FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 april 2019

Sisi wint Egyptisch 'dictatuurreferendum'

De Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi zit vermoedelijk tot 2030 stevig in het zadel. Na een plotseling uitgeschreven referendum zullen er grondwetswijzingen worden doorgevoerd waardoor de president in 2024 weer aan de verkiezingen mee mag doen, controle over de rechterlijke macht krijgt, en de rol van het leger in de politiek wordt vastgelegd.

Dinsdag zei de kiesraad dat 88,8 procent van de kiezers de grondwetswijzingen steunen bij een opkomst van 44 procent. Tegenstanders maken melding van busladingen arme werknemers die in ruil voor voedselpakketten van omgerekend zeveneneenhalve euro voor de wijzingen hebben gestemd. "Ik heb niet ja gestemd voor die zak eten, maar het heeft me wel aangemoedigd om te gaan stemmen", wierp zo'n arbeider echter tegen tegenover The Guardian. "We zijn arm en hebben dit gewoon nodig."

In het parlement werd pas vorige week tot het referendum besloten. Er zou dan ook geen tijd zijn geweest om campagnes op te zetten tegen de wijzigingen. Die geven de president onder meer de mogelijkheid om rechters te benoemen. Ook wordt het leger de hoeder van de grondwet en van de staat. Critici zeggen dat Egypte hiermee in feite weer een dictatuur is geworden.

Met de winst lijkt Sisi zijn tegenrevolutie te hebben voltooid en is het land weer zo goed als terug bij af. De revolutie werd ingezet tijdens de zogenoemde Arabische lente van 2011 waarbij toenmalig president Hosni Moebarak na dertig jaar werd afgezet. Na een interimperiode van een jaar werd Mohamed Morsi in 2012 president totdat Sisi het jaar daarop een gewelddadige staatsgreep pleegde en Morsi afzette. Dat gebeurde nadat laatstgenoemde zijn hand overspeelde en de macht van het leger probeerde in te perken.

Eriksen helpt Spurs aan belangrijke zege in strijd om Champions League-ticket

Tottenham Hotspur heeft dinsdagavond nog net drie punten gepakt in de Premier League. Een week voor de eerste ontmoeting met Ajax werd het 1-0. Een laat doelpunt van Christian Eriksen gaf de doorslag tegen Brighton & Hove Albion: 1-0. Door de overwinning komt Tottenham, de nummer drie van de ranglijst, op 70 punten uit 35 competitieduels te staan.

Manager Mauricio Pochettino wijzigde zijn elftal op vijf plaatsen ten opzichte van de 1-0 nederlaag tegen Manchester City, afgelopen zaterdag in het Etihad Stadium. Kieran Trippier en Danny Rose namen op de flanken plaats, Victor Wanyama kreeg de voorkeur boven Eric Dier, Fernando Llorente vormde onderdeel van een aanval met Lucas Moura en Heung-min Son, terwijl Hugo Lloris terugkeerde van een spierblessure en Paulo Gazzaniga tot de bank veroordeelde. Tottenham stapte bovendien van het 5-3-2-systeem af en verscheen in een 4-3-3-systeem.

De teleurstelling na het klinken van het rustsignaal droop van gezicht van Pochettino af. Tottenham was in de eerste 45 minuten niet in staat om een doelpunt te maken tegen een Brighton dat zich uitsluitend beperkte tot tegenhouden. De meest in het oog springende pogingen waren aanvankelijk schoten van Jan Vertonghen en Eriksen binnen het strafschopgebied, maar in de extra tijd verscheen toch bijna de 1-0 op het scorebord.

Dele Alli controleerde met verve een lange bal van Kieran Trippier en schoot op doel. De bal passeerde weliswaar Mathew Ryan, maar Shane Duffy bracht redding op de doellijn. Ryan voorkwam dat de rebound alsnog de 1-0 betekende. Bij Brighton was Chris Hughton, die Jürgen Locadia in de basis opstelde maar niet over de geblesseerde Davy Pröpper kon beschikken, ongetwijfeld over de tussenstand, maar de manager wist ook dat er na rust nog veel meer nodig was om Londen uiteindelijk ook met minimaal een punt te verlaten.

In de tweede helft was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Ryan, maar de kansen stapelden zich niet op. Na een snelle vrije trap van Son schoot Eriksen het leer maar net over het doel van Ryan, die na dik een uur spelen met veel moeite een ziedende inzet van Rose keerde. Het was hoe dan ook veelzeggend dat Vertonghen en Toby Alderweireld rondom de middencirkel gepositioneerd stonden en Brighton met hangen en wurgen alle aanvallen afsloeg. Achttien minuten voor tijd kwamen the Seagulls echter goed weg.

Alderweireld bewoog zich als een aanvaller over het veld en zag zijn inzet tegen de paal eindigen. Een hard gelag voor Tottenham, waar zelfs Vincent Janssen twintig maanden na zijn laatste minuten voor de Londenaren zijn opwachting maakte. Met de tien minuten voor tijd voor Lucas Moura ingevallen Nederlander slaagde het team van Pochettino er toch in een dikverdiende zege af te dwingen. Eriksen haalde vanaf een meter of twintig uit en schoot het leer laag en hard in de rechterhoek achter Ryan. Tottenham heeft nu vier zeges in vier duels in het nieuwe stadion geboekt, met een doelsaldo van acht voor en nul tegen.

Bertens naar tweede ronde Stuttgart na zege op Friedsam

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Stuttgart. De nummer zeven van de wereld won in twee sets van de Duitse Anna-Lena Friedsam: 7-5, 6-2.

