FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 april 2019

De Vries tweede in F2-hoofdrace Baku

Nyck de Vries heeft in de Azerbeidzjaanse straten van Baku een tweede plek gepakt tijdens de eerste Formule 2-race van het weekeinde. De Nederlander van het ART-team eindigde de hoofdrace achter winnaar Jack Aitken.

De Vries vertrok als tweede, maar verschalkte Nobuharu Matsushita bij de start al. Hij bouwde vervolgens een prima voorsprong op, maar die werd door een mislukte pitstop geheel in het putje gegooid en de Nederlander verloor daarna een paar plekken.

Onder meer Aitken ging hem voorbij, net als Nicholas Latifi, maar De Vries vocht zich wel terug naar de tweede plek. Onder meer Mick Schumacher veroorzaakte een safety car en nog een reeks neutralisaties zorgde ervoor dat Jordan King van het Nederlandse MP Motorsport knap derde werd, achter Aitken en De Vries.

Zondag om 11.10 uur Nederlandse tijd wordt de sprintrace gereden in Baku.

Frijns wint ePrix Parijs na chaotische race vol regen

Robin Frijns heeft zijn allereerste overwinning in de Formule E te pakken. De Nederlander, rijdend voor Virgin Racing, was de beste tijdens de ePrix van Parijs, waar de race gekenmerkt werd door flink wat chaos, mede veroorzaakt door het weer, waarmee het ook de eerste échte regenrace was in de Formule E.

De flinke regen in de voormiddag had voor een probleempje gezorgd: de ene kant van de startgrid was nat, de andere niet. Dat vond men oneerlijk en dus werd besloten om van achter de safety car te starten, met Oliver Rowland op kop. De Brit pakte dan ook de leiding, voor Nissan-teamgenoot Sebastien Buemi en Frijns, die Felipe Massa in zijn nek had hijgen.

Heel lang duurde het niet voor Rowland: na krap twee minuten zette de Engelsman zijn auto met enige vaart tegen de muur. Niet veel later opende Frijns met de Attack Mode de aanval, maar Buemi volgde een ronde later en dus veranderde er vooralsnog weinig aan de posities, hoewel André Lotterer wel de vierde plek pakte van zijn Duitse landgenoot Maximilian Günther.

Lotterer was sowieso prima bezig, want niet veel later ging hij voorbij aan Massa, terwijl Frijns voorin Buemi verschalkte en de leiding alsnog pakte. Al snel werd duidelijk waarom Frijns plek één kon pakken: Buemi had een probleem en moest naar binnen, waardoor Nissan ineens volstrekt kansloos was voor een goed resultaat, terwijl ze op de eerste twee plekken begonnen.

Na een kwartier begon het te regenen en dat zorgde voor flink wat chaotische taferelen op de baan, vooral rondom de vijfde plek. Daniel Abt werkte zich voorbij Massa en pakte plek drie, achter leider Frijns en Lotterer. Ondertussen barstte er ouderwets schijtweer los: hevige regen, gemengd met flinke wind en een gezonde dosis hagel daalde neer op de coureurs.

Een paar minuten later was het meest hevige weer gepasseerd en kon de race verder, met Frijns voorop. De volgende neutralisatie kwam vrij snel daarop weer: Sam Bird kwam tegen de muur terecht en Rowland tikte Alexander Sims met de nodige kracht tegen dezelfde muur aan. Bij de herstart was Frijns scherp, hoewel hij wel last had van achterblijver Buemi, die vlak voor hem reed.

Racen zonder neutralisatie kon natuurlijk niet lang duren en dat bleek: Alex Lynn en Edoardo Mortara kwamen met elkaar in botsing, wat eindigde in een gezamenlijke trip tegen de muur. Met een dikke twee minuten te gaan werd het veld op gang gevlagd, waarbij Frijns zijn twee Attack Modes al gebruikt had, net als zijn naaste achtervolgers.

Een goede halve minuut later rammelde kampioenschapsleider Jerome d'Ambrosio zijn auto tegen de muur, waarna hij ook nog eens van achteren geraakt werd. Het duurde heel even, maar de full course yellow werd afgeroepen met een paar seconden - plus één rondje - te gaan. Enkele bochten voor het einde werd de groene vlag nog gezwaaid, maar Frijns kwam niet in gevaar en pakte zijn eerste zege, voor Lotterer en Abt.

Coalitiepartij CU wil einde aan uitzetten Yezidi's

Regeringspartij ChristenUnie wil dat er een einde komt aan het terugsturen van Yezidi's naar Irak. "Als vluchtelingenorganisaties zeggen dat het te onveilig is en er geen vestigingsalternatief is, moet Nederland het niet doen", aldus Joël Voordewind.

Ook de PvdA en GroenLinks willen opheldering van het kabinet, aldus de NOS.

Jongen zwaargewond in Amstelveen

In de Oude Karselaan in Amstelveen is een jongen zwaargewond geraakt. Hij werd hoogstwaarschijnlijk geraakt door een vallend raam.

Dat gebeurde vlakbij het podium voor een Koningsdagfeest dat daar werd georganiseerd. Omstanders schatten de jongen op ongeveer 15 jaar oud, maar dat kon de politie nog niet bevestigen.

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar hoe de jongen precies zo gewond heeft kunnen raken. Een politiewoordvoerder zegt dat het er alle schijn van heeft dat er een raam naar beneden is komen vallen en op de jongen terecht is gekomen. 

De jongen is overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe het nu met hem gaat, is niet bekend.

Oliver North gestopt als bestuursvoorzitter NRA

Oliver North, de 75-jarige Vietnamveteraan die vooral bekend is geworden door de Iran-Contra-affaire, is bijna één jaar na zijn aantreden gestopt als bestuursvoorzitter van de National Rifle Association.

Zijn vertrek kwam na een brief van WayneLaPierre, de algemeen directeur van de NRA, die vrijdag gepubliceerd werd in The Wall Street Journal. In deze brief aan het bestuur van de NRA liet de directeur weten dat North hem dreigde 'schadelijke informatie' te publiceren als hij niet vertrok.

North heeft vervolgens zelf in een brief aan de jaarvergadering van de organisatie in Indianapolis zijn eigen vertrek aangekondigd. Hij zegt in deze brief, die tijdens de vergadering werd voorgelezen, dat zijn vertrek wordt veroorzaakt door zijn beschuldigingen van hoge figuren binnen de wapenlobby van financiële misdragingen.

Hij zegt verder in de brief dat daarom zijn hoop dat hij voor een nieuwe termijn zou worden herkozen was vervlogen. Hij schrijft: "Ik heb te horen gekregen dat dat niet zou gaan gebeuren."

Bertens loopt finale mis na nederlaag in drie sets tegen Kvitova

Kiki Bertens is op het sterk bezette indoorgraveltoernooi in Stuttgart in de halve finales uitgeschakeld. De Nederlandse nummer zeven van de wereld verloor in een spannende wedstrijd in drie sets van de Tsjechische Petra Kvitova: 6-7 (3), 6-3, 1-6.

Kvitova, de nummer drie van de wereld, begon sterk aan de wedstrijd tegen Bertens. Ze brak meteen de openingsservicegame van Bertens en kwam op een voorsprong. Bertens brak meteen terug, waardoor de stand in de eerste set weer in evenwicht was en dat zou zo blijven tot aan de tiebreak. In die tiebreak nam de Tsjechische al snel een voorsprong en gaf deze niet meer af.

Ondanks de tegenslag begon Bertens goed aan de set. De 28-jarige Nederlandse wist in het begin de set de service van Kvitova tweemaal te breken, terwijl Bertens maar één keer haar service hoefde in te leveren. In het tweede deel van de set hielden de beide tennissters hun service en zo won Bertens de tweede set met 6-3.

In de derde set was Kvitova meteen weer bij de les. Net zoals in de eerste set leverde Bertens meteen haar openingsservicegame in. Opnieuw kreeg Bertens de kans om meteen terug te breaken, maar ondanks dat de Nederlandse drie breakkansen op rij kreeg ging de game naar Kvitova. In het vervolg van de set was het verzet van Bertens gebroken en zo won Kvitova de beslissende set eenvoudig met 6-1.

Kvitova treft in de finale Anett Kontaveit. De Estse had het geluk dat de Japanse nummer één van de wereld Naomi Osaka met een blessure moest afhaken.

Gewonde bij steekpartij in centrum Amsterdam

Bij een steekpartij op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam is vanochtend iemand gewond geraakt.

Agenten die na de melding van de steekpartij ter plaatse kwamen, troffen een gewonde aan. Volgens een getuige zou het slachtoffer lichtgewond geraakt zijn, maar was behandeling in het ziekenhuis wel noodzakelijk.

De politie heeft een verdachte aan kunnen houden voor de steekpartij. 

Man rijdt bijna zijkant uit politieauto en weigert bloedproef

Op zaterdagmorgen hield de politie een 26-jarige man (onbekend adres) die op de Scheldeweg in Hoorn bijna de zijkant uit een politieauto had gereden.

Omstreeks 04:30 uur reed de politie op de Scheldeweg. Vanaf de Boedijnhof kwam een auto met hoge snelheid aangereden die de Scheldeweg op wilde rijden. Zowel de bestuurder van deze auto als van de politieauto moesten er alles aan doen om een aanrijding te voorkomen. De politie zette zijn auto aan de kant om in gesprek te gaan met de bestuurder. Deze keerde zijn auto echter en ging er vandoor. Er volgde een korte achtervolging, die verderop op de Scheldeweg eindigde toen de verdachte met zijn auto een bocht miste, via het trottoir de berm in reed en tegen een lantarenpaal aan botste. De verdachte ging er aanvankelijk nog rennend vandoor, maar kon vrij snel worden aangehouden.

De man bleek mogelijk in onder invloed van alcohol en/of drugs te verkeren. Hij weigerde echter mee te werken aan een blaas- en speekseltest. Ook weigerde hij mee te werken aan een bloedproef. Hierdoor kon niet worden vastgesteld of de man daadwerkelijk alcohol en/of drugs had gebruikt. Het weigeren van een bloedproef wordt gezien als misdrijf.

Bij controle bleek de man niet te beschikken over een rijbewijs.

Opvallend veel ambulances Koningsnacht voor minderjarige drinkers

Ambulancepersoneel heeft afgelopen Koningsnacht opvallend vaak hulp moeten bieden aan minderjarigen die te veel alcohol gedronken hadden. Dat meldt de gemeente Amsterdam vanochtend.

In totaal moesten ambulances in Amsterdam 106 ritten maken, in veel gevallen ging het om mensen die vanwege overmatige alcoholconsumptie behandeld moesten worden.

De politie had het relatief rustig in Amsterdam vannacht. Er werden maar twintig aanhoudingen verricht en dat is minder dan op een gebruikelijke uitgaansavond.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Halsema was de nacht druk maar beheersbaar.

Automobilist knalt tegen lantaarnpaal en boom in Amsterdam

Op de Nieuwe Hemweg in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is de bestuurder van een auto gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk.

Vlakbij de Kajuitweg verloor de bestuurder door nog onbekende oorzaak de controle over het stuur. De auto raakte volgens een getuige eerst een lantaarnpaal en knalde daarna frontaal tegen een boom.

Het slachtoffer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. Om de auto te kunnen bergen was de Nieuwe Hemweg in beide richtingen afgesloten.

Twee verdachten aangehouden na steekincident in Enschede

De politie heeft vanmorgen twee verdachten aangehouden voor een steekincident aan de Marktstraat in Enschede. Hierbij raakte een 21-jarige man uit die stad gewond. De politie is op zoek naar getuigen van het incident.

Het slachtoffer liep rond 04:00 uur vanochtend met zijn vrienden in de Markstraat toen er een conflict ontstond met een groep mannen. Niet veel later kreeg de politie de melding dat er iemand was neergestoken. Het slachtoffer werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar hij is behandeld aan zijn verwondingen. Door het uitlezen van camerabeelden, sporenonderzoek en een goed signalement van getuigen, kon de politie vanochtend rond 06:30 uur twee verdachten aanhouden. Het gaat om een 25-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 21-jarige man uit Rotterdam. Ondanks dat de politie twee verdachten heeft aangehouden, zoeken we toch naar meer getuigen die meer informatie hebben. Er waren namelijk meerdere mannen bij het conflict betrokken.

