FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 september 2019

Allerlaatste Red Bull Air Race ooit, wereldtitel vergeven

Na ruim zestien jaar is het voorbij: de Red Bull Air Race is niet meer. Het kampioenschap waar sinds 2003 om werd gestreden wordt na dit jaar niet meer gehouden, zo maakte de organisatie eerder dit jaar vrij plotseling bekend. De kalender van 2019 werd ingekort naar vier races en zondag werd in het Japanse Chiba de 94e en laatste wedstrijd ooit gehouden.

Vooraf was de situatie als volgt: de Tsjechische wereldkampioen Martin Sonka ging aan de leiding en had zes punten voorsprong op de Australiër Matt Hall. Thuisheld Yoshihide Muroya volgde op twaalf punten van Sonka, nadat hij de eerste twee wedstrijden van het jaar won, maar in Hongarije na een grote fout slechts twaalfde werd.

Na de kwalificatie volgde de 'round of 14', waarin de nummer één van de kwalificatie het opneemt tegen de nummer veertien, de nummer twee tegen dertien, enzovoorts. De zeven winnaars gaan door, plus de snelste verliezer, en dat leverde gelijk al een behoorlijke verrassing op waar de titelstrijd zelfs al mee in het geding kwam.

Sonka vloog tegen de Fransman Nicolas Ivanoff en trok bij één van de verticale bochten iets teveel G-krachten, waardoor hij één seconde tijdstraf kreeg. Daardoor verloor hij van Ivanoff en het toeval wilde dat uitgerekend Muroya, die zelf ook al had verloren, daardoor als snelste verliezer door mocht naar de kwartfinales.

Titelkandidaat valt weg
Met Hall en Muroya die sowieso een top-8-plek zouden scoren en Sonka die eruit lag was het voor de Tsjechische kampioenschapsleider voorbij, dus waren er nog twee kandidaten over. In de kwartfinales begon dat al: Muroya vloog tegen de Fransman François Le Vot en als hij zou verliezen, kon Hall - die Fransman Mika Brageot trof - de wereldtitel vieren.

Muroya vloog een strakke kwartfinale, waarna Le Vot hem er eventueel uit kon knikkeren. De Fransman begon snel, maar halverwege vloog hij nét niet recht door een gate - twee seconden tijdstraf - gevolgd door het raken van een pylon, wat nog eens drie seconden straf opleverde. Hij was dus kansloos en Muroya ging naar de finale, waardoor hij in elk geval nog kampioen kon worden.

Dat gold ook voor Hall: de Australiër klopte Bragot en stond dus eveneens in de finale van vier man. Voor Hall was de opdracht daarmee duidelijk: géén laatste worden in de finale zou hem de wereldtitel opleveren. Muroya moest winnen en dan samen met het ruimschoots aanwezige thuispubliek hopen dat Hall niet verder zou komen dan de vierde plek.

Final Four
In de finale opende Pete McLeod het bal en de Canadees deed Hall een behoorlijke gunst: hij vloog een pylon kapot en kreeg een tijdstraf van drie seconden, waar later nog twee seconden bij zouden komen. Hall zou met een normale vlucht uiteraard sneller zijn dan de tijdstrafvlucht van McLeod en daarmee kon Hall de wereldtitel ruiken.

Muroya mocht als tweede de finale vliegen en de Japanner ging foutloos door de baan, hoewel zijn tijd niet bijzonder indrukwekkend leek. Veteraan en oud-kampioen Kirby Chambliss, al aanwezig sinds de allereerste Red Bull Air Race in 2003, zat aanvankelijk bovenop de tijd van Muroya, maar haalde het niet, en dus moest Hall in de laatste Air Race-vlucht ooit de titel zien te pakken.

Nog één laatste keer kregen we racedirecteur Jim DiMatteo en zijn vaste woorden te horen: "Number ninety-five, Hall, you are cleared into the track, smoke on." Heel snel was het niet, maar Hall liet een risicoloze en ook foutloze vlucht zien: hij eindigde als derde en pakte daarmee na drie tweede plekken in het WK éindelijk de wereldtitel.

Met Hall als nieuwe en laatste wereldkampioen kon het thuispubliek toch ook nog juichen, want Muroya won voor de derde keer zijn thuisrace in Chiba, de bakermat van de Japanse vliegerij. Dubbel feest dus, maar ook een forse traan: na zestien jaar werd de stekker definitief uit de Red Bull Air Race getrokken.

Hall ontsnapte in 2010 aan een zware crash, de Spanjaard Alex MacLean overleed dat jaar tijdens een training (Bron: YouTube)

Darter De Sousa eerste Portugees met PDC-titel

Darter Jose de Sousa heeft Players Championship 23 op zijn naam geschreven. In de finale was de Portugees veel te sterk voor Gerwyn Price. Het werd 8-1 in het voordeel van De Sousa. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de PDC dat een Portugees een toernooi op zijn naam schrijft. 

Price kwam er in de finale geen moment aan te pas en liet de wedstrijd compleet domineren door De Sousa. Price gooide een gemiddelde van 85 punten per beurt waar de Sousa ruim 95 punten liet noteren. De Sousa won de eerste drie legs, toen Price voor het eerst op het scorebord wist te komen. Bij die ene leg bleef het ook voor The Iceman. De Sousa won vervolgens vijf legs op rij om zich te bekronen tot winnaar van de 23e Players Championship.

De Sousa won in januari pas zijn tourkaart, maar is de laatste maanden ijzersterk op de Tour. De Portugees plaatste zich in december voor de tweede keer voor het wereldkampioenschap. Met name door zijn zenuwen verloor hij van Michael Barnard, maar zette daarna wel door. De in Spanje wonende De Sousa won zijn tourkaart, stond in de zomer al in de kwartfinale van de European Tour in Kopenhagen en haalde drie maanden geleden ook al een finale op een Players Championship. Nu was het raak.

Michael van Gerwen haalde de kwartfinale in Barnsley, om te verliezen van Peter Wright. De wereldkampioen miste twee matchdarts op dubbel zestien en kreeg vervolgens een 116-finish van Wright om de oren. Wattimena ging in de kwartfinale onderuit tegen De Sousa, waar Vincent van der Voort en Danny Noppert de laatste zestien bereikten. Ron Meulenkamp en Jeffrey de Zwaan verloren in de derde ronde, Raymond van Barneveld kon na zijn eerste partij zijn pijltjes alweer vertrekken. Simon Whitlock bleek met 6-4 te sterk.

Woensdag staat Players Championship 24 op het programma. 128 darters strijden aan de oche voor de hoofdprijs van 10.000 pond. 

Uitslagen Players Championship 23 - vanaf derde ronde
Michael van Gerwen 6 | 2 Justin Pipe
Luke Humphries 6 | 3 Mark Webster
Peter Wright 6 | 3 Madars Razma
Danny Noppert 6 | 2 Kim Huybrechts
John Henderson 6 | 3 James Wade
Jose De Sousa 6 | 5 Ryan Meikle
Josh Payne 6 | 4 Mervyn King
Jermaine Wattimena 6 | 3 James Wilson
Ian White 6 | 1 Kyle Anderson
Martin Schindler 6 | 3 Ron Meulenkamp
Vincent van der Voort 6 | 5 Krzysztof Ratajski
Adrian Lewis 6 | 5 James Richardson
Max Hopp 6 | 5 Simon Stevenson
Glen Durrant 6 | 4 Chris Dobey
Gerwyn Price 6 | 1 Dimitri Van den Bergh
Rob Cross 6 | 1 Jeffrey De Zwaan

Laatste zestien
Michael van Gerwen 6 | 1 Luke Humphries
Peter Wright 6 | 5 Danny Noppert
Jose De Sousa 6 | 4 John Henderson
Jermaine Wattimena 6 | 1 Josh Payne
Martin Schindler 6 | 5 Ian White
Adrian Lewis 6 | 1 Vincent van der Voort
Glen Durrant 6 | 5 Max Hopp
Gerwyn Price 6 | 4 Rob Cross

Kwartfinales
Peter Wright 6 | 5 Michael van Gerwen
Jose De Sousa 6 | 5 Jermaine Wattimena
Adrian Lewis 6 | 2 Martin Schindler
Gerwyn Price 6 | 2 Glen Durrant

Halve finales
Jose De Sousa 7 | 3 Peter Wright
Gerwyn Price 7 | 4 Adrian Lewis

Finale
Jose De Sousa 8 | 1 Gerwyn Price

Apple kondigt nieuwe iPhones 11 aan

Apple heeft tijdens een live event een serie nieuwe iPhones aangekondigd. Naast de iPhone 11 is er ook een iPhone 11 Pro en een iPhone 11 Pro Max. Na twaalf jaar is er een naamswijziging en biedt Apple twee lijnen van de smartphone. De luxere versies gaan Pro heten.

iPhone 11

De iPhone 11 lijkt op de iPhone XR, met dezelfde 6,1-inch schermgrootte en Liquid Retina LCD-technologie. De voorkant heeft nog steeds een zichtbare zwarte notch. Aan de voorkant vinden we de TrueDepth-camera die is vernieuwd met een 12-MP camera die een breder gezichtsveld biedt. Op die manier kun je meer vastleggen als je een selfie maakt. Slimme HDR van de volgende generatie maakt foto’s mogelijk die veel natuurlijker overkomen. Je kunt ook selfievideo’s maken met de TrueDepth-camera, die nu 4K-video ondersteunt met maximaal 60 bps. Mocht je een slofie willen maken dan heeft de camera 120 bps bij slowmotion.

De grootste verandering van de iPhone 11 is de toevoeging van een camerasysteem met twee lenzen. De dubbele camera kan schakelen tussen de normale lens en ultrawide 120-graden lens en in sommig gevallen zelfs samenwerken. Een nieuwe nachtfotografeermodus voegt automatisch meerdere afbeeldingen samen om bij foto’s die binnen of buiten bij weinig licht worden genomen minder donker te maken. De kleuren komen natuurlijker over en er is minder ruis bij weinig licht. Via beide lenzen kan er video geschoten worden in 4K60 met uitgebreid dynamisch bereik. De camera-interface is aangepakt waardoor je bijvoorbeeld in fotomodus alleen maar even de sluiterknop vasthoeft te houden om een videoopname te starten.

Intern wordt de A12 Bionic-processor van vorig jaar vervangen door een nieuwere, snellere A13 Bionic. De levensduur van de batterij is een uur langer dan die van de iPhone XR. Andere verbeteringen zijn bijvoorbeeld ondersteuning voor Dolby Atmos en Face ID dat 30% sneller is geworden.

iPhone 11 is verkrijgbaar in uitvoeringen van 64 GB, 128 GB en 256 GB in de kleuren paars, groen, geel, zwart, wit en rood. Deze kunnen vanaf vrijdag 13 september worden voorbesteld en liggen vanaf vrijdag 20 september in de winkels. Het voordeligste model kost € 809.

iPhone 11 Pro (Max)

De iPhone 11 Pro-serie heeft een nieuw Super Retina XDR-display, met het helderste scherm ooit in een iPhone. Het nieuwe display is een speciaal ontworpen OLED-scherm dat gebruikers onder andere HDR met een maximale helderheid van 1200 nits biedt. Super Retina XDR biedt ondersteuning voor brede kleurweergave met een systeembreed kleurbeheer en True Tone voor een meer natuurlijke kijkervaring. Het scherm heeft een contrastverhouding van 2.000.000:1 met diepe zwarttinten en is nog energiezuiniger dan zijn voorganger.

Een nieuw triple camera-systeem biedt een camera-ervaring met ultragroothoek-, groothoek- en telelenscamera’s die niet alleen de verbeteringen van de dual camera van de iPhone 11 introduceren voor fotografie bij weinig licht. Dit keer kun je ook on the fly uit drie perspectieven kiezen. De video-mogelijkheden worden nog sterker verbeterd met dit systeem.

iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max kunnen vanaf vrijdag 13 september worden besteld. Vanaf vrijdag 20 september liggen ze in de winkel. Ze zijn verkrijgbaar in midnight green, spacegrijs en een zilverkleurige en goudkleurige uitvoering, met een capaciteit van 64 GB, 256 GB en 512 GB. De prijzen beginnen bij respectievelijk €1159 en €1259.


Apple onthult Apple Watch Series 5

Apple heeft vandaag de Apple Watch Series 5 aangekondigd met het Always-on Retina-display dat altijd aan staat, zodat je de tijd en andere belangrijke informatie kunt zien zonder dat je op het display hoeft te tikken of je pols hoeft op te tillen.

Met de nieuwe locatievoorzieningen, zoals een ingebouwd kompas en de actuele hoogte, kun je beter navigeren. Via Internationale noodoproep1 kun je direct vanaf je Apple Watch de hulpdiensten bellen in meer dan 150 landen, zonder dat je hiervoor een iPhone nodig hebt. Apple Watch Series 5 is verkrijgbaar in verschillende materialen: aluminium, roestvrij staal, keramiek en titanium. In combinatie met watchOS 6 krijg je de inzichten die je nodig hebt om gezond en fit te blijven met nieuwe features als de Cyclus bijhouden-app, de Geluid-app en Activiteit-trends. Door een combinatie van energiezuinige hardware en slimme software gaat de batterij van Apple Watch Series 5 tot maximaal 18 uur mee.

Apple Watch Series 5 kan vanaf vandaag worden besteld. Apple Watch Series 5 (GPS) is verkrijgbaar vanaf €449 en Apple Watch Series 5 (GPS + Cellular) is verkrijgbaar vanaf €549. Deze zijn vanaf vrijdag 20 september in de Apple Store verkrijgbaar.

Jong Oranje begint EK-kwalificatie met probleemloze overwinning

Jong Oranje is erin geslaagd om de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2021 te winnen. Jong Cyprus werd op De Vijverberg met 5-1 verslagen. Na een vroege achterstand, liep de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi al in de eerste helft in een tijdsbestek van dertien minuten uit naar een 3-1 voorsprong. In de slotminuten verzorgden Dani de Wit en Deyovaisio Zeefuik het slotakkoord, door met hun treffers de eindstand te bepalen.

Om het EK van 2021 in Hongarije en Slovenië te halen, moet Jong Oranje in de kwalificatie afrekenen met Cyprus, Gibraltar, Wit-Rusland, Portugal en Noorwegen. De ploeg van Van de Looi kende geen al te beste start, want al elf minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Na een ogenschijnlijk blinde bal naar voren, troefde Ruel Sotiriou Justin Hoogma af. De spits van het Engelse Leyton Orient bleef vervolgens koel oog in oog met doelman Maarten Paes. Het duurde niet al te lang voordat Jong Oranje op gelijke hoogte kwam.

