FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 juli 2019

Bokser Dadashev (28) overleden na zwaar gevecht

Bokser Maxim Dadashev is dindsdag overleden. De Rus, slechts 28 jaren jong, vocht vrijdagavond in het Amerikaanse Oxon Hill tegen Subriel Matias uit Puerto Rico, met als inzet een mogelijke kans om voor een wereldtitel in het lichtweltergewicht te vechten.

Matias en Dadashev begonnen beiden met een 13-0 record aan het gevecht en het was Matias die alsmaar meer domineerde. Na de elfde ronde vond Dadashev's coach Buddy McGirt het mooi geweest. Hij smeekte de Rus om het gevecht namens hem te beëindigen, waar niet echt een antwoord op kwam. Dat was voor McGirt genoeg en de bezorgde coach liet de scheidsrechter weten dat het klaar was.

"Ik zag dat hij teveel geraakt werd en toen ik hem naar de hoek zag lopen wist ik het zeker", aldus McGirt. "Uit respect vroeg ik het aan hem, maar ik zou hem echt niet verder hebben laten vechten." Na afloop zakte Dadashev in elkaar en begon Mad Max hevig over te geven, waarna hij vervoerd werd naar het ziekenhuis en in coma gehouden werd. Daar overleed de vader van één kind dinsdag aan zijn verwondingen aan het hoofd.

Het einde van het gevecht (Bron: YouTube)

Uitslagen tweede voorronde Europa League 23/07/2019

Naast de Champions League waren er op dinsdagavond ook vijf duels in de tweede voorronde van de Europa League. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. FC Utrecht en AZ spelen donderdag hun voorrondeduel. 

Thuis Uit Uitslag
SP Tre Penne (San) FK Suduva (Lit) 0-5
FC Santa Coloma (And) FC Astana (Kaz) 0-0
Shkendija'79 (Mac) F91 Dudelange (Lux) 1-2
HB Torshavn (Far) Linfield Belfast (NIe) 2-2
FC Ararat-Armenia (Arm) Lincoln Red Imps (Gib) 2-0

Uitslagen tweede voorronde Champions League 23/07/2019

PSV won thuis met 3-2 van FC Basel, maar daarnaast waren er nog vier andere duels in de tweede voorronde van de Champions League. In dit bericht de uitslagen. 

De heenwedstrijd tussen Viktoria Pilsen en Olympiakos is in Tsjechië op een doelpuntloos gelijkspel (0-0) geëindigd. FC Kopenhagen en Dinamo Zegreb wisten wel te winnen. 

Thuis Uit Uitslag
Sutjeska Niksic (Mon) APOEL FC (Cyp) 0-1
PSV Eindhoven FC Basel (Zwi) 3-2
The New Saints (Wal) FC København (Den) 0-2
FC Saburtalo (Geo) Dinamo Zagreb (Kro) 0-2
Viktoria Plzen (Tsj) Olympiakos Pireus (Gri) 0-0

Bertens verliest maar één game in openingsronde Palermo

Kiki Bertens heeft op overtuigende wijze de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi van Palermo. In de Siciliaanse stad verloor de nummer vijf van de wereld maar één game. Binnen vijf kwartier stond de score 6-0, 6-1 op het scorebord.

Bertens speelde haar eerste wedstrijd sinds haar vroege uitschakeling op Wimbledon. Op het Italiaanse gravel kende ze geen genade met haar tegenstandster Ekaterine Gorgodze uit Georgië. Alleen in openingsgame van de tweede set wist de nummer 193 van de wereld één game te pakken. De rest van de games werden allemaal gewonnen door Bertens, die in Palermo als eerste is geplaatst.

Eerder reikte ook Aranxta Rus tot de tweede ronde in Palermo. Zij versloeg maandagavond Amandine Hesse (6-1, 6-3).

'Opvolger Berghuis staat klaar; Feyenoord wil nog drie aanwinsten'

Feyenoord is voorlopig nog niet klaar op de transfermarkt, zo verzekert Voetbal International dinsdagavond. Het weekblad stelt dat de Rotterdamse club nog zeker vier nieuwe spelers wil toevoegen aan zijn selectie: een verdediger, een middenvelder, een spits en een vleugelaanvaller, die waarschijnlijk als opvolger van Steven Berghuis moet gaan dienen.

De achttienjarige Álvaro Barreal van Vélez Sarsfield is de vleugelaanvaller waar Feyenoord het op gemunt heeft en diens komst zou zelfs al in kannen en kruiken zijn. De jonge aanvaller is naar verluidt al in De Kuip geweest 'om sfeer te proeven en zou de club op termijn veel geld kunnen gaan opleveren'. De komst van Barreal lijkt echter pas een optie voor Feyenoord als er een speler wordt verkocht, vermoedelijk Berghuis.

Berghuis wordt nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar PSV, maar voorlopig heeft die club nog geen akkoord weten te bereiken met Feyenoord over een overgang van de 27-jarige creatieveling. Volgens Voetbal International is het niet ondenkbaar dat Feyenoord 'misschien wel tijd rekt' met het oog op het tweeluik met Dinamo Tbilisi of Qabala FK in de derde voorronde van de Europa League.

Liam Kelly, Luciano Narsingh en Nick Marsman zijn voorlopig de drie enige zomeraanwinsten van Feyenoord, naast hoofdtrainer Jaap Stam. De Rotterdammers zijn als gezegd echter nog niet klaar op de transfermarkt: behalve een potentiële opvolger voor Berghuis moeten er ook nog een verdediger, een middenvelder en een spits naar De Kuip komen. Een nieuwe voorhoedespeler is nodig omdat aanvalsspeler Nicolai Jörgensen de komende zes tot acht weken waarschijnlijk nog niet beschikbaar is vanwege een blessure.

Lammers en Malen bezorgen PSV late winst tegen Basel

PSV is dinsdagavond de derde voorronde van de Champions League begonnen met een 3-2 overwinning op FC Basel. De ploeg van trainer Mark van Bommel keek tot enkele minuten voor tijd aan tegen een achterstand, maar wist via doelpunten van Sam Lammers en Donyell Malen het tij nog te keren. In de eerste helft had debutant Bruma de Eindhovenaren op voorsprong gezet, maar die werd ongedaan gemaakt door Albian Ajeti en Eder Balanta.

PSV begon aan de eerste officiële wedstrijd van het seizoen met Pablo Rosario als aanvoerder, omdat eerste captain Ibrahim Afellay nog niet wedstrijdfit is. Miljoenenaankoop Bruma maakte op de linkerflank zijn officiële debuut voor PSV, terwijl Érick Gutiérrez op het middenveld de voorkeur kreeg boven Jorrit Hendrix. Aan de kant van Basel startte oud-Vitessenaar Ricky van Wolfswinkel als valse rechtsbuiten.

De Eindhovenaren pakten vanaf het begin het initiatief en zagen dat binnen het kwartier beloond worden met het openingsdoelpunt. Nummer tien Steven Bergwijn stuurde Donyell Malen weg, die zijn poging ternauwernood gekeerd zag worden door doelman Jonas Omlin. In de rebound kon de oplettende Bruma eenvoudig binnen tikken: 1-0.

PSV behield na de openingstreffer ogenschijnlijk de controle over de wedstrijd, zonder daarbij grote kansen te creëren. Vlak voor rust kregen de Brabanders echter een domper te verwerken. Uit het niets kon Albian Ajeti alleen op doelman Jeroen Zoet af, waarna de tot dan toe onzichtbare Basel-spits feilloos afrondde. PSV zocht aangeslagen de kleedkamer op, wetende dat het tegen gekregen uitdoelpunt cruciaal kan zijn in Europese confrontaties.

Na de pauze was het spelbeeld niet anders. PSV ging nadrukkelijk op zoek naar zijn tweede treffer en was daar al snel dichtbij. Een ingreep van Basel-verdediger Eray Comert belandde echter op de lat van zijn eigen doel. Even later kon een schot van Donyell Malen keeper Omlin niet verontrusten. Het overwicht van PSV ebde daarna meer en meer weg en het was Basel dat in de 78ste minuut opnieuw toesloeg.Een hoekschop belandde op het hoofd van Eder Balanta, die Denzel Dumfries in de lucht klopte: 2-1. Van Bommel wisselde aanvallend en spoorde zijn ploeg aan om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Die kwam er vlak voor tijd ook via invaller Sam Lammers, die een voorzet van Bergwijn binnen kopte. Een paar minuten later werd het nog mooier voor PSV, omdat Malen zijn ploeg via een fraai hakje de overwinning bezorgde: 3-2.

Lammers en Malen bezorgen PSV late winst tegen Basel (Pro Shots / Thomas Bakker)
Lammers en Malen bezorgen PSV late winst tegen Basel (Pro Shots / Thomas Bakker)

Sunweb haalt gehavende Bol uit Tour

Cees Bol gaat morgen niet meer van start in de Tour de France. De 23-jarige debutant van Sunweb kwam vandaag in de zestiende etappe ten val. Hij liep daarbij snij- en schaafwonden op.

De sprinter kwam wel gewoon over de finish, maar Sunweb heeft besloten om Bol uit de Tour te halen ook met het oog op de Alpen. "Natuurlijk verlaat ik de Tour met gemengde gevoelens,maar ik denk dat dit de juiste keuze is"

"Het doel was om Cees een stap te laten zetten in zijn ontwikkeling en niet om koste wat het kost Parijs te halen. We willen hem beschermen voor overbelasting," aldus ploegleider Aike Visbeek.

Speedboot botst op rubberboot: meisje (15) overleden

Een speedboot is voor de Zeeuwse kust bij Zoutelande op een rubberboot gebotst. De inzittende van de rubberboot, een meisje van 15 uit het Limburgse Neer, is overleden. De oorzaak van het ongeval is niet duidelijk, maar de bestuurder van de speedboot is aangehouden.

Dit meldt het AD, een filmpje en meer informatie in dit artikel.

41 procent van ondervraagde Amsterdammers is vorig jaar geïntimideerd op straat

Voor het derde jaar op rij is er onderzoek gedaan naar straatintimidatie in Amsterdam. Er zijn 3518 Amsterdammers ondervraagd, waarvan 41 procent aangaf last te hebben gehad van één of meer vormen van intimidatie op straat.

Dat blijkt uit een factsheet van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek. De onderzoeksresultaten zijn gemeten over het jaar 2018. Nieuw is een interactieve kaart waar kan worden ingezoomd op plekken in de stad waar straatintimidatie voorkomt.

Jonge vrouwen
In dat jaar is ruim de helft van de ondervraagde Amsterdamse vrouwen (51 procent) weleens geconfronteerd met straatintimidatie. Vrouwen worden sowieso vaker lastiggevallen dan mannen, maar ook mannen hebben er last van: 30 procent van de respondenten in 2018. Het percentage is bij de mannen gelijk aan het jaar ervoor. Bij de vrouwen is er sprake van een lichte daling.