Heeft u meer informatie?
Was u vanochtend rond 04:00 uur in de Markstraat of omgeving en was u getuige van het incident? Misschien heeft u het incident wel gefilmd. Als u nog niet met de politie heeft gesproken, neem dan vandaag contact op met ons via 0900 8844 of via onderstaand tipformulier. Anoniem uw informatie doorgeven kan ook via Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.

NHL: Baarden helpen Sharks langs Avalanche

De ijshockeyers van de San Jose Sharks zijn de tweede ronde van de play-offs in de NHL begonnen met een zege. In de eigen Shark Tank werd de Colorado Avalanche met 5-2 verslagen en opvallend genoeg waren bij alle Sharks-goals de twee stevige baarden van Joe Thornton en Brent Burns betrokken.

Gabriel Bourque zette Colorado al snel op voorsprong, maar op aangeven van Burns trok Gustav Nyquist de stand gelijk. Colin Wilson bracht de Avalanche vroeg in de tweede periode op 1-2, Thornton scoorde de gelijkmaker. Zes minuten later stelde Burns teamgenoot Kevin Labanc in staat de 3-2 te scoren, waarna Burns zelf voor 4-2 zorgde. Hij maakte zijn fraaie avond af door Timo Meier in de slotfase te bedienen: 5-2.

De Carolina Hurricanes begonnen in New York aan de serie tegen de Islanders en dat leverde drie perioden lang geen enkele goal op. In overtime volgde de beslissing: Jordan Staal schoot de Hurricanes na ruim vier minuten naar de winst.

NHL play-offs zaterdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
21.00 St Louis Blues - Dallas Stars, West 2nd Round - Wedstrijd 2 (1-0 St Louis)*
02.00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets, East 2nd Round - Wedstrijd 2 (1-0 Boston)
*Live op FOX Sports

Sharks - Avalanche (Bron: YouTube)

Lewis Hamilton wil na afscheid F1 een huis in Amsterdam kopen

Hij steekt zijn liefde voor Amsterdam niet onder stoelen of banken, Formule 1-ster Lewis Hamilton wil na zijn race-carriëre graag een huis in die stad kopen.

"Man, ik houd van Amsterdam. Het zou goed kunnen dat ik daar na mijn afscheid van de Formule 1 ga wonen. Ik verwacht dat ik er binnen acht maanden een huis heb. Vanaf het eerste moment dat ik er ben geweest denk ik: het is hier freaking cool", zegt Hamilton in een interview met De Telegraaf.

De vijfvoudig wereldkampioen is vaak in Amsterdam, omdat daar het hoofdkantoor van Tommy Hilfiger staat, een sponsor van Hamilton. In het interview met de krant zegt de Brit graag door de stad te fietsen, al heeft hij daar soms moeite mee. "Pas kwam ik met mijn wiel vast te zitten in de tramrails. Ik kreeg hem er nauwelijks uit."

Hamilton is momenteel koploper in het kampioenschap Formule 1. De coureurs rijden dit weekend de GP van Azerbeidzjan.

NBA: Durant leidt Warriors langs Clippers in play-offs

De basketballers van de Golden State Warriors staan in de tweede ronde van de play-offs in de NBA. De ploeg won in Los Angeles het zesde duel met de Clippers en dus wonnen de regerend kampioenen de serie met 4-2.

De Clippers waren in de eerste minuten nog even de baas, daarna namen de Warriors het over. Vooral Kevin Durant was fenomenaal: in de eerste helft tekende hij voor 38 punten, één punt te weinig voor het gedeelde record van het hoogste aantal punten ooit in één play-offhelft.

Spannend werd het in de tweede helft ook niet echt meer, hoewel de Clippers heel even nog tot een punt of tien terug konden komen. De Warriors maakten het af, Durant kwam op 50 punten uit en met 110-129 werd de serie afgesloten.

NBA play-offs zaterdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.30 Toronto Raptors - Philadelphia 76ers, East Semifinals - Wedstrijd 1
04.00 Denver Nuggets - San Antonio Spurs, West 1st Round - Wedstrijd 7*
*Live op Ziggo Sport

Clippers - Warriors (Bron: YouTube)

'Southgate weigert zich tot afgezwaaide Vardy te wenden voor duel met Oranje'

Jamie Vardy beëindigde in augustus zijn interlandcarrière voor Engeland. Destijds werd besloten dat bondscoach Gareth Southgate in een noodgeval nog wel een beroep op de spits van Leicester City mocht doen. Nu de Engelse keuzeheer in een dergelijke noodsituatie zit, gaat hij volgens de Daily Mirror geen beroep doen op Vardy voor de halve finale van de Nations League tegen Oranje.

In Engeland houdt men er inmiddels rekening mee dat Harry Kane niet tijdig hersteld zal zijn voor de interlandperiode in juni. De spits van Tottenham Hotspur liep in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Champions League tegen Manchester City (1-0) een enkelblessure op en het is aannemelijk dat zijn seizoen erop zit. Er is nog een kleine kans dat hij de wedstrijd tegen Oranje in de Nations League zal halen, maar in de Engelse media gaat men ervan uit dat er een 'SOS-situatie' ontstaat voor Southgate als het aankomt op de spitspositie.

De Engelse keuzeheer heeft de centrumspitsen niet bepaald voor het uitzoeken, waardoor Vardy weer in beeld kwam bij the Three Lions. De spits van Leicester City steekt de laatste tijd in een uitstekende vorm en was in de laatste tien wedstrijden goed voor negen doelpunten. Dat doet Southgate echter niet besluiten om de deur voor de afgezwaaide Vardy weer te openen, vooral omdat hij liever naar de toekomst wil kijken en een gepensioneerde spits niet in die visie past.

Om die reden is het ook niet aannemelijk dat Southgate Troy Deeney van Watford in zijn selectie zal opnemen. Hij heeft sowieso de beschikking over Marcus Rashford van Manchester United, terwijl Raheem Sterling van Manchester City ook de spitspositie zou kunnen vervullen. Southgate zit woensdag op de tribune bij het duel tussen Southampton en Bournemouth om Callum Wilson aan het werk te zien. Op 6 juni staan Oranje en Engeland tegenover elkaar in Portugal, waarna drie dagen later de eventuele finale van de Nations League wacht.

Verlies voor Tottenham in aanloop naar halve finale tegen Ajax

Tottenham Hotspur heeft zaterdag verloren van West Ham United. In het eigen stadion ging de Londense club onderuit. Twintig minuten voor tijd scoorde Michail Antonio het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ondanks het verlies blijft de ploeg van coach Maurico Pochettino derde in de Premier League. Chelsea kan zondag bij winst op Manchester United op gelijke hoogte komen. Dinsdag spelen de Spurs de eerste wedstrijd tegen Ajax in de halve finales van de Champions League.

Uitslagen Premier League zaterdag
Tottenham Hotspur - West Ham United 0-1
Crystal Palace - Everton 0-0
Fulham - Cardiff City 1-0
Southampton - AFC Bournemouth 3-3
Watford - Wolverhampton Wanderers 1-2
Brighton & Hove Albion - Newcastle United 1-1

Borussia Dortmund verliest derby tegen Schalke 04

In de strijd voor landstitel heeft Borussia Dortmund zaterdag slechte zaken gedaan. De nummer twee in de Bundesliga verloor in eigen stadion de derby tegen Schalke 04 met 2-4.

In de achttiende minuut gaf Jadon Sancho een knappe voorzet op Mario Götze, waarna de aanvallende middenvelder met het hoofd scoorde. Vier minuten later kwam Schalke weer op gelijke hoogte na een strafschop vanwege hands. Die Königsblauen kwamen even later zelfs op voorsprong. Een hoekschop van Caligiuri werd door Salif Sané in het doel gekopt.

Na rust kreeg Dortmund twee rode kaarten. Eerst was er rood voor Marco Reus na een onbehouwen sliding op Suat Serdar. Deze overtreding resulteerde ook indirect in de 1-3 want de gegeven vrije trap werd door Caligiuri in de kruising geschoten. Even later viel de tweede rode kaart: Vanwege eenzelfde overtreding als Reus moest Marius Wolf het veld verlaten. Negen minuten voor tijd maakte Axel Witsel de 2-3 en leek het nog spannend te gaan worden, echter twee minuten later werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid dankzij een doelpunt van Schalke-aanvaller Bastian Oczipka.

Bayern Munchen komt zondag in actie tegen 1.FC Nürnberg en vergroot bij winst de voorsprong op Dortmund tot vier punten.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Borussia Dortmund - Schalke 04 2-4
Eintracht Frankfurt - Hertha BSC 0-0
Fortuna Düsseldorf - Werder Bremen 4-1
Hannover 96 - FSV Mainz 05 1-0
RB Leipzig - SC Freiburg 2-1
VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach 1-0

Vreemde verhouding islam en LGBTQ's

Ik heb me eigenlijk altijd al afgevraagd hoe het toch kan dat de strijders voor LGBTQ-rechten zo voluit in de verdediging gaan voor aanhangers van een geloof dat hen, in het beste geval, volledig als niet-bestaand wil doen voorkomen of, in het ergste geval, een (vaak zeer pijnlijk) einde aan hun bestaan wil maken. Ook de heer Paul-Joseph Watson vraagt zich dat af in dit onderhoudende filmpje.

F1: Bottas klopt Hamilton in kwalificatie Azerbeidzjan

Valtteri Bottas heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Fin reed in de straten van Baku naar een tijd van 1.40,495 waarmee hij teamgenoot Lewis Hamilton en Sebastian Vettel nipt te snel af was. Max Verstappen kwam in de rommelige kwalificatie tot de vierde tijd.

In Q1 bleek dat het veld dicht opeengepakt zat en dat een foutje snel gemaakt was. Verstappen deed dat in zijn eerste run en moest nog een tweede keer naar buiten om door te gaan naar het tweede deel. Teamgenoot Pierre Gasly reed verrassend de snelste tijd, maar de Fransman moet morgen vanuit de pits starten omdat hij gisteren een weging gemist had. Lance Stroll raakte even de muur en was bovendien net niet snel genoeg om door te gaan. Ook Nico Hülkenberg, Romain Grosjean en de Williamsen van George Russell en Robert Kubica waren niet rap genoeg. Laatstgenoemde veroorzaakte nog een rode vlag door bij bocht acht eerst de binnenzijde van de muur te raken en daarna de buitenzijde. Het is te hopen dat Williams genoeg reserveonderdelen heeft om de auto van de Pool te repareren, want eerder in het weekend raakte Russell al een loszittend putdeksel met veels schade tot gevolg.

Na een lange onderbreking konden de coureurs verder en Ferrari probeerde een afwijkende strategie door op de gele mediumbanden een tijd te zetten in plaats van de rode zachte rubbers. Charles Leclerc slaagde in deze opzet, maar moest dit even later wel bekopen met een crash in de beruchte bocht acht, waardoor zijn sessie erop zat en er code rood was. Ook Vettel raakte daar de muur, maar de Duitser kon door en zette zijn snelste tijd uiteindelijk op de rode banden.

Verstappen was de snelste in de tweede sessie en bleef samen met Gasly binnen toen de baan vrijgegeven werd. De rest van de coureurs ging er vol voor en Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat en Alexander Albon raakten de muur, maar kwamen er mee weg. Voor Riccardo waren zijn inspanningen niet genoeg om Q3 te halen. Datzelfde gold voor Carlos Sainz, Albon, Kevin Magnussen en Gasly.

