er in het westen en noordwesten veel ruimte voor de zon, maar de eerste uren kan er in het westen nog een enkele bui voorkomen. In het oosten en zuidoosten komt er geleidelijk meer bewolking en kan er wat lichte regen of een winterse bui voorkomen. Vanavond wordt het in het zuidoosten droog en klaart het overal breed op. De noord- tot noordoostenwind neemt vanochtend toe naar vrij krachtig tot krachtig. Langs de kust en op het IJsselmeer wordt de wind hard. De maxima liggen rond 7°C, maar door de stevige wind voelt het nog een stuk kouder aan. Vanavond neemt de wind af.

Komende nacht zijn er eerst brede opklaringen en gaat het landinwaarts licht vriezen. In de kustgebieden blijft de temperatuur (net) boven het vriespunt. In de loop van de nacht raakt het in het noorden bewolkt en tegen de ochtend kan er daar een enkele (winterse) bui vanaf zee binnendrijven. De wind draait geleidelijk naar noordwest en is zwak tot matig, in de kustgebieden vrij krachtig.

Maandag overdag trekt een gebied met bewolking en een aantal buien van noord naar zuid over het land. In de ochtend kunnen de buien landinwaarts lokaal nog een winters karakter hebben. In het zuiden is het eerst droog met nog geregeld zon. Later in de middag en in de avond wordt het van het noorden uit droog en klaart het op. De maximumtemperaturen liggen rond 8°C bij een matige, langs de kust vrij krachtige, noord- tot noordwestenwind. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De skyline van Europoort vanuit Zeeland bij noordenwind (Foto: Scherpschutter)
De skyline van Europoort vanuit Zeeland bij noordenwind (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Roller Champions

Roller Champions was de verrassing in Ubisoft’s lineup voor de E3-persconferentie van 2019. De aankondigingstrailer met flitsende moves en spectaculaire lichteffecten deed in ieder geval wat hoofden draaien op de beurs en op het internet. Na een speelbare demo op de beursvloer van Los Angeles was de game afgelopen week ook speelbaar in alle huiskamers.  Puddington deed zijn helm op en trok zijn skates aan tijdens de gesloten alpha.

Column: Gezondheid en gezond verstand

De Coronacrisis waart momenteel heftiger dan ooit rond de wereld en onze regeringen zetten alles op alles om het virus te beteugelen. Zoals in mijn vorige column beschreven is het juist nu belangrijk om het hoofd koel te houden en op te komen voor je burgerrechten en privacy. Zoals eerder genoemd kan een korte en tijdelijke inbreuk op onze privacy in het algemeen belang legitiem zijn. Het westerse model zou daarbij uit moeten gaan van een partiële lockdown met een sterk tijdelijk karakter van maximaal tweemaal de incubatietijd. Dit voor het middels metingen onder controle krijgen van de uitbraken en het faciliteren van de gezondsheidszorg (meer IC en testcapaciteit).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.