Apple kondigt nieuwe iPhones 11 aan

Apple heeft tijdens een live event een serie nieuwe iPhones aangekondigd. Naast de iPhone 11 is er ook een iPhone 11 Pro en een iPhone 11 Pro Max. Na twaalf jaar is er een naamswijziging en biedt Apple twee lijnen van de smartphone. De luxere versies gaan Pro heten.

iPhone 11

De iPhone 11 lijkt op de iPhone XR, met dezelfde 6,1-inch schermgrootte en Liquid Retina LCD-technologie. De voorkant heeft nog steeds een zichtbare zwarte notch. Aan de voorkant vinden we de TrueDepth-camera die is vernieuwd met een 12-MP camera die een breder gezichtsveld biedt. Op die manier kun je meer vastleggen als je een selfie maakt. Slimme HDR van de volgende generatie maakt foto’s mogelijk die veel natuurlijker overkomen. Je kunt ook selfievideo’s maken met de TrueDepth-camera, die nu 4K-video ondersteunt met maximaal 60 bps. Mocht je een slofie willen maken dan heeft de camera 120 bps bij slowmotion.

De grootste verandering van de iPhone 11 is de toevoeging van een camerasysteem met twee lenzen. De dubbele camera kan schakelen tussen de normale lens en ultrawide 120-graden lens en in sommig gevallen zelfs samenwerken. Een nieuwe nachtfotografeermodus voegt automatisch meerdere afbeeldingen samen om bij foto’s die binnen of buiten bij weinig licht worden genomen minder donker te maken. De kleuren komen natuurlijker over en er is minder ruis bij weinig licht. Via beide lenzen kan er video geschoten worden in 4K60 met uitgebreid dynamisch bereik. De camera-interface is aangepakt waardoor je bijvoorbeeld in fotomodus alleen maar even de sluiterknop vasthoeft te houden om een videoopname te starten.

Intern wordt de A12 Bionic-processor van vorig jaar vervangen door een nieuwere, snellere A13 Bionic. De levensduur van de batterij is een uur langer dan die van de iPhone XR. Andere verbeteringen zijn bijvoorbeeld ondersteuning voor Dolby Atmos en Face ID dat 30% sneller is geworden.

iPhone 11 is verkrijgbaar in uitvoeringen van 64 GB, 128 GB en 256 GB in de kleuren paars, groen, geel, zwart, wit en rood. Deze kunnen vanaf vrijdag 13 september worden voorbesteld en liggen vanaf vrijdag 20 september in de winkels. Het voordeligste model kost € 809.

iPhone 11 Pro (Max)

De iPhone 11 Pro-serie heeft een nieuw Super Retina XDR-display, met het helderste scherm ooit in een iPhone. Het nieuwe display is een speciaal ontworpen OLED-scherm dat gebruikers onder andere HDR met een maximale helderheid van 1200 nits biedt. Super Retina XDR biedt ondersteuning voor brede kleurweergave met een systeembreed kleurbeheer en True Tone voor een meer natuurlijke kijkervaring. Het scherm heeft een contrastverhouding van 2.000.000:1 met diepe zwarttinten en is nog energiezuiniger dan zijn voorganger.

Een nieuw triple camera-systeem biedt een camera-ervaring met ultragroothoek-, groothoek- en telelenscamera’s die niet alleen de verbeteringen van de dual camera van de iPhone 11 introduceren voor fotografie bij weinig licht. Dit keer kun je ook on the fly uit drie perspectieven kiezen. De video-mogelijkheden worden nog sterker verbeterd met dit systeem.

iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max kunnen vanaf vrijdag 13 september worden besteld. Vanaf vrijdag 20 september liggen ze in de winkel. Ze zijn verkrijgbaar in midnight green, spacegrijs en een zilverkleurige en goudkleurige uitvoering, met een capaciteit van 64 GB, 256 GB en 512 GB. De prijzen beginnen bij respectievelijk €1159 en €1259.