Waar Ferrari het hele weekend veruit het snelste was kwam Mercedes opnieuw bovendrijven met een vol opengeschroefde motor. Hamilton klokte veruit de snelste tijd in zijn eerste run, voor Bottas en Vettel. Verstappen had een afwijkende strategie door als enige een stint van vijf ronden achter elkaar te rijden met twee snelle ronden erin. Het bracht de Nederlander even tot een tweede plaats, voordat de rest een nieuwe poging kon wagen.

Vettel was de eerste van de trein coureurs en pakte plek twee, maar daarachter snoepte Bottas de eerste stek van Hamilton af die een tiende tekort kwam voor de pole. Nadat de dampen op waren getrokken was Bottas de snelste, voor Hamilton, Vettel, Verstappen, Sergio Perez, Kvyat, Lando Norris, Antonio Giovinazzi, Kimi Räikkönen en Leclerc die niet meer in actie kon komen. Op de startopstelling heeft Giovinazzi wel een gridstraf van tien plaatsen vanwege de wissel naar de derde besturingselectronica.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:42.026 1:41.500 1:40.495 20
2 L. Hamilton Mercedes 1:41.614 1:41.580 1:40.554 21
3 S. Vettel Ferrari 1:42.042 1:41.889 1:40.797 23
4 M. Verstappen Red Bull 1:41.727 1:41.388 1:41.069 15
5 S. Pérez Racing Point 1:42.249 1:41.870 1:41.593 17
6 D. Kvyat Toro Rosso 1:42.324 1:42.221 1:41.681 23
7 L. Norris McLaren 1:42.371 1:42.084 1:41.681 23
8 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:42.140 1:42.381 1:42.424 21
9 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:42.059 1:42.082 1:43.068 21
10 C. Leclerc Ferrari 1:41.426 1:41.995 geen tijd 11
11 C. Sainz Jr. McLaren 1:41.936 1:42.398   17
12 D. Ricciardo Renault 1:42.486 1:42.477   15
13 A. Albon Toro Rosso 1:42.154 1:42.494   18
14 K. Magnussen Haas 1:42.382 1:42.699   16
15 P. Gasly Red Bull 1:41.335 geen tijd   5
16 L. Stroll Racing Point 1:42.630     8
17 R. Grosjean Haas 1:43.407     10
18 N. Hulkenberg Renault 1:43.427     8
19 G. Russell Williams 1:45.062     9
20 R. Kubica Williams 1:45.455     8

Politie pakt een treinrelschopper op, rest onder politiegeleide verder

De politie is vanmiddag met man en macht uitgerukt naar station Castricum, omdat een groep van zo'n vijftig vandalen het een goed idee vond om de trein waarin zij zich bevond, te slopen. Het treinverkeer ondervond daarvan de nodige hinder, maar sindsdien is er één relschopper opgepakt. 

De rest van het tuig is onder politiegeleide met de trein naar Alkmaar, het eindpunt, gebracht. Daar zal de politie er op toezien dat het tuig zich naar huis begeeft, zo meldt NH Nieuws.

Man schiet zichzelf neer

In de avond van vrijdag 26 april heeft zich een schietincident voorgedaan in een woning aan de Ahornstraat in Breda. Een 45-jarige man uit Breda werd met een schotwond overgebracht naar het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat hij zichzelf verwondde.

Rond 23:30 uur werd er naar de meldkamer gebeld dat er iemand in de woning een schotwond zou hebben. Direct reed de politie met meerdere eenheden naar de woning om hulp te verlenen en onderzoek te doen naar de toedracht. Het slachtoffer was bij aankomst aanspreekbaar en werd even later per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Bij de woning trof de politie een vuurwapen aan. Dit wapen is door de politie in beslag genomen voor verder onderzoek.

Gedurende de nacht heeft de recherche bij de woning onderzoek gedaan. Hierbij werd rekening gehouden met meerdere scenario’s. Omdat er veel onduidelijkheid was over de toedracht van het schietincident heeft de politie een vrouw en een man, die eveneens in de woning aanwezig waren, aangehouden. Van hen is inmiddels een verklaring afgenomen en zij worden niet meer als verdachten aangemerkt.

Paulissen vertrekt na achttien jaar bij Roda: "Zo hoeft het voor mij ook niet meer"

Het seizoen van Roda JC Kerkrade gaat uit als een nachtkaars. De ploeg van trainer Eric van der Luer verloor vrijdagavond in eigen huis met 0-2 van FC Den Bosch, waardoor deelname aan de Keuken Kampioen Play-Offs geen optie meer is. Het was ook meteen zeer waarschijnlijk de laatste thuiswedstrijd voor Mitchel Paulissen.

Paulissen, 26 jaar, heeft een aflopend contract bij Roda, waarvan de club de optie niet heeft gelicht. Zodoende lijken de wegen tussen club en speler, na ongeveer achttien jaar, te scheiden. "Ik denk het wel. De club heeft de optie in mijn contract niet gelicht. Dat is jammer, maar zoals het de laatste periode gaat, hoeft het voor mij ook niet meer", erkent hij in gesprek met de Limburger.

Paulissen, die lange tijd als hét toptalent van Roda gold, raakte dit seizoen onder de vertrokken Robert Molenaar zijn basisplaats kwijt. De middenvelder zat echter ook tegen Den Bosch tachtig minuten op de bank. "Ik zou het liefst bij Roda spelen, maar dit jaar is ook gebleken dat het hier gewoon niet werkt. Het wordt nu tijd om ergens anders te gaan kijken."

Door de nederlaag bedraagt het gat naar het laatste play-off-ticket, dat in handen is van RKC Waalwijk, met nog één wedstrijd te gaan een onoverbrugbaar aantal van vier punten. In de uitwedstrijd tegen FC Volendam kan Roda nog proberen om hoger dan de huidige dertiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie te eindigen.

Girolami wint eerste race WTCR op Hungaroring; Nederlanders in achterveld

Het FIA WTCR is dit weekend te gast op de Hungaroring. Zaterdagmiddag werd de eerste race gewonnen door Néstor Girolami. De Honda-coureur ging de gehele race aan de leiding. Achter de Argentijn werd Yvan Muller tweede. Girolami's team- en landgenoot Esteban Guerrieri finishte op de derde plaats.

Eerder op de dag tijdens de kwalificatie had Girolami met zijn Honda Civic de snelste tijd neergezet en mocht daarom van pole vertrekken. Na het doven van de startlichten pareerde hij een aanval van Muller. Aurélien Panis wist wel een plaats op te schuiven. De Fransman nam te kost van Guerrieri de derde plaats over. Lang kon Panis niet genieten op zijn podiumplaats, via een tegenaanval nam de Argentijn de derde plaats weer over.

De drie Nederlanders aan de start kwamen niet in de buurt van de top tien. Nicky Catsburg, Tom Coronel en Niels Langeveld finishten respectievelijk als 18e, 19e en 20e.

Zondag worden de tweede en derde race verreden.

Uitslag race 1
1. Néstor Girolami (ARG) Honda
2. Yvan Muller (FRA) Lynk & Co
3. Esteban Guerrieri (ARG) Honda
4. Jean-Karl Vernay (FRA) Audi
5. Aurélien Panis (FRA) Cupra
6. Frédéric Vervisch (BEL) Audi
7. Thed Björk (ZWE) Lynk & Co
8. Johan Kristoffersson (ZWE) Volkswagen
9. Augusto Farfus Jr. (BRA) Hyundai
10. Norbert Michelisz (HON) Hyundai

Oud-MVV'er Papy (28) overleden tijdens wedstrijd

Voetballer Faty Papy is overleden. De speler uit Burundi zakte in elkaar tijdens een wedstrijd van zijn Malanti Chiefs tegen Green Mamba in de competitie in Eswatini. Papy werd 28 jaar.

In 2009/10 speelde de Burundees 28 wedstrijden op huurbasis voor MVV. Via Limburg kwam hij onder meer terug bij het Zuid-Afrikaanse Bidvest Wits, waar men zijn contract wegens hartproblemen niet wilde verlengen.

Ondanks het advies om te stoppen ging hij toch door en kwam hij terecht in Eswatini. Tijdens het noodlottige duel zakte Papy na een kwartier in elkaar, waarna hij naar een ziekenhuis vervoerd werd. Dat bleek te laat: hij was al overleden.

Koningsdag in top-10 natste koninklijke feestdagen

Koningsdag 2019 zal de boeken ingaan als een van de natste koninklijke feestdagen uit de geschiedenis. Sinds we Koningsdag vieren is het überhaupt nog niet zo nat geweest. Tot dusver viel in De Bilt vandaag 6,1 mm. Daarmee is dit de op zes na natste koninklijke feestdag sinds 1949. Mocht er later vanmiddag of vanavond nog een stevige bui vallen in De Bilt dan komt 2019 in de top-5 terecht. In 1955 viel op Koninginnedag met 9,6 mm de meeste neerslag.

Zones met buien trekken vandaag over het land. Tijdens buien is het slechts 8-10 graden. Buiten de buien om stijgt het kwik met voldoende zon naar 12-15 graden. Een stevige wind maak het voor het gevoel extra fris. Het oranjezonnetje laat zich tussen de buienzones door wel regelmatig zien. Uit de wind en in de zon kon het dan best nog even aangenaam zijn.

Koningsdag wacht nog op warm weer
Vanaf 2014 vieren we Koningsdag op 26 of 27 april. Sindsdien hebben we geen combinatie van warm, zonnig en droog weer meer gehad op onze nationale feestdag. Tijdens de eerste editie van Koningsdag, die op zaterdag 26 april werd gehouden, was het met 17,6 graden het warmst. In 2015 was het heel zonnig, maar fris met 12,6 graden in De Bilt.

In 2016 en 2017 vielen enkele buien en scheen tussendoor de zon. Met 10,7 en 10,9 graden behaalden deze dagen een achtste en negende plek in de lijst met koudste koninklijke feestdagen. Bovendien was het op deze Koningsdagen kouder dan de voorgaande Kerst.

Vorig jaar was het 15,1 graden in De Bilt. Er was een mix van wolken en zon, waarbij de zon aan de oostgrens het meest te zien was. Vooral in het westen en noorden viel wat regen.

Koningsdag statistisch een graad kouder dan Koninginnedag
De verplaatsing van onze koninklijke feestdag van 30 april naar 27 april is qua weer statistisch gezien een achteruitgang geweest. Het is op 27 april gemiddeld genomen (sinds 1949) met 15 graden ruim een graad kouder dan op 30 april. Ook regent het meer op 27 april dan op 30 april.

De datum van Koninginnedag en Koningsdag
Van 1949 tot en met 2013 werd Koninginnedag gevierd op 30 april. Viel het op een zondag dan werd het feest tot 1980 echter verzet naar 1 mei en vanaf 1980 naar 29 april. Sinds 2014 vieren we Koningsdag op 27 april. De eerste editie viel echter direct op een zondag en daarom werd het feest gehouden op 26 april.

Koningsdag in top-10 natste koninklijke feestdagen
Koningsdag in top-10 natste koninklijke feestdagen

Vrouwen Twente onttronen Ajax en zijn landskampioen

De vrouwen van FC Twente hebben zich gekroond tot kampioenen in de Eredivisie. De ploeg was al kampioen in 2011 en vervolgens van 2013 tot en met 2015, waarna Ajax twee keer op rij de titel pakte.

Na het reguliere seizoen ging PSV aan de leiding, maar in de kampioensgroep werd de Eindhovense ploeg gepasseerd. Op de eigen Herdgang konden ze de titel van Twente voorkomen, maar dan moest wel minstens gelijk worden gespeeld.

Renate Jansen zette Twente snel op voorsprong, Sara Yüceil tekende voor de gelijkmaker. Kort na rust werd net 1-2 dankzij Joëlle Smits, maar Katja Snoeijs scoorde de 2-2. Daar leek het bij te blijven, tot Jassina Blom in blessuretijd de 2-3 scoorde en Twente zo aan de landstitel hielp.

Ajax kwam in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen ADO Den Haag en daardoor kan de Amsterdamse ploeg Twente niet meer inhalen.