Pavlos Korrea vloerde Noa Lang binnen het strafschopgebied met een wilde sliding, waarna de bal op de stip ging. Teun Koopmeiners verzilverde het buitenkansje en bracht Jong Oranje op gelijke hoogte. De middenvelder van AZ stond later ook aan de basis van de tweede Nederlandse treffer in Doetinchem, toen zijn fraaie pass Kaj Sierhuis in het strafschopgebied bereikte. De spits van FC Groningen behield het overzicht en bood De Wit een niet te missen kans. Voor rust liep Jong Oranje ook nog weg naar 3-1, toen Sierhuis op aangeven van Zeefuik raak wist te schieten.

In de tweede helft nam Jong Oranje wat gas terug, waardoor echt grote kansen lang uitbleven. Via Sierhuis en de ingevallen Ferdi Kadioglu deelde de thuisploeg weliswaar speldenprikjes uit, maar de Cypriotische doelman kwam daardoor niet echt in de problemen. In een tweede helft zonder al teveel hoogtepunten leken er uiteindelijk geen doelpunten meer te vallen. Toch wist De Wit met zijn tweede treffer van de avond de score nog uit te breiden. De middenvelder van AZ was het eindstation van een fraaie aanval en schoot van dichtbij raak.

Het slotakkoord kwam uiteindelijk van Zeefuik, die de bal binnen het strafschopgebied voor de voeten kreeg en met een overtuigend schot de eindstand bepaalde. Tegelijkertijd won Portugal met 0-1 op bezoek bij Wit-Rusland. Op 11 oktober zijn de Portugezen de eerstvolgende tegenstander voor Jong Oranje in de EK-kwalificatiecylcus, andermaal op De Vijverberg. Vier dagen later staat de uitwedstrijd tegen Noorwegen op het programma voor de formatie van bondscoach Van de Looi.

Dode arrestant Leidschendam kwam niet door uitwendig geweld om het leven

Het lichaam van de 22-jarige man die op 2 september is aangehouden in Leidschendam en op 7 september overleed, is onderzocht door de patholoog. Die heeft haar voorlopige bevindingen aan het OM gemeld. De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld. Wel stelt de patholoog dat de man niet door uitwendig geweld om het leven is gekomen.

De Rijksrecherche onderzoekt sinds 3 september op aanwijzing van het OM Den Haag of de aanhouding volgens de regels is verlopen. Daar is na het overlijden van de man op 7 september het onderzoek naar de doodsoorzaak bijgekomen. In dat kader heeft de patholoog het lichaam onderzocht.

De patholoog heeft nog geen doodsoorzaak vastgesteld. Wel meldt ze in haar voorlopige bevindingen dat ‘er geen door uitwendig mechanisch geweld opgeleverde afwijkingen zijn die de noodzaak tot ziekenhuisopname en het uiteindelijk overlijden kunnen verklaren’.

Om de doodsoorzaak te kunnen vaststellen moet onder meer toxicologisch onderzoek plaatsvinden. Verder heeft de patholoog het ziekenhuisdossier van de man opgevraagd. Het lichaam van de man is op 9 september overgedragen aan zijn familie.

McDonald's doet niet meer mee

Wakker Dier haalt McDonald’s uit de Liegebeestverkiezing. De fastfoodketen was genomineerd omdat hij deed alsof hij was gestopt met plofkippen. Inmiddels heeft de keten deze foutieve claim ingetrokken. “Fijn dat McDonald’s zijn klanten niet meer op het verkeerde been zet, maar echte stappen zet je pas als je gewoon stopt met plofkip en niet alleen advertenties aanpast,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Op de webpagina waar McDonald’s openheid wil geven over de herkomst van zijn eten, deed de keten alsof hij is gestopt met plofkip en alleen “100 procent enriched kippenvlees” gebruikt. In werkelijkheid verkoopt de fastfoodketen nog altijd plofkip en is hij vast van plan dit te blijven doen. De claim op de website is aangepast. Nu stelt McDonalds duidelijk dat hij plofkip verkoopt.

Eerdere misleiding
Het is niet de eerste keer dat McDonald’s zijn klanten op het verkeerde been zet. In 2014 zei McDonald’s ook dat hij geen plofkip verkoopt. De Reclame Code Commissie (RCC) bestempelde dit toen als misleidend, waarna McDonald’s de leugen aanpaste. En in 2013 won McDonald’s de Liegebeestverkiezing, ook vanwege plofkip. Wakker Dier betreurt het dat ze de fastfoodketen nu weer moet terugfluiten. “Blijkbaar durft McDonald’s niet bekend te maken dat hij plofkip verkoopt. Ze lijken zich ervoor te schamen,” aldus Anne Hilhorst.

Vier kandidaten
Er zijn nu nog vier kandidaten over in de Liegebeestverkiezing: ‘teder geproduceerde’ melkchocolade van Milka, ‘stressvrije’ Ierse runderen van Bord Bia, ‘liefdevol’ afgevoerde lammetjes van Jumbo en tenslotte de AH kip met de minste ruimte.

Liegebeestverkiezing
Met de jaarlijkse verkiezing brengt Wakker Dier leugenachtige claims over dierenwelzijn aan het licht. Bedrijven die liegen of misleiden, zetten consumenten op het verkeerde been. Hierdoor krijgen écht diervriendelijkere producten geen eerlijke kans. Op 18 september maken ze de Liegebeest 2019 bekend.

Update 20:35 uur
Met dank aan Woessie; hierbij het statement van McDonald's: "McDonald’s is op de hoogte van de campagne waarin Wakker Dier een ernstig vertekend beeld schetst over onze kip. Ieder kipproduct van McDonald’s voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen, waarbij voedselveiligheid niet ter discussie staat."

Zoals we al vaker hebben gesteld, gebruikt McDonald’s reguliere kip van vaste en gecertificeerde leveranciers, die tijdens het productieproces met respect en zorg omgaan met de kippen. Wij zijn open en transparant over onze kipketen. Daarom hebben we Wakker Dier al eerder uitgenodigd om onze kipketen te komen controleren. Daar zijn zij tot op de dag van vandaag niet op ingegaan.

McDonald’s hanteert hoogwaardige standaarden voor onze kipleveranciers, die overigens zelf ook gebaat zijn bij gezonde kippen. McDonald’s zet zich in voor dierenwelzijn met eigen dierenwelzijn-indicatoren bij alle leveranciers, die wij constant monitoren. Bovendien hanteert McDonald’s strengere eisen op het gebied van dierenwelzijn dan nationale en Europese wetgeving vereist. Het gehele productieproces wordt ook door onafhankelijke gerenommeerde externe auditbureaus gecontroleerd.

Bij het nemen van stappen in de productie van ons kippenvlees nemen wij altijd de balans tussen dierenwelzijn, milieu en betaalbaarheid voor onze gasten in acht. We kijken continu op welk gebied we kunnen optimaliseren. Zo voeren we op dit moment een pilot uit met een leverancier en het Wageningen University & Research centre, waarbij we streven naar het verbeteren van dierenwelzijn door kippen meer daglicht en afleiding te bieden."

Apple TV+ start 1 november

Apple opent de videodienst Apple TV+ op 1 november voor een prijs van 4,99 dollar voor een familieabonnement. Mocht je een iPhone, iPad of Apple TV kopen dan krijg je de dienst een jaar gratis. Mocht je twijfelen, dan& is er een proefperiode van zeven dagen.

Apple kondigde Apple TV+ in maart aan. De dienst werkt als Netflix en co en zal films en series bevatten. Ook is Apple druk bezig met exclusieve Apple Originals-series Apple geeft aandat er maandelijks nieuwe releases uit komen. Het bedrijf liet een stuk zien van de serie See, een serie waar in de toekomst het menselijk ras blind is en de samenleving nieuwe manieren moet vinden om te overleven. Dan wordt er een tweeling met zicht geboren. Jason Momoa, bekend van Aquaman, speelt de hoofdrol.

Apple TV+ is bij release beschikbaar in meer dan honderd landen.

Brute mishandelingen en grote ravage in Glasgow: 15 Ajaxfans voor de rechter

Vier jaar na de ernstige ongeregeldheden in het centrum van de Schotse stad Glasgow, moeten vijftien Ajaxfans voor de rechter verschijnen. Ze worden ervan verdacht meerdere personen zwaar te hebben mishandeld, voorafgaand aan een voetbalwedstrijd van Ajax tegen Celtic.

Ajax nam het die avond op tegen de ploeg uit Glasgow tijdens een Europa League-duel. De supporters waren naar Schotland afgereisd, om de wedstrijd van 26 november 2015 te kunnen zien.

Meerdere fans begaven zich voorafgaand aan de wedstrijd in de buurt van de straat Gallowgate, waar meerdere kroegen zijn gevestigd. Op verzoek van de Schotse en Britse autoriteiten is het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland een onderzoek gestart. Dat onderzoek leidt nu dus tot een rechtszaak waarin het OM de vijftien supporters van ernstige mishandelingen en vernielingen verdenkt.

Onder meer Hoops Bar in Glasgow werd aangevallen. AT5 sprak nadien met de eigenaar Neil O’Donnell van de kroeg, die zelf ook gewond was geraakt. 'Ik ben behoorlijk van slag. Droevig en bang dat zoiets bij mij in mijn kroeg kan gebeuren', vertelde hij toen.

Grote vernielingen
De politie stond die dag al op scherp. Twee jaar daarvoor waren er namelijk ook al grote ongeregeldheden uitgebroken op de Dam, voorafgaand aan een wedstrijd tussen Ajax en Celtic. Daarbij raakten ook agenten gewond.

Toch konden de Schotse agenten niet voorkomen dat het in 2015 misging in Glasgow. Meerdere pubs, een patatzaak en enkele voertuigen liepen door vernielingen behoorlijke schade op.

Stokken en flessen
Naast Hoops Bar werd ook de Emerald Isle Bar aangevallen. Het OM denkt dat ook dit het werk was van dezelfde groep Ajacieden. Ze zouden daarbij zware voorwerpen hebben gebruikt; waaronder stokken, een metalen staaf, stenen, bierglazen en flessen.

Ook een patatzaak moest het ontgelden. Bovendien werd de achterruit van een auto ingeslagen, andere voertuigen zijn waarschijnlijk bekogeld.

Maar daar bleef het niet bij. De eigenaar van Hoops Bar, een portier en enkele gasten werden met de zware voorwerpen bestookt en werden geslagen, gestompt en geschopt.

Schotse media
'Een tot in de details geplande aanval, waar zo'n 40 gemaskerde Nederlandse hooligans aan mee deden', omschreven de Schotse media de incidenten. Ze spraken met de 37-jarige O'Donnell, op wiens hoofd herhaaldelijk werd gesprongen. Pas toen de politie kwam, zouden de daders zijn gestopt.

Ook een elektricien kreeg het zwaar te verduren. Hij werd een heel eind door de straat gesleept en vervolgens door 30 mensen in elkaar getrapt. Uiteindelijk werd de man kilometers verderop gevonden. Hij zat onder het bloed. 'Iemand zou beschuldigd moeten worden van poging tot moord', stelde de elektricien later tegenover de Schotse pers.

Zwaar letsel
Naar schatting zijn er in totaal zo'n acht mensen slachtoffer geworden van de mishandelingen. Al verwacht het Openbaar Ministerie (OM) dat er ook nog onbekende mensen gewond zijn geraakt. Het gaat onder meer om een man van 60 jaar, wiens identiteit verder niet is achterhaald. Hij zou zijn geslagen met een wandelstok.

De slachtoffers waarover wél meer bekend is, blijken in elk geval zwaar letsel opgelopen te hebben. Dit varieert van sneeën in het gezicht tot aan ernstige botbreuken.

Kaak hersteld met platen en schroeven
Bij enkele slachtoffers hebben de verwondingen nog grotere gevolgen gehad. Zo liep bareigenaar O’Donnell een gebroken kaak op. Deze moest worden hersteld met drie metalen platen, zes schroeven en zestien hechtingen. Hij had daarnaast een hersenschudding en heeft nog steeds een verlamde zenuw in zijn gezicht.

Een bezoeker van een van de bars ging naar huis met een kapotte kin, een gebroken jukbeen en een misvormd gebit.

Nu pas
Behoorlijk ernstige verwondingen, toch komt de zaak nu pas voor. Dat komt onder meer omdat de Schotse autoriteiten de strafvervolging in 2017 heeft overgeheveld naar Nederland.

Het OM moest daarna nog maar liefst zestien verdachten horen, waarbij de zaak tegen een van hen inmiddels is geseponeerd. Bovendien was er weinig ruimte in de agenda om een zitting te kunnen plannen.

Regiezitting
Daardoor staan de Ajaxfans pas zo'n vier jaar na dato voor de rechter. De eerste zitting vindt plaats op donderdag 19 september. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Het gaat om een zogenaamde regiezitting, waarbij bepaald wordt hoe het proces wordt ingedeeld.

23 tot 56 jaar
Het gaat nu in totaal om vijftien verdachten, die een leeftijd hebben van 23 tot 56 jaar. Vijf van hen komen uit Amsterdam; anderen komen onder meer uit Kerkdriel, Culemborg en Assen.

Ze worden allemaal van dezelfde vergrijpen verdacht. Opmerkelijk detail is dat een van de verdachten ook vast zat in een Londense cel na rellen rondom de wedstrijd Tottenham Hotspur-Ajax, in de halve finale van de Champions League.

Advocaten
Een van de advocaten laat in een reactie op de zaak weten het dossier 'vrij rommelig' te vinden. 'Het dossier komt uit Glasgow en heeft een hele andere structuur', vertelt advocaat Johan Mühren. 'Dat is naar het Nederlands vertaald.'

Uit het dossier moet blijken dat er geweldsdelicten zijn gepleegd. 'Maar ik kan de beelden en de verdachte personen nog niet aan elkaar koppelen.' Mühren wil daarom twee rechercheurs als getuige oproepen, die in Glasgow aan de zaak hebben gewerkt.

Het verzoek zal ingediend worden tijdens de regiezitting. 'Kijk, het is duidelijk dat er gevochten is. Maar het is wat mij betreft nog niet duidelijk door wie.'

250 B&B's in Amsterdam ontvingen onterechte aanmaning

De gemeente Amsterdam heeft aan 250 eigenaren van Bed & Breakfasts (B&B's) ten onrechte een aanmaningsbrief gestuurd. Ze bleken de toeristenbelasting al betaald te hebben. Eigenaren moeten elk jaar vóór 1 juni aangifte doen voor de toeristenbelasting. Doen ze dat niet, dan ontvangen ze een aanmaning. Daarin wordt gedreigd met een boete van 5.278 euro.

In totaal hebben dit jaar 2300 B&B-eigenaren een aanmaning ontvangen. Sommige daarvan waren nogal verbaasd, aangezien ze gewoon aangifte hadden gedaan. De gemeente beloofde daarom onderzoek te doen.