Qua leeftijd zijn het voornamelijk de mannen en vrouwen tussen de 15 en 34 jaar die lastig worden gevallen op straat. Bij de ondervraagde vrouwen uit die leeftijdscategorie was het percentage zelfs 81 procent.

Centrum, Bijlmer en West
Vooral plekken in de buurt van Centraal Station, Leidseplein en de Burgwallen worden genoemd als locatie waar straatintimidatie vaak voorkomt. Daarnaast worden ook veel plekken in Bijlmer Centrum, de Jan Evertsenstraat en het Mercatorplein genoemd.

De meest voorkomende vormen van intimidatie tegenover vrouwen zijn nafluiten, nasissen of naroepen met seksuele of beledigende opmerkingen. Mannen worden voornamelijk beledigend nageroepen.

Lokagentes bij de Sloterplas
Eerder dit jaar werden er meerdere incidenten van straatintimidatie gemeld rond de Sloterplas. De politie besloot toen een klein passantenonderzoekje te doen, waaruit bleek dat maar liefst 51 van de 131 ondervraagden slachtoffer was geworden van intimidatie in het gebied. Vervolgens werden er vrouwelijke lokagenten ingezet, die drie mensen konden aanhouden voor seksuele intimidatie.

In een brief gaat burgemeester Halsema nu verder in op die actie. Die maakt volgens haar namelijk twee dingen duidelijk: dat (seksueel) intimiderend gedrag niet acceptabel is, maar ook dat heterdaadsituaties normaal nauwelijks voorkomen. Dat maakt het handhaven van straatintimidatie lastig.

Vervolgcampagne
In mei kondigde Halsema aan om deze zomer een campagne te starten tegen straatintimidatie. Die startdatum wordt nu verschoven naar het najaar, omdat ze de campagne intensiever wil maken, zowel qua bereik, intensiteit als looptijd.

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor groepsbegeleidster

Een voormalig medewerkster van zorginstelling Cordaan is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 200 uur voor dwang, diefstal en valsheid in geschrift. De vrouw heeft als groepsbegeleidster tussen 2009 en 2013 cliënten gestraft en gekleineerd en hen gedwongen hun geld aan haar in beheer te geven. Ook heeft ze met een deel van dat geld spullen voor zichzelf gekocht.

Intimidatie en financieel wanbeheer
De vrouw ging tussen 2009 en 2013 samen met een collega in de fout. Door cliënten hardhandig te behandelen, te straffen, kleineren en vernederen zorgden de twee vrouwen voor een onveilige en intimiderende sfeer op de groep. In die sfeer voelden de mentaal kwetsbare cliënten zich onder meer gedwongen hun pinpas en geld aan de twee vrouwen af te staan. Volgens de groepsbegeleidsters deden zij dat omdat de cliënten zelf niet goed met geld om konden gaan. Naast dat de vrouwen het geld vanuit hun functie helemaal niet móchten beheren, maakten ze van dat beheer een grote puinhoop. Al het geld verdween in een grote pot en als een cliënt iets nodig had of wilde, werd dat uit die pot betaald, ongeacht hoeveel geld van die cliënt zelf in de pot zat. Ook gebruikte de vrouw een deel van het geld voor zichzelf. Doordat er geen enkele administratie werd bijgehouden, is onduidelijk om wat voor bedrag het hierbij is gegaan.

Nalatigheid Cordaan
De rechtbank rekent de vrouw haar gedrag zwaar aan. Juist iemand die werkt met kwetsbare mensen dient zich integer en professioneel te gedragen. Tegelijkertijd valt het ook haar werkgever Cordaan te verwijten dat het zo misging, en dat het zo lang mis bleef gaan. Het management was op de groep onzichtbaar en er was nauwelijks toezicht op de werkzaamheden van de begeleidsters. Deze nalatigheid is echter geen excuus voor wat de vrouw heeft gedaan. De rechtbank heeft dit dan ook niet laten meewegen bij het bepalen van de straf.

Strafmaat
In de strafmaat is wel rekening gehouden met het feit dat de vrouw sinds 2017 op eigen initiatief een intensieve psychische behandeling is aangegaan. Ook heeft ze tijdens het strafproces steeds meer openheid van zaken gegeven en heeft ze aangegeven in gesprek te willen gaan met haar slachtoffers. Ook weegt mee dat het zeer lang heeft geduurd voordat de zaak voor de rechter is gebracht.

Man schuldig aan zwaar letsel meisje door ranja met GHB

Een 45-jarige man uit Helmond is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. Door zijn schuld kreeg een 6-jarig meisje GHB binnen en liep zij zwaar lichamelijk letsel op.

De verdachte was in juni 2018 aan het klussen in zijn woning in Eindhoven, terwijl daar ook zijn dochter en haar vriendinnetje aan het spelen waren. Op enig moment schonk hij voor de kinderen en zichzelf een beker ranja in. In zijn eigen beker deed hij ook een scheut vloeistof. Hij lette er vervolgens niet op dat de kinderen niet uit zijn beker zouden drinken en ging naar de schuur om iets te halen. In de tussentijd dronk het vriendinnetje uit de beker van de verdachte. Zij werd vrijwel direct ziek en moest met spoed naar het ziekenhuis. Het meisje moest braken, had forse ademstops en ademhalingsstoornissen en raakte in een coma. Later bleek dat zij de drug GHB had binnengekregen. Volgens de verdachte wist hij niet precies wat de vloeistof was die hij in zijn ranja had gedaan. Hij zou het goedje hebben aangenomen van iemand uit de sportschool en hebben gebruikt als vetverbrander.

De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig handelde. Hij had er, kort gezegd, voor moeten zorgen dat het slachtoffer niet uit zijn beker dronk. Het is aan hem te wijten dat een vriendinnetje van zijn dochter, voor wie hij juist zou moeten zorgen, zwaar lichamelijk letsel opliep. Haar leven stond daarbij zelfs op het spel. Ook rekent de rechtbank het de man aan dat hij niet meteen uit zichzelf aangaf dat het meisje wellicht gedronken had van de verkeerde ranja. Pas nadat hij met de uitkomsten van de bloed- en urineonderzoeken werd geconfronteerd, vertelde hij dat hij mogelijk fout had gehandeld. Dit was een maand na het incident. Hierdoor is iedereen erg lang in onzekerheid gebleven en heeft de onrust lang geduurd. Bij het bepalen van de straf weegt mee dat de verdachte het meisje meteen naar het ziekenhuis heeft vervoerd toen zij ziek werd. Ook toont de man oprecht berouw en voelt hij zich vreselijk schuldig voor het leed dat hij het meisje en haar familie aandeed. 

Naast een taakstraf moet de verdachte de ouders van het slachtoffer de schadevergoeding betalen waarom ze hadden gevraagd: ruim 2.700 euro.

L.L. Sánchez niet meer van start in Tour

Luis León Sánchez zal morgen niet meer van start gaan in de Tour de France. De Spanjaard van Astana kampt met rugklachten.

Het was sowieso geen goede dag voor Astana. Kopman Jakob Fuglsang kwam in de zestiende etappe vandaag ten val en gaf op.

"Onderzoek heeft aangetoond dat mijn rug alleen met rust kan herstellen.„Mijn doel was om Jakob nog twee dagen te helpen. Maar aangezien hij vandaag is uitgevallen, heeft het voor mij ook geen zin om door te gaan. Helaas eindigt het zo," aldus Sánchez.

Fuglsang heeft bij zijn valpartij vandaag geen botbreuken opgelopen. Dat wees onderzoek uit. Wel heeft hij zware kneuzingen op zijn armen en benen.

Motorrijder overleden na val over vangrail A4

Een motorrijder is rond 18:15 uur onderuit gegaan op de A4 bij de afrit Sloten. Hij is aan zijn verwondingen overleden. Er zijn door het ongeluk lange files ontstaan.

Door de val is de motorrijder over de vangrail beland. Een traumahelikopter kwam ter plaatse en heeft op de snelweg gestaan. Zij hebben de motorrijder gereanimeerd, maar dit was tevergeefs. Hij overleed ter plekke.

De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk precies kon gebeuren. Getuigen worden opgeroepen contact op te nemen via 0900-8844.

Door het ongeval staat de A4 al enige tijd vast en de afrit Sloten is dicht. Al vanaf de Schipholtunnel is het verkeer gestremd. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om te rijden via A5 Zaanstad.

Zwemster King verslaat aartsvijand Efimova, Elzerman niet naar WK-finale

Zwemmer Ties Elzerman kan weer naar huis. Op het WK langebaan in Gwangju trad de Nederlander alleen aan op de 50 meter schoolslag en in de halve finales strandde hij met een teleurstellende 27,61 seconden, veruit de langzaamste tijd van iedereen. Wereldrecordhouder Adam Peaty was met 26,11 weer ongenaakbaar en de Brit lijkt hard op weg naar zijn derde titel op rij.

De finale van de 100 meter schoolslag bij de vrouwen is altijd weer leuk. De Russische Yuliya Efimova heeft een dopingschorsing achter de rug, de Amerikaanse Lilly King kan haar bloed wel drinken. Vooral van King's zijde is het een ware bitchfight, waar Efimova dan weer wat minder van onder de indruk lijkt te zijn. In het water ging het prachtig gelijk op, tot de laatste meters: King hield vol en won in 1:04,93 minuten, met 1:05,49 ging zilver naar Efimova. De Italiaanse Martina Carraro pakte verrassend brons in 1:06,36 minuten.

Op de 100 meter rugslag werden beide finales gezwommen, te beginnen met de vrouwen. Dat werd een uiterst spannende en de Canadese Kylie Masse pakte met 58,60 seconden het goud, waardoor ze als eerste vrouw in decennia haar titel op de afstand verdedigde. De Australische Minna Atherton won met 58,85 het zilver, terwijl de Amerikaanse Olivia Smoliga de sterkbezette finale in 58,91 met brons besloot.

Bij de mannen verdedigde de Chinees Xu Jiayu zijn titel door in 52,43 als eerste aan te tikken, wel een stuk langzamer dan zijn 52,17 van de halve finales. Evgeny Rylov uit Rusland ging er in 52,67 met zilver vandoor, de Australische oud-wereldkampioen Mitch Larkin tikte met 52,77 als derde aan, vlak voor de Amerikaanse wereldrecordhouder en olympisch kampioen Ryan Murphy (52,78) en diens landgenoot Matt Grevers (52,82).

Voetbaltalent Simons weg bij Barcelona en tekent contract tot 2022 bij PSG

Xavi Simons vertrekt bij Barcelona. Volgens Spaanse media maakt het zestienjarige talent de overstap naar Paris Saint-Germain.