Ferrari zet concurrentie op seconde in Baku

Ferrari heeft in de derde vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan laten zien over een zeer sterke auto te beschikken. Zowel Charles Leclerc als Sebastian Vettel waren liefst een seconde sneller dan nummer drie Max Verstappen en de rest van het veld.

Na een half uur stonden de rijders van Ferrari al aan de top van het tussentijdse klassement. Leclerc klokte een tijd van 1.42,638 en Vettel voltooide zijn snelste ronde in 1.42,951. Aan het einde van de sessie gingen alle coureurs er - samen met de zachte band - nog eens goed voor zitten om een snelle ronde voor de kwalificatie af te leveren. En ook daar bleek de Italiaanse renstal uiteindelijk het snelste te zijn. Na de eerdergenoemde top drie volgden Valtteri Bottas, Lewis Hamilton en Daniil Kvyat.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan begint vanmiddag om 15.00 uur en het heeft er alle schijn van, dat de eerste startrij door Ferrari ingevuld zal worden. Het gat naar Red Bull en Mercedes is vooralsnog erg groot.

Uitslag derde vrije training GP van Azerbeidzjan:

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1. C. Leclerc Ferrari 01:41.604 14
2. S. Vettel Ferrari 01:41.802 14
3. M. Verstappen Red Bull 01:42.852 16
4. V. Bottas Mercedes 01:43.064 19
5. L. Hamilton Mercedes 01:43.176 17
6. D. Kvyat Toro Rosso 01:43.223 18
7. K. Magnussen Haas 01:43.294 19
8. A. Albon Toro Rosso 01:43.300 19
9. S. Pérez Racing Point 01:43.430 15
10. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:43.537 19
11. D. Ricciardo Renault 01:43.561 20
12. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:43.637 20
13. L. Norris McLaren 01:43.924 20
14. C. Sainz Jr. McLaren 01:43.978 19
15. L. Stroll Racing Point 01:44.039 16
16. N. Hulkenberg Renault 01:44.043 19
17. R. Grosjean Haas 01:44.374 16
18. R. Kubica Williams 01:46.000 19
19. G. Russell Williams 01:46.290 20
20. P. Gasly Red Bull 01:47.836 22

Onder invloed in de auto gestapt...

Door medewerkers van het cameratoezicht werd afgelopen nacht, rond 04:30 uur, gezien dat een vrouw naar haar auto liep en daar in wegreed. Dat is op zich niet zo'n probleem, ware het niet dat de vrouw zichtbaar onder invloed was. Direct is de surveillancedienst van de politie er op af gestuurd.

De vrouw werd staande gehouden in de Brugstraat in Roosendaal. Zij moest op straat een blaastest ondergaan waaruit bleek dat zij teveel had gedronken. Op het bureau moest de vrouw een blaastest op het ademanalyseapparaat doen. Ze blies 650 ug/l (1,5 promille). Haar rijbewijs is ingevorderd en haar auto werd weggesleept door een takelbedrijf. Wanneer de vrouw haar rijbewijs komt inleveren dan mag de auto meegegeven worden aan iemand die wel een geldig rijbewijs heeft. Het voertuig staat nu nog bij het takelbedrijf. De kosten voor het wegslepen en het stallen van haar auto komen voor rekening van de 55-jarige vrouw uit Roosendaal.

Goesenaar aangehouden wegens vernieling en bedreiging

Een 32-jarige man uit Goes is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden door de politie, omdat hij ervan verdacht wordt een geparkeerde auto te hebben vernield en daarna een man te hebben bedreigd met een mes.

De verdachte is overgebracht naar een politiecellencomplex waar hij de rest van de nacht heeft doorgebracht. Vandaag wordt hij gehoord.

Het slachtoffer van de bedreiging, een 29-jarige man uit Heinkenszand, stapte uit de auto van zijn vriendin die ze geparkeerd hadden in de Anjelierstraat in Goes. De man kwam naar buiten toe en maakte op niet mis te verstane wijze duidelijk aan het stel dat hij niet wilde dat zij hun auto daar parkeerden. De twee trokken zich daar niets van aan en lieten hun auto staan. Toen ze omstreeks 01:45 uur terug kwamen bij hun auto stond er een kras in het portier. De man die hen al eerder had aangesproken kwam weer naar het tweetal toe en bedreigde hen met een mes.

De politie is gebeld en de man is aangehouden. De man en de vrouw deden aangifte van vernieling en bedreiging.

Antifa toont haar ware aard weer eens

Karl Benjamin, beter bekend onder zijn 'nom-de-plume' 'Sargon of Akkad' wordt in Swindon weer eens zeer 'democratisch' tegemoetgetreden door de altijd vriendelijke en prettige Antifa-leden. Karl, die samen met andere YouTube-bekenden Mark Meecham ('Count Dankula') en Paul-Joseph Watson betrokken zijn bij de UKIP in de aankomende Europese verkiezingen, toont weer eens (als altijd) de grootste te zijn in de confrontatie en geeft het straatschuim ruimschoots de gelegenheid om hun ware aard te tonen, daarbij zelf altijd beleefd blijvend. Geen idee overigens hoe het verder afloopt; het filmpje komt abrupt tot een einde maar ik vermoed dat één der Antifa-'helden' de apparatuur te pakken kreeg.

Mazraoui op tijd fit voor Tottenham Hotspur

Noussair Mazraoui lijkt op tijd fit voor het Champions League-duel van dinsdag met Tottenham Hotspur, zo schrijft De Telegraaf zaterdag. De verdediger van Ajax is hersteld van een blessure aan zijn enkel en hervatte vrijdag de groepstraining volledig.

Mazraoui raakte in de tweede kwartfinale tegen Juventus (1-4) geblesseerd aan zijn enkel, waarna hij werd vervangen door Daley Sinkgraven. Hij verliet het stadion in Turijn op krukken, maar de blessure van de Marokkaans international bleek naderhand mee te vallen.

Als er geen reactie volgt en Mazraoui de komende dagen heel blijft, staat volgens de zaterdageditie van het dagblad niets zijn meespelen dinsdag in de weg. De selectie van Ajax stapt maandag in het vliegtuig naar Engeland, waar dinsdagavond in het Tottenham Hotspur Stadion wordt gespeeld.

Erik ten Hag kan dan over een volledig fitte selectie beschikken. Alleen de langdurig geblesseerde reserves Hassane Bandé en Carel Eiting zijn niet inzetbaar.

Depay helpt Lyon naar belangrijke zege

Olympique Lyon heeft in de Ligue 1 weer een belangrijke zege geboekt. Girondins de Bordeaux werd met 2-3 verslagen, waarbij Memphis Depay de score opende.

De Nederlands international scoorde na een kwartier, maar dik twintig minuten later stond het dankzij Jimmy Briand en Nicolas de Preville 2-1 voor Bordeaux. In de laatste 25 minuten kaapten Lyon toch de punten nog weg: Maxwel Cornet trok de stand gelijk, Moussa Dembélé bezorgde Lyon de volle punten.

Lyon staat met 62 punten op plek drie, goed voor een plek in de voorrondes van de Champions League. Lille staat tweede - goed voor rechtstreekse plaatsing - met 65 punten en een wedstrijd minder gespeeld.

White Sox winnen in scorefestijn ondanks loopblunder; Guerrero Jr maakt profdebuut

De Chicago White Sox hebben in een waar scorefestijn vrijdag een overwinning geboekt tegen de Detroit Tigers. José Abreu had daarin een belangrijk aandeel in. De Cubaanse eerste honkman van de White Sox sloeg vijf punten binnen, al maakte hij ook blunder op de honken.

Lang zag het er niet uit dat de White Sox de overwinning zou pakken tegen de Detroit Tigers. Na vier inningen stond het 8-2 voor de Royals en leek het een kansloze nederlaag te worden, maar in de volgende innings kwamen 'The Sox' beter in de wedstrijd en in de zevende inning leken de White Sox afstand te nemen van de Tigers. Abreu sloeg een homerun en zo leek de thuisploeg op 12-10 te komen, maar tijdens het honklopen ging de Cubaan voorbij Tim Anderson, die nog op het eerste honk stond. Door de blunder van Abreu was het een out van de eerste honkman en kwam de ploeg slechts op een 11-10 voorsprong. 

De Tigers trokken in de achtste inning de stand weer gelijk. In de negende inning ging de zege alsnog naar de White Sox. Kortestop Anderson zou een walk-off homerun en zo wonnen 'The Sox' met 12-11 van de Detroit Tigers.

White Sox winnen in scorefestijn van de Royals (Bron: YouTube.com)

In de wedstrijd tussen de Toronto Blue Jays en de Oakland Athletics maakte Vladimir Guerrero Jr zijn debuut bij de Bleu Jays. De topprspect in de MLB won met 4-2 van de A's. Na de eerste helft van de negende inning stond het nog gelijk tussen de Bleu Jays en de A's. Guerrero Jr mocht voor de vierde maal achter de thuisplaat staan en sloeg zijn eerste honkslag, een tweehonkslag, voor de Blue Jays, onder toezicht van zijn vader Vladimir Guerrero, die in 2018 toegelaten werd tot de Hall of Fame in de MLB. Na de slagbeurt van Guerrero Jr werd hij vervanger door een pinch runner, al was dat niet nodig doordat Brandon Drury niet veel later een homerun sloeg en zo de wedstrijd wonnen met 4-2.

Debuut Guerrero Jr bij de Blue Jays (Bron: Youtube.com)



Uitslagen MLB vrijdag:
Washington Nationals - San Diego Padres 3-4
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 4-0
Toronto Blue Jays - Oakland Athletics 4-2
New York Mets - Milwaukee Brewers 2-10
Atlanta Braves - Colorado Rockies 4-8
Minnesota Twins - Baltimore Orioles 6-1
Chicago White Sox - Detroit Tigers 12-11
Houston Astros - Cleveland Indians 3-6
Kansas City Royals - Los Angeles Angels 1-5
St. Louis Cardinals - Cincinnati Reds 1-12
Arizona Diamondbacks - Chicago Cubs 8-3
Seattle Mariners - Texax Rangers 5-4
Los Angeles Dodgers - Pittsburgh Pirates 6-2
San Francisco Giants - New York Yankees 3-7

Koningsnummers: House of the King

Tsja, je kan van alles denken bij Koningsdag. Waarom bestaat het überhaupt? Waarom moest Willem het zo nodig naar de 27e schuiven als het dan iets waarschijnlijker kutweer is? Hoe moet dat dan straks met Amalia die op 7 december jarig is? Vragen, allemaal vragen.

Volgens sommigen moet je je mond houden over vragen waarover je geen idee hebt. Volgens anderen moet je waarover je geen idee hebt, dan maar in godsnaam muziek maken. Dus hieronder dan in naam van zijne majesteit het nummer House of the King van Focus.

Jawel, het is een ouwelullennummer, maar het gebeurt nou eenmaal niet vaak dat ons landje muzikaal zo in de picture staat (hoewel, dat gebeurde in 2010 ook nog met Nikes WK-voetbaltune van ditzelfde bandje).

Weet jij nog andere koningsnummers? Laat het hieronder weten.

Pro League: Kanonskogels Van der Weerden verlossen hockeyers tegen Duitsland

Het Nederlands hockeyelftal heeft in het Sparkassenpark in Mönchengladbach de Pro League-wedstrijd van Duitsland gewonnen met 2-4. Het betekende in een heerlijke wedstrijd revanche voor de 0-1 nederlaag tegen Duitsland in Rotterdam. De 2-3 granaat van strafcornerspecialist Mink van der Weerden was de beslissing.

De aanloop, de blik op de bal, de kanonskogel in de touwen, het iconische en intense juichen. De ontlading. Het was de sleepcorner van Mink van der Weerden die heel hockeyend Nederland zo goed kende, maar stiekem had gemist. De winnende sleepcorner, gepusht met zoveel snelheid, zo hard in het net. Zó verlossend voor het krachtmens uit Someren, die eerst geplaagd werd door blessures en afgelopen week zuur werd uitgeschakeld in de EHL. Die speler liet zien dat iedereen nog rekening met hem moet houden na de onhoudbare sleepcorner, op de plek waar Duitsland in 2006 wereldkampioen werd.