Tweede keer aangifte
Daaruit blijkt nu dat er in 250 gevallen onterecht een aanmaning is verstuurd. De eigenaren die de aanmaning ontvingen, hebben hun aangifte gedaan via een link op de website amsterdam.nl. Doordat een koppeling faalde, zijn de aangiftes niet verwerkt in het systeem van Belastingen.

De gemeente spreekt van een 'technische tekortkoming'. Deze zou inmiddels zijn hersteld, wel moet een aantal eigenaren nog voor een tweede keer aangifte doen. 'Het college betreurt dat', staat in een reactie.

Twee verdachten aangehouden na schietincidenten Rotterdam-Oost

Nadat dinsdagochtend in de Rotterdamse buurt Oosterflank op twee locaties werd geschoten en een carjacking plaatsvond, hield de politie twee verdachten aan. Naar twee andere verdachten wordt met man en macht gezocht. Bij de verschillende incidenten vielen wonder boven wonder geen gewonden.

Wel waren heel veel mensen getuige van een van de incidenten in het drukbezochte gebied. Om hen goed op te kunnen vangen en de juiste nazorg te kunnen bieden en om het onderzoek gecoördineerd te laten verlopen, besloten de hulpdiensten gezamenlijk op te trekken. Aan de Weegschaalhof werd een opvanglocatie ingericht. Getuigen konden daar hun informatie met de politie delen en kregen waar nodig slachtofferhulp aangeboden.

Klopjacht
De politie kreeg om 09.30 uur de eerste melding van schoten op de Duikerstraat. Niet veel later meldden getuigen dat ook op de Kreeftstraat werd geschoten. Daar kwam ook een zwarte Range Rover met kogelgaten tot stilstand. De man (37) en vrouw (45) die uit de Range Rover stapten, werden aangehouden. De derde melding betrof de Hoofdweg. De BMW die eerder wegreed vanaf de Kreeftstraat, stopte daar op de kruising met de Vlierbaan. De man en vrouw die uitstapten lieten een wapen zien aan de bestuurster van een donkergrijze Audi A6, die daar voor het stoplicht stond. De bestuurster stapte direct uit en de man en vrouw met het wapen, gingen er met hoge snelheid in haar auto vandoor. De politie opende direct een klopjacht op het voertuig, zowel vanuit de lucht als op de weg. De auto is nog niet aangetroffen en de zoektocht gaat onverminderd door. Andere agenten maakten op de drie verschillende locaties een plaats delict en stelden alle mogelijke sporen veilig.

Onacceptabel
Schieten in een omgeving waar veel mensen wonen, werken of naar school gaan is onacceptabel. Het mag een wonder heten dat er geen onschuldige mensen zijn geraakt. Maar de schrik in de wijk is groot. Een aantal scholen en winkels besloot op eigen initiatief de deuren tijdelijk gesloten te houden. De aanpak van wapens en vuurwapengeweld heeft voor de politie de hoogste prioriteit en wordt van alle mogelijke kanten aangepakt; uitgebreid opsporingsonderzoek bij incidenten, onderzoek naar wapenhandel, doorpakken op meldingen van wapenbezit, preventief fouilleren, aanhoudingen, maar ook inzet op het voorkomen van schietincidenten zoals vandaag in de Rotterdamse wijk Oosterflank.

OM eist lange celstraf voor invoer van ruim 4000 kilo coca´ne

Wat eind augustus vorig jaar een bananentransport moest lijken, bleek onderdeel van de invoer in Nederland van 4019 kilo cocaïne. Drie verdachten moeten daarvoor jarenlang de gevangenis in, meent het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM eiste vanmiddag voor de rechtbank Rotterdam zittingslocatie Dordrecht tegen een 39-jarige man uit Antwerpen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar en een geldboete van ruim 25.500 euro. Tegen een 22-jarige man uit Amsterdam en een 50-jarige man uit Oosterhout eiste het OM onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 9 jaar.

Cocaïne tussen de bananen
In samenwerking met de Nederlandse politie trof de Belgische douane op 29 augustus 2018 in de haven van Antwerpen ruim 4.000 kilo cocaïne aan in een zeecontainer met een partij bananen als deklading. De container had een bedrijf in Nederland als bestemming en was afkomstig uit de havenstad Turbo in Colombia.

De Nederlandse politie volgde heimelijk een vrachtwagen met een klein deel van de cocaïne erin die richting een loods in Oosterhout reed. Het transport werd begeleid en in de gaten gehouden door de inzittende van een Volkswagen Golf.

Het OM op zitting vandaag: ‘Uit het handelen van de drie verdachten kan worden afgeleid dat zij wetenschap hadden van de komst van de container, de precieze aankomstlocatie van de container en het tijdstip waarop de container zou arriveren, dat communicatie over het nieuwe losadres van de container afgeschermd moest worden en dat zij wisten dat het niet ging om 20 pallets met enkel bananen die moesten worden uitgeladen.’

Rolverdeling
De thans 39-jarige verdachte moest ervoor zorgen dat het transport geregeld werd en de kostbare lading veilig werd afgeleverd bij de loods in Oosterhout.

De 22-jarige verdachte was degene die de vrachtwagen stond op te wachten en bevestigde dat deze op het juiste adres was. Vanaf het moment dat de vrachtwagen arriveerde, oefende hij controle uit, zorgde ervoor dat de juiste pallets uitgeladen werden en de ‘hogere bazen’ werden geïnformeerd.

De 50-jarige verdachte die zijn loods beschikbaar stelde, heeft volgens het OM deze container waarvan hij wist dat slechts een deel van de vracht relevant genoeg was om ad hoc uit te komen laden, willens en wetens laten komen. Hij nam het voortouw in het uitladen van de container en communiceerde ook via een PGP toestel.

Het OM heeft de rolverdeling tussen de verdachten in de strafmaat meegewogen. Het OM rekent het de 39-jarige man uit Antwerpen extra aan dat hij ook onwetende personen, in de persoon van de chauffeur van de vrachtwagen, bij het uitvoeren van zijn misdrijf heeft betrokken. De officier van justitie: ‘Gezien dit gegeven en zijn organiserende rol eist het OM tegen hem een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar en een geldboete van ruim 25.500 euro, gebaseerd op de waarde van het conservatoir beslag.‘

Georganiseerde misdaad
Vanuit Zuid-Amerika worden zeer grote hoeveelheden cocaïne Nederland binnen gevoerd. Cocaïne is een erg verslavende harddrug die zeer schadelijk is voor de volksgezondheid. De ingevoerde hoeveelheid is dermate groot en gezien de verschillende namen op de aangetroffen pakketten kan het niet anders dan dat deze partij bestemd was voor verdere verspreiding en handel.

Het gaat om ruim 4000 kilo cocaïne, 4 miljoen gram, dat zijn dus tenminste 6 miljoen snuifjes (je snuift een kwart gram per keer, onversneden), die met bananen als deklading ingevoerd moesten worden. De financiële waarde van een zo’n grote hoeveelheid werkt ontwrichtend op de samenleving, bij een prijs van 26.000 euro per kilo spreken we hier al gauw over een waarde van 104,5 miljoen euro.

Het OM op zitting vandaag: ‘Als feit van algemene bekendheid mag worden aangenomen dat dit soort grote partijen alleen door goed georganiseerde criminele organisaties worden binnengehaald. De invoer en doorvoer van cocaïne heeft een corrumperende werking op havenmedewerkers, douaniers waarmee de rechtsorde direct en diep wordt aangetast. Met de handel in cocaïne wordt veel geld verdiend en de hele keten hieromheen gaat gepaard met vele vormen van criminaliteit variërend van milieucriminaliteit tot liquidaties. Daarom zijn langdurige gevangenisstraffen in deze zaak passend.’

De zaak gaat donderdag verder met de pleidooien van de advocaten.

Vijf aanhoudingen bij onderzoek naar drugshandel vanuit cafÚ

Na een anonieme tip die via Meld Misdaad Anoniem binnenkwam over drugshandel vanuit een café in de Cartesiusstraat in Den haag hielden agenten zondagmiddag 8 september in totaal vijf personen aan. Ook namen zij een kilo harddrugs en een taser in beslag. De gemeente Den Haag heeft het café direct gesloten voor een periode van twee weken.

Op basis van de anonieme tip deed de politie verder onderzoek naar de mogelijke drugshandel vanuit het café. Hieruit bleek als snel dat de via M. gedeelde informatie waarschijnlijk klopte. Zo bleek meerdere achtereenvolgende dagen dat het café veel aanloop had van mensen die amper een minuut binnen bleven.

Twee kopers aangehouden
Zondagmiddag 8 september hielden agenten drie bezoekers staande die korte tijd in het café waren geweest. Bij twee Hagenaars troffen de politiemensen inderdaad een gebruikershoeveelheid harddrugs aan; de derde verklaarde alleen naar het toilet te zijn geweest. In het kader van het onderzoek werden zij aangehouden.

Bolletjes cocaïne
Reden genoeg om direct het café binnen te gaan. Daar vonden agenten bij een persoon meerdere bolletjes cocaïne. Ook vonden zij bij de doorzoeking van het café nog een taser. Uiteindelijk hielden agenten in totaal twee personen aan. In de woning van een van deze verdachten vonden agenten nog een aanzienlijke hoeveelheid harddrugs en cash geld. Alles is in beslag genomen. De recherche verricht verder onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Café en woning gesloten
Omdat het een café betreft, is ook de gemeente Den Haag geïnformeerd. De gemeente heeft zowel het café als de woning waarin de harddrugs zijn aangetroffen direct gesloten voor een periode van twee weken. In die periode wordt onderzocht of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

FIOD houdt twee verdachten aan voor witwassen crimineel geld

De FIOD heeft dinsdag 10 september een 29-jarige man en 26-jarige vrouw uit Lienden aangehouden. Het stel wordt verdacht van het witwassen van vermoedelijk criminele inkomsten. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD is het onderzoek gestart op informatie uit een eerder strafrechtelijk onderzoek naar de verhuur van auto’s door een Duitse vennootschap via verhullende constructies. De legale inkomsten van de aangehouden man en vrouw zijn niet hoog genoeg om hun levensstijl (zoals de huur van een exclusieve auto) en hun woonlasten te betalen. Het vermoeden is dat dit allemaal betaald wordt met inkomsten uit criminaliteit. Door de aanschaf van de luxe goederen zouden zij hun criminele inkomsten hebben witgewassen.

De FIOD doorzocht een woning in Lienden en drie woningen in de regio Den Bosch. Er is beslag gelegd op onroerend goed, een Audi Q7 en circa 45.000 euro contant geld. Daarnaast is beslag gelegd op bankrekeningen en digitale en fysieke administratie.

In een van de woningen werd munitie voor een vuurwapen en zwaar vuurwerk aangetroffen. Dit is overgedragen aan de politie.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit en ondermijning. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Apple Arcade komt 19 september uit

Apple heeft tijdens hun live special-event de releasedatum en prijs van de gamingservice Apple Arcade aangekondigd. De service voor onbeperkt gamen komt 19 september uit en gaat 4,99 euro per maand kosten. Dit is een family-abonnement. Je kunt de dienst een maand gratis uitproberen.

Apple Arcade werd voor het eerst onthuld in maart, maar op dat moment werd er nog weinig gezegd over de service. Apple vertelde dat ze veel grote mobiele ontwikkelaars naar binnen had gehaald, waaronder Ustwo, de studio van Monument Valley en Alto's Adventure-makers Snowman. Hironobu Sakaguchi, de maker van Final Fantasy en Will Wright, de maker van onder andere SimCity werden destijds ook genoemd.

Tijdens het iPhone-evenement van vandaag toonde Apple ook enkele demo's van games, waaronder een moderne versie van de klassieke Frogger genaamd Frogger in Toy Town van Konami en een geheel nieuwe titel genaamd Shinsekai: Into The Depths van Capcom. Een laatste demo, uitgegeven door indiestudio Annapurna Interactive, toonde de ritmegame Sayonara Wild Hearts, ontwikkeld door de Zweedse studio Simogo.

Apple Arcade wordt een tab in de App Store. Daar verschijnen dan ook aanbevelingen en tips, in combinatie van artikelen over de games geschreven door de Apple redactie.

Games in Apple Arcade zijn er voor iPhone, iPad, Apple TV en MacBooks.

Achahbar definitief aan de slag bij FC Dordrecht

Anass Achahbar gaat definitief aan de slag bij FC Dordrecht, zo maken de Schapenkoppen via de officiële kanalen bekend. De 25-jarige spits zat na zijn vertrek bij PEC Zwolle zonder club en trainde de afgelopen tijd mee met de selectie van trainer Cláudio Braga. FC Dordrecht heeft nu besloten om Achahbar een contract tot het einde van het seizoen te geven.

Het contract van Achahbar bij PEC liep eigenlijk nog een jaar door, maar desondanks besloten beide partijen eerder deze zomer uit elkaar te gaan. De spits kon zodoende transfervrij op zoek naar een nieuwe club en dook een aantal weken geleden op bij FC Dordrecht. In eerste instantie werd door de huidige nummer negentien van de Keuken Kampioen Divisie benadrukt dat er van een contract geen sprake zou zijn.

Nu hebben de Schapenkoppen toch besloten om Achahbar tot het einde van het seizoen aan zich te binden. FC Dordrecht is voor de voormalig jeugdinternational de vijfde club in zijn loopbaan.

Achahbar doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en maakte namens de Rotterdammers zijn debuut in het betaald voetbal. Na tussendoor nog verhuurd te zijn geweest aan Arminia Bielefeld, liet Achahbar Feyenoord in 2016 achter zich voor een dienstverband bij PEC Zwolle. De periode in Zwolle werd echter eveneens geen doorslaand succes, waardoor hij de afgelopen twee seizoenen op huurbasis bij NEC speelde.

Hockeybondscoach Caldas over Pakistan: "Hebben ze sinds WK niet meer gezien"

Met Rusland, Oostenrijk en Pakistan in de pot had Nederland maandagmiddag drie potentiële tegenstanders. Maar toen Pakistan als tegenstander van Oranje uit de koker kwam bij de loting voor de olympische kwalificatiewedstrijden, was bondscoach Max Caldas totaal niet verrast.

‘Ik heb de weddenschap met mijn staf gewonnen. Ik riep al dagen dat Pakistan de tegenstander zou worden’, reageert Caldas. ‘Ik weet niet waarom. Het was een voorgevoel. Ik vind Pakistan een mooie tegenstander.’

Caldas speelt met de Oranje Heren op 26 en 27 oktober in het Wagener Stadion tegen het Aziatische land (aanvang 16.00 uur). De winnaar over twee wedstrijden plaatst zich voor de Spelen van volgend jaar in Tokio.

