Start proces in drugsonderzoek 'Bhutia'

Monique Verlind (DJMO)

Op woensdag 2 oktober start het proces tegen vijftien verdachten in een groot onderzoek naar de handel in harddrugs en chemicaliën die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. De officier van justitie in onderzoek “Bhutia” spreekt van een grote zaak en blikt vooruit: “Wij hebben hier te maken met verdachten die puur uit financieel gewin heel ver zijn gegaan in hun criminele activiteiten”, zo vertelt Erna Vrijhoeven.

In de zomer van 2017 kreeg de politie zicht op een groep die zich bezig hield met de handel in. Al gauw bleek het te gaan om een omvangrijke handel met tal van spelers. Een deel daarvan werd op 31 januari 2018 opgepakt tijdens een grote actiedag. Die donderdag werden op vijftien locaties in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland invallen gedaan. Grote hoeveelheden chemicaliën voor de productie van synthetische drugs werden gevonden, net als vele duizenden euro’s aan crimineel geld.

Vervolg
Ook na de actiedag ging het onderzoek verder en kregen politie en Openbaar Ministerie nog meer zicht op de groep criminelen achter deze handel. Een handel die volgende de officier van justitie moet worden aangepakt: “Dit soort criminaliteit wordt vaak gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat niet zelden gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Niet voor niet is de aanpak van ondermijnende criminaliteit een prioriteit voor het OM. Deze zaak is daar een goed voorbeeld daarvan”, zo blikt Vrijhoeven een dag voor het proces vooruit.

Meerdere zittingsdagen
Gelet op de omvang van de zaak en het aantal van vijftien verdachten, zijn er zittingsdagen op 2, 3, 8 en 9 oktober. De rechtbank doet vermoedelijk op 6 november uitspraak.