Het Nederlands elftal begon al goed in Mönchengladbach. De grote glimlach van Marlon Landbrug, de dribbelkoning van Pinoké, was voor de wedstrijd veelzeggend. Niet geïmponeerd door het Duitse stadion, maar vooral zin om te laten zien wat hij allemaal in huis heeft. Daarna was het de vuist van Mirco Pruyser die al na een paar minuten fanatiek door de lucht zwaaide, nadat hij de eerste strafcorner van de wedstrijd haalde. De verbeten blik van de topspits. Dit Oranje wilde per se van Duitsland winnen, in het Sparkassenpark in Mönchengladbach. Zoveel was duidelijk.

Alsof Oranje een do-or-die wedstrijd speelde, die besliste of het team de Grand Final van de Pro League zou halen. Zo furieus startte Oranje in Mönchengladbach, waar Bjorn Kellerman al na tien seconden werd gelanceerd en op keeper Tobias Walter stuitte. Ondanks de Euro Hockey League en de competitiewedstrijd van komende zondag moest deze vrijdagavond in Mönchengladbach oranje gekleurd worden, als voorschot op Koningsdag. Alsof de hoofden van de spelers gereset waren van alle andere verplichtingen in deze onmogelijk geplande wedstrijd, tussen de EHL en de competitie in.

Mink van der Weerden opende de score
Nadat Pruyser al veel ontlading had getoond met alleen al het halen van de eerste strafcorner, werd die corner daarna goed ingepusht door Mink van der Weerden. De specialist scoorde via de stick van uitloper Lukas Windfeder de 0-1. Oranje was toen rijp voor meer doelpunten, maar verdedigde later matig bij de gelijkmaker van Duitsland. De gevaarlijke Niklas Wellen stond helemaal vrij, mocht de bal aannemen en met zijn backhand vuren. Pirmin Blaak bekroonde zijn comeback in Oranje eerst met een goede redding, maar de rebound was alsnog een prooi voor Malte Hellwig.

In het tweede kwart vuurde de sterk spelende Kellerman tegen Walter op. De 21-jarige debutant Landbrug toonde dat het grote podium voor hem zeker niet te vroeg komt. De dribbelkoning van Pinoké liet zien dat hij ook in een oranje shirt kan wervelen. Marlon Landbrug toverde zichzelf langs drie Duitse verdedigers en haalde bijna een strafcorner. Zijn optreden smaakte naar meer, naar juni, als de Pro League verder gaat voor het Nederlands elftal.

Maar het waren de Duitsers die op voorsprong kwamen. Een eerste strafcorner tegen werd in de hoek gepusht door specialist Lukas Windfeder, die Oranje ook al pijn had gedaan op het WK in India met zijn strafcorner. Goed doorzetten van de Nederlandse aanvallers zorgden echter voor de 2-2 van Den Bosch-speler Arjen Lodewijks.

Zelfs de supporters begonnen aan een verbale strijd op de tribune
Na de rust ging Oranje gewoon door met waar het de hele wedstrijd mee bezig was. Agressief aanvallen en in een hoog tempo elkaar aanspelen. Kellerman kreeg weer een schietkans, Pruyser tipte net naast en raakte de bal niet goed met zijn backhand. Aan de andere kant was het de Duitse aanvaller Niklas Wellen die iedereen in vervoering bracht door twee Nederlandse spelers voorbij te dribbelen en de tweede Duitse strafcorner te forceren, maar die leverde niets op.

Waar de spelers op het veld er een mooi treffen van maakten, waren het ook de supporters van de twee landen die elkaar wisten te vinden in een verbale strijd. De Nederlanders lieten van zich horen op de tribune, maar na het ‘Holland, Holland!’ volgde het antwoord van de Duitsers: ‘Deutschland, Deutschland!’

Met nog een kwart te spelen bleek dat beide landen weinig opschoten in de Pro League met een gelijkspel. Beide elftallen gingen vol voor de overwinning. Duitsland profiteerde bijna van een foutje achterin, maar Blaak kwam precies op het goede moment inglijden om de inzet van Prinz te stoppen. Een fijne aanval werd daarna bekroond door de sterk spelende Galema, die de derde strafcorner van Nederland forceerde. Het was Van der Weerden, die hard en hoog Nederland verloste in Duitsland, met een kanonskogel in de touwen, zeven minuten voor tijd. De ontlading was als vanouds en verwarmde de harten van de Nederlandse hockeyliefhebbers. Het was alweer de 98ste treffer van de strafcornerschutter in Oranje.

Van der Weerden en Blaak beslissend
Toen Duitsland nog een corner mocht nemen, na een foutje van verdediger Joep de Mol, was het weer Blaak die Oranje redde. De doelman van Oranje-Rood herkende knap de moeilijke strafcornervariant over drie schijven terug naar de aangever van Duitsland en behoedde Oranje met een snoekduik voor een gelijkspel en shoot-outs.

Zo waren het de twee spelers van het geplaagde Oranje-Rood (hun coach Roger van Gent stapte donderdag op, met nog vier competitiewedstrijden te spelen), Mink van der Weerden en Pirmin Blaak, die Oranje in Duitsland over de streep trokken naar de terechte overwinning. Bjorn Kellerman bekroonde een goede wedstrijd met de 2-4, een paar seconden voor tijd in een leeg goal. Hoe lastig deze wedstrijd ook in de hockeykalender stond: hier speelde een Oranje dat voor even verlost leek van al die zorgen en hevig deed verlangen naar juni, wanneer het Nederlands elftal weer verder gaat met de Pro League.

Het was ook voor het eerst sinds de EK-finale van 2015 dat Oranje van Duitsland wist te winnen. De spelers hebben overigens geen moment om na te genieten van deze mooie avond, want zondagmiddag staat de hoofdklassecompetitie alweer op het programma. Na een Koningsdag die voor de internationals van Oranje vooral de boeken in zal gaan als Rustdag.

'Nederlands' Chelsea naar finale Youth League

Chelsea heeft zich geplaatst voor de finale van de Youth League. Dat deed de ploeg met drie Nederlanders in de basis: Daishawn Redan, Juan Familio-Castillo en Ian Maatsen.

Chelsea speelde vorig jaar in de finale tegen FC Barcelona en verloor met 0-3, dit keer nam men wraak in het Zwitserse Nyon. De Amerikaan Konrad De La Fuente trok een fraaie actie uit de kast en stelde Anssumane Fati in staat de 1-0 voor Bareclona te scoren, nadat Redan een forse kans had gemist.

In de tweede helft bediende Redan teamgenoot Luke McCormick, die de 1-1 maakte. Vrij kort daarna tekende Fati echter weer voor de Catalaanse voorsprong, maar Youth League-topscorer Charlie Brown, die Redan een kwartier voor tijd verving, was in de 85e minuut trefzeker: 2-2.

Er moesten penalties genomen worden om de winnaar te bepalen en dat ging Chelsea het best af. Maatsen scoorde en de beslissende strafschop werd gemist door Juan Miranda. Maandag speelt Chelsea in de finale tegen FC Porto, dat met 0-3 won van het Hoffenheim 1899 van Melayro Bogarde.

Man (26) mishandelt ambulancemedewerkster

De politie hield zaterdag 27 april een 26-jarige man uit Tilburg aan. Nadat een ambulancemedewerkster zich op de Heuvelring in Tilburg over hem ontfermde, stond hij niet veel later op en trapte haar tegen haar armen. 

De ambulance was rond 03:00 uur naar de locatie gekomen voor een valpartij. Terwijl zij zich bezighielden met een gewonde, trof de politie in de omgeving een man aan die buiten bewustzijn was. Een medewerkster van de ambulance gaf de man medische verzorging.

Toen hij niet veel later bij kennis kwam, hielpen agenten hem overeind. Hij reageerde direct agressief naar de ambulancemedewerkster en gaf haar een trap tegen haar onderarmen. De agenten hielden de verdachte direct aan.

Pubers die auto's in brand staken moeten zich laten behandelen

Twee 15-jarige jongens, die vorig jaar meerdere auto’s in brand hebben gestoken in de regio Utrecht, hebben een zogenoemde maatregel Toezicht en Begeleiding opgelegd gekregen voor de duur van 2 jaar. Tevens moeten ze zich laten behandelen. Daarnaast veroordeelt de rechtbank Midden-Nederland de pubers tot een voorwaardelijke jeugddetentie en een onvoorwaardelijke taakstraf van 100 uur.

Getuigenverklaringen
De 15-jarige verdachte uit Nieuwegein was betrokken bij twee autobranden in Utrecht en elf autobranden in Nieuwegein. Daarnaast heeft hij op 24 november 2018, samen met een ander, een raam van een woning in Utrecht ingegooid met stenen. De 15-jarige medeverdachte uit De Meern was betrokken bij zeven van de autobranden in Nieuwegein. Ook heeft het tweetal op 4 november 2018 een rijdende bus bekogeld met stenen. Eén van de stenen is door de ruit van de bus gegaan waardoor een passagier is geraakt. Naar aanleiding van die branden en getuigenverklaringen is een vrouwelijke verdachte opgepakt, samen met verdachte uit Nieuwegein. Enkele dagen later is ook de jongen uit De Meern door de politie aangehouden.

Grote schade en overlast
De jongen uit Nieuwegein verklaart dat hij samen met de verdachte uit De Meern en de vrouwelijke medeverdachte verantwoordelijk is voor (een deel van) de autobranden. De rechtbank gelooft de 15-jarige jongen uit De Meern dan ook niet dat hij niets met de branden te maken heeft. Het in brand steken van auto’s en het bekogelen van de rijdende bus heeft voor grote schade en overlast gezorgd voor de direct betrokkenen. Daarnaast blijkt uit het dossier dat de strafbare feiten voor gevoelens van angst en onveiligheid in de maatschappij gezorgd hebben.

Advies van deskundigen
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd en heeft de rechtbank zich laten adviseren door hulpinstanties. De deskundigen geven aan dat het belangrijk is dat de pubers behandeld worden. Gelet op de ernst van de feiten, maar ook rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden van de jongens legt de rechtbank hen beiden een voorwaardelijke jeugddetentie op; negen maanden voor de verdachte uit Nieuwegein en zes maanden voor de verdachte uit De Meern.

Daarnaast komen ze onder reclasseringstoezicht te staan en worden ze begeleid en behandeld. Houden ze zich niet aan de afspraken dan hangt hen de voorwaardelijke jeugddetentie boven het hoofd. Ook moeten ze een taakstraf uitvoeren, mogen ze geen contact hebben met de medeverdachten en moeten ze een schadevergoeding aan de gedupeerden betalen. De strafzaak tegen de vrouwelijke verdachte wordt op een later moment inhoudelijk behandeld.

Vier miljoen euro voor culturele vernieuwing

Minister Van Engelshoven trekt in 2019 en in 2020 vier miljoen euro uit om culturele vernieuwing in de regio te stimuleren. Het bedrag wordt door verschillende stedelijke regio’s verdubbeld tot acht miljoen euro. Er gaan vijftien culturele proeftuinen, verspreid over het hele land, van start.

Minister Van Engelshoven: “Cultuur groeit en bloeit in alle provincies. Met deze financiële impuls wil ik die ontwikkeling verder stimuleren. Het afgelopen jaar heb ik gezien dat culturele instellingen samen met gemeentes en provincies hard hebben gewerkt aan hun eigen profiel. Door een profiel te kiezen, laten de regio’s zien waarin hun kracht zit en waar nog uitdagingen liggen.”