Ingewikkelder
Oranje trof Pakistan vorig jaar bij de Champions Trophy in Breda (4-0 winst) en in december tijdens de poulewedstrijd op het WK in Bhubaneswar (5-1 zege). Caldas: ‘En ik heb ze ook aan het werk gezien tijdens de Azië Cup. Van al die duels hebben we de beelden, waardoor we ze uit die periode goed kennen. Sinds het WK hebben we echter niets meer van ze gezien. Dat maakt het ingewikkelder.’

Oranje zou Pakistan ook treffen in de FIH Pro League, maar de ploeg trok zich vanwege geldgebrek voor de eerst drie wedstrijden dit jaar terug. De internationale hockeybond FIH schorste daarop de viervoudige wereldkampioen voor de Pro League. Met als gevolg dat Pakistan sinds het WK geen officiële interlands meer speelde. ‘We weten dat ze sinds enige tijd weer trainen en testen, maar verder is de huidige ploeg onbekend voor ons. Ik verwacht echter geen verrassingen qua speelstijl en spelopvatting. Hooguit qua personele bezetting. Ze zullen in de aanloop van de kwalificatieduels deze kant uit komen. Als ze hier ergens spelen, houden we ze goed in de gaten’, vertelt Caldas.

‘We zijn favoriet’
Die informatie over Pakistan zal, zo benadrukt de bondscoach, echter niet leidend zijn in de voorbereiding van Oranje op de kwalificatieduels. ‘In de voorbereiding ligt de nadruk op ons eigen spel. We gaan uit van onze eigen kracht. We zijn favoriet – zaten bij de loting niet voor niets in pot 1 – maar dat maakt ons niets uit. De belangen zijn groot. We weten wat ons te doen staat: winnen en ons plaatsen voor Tokio.’

Oranje had zich op het recente EK in België al kunnen plaatsen voor Tokio, maar zag dat ticket naar het thuisland gaan. De ploeg van Caldas werd teleurstellend derde. Op 23 september start Oranje de voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden. Caldas: ‘Al voor het EK hebben we twee scenario’s gemaakt. Een voor als we het EK zouden winnen en een als dat niet het geval zou zijn. Jammer genoeg hebben we het EK niet gewonnen, maar we weten precies welk trainingsprogramma we moeten volgen om er eind oktober te staan.’

Caldas geeft donderdagmorgen een persconferentie, waarin hij ook zijn selectie voor het seizoen 2019-2020 bekend maakt. Donderdag start tevens de kaartverkoop voor de olympische kwalificatieduels op hockey.nl.

Revolutionaire veranderingen in het Europese clubvoetbal mogelijk van de baan

De revolutionaire veranderingen in het Europese clubvoetbal die gepland stonden voor 2024, worden waarschijnlijk uitgesteld of helemaal geschrapt. Dat meldt de BBC dinsdagmiddag. Grootschalige wijzigingen aan de huidige opzet van de Champions League zijn daarmee voorlopig van de baan.

Er waren plannen vanuit de UEFA om de Champions League-groepsfase over vijf jaar te wijzigen naar vier poules van acht clubs, in plaats van het huidige systeem met acht groepen van vier teams. Met grotere poules zouden clubs verzekerd zijn van minimaal veertien Europese wedstrijden, waarvan sommige ook in het weekend gespeeld zouden kunnen worden.

Die voorstellen kwamen met name uit de koker van de grote vijf competities: Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk, maar lijken nu toch niet uit de verf te zullen komen.

Daarnaast werd er gesproken over een promotie-/degradatieregeling tussen de Champions League, Europa League en Europa League 2, een derde competitie die in 2021 van start gaat. Door die regeling zou voorkomen worden dat de Champions League gaat bestaan uit een vast 'elitegroepje'.

In Genève vindt deze week een tweedaagse meeting plaats tussen Europese grootmachten, waar ook Edwin van der Sar aanwezig is. De directeur van Ajax benadrukte daar vooral dat zijn club dit seizoen zomaar buiten de boot had kunnen vallen in de Champions League, nadat afgelopen seizoen de halve finale nog werd bereikt.

Hoewel radicale veranderingen waarschijnlijk niet komen, zijn de topclubs bereid om mee te denken over verbeteringen. Mogelijk wordt het 'Ajax-issue' opgelost door halve finalisten in het vervolg te verzekeren van een direct Champions League-ticket voor het seizoen daarop. Daardoor zou een play-off geïntroduceerd kunnen worden tussen de nummers vier van Italië en Duitsland, die hun directe ticket daarmee verliezen.

Dertig Nederlandse atleten naar WK in Doha

De Nederlandse selectie voor het wereldkampioenschap atletiek in Doha, Qatar bestaat uit dertig atleten: 19 vrouwen en 11 mannen. Het WK duurt van vrijdag 27 september tot en met zondag 6 oktober.

Het Khalifa International Stadium is een week lang het toneel waar 3500 atleten uit 205 landen voor WK-titels strijden. Grootste Nederlandse kandidaat voor een gouden medaille is Sifan Hassan op de 1500 en 5000 meter. Verdere atleten om in de gaten te houden zijn Dafne Schippers, Nadine Visser, Lisanne de Witte en Anoek Vetter. Ook de sprintersploegen 4x100 meter bij de mannen en vrouwen hebben dit seizoen al toptijden gelopen.

Sifan Hassan wint de 5.000 meter in Brussel (Pro Shots / Action Images)
Sifan Hassan wint de 5.000 meter in Brussel tijdens finale Diamond League (Pro Shots / Action Images)

Volledige selectie
Vrouwen / onderdeel
Dafne Schippers 100m, 200m, 4x100m estafette
Marije van Hunenstijn 100m, 4x100m estafette
Jamile Samuel 200m, 4x100m estafette
Lisanne de Witte 400m, 4x400m estafette
Sifan Hassan 1500m, 5000m, 10.000m
Maureen Koster 5000m
Susan Krumins 10.000m
Nadine Visser 100m horden, 4x100m estafette
Femke Bol 400m horden, 4x400m estafette
Killiana Heijmans polsstokhoogspringen
Jorinde van Klinken discuswerpen
Anouk Vetter meerkamp
Nadine Broersen meerkamp
Emma Oosterwegel meerkamp
Naomi Sedney 4x100m estafette
Nargélis Statia Pieter 4x100m estafette
Lieke Klaver 4x400m estafette
Bianca Baak 4x400m estafette
Maureen Ellsworth 4x400m estafette

Mannen / onderdeel
Taymir Burnet 200m, 4x100m estafette
Nick Smidt 400m horden
Rutger Koppelaar polsstokhoogspringen
Menno Vloon polsstokhoogspringen
Douwe Amels hoogspringen
Denzel Comenentia kogelstoten, kogelslingeren
Pieter Braun meerkamp
Churandy Martina 4x100m estafette
Hensley Paulina 4x100m estafette
Christopher Garia 4x100m estafette
Joris van Gool 4x100m estafette

PAOK-hooligans dringen Olympiacos-academie binnen en vallen spelers aan

Griekenland is momenteel in de ban van een schokkend incident dat plaats heeft gevonden in de jeugdacademie van Olympiacos. De Griekse topclub heeft een opleidingsschool in Thessaloniki, de thuisstad van aartsrivaal PAOK Saloniki. Hooligans van die laatstgenoemde club, eerder tegenstander van Ajax in de voorronde van de Champions League, zijn de academie met geweld binnengevallen.

Ongeveer honderd relschoppers vielen jonge voetballers, de meeste rond de vijftien jaar oud, aan en dwongen ze om hun Olympiacos-tenues en alle bezittingen met hun clublogo, waaronder sporttassen en ballen, af te staan. Vervolgens keerden de hooligans terug naar het Toumbastadion, de thuishaven van PAOK, waar de gestolen producten in brand werden gezet.

Het hoofd van de academie, Giorgos Chochlakis, werd bij de invasie geslagen met een metalen voorwerp toen hij zijn zoon probeerde te beschermen. De politie is een onderzoek gestart naar de ongeregeldheden, die door de vele camera's op het terrein goed zijn vastgelegd. De verwachting is dan ook dat het identificeren van de daders slechts een kwestie van tijd is. PAOK zelf heeft nog niet gereageerd op het incident.

'De Ligt na Ronaldo absolute grootverdiener in Serie A'

Matthijs de Ligt behoort tot de absolute grootverdieners bij Juventus, zo blijkt uit cijfers van La Gazzetta dello Sport. De Italiaanse sportkrant publiceert jaarlijks de salarissen van alle voetballers uit de Serie A en heeft ook nu weer de vergoedingen naar buiten gebracht. Zaakwaarnemer Mino Raiola lijkt goed voor de Oranje-international gezorgd te hebben, want alleen Cristiano Ronaldo verdient beter dan De Ligt bij la Vecchia Signora.

Met een salaris van 31 miljoen euro is Ronaldo de best betaalde speler uit de Serie A. Hij wordt bij Juventus gevolgd door De Ligt, die jaarlijks verzekerd is van acht miljoen euro. Via bonussen kan dat bedrag ieder seizoen met nog eens vier miljoen euro oplopen.

De twintigjarige ex-Ajacied blijft Gonzalo Higuaín (7,5 miljoen), Paulo Dybala (7,3 miljoen) en Aaron Ramsey (7 miljoen) voor. Met zijn salaris is De Ligt de op een na best betaalde speler in de Serie A.

Stefan de Vrij is na De Ligt de best betaalde Nederlander in de Italiaanse competitie. De verdediger verdient bij Internazionale 3,8 miljoen euro per jaar. Justin Kluivert ontvangt bij AS Roma 1,8 miljoen euro per seizoen, terwijl de andere Nederlanders het in Italië moeten doen met minder dan een miljoen euro per jaar. Bij Bologna staan Mitchell Dijks (800.000 euro), Stefano Denswil (800.000 euro) en Jerdy Schouten (500.000 euro) op de loonlijst.

Oranje-international Marten de Roon verdient volgens de krant 750.000 euro per jaar bij Atalanta. Daarmee doet hij het beter dan ploeggenoot Hans Hateboer, die voor 500.000 euro per seizoen onder contract staat. Datzelfde bedrag verdient Bram Nuytinck in het shirt van Udinese. Ploeggenoot Hidde ter Avest moet genoegen nemen met 300.000 euro per jaar. Lasse Schöne is na zijn transfer van Ajax naar Genoa grootverdiener bij zijn club. Met 1,5 miljoen euro per jaar staat hij aan de top van de loonlijst van zijn werkgever.

Dubbelslag van der Poel in Groot-BrittanniŰ

Mathieu van der Poel heeft in de Ronde van Groot-Brittannië een dubbelslag geslagen. De Nederlander won niet alleen de vierde etappe, maar pakte ook de leiding in het algemeen klassement.

De etappe van vandaag ging op en af. De ploeg van Ineos wilde de dagzege en daarom stuurde ze Van Baarle en Dunbar mee in de kopgroep. Sivakov en Moscon moesten het werk afmaken. Die laatste twee misten echter de ogenschijnlijk beslissende vlucht van Hermans,Gallopin en Shaw. Deze drie leken te gaan sprinten om de ritzege. In de laatste kilometer werden ze echter teruggepakt. Vervolgens sprong Van der Poel weg en pakte hij op imposante wijze de winst.

In het algemeen klassement heeft de Nederlander een seconde voor op Matteo Trentin. Jasper De Buyst staat op zeven tellen derde.

'Van der Sar heeft 'bedenkingen' bij aanbod Man United'

Edwin van der Sar heeft bedenkingen over de rol die hij mogelijk gaat vervullen bij Manchester United. De huidige algemeen directeur van Ajax wordt de laatste dagen wederom gelinkt aan een baan als technisch directeur bij the Red Devils. Ian McGarry geeft echter aan dat Van der Sar voorlopig gereserveerd is over de overstap.

Volgens onder meer The Times verdient de oud-doelman bij Ajax ongeveer 250.000 euro per seizoen, terwijl hij op Old Trafford kan rekenen op een jaarlijkse gage van 1,5 miljoen euro.

Journalist Duncan Castles sprak over een 'substantieel bedrag' voor Van der Sar bij Manchester United, maar hij gaf niet aan voor hoeveel jaar de oud-doelman kan tekenen in Engeland.

Volgens McGarry is het allerminst zeker dat Van der Sar binnenkort Ajax inruilt voor een dienstverband bij the Mancunians. "Van der Sar heeft zeker wat bedenkingen", zegt de journalist, in de Britse pers aangeduid als transfermarktexpert, bij de Transfer Window Podcast.

"Hij wil stappen maken in zijn loopbaan, maar heeft ook twijfels. Hij is bijvoorbeeld sceptisch over de huidige gang van zaken op Carrington (trainingscomplex Manchester United, red.), ook gezien het feit dat er nu zogenaamd vijf mensen rondlopen die verantwoordelijk zijn voor de inkomende transfers."

"Hij heeft ook geen garanties gekregen over zijn exacte rol en mate van autoriteit inzake het afhandelen van transfers. Dit houdt een besluit van hem over een transfer van Amsterdam naar Manchester tegen", aldus McGarry.

Roglic langer bij Jumbo-Visma

Primoz Roglic heeft zijn contract bij Jumbo-Visma tussentijds verlengd. Op de rustdag in de Ronde van Spanje werd bekendgemaakt dat het lopende contract van de 29-jarige Sloveen, die de rode leiderstrui draagt ,is opengebroken en verlengd tot eind 2023.

Roglic is bezig aan zijn vierde seizoen in dienst van de Nederlandse ploeg. Hij won in zijn eerste jaar bij de ploeg de lange tijdrit in de Giro. In de jaren erna is Roglic uitgegroeid tot ronderenner. In de Tour van vorig jaar werd hij vierde en in de Giro van dit jaar derde.

MLB: Astros verpletteren Athletics, Yankees onttronen Red Sox

De honkballers van de Houston Astros hebben voor de tweede dag op rij kneiterhard uitgehaald. Zondag werden de Seattle Mariners met 1-21 verslagen, maandag won de ploeg thuis met 15-0 van de Oakland Athletics. De eerste twee innings leverden al zes homeruns op, waaronder twee van zowel Robinson Chirinos als Yordan Alvarez, het hoogste aantal ooit in de eerste twee innings van een MLB-wedstrijd.

Dat de Boston Red Sox de play-offs als regerend World Series-kampioenen niet gaan halen lijkt wel zo goed als zeker, maar de titel in de American League East zijn ze na drie jaar in elk geval kwijt. De New York Yankees wonnen het negentiende en laatste onderlinge duel met 0-5, hun veertiende zege van het jaar tegen de Red Sox. De Yankees hebben de AL East-titel zo goed als binnen, alleen de Tampa Bay Rays maken verder nog een theoretische kans.