De zoon van voormalig profvoetballer Regillio Simons kwam negen jaar geleden bij de jeugdopleiding van de Catalaanse club. In deze periode won hij vier keer de Ballon d'Or voor beste jeugdvoetballer.

Reden voor het vertrek zouden de speciale eisen zijn die zijn zaakwaarnemer - wie anders dan - Mino Raiola gesteld heeft aan een nieuw contract. Barcelona wil deze eisen niet inwilligen omdat ze alle jeugdspelers hetzelfde willen behandelen. Daarop heeft Raiola aangegeven dat Simons meerdere aanbiedingen heeft van andere clubs. Naar verluidt is zijn nieuwe club Paris Saint-Germain.

Update 19.04

Xavi Simons gaat aan de slag bij Paris Saint-Germain. De Franse club meldt dinsdagavond via de officiële kanalen dat de zestienjarige Nederlander een contract tot medio 2022 heeft getekend in Parijs. Simons kondigde eerder op de dag zijn vertrek bij Barcelona aan.

GTA Online heeft er een casino bij

Het nieuw gebouwde Diamond Casino & Resort heeft vandaag zijn deuren geopend in GTA Online. Deze grote update introduceert een geheel nieuwe reeks missies naast nieuwe activiteiten, voertuigen, verzamelobjecten en nog veel meer.

Naast de openbare toegang tot de belangrijkste entertainmentbestemming van Los Santos met een overloopzwembad op het dak en een zitgedeelte buiten, biedt The Diamond ook een standaardlidmaatschap voor toegang tot alle activiteiten op de casinovloer, evenals een gratis dagelijkse draai aan The Lucky Wheel voor GTA$ en andere prijzen. De aanschaf van het aanpasbare Master Penthouse biedt toegang tot VIP-diensten zoals Aircraft Concierge, Champagne on demand, gloednieuwe Arcade Games en meer, waaronder een nieuwe reeks verhaalmissies terwijl spelers Los Santos Triad party boy helpen, Tao Cheng en de Diamond-staf verdedigen het pand van een vijandige overname met dank aan een meedogenloze Texaanse petrochemische familie.

Bovendien beloont het Diamond-programma reguliere spelers met speciale geschenken en kortingen, terwijl degenen die hun Rockstar Games Social Club-accounts koppelen aan Twitch Prime ook speciale voordelen ontvangen, waaronder een korting voor de aankoop van het Master Penthouse en meer.

Dubieuze zwemmer Sun wint na diskwalificatie Rapsys, ruzie op podium

Zwemmer Sun Yang heeft weer eens een wereldtitel te pakken. De dubieuze Chinees, verwikkeld in een dopingzaak waarin hij onder meer zijn eigen bloedstalen aan stukken mepte, was in het Zuid-Koreaanse Gwangju de 'beste' op de 200 meter vrije slag, net als twee jaar geleden.

In een bijzonder spannende finale was Danas Rapsys na een mooi slot de beste, maar de Litouwer leek bij een blik op het scorebord al door te hebben dat er iets niet klopte. En inderdaad: vrij snel werd duidelijk dat winnaar Rapsys gediskwalificeerd werd wegens een valse start, die op herhalingen niet te zien was.

Het goud ging zo in 1:44,93 minuten weer naar Sun, zilver was er in 1:45,22 voor de Japanner Katsuhiro Matsumoto en met 1:45,63 deelden Martin Malyutin (RUS) en Duncan Scott (GBR) het brons. Op het podium ontstond nog enige ruzie: Scott liet Sun weten hem niet te respecteren en weigerde zijn hand te schudden of met hem op de foto te gaan, terwijl de immer agressieve Sun de nodige spierballengebarentaal richting Scott slingerde, gevolgd door een "Ik ben de winnaar, jij bent een loser!".

Op de 1500 meter vrije slag zou Katie Ledecky voor de vierde keer op rij de titel op komen halen, maar niks was minder waar: de Amerikaanse wereldrecordhoudster, op de 400 meter al verslagen, meldde zich ziek af. Helaas was de finale zonder Ledecky alsnog uiterst saai, waarbij de Italiaanse Simona Quadarella dominant naar goud zwom in 15:40,89 minuten. Sarah Köhler uit Duitsland werd tweede in 15:48,83 en het brons ging in 15:51,00 naar de Chinese Wang Jianjiahe.

Ledecky meldde zich ook af voor de halve finales van de 200m vrije slag, waar Federica Pellegrini met 1:55,14 de snelste was. De Italiaanse maakt woensdag prima kans om haar titel te verdedigen en zeker om voor de achtste keer op rij een medaille te pakken. Vier andere finalisten zwommen wel in de 1:55 en dus belooft het een mooie finale te worden.

Op de 200m vlinderslag was het Kristof Milak wat de klok sloeg. De pas 19-jarige Hongaarse Europees kampioen liet weer eens zien wat een megatalent hij is en zwom naar een bijzonder scherpe 1:52,96 minuten. Ter illustratie: de Amerikaan Zach Harting noteerde de tweede tijd met 1:55,26 en wereldkampioen Chad le Clos schopte het met 1:55,88 tot de finale.

Acidic Glavenus in Monster Hunter World: Iceborne

Capcom heeft een korte gameplaytrailer uitgebracht van Monster Hunter World: Iceborne waarin het monster Acidic Glavenus de hoofdrol speelt.

Acidic Glavenus is een variant van Glavenus die veel betere controle over zijn staart bedekt met sulfur heeft. Dat sulfur zorgt er ook voor dat spelers allerlei debufs krijgen, bijvoorbeeld roest op wapens.

Monster Hunter World: Iceborne komt 6 september uit op PlayStation 4 en Xbox One en in de winter voor pc.

For Honor Year 3 Season 3 start 1 augustus

For Honor Year 3 Season 3: Hulda introduceert op 1 augustus 2019 een nieuwe Viking: Jormungandr. Deze nieuwe Held komt naar For Honor op PlayStation 4, Xbox One en pc en is direct speelbaar voor spelers met de Year 3 Pass. Alle andere spelers kunnen Jormungandr vanaf 8 augustus 2019 vrijspelen voor 15.000 Staal.

De Jormungandr, geleid door Hulda of Gretar, respectievelijk de vrouwelijke en mannelijke versie van deze nieuwe Held, vertrouwen op hun krachtige War Hamarr. Hiermee delen spelers verwoestende stoten uit op onder andere de nieuwe Breach-map die Year 3 Season 3 introduceert, het Vikingfort Storr Stronghold. Daarnaast worden onder andere de Helden Nobushi, Shinobi en Orochi opnieuw gebalanceerd en worden er dit seizoen wederom verschillende updates doorgevoerd die gebaseerd zijn op feedback van spelers.

Spelers die een exclusieve eerste blik willen werpen op For Honor Year 3 Season 3, schakelen donderdag 25 juli 2019 om 18:00 uur in voor een speciale Warrior’s Den livestream via twitch.tv/forhonorgame.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

The Division 2 Episode 1 - D.C. Outskirts: Expeditions nu beschikbaar

Episode I - D.C. Outskirts: Expeditions, de nieuwe contentupdate voor Tom Clancy’s The Division 2, is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc voor alle spelers met de Year 1 Pass. Alle andere spelers gaan vanaf 30 juli met deze content aan de slag.

In Episode 1 – D.C. Outskirts: Expeditions, de eerste episode van het gratis Year 1 contentplan, gaat het verhaal verder na het laatste baasgevecht in Tidal Basin en gaan spelers de strijd aan buiten de straten van Washington D.C. Deze episode neemt spelers mee naar de omliggende gebieden van Washington D.C. waar ze in twee nieuwe hoofdmissies en een gloednieuwe game-ervaring een verloren konvooi moeten opsporen en zich onderweg tegen onverwachte dreigingen moeten beschermen.

Episode I - D.C. Outskirts: Expeditions bevat onder andere:

  • Twee nieuwe hoofdmissies
  • Nieuwe ervaring: Expeditions
  • Nieuwe wapens en uitrusting
  • Geclassificeerde opdrachten
  • Nieuwe Discovery moeilijkheidsgraad voor de ‘Operation Dark Hours’ Raid
  • Crafting-verbeteringen
  • Balanceren van wapens en buffen van vaardigheden

Tom Clancy’s The Division 2 is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Roompot stopt met sponsoring wielerploeg

Roompot-Charles moet op zoek naar een nieuwe geldschieter om te voorkomen dat de wielerploeg ophoudt te bestaan. Zoals verwacht heeft hoofdsponsor Roompot het vertrek aangekondigd op het einde van het jaar.

Roompot stapte in 2015 in het wielrennen en vanaf het begin wilde de ploeg een volledige Nederlands wielerteam. De eerste drie jaar was het team ook volledig Nederlands, maar dit seizoen ging de sponsor in zee met het Belgische wielerploeg Vérandas Willems-Crelan en werd de nieuwe naam Roompot-Charles.

Doordat het een Nederlands-Belgische team werd kwamen er ook Belgische renners onder contract, maar nog altijd staan er twaalf Nederlandse wielrenners onder contract, waaronder Pieter Weening, Lars Boom en Jan-Willem van Schip .

De bekendste renners die onder contract lagen bij Roompot waren Dylan Groenewegen, Antwan Tolhoek en Taco van der Hoorn, die drie staan nu onder contract bij een ander Nederlands team Jumbo-Visma.

Tweede ritzege deze Tour voor Ewan

De zestiende etappe van de Tour de France is gewonnen door Caleb Ewan. Na 177 kilometer koersen met start en finish in Nîmes was de Australische renner de beste in de massasprint. Julien Alaphilippe behield ook vandaag het geel. Net als in ons land hebben ze ook in Frankrijk last van de hitte.

Er ontstond een kopgroep van vijf man bestaande uit Gougeard, Rossetto, Wisnowski, Bak en Ourselin. Hun maximale voorsprong was rond de anderhalve minuut. In het peloton kwam Geraint Thomas plotseling ten val. Na een tijdje gepruts aan de fiets ging de Ineos-renner op een andere fiets verder. Toch gehavend sloot hij later weer aan bij het peloton.

Lange tijd gebeurde er weinig tot niets. Zo'n 52 kilometer voor de streep ging het tempo in het peloton ineens flink omhoog en er stak ook een briesje op. Het was ineens alle hens aan dek in het peloton, waar alle grote namen vooraan reden. Niet lang daarna viel het weer stil.

27 kilometer voor de streep vond er in het peloton een valpartij plaats. Onder meer Fuglsang en Cees Bol waren daarbij betrokken en Fuglsang besloot daarna af te stappen. Het verschil van de koplopers op 20 kilometer van de streep was driekwart minuut. De sprintersploegen begonnen aan kop van het peloton te rijden en het tempo ging weer omhoog. De vijf vooraan deden er echter alles aan om vooruit te blijven, maar op 2 kilometer van de meet moesten ze zich gewonnen geven.