Proeftuinen
In vijftien proeftuinen worden de krachten gebundeld. Zo richt een proeftuin in Flevoland zich bijvoorbeeld op vmbo-leerlingen om hen op een andere manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Zij doen dit door nieuwe vormen van cultuureducatie te ontwikkelen samen met leerlingen, docenten en culturele instellingen. In een Rotterdamse proeftuin wordt samengewerkt om ruimte en perspectief te bieden aan creatief MBO-talent binnen de podiumkunsten. En in de cultuurregio Zuid zet een proeftuin zich in om het klimaat voor dans te verstevigen, zodat danstalent uit de regio mogelijkheden krijgen om zich in de regio te ontwikkelen en te ontplooien.

De andere proeftuinen zijn: Duurzame mode 025 (Arnhem-Nijmegen), Internationalisering (Brabantstad), Culturele Bloei (Ede-Wageningen), Cultuuranker (Haaglanden), Cultuur om de hoek (Leiden), Bereikbaarheid en promotie van cultuur (Metropoolregio Amsterdam), Kunst en landschap (Stedendriehoek), Maakplaatsen en generatoren (Twente), Gebiedsontwikkeling voor de culturele sector (Utrecht), Meertaligheid (We the North), Muziekeducatie (Zeeland) en Hybride productiehuis (Zwolle).

Profielen
Minister Van Engelshoven heeft vorig jaar aan de stedelijke regio’s en culturele instellingen gevraagd om stedelijke en regionale profielen op te stellen. De profielen schetsen een visie op cultuurbeleid vanuit de eigen kracht van een stad of regio. De proeftuinen komen voort uit deze profielen. Met de profielen verwoorden de regio’s hun ambities en laten ze hun groeipotentie voor de toekomst zien.

Hockeysters met kleinst mogelijke verschil langs Duitsland in Pro League

Het Nederlands hockeyelftal heeft vrijdagavond een zeer zuinige 0-1 overwinning op Duitsland behaald in het SparkassenPark in Mönchengladbach. Na de snelle treffer van Frédérique Matla zakte het niveau van het Nederlandse ploeg tijdens het FIH Pro League-duel nog sneller dan de spaarrente tijdens de bankencrisis.

In vier keer vijftien minuten haalde Nederland drie strafcorners en moest de Duitse goalie alleen nog handelend optreden bij een backhand van Maria Verschoor. Dat was het dan wel van Oranje-zijde. Omdat de Duitse ploeg wel zes strafcorners kreeg, maar die allemaal miste, en een handvol veldkansen op soms kinderlijke wijze om zeep hielp, bleef het bij 0-1.

Ongelukkig gepland
Met die overwinning voldeed de Nederlandse ploeg qua resultaat aan de verwachtingen in waarschijnlijk de meest ongelukkig geplande wedstrijd in het hele Pro League-schema van de Oranje Dames. Immers, afgelopen weekend speelden Amsterdam en Den Bosch nog drie wedstrijden in de EHCC, zaterdag is het Koningsdag en zondag staat alweer de volgende ronde van de competitie op het programma. Dan denk je als speelster niet: laten we op vrijdagavond nog een interland in Duitsland spelen.

Ook bondscoach Annan was allerminst gelukkig met de planning. Zij kreeg de speelsters pas donderdag tot haar beschikking. Ze koos ervoor in Venlo te verblijven, waardoor de warming up vrijdagavond de eerste kennismaking van de speelsters was met de nieuwe kunstgrasmat in het SparkassenPark.

Donderdag trainde Oranje licht in Venlo. Onder leiding van Annan werd daar nog een wedstrijdje jong tegen oud gespeeld. Dat Xan de Waard (23 jaar) en Maria Verschoor (net 25 jaar) daar bij ‘oud’ zaten, zegt voldoende over de jonge leeftijd van de Nederlandse ploeg waar Eva de Goede de beoogd aanvoerder was, maar zij zich na de EHCC geblesseerd afmeldde. Naast De Goede ontbraken ook de ervaren Margot van Geffen, Lidewij Welten, Marloes Keetels en keepster Anne Veenendaal.

Lekker begin
Caia van Maasakker droeg mede daarom vrijdagavond de aanvoerdersband bij de Oranje-ploeg, die wel lekker aan de wedstrijd begon. Al na twee minuten was het raak. Een aanval over rechts bracht de bal bij Malou Pheninckx, die vond de geheel vrijstaande Frédérique Matla, die eenvoudig de 0-1 tegen de plank sloeg. Het was alweer haar vijfde treffer in de Pro League, waarmee ze topschutter is bij Oranje.

De honderden naar Mönchengladbach afgereisde Nederlandse supporters gingen er in het SparkassenPark eens goed voor zitten. Met de recente 7-1 tegen Amerika en 6-0 tegen China in het achterhoofd, kon dit toch wel eens een leuke avond worden in Duitslands, zo moeten ze hebben gedacht.

De in oranje gehulde supporters kwamen bedrogen uit. Want hoe verder het duel vorderde, hoe stroperiger het spel van Nederland werd. De Duitse ploeg, die woensdag nog met 2-0 van Engeland had gewonnen, wist niet wat het overkwam. Steeds vaker had de thuisploeg de bal en kreeg in het eerste kwart al vier strafcorners. Die leverden in goals niets op, maar zorgden er wel voor dat de Duitsers in een goed resultaat gingen geloven. Toen in de tweede helft het Duitse publiek ook nog eens massaal Deutschland, Deutschland ging schreeuwen en Nederland steeds vaker in de eigen cirkel werd teruggedrongen, leek het wachten op een Duitse treffer.

Dat die niet viel, daarvoor verdient Josine Koning een pluim. Afgelopen weekend op de EHCC maakte ze, tot haar eigen woede en frustratie, geen al te beste indruk in het doel van Den Bosch. Maar tegen Duitsland liet ze zien dat de keepersstrijd met Anne Veenendaal richting de Spelen van Tokio interessant blijft. Met name de redding op een Duitse strafcorner in het laatste kwart, was knap.

Xan de Waard
Wie we, als ze niet geblesseerd raakt, zeker in Japan gaan zien, is Xan de Waard. De middenvelder van SCHC, die alweer haar 129ste interland speelde, was een van de weinig lichtpuntjes in de ploeg van Annan. Voor de fanatieke nummer 7, die vaak achterin de bal onderschepte en vervolgens ook voorin voor de impulsen zorgde, was er echter ook niet veel eer te behalen. Daarvoor waren er gewoon veel te veel ploeggenoten die ondermaats presteerden. Toptalenten als Yibbi Janssen en Ginella Zerbo toonden vrijdagavond eens te meer dat goed presteren in de Nederlandse Hoofdklasse nog heel wat anders is dan bij Oranje opvallen.

Nederland speelt pas op 1 juni, thuis tegen Groot-Brittannië, de volgende wedstrijd in de FIH Pro League. Voor het Nederlandse publiek, dat tot nu toe massaal naar de Pro League-duels komt kijken, is het te hopen dat er dan weer een ander en beter Oranje in het veld staat.

Van Barneveld met oude pijlen door op German Darts Open; negendarter Beaton

Raymond van Barneveld staat in de tweede ronde van de German Darts Open. Barney won met 6-3 van Gabriel Clemens en treft landgenoot Jermaine Wattimena in de tweede ronde.

De 52-jarige Hagenaar trad in Saarbrucken aan met zijn befaamde Triple B pijlen, waarmee hij begin deze eeuw furore maakte op Lakeside. Een opmerkelijke stap, aangezien Van Barneveld tegenwoordig onder contract staat bij dartsfabrikant Target. Dankzij twee twaalfdarters stond de vijfvoudig wereldkampioen snel 3-0 voor. Die voorsprong bleef daarna intact doordat beide spelers hun eigen legs wisten te houden. Van Barneveld bemachtigde vervolgens in de negende leg de zege door te finishen met een vijftiendarter.

Steve Beaton gooide tijdens de eerste ronde voor het eerst een negendarter in beeld. Beaton wist in het verleden wel al tweemaal een perfecte leg te gooien op de vloertoernooien, die buiten het zicht van de camera’s worden gespeeld. Beaton gooide zijn negendarter in de tweede leg van zijn eerste-ronde-partij tegen Kirk Shepherd. De oud-wereldkampioen begon de leg met 177- en 180-scores en wierp daarna een 144 finish in het bord. Hij won uiteindelijk met 6-3. 

Er hebben zich nog meer landgenoten geplaatst voor de halve finales. Vincent van der Meer won met 6-4 van Karsten Koch. Jerry Hendriks boekte een 6-3 zege op James Wilson. Jeffrey de Zwaan won met dezelfde cijfers van Kyle Anderson. Vincent Kamphuis haalde het niet. Hij verloor met 6-1 van Ted Evetts. Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena hebben directe toegang tot de tweede ronde van de German Darts Open en komen zaterdag pas in actie in Saarbrucken. 

Uitslagen German Darts Open - eerste ronde 
James Richardson 6-5 Wayne Jones
Mickey Mansell 6-3 Steve West
Jamie Hughes 6-4 Brendan Dolan
Vincent Van der Meer 6-4 Karsten Koch
David Pallett 6-5 Mike de Decker
Luke Humphries 6-0 Pavel Jirkal
Steve Beaton 6-3 Kirk Shepherd
Jerry Hendriks 6-3 James Wilson

Ted Evetts 6-1 Vincent Kamphuis
Nathan Aspinall 6-1 Dennis Nilsson
Chris Dobey 6-4 Lukas Wenig
Jeffrey De Zwaan 6-3 Kyle Anderson
Dimitri Van den Bergh 6-2 Thomas Kohnlein
Raymond van Barneveld 6-3 Gabriel Clemens
John Henderson 6-5 Stephen Bunting
Steve Lennon 6-1 Kevin Munch

Zaterdag - middagsessie 13.00 uur
Darren Webster v Vincent van der Meer
Simon Whitlock v Jamie Hughes
Joe Cullen v Jerry Hendriks
Daryl Gurney v David Pallett
Adrian Lewis v James Richardson
Gerwyn Price v Steve Beaton
Ian White v Jeffrey de Zwaan
James Wade v Luke Humphries

Avondsessie (19.15 uur)
Dave Chisnall v Ted Evetts
Jonny Clayton v Nathan Aspinall
Rob Cross v Chris Dobey
Peter Wright v Steve Lennon
Max Hopp v John Henderson
Mensur Suljovic v Mickey Mansell
Michael van Gerwen v Dimitri Van den Bergh
Jermaine Wattimena v Raymond van Barneveld

17-jarige straatrover vlucht het water in

Een 17-jarige jongen uit de gemeente Gilze en Rijen vluchtte afgelopen nacht voor de politie toen zij hem als verdachte aanmerkte voor het plegen van een straatroof. Voorafgaand werd in het Park Valkenberg in Breda een 17-jarig slachtoffer mishandeld en beroofd van zijn telefoon.

Het slachtoffer werd rond 0:45 uur in het park beroofd. Terwijl hij daar liep, werd hij uit het niets geslagen waarna zijn telefoon werd afgepakt. Toen de politie werd gealarmeerd, zocht zij direct in de omgeving naar een mogelijke verdachte. Ondertussen riep een meisje in paniek dat haar vriend zojuist in het water gesprongen zou zijn. Toen de politie naar haar toeliep, rende de jongen uit de bosjes weg. Hij voldeed aan het signalement van de dader van de zojuist gepleegde roof. Even later troffen de agenten deze verdachte aan in het nabij gelegen water.

Omdat een getuige verklaarde dat de verdachte mogelijk in het bezit was van een vuurwapen, trokken de agenten bij zijn aanhouding hun vuurwapen. De verdachte kwam uit het water en werd aangehouden. Er werd geen vuurwapen bij hem of in de omgeving aangetroffen. Hij zit vast voor verder onderzoek. De telefoon van het slachtoffer werd in het park teruggevonden en is weer in het bezit van het slachtoffer.

Bosz en Bayer Leverkusen winnen weer en geven CL-ticket niet op

Bayer Leverkusen heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning geboekt met het oog op plaatsing voor de Champions League. Het team van Peter Bosz zegevierde met 1-4 over FC Augsburg en dat betekende alweer de derde zege op rij in de Bundesliga. Met nog maar drie volledige speeldagen te gaan zijn de verschillen inzake de strijd om de vierde plek minimaal: Bayer heeft twee punten minder dan Eintracht Frankfurt, dat zaterdag echter nog in eigen huis aantreedt tegen Hertha BSC.