Uitslagen MLB maandag
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 2-7
Boston Red Sox - New York Yankees 0-5
Miami Marlins - Milwaukee Brewers 3-8
New York Mets - Arizona Diamondbacks 3-1
Houston Astros - Oakland Athletics 15-0
San Francisco Giants - Pittsburgh Pirates 4-6
Los Angeles Angels - Cleveland Indians 2-6
San Diego Padres - Chicago Cubs 2-10

De Astros slaan raak (Bron: YouTube)

Karter Ten Brinke (14) treedt met wereldtitel in voetsporen Alonso

Karter Thomas ten Brinke heeft zich in het Finse Alahärmä gekroond tot wereldkampioen in de OK Junior-klasse. De pas 14-jarige Zeddammer maakte grote indruk en won vijf van zijn zes kwalificatieheats.

In de finale was Ten Brinke wederom onverslaanbaar: hij vertrok vanaf poleposition en reed de gehele race aan de leiding. Hij won met twee seconden voorsprong op de Braziliaan Rafael Chaves Camara, terwijl de op plek zestien gestarte Litouwer Kajus Siksnelis het podium completeerde.

Met zijn wereldtitel treedt Ten Brinke in de voetsporen van de nodige respectabele namen uit het verleden. Zo werd Jan Magnussen in 1987 en 1989 wereldkampioen en ging de titel in 1996 naar Fernando Alonso. Dat was de laatste wereldtitel alvorens de klasse in 2010 terugkeerde, met titels voor achtereenvolgens Alexander Albon en Charles Leclerc.

Voor beelden verwijzen we overigens naar de Instagrampagina van Ten Brinke's vader Bernhard, zelf ook begenadigd coureur en meervoudig Dakardeelnemer. Zo vinden we onder meer dit filmpje van een van de in de regen verreden heats.

In de reguliere OK-klase ging de titel net als vorig jaar naar de Italiaan Lorenzo Travisanutto. In de hoofdklasse van het karten werden onder meer Lando Norris (2014) en Nyck de Vries (2010 en 2011) wereldkampioen.

Alle resultaten zijn hier te vinden.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Thomas P1 at heat 3 in the rain at @fia.karting.championship WK

Een bericht gedeeld door Bernhard ten Brinke (@bernhard_ten_brinke) op7 Sep 2019 om 5:25 (PDT)

Studenten VU racen met 122 kilometer per uur op fiets door Nevadawoestijn

Een team van vrouwelijke studenten van de VU Amsterdam en de TU Delft heeft in Amerika het snelheidsrecord op de fiets verbroken. In de Nevadawoestijn wist fietscoureur Rosa Bas een snelheid van 122,12 kilometer per uur te halen. Het oude record stond op 121,8 kilometer per uur.

Het record werd gereden met een speciaal door de universiteiten ontwikkelde ligfiets. Naast de aerodynamische vorm kreeg de fiets een speciaal aandrijvingssysteem en bijzondere banden.

Voor de Nevadawoestijn werd gekozen vanwege de grote hoogte, waardoor de luchtweerstand minder is. Het record werd gereden op een tien kilometer lange weg. Op die manier hadden de fietscoureurs voldoende tijd om op snelheid te komen, een korte recordsprint te trekken en om daarna ook weer af te remmen.

'Mensen inspireren'
Leanne van Bentem van het studententeam vertelt: 'We zijn een heel jaar bezig geweest om deze ligfiets te ontwerpen. Ook is er een voorselectie geweest welke atleet het wereldrecord zou moeten verbreken. Uiteindelijk is dat Rosa Bas geworden. Zij heeft het wereldrecord verbroken'.

Van Bentem voegt er aan toe dat het vooral leerzaam was voor de studenten die meewerkten aan het project. 'Ons doel was mensen te inspireren wat je allemaal kunt met menskracht. Dat is denk ik wel gelukt.'

Marathonloper Kipchoge wil magische grens breken in Wenen

Marathonloper Eliud Kipchoge gaat in oktober in Wenen proberen om als eerste mens ooit de marathon onder de twee uur te lopen. Het traject in de Oostenrijkse hoofdstad voert hem onder meer over de Hauptallee en door het Prater.

De 1.59 Challenge zal plaatsvinden tussen 12 en 20 oktober, de precieze datum is nog afhankelijk van de weersomstandigheden. Met 2:01.39 uur is Kipchoge al de houder van het officiële wereldrecord en dat zal na Wenen ook niet veranderen: zijn tijd in de hoofdstad telt sowieso niet als wereldrecord.

Kipchoge gebruikt in Wenen, net als bij zijn eerdere mislukte poging in Monza, onder meer een hele vloot tempomakers, die op verschillende punten de wedstrijd betreden. Het gaat sponsor Nike dan ook niet zozeer om het record, maar om het breken van de grens.

Gaswinning Groningen komend jaar onder 12 miljard Nm3

De gaswinning uit het Groningenveld daalt het komende gasjaar naar 11,8 miljard Nm3. Daarmee komt de winning onder het door Staatstoezicht op de Mijnen geadviseerde niveau van 12 miljard Nm3. Naar verwachting zal de gaswinning in Groningen vanaf medio 2022 op nul uitkomen.

Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet neemt een aantal aanvullende maatregelen waardoor de gaswinning nog sneller daalt dan vorig jaar was voorzien. Volgens netbeheerder Gasunie Transport Services (GTS) leidt dat ertoe dat de winning bij een gemiddelde temperatuur al medio 2022 nihil kan zijn. In het geval van een strenge winter kan het nodig zijn dat ook na 2022 nog gas moet worden gewonnen. Het gasveld wordt daarom pas op een later moment helemaal afgesloten.

Afgelopen zomer zijn aanvullende maatregelen uitgewerkt die het komende gasjaar (oktober 2019 tot oktober 2020) al zorgen voor een extra daling van de winning uit het Groningenveld. Hierbij speelt de inzet van stikstof een sleutelrol. Door toevoeging van stikstof aan hoogcalorisch gas wordt laagcalorisch gas verkregen, dat ook wel pseudo-Groningengas wordt genoemd. De productie van meer pseudo-Groningengas leidt ertoe dat er minder gas uit Groningen gewonnen hoeft te worden. Naast een hogere inzet van stikstof heeft minister Wiebes ook besloten om de gasopslag Norg te vullen met pseudo-Groningengas waardoor er minder gas uit het Groningenveld nodig is. Ook wordt er meer pseudo-Groningengas naar Duitsland geëxporteerd.

Met de extra maatregelen geeft het kabinet invulling aan de belofte om alles te doen om de gaswinning zo snel mogelijk te beëindigen. De versnelde afbouw en de aanvullende maatregelen brengen wel financiële consequenties met zich mee. Zo leidt de verlaging naar 11,8 miljard Nm3 tot 400 miljoen euro minder aardgasbaten op de rijksbegroting komend jaar. De lagere winning en de inzet van gasopslag Norg hebben ook financiële gevolgen voor de aandeelhouders van NAM, Shell en ExxonMobil. In het vorig jaar gesloten Akkoord op Hoofdlijnen is afgesproken dat bij een substantiële wijziging van de gaswinning nieuwe afspraken worden gemaakt. De gesprekken daarover zijn naar verwachting volgend voorjaar afgerond. In afwachting daarvan is voor de kosten van gasopslag Norg en de lagere winning een voorlopig bedrag van 90 miljoen euro afgesproken dat later wordt verrekend. Met deze afspraak kan de gaswinning dalen naar 11,8 miljard Nm3.

Rodenticiden zijn en blijven beschikbaar tegen ratten en muizen

Recent sloegen media alarm dat er in Nederland een ratten- of muizenplaag dreigt, doordat ratten en muizen vanaf 2023 niet meer met gif bestreden mogen worden. Deze berichtgeving was gebaseerd op een onjuiste uitleg van een Ctgb-besluit uit september 2018, dat anticoagulantia in de toekomst alleen nog gebruikt mogen worden binnen een geïntegreerd plaagdierbeheerssysteem door gecertificeerde professionals. Wat gaat er veranderen?

Het gaat hier om middelen tegen ratten en muizen op basis van anticoagulantia (bloedverdunners), die extreem giftig zijn voor vogels, roofdieren en huisdieren, en die lang in het milieu kunnen blijven (de meeste zijn ‘persistent’). Bij veelvuldig gebruik ontstaat er bovendien kans op resistentie. In de Europese Unie is afgesproken dat middelen op basis van anticoagulantia, ondanks hun giftigheid, onder voorwaarden gebruikt mogen worden, omdat ze onmisbaar zijn voor de bestrijding van ratten en muizenplagen.

Het Ctgb houdt zich aan die afspraak en neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat deze middelen alleen worden gebruikt als het echt noodzakelijk is. Die maatregelen zijn beschreven in een systeem voor geïntegreerd plaagdiermanagement (IPM). IPM houdt in dat eerst preventieve maatregelen worden genomen en gewerkt wordt met niet-chemische methoden, voordat de anticoagulantia worden ingezet. Dat betekent: opruimen van voedsel, weghalen van nestelplaatsen en doorgangen, monitoring van de populatie en klemmen en vallen gebruiken, om een plaag te voorkomen.

Het IPM-systeem is in 2017 van kracht geworden voor de beheersing van ratten buiten, in 2023 zal het van kracht worden voor alle toepassingen van deze middelen: gebruik tegen ratten en muizen, zowel buiten als binnen. Om dit IPM-systeem goed te kunnen uitvoeren, is vakkennis nodig. Dat betekent dat alleen professionele gebruikers die aantoonbaar kennis hebben van IPM en het systeem in de praktijk ook op de juiste manier gebruiken, deze middelen straks mogen inzetten. Zij worden hiervoor gecertificeerd, om te borgen dat het IPM-systeem juist wordt uitgevoerd.

Per 2023 mogen particulieren dus geen anticoagulantia meer gebruiken voor het bestrijden van muizen en ratten. Maar voor hen zijn voldoende alternatieven beschikbaar en ook chemische middelen op basis van alfachloralose. Ook kunnen particulieren een professionele plaagdierbeheerser inschakelen. Professionals mogen vanaf 2023 nog wél anticoagulantia gebruiken, maar uitsluitend onder het gecertificeerde IPM-systeem. Boeren hebben de keuze om zich te laten scholen en certificeren en zelf de beheersing van ratten en muizen middels IPM ter hand te nemen, of om een professionele plaagdierbeheerser in de arm te nemen.

De nadruk komt dus te liggen op preventie: structurele maatregelen om te voorkomen dat er een plaag uitbreekt. Als er ondanks die maatregelen toch een plaag dreigt, dan blijven ook de anticoagulantia beschikbaar als uiterste maatregel. Op deze manier wordt geborgd dat het gebruik van anticoagulantia tot het minimum wordt beperkt en alleen onder die voorwaarde kunnen deze middelen worden toegelaten.

Ancestors: The Humankind Odyssey

Buiten kijf staat dat het concept van Ancestors: The Humankind Odyssey origineel is: een game waarin je de evolutionaire reis meemaakt van de mensachtigen in de periode van tien miljoen tot twee miljoen jaar geleden. Dit is vervolgens verpakt in een behoorlijk onvereeflijke survivalgame waarin je met behulp van je zintuigen en je beperkte motoriek eigenlijk zelf alles nog moet uitvogelen.

Acht kwartfinalisten WK basketbal bekend, Griekenland sneuvelt

Op het wereldkampioenschap basketbal in China zijn nog acht teams in de strijd om de titel. Een van de outsiders voor de finale ligt er al uit: het Griekenland van Giannis Antetokounmpo won de laatste groepswedstrijd wel met 84-77 van Tsjechië, maar doordat de Amerikanen met 89-73 van Brazilië wonnen liggen Griekenland en Brazilië eruit, terwijl Tsjechië naast de VS verrassend bij de laatste acht staat.

Australië en Frankrijk speelden nog slechts tegen elkaar om groepswinst, wat een spannend duel werd. Patty Mills van de San Antonio Spurs tekende voor 30 Australische punten, Orlando Magic-speler Evan Fournier was goed voor 31 stuks namens Frankrijk, maar de Australiërs wonnen met 100-98. Litouwen won met 74-55 van de Dominicaanse Republiek, maar kan hooguit nog negende worden op het WK.

Kwartfinales WK basketbal
Dinsdag 13.00 uur; Argentinië - Servië
Dinsdag 15.00 uur; Spanje - Polen
Woensdag 13.00 uur; Verenigde Staten - Frankrijk
Woensdag 15.00 uur; Australië - Tsjechië

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Kingdom Hearts III Re Mind DLC arriveert deze winter

In aanloop naar de Tokyo Game Show, gunt Square Enix ons een eerste blik op de nieuwe DLC voor Kingdom Hearts III, getiteld 'Re Mind'. De Tokyo Game Show-trailer toont naast nieuwe verhalende scènes ook de nieuwe gevechtsvorm van Sora waarin hij het opneemt tegen de kwaadaardige Organization XIII.

In de komende DLC reizen spelers naar een bekend rijk waarin ze kunnen strijden tegen krachtige nieuwe bazen. In sommige van de aanvullende gevechten kunnen spelers tussen personages wisselen. Spelers kunnen ook extra Keyblades krijgen door de gratis update te downloaden.

Kingdom Hearts III Re Mind verschijnt deze winter voor PlayStation 4 en Xbox One.

KroatiŰ blameert zich ondanks goal van jarige Modric

Kroatië heeft maandagavond duur puntenverlies geleden in Groep E van de EK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Zlatko Dalic kwam uit tegen laagvlieger Azerbeidzjan, dat geen enkel punt haalde in de eerste vier duels van de kwalificatiecyclus, niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Door het teleurstellende resultaat kon Kroatië maandagavond de koppositie in zijn groep verliezen aan Hongarije, dat Slowakije ontving. Die nogal beladen wedstrijd - de nodige etnisch Hongaarse, maar officieel Slowaakse 'fans' zaten er vooral om met de reguliere Slowaken te rellen en moesten door de politie gescheiden worden - eindigde echter in een 1-2 Slowaakse zege, dus blijft Kroatië nog wel op de eerste plek.

Kroatië pakte zoals verwacht vanaf het begin het initiatief en zag dat al snel beloond worden met de openingstreffer. Luka Modric mocht in de elfde minuut vanaf de strafschopstip aanleggen na hands van Anton Krivotsyuk; een koud kunstje voor de jarige aanvoerder. Het was voor Azerbeidzjan geen reden om de defensieve tactiek te wijzigen en zij slaagden er uiteindelijk in om het 34e verjaardagsfeestje van Modric te verpesten.

De Kroaten behielden daardoor het veldoverwicht, maar verzuimden om verder afstand te nemen van de nietige tegenstander, de nummer 109 op de FIFA-ranking. Dat werd Kroatië in de 72ste minuut fataal, toen een Azerbeidzjaanse counter door Tamkin Khalilzada afgerond werd. In de twintig resterende minuten slaagden de Kroaten er niet in om het tij nog te keren.

