Alle klimaatactivisten verwijderd uit Amsterdam

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren zoals aangekondigd de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit ondanks dat de actie door de driehoek (burgemeester, justitie, politie) werd verboden. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie is in groten getale aanwezig.

Enkele demonstranten aangehouden
De politie heeft de actievoerders inmiddels verzocht de Stadhouderskade te verlaten. Vooralsnog blijven die de Stadhouderskade echter blokkeren. Daarom zijn inmiddels enkele demonstranten aangehouden en heeft de politie attributen van enkele demonstranten in beslag genomen.

De actiegroep liet eerder weten de blokkade zo lang te laten duren als nodig om drie eisen van de groep in te willigen. Die eisen zijn 'dat overheden de ernst van de ecologische en klimaatcrisis erkennen, dat ze de burgers daarover eerlijk en helder informeren en daarnaar handelen.'

De driehoek liet daarop weten een dergelijke actie niet toe te staan omdat men vreesde voor wanordelijkheden. 'U blokkeert ook de nooduitgangen van het Rijksmuseum. Bovendien is de Stadhouderskade een calamiteitenroute en kunnen door uw actie aanrijdtijden van nood- en hulpdiensten vertraagd raken', schreef burgemeester Halsema in een brief aan de actievoerders.

Update 08:53 uur
AT5 is aanwezig bij de demonstratie en zend live uit. 

Update 11:40 uur
Inmiddels zijn er ruim 50 demonstranten aangehouden, maar de groep lijkt niet echt kleiner te worden. Voor elke demonstrant die verwijderd wordt, lijken er twee terug te komen. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er zo'n 900 mensen aanwezig. 

Update 17:15 uur:
De politie is begonnen een einde te maken aan de wegblokkade van de klimaatactivisten bij het Rijksmuseum. De activisten worden een voor een van de straat geplukt en naar bussen gebracht. Burgemeester Halsema heeft daarvoor een noodbevel uitgevaardigd. Bij het Rijksmuseum zit nog een kleine groep klimaatactivisten op de weg. Het gaat om ongeveer zestig personen. Andere activisten zijn met bussen afgevoerd of zijn vrijwillig vertrokken.

De bussen gaan naar een afgelegen locatie binnen Amsterdam. Sommige activisten verzetten zich hevig en moeten worden gedragen, andere lopen uit zichzelf.

De hele dag al worden klimaatactivisten uit de blokkade gehaald, maar om 15.00 uur ging het tempo aanzienlijk omhoog. De Amsterdamse politie krijgt daarbij steun van de Nationale Politie. Ondanks die extra mankracht zal het verplaatsen van de klimaatactivisten naar alle waarschijnlijkheid tot in de avond duren.

Noodbevel
Burgemeester Halsema heeft voor de verplaatsing een noodbevel uitgevaardigd. 'Aangezien een grote groep het verbod blijft negeren is de driehoek (burgemeester, politie en justitie, red.) nu gedwongen tot bestuurlijke maatregelen over te gaan. Wel kunnen mensen tot 19.00 uur terecht op het Museumplein om te demonstreren.'

Update 18:05 uur
Inmiddels worden de laatste demonstranten afgevoerd. Zoals te zien is op onderstaande live-video, is de Stadhouderskade inmiddels vrijwel leeg. Het schijnt dat sommige actievoerders zichzelf hebben vastgelijmd aan de grond. De politie is bezig om hen los te weken zodat ook zij afgevoerd kunnen worden. Volgens AT5 zijn de eerste actievoerderders die vanmorgen aangehouden werden alweer op vrije voeten.