In een aantrekkelijke eerste helft speelden de teams van Martin Schmidt en Bosz aanvallend voetbal. Augsburg, dat met Jeffrey Gouweleeuw aan het startsignaal verscheen, kende een betere start en nam na twaalf minuten de leiding. Na een corner van Jonathan Schmid kwam Kevin Danso hoger in de lucht dan Sven Bender en kon Lukas Hradecky niets aan diens kopbal doen: 1-0. Drie minuten scoorde ook Bayer: een ziedend schot van Kevin Volland met links eindigde via de onderkant van de lat in het doel.

Na de gelijkmaker domineerde Bayer volledig het duel, maar het zat het team van Bosz niet mee. Een doelpunt van Lucas Alario werd wegens buitenspel van Mitchell Weiser door de VAR afgekeurd en vlak voor rust stond het aluminium een treffer van de Argentijn in de weg. Na rust trokken de bezoekers de wedstrijd in de WWK Arena alsnog naar zich toe. Na drie minuten rondde Kai Havertz een bal bij de eerste paal van Volland bijzonder fraai af, al leek de afronding van het talent niet zo bedoeld: 1-2.

Na nog geen uur spelen zette de VAR ook een streep door een eigen doelpunt van Danso, die het leer in eigen doel kopte maar door Jonathan Tah werd gehinderd. Luttele minuten later nam laatstgenoemde de 1-3 voor zijn rekening, toen Gregor Kobel een misstap beging bij een vrije trap van Julian Brandt. Twee minuten voor het einde bepaalde Brandt op aangeven van Volland de eindstand: 1-4. Bayer heeft nu evenveel punten als Borussia Mönchengladbach, dat zaterdag bij VfB Stuttgart speelt. TSG Hoffenheim heeft een punt minder en is zondag gastheer voor VfL Wolfsburg.

Grapperhaus: 'Maximumstraf voor bedreiging naar 3 jaar'

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil de maximumstraf voor het bedreigen van personen verhogen van twee naar drie jaar. Voor het bedreigen van burgemeesters en andere bestuurders gaat de maximumstraf van twee naar vier jaar. ‘Bedreiging vormt een onmiskenbaar maatschappelijk probleem dat mij in toenemende mate zorgen baart’, aldus Grapperhaus. Dit staat in een brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De praktijk laat zien dat bedreigingen op verschillende manieren steeds heftiger worden. Het maakt grote inbreuk op de levens van betrokkenen. Grapperhaus: ‘Ik vind het van het allergrootste belang dat wij ons als overheid, maar zeker ook als maatschappij in geheel, fel tegen deze ontwikkeling verzetten’. Dit raakt niet alleen bestuurders, maar ook privépersonen, ambtenaren en hulpverleners.

Zo komen persoonlijke bedreigingen voor op sociale media, wordt er druk op bestuurders of ambtenaren uitgeoefend en worden boeren bedreigd als zij hun schuur niet ter beschikking stellen voor wietteelt. Ook bijvoorbeeld Rotterdamse havenmedewerkers en vastgoedondernemers zijn de dupe van criminele activiteiten. Het kan zelfs onderdeel zijn van het bedrijfsmodel van criminelen, in het bijzonder geldt dit voor de ondermijnende criminaliteit. Als dan bijvoorbeeld een besluit van de gemeente moet worden beïnvloed, gebeurt dit door de burgemeester te bedreigen. Zelfs door brand te stichten of wapens te gebruiken.

Het huidige strafmaximum volstaat niet meer voor de buitensporige dreigementen, die er bijvoorbeeld voor zorgden dat burgemeesters moesten onderduiken. Met een verhoging, respectievelijk verdubbeling van het strafmaximum krijgt de maatschappelijke impact van bedreiging meer weerslag in de wet en laat de overheid bovendien zien dat bedreiging van ambtsdragers absoluut niet wordt getolereerd.

De afgelopen jaren zijn verschillende burgemeesters bedreigd vanuit het criminele circuit. Met een verdubbeling van de huidige wettelijke strafmaat wordt onderstreept dat de overheid dergelijk gedrag zeer hoog opneemt en vastbesloten is hieraan een eind te maken. Ook andere vertegenwoordigers van het openbaar bestuur kunnen worden bedreigd. Daarom geldt de voorgestelde extra strafverhoging ook voor bedreiging van andere bestuurders, zoals wethouders en gedeputeerden. Minister Grapperhaus komt nog voor het zomerreces met een wetsvoorstel.

58-jarige man overleden bij oversteken spoorwegovergang

Op vrijdagavond raakte een 58-jarige man uit Zwaag dodelijk gewond bij een ongeval op het treinspoor Hoorn-Enkhuizen. Omstreeks 23.00 uur kreeg de politie melding van het ongeval.

Ter plaatse bleek het slachtoffer deel uit te maken van een groepje van drie personen die vanaf de Burgemeester van Bredastraat in de richting van het treinstation in Bovenkarspel liep. Bij het oversteken van de spoorwegovergang werd het slachtoffer geraakt door een passerende trein. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Aanvankelijk werd bij de politie gemeld dat het slachtoffer een meisje zou zijn. Dit is in het antwoord op mediavragen meegenomen. Pas later bleek het om de 58-jarige man uit Zwaag te gaan. De politie betreurt de onjuiste berichtgeving.

FOK! Wat een weer: Koningsdag!

Vanochtend vroeg is het overwegend bewolkt en trekt een gebied met buien van west naar oost over het land. In de tweede helft van de ochtend wordt het vanuit het westen geleidelijk tijdelijk droog en breekt de zon door. Ter hoogte van Amersfoort stopt het waarschijnlijk met regenen rond 11:00 uur. Het buiengebied verlaat ons land om ongeveer 14:00 uur. In de loop van de ochtend ontstaan in gebieden waar de zon schijnt gauw stapelwolken en aan het eind van de ochtend krijgt het westen te maken met nieuwe buien.

Vanmiddag zijn er flinke stapelwolken met tussendoor zonnige momenten. Vanuit het westen trekken buien over het land. De koninklijke stoet in Amersfoort krijgt waarschijnlijk richting het eind van de tocht door de stad met deze buien te maken. De felste buien zijn voor het zuiden en zuidoosten en daarbij is kans op een klap onweer. In de tweede helft van de middag wordt het van het westen uit op een enkele bui na droog. In het uiterste oosten duurt het tot het eind van de middag voordat de buiigheid afneemt.

De maxima komen uit op 13 à 14 graden. Tijdens buien daalt de temperatuur naar een graad of 8 en is het een stuk frisser. Bovendien staat er een stevige wind. De westen- tot zuidwestenwind matig in het oosten tot vrij krachtig in het westen. Aan de westkust waait een krachtige wind. Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stranden kan het hard waaien (7 Bft.) en is kans op windstoten tot 65 km/uur. In het binnenland haalt de wind bij buien uit naar ongeveer 50 km/uur. Door de wind is het voor het gevoel behoorlijk fris. De gevoelstemperatuur ligt rond 9 graden en is bij buien nog een paar graden lager.

Vanavond neemt vanuit het westen de kans op buien opnieuw toe. De meeste buien zijn voor de westelijke helft en daarbij is er vrij veel bewolking. In het oosten wordt het op een enkele bui na droog en komen opklaringen voor.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en valt er vooral in de westelijke helft nu en dan regen of een bui. De minimumtemperatuur loopt uiteen van lokaal 4°C in het oosten tot een graad of 7 in het westen. De zuidwestenwind is overwegend matig.

Morgen overdag is er af en toe zon, met name in de noordelijke helft van het land. Vooral het westen en zuiden krijgen met enkele buien te maken. De middagtemperatuur wordt opnieuw niet hoger dan een graad of 13. De zuidwestenwind is zwak tot matig. In de loop van de dag wordt de wind zwak en veranderlijk. (Bron: Weeronline & KNMI)

Het zicht vanaf een balkon in Purmerend (Foto: spylacopa_68)
Het zicht vanaf een balkon in Purmerend (Foto: spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Willem van Hanegem in beeld als trainer bij FC Den Bosch'

Willem van Hanegem is kandidaat om de nieuwe trainer van FC Den Bosch te worden, zo verzekert FOX Sports. De Kromme heeft al meer dan tien jaar geen club getraind, maar hij zit vrijdagavond op de tribune in het Parkstad Limburg Stadion bij de wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en FC Den Bosch om laatstgenoemde ploeg in actie te zien.

FOX Sports-verslaggeefster Hélène Hendriks verzekert dat er nog geen witte rook is, maar dat beide partijen de mogelijkheden aan het aftasten zijn. Het is ook nog onduidelijk om wat voor functie het gaat: alleen gedurende de Keuken Kampioen Play-Offs of ook een aanstelling na deze voetbaljaargang.

Wil Boessen werd afgelopen week per direct op straat gezet, omdat de Bosschenaren met een ‘aanjager’ de play-offs in willen. Uit de eerste zes competitieduels haalde FC Den Bosch slechts zeven punten, maar daarna kwam de ploeg op stoom. Liefst vijftien duels achtereen bleef FC Den Bosch ongeslagen. Dat leidde tot de tweede periodetitel en het winterkampioenschap.

Indrukwekkende Bertens plaatst zich voor halve finales Stuttgart

Kiki Bertens heeft zich op indrukwekkende wijze geplaatst voor de halve finales van het sterk bezette indoorgraveltoernooi in Stuttgart. In de kwartfinales was ze vrijdagavond in twee sets veel te sterk voor de voormalig nummer één van de wereld Angelique Kerber: 6-3, 6-4.

In de achtste finales had ze haar winst vooral te danken aan het sterke serveren tegen Belinda Bencic. Ditmaal was naast de service ook de rest van het spel zeer goed. Ze kreeg in haar service geen enkele breakkans tegen, terwijl er in de servicegames van Kerber genoeg kansen waren. Bertens, nummer zeven van de wereld, had in beide sets genoeg aan één break om de wedstrijd te winnen tegen de nummer van de wereld.

In de halve finales speelt Bertens tegen Petra Kvitová. De wedstrijd tussen de Nederlandse en de Tsjechische begint zaterdag om 15.30.

Snelste Liverpool-doelpunt aller tijden zet de toon voor ruime zege

Liverpool geeft geen krimp in de strijd om de Engelse landstitel en legt de druk weer bij de grote concurrent Manchester City. Het team van Jürgen Klopp boekte vrijdagavond de zevende competitiezege op rij, en de tiende opeenvolgende overwinning in officiële wedstrijden, door Huddersfield Town met 5-0 te kloppen. Sadio Mané en Mohamed Salah namen allebei twee doelpunten voor hun rekening, maar Naby Keïta ging de geschiedenisboeken in door al na vijftien seconden te scoren. Liverpool heeft weer twee punten voorsprong op Manchester City, dat nog drie duels moet afwerken. Zelf treedt Liverpool nog twee keer aan in de Premier League.

Het snelste doelpunt aller tijden van Liverpool in de Premier League stond op naam van Maxi Rodríguez, die in mei 2011 na 32 seconden de score opende. Keïta had minder dan de helft van die tijd nodig. De middenvelder ontfutselde Jon Gorenc Stankovic de bal en vond Mohamed Salah, alvorens de bal terug te krijgen en doelman Jonas Lössl te passeren via de paal. Liverpool zette daarmee de toon voor de rest van de wedstrijd, waarin the Reds eigenlijk geen moment meer in de problemen kwamen. Halverwege de tweede helft werd Andy Robertson gevonden door Virgil van Dijk, waarna de linksback Sadio Mané in staat stelde om raak te koppen: 2-0.