Uitslagen EK-kwalificatie maandag
C: Estland - Nederland 0-4
C: Noord-Ierland - Duitsland 0-2
E: Azerbeidzjan - Kroatië 1-1
E: Hongarije - Slowakije 1-2
G: Polen - Oostenrijk 0-0
G: Letland - Noord-Macedonië 0-2
G: Slovenië - Israël 3-2
I: Schotland - België 0-4
I: San Marino - Cyprus 0-4
I: Rusland - Kazachstan 1-0

Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered Edition verschijnt 23 januari

Square Enix maakt bekend dat Final Fantasy Crystal Chronicles op 23 januari 2020 terugkeert in de Remastered Edition voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en mobiele iOS- en Android-apparaten.

Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered Edition krijgt naast grafische verbeteringen ook nieuwe functies. Hieronder een overzicht van de voornaamste vernieuwingen:

  • Verbeterd beeld en geluid
  • Nieuwe ingesproken stemmen
  • Nieuwe online multiplayer – Speel online met één tot drie vrienden om samen gevaarlijke monsters te verslaan en kerkers te doorlopen. De game ondersteunt cross-play tussen verschillende systemen
  • Nieuwe kerkers en eindbazen – Nieuwe kerkers en eindbazen zijn aan de game toegevoegd
  • Nieuwe looks en items voor personages

Curašao rouwt om overlijden international Jarzinho Pieter (31)

De nationale ploeg van Curaçao is maandag opgeschrikt door het overlijden van reservedoelman Jarzinho Pieter. Hij overleed op 31-jarige leeftijd op Haïti, waar de nationale ploeg zondag nog een wedstrijd had gespeeld.

Pieter stond in eigen land onder contract bij landskampioen Vesta en speelde uiteindelijk elf interlands voor Curaçao. Over de doodsoorzaak van Pieter is nog niet veel bekend, maar lokale media weten te melden dat de doelman is komen te overlijden in het spelershotel van Curaçao.

Eloy Room, voormalig keeper van onder meer Vitesse en PSV en de eerste keus in het doel van Curaçao, rouwt op social media om het overlijden van zijn ploeggenoot. Pieter speelde in zijn carrière verder enkel voor SV Juventus, dat is gevestigd op Bonaire.

Europese atleten aan de leiding tegen VS in continentale strijd

In het Wit-Russische Minsk gaat Europa aan de leiding in de continentale atletiekstrijd tegen de VS, 'The Match' genoemd. Het is de eerste keer sinds de jaren zestig dat Europa en de VS rechtstreeks tegen elkaar strijden als teams.

De eerste achttien onderdelen leverden Europa 331 punten op, tegen 304 voor de Amerikanen. Veel wereldtoppers zijn er overigens niet aanwezig, de teams bestaan vooral uit atleten die de selecties voor het wereldkampioenschap in Doha later deze maand net niet gehaald hebben en dus iets anders te doen willen hebben.

Vier prestaties kunnen wel als prima omschreven worden. De Wit-Rus Maksim Nedasekau sprong over 2,35 meter, de beste prestatie van dit op hoogspringgebied nogal magere jaar. Kogelslingeraar Pawel Fajdek hielp Europa met 80,71 meter - de vijfde worp van het jaar - aan de maximale score, terwijl kogelstoter Darrell Hill zichzelf namens de VS met 22,35m naar plek vier op de wereldranglijst stootte.

Bij het polsstokhoogspringen voor de vrouwen maakte Anzhelika Sidorova uit Rusland indruk. Ze sprong als enige over 4,85 meter en is nu de enige vrouw dit jaar die dat meer dan eens deed, terwijl alleen zijzelf (4,86m) en de Amerikaanse Jenny Suhr (4,91m) dit jaar hoger kwamen.

Ook Nederland was van de partij: Naomi Sedney werd met 11,77 zevende op de 100 meter bij de vrouwen, Christopher Garia snelde met 10,46 als zesde over de meet bij de mannen.

Bowien Jansen, Nargélis Statia en Eefje Boons liepen met slotloopster Sedney in 43,82 naar plek drie op de 4x100m, terwijl Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina Europa prima vertegenwoordigden door met 38,45 als tweede te finishen.

Rage 2: Rise of the Ghosts komt 26 september

Rage 2 krijgt op 26 september de eerste uitbreiding, Rise of the Ghosts. De DLC komt uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Spelers krijgen een nieuw verhaal in een nieuwe regio die bezaaid is met kannibalen en door Feltrite geïnjecteerde Ghosts.

Met je nieuwe Feltrite Laser Launcher kun je korte metten maken met deze Ghosts, en anders gebruik je de nieuwe Void-vaardigheid om de kracht tegen de Ghosts te gebruiken, en meer.

Spelers die momenteel in het bezit zijn van de Deluxe Edition krijgen op 26 september automatisch toegang tot Rise of the Ghosts. Spelers die niet in het bezit zijn van de Deluxe Edition kunnen Rise of the Ghosts op 26 september kopen in de in-game store voor 1500 RAGE-munten of € 14,98. Als alternatief is het ook mogelijk om in de in-game store naar de Deluxe Edition te upgraden voor 2000 RAGE-munten. Naast Rise of the Ghosts, biedt de Deluxe Edition spelers ook de DOOM BFG, Wasteland Wizard Cheat Codes, Progression Booster en de Battle Standard voertuigbanner.

Borderlands 3 maakt chaos

Borderlands 3 komt pas vrijdag uit, maar de officiële launchtrailer met de titel 'Let's make some mayhem' is al beschikbaar. In de video zien we hoe de nieuwe Vault Hunters een paar psychopaten opblazen en de Calypsos onder ogen zien terwijl we de Seven Seas of Rhye van Queen horen.

Borderlands 3 wordt 13 september gelanceerd op PlayStation 4, Xbox One en pc. Spelers kunnen de game vooraf al downloaden op elk van die drie platforms, vanaf ongeveer 48 uur vóór de lancering.

Vlissinger slaat 73-jarige plaatsgenoot knock out

In de Breewaterstraat in Vlissingen is maandagavond een bewoner van die straat aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht ’s middags een 73-jarige plaatsgenoot te hebben mishandeld. Getuigen die het incident zagen gebeuren, verklaarden dat de verdachte zijn woning uit kwam toen de 73-jarige man zijn auto parkeerde in de Noordzeestraat.

Er ontstond een woordenwisseling en de verdachte zou vervolgens het slachtoffer knock out hebben geslagen. Door een van de getuigen is de 73-jarige man naar zijn woning gebracht waarna een ambulance ter plaatse kwam. Het slachtoffer is meegenomen naar het ziekenhuis. Hij heeft geen letsel opgelopen en mocht dezelfde dag alweer terug naar huis. De man deed aangifte.

De politie onderzoekt de zaak. De verdachte is aangehouden en zit nog vast. Hij zal vandaag verder gehoord worden over de mishandeling.

Tot 13 jaar cel voor gewelddadige woningoverval Gees

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaken van vier verdachten, die worden verdacht van strafbare betrokkenheid bij de gewelddadige woningoverval in Gees op 30 juni 2016.

Veel geweld
Tijdens de overval is zeer heftig geweld toegepast op de 69-jarige bewoner die vervolgens gekneveld werd achtergelaten en als gevolg van het geweld is komen te overlijden. De vrouwelijke bewoonster is door één van de verdachten gedwongen om door de woning mee te lopen om buit aan te wijzen. Zij is uiteindelijk vastgebonden achtergelaten in de badkamer.

Rechters niet misleid door OM
Anders dan de rechtbank Noord-Nederland heeft gedaan, oordeelt het gerechtshof in hoger beroep dat van misleiding van de rechters door het openbaar ministerie niet is gebleken. In alle zaken is het openbaar ministerie dan ook ontvankelijk verklaard in de vervolging. Het gerechtshof stelt wel een niet te herstellen vormverzuim vast – er is namelijk verzuimd om van een verhoor van een getuige een geluidsopname te maken – maar verbindt hieraan geen consequenties.

Gevangenisstraffen voor drie verdachten
De eerste verdachte, Abdelhak B., is door het gerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaren en TBS met dwangverpleging. Bij de rechtbank was hij enkel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaren. De tweede verdachte, Anouar K., is door het gerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaren. Bij de rechtbank was hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaren.

De derde verdachte, Yero V., is door het gerechtshof ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaren. Bij de rechtbank was hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaren. Het grote verschil in strafmaat komt omdat de rechtbank deze verdachte voor een minder zwaar feit heeft veroordeeld. Maar het gerechtshof acht in deze zaak anders dan de rechtbank wel bewezen dat de verdachte aanwezig was bij het op het slachtoffer uitgeoefende geweld en daaraan ook heeft deelgenomen. Hij wordt daarom voor hetzelfde feit veroordeeld als de eerste twee verdachten.

Eén zaak teruggewezen naar de rechtbank
De zaak van de vierde verdachte, Fidan J., wordt teruggewezen naar de rechtbank Noord-Nederland. In die zaak was het openbaar ministerie niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging. Aan de beantwoording van de vraag of er wel of geen bewijs was voor betrokkenheid van verdachte bij het strafbare feit, is de rechtbank toen niet toegekomen. De rechtbank gaat die zaak nu opnieuw behandelen. De rechters moeten daarbij rekening houden met de beslissing van het gerechtshof dat het openbaar ministerie wél ontvankelijk is in de vervolging van deze verdachte.

NFL: 100e seizoen afgetrapt, Patriots openen met winst

Het 100e seizoen van de NFL is afgetrapt, een jubileum dat men het hele jaar door zal blijven vieren. De regerend Super Bowl-kampioenen, de New England Patriots, begonnen in elk geval lekker aan het nieuwe jaar: quarterback Tom Brady opende zijn 20e seizoen met drie touchdown passes - twee op Phillip Dorsett en één op Josh Gordon - en hielp zijn ploeg naar een 33-3 zege op de Pittsburgh Steelers.

De Tennessee Titans zorgden op bezoek bij de Cleveland Browns voor een kleine verrassing door met 13-43 te winnen. Marcus Mariota was op dreef met drie touchdown passes, waaronder twee op Delanie Walker binnen een paar minuten in het vierde kwart. Malcolm Butler maakte het daarna nog eens definitief af met een 38-yard interception return, terwijl Browns-quarterback Baker Mayfield 25 van zijn 38 passes aan zag komen, maar op één touchdown bleef steken.

De nog maar 22-jarige Lamar Jackson wist zijn Baltimore Ravens weer op indrukwekkende wijze naar de winst te helpen. Van zijn twintig passes kwamen er slechts drie niet aan, waarmee hij goed was voor 324 yards en belangrijker nog, vijf touchdowns. Marquise Brown ontving twee van die passes in het eerste kwart, Willie Snead, Miles Boykin en Patrick Ricard konden de endzone eveneens vinden na een pass van Jackson.

Uitslagen NFL zondag
Cleveland Browns - Tennessee Titans 13-43
Miami Dolphins - Baltimore Ravens 10-59
Minnesota Vikings - Atlanta Falcons 28-12
New York Jets - Buffalo Bills 16-17
Philadelphia Eagles - Washington Redskins 32-27
Carolina Panthers - Los Angeles Rams 27-30
Jacksonville Jaguars - Kansas City Royals 26-40
Los Angeles Chargers - Indianapolis Colts 30-24 OT
Seattle Seahawks - Cincinnati Bengals 21-20
Dallas Cowboys - New York Giants 35-17
Arizona Cardinals - Detroit Lions 27-27 OT
Tampa Bay Buccaneers - San Francisco 49ers 17-31
New England Patriots - Pittsburgh Steelers 33-3

Uitslagen NFL maandag
New Orleans Saints - Houston Texans 30-28
Oakland Raiders - Denver Broncos 24-16

De beste plays van week één (Bron: YouTube)

Wapenhandelaar niet verantwoordelijk voor wegmaken lijk

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch legde vandaag een 69-jarige man een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 2 maanden. Het hof vindt niet bewezen dat de man betrokken was bij het wegmaken van het lijk van een voormalig No Surrender-lid, maar veroordeelt hem wel voor wapen- en munitiebezit. Eerder legde de rechtbank Zeeland-West-Brabant hem 27 maanden gevangenisstraf op.

Afspraak met wapenhandelaar
Eind mei en begin juni 2015 werden in het Markkanaal in Oosterhout kooien van gaas aangetroffen, met daarin lichaamsdelen. De kooien waren verzwaard met keien. Later bleken de lichaamsdelen van een voormalig No Surrender-lid te zijn, dat op 12 mei als vermist was opgegeven. Uit telefoongegevens van het slachtoffer bleek dat hij als laatste contact had gehad met de verdachte over kogels die hij nodig had voor een vuurwarpen. De 2 mannen hadden afgesproken in Oosterhout om te gaan proefschieten in een bos. Op enig moment heeft het slachtoffer zichzelf, zo bleek uit politieonderzoek, van het leven beroofd met een vuurwapen van de verdachte.

De verdachte koos ervoor om politie of hulpdiensten niet te bellen vanwege zijn strafblad en het feit dat hij in zijn loodsen wapens en munitie had liggen. In plaats daarvan benaderde hij de personen die het slachtoffer naar hem toe hadden gestuurd met alleen de mededeling ‘los het maar op’. Hij wil de namen van die personen niet noemen.

Geen bewijs voor betrokkenheid bij wegmaken lijk
Het hof vindt het handelen van de verdachte moreel gezien verwerpelijk. Echter, er is onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van de verdachte bij het wegmaken van het lichaam. Tijdens de doorzoeking van het terrein van de verdachte werden de voorwerpen die gebruikt waren voor de kooien niet aangetroffen. Ook bloedsporen ontbraken, terwijl dat voor de hand zou hebben gelegen als het lichaam daar in stukken zou zijn gezaagd. De verdachte wordt daarom vrijgesproken van betrokkenheid bij het wegmaken van het lijk.

Voorwaardelijke straf voor wapenbezit
Het hof legt de verdachte wel een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden op voor wapen- en munitiebezit. Omdat de rechtbank Amsterdam hem eerder een gevangenisstraf heeft opgelegd, is deze voorwaardelijke straf een stok achter de deur voor de verdachte. Voor deze voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 2 jaar.

Waar irriteer jij je het meeste aan?

Irritaties. Iedereen irriteert zich wel eens ergens aan. Mailtjes of appjes die wel gelezen maar niet beantwoord worden, mensen die te laat op het werk of afspraak komen, openbaar vervoer dat niet op tijd rijdt of bejaarden met rollators / scootmobiel die de gangpaden in de supermarkt blokkeren.

Maar wat is nou de grootste irritatie? Dat willen wij gaan uitzoeken. Daarom kun je tot zondag hieronder jouw grootste irritatie kwijt. Uit alle inzendingen zullen we de 30 meest genoemde irritaties verzamelen. Daarna mogen jullie gaan stemmen op onze grote irritatiepoll! 