Het werd weer een chaotische sprint. Groenewegen zat al vrij vroeg voorin maar raakte wat ingesloten en werd uiteindelijk derde.  Het was Caleb Ewan die zijn tweede ritzege deze Tour boekte.

De belangrijkste trailers van San Diego Comic-Con

Afgelopen dagen was het weer tijd voor het grootste evenement rondom popcultuur ter wereld. FOK! was er uiteraard bij en blikt later uitgebreid terug. Nu eerst in het kort de belangrijkste trailers die voor het eerst werden getoond aan het publiek gedurende de panels of persevenementen.

1. Westworld

Het derde seizoen van de populaire HBO-serie verschijnt in 2020. Een exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

2. His Dark Materials

Nog een gigant van HBO en aan deze trailer te zien wordt er groots ingezet op de boeken van Philip Pullman. Onder andere Lin-Manuel Miranda, James McAvoy en Archie Barnes. Vanaf de herfst te zien via (hoogstwaarschijnlijk) Ziggo Movies & Series.

3. IT: Chapter Two

Pennywise is terug en zit de Losers Club nog steeds op de hielen. Na het succes van het eerste deel kon een vervolg niet uitblijven, gebaseerd op het eveneens angstaanjagende boek van Stephen King. Verwacht 5 september 2019.

4. Top Gun: Maverick

Tom Cruise verraste vriend en vijand met de aankondiging van een vervolg op de film uit 1986. Op 25 juni 2020 is het in Nederland tijd om weer de lucht in te gaan.

5. The Witcher

Netflix kon uiteraard ook niet achterblijven. Terwijl iedereen La Casa de Papel aan het bingen is, bereidt de entertainmentgigant het publiek alvast voor op de volgende kaskraker uit eigen koker. Gebaseerd op de razendpopulaire games en op Netflix te zien vanaf (waarschijnlijk) volgend jaar.

6. 21 Bridges

Waarom is deze titel interessant? Geregisseerd door de gebroeders Russo, de stuurmannen van Avengers: Endgame en met een hoofdrol voor Chadwick Boseman, a.k.a. Black Panther. Vanaf 26 september in de Nederlandse bioscopen. 

7. Arrow

Na acht jaar op CW komt er nu een eind aan Arrow. De trailer voor het laatste seizoen werd vertoond en de afleveringen zijn in Amerika te zien vanaf 15 oktober.

8. Agents of SHIELD

Nog een serie die tot een einde komt, maar dan na zeven seizoenen. Het zesde seizoen is momenteel nog bezig en ABC bracht wat beeldmateriaal mee van de laatste afleveringen van dat seizoen. 

9. Picard

Alle Star Trek-fans kunnen hun hart weer ophalen. Sir Patrick Stewart is terug als Jean-Luc Picard. Te zien op Amazon Prime in 2020.

10. Terminator: Dark Fate

Op 23 oktober knalt er weer een nieuwe Terminator-film de bioscopen in en Paramount liet wat beelden zien van hun nieuwe release. Ook deden Schwarzenegger en Linda Hamilton mee aan een panel. 

Kom snel terug voor een uitgebreide terugblik op San Diego Comic-Con. Binnenkort op FOK!.

Klopp maakt zich zorgen: "Zo kan het niet langer, kom op"

Jürgen Klopp maakt zich zorgen over het gebrek aan rust voor voetballers en hoopt op veranderingen in de toekomst. De manager van Liverpool liet vorige week weten dat hij blij is dat 'het seizoen van dertien maanden' van Sadio Mané ten einde is. De aanvaller speelde afgelopen vrijdag nog de finale van het toernooi om de Afrika Cup, terwijl zijn werkgever al lang en breed aan de voorbereiding op komend seizoen is begonnen.

Mohamed Salah nam eveneens deel aan Afrika Cup en is nog steeds op vakantie, terwijl ook Copa América-winnaars Alisson en Roberto Firmino later zullen aansluiten. Op vrijdag 9 augustus opent Liverpool tegen Norwich City het nieuwe seizoen in de Premier League. Vijf dagen eerder is Manchester City de tegenstander in de strijd om de Community Shield. "Het zal wel een klaagzang lijken, maar de situatie is zoals hij is. Op lange termijn is dit niet acceptabel", gaf de manager van the Reds te kennen.

Liverpool, dat overigens een deel van de voorbereiding om hoofdzakelijk commerciële redenen in de Verenigde Staten afwerkt, speelt dit kalenderjaar om de Europese Super Cup en het WK voor clubteams, naast de Premier League, de Carabao Cup, de FA Cup en de Champions League. "Nu, hier, is het geen probleem. Iedereen is hier, behalve die drie jongens voorin en Alisson. Maar het is niet zo dat je na drie dagen alweer kan zeggen: 'Hey, kom op, laten we weer gaan rennen!'. Ze hebben een drukke zomer achter de rug", benadrukt de Duitse oefenmeester.

"Dat moet in de toekomst veranderen. Dat moet veranderd worden. Zo kan het niet langer, kom op. Er moeten breaks komen. Geef ze die vrije tijd. Durf dat uit te spreken. Beschouw niet elke wedstrijd alsof het de laatste van een decennium is. De Premier League is de competitie die het vroegste start. Huh? Waar is de tijd om te trainen? Kom op!", verzuchtte Klopp. "Alsof niemand zich een week zonder voetbal kan voorstellen. Elke keer maar wedstrijden. De druk is groot, we moeten dit stoppen. Als er meer rustperiodes zijn, zullen de prestaties beter worden. Dan kun je ook op lange termijn van deze jongens genieten."

Komend weekend laatste Grand Prix van Duitsland?

De toekomst van de Grand Prix van Duitsland is onzeker. Mogelijk vindt komend weekend voorlopig de laatste editie plaats op het circuit van de Hockenheimring. Voor 2020 heeft het circuit nog geen contract.

Mede vanwege teruglopende bezoekersaantallen is het moeilijk om de financiering van de race rond te krijgen. Met hulp van Mercedes lukte dat dit jaar nog wel. In 2015 en 2017 stond de GP van Duitsland ook al niet op de kalender.

“Voor 2020 acht ik de kans klein op een Duitse Grote Prijs”, aldus directeur van de Hockenheimring Georg Seiler. “Er zijn 21 races gepland, Hanoi en Zandvoort zijn nieuw, dus er zullen races moeten afvallen. Mexico en Barcelona behoren tot de kandidaten en wij ook. Er is altijd een achterdeur en we praten met eigenaar Liberty Media van de Formule 1, maar van een contract voor 2020 is nog lang geen sprake. Ik zie het somber in.”

Seksuele diversiteit in Artis tijdens Pride

Tijdens Pride laat ARTIS zien dat de natuur diverser is dan veel mensen denken. In de weekenden 27 & 28 juli en 3 & 4 augustus zijn er rondleidingen langs biseksuele pinguïns, vissen die van geslacht veranderen en mannelijke vogelkoppels die samen kuikens grootbrengen. Op donderdag 1 augustus wordt de jaarlijkse Pridelezing bij de ARTIS-Academie gegeven door ARTIS-bioloog Charlotte Vermeulen en oud-docent homo- en genderstudies Gert Hekma. Verschillende seksuele voorkeuren, wisselend samengestelde paren, geslachtsveranderingen of juist het ontbreken van een geslacht: niets is het dieren-, planten- en microbenrijk vreemd.

Wie denkt dat het dierenrijk uitsluitend bestaat uit heteroseksuele paren, heeft het mis. Homoseksueel paar- en broedgedrag is al bij meer dan 1.500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen, waaronder bij olifanten, gorilla’s, pinguïns, leeuwen en gieren. De rondleidingen en lezing in ARTIS tijdens Pride laten zien dat niets uitzonderlijk is.

Samen broeden
Het homoseksuele contact tussen de dieren draait niet alleen om seks; ook het samen grootbrengen van jongen door stellen van hetzelfde geslacht komt - vooral onder vogelsoorten - vaak voor. Ze verjagen samen man-vrouwkoppels van hun nest en broeden samen de eieren uit. In sommige gevallen zorgt dat zelfs voor een grotere overlevingskans van de jongen. Zo verdedigen zwanenmannen hun nest en omgeving bijvoorbeeld fanatieker dan zwanenvrouwen. De overlevingskans van hun kuikens kan van 30% tot wel 80% stijgen.

Flexibele sekse
Niet alleen seksuele voorkeur is heel divers, ook geslacht is een flexibel begrip in de natuur. Veel bacteriën en schimmels hebben überhaupt geen geslacht, terwijl andere microben er juist een heleboel hebben. Zo heeft de eencellige Tetrahymena wel zeven verschillende geslachten. Ieder geslacht kan met elk van de zes andere geslachten voortplanten, maar niet met het eigen type.

Daarnaast zijn er ook soorten die van geslacht kunnen veranderen, zoals de zwarte driebandanemoonvis. Anemoonvissen leven in een groepje waarbij het vrouwtje het grootste exemplaar is. Samen met het grootste mannetje vormt zij een paar. Alle anemoonvissen worden geboren als man. Als het vrouwtje doodgaat verandert het dominante mannetje in slechts enkele weken van geslacht. Het een na grootste mannetje krijgt een groeispurt en kan zich gaan voortplanten.

Vrouwelijke bloempjes en mannelijke katjes
In het plantenrijk is veel variatie te vinden. Er zijn planten die mannelijk of vrouwelijk zijn, en planten die man en vrouw tegelijk zijn. Planten die zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben, worden eenhuizige soorten genoemd. Een voorbeeld van zo’n eenhuizige plant is de hazelaar. De mannelijke bloemen zijn het meest opvallend, dat zijn langwerpige hangende katjes. De vrouwelijke bloemen zijn kleiner en lijken op een knopje, waar wat rode sprietjes uit komen.Paringen tussen leeuwinnen zijn zowel in dierentuinen als in het wild gezien (Foto: ARTIS, Ronald van Weeren)
Paringen tussen leeuwinnen zijn zowel in dierentuinen als in het wild gezien (Foto: ARTIS, Ronald van Weeren)

Haase opnieuw uitgeschakeld in eerste ronde

Robin Haase is er ook niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken van het ATP-toernooi van Hamburg. De Noor Casper Ruud was in drie sets te sterk voor de Nederlander: 6-3, 3-6, 6-1.

Haase, die inmiddels is afgezakt naar de 86ste op de wereldranglijst, begon nog goed aan de wedstrijd tegen Ruud. In de openingsgame brak hij meteen de service van de Noor, maar gaf de game daarna alweer de break voorsprong weg. In de rest van de openingsset had Ruud het betere van het spel en won dan ook meer dan terecht de eerste set.