Liverpool walste wat betreft het veldspel niet over Huddersfield heen, maar speelde wel onbezorgd en voerde de marge op slag van rust verder op. In zijn honderdste officiële optreden voor Liverpool kwam Mohamed Salah op fraaie wijze tot scoren: de Egyptenaar anticipeerde op een scherpe lange bal van Trent-Alexander Arnold en wipte het leer over de uitgekomen keeper Lössl. Bij Huddersfield zorgde Juninho Bacuna in het begin van de tweede helft voor wat dreiging, maar echte problemen ontstonden er niet voor Liverpool. De thuisploeg, behalve met Van Dijk ook met Georginio Wijnaldum in de ploeg, liep dankzij Mané uit naar 4-0.

Na 65 minuten scoorde Mané voor de tweede keer op de avond met het hoofd, ditmaal na een voorzet van Jordan Henderson. De Senegalees evenaarde Salah met diens seizoenstotaal van twintig doelpunten. Laatstgenoemde krikte zijn totaal echter nog op naar 21, want in de slotfase van de wedstrijd brak invaller Xherdan Shaqiri de defensie open met een scherpe steekpass en bezorgde Henderson de bal bij de attente Salah: 5-0. Hij is daardoor alleen topscorer van de Premier League. Liverpool leeft dankzij de overwinning met een goed gevoel toe naar de eerste ontmoeting met Barcelona in de halve finale van de Champions League op woensdag.

Groot feest in Almere; kampioen FC Twente krijgt flink pak slaag

Almere City heeft zich vrijdagavond gekroond tot kampioen van de vierde en laatste periode in de Keuken Kampioen Divisie.
De ploeg van interim-trainer Ole Tobiasen klopte Jong PSV met 2-1 en is daardoor zeker van een ticket voor de Keuken Kampioen Play-Offs. FC Twente, dat zich maandag verzekerde van het kampioenschap, werd door NEC hardhandig uit de feestvreugde gehaald: 4-0. Voor alle clubs, behalve Twente en Jong Ajax, is er nog één speelronde te gaan. Na de laatste ronde van vrijdag 3 mei is duidelijk welke clubs aan de play-offs om promotie deelnemen.

Almere City - Jong PSV 2-1
Almere City had aan een overwinning genoeg om de periodetitel veilig te stellen. De thuisploeg begon goed aan die missie, want bij rust leidden de Zwarte Schapen met 1-0. Na 35 minuten kopte Damon Mirani hard raak uit een vrije trap van Youri Loen: 1-0. Tot dat moment hadden beide ploegen goede mogelijkheden gekregen om de score te openen. Kort na het begin van de tweede helft schoot Cody Gakpo de gelijkmaker binnen na een dribbel, waarna Mohammed Ihattaren stuitte op keeper Agil Etemadi. Almere kreeg een serie mogelijkheden om weer op voorsprong te komen en kreeg uiteindelijk waar het op hoopte: James Efmorfidis werd de gevierde man in het Yanmar Stadion.

NEC - FC Twente 4-0
De landstitel verbloemde vorige week het magere spel van Twente tegen Jong AZ, maar op bezoek bij NEC was daar geen ontkomen aan. Bij rust hadden de Nijmegaren al een 3-0 voorsprong opgebouwd, al vielen al die treffers tussen minuut 33 en 41. Mike Trésor Ndayishimiye brak de ban, door binnen te koppen na een afgemeten voorzet van Jonathan Okita. Ferdy Druijf liep even later met grote passen door de defensie van Twente heen, alvorens koel af te ronden. De 3-0 kwam van Okita, die de bal wat fortuinlijk verlengde na een uithaal van Ndayishimiye. Omdat de 3-1 van Twente na rust werd afgekeurd wegens buitenspel, werd het duel niet spannend meer. Sterker nog: een handsbal leidde een penalty voor NEC in, die werd verzilverd door Druijf.

Sparta Rotterdam - Jong Ajax 2-2
Het team van Henk Fraser leek in de eerste 45 minuten de basis voor de overwinning op Het Kasteel, waar ruim achtduizend toeschouwers hadden plaatsgenomen, te leggen. Na twintig minuten spelen had Dominik Kotarski geen antwoord op een inzet van Lars Veldwijk in de verre hoek: 1-0. Hoewel Jong Ajax zeker niet onaardig speelde en kansen kreeg op de 1-1, maakte Deroy Duarte vijf minuten voor rust zijn vijfde van het seizoen: 2-0. Ook in de tweede helft maakten de teams er een leuk duel van en poetste Jong Ajax de achterstand weg: na een overtreding op Dani de Wit benutte Danilo Pereira een strafschop en vrijwel meteen na de aftrap van Sparta was de Braziliaan het eindstation van een aanval: 2-1 en 2-2. De wedstrijd lag vervolgens open, maar meer doelpunten vielen er niet in Rotterdam-West.

Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk 1-4
RKC maakt nog kans om bij de bovenste negen te eindigen en daarmee een ticket veilig te stellen voor de kwartfinale van de play-offs. Een zege in Deventer was van groot belang om dat perspectief te behouden en de Noord-Brabanders gingen goed van start. Mario Bilate ontdeed zich van Gino Bosz, had vrije doortocht richting keeper Hobie Verhulst en maakte geen fout. Even daarna voorkwam de paal de 0-2 van RKC, maar twintig seconden na het begin van de tweede helft volgde de margeverdubbeling alsnog. Stijn Spierings knalde de 0-2 tegen de touwen. Go Ahead vond de aansluiting nadat een afvallende bal voor de voeten van Richard van der Venne belandde, maar in de slotfase liep RKC dankzij Darren Maatsen en Stijn Spierings uit naar een ruime zege.

Roda JC Kerkrade - FC Den Bosch 0-2
Onder toeziend oog van Willem van Hanegem, die mogelijk voor de selectie van FC Den Bosch komt te staan, hielden de teams elkaar in de eerste helft op gelijke hoogte, zonder de geboden kansen te benutten. Enkele minuten voor rust miste Roda twee grote kansen voor het doel van Wouter van der Steen: zowel Daryl Werker als Roshon van Eijma kon de bal niet in het doel werken. Het was een wonder dat het scorebord in Kerkrade in de tweede helft lange tijd niet in beweging kwam. Werker, Gyliano van Velzen en Mart Remans lieten na om om voor de 1-0 te zorgen, terwijl Jort van der Sande en Luuk Brouwers tien minuten voor tijd nalieten om de bezoekers een driepunter te schenken. In de slotminuten sloeg FC Den Bosch via Vincent Vermeij en Stefano Beltrame alsnog tweemaal toe: 0-1 en 0-2.

SC Cambuur - MVV Maastricht 4-1
Een heel vroege rode kaart bemoeilijkte de wedstrijd aanzienlijk voor MVV. Al in de achtste minuut werd Dimitri Lavalee van het veld gestuurd voor een overtreding op Issa Kallon. Arbiter Richard Martens was Cambuur voor rust nog tweemaal gunstig gezind: hij kende penalty's toe na overtredingen op Nigel Robertha en Kallon; de buitenkansjes werden allebei benut door Robin Maulun en zodoende stond het bij rust al 2-0. In het tweede bedrijf breidde Cambuur de voorsprong uit via Robbert Schilder, die vanaf een meter of twintig de kruising vond en zijn eerste doelpunt maakte voor Cambuur. Een ongelukkig eigen doelpunt van Emmanuel Mbende kon de feestvreugde bij Cambuur niet bedrukken, zeker niet omdat Maulun in de blessuretijd nog de 4-1 maakte en zijn hattrick completeerde.

TOP Oss - FC Dordrecht 1-0
In een open en aantrekkelijke eerste helft waren de beste kansen voor TOP. Het team van Klaas Wels was enkele malen dreigend via met name Ragnar Oratmangoen, maar de Dordtenaren stapten met een doelpuntloze ruststand als morele winnaars van het veld. Na rust had FC Dordrecht meer balbezit, maar liet TOP zich zeker niet onbetuigd. Beide ploegen kregen de bal echter maar niet achter Nick Olij en Bryan Janssen. Zo kopte Norichio Nieveld twintig minuten voor tijd net naast. Vijf minuten voor het einde gaf een voltreffer van Huseyin Dogan in de korte hoek uiteindelijk de doorslag: 1-0.

FC Eindhoven - Jong AZ 0-1
Het werd een pijnlijke avond voor Eindhoven in het eigen Jan Louwers Stadion. De thuisploeg leek nog goed te beginnen: al vroeg trof Riginio Cicilia de paal en bereidde hij een goede kans voor Elton Kabangu voor. Eindhoven probeerde het spel te maken, maar kreeg kort na de rust een strafschop tegen. Karim Essikal struikelde en nam Tijjani Reijnders mee in zijn val, waarna Ondrej Mihalik de strafschop benutte. Eindhoven zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker. Een rode kaart voor Siebe Van der Heyden, na twee gele prenten, maakte de opdracht er echter niet makkelijker op en uiteindelijk hield AZ stand.

Telstar - FC Volendam 1-1
Na 25 minuten spelen brak de thuisploeg uit een tegenaanval de ban. Terell Ondaan sprintte Marco Rol eruit en passeerde vervolgens doelman Nordin Bakker in de verre hoek: 1-0. De streekgenoot kwam nog net voor rust op gelijke hoogte. Antwi Army kopte een voorzet van Gijs Smal tegen de touwen: 1-1. In de tweede helft van de Vissersderby werd niet meer gescoord, met dank aan uitblinkers Bakker en Sven van der Maaten, en zodoende kon het team van Mike Snoei het thuisseizoen niet met een overwinning afsluiten.

Jong FC Utrecht - Helmond Sport 1-1
De wedstrijd was 49 minuten oud, toen Mitchell van Rooijen het mooiste doelpunt van de speelronde maakte. De twintigjarige buitenspeler stond in het strafschopgebied klaar om een voorzet van rechtsback Mark Pabai te ontvangen en rondde af met een prachtige scorpion kick . Van Rooijen zorgde daarmee voor de 1-1; halverwege de eerste helft waren de bezoekers uit Helmond op voorsprong gekomen via Richelor Sprangers. Hij schoot de bal in de verre hoek achter doelman Thijmen Nijhuis. Het duel was interessant omdat Utrecht bij een overwinning de laatste plaats zou afstaan aan Helmond, maar ondanks een hectische slotfase bleven de verhoudingen onveranderd.

Liefde, relaties en verboden vruchten …

Op vreemdgaan heerst een taboe. In een relatie hoort men monogaam te zijn, trouw te zijn aan de partner. Ik vraag me serieus af of monogamie wel zo natuurlijk is. In de natuur is namelijk vrijwel geen enkele diersoort echt monogaam. Ze hebben last van voortplantingsdrang: zolang ze het nageslacht veilig kunnen stellen fokken ze er op los alsof het een lieve lust is over het algemeen. 

Man gooit telefoon naar Trump tijdens NRA-toespraak

Verschil moet er wezen. Naar de voormalige Amerikaanse president George W Bush werden ooit twee schoenen geworpen en voor beide moest-ie wegduiken, maar de huidige president Donald Trump moet het doen met een telefoon. En hij hoefde niet eens weg te duiken.

Het toestel zeilde voor Trump langs tijdens een toespraak bij de wapenlobby NRA. Daar kondigde hij aan dat de VS zich terugtrekt uit het VN-Wapenhandelverdrag. De Verenigde Naties laten zich volgens hem misleiden omtrent wapenhandel.

De National Rifle Association was al langer tegen het in 2013 door Trumps voorganger Barack Obama ondertekende verdrag. Het zou Amerikaans burgerwapenbezit bedreigen en daarmee op gespannen voet staan met de grondwet, ondanks een grondwettelijke bepaling dat geen enkel verdrag de Amerikaanse grondwet kan overreden. Het verdrag zou echter wel de wapenimport kunnen beperken.

Trump riep NRA-leden op hem te steunen tijdens zijn herverkiezingscampagne volgend jaar. De Democraten willen volgens hem hun wapens afpakken. Hoe het met de telefoon is, is overigens onbekend, maar Trump keek er nog wel eventjes naar. De gooier werd afgevoerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.