Aarrghh (Afbeelding: Pixabay)
Aarrghh (Afbeelding: Pixabay)

Red Bull gaat waarschijnlijk nog motorwissel doen dit seizoen

Jos Verstappen verwacht dat Red Bull Racing dit seizoen nog een motorwissel zal uitvoeren. Zo'n wissel zal Max Verstappen net als in Italië een gridstaf opleveren.

"Ik denk dat er dit jaar nog wel een race komt waar we een motor moeten wisselen, maar dat we in Suzuka flink uit kunnen pakken. Daarnaast hebben we nog Mexico waar Max het altijd goed doet, Amerika en Brazilië. Er komen dus nog wel races aan waar we echt kunnen presteren", zo vertelde Verstappen bij Peptalk op Ziggo Sport

Nederland doorslaggevend voor EU herbeoordeling glyfosaat

Nederland moet het gesjoemel van Monsanto niet belonen en ‘nee’ zeggen tegen een nieuwe vergunning voor het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat, stelt foodwatch in een campagne die zij vandaag lanceert. Chemiereus Bayer-Monsanto moet uiterlijk dit najaar een aanvraag indienen om de aflopende vergunning van glyfosaat verlengd te krijgen. Nederland speelt hierin een centrale rol: ze is één van de vier lidstaten (naast Frankrijk, Hongarije en Zweden) die verantwoordelijk is voor de nieuwe beoordeling van glyfosaat – en heeft dus een grote invloed op de Europese besluitvorming.

De vorige vergunning voor glyfosaat was omgeven door schandalen waaronder ghostwriting van onderzoek, het zwart maken van tegenstanders en onenigheid over het kankerrisico onder wetenschappers. Nadien werd het bedrijf in Amerika veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan kankerpatiënten en werden door meer dan 18.000 mensen rechtszaken opgestart. In de evaluatie van een speciale EU-commissie over de voorgaande vergunningprocedure van glyfosaat, werd beterschap aangekondigd.

Er werd geconcludeerd dat het Europees voorzorgsbeginsel, waarbij alleen onbetwiste stoffen toegelaten mogen worden, ‘naar behoren’ moet worden toegepast. Foodwatch wil dat het niet bij woorden blijft. In een campagne gericht aan het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen), roept foodwatch op het gesjoemel van Monsanto niet te belonen en de omstreden pesticide eindelijk te verbieden.

Herbeoordeling glyfosaat
Dit najaar, uiterlijk 15 december 2019, dienen bedrijven die de erkenning van glyfosaat willen behouden, een aanvraag tot verlenging in. Glyfosaat is de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld, maar is ook de meest omstreden. Verschillende Europese lidstaten, waaronder Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk gaven al aan glyfosaat te willen verbannen. Bayer, de chemiereus die glyfosaat-producent (‘Roundup’) Monsanto overnam, kondigde echter aan dat ‘glyfosaat een belangrijke rol zal blijven spelen in de landbouw en in de portefeuille van Bayer’.

Bayer-Monsanto en de andere bedrijven die glyfosaat willen blijven verkopen, moeten uiterlijk drie jaar voor het verstrijken van de erkenning (15 december 2022) hun aanvraag indienen. De huidige erkenning van glyfosaat is exceptioneel maar 5 jaar geldig, aangezien verschillende lidstaten in 2017 de gebruikelijke verlenging van 10 jaar niet wilden ondersteunen. Vier lidstaten moeten de toelating van glyfosaat herbeoordelen, via de ‘Assessment Group on Glyphosate’: Nederland, Frankrijk, Hongarije en Zweden. Nederland (Ministerie van Landbouw) baseert zich hierbij op het advies van het ‘College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen’ (Ctgb).

Schandalen rond glyfosaat
De toelatingsprocedure houdt in dat Nederland, samen met de beoordelingsgroep, een rapport schrijft over glyfosaat. Dit rapport wordt erna getoetst door EFSA (European Food Safety Authority). Naar aanleiding van de voorgaande vergunning van glyfosaat lag de procedure echter onder vuur: EFSA baseerde zich onder andere op een studie van Monsanto zelf en maakte deze studie niet openbaar. Volgens gevoelige interne documenten schakelde Monsanto ghostwriters in om wetenschappelijke studies te beïnvloeden, om glyfosaat in een goed daglicht te plaatsen, waarbij glyfosaat positief werd beoordeeld. Dit terwijl onder meer onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie concludeert dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen’. Toen Monsanto een verklaring moest geven over de beïnvloeding van studies tijdens een hoorzitting, kwamen ze niet opdagen.

Op basis daarvan besloot het Europees Parlement de Monsanto-lobbyisten niet meer toe te laten tot het parlement. Naar aanleiding van de controverse richtte het Europees Parlement een ‘bijzondere commissie’ op om de toelatingsprocedure kritisch onder de loep te nemen. In het uiteindelijk rapport benadrukt de commissie dat belangenverstrengeling vermeden moet worden en dat lidstaten het Europees voorzorgsbeginsel, waarbij alleen onbetwist veilige stoffen mogen worden toegelaten, 'naar behoren' moeten toepassen. De lidstaten moeten risicomaatregelen nemen, ook ‘wanneer de mogelijkheid van schadelijke gevolgen voor de gezondheid is geïdentificeerd, maar hierover wetenschappelijke onzekerheid bestaat.’

In verschillende Amerikaanse rechtszaken werd geoordeeld dat Bayer-Monsanto een schadevergoeding moet betalen aan mensen die ziek werden en glyfosaat als oorzaak aanwijzen. In totaal hebben er meer dan 18.000 mensen Monsanto aangeklaagd. Volgens een rechter hadden de juryleden voldoende bewijsmateriaal onder ogen gekregen om te concluderen dat ‘Monsanto zich meer bezighield met het afremmen van veiligheidsonderzoeken en het manipuleren van de publieke opinie dan met het waarborgen van de veiligheid van haar product’. ‘Er was niets dat erop wees dat iemand bij Monsanto deze kwestie objectief of met enige aandacht voor het leven van de mensheid bekeek’. Dit toont verder aan dat, indien het Europees voorzorgsbeginsel correct wordt toegepast, een verlenging van glyfosaat is uitgesloten. Foodwatch roept Nederland op om Monsanto eindelijk op haar plaats te zetten via een duidelijk ‘Nee!’ tegen het bedrijf en haar glyfosaat.

Nederland doorslaggevend voor EU herbeoordeling glyfosaat (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Nederland doorslaggevend voor EU herbeoordeling glyfosaat (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega

Maar liefst 30 procent van de werkende Nederlanders heeft weleens erotisch gedroomd over een collega of leidinggevende. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.108 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden in gedachte weleens een spannend avontuurtje met een collega heeft beleefd, stellen zes op de tien ondervraagden nooit een relatie met een collega te willen beginnen.

Collega’s blijken bij vooral mannen (35 procent) nog weleens de hoofdrol te spelen in een spannende droom. Onder vrouwen bedraagt dit percentage slechts 23 procent. Met 43 procent houden jonge mannen er de meeste fantasieën op na. “Het lijkt erop dat er onbewust toch best vaak iets broeit tussen collega’s”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Relaties op de werkvloer zijn voor mij geen dealbreaker, maar mijn voorkeur ligt bij iemand van buiten het bedrijf. Met een collega als partner, zit je – in mijn optiek – constant op elkaars lip.. Dat mijn vriendin en ik los van elkaar een eigen carrière hebben, komt onze relatie juist ten goede.”

Spannend gekleed
Naast de duidelijke weerzin om zelf iets te beginnen met een collega, wordt ook een relatie tussen twee collega’s door een aanzienlijk gedeelte van de respondenten (negentien procent) niet gewaardeerd. Iets anders wat volgens een groot gedeelte van de ondervraagden niet thuishoort op de werkvloer, zijn pikante kledingkeuzes. Maar liefst 58 procent van de respondenten geeft aan dat zij collega’s die zich overdreven sexy kleden, minder serieus nemen. Vrouwen zijn hierin met 74 procent overigens veel stelliger dan mannen (slechts 45 procent). Franke: “Ik heb het weleens meegemaakt dat een medewerker zich veel te sexy kleedde. Na lang wikken en wegen, heb ik er uiteindelijk toch iets van gezegd. Niet om een kledingvoorschrift af te geven, maar om diegene een spiegel voor te houden en bewust te maken van de gevolgen. Uiteindelijk was de persoon heel dankbaar voor dat gesprek.”

Pikante gesprekken
Naast relaties en uitdagende kleding zijn ook seksueel getinte gesprekken onder werktijd een verboden gebied. Meer dan tweederde (68 procent) van de ondervraagden stelt namelijk dat pikante gesprekken niet thuishoren op de werkvloer. Onder alleen vrouwen bedraagt dit percentage maar liefst 76 procent, mannen scoren met ‘slechts’ 63 procent fors lager. Vrouwen hebben daarbij ook vaker last van collega’s die te vrij en open over de bloempjes en de bijtjes praten; 22 procent tegenover achttien procent van de mannen. Franke: “Net zoals het grootste gedeelte van de mannen in dit onderzoek, vind ik het niet erg als mijn collega’s vrijuit over seks praten. Omdat we nog altijd op de zaak zijn om te werken, is het natuurlijk niet de bedoeling dat het de hele tijd hierover gaat. Een schunnig grapje op zijn tijd moet echter kunnen.”

Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega

Nederlandse delta-aanpak blauwdruk voor kwetsbare kustgebieden

Er moet snel meer werk worden gemaakt van het versterken van kwetsbare gebieden wereldwijd tegen weersextremen als gevolg van het veranderende klimaat. Die conclusie staat in het flagship rapport van de Global Commission on Adaptation dat vandaag is gepresenteerd. Als commissielid onderstreept minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de conclusie dat schade door wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen verder toeneemt als er niet snel wordt geïnvesteerd in het voorkomen van klimaatschade. Bijvoorbeeld door het versterken van kustgebieden en het toekomstbestendig maken van steden en landbouwgebieden om weersextremen te kunnen opvangen.

Het rapport van de Commission laat zien dat rampen als gevolg van extreem weer steeds meer slachtoffers maken. Ook wordt jaarlijks 73 miljard dollar schade geleden als gevolg van overstromingen. Investeringen in een omgeving en infrastructuur die opgewassen zijn tegen weersextremen, leiden tot minder slachtoffers en minder schade aan de economie. Onderzoek laat zien dat elke dollar die geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld dijkversterking tussen de 2 en 10 dollar bespaart, omdat er bij hoogwater minder schade is. De Commission stelt dat de 1800 miljard dollar (1,8 biljoen), die wereldwijd tot 2030 geïnvesteerd moet worden in klimaatrobuustheid, ruim 7 biljoen dollar aan besparingen oplevert.

‘We laten als commissie met dit rapport zien waar de uitdagingen liggen die snel moeten worden opgepakt, waarbij ook Nederlandse oplossingen worden aangedragen,’ aldus minister Van Nieuwenhuizen. ‘Onze delta-aanpak kan een blauwdruk zijn hoe je zowel in kustgebieden als rivieren schade kunt beperken door slim te investeren in maatregelen. Landen als Bangladesh en Vietnam hebben deze aanpak overgenomen. Dat leidt daar nu al tot minder slachtoffers en minder schade. Maar er staan voor Nederland ook belangrijke lessen in het rapport. Met de verwachting dat het warmer en droger wordt, moeten we leren van andere landen die daar al langer mee kampen en praktische oplossingen overnemen, bijvoorbeeld het opsparen van water tegen de droogte.’

Nederlands initiatief
De Commission is vorig jaar op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen opgericht, wordt nu al ondersteund door 19 landen en wordt voorgezeten door Ban Ki-Moon, Kristalina Georgieva en Bill Gates. Doel van de commissie is om, naast de noodzaak die er is voor terugdringing van de uitstoot van broeikasgassen, landen en regio’s ook te overtuigen van de noodzaak tijdig te investeren in het opvangen van de gevolgen van het veranderende klimaat. Dit om klaar te zijn voor de gevolgen van toenemende weersextremen, zoals stijging van de zeespiegel, lange periodes van hitte en droogte en steeds minder schoon drinkwater.

Klimaattop 2020 Amsterdam
Het flagship rapport wordt op 24 september bij de VN in New York gepresenteerd door onder andere Ban Ki-Moon en Van Nieuwenhuizen. Daarmee start ook het actiejaar waarin de commissarissen de conclusies van het rapport omzetten in concrete plannen om kwetsbare gebieden weerbaar te maken. Als afsluiting van het actiejaar is op 22 oktober 2020 in Amsterdam de Climate Adaptation Summit. Tijdens deze klimaattop gaan landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties onder meer laten zien welke klimaatoplossingen zij hebben liggen.

The Last of Us Part II deze maand getoond

Het is al erg lang stil rondom The Last of Us Part II. Sony skipte E3 en verder waren er geen events om de game uitgebreid te tonen. Daar komt nu verandering in, want 24 september is er een media event aangekondigd voor de game.

Details ontbreken nog, maar aangezien de media wordt uitgenodigd kunnen we veel footage verwachten. Een nieuwe trailer, gameplay en misschien zelfs de release date. Wat precies is nog een beetje speculeren, maar het lange wachten voor fans is bijna voorbij.

Honkballers winnen simpel van Zweden op EK

De Nederlandse honkballers hebben op het EK in Duitsland een simpele zege geboekt op Zweden, waar in 28 duels nog nooit van werd verloren. Nederland won het duel met 9-0.

Sharlon Schoop liep de eerste run binnen in de tweede inning, drie innings later tekenden Roger Bernadina, Curt Smith en Schoop voor homeruns en in totaal vier runs, waarna er in de achtste inning nog eens vier runs werden gescoord.

Het is eindelijk de eerste zege van Nederland op het EK. Het openingsduel met de Britten werd bij een 10-2 voorsprong gestaakt en wordt woensdag afgemaakt, Tsjechië was met 6-8 verrassend te sterk. Dindag speelt Nederland tegen Duitsland.

Langer behandelen GGZ-patiŰnt heeft geen invloed op resultaat

Wat doen psychiaters en psychologen als patiënten wegblijven en ze dus meer tijd krijgen? Ze gebruiken dan een deel van die tijd om andere patiënten langer te behandelen. De mate waarin ze dat doen hangt af van de betalingsstructuur.

Dit blijkt uit het CPB-rapport 'Treatment responses of mental health care providers after a demand shock'. In 2012 en 2013 beperkte de overheid in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) het verzekerde pakket; in 2012 voerde ze extra eigen bijdragen in. De onderzoekers bekeken in hoeverre ggz-aanbieders, zoals psychologen, therapeuten en psychiaters, het wegvallen van patiënten probeerden te ondervangen door andere patiënten langer te behandelen en of dit invloed had op de behandeluitkomsten.