De gehele tweede set was Haase beter dan Ruud. Op zijn eigen servicegames kwam de Nederlander nooit in de problemen en hij sloeg toe ineen van de servicegames van de Noor.

Ondanks de winst van de tweede set begon Haase weer matig aan de derde set. In de tweede game van de set verloor hij zijn servicegame. De game daarna kreeg kansen om de break ongedaan te maken, maar slaagde daarna niet meer in. In het vervolg van de wedstrijd kwam Ruud nooit meer in de problemen en mag Haase opnieuw na de eerste ronde naar huis.

'Barcelona wil Lionel Messi tot zijn 36ste bij de club houden'

Barcelona wil Lionel Messi de komende jaren voor de club behouden en gaat daarom binnenkort met zijn entourage praten over contractverlenging. Dat meldt ESPN. De plannen om Messi langer te binden komen uit de koker van voorzitter Josep Maria Bartomeu, die binnenkort met vader en zaakwaarnemer Jorge om de tafel gaat zitten om over een nieuwe overeenkomst te praten. In het huidige contract van de sterspeler uit Argentinië is de optie opgenomen om de samenwerking in 2021 met nog eens een jaar te verlengen. Bartomeu zet echter in op een gloednieuw contract voor Messi.

De preses van de Catalaanse grootmacht denkt te weten dat Messi niet wordt gedreven door financiële motieven, ondanks zijn status als bestbetaalde speler binnen de selectie van Barcelona. Bartomeu, zelf tot 2021 voorzitter van de Spaanse kampioen, heeft daarom meer oog voor het sportieve aspect, met het winnen van de Champions League als ultieme doel. Barcelona veroverde de belangrijkste Europese prijs voor het laatst in 2015. In dat kader werd Antoine Griezmann voor 120 miljoen euro overgenomen van Atlético Madrid en volgt Neymar wellicht zijn voorbeeld. De aanvaller van Paris Saint-Germain speelde eerder in Barcelona en staat naar verluidt niet onwelwillend tegenover een terugkeer.

Mocht Messi akkoord gaan met een nieuw contract, dan wordt het alweer zijn tiende verbintenis als speler van Barça. De 32-jarige aanvaller, die onder toenmalig trainer Frank Rijkaard debuteerde, zette in 2004 een handtekening onder zijn eerste profcontract. Messi tekende in 2017 na maandenlang onderhandelen zijn negende contract, met daarin een afkoopclausule van zevenhonderd miljoen euro opgenomen.

Messi is al vijftien seizoenen lang de onbetwiste aanvalsleider van Barcelona, met indrukwekkende statistieken als bewijs. De routinier uit Argentinië staat op 603 doelpunten in 687 wedstrijden en was daarnaast verantwoordelijk voor 242 assists. De prijzenkast van Messi werd in die periode aangevuld met viermaal de Champions League-beker, tien Spaanse landstitels en zes Spaanse bekers. Ook won hij viermaal de Ballon d'Or en dit jaar is hij wederom een van de favorieten.

Johnson nieuwe Britse premier

Zoals verwacht is Boris Johnson door de leden van de conservatieve partij gekozen als nieuwe partijleider. Hij wordt daarmee ook de nieuwe Britse premier en zal morgen Theresa May uit haar lijden verlossen.

Van de ongeveer 150.000 uitgebrachte stemmen kreeg Johnson er 92.000, zijn tegenstrever Jeremy Hunt moet het met de helft doen. Dat lijkt een marge waarbij Johnson zich comfortabel kan voelen.

De grootste uitdaging van Johnson wordt ongetwijfeld het vlot trekken van het Brexitproces, dat zit nog altijd muurvast. Johnson wil opnieuw onderhandelen met de EU, maar heeft wel aangekondigd perse uit de EU te willen als in oktober de huidige deadline verloopt. Deal of geen deal, dat is voor hem van ondergeschikt belang. 

KLM draait op voor kosten noodopvang schildpadden

Dat is de uitkomst van de rechtszaak die KLM bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) aanspande. Deze rechter stelt KLM vandaag in het ongelijk.

In de zomer van 2017 deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) routinecontroles op Schiphol naar 11.000 schildpadden. De dieren zaten op hun doorreis van Zuid-Amerika en Kenia naar Azië in te krappe behuizing opgepropt. Een aantal overleefde daardoor de reis niet en de nog levende schildpadden verkeerden in slechte gezondheid. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (de minister) bracht de schildpadden daarom met spoed onder in een noodopvang en verhaalde ruim 470.000 euro aan kosten op KLM.

KLM en de minister waren het er over eens dat de wijze van vervoer niet deugde en dat ingrijpen nodig was. Volgens KLM had zij de schildpadden echter veel goedkoper zelf in het KLM Dierenhotel kunnen opvangen. Het CBb is daar niet van overtuigd. Voor de opvang van deze aan water gebonden dieren zijn (grootschalige) waterbassins nodig. Het KLM Dierenhotel is alleen een doorgangslocatie en beschikt niet over zulke waterbassins. Bij de controles bood KLM niet aan om de dieren zelf op te vangen, zij kaartte dat pas tijdens de rechtszaak aan. KLM heeft onvoldoende onderbouwd en concreet gemaakt dat zij op (zeer) korte termijn tijdelijk in het KLM Dierenhotel de voor de opvang nodige voorzieningen had kunnen aanbrengen. Bovendien ontbreekt het bewijs dat KLM in staat was om daar de vereiste gespecialiseerde diergeneeskundige zorg te bieden.

De minister koopt de opvang van dieren in op basis van een openbare aanbesteding. Hij rekent KLM (alleen) de kosten door die het opvangadres hem in rekening brengt. KLM maakte niet aannemelijk dat die tarieven onredelijk hoog zijn.

Vrijspraak en niet-ontvankelijkheid OM, bij verdenking omkoping gedeputeerde Hooijmaijers

De rechtbank heeft in het onderzoek Oranje (onderzoek naar mogelijke corruptie door gedeputeerde Hooijmaijers) drie van de vijf verdachten vrijgesproken van omkoping van Hooijmaijers. Het Openbaar Ministerie is niet ontvankelijk verklaard in de vervolging voor omkoping van de twee andere verdachten. Zij zijn wel veroordeeld voor het bezit van een valse factuur.

De 58-jarige verdachte en Recycling Maatschappij Steenkorrel Amsterdam BV
In de strafzaken tegen de 58-jarige verdachte en Recycling Maatschappij Steenkorrel Amsterdam BV waarvan verdachte destijds financieel directeur was, is het Openbaar Ministerie in de vervolging voor de omkoping niet ontvankelijk verklaard. De rechtbank constateert in de eerste plaats een overschrijding van de redelijke termijn, waarbinnen berechting moet plaatsvinden. Die termijn is gestart in januari 2016 toen verdachten door het Openbaar Ministerie een transactievoorstel is gedaan. Bovendien is pas 11 jaar na de vermeende pleegperiode, in september 2018, de verdenking van omkoping van Hooijmaijers in de definitieve dagvaarding opgenomen. Dat heeft de waarheidsvinding aanzienlijk bemoeilijkt en het voeren van een adequate verdediging belemmerd.

Ook in de veroordeling van Hooijmaijers die inmiddels onherroepelijk is geworden, worden beiden niet genoemd als potentiële omkopers. De rechtbank ziet dit als bijkomende bijzondere omstandigheden. Naast de overschrijding van de redelijke termijn maken deze omstandigheden dat bij beide verdachten sprake is van grove veronachtzaming van hun belangen, waaronder het recht op een eerlijke behandeling van hun zaak. Gezien deze bijzondere situatie verklaart de rechtbank het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk in de vervolging voor de omkoping. 

Beide verdachten worden voor het bezit van een vals opgemaakte factuur in 2007 veroordeeld tot een geldboete van 1000,- euro.

De 62-jarige verdachte en de JVG Vastgoed Groep BV
In de strafzaken tegen de 62-jarige verdachte en de JVG Vastgoed Groep BV waarvan hij bestuurder is, heeft de rechtbank het beroep van de verdediging op verjaring verworpen.

De verweten gift van 5950,- euro aan Hooijmaijers dateert van maart 2007. De verjaring is gestuit, dat wil zeggen dat de verjaring is tegengehouden, door de doorzoeking in de woning van Hooijmaijers in maart 2010. Die doorzoeking geldt ook als daad van vervolging jegens beide verdachten. De rechtbank constateert vervolgens, daarvan uitgaand, dat er na de verhoging van de maximale strafbedreiging op omkoping in 2015, geen sprake is van verjaring van de aan verdachten verweten feiten.

Wanneer is sprake van het misdrijf omkoping?
De omkoper moet het oogmerk (de bedoeling) hebben dat de ambtenaar in zijn bediening bewogen wordt iets te doen of na te laten. Het opzet moet gericht zijn op het gevolg. Dat kan zijn een concrete tegenprestatie maar het kan er ook om gaan een speciale relatie te creëren die zal leiden tot een voorkeursbehandeling of een betere positie binnen, in dit geval de Provincie Noord-Holland. Dat het niet anders kan dan dat dit het doel van de gift of de belofte was, zal vast gesteld moeten worden om tot een bewezenverklaring van dat oogmerk te komen.

Gelet op het dossier en de verklaringen van verdachte en van Hooijmaijers kan niet worden vastgesteld dat de betaling door verdachte en zijn medeverdachte aan Hooijmaijers een gift aan hem in zijn hoedanigheid van gedeputeerde was, waarbij. het doel van die gift was daar iets voor terug te krijgen. Er is dus geen sprake van het voor actieve omkoping vereiste oogmerk. De rechtbank spreekt verdachten daarom vrij van omkoping.

De 74-jarige verdachte
De 74-jarige verdachte, de vijfde verdachte, is eveneens vrijgesproken van omkoping. Het ging bij hem om twee giften, in februari 2007 en juli 2008, en beloftes tot giften. De rechtbank constateert ook in deze zaak dat de redelijke termijn waarbinnen berechting moet plaatsvinden, overschreden is. November 2014 wordt daarvoor als startpunt genomen; het moment waarop het Openbaar Ministerie gesprekken met de verdediging voerde over buitengerechtelijke afdoening. Maar in zijn geval leidt dat niet tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie; er zijn geen verdere bijzondere omstandigheden naar voren gekomen. Van verjaring van het strafbare feit is in de zaak van deze verdachte evenmin sprake, aangezien de verjaringstermijn tijdig is gestuit.