Het verschil in betaling van ggz-aanbieders blijkt belangrijk te zijn voor de manier waarop zij reageren op het wegvallen van patiënten. Er zijn gebudgetteerde en vrijgevestigde aanbieders. De onderzoekers concluderen dat gebudgetteerde aanbieders patiënten gemiddeld ongeveer 8% langer behandelen dan in de periode voor de beleidsverandering. De resultaten van de behandeling van patiënten gingen er gemiddeld niet op vooruit door deze extra behandeltijd. Mogelijk was er dus sprake van overbehandeling.

Vrijgevestigde ggz-aanbieders gingen patiënten nauwelijks langer behandelen. In tegenstelling tot gebudgetteerde aanbieders werden ze betaald per behandeling via een trapsgewijze betalingsstructuur. Door deze betalingsstructuur hadden vrijgevestigde aanbieders weinig prikkels om langer te behandelen.

Sterke groei in steden en randgemeenten verwacht

Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu. Vooral de grote en middelgrote steden zullen groeien, evenals diverse randgemeenten rondom de grote steden. Tegelijk zal 1 op de 5 gemeenten krimpen, vooral aan de randen van Nederland. Deze gemeenten zullen ook sneller vergrijzen dan de steden. Ook wonen steeds meer mensen alleen. Dat blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prognose beschrijft de meest waarschijnlijke ontwikkeling, maar kent ook onzekerheden. Meer hierover staat in de laatste alinea.

Tot 2035 krijgen de meeste gemeenten te maken met bevolkingsgroei. Dit geldt vooral voor de grote steden en diverse randgemeenten. Toch krijgt één op vijf gemeenten te maken met bevolkingskrimp (van meer dan 2,5 %). Deze gemeenten liggen vaak aan de randen van Nederland.

Groei grote steden zet door
Bijna drie kwart van de nationale groei met 1 miljoen mensen komt volgens de prognose terecht in de grote en middelgrote steden (gemeenten met ten minste 100.000 inwoners). Rondom de grote steden groeien ook diverse andere gemeenten, zoals Almere en Haarlemmermeer bij Amsterdam, Zuidplas bij Rotterdam en Rijswijk bij Den Haag. Deze gemeenten ontvangen door hun nieuwbouw veel jonge stellen uit de grote stad.

Amsterdam krijgt er de meeste inwoners bij, naar verwachting ruim 150.000 tot 2035. Dit betekent een groei van bijna 20% ten opzichte van 2019. De stad zal daardoor in 2035 1 miljoen inwoners tellen. Voor Utrecht voorziet de prognose een groei van ruim 20%. In Rotterdam en Den Haag stijgt het aantal inwoners wat minder, met elk 15%. De grote steden zijn relatief jong en groeien vooral doordat er meer kinderen geboren worden dan er mensen overlijden. Ook hebben steden een grote aantrekkingskracht op immigranten, waaronder arbeidsmigranten uit de EU, expats en internationale studenten.

Amsterdam zal in de toekomst het sterkst groeien. De hoofdstad telt in 2035 naar verwachting één miljoen inwoners. Ook de andere drie grote steden blijven groeien: Utrecht groeit tot 2035 met ruim 20% en Rotterdam en Den Haag groeien beiden met 15%. In Noord-Brabant zijn het de steden Eindhoven, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Breda die meer inwoners krijgen. Ook steden in het noorden zoals Groningen en Assen en steden in het oosten zoals Zwolle, Arnhem en Nijmegen, zullen verder groeien.

Krimp vooral aan de randen van het land
Kleinere gemeenten aan de randen van het land krijgen de komende decennia te maken met verdere krimp. Het gaat vooral om gemeenten in het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Na 2035 wordt de krimp nog sterker doordat de bevolking van Nederland dan minder hard groeit.

Ook vergrijzing in de steden
Nederland vergrijst verder. Op dit moment is ongeveer 19% van de bevolking 65 jaar of ouder, in 2035 zal dat zijn opgelopen tot een kwart. De grote steden zijn minder vergrijsd dan de kleinere gemeenten, maar ook hier neemt de vergrijzing de komende jaren naar verwachting toe, van 13 naar 20% 65-plussers in 2035.

De vergrijzing elders in Nederland gaat echter sneller, waardoor het verschil tussen stad en platteland toeneemt. Vooral in de krimpgemeenten zal het aandeel ouderen in 2035 naar verwachting groot zijn, dikwijls 30% of meer. De vergrijzing is hier een belangrijke oorzaak van de bevolkingskrimp.

Na 2035 nemen de regionale verschillen in vergrijzing naar verwachting weer wat af. In gemeenten die nu sterk vergrijsd zijn, zal het aantal ouderen ten opzichte van de rest van de bevolking weer wat dalen, doordat er meer mensen uit de grote groep babyboomers overlijden. In de meer stedelijke gebieden neemt de vergrijzing dan nog toe.

Nederland vergrijst in de toekomst verder. De grote steden zijn minder vergrijsd dan de kleinere gemeenten, maar ook hier neemt de vergrijzing de komende jaren toe. De vergrijzing elders in Nederland gaat echter sneller, waardoor het verschil tussen stad en platteland toeneemt.

Meer alleenstaanden, vooral in grote en middelgrote steden
In 2035 telt Nederland naar verwachting een half miljoen meer alleenwonenden dan nu. Dan zal bijna 20% van de bevolking alleen wonen, nu is dat ruim 17%. In kleinere, vergrijzende gemeenten zullen vooral meer ouderen alleen wonen, nadat hun partner is overleden of na een scheiding. Dat geldt ook voor middelgrote gemeenten. In bijvoorbeeld de voormalige groeikern Almere zullen veel mensen die er destijds als jong gezin zijn komen wonen, tegen die tijd alleen wonen.

In de 4 grote steden is het percentage alleenwonenden al hoog (vooral door de toestroom van studenten en werkende jongeren) en zal het verder stijgen doordat hier de vergrijzing ook sterker wordt.

Nederland telt in de toekomst meer alleenwonenden dan nu. In kleinere, vergrijzende gemeenten zullen vooral meer ouderen alleen wonen, nadat hun partner is overleden of na een scheiding. In de meeste grote steden is het percentage alleenwonenden nu al hoog (vooral door de toestroom van studenten en werkende jongeren) en stijgt het verder omdat hier de vergrijzing ook sterker wordt.

Prognose kent onzekerheid
De PBL/CBS regionale prognose 2019-2050 beoogt de meest waarschijnlijke ontwikkeling te beschrijven, rekening houdend met nieuwe inzichten en recente ontwikkelingen op nationaal en regionaal niveau.

Toch zijn de cijfers altijd met onzekerheden omgeven. Immigratie en woningbouw zijn bijvoorbeeld moeilijk exact te voorspellen. De onzekerheid wordt bovendien groter naarmate er verder naar de toekomst gekeken wordt. Daarom zijn onzekerheidsintervallen rond de uitkomsten van de regionale prognose opgesteld, waarbij de kans 2 op 3 is dat de gemeentelijke bevolkingsgroei binnen deze bandbreedte zal blijven. Het blijkt dat ook als de bevolkingsgroei lager is dan verwacht, de grote steden nog steeds zullen groeien. Kleinere gemeenten aan de randen van het land zullen, als de bevolkingsgroei hoger is dan verwacht, nog steeds krimpen of vrijwel gelijk blijven in bevolkingsomvang.


Tijd voor Fluitsma & Van Tijn om dit nummer opnieuw op te nemen? 

Aanhouding voor dodelijk steekincident Rotterdam

Metrostation Capelsebrug in Rotterdam is maandagochtend in alle drukte opgeschrikt door een steekincident. Een man is kort daarna aan zijn verwondingen overleden. De hele dag zocht de politie non-stop naar de verdachte die dezelfde avond kon worden aangehouden. Het gaat om een 20-jarige Rotterdammer.

Het steekincident vond plaats op het perron van metrostation Capelsebrug richting De Terp. Het slachtoffer, een 20-jarige man uit Lekkerkerk, is nog gereanimeerd, maar overleed korte tijd later. Door het vroege tijdstip waren er veel mensen op het station. De politie heeft meerdere getuigen gehoord. Zij krijgen slachtofferhulp aangeboden als zij hier behoefte aan hebben.

Getuigen verklaren dat de mannen voorafgaand aan het steken een onenigheid hadden. Mogelijk is deze onenigheid aanleiding van het steken geweest. Het onderzoek op de plek van het misdrijf nam enkele uren in beslag. Camerabeelden van het station zijn veilig gesteld, uitgekeken en verspreid onder agenten. De Forensische Opsporing deed sporenonderzoek op het perron.

Maandagavond konden agenten de verdachte, een 20-jarige Rotterdammer aanhouden.

Duizenden euro's kwijt door verdwenen zwemleraar: 'We zijn laaiend'

Tientallen ouders zijn veel geld kwijt door het plotseling verdwijnen van de zwemleraar van hun kinderen. Ze kochten lespakketten van 700 euro voor een A, B en C diploma, maar bij de eerste les na de zomervakantie in het Sloterparkbad in Amsterdam bleek hij met de noorderzon vertrokken. 'Het doet pijn als je zoveel geld kwijt bent en je hebt niet eens les gehad.'

Een kleine honderd ouders hebben zich verenigd in een appgroep waar ze hun verhalen delen. Zo vertelt een ouder dat ze 650 euro kwijt is, op aandringen van de zwemleraar contant betaald. Een ander nam twee pakketten af voor A, B en C diploma en is 1500 euro kwijt. Jan Liebregs, die een pakket ter waarde van 700 euro voor zijn dochter kocht, vertelt wat er na de zomervakantie gebeurde: 'We stonden daar met een grote groep ouders en de zwemleraar kwam gewoon niet opdagen. We hebben nooit meer iets van hem gehoord.'

Geen contact
Ondanks pogingen van de ouders om te bellen en te appen krijgen ze geen contact meer met de zwemleraar en zijn bedrijf DG Sports. Wanneer ze het Sloterparkbad om opheldering vragen, krijgen ze te horen dat het contract met deze partij al voor de zomer verbroken zou zijn. Dit tot grote verbazing van Hayat, een van de ouders: 'Hij werkte er al heel lang en was altijd erg goed. Daarom staan we ook zo versteld dat hij zomaar verdwenen is. En ook nog eens tot op het laatste moment geld aannam. Terwijl hij al wist dat hij geen bad meer had, troggelde hij toch geld af.'

Verantwoordelijkheid
Ook AT5 krijgt geen contact met DG Sports. De beheerder van het Sloterparkbad Optisport laat weten alleen te fungeren als verhuurder van het zwemwater, zonder daarbij verdere verantwoordelijkheid te dragen voor de lessen of wat er nu gebeurt. Ook wil het zwembad niet toelichten waarom het contract met DG Sports verbroken is. Ook Liebregs krijgt weinig opheldering van het zwembad: 'Die houden de deur dicht en willen niet in gesprek komen met ouders. Ze zeggen alleen maar dat ze als distributeur van het zwemwater verder geen rol spelen.'

Oplichting
Hayat noemt dat 'vervelend': 'Ik vind dat zij toch ook wel verantwoordelijk zijn om degene die daar lesgeven een beetje in de gaten te houden en te kijken of ze dat correct doen.' Hoe dan ook, de ouders geloven niet meer dat de zwemleraar nog terug zal keren om hun geld terug te geven. Ze gaan aangifte doen van oplichting.

FOK! Wat een weer: droog

Er zijn wolkenvelden en de noordelijke helft van het land komt in het begin van de avond nog een enkele bui voor. De temperaturen lopen uiteen van 17°C langs de noordwestkust tot 20°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit een westelijke richting.

Komende nacht komen er in het noordwesten wolkenvelden voor en is een lichte bui niet uit te sluiten. Elders is er weinig bewolking. Landinwaarts kan er een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen 7°C in het oosten en zuidoosten tot 12°C vlak aan zee. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak, langs de kust matig.

Morgenochtend schijnt in het oosten eerst nog even de zon, maar van het westen uit neemt de bewolking snel toe. In de loop van de ochtend valt in het westen de eerste regen. De (mot)regen breidt zich in de middag uit over de rest van het land. In het zuidoosten kan het eerst nog 20°C worden, elders wordt het niet warmer dan 16 a 17°C. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, mogelijk hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

De Maiblümenfels bij Lemberg in Duitsland
De Maiblümenfels bij Lemberg in Duitsland

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Oranje zet koers richting Euro 2020 na zorgeloze avond in Tallinn

Nederland heeft maandagavond de zege op Duitsland (2-4) van afgelopen vrijdag een uitstekend vervolg gegeven. In Tallinn kende de ploeg van bondscoach Ronald Koeman geen enkel probleem met Estland: 0-4. Ryan Babel, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum verzorgden de doelpunten bij Oranje, dat in Groep C met een wedstrijd minder gespeeld wel derde blijft.

Koeman koos ervoor om zijn elftal op drie plekken te wijzigen ten opzichte van de wedstrijd tegen Duitsland: Joël Veltman, Davy Pröpper en (basisdebutant) Donyell Malen losten Denzel Dumfries, Marten de Roon en Quincy Promes af.

Het spelbeeld was vanaf het begin zoals verwacht: Nederland mocht het spel maken tegen de defensief gegroepeerde Esten. Het eerste gevaar van Oranje kwam van Veltman, die het met links probeerde toen doelman Sergei Lepmets uit positie was, maar over mikte.

Na twee speldenprikjes van Estland kwam Nederland in de zeventiende minuut op voorsprong. Daley Blind bereikte met een strakke voorzet de vrijgelopen Ryan Babel, die eenvoudig kon afwerken.

Nederland had daarna moeite om door de muur van Estland-verdedigers te breken, maar werd voor rust nog wel gevaarlijk via afstandsschoten van achtereenvolgens Wijnaldum, Babel en Depay.

Direct na rust verdubbelde Oranje zijn voorsprong via opnieuw Babel. De linksbuiten kon de bal eenvoudig binnenkoppen na een goede voorzet van Depay.

De wedstrijd was daarmee gespeeld, zeker omdat Estland niet van plan was om massaal de aanval te gaan zoeken. Veel kansen creëerde Nederland niet, al kopte Virgil van Dijk nog rakelings naast.

Een klein kwartier voor tijd werd Depay bereikt met een fraaie lange bal van Matthijs de Ligt, waarna de spits knap wegdraaide en met links de verre hoek van het Estse doel vond: 0-3. In de slotfase werd het ook nog 0-4.

Een vrije trap van Depay belandde op het hoofd van Wijnaldum, die knap raak kopte. Depay had ook nog de vijfde Nederlandse treffer kunnen maken, maar hij mikte in vrije positie net naast.

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.