De rechtbank oordeelt verder dat op grond van de inhoud van het dossier onvoldoende is komen vast te staan dat het oogmerk van deze verdachte zonder meer en ondubbelzinnig gericht was op het bevoordelen van Hooijmaijers als gedeputeerde teneinde hem tot iets te bewegen en daar zelf of ten behoeve van aan hem gelieerde bedrijven voordeel van te hebben. De giften en beloftes kunnen ook niet als betalingen achteraf voor een geleverde tegenprestatie gezien worden.

Hof wijst vorderingen franchisenemers Albert Heijn af

In een afrekeningsgeschil tussen enerzijds Albert Heijn (AH) en anderzijds 240 franchisenemers van AH en de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (de VAHFR) zijn in hoger beroep vrijwel alle vorderingen van de franchisenemers afgewezen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.

Nadere afrekening
De franchisenemers vinden dat zij bij de afrekening tekort worden gedaan. Zij vinden dat zij op grond van de standaard franchiseovereenkomst die zij met AH hebben gesloten, aanspraak hebben op een deel van een breed scala aan door AH verkregen inkomsten. Zij stelden in dat verband een groot aantal vorderingen in, vaak in de vorm van een zogenoemde verklaring voor recht. Daarnaast stelden zij allerlei vorderingen in tot inzage in onderdelen van de administratie van AH.

Uitleg franchiseovereenkomst
Dat de vorderingen grotendeels worden afgewezen houdt vooral verband met de uitleg door het hof van de standaard franchiseovereenkomst. Partijen spraken in die overeenkomst af dat de accountants van partijen de uitvoering van de franchiseovereenkomst controleren. Dat doen zij al jaren en vanaf een zeker moment zijn zij daarbij (in opdracht van partijen) ook gaan toetsen aan de hand van door partijen afgesproken normenkaders. Over de toets die is uitgevoerd en het overleg daarover tussen accountants wordt schriftelijk gerapporteerd. De uitleg die de accountants onder verantwoordelijkheid van partijen en op voor partijen kenbare wijze aan de franchiseovereenkomst hebben gegeven is daarmee voor de uitleg van het hof bepalend.

Vonnis bekrachtigd
Al eerder wees de rechtbank Noord-Holland de vorderingen van de franchisenemers af. Het hof bekrachtigt dat vonnis nu dus. Op een onderdeel na, dat in hoger beroep nieuw was, stelt het hof AH in het gelijk

Kramer verrast en keert terug op trainingsveld van oude liefde ADO Den Haag

Michiel Kramer is terug op het oude nest. De spits traint vanaf dinsdag mee bij ADO Den Haag, zo maakt de club bekend via de officiële kanalen. ADO en Kramer kijken samen 'of er een tweede samenwerking kan ontstaan', zo voegt de Eredivisionist eraan toe. Het is een opvallende wending, daar technisch manager Jeffrey van As een maand geleden stelde dat er geen sprake was van een terugkeer van Kramer.

De aanvaller heeft FC Utrecht verlaten en is transfervrij op te pikken. Zijn aflopende contract in De Galgenwaard werd deze zomer niet verlengd. In de Domstad kwam Kramer tot 1 doelpunt in 10 wedstrijden. "Hij heeft geen onuitwisbare indruk gemaakt de laatste anderhalf jaar", zei Van As vorige maand nog. Kramer speelde in het verleden twee seizoenen voor ADO en dwong destijds een transfer af naar Feyenoord.

"Kramer is een aparte speler, die het hier heel goed gedaan heeft", reageerde de technisch manager van ADO in gesprek met Omroep West over vragen over een eventuele rentree van de dertigjarige Kramer. "Hij heeft ook een zwak voor ADO Den Haag, heeft nog steeds goed contact met mensen binnen de club, maar van een terugkeer naar ADO is op dit moment nog geen sprake." Aanvallende versterking bij ADO is echter wel wenselijk, na het vertrek van Sheraldo Becker naar FC Union Berlin.

Het is nog niet duidelijk hoe lang Kramer precies zal meetrainen bij ADO. Op dit moment beschikt trainer Alfons Groenendijk met Tomas Necid over slechts een Eredivisie-spits in zijn selectie. De club probeerde Bayern München-belofte Joshua Zirkzee te huren, maar de onderhandelingen met de grootmacht uit Duitsland leverden niets op. Kramer speelde tussen 2013 en 2015 voor ADO en kwam in die periode tot 24 doelpunten in 58 duels, waarmee hij een transfer naar Feyenoord verdiende.

Zwemmer Elzerman naar halve finales WK

Zwemmer Ties Elzerman heeft zich op het WK langebaan geplaatst voor de halve finales van de 50 meter schoolslag. In het Zuid-Koreaanse Gwangju was de 24-jarige Nederlander met 27,19 seconden goed voor de veertiende tijd. De Britse wereldrecordhouder Adam Peaty was weer ongenaakbaar en met 26,28 zette hij een prima stap naar zijn derde titel op rij.

200m vrije slag vrouwen
Federica Pellegrini is op jacht naar een vrij legendarische prestatie: de Italiaanse kan voor maar liefst de achtste keer op rij een medaille pakken. Met 1:56,81 plaatste de wereldrecordhoudster en regerend kampioene zich als vijfde voor de halve finales, de Zweedse Sarah Sjöström was met 1:55,14 de snelste, voor de 1:56,02 van Siobhan Haughey uit Hong Kong. Katie Ledecky, goed voor zilver en goud op de vorige twee WK's, liet verstek gaan.

200m vlinderslag mannen
Na goud, zilver en goud jaagt Chad le Clos op wereldtitel nummer drie en met 1:56,17 en de vijfde tijd begon de Zuid-Afrikaan prima. De snelste tijd kwam op naam van het Hongaarse supertalent Kristof Milak in 1:54,19 minuten, verder dook alleen de Japanner Daiya Seto onder de 1:55 (1:54,56). Alleen Denys Kesil uit Oekraïne wist verder onder de 1:56 uit te komen in 1:55,82.

800m vrije slag mannen
De Italiaan Gregorio Paltrinieri was de snelste in 7:45,70 minuten, terwijl David Aubry (FRA), Jack McLoughlin (AUS), wereldkampioen Gabriele Detti (ITA) en Henrik Christiansen (NOR) allemaal binnen een seconde bleven. Drievoudig wereldkampioen Sun Yang haalde het maar net: met 7:48,12 zwom de Chinees de achtste tijd, precies genoeg voor de finale.

RIVM waarschuwt voor smog door ozon

Op woensdag 24 juli 2019 is er in heel Nederland kans op smog door ozon. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit "slecht". Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD. De aanhoudende tropische temperaturen en het inkomende zonlicht dragen bij aan de vorming van ozon. Op donderdag en vrijdag vindt dat proces in het hele land plaats.

Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Europese informatie- en alarmdrempel voor ozon
In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU European Union -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen, die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen en waarschuwt het RIVM. De luchtkwaliteit is dan "slecht " volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht ("zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex). Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

Alcomobilist rijdt vrouw en hond dood

Op de Gordelweg in Rotterdam-Noord zijn gisteravond om kwart over tien een 70-jarige vrouw en haar hond omgekomen nadat ze werden aangereden door een auto. Hulpverleners reanimeerden de vrouw doch helaas overleed zij. De automobilist reed weg na de aanrijding. Direct werd een onderzoek ingesteld naar zijn identiteit.

De 56-jarige man is even later aangehouden. De auto waar de aanrijding vermoedelijk mee is gebeurd, is daar ook gevonden. De man is aangehouden, een blaastest heeft aangetoond dat de man onder invloed was van alcohol. Hij zit nog vast.

Het team verkeer van de politie heeft gisteravond ter plaatse onderzoek gedaan. Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van een drone van de brandweer, om goede overzichtsbeelden te maken. Het onderzoek naar het dodelijk ongeluk gaat vandaag verder.

Jellle Brandt Corstius toch vervolgd

De journalist Jelle Brandt Corstius moet zich alsnog voor de strafrechter verantwoorden voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigingen van verkrachting. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder besloten niet tot vervolging over te gaan. Tegen deze beslissing van het OM heeft Gijs van Dam, tegen wie de beschuldigingen gericht bleken maar die de aantijgingen ontkent, 2 ‘klachten wegens niet vervolgen voor een strafbaar feit’ (artikel 12 Wetboek van Strafvordering) ingediend bij het gerechtshof Amsterdam. Het hof heeft deze klachten gegrond bevonden.

Uitlatingen
Brandt Corstius deed zijn beschuldigingen in 2017 in het dagblad Trouw, het TV-programma DWDD en in het Radio 1 Journaal, zonder de naam van zijn beweerdelijke verkrachter te noemen. Wel bevestigde hij later dat het een man betrof die tegelijk met hem had gewerkt bij het programma Barend en Van Dorp. Naar aanleiding van deze uitlatingen werd Van Dam onderwerp van speculaties. Brandt Corstius plaatste bovendien op 19 juli 2018 op de website medium.com een persbericht toen hij had gehoord dat het Openbaar Ministerie Van Dam wegens gebrek aan bewijs niet zou vervolgen voor het drogeren en verkrachten van Brandt Corstius. In dat persbericht herhaalde Brandt Corstius de beschuldiging van verkrachting door Van Dam. Van Dam heeft beide keren aangifte gedaan van smaad(schrift). Brandt Corstius heeft zich erop beroepen dat hij zijn uitlatingen heeft gedaan in het kader van de #MeToo discussie en daarom niet vervolgd zou moeten worden.

Alsnog vervolging
Het gerechtshof heeft geoordeeld dat de strafrechter – al dan niet na nader onderzoek – wellicht tot een veroordeling voor smaad(schrift) zou kunnen komen. Omdat het om een meer dan eens in de landelijke media gedane beschuldiging van een ernstig misdrijf gaat en die beschuldiging met het persbericht nog een keer publiekelijk is bevestigd, is er ook een algemeen belang bij strafrechtelijke vervolging. Dit houdt echter niet zonder meer in dat de strafrechter later Brandt Corstius ook zal veroordelen: de strafrechter zal moeten beoordelen of er al dan niet sprake is van strafbare feiten en of Brandt Corstius zich met succes op een zogenoemde strafuitsluitingsgrond kan beroepen.

Politie onderzoekt dodelijk scheepsongeval

De Zeehavenpolitie onderzoekt de exacte toedracht van het scheepsongeval, maandagmiddag ter hoogte van de Merwedehaven in Dordrecht. Bij het ongeval kwam een 51-jarige vrouw uit Papendrecht om het leven en raakte een 16-jarige vrouw uit diezelfde plaats gewond.

De slachtoffers kwamen in het water terecht, nadat de boot waarin zij zaten tegen de kade was gevaren. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, wordt onderzocht door de Zeehavenpolitie. De boot is in beslag genomen en getuigen worden gehoord.

Rond 15:30 uur kwam bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de melding van meerdere personen te water binnen. Verschillende hulpdiensten, waaronder de KNRM gingen er direct naartoe. Twee opvarenden konden snel uit het water worden gehaald. Zij werden direct vervoerd naar het ziekenhuis. De 51-jarige vrouw overleed daar aan haar verwondingen.

Omdat het niet direct zeker was dat deze vrouwen de enige twee opvarenden waren, werd de zoektocht voortgezet met drie duikteams en de politiehelikopter. Nadat definitief was bevestigd dat er twee opvarenden waren, werd de zoektocht beëindigd.

Da's pech, huis weg - woning volledig uitgebrand

Vannacht brandde een woning aan de Weebosserweg in Bergijk volledig uit. De bewoners waren met vakantie. Er raakte niemand gewond. De politie is een onderzoek gestart naar brandstichting.

Even na 04:00 uur kregen ze de melding van de brand binnen. Toen politie en brandweer aankwamen stond het huis al volledig in brand. De brandweer kon de brand uiteindelijk blussen. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Buiten het horen van getuigen is de politie bezig beeldmateriaal veilig te stellen en zou nog graag in contact komen met eventuele getuigen. Iedere getuige of iemand met goede bewakingsbeelden uit de wijde omgeving is meer dan welkom. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad anoniem of via het tipformulier op de website. 

MLB: vijf homeruns en 'triple play' voldoende voor winst Twins tegen Yankees

De Minnesota Twins hebben vannacht een belangrijke overwinning geboekt. In de uitwedstrijd tegen de New York Yankees won de ploeg uit Minnesota met 8-6 van de Yankees onder meer door vijf homeruns van de Twins.

De Twins die in strijd is om de divisie titel in de American League met de Cleveland Indians kwam in de eerste inning tegen de Yankees meteen in de problemen, maar via een 'triple play' kwamen de Twins uit de problemen en vervolgens sloegen ze in de eerste vier innings toe. In vier innings sloegen ze maar liefst vier homeruns goed voor zeven punten. Dat was ook het moment voor de Yankees om werper CC Sabathia te vervangen. Het ging daarna wel beter voor de Yankees, maar konden de achterstand nooit meer goed maken.

San Francisco Giants blijven goed draaien. Ditmaal nam de ploeg het op tegen de Chicago Cubs en lange tijd leek het erop dat de ploeg van Bruce Bochy ten onder ging, maar in de achtste inning scoorde de Giants drie punten. In de volgende inning kwamen de Giants niet meer in de problemen en wonnen met 5-4 van de Cubs.

Uitslagen MLB maandag:
Pittsburgh Pitares - St. Louis Cardinals 5-6
Toronto Blue Jays - Cleveland Indians 3-7
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 4-9
Houston Astros - Oakland Athletics 11-1
New York Yankees - Minnesota Twins 6-8
Chicago White Sox - Miami Marlins 9-1
Milwaukee Brewers - Cincinnati Reds 5-6
Arizona Diamondbacks - Baltimore Orioles 6-3
Chicago Cubs - San Francisco Giants 4-5
Seatlle Mariniers - Texas Rangers 7-3

41% werkenden verdenkt collega's van 'spijbelen'

Maar liefst 41 procent van de werkende Nederlanders verdenkt hun collega’s ervan weleens een dagje te spijbelen. Opvallend genoeg zijn mannen veel achterdochtiger dan vrouwen: 46 procent tegenover slechts 34 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.108 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden stoort 55 procent zich aan collega’s die te laat komen en 47 procent is geen liefhebber van collega’s die te vroeg naar huis gaan.

Brabanders lijken de meeste waarde te hechten aan strakke werktijden. Zo ergert tweederde van hen zich aan laatkomers en krijgt 52 procent een kwade blik van collega’s die te vroeg uitklokken. “Ik hoor bij het gedeelte Brabanders dat zich hier niet aan stoort”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Daarom hanteer ik ook geen vaste begin- en eindtijd. Iedere werknemer heeft de vrijheid om ergens rond negen uur in te klokken. Als je wat later binnenkomt, ga je ook gewoon wat later weg – makkelijk zat.”

Negatieve invloed
Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen de afwezigheid, maar ook de aanwezigheid van collega’s voor ergernissen zorgt. Zo stelt één op de acht ondervraagden dat collega’s van negatieve invloed zijn op zijn of haar productiviteit. Onder dertigers ligt dit percentage op maar liefst zeventien procent. Bij één op de tien respondenten zijn collega’s zelfs van negatieve invloed op het werkplezier. Als hoofdredenen hiervoor noemen zij voornamelijk roddelen, liegen en zwart gemaakt worden door collega’s.

Maar ook het verspreiden van een vreselijke transpiratiegeur noemde een van de respondenten als de aanleiding voor het verlies van zijn werkplezier. Franke: “Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar over het algemeen zijn mijn collega’s altijd van positieve invloed geweest op zowel mijn productiviteit als werkplezier. Deze uitkomsten laten zien dat een aanzienlijk gedeelte van de Nederlandse beroepsbevolking hier helaas anders over denkt, vanwege een breed scala aan redenen.”

Goede vrienden
Ondanks bovenstaande irritatiepunten is het overgrote deel van de ondervraagden erg te spreken over hun collega’s. Zo zegt maar liefst 89 procent dat er bij hun huidige werkgever sprake is van een goede sfeer op de werkvloer. Daarnaast stelt zestig procent goed bevriend te zijn met één of meerdere collega’s. Friezen (72 procent) en Groningers (68 procent) houden er de meeste werkvrienden op na, Flevolanders (48 procent) en Utrechters (51 procent) de minste.

Franke: “Als bedrijfseigenaar vind ik het ontzettend belangrijk dat alle medewerkers met elkaar door een deur kunnen. Iedere vorm van roddelen probeer ik daarom de kop in te drukken, al neem ik klachten en/of opmerkingen natuurlijk altijd serieus. Als iedereen goed met elkaar kan opschieten, zijn medewerkers ook bereid een stapje extra te zetten, voor elkaar en voor het bedrijf. Daar ben ik van overtuigd.”

41% werkenden verdenkt collega’s van ‘spijbelen’ (Afbeelding: Acties.nl)
41% werkenden verdenkt collega’s van ‘spijbelen’ (Afbeelding: Acties.nl)

EU-ombudsman vraagt om opheldering over sponsoring Coca-Cola van EU voorzitter

De Europese Ombudsman heeft de Raad van de EU om opheldering gevraagd over de sponsoring van het voorzitterschap van de EU door commerciële bedrijven. De brief volgt op een klacht die foodwatch eerder indiende bij de Europese Ombudsman over de sponsoring van Coca-Cola van het Roemeense voorzitterschap van de EU (jan-jun 2019). Foodwatch ziet in sponsoring van politieke functies een gevaar voor belangenconflicten. Dergelijke commerciële banden tussen politiek en bedrijven passen niet in een democratisch Europa waarin de politiek de belangen van de burgers centraal dient te stellen.

Campagne foodwatch
Foodwatch: "In een tijd dat de Wereldgezondheidsorganisatie alarm slaat over een ‘obesitas-epidemie’, is het volstrekt ongepast dat het voorzitterschap van de Raad van de EU gesponsord wordt door Coca-Cola. Dergelijke partnerschappen vergroten het risico van belangenverstrengeling. Bovendien ondermijnt sponsoring het vertrouwen van het publiek in de politiek, terwijl we op dit moment de transparantie en democratie in Europa zouden moeten versterken." Begin dit jaar startte foodwatch een e-mailactie tegen de sponsoring van het Roemeense voorzitterschap door Coca-Cola. Hieraan hebben meer dan 72 000 mensen deelgenomen.

EU negeert kritiek
Noch de Europese Raad, noch het Roemeense EU-voorzitterschap van de Raad van de EU heeft afgelopen maanden inhoudelijk gereageerd op een brief en e-mailactie van foodwatch. De Raad heeft de vragen van de leden van het Europees Parlement terzijde geschoven met het argument dat dit niet haar verantwoordelijkheid is, maar die van de individuele landen die tijdelijk voorzitter zijn. 97 Leden van het Europees Parlement riepen de nieuwe EU voorzitter Finland op tot maatregelen te komen tegen sponsoring en meer transparantie. Het Nederlandse kabinet antwoordde in reactie op Kamervragen, dat het geen reden zag voorzitter Roemenië aan te spreken op de sponsoring van Coca-Cola, al voegde ze hier enigszins kritisch aan toe dat “het goed zou zijn als de EU een voorbeeldfunctie vervult” in de strijd tegen ongezonde voeding.

Ombudsman
Al in 2006 heeft de Europese Ombudsman met betrekking tot Ierland haar bezorgdheid geuit over de sponsoring van het voorzitterschap van de EU. Mogelijke belangenconflicten werden erkend en de Ombudsman vroeg actie te ondernemen: “… the Ombudsman invited the Council to consider indicating its willingness, within an appropriate time-frame, to take measures to prevent commercial sponsorship of its Presidency, or to regulate it in a way that ensures that possible conflicts between private interests and public duties are properly managed.”

Helaas is de situatie volgens foodwatch onveranderd gebleven en de sponsoring lijkt zelfs steeds brutaler te worden, zoals journalisten al met verbazing hebben opgemerkt. De Ombudsman lijkt een nieuwe afwijzing van verantwoordelijkheid niet te willen accepteren, zo laat ze doorschemeren in haar brief aan de Raad van de EU: “I note that, in the context of a previous inquiry conducted by my Office, the Council took the view that “the Presidency is functionally part of the Council”. On this basis, it is difficult to see why the Council “is not in a position to address or comment the merits of the matter.”

Sponsoring EU voorzitter gaat door
Ondertussen heeft de huidige voorzitter Finland aangegeven de discussie over de sponsorschappen niet te willen openen, aldus de EUobserver. Finland laat zich sponsoren door autofabrikant BMW. De timing van deze sponsoring is opmerkelijk: het valt in een periode dat de EU een handelsakkoord met de Mercosur landen afsluit. Dit handelsakkoord wordt vooral gezien als een uitruil van een grotere auto-export naar de Mercosur landen in ruil voor meer toegang van (onveilig) voedsel in Europa vanuit de Mercosur landen. In april werd BMW nog beschuldigd door de Europese Commissie vanwege het overtreden van mededingingsregels en tegenwerking van de ontwikkeling van schone technologieën.

RIVM activeert hitteplan voor heel Nederland

Het is de komende dagen uitzonderlijk warm. De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf dinsdag 23 juli 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland.

Volgens het KNMI is het op dinsdag op veel plaatsen in Nederland al tropisch warm. Voor woensdag en donderdag verwacht het KNMI uitzonderlijk hoge temperaturen. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. De luchtvochtigheid neemt toe, waardoor het benauwd aan kan voelen. In het weekend lijkt het wat af te koelen, maar in het zuiden en oosten kan het nog zomers warm zijn.

Extra aandacht en klachten
Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

Agente gewond bij aanhouding

De politie heeft afgelopen nacht een 27-jarige man aangehouden nadat hij een politieagente in het gezicht heeft geslagen en gespuugd. De politievrouw raakte hierbij gewond aan haar gezicht.

De Ossenaar benaderde agenten rond 22:45 uur op het Piusplein in Tilburg om hen iets te vragen, maar deed dit terwijl hij sprak met consumptie. De man kwam zodanig dicht bij een van de agenten staan dat hem verzocht werd om afstand te nemen. Dit deed hij niet waarna hij zich richtte tot de andere agent. Daar deed hij hetzelfde en ook toen werd hem verzocht afstand te houden. De man was het daar niet mee eens en pakte de dienstfiets van een van de agenten en gooide deze tegen hen aan.

De dienders hebben de man aangehouden, waarbij hij zich enorm verzette. De verdachte heeft een van de agenten meerdere keren harde vuistslagen tegen het hoofd gegeven en in haar gezicht gespuugd. De betrokken politievrouw raakte hierbij gewond aan haar gezicht en is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Uit een blaastest later die nacht bleek dat de verdachte erg veel had gedronken. De man blies een waarde van 640 ugl.

FOK! Wat een weer... H.E.E.T! We gaan eraan!

Een hete groet!

Zijn we er allemaal klaar voor? Het gaat nu dan toch echt beginnen. De grote hitte van 2019. Gisteren viel het op zich nog wel mee. In het noorden was het eerst nog bewolkt, maar uiteindelijk brak ook daar de zon door. Elders was het al zonnig. Het werd al wel zomers warm met 25 tot 30 graden. Aan de kust was het door een wat sterkere westenwind nog een paar graden koeler, en uiteraard ook op de Wadden. 

Na een nog best aangename nacht gaan we vandaag dan toch echt vertrekken voor een paar bloedhete dagen. Ik verwacht maxima die morgen al vrijwel overal tropisch worden. Alleen op Terschelling en de andere eilanden wordt de 30 graden niet bereikt, maar 28 graden is ook prima, meer moet dat voor veel mensen eigenlijk niet zijn. Mogelijk ontstaat er in de loop van de middag een zeewindje en koelt het ook aan de westkust een beetje af, maar achter de duinen blijft het wel tropisch denk ik zo.

En dan woensdag en donderdag. Dan bestaat er een gerede kans dat het record van Warnsveld gaat sneuvelen. Donderdag is de kans het grootst. Dan wordt het overal wel 35 graden. In het zuiden zou mogelijk de 40 graden aangetikt kunnen worden. Dit is echter nog nooit gebeurd, dus we moeten daar voorzichtig in zijn. 

Wat er daarna gaat gebeuren zien we dan wel weer, dat is nog vrij onzeker. Verkoeling lijkt dan wel in zicht. 

Veel plezier en/of sterkte komende dagen!  

Cirrus1 (Foto: spylacopa_68)
Veel blauw. En een klein beetje Cirrus. Spylacopa_68 maakte deze foto vanaf het strand van Castricum.

Cirrus2 (Foto: Interpretatie)
Zou dit hetzelfde veldje Cirrus zijn als die van Spylacopa_68? Het lijkt er wel op. (Foto: Interpretatie met hoofdletter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rus eenvoudig naar tweede ronde Palermo

Arantxa Rus heeft zich op het WTA-toernooi van Palermo makkelijk geplaatst voor de tweede ronde. In de Siciliaanse stad won de Nederlandse in twee korte sets van de Française Amandine Hesse: 6-1, 6-3.

In de laatste twee ontmoetingen tussen Rus en Hesse had de Nederlandse ze allebei gewonnen en maar acht games afgestaan. Dat gemiddelde hield ze in Palermo mooi vol en won uiteindelijk in anderhalf uur van Hesse, die ruim honderd plaatsten lager staat op de wereldranking.

Voor Rus is het de derde keer dit jaar dat ze zich weet te plaatsten voor een tweede ronde op de WTA-tour. In Boedapest (februari) en Rosmalen (juni) lukte dat eerder, maar toen werd daarin meteen uitgeschakeld. Nu speelt ze tegen de Slowaakse Viktoria Kuzmova of de Italiaanse Elisabetta Cocciaretto. Die partij werd maandag stilgelegd vanwege het slechte weer.

Kiki Bertens doet eveneens mee in Palermo. De Wateringse, die haar eerste toernooi sinds Wimbledon speelt, is als eerste geplaatst en ontmoet in de eerste ronde de Georgische Jekaterine Gorgodze.

Actie-RPG Oninaki krijgt demo

Oninaki, de aankomende actie-RPG van Tokyo RPG Factory, kun je alvast vanaf vandaag uitproberen. De demo is opgedeeld in 'Story Mode', waar je het begin van de game kunt spelen en 'Battle Mode', die je wat verder in de game zet als je meer vaardigheden hebt. Je kunt de save data van de demo meenemen naar de volledige game.

In Oninaki volgen spelers het verhaal van Kagachi, een jonge Watcher wiens taak het is om Lost Souls naar de volgende wereld te leiden. Nadat hij een mysterieus meisje genaamd Linne heeft ontmoet, verandert zijn lot. Oninaki komt op 22 augustus uit voor PS4, Switch en pc.

Overwatch krijgt nieuwe held genaamd Sigma

De 31ste Overwatch-held heet Sigma, dat heeft Blizzard onthuld. In de animatietrailer hieronder leren we dat Sigma zwaartekracht onderzoekt tot er iets misgaat. Volgens Blizzard wordt hij vervolgens een levend wapen, iets waar Sigma zelf zich niet van bewust is. Wat voor klasse Sigma is en wat precies zijn vaardigheden zijn is nog niet bekend. Waarschijnlijk leren we later deze week meer.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr

The Elder Scrolls Online is weer toe aan een nieuwe uitbreiding, en na de Summerset Isles van de Aldmer en Morrowind van de Dunmer is het nu de beurt aan Elsweyr, het thuisland van de Khajit. Met de release van Elsweyr start ook the Season of the Dragon (niet geheel verrassend gezien de hele uitbreiding om de terugkeer van de draken draait) waarbij het avontuur begint met de Wrathstone DLC en Elsweyr het grootste gedeelte van de content beslaat.

De Telegraaf: 'Pereiro voor circa 15 miljoen euro weg bij PSV'

PSV is dicht bij een financiële klapper op de transfermarkt, zo meldt De Telegraaf in de nacht van maandag op dinsdag. Gastón Pereiro staat volgens de krant op het punt om voor een transfersom van 'richting de vijftien miljoen euro' te verkassen naar Spartak Moskou. Pereiro zit dinsdagavond niet bij de selectie voor de wedstrijd tegen FC Basel in de tweede voorronde van de Champions League.

Spartak is bereid om te voldoen aan de salariswensen van Pereiro; het is volgens De Telegraaf nog wel de vraag of de 'veeleisende zaakwaarnemer' Paco Casal ook overtuigd kan worden door de grootmacht uit Rusland. De krant roept in herinnering dat Casal op het laatste moment ook met aanvullende eisen kwam toen Pereiro op weg was naar PSV, maar dat de transfer uiteindelijk toch rond kwam.

Toch is de verwachting dat er eerdaags witte rook volgt over het vertrek van de Uruguayaan. 'Alle partijen' waren ervan overtuigd dat Pereiro deze zomer het best kon vertrekken, zo klinkt het. De 24-jarige aanvallende middenvelder levert PSV een miljoenenwinst op, daar hij in 2015 voor circa zeven miljoen euro overkwam van Club Nacional. De linkspoot was nooit onomstreden in Eindhoven, maar kwam wel tot 114 Eredivisie-duels en 42 treffers.

Met zijn nieuwe club gaat hij de voorrondes van de Europa League in. Op 10 augustus neemt Spartak, de nummer vijf van het afgelopen seizoen in de Premjer-Liga, het op tegen FC Thun in de derde voorronde. Zijn absentie tegen Basel heeft te maken met die wedstrijden. Indien Pereiro zou spelen tegen de Zwitsers, zou hij pas in het hoofdtoernooi mogen uitkomen voor Spartak. Dat willen beide clubs zien te voorkomen. Pereiro heeft bij PSV een contract tot het eind van volgend seizoen.

Tour: Etappe 16 - Stilte voor de storm

De Tour de France is nog uitermate spannend en dat is natuurlijk goed nieuws. Wat voor Julian Alaphilippe ook goed nieuws is: na de rustdag van gisteren krijgen de heren vandaag weer een soort rustdag, tenzij je een sprinter bent natuurlijk.

De heren starten in Nîmes en eindigen 177 kilometer verderop...in hetzelfde Nîmes. Een bijster boeiende route is het wat het profiel betreft niet, maar er is nogal veel leuke Romeinse historie te vinden in en om de stad, zoals de arena en de Pont du Gard. We verwijzen voor alle details graag door naar de weer zeer uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier.

De finish ligt dus in Nîmes, waar het in principe gewoon een massasprint wordt. De laatste drie kilometer is zo goed als rechtdoor, dat is lekker overzichtelijk, ware het niet dat er nog wel rotondes liggen op zo'n 2500, 1800 en, jawel, 300 meter. Als dat maar goed gaat.

De heren vertrekken om 13.20 uur, tien minuten later volgt de echte start. Eurosport 1 is er weer live bij, Sporza schakelt een klein uurtje later ook eens in. De finish ligt tussen grofweg 17:15 en 17:40 uur.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Krankzinnige leiders

Ik vraag mij even af wat de overeenkomsten zijn tussen de partij DENK en Partij voor de Dieren, of de Partij ‘van’ de Dieren. Ik vraag me dit af omdat we de laatste dagen wat meer te weten zijn gekomen over Marianne Thieme, de lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren. Met name haar uitspraak dat de Kamerleden van Partij voor de Dieren zich niet zo bezig moeten houden met ‘Mensendingen’, die waren voor mensenpartijen. Zoiets achterlijks heb ik nog nooit gehoord.

Naturisten boos om bouw uitkijktoren

In Hellevoetsluis is de gemeente van plan een uitkijktoren te bouwen die fietsers uitzicht moet bieden op een groot zonnepark.

Maar dat plan stuit op verzet van de buren, dat is namelijk een naturistencamping. De gasten daarvan vrezen voor 'fout volk' op de toren.

De gemeente laat weten rekening te willen houden met de naturisten en zegt toe de toren zo te ontwerpen dat er geen zicht is op de camping. Maar de naaktrecreanten vertrouwen het niet. Ze hebben het gemeentebestuur daarom uitgenodigd om, met of zonder kleren, te komen bekijken hoe de toren de privacy op het terrein aantast.

                                                                                                                                        

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.