Bertens nam het in de eerste ronde op tegen de Duitse qualifier Friedsam, die na verschillende operaties teruggezakt is naar plek 681 op de wereldranglijst. In de eerste set ging het lange tijd gelijk op, al kreeg Bertens verschillende breakkansen. Pas in de elfde game was het raak voor Bertens op het zesde breakpunt van de set. De 27-jarige serveerde het vervolgens de set op eigen service uit.

In de tweede set ging het een stuk makkelijker voor de beste Nederlandse tennisster. Ze had al snel een break voorsprong te pakken en gaf deze niet meer weg. Bertens treft nu Belinda Bencic of Mandy Minella, die partij in de eerste ronde staat woensdag op het programma in Stuttgart.

Uitslag Ajax - Vitesse

Ajax heeft dinsdagavond een volgende stap gezet richting de landstitel. De koploper won in de eigen Johan Cruijff ArenA met 4-2 van Vitesse. De ploeg komt zodoende na 32 competitiewedstrijden op 80 punten (doelsaldo van +81). Achtervolger PSV heeft na 31 competitieduels 77 punten (doelsaldo +68) en komt donderdagavond nog in actie tegen Willem II. Het team van trainer Erik ten Hag speelt in het restant van het Eredivisie-seizoen nog tegen FC Utrecht (thuis) en De Graafschap (uit) en lijkt gezien superieure doelsaldo nog maar twee zeges verwijderd van het kampioenschap. Ajax staat na vanavond op 160 doelpunten in alle competities dit seizoen en is daarmee nu de meest scorende Nederlandse ploeg ooit (AZ scoorde 158 keer in het seizoen 1980/81).

Ten Hag koos afgelopen weekend in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (0-1) nog voor Dusan Tadic in de spits, maar de Serviër week dinsdagavond uit naar de flank, waardoor er in de punt van de aanval een plekje vrijkwam voor Kasper Dolberg en David Neres genoegen moest nemen met een plekje op de reservebank. Klaas-Jan Huntelaar ontbrak vanwege een schorsing, nadat hij tegen Groningen in de slotfase met tweemaal geel van het veld was gestuurd. Vitesse-trainer Leonid Slutsky opteerde voor een defensieve speelwijze en zag in de warming-up ook sterspeler Bryan Linssen nog eens afhaken met een hamstringblessure. Vitesse beperkte zich in de Johan Cruijff ArenA vooral tot verdedigen en wist Ajax bijna een helft lang te frustreren.

Ajax was vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij, maar wist de bezoekers uit Arnhem pas na twintig minuten voetballen voor het eerst te verontrusten. Matthijs de Ligt zette het hoofd tegen een hoekschop van Hakim Ziyech, maar Remko Pasveer redde uitstekend. De ervaren doelman van Vitesse maakte even later ook een schot van Ziyech onschadelijk en leek rond het halfuur goed weg te komen, doordat een botsing met Dolberg Ajax geen strafschop opleverde. Vitesse leek de rust zo te gaan halen zonder kleerscheuren, maar in minuut 41 wist de thuisploeg toch nog te scoren. Blind had een fraaie crosspass in huis op Tadic, waarna laatstgenoemde bij de tweede paal oog had voor Ziyech, die eenvoudig kon scoren: 1-0.

Namens Vitesse was het grootste gevaar in de eerste helft afkomstig van Thomas Buitink: de jonge spits leek na precies een halfuur alleen op André Onana af te kunnen, maar werd uiteindelijk op het laatste moment een halt toegeroepen door Daley Blind. Na het openingsdoelpunt van Ziyech lieten Ziyech zelf en Tadic nog kansen op de 2-0 liggen: beide Ajacieden vonden Pasveer op hun pad. Kort na de onderbreking kreeg Dolberg een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong van Ajax alsnog te verdubbelen, maar de geplaagde Deen schoot oog in oog met Pasveer wild over. Even later miste Dolberg een moeilijkere kans: op aangeven van Joël Veltman werkte hij de bal met de punt van de voet rakelings naast.

Na tien minuten voetballen in de tweede helft wist Ajax alsnog op 2-0 te komen. De Ligt werd in het strafschopgebied naar de grond getrokken door Dauda, waarna de strafschop die volgde werd benut door Tadic. De Ligt zorgde vervolgens vrijwel onmiddellijk voor de beslissing in de wedstrijd, door uit een hoekschop van Lasse Schöne raak te koppen. Ajax leek nog voor het verstrijken van het uur voor een vierde maal toe te slaan, maar een treffer van Ziyech werd afgekeurd vanwege buitenspel. De Marokkaans international werd vervolgens direct afgelost door Neres, terwijl Ten Hag ook Nicolás Tagliafico wisselde, ten faveure van Rasmus Kristensen.

Halverwege het tweede bedrijf wist Vitesse uit het niets wat terug te doen. Matus Bero had bij de tweede paal oog voor Navarone Foor, waarna de middenvelder fraai raak volleerde. Het betekende voor Foor zijn laatste actie van de wedstrijd: de doelpuntenmaker werd direct afgelost door Tim Matavz. Het inbrengen van de Sloveense spits toonde de aanvallende intenties van Vitesse in de slotfase. De Arnhemmers losten via Bero een waarschuwingsschot af, maar Ajax wist het slotoffensief van de bezoekers vrij snel in de kiem te smoren en zag de overwinning uiteindelijk niet meer in gevaar komen. Beide teams wisten in de laatste tien minuten nog wel een keer te scoren: Tadic benutte opnieuw een strafschop, ditmaal na een overtreding op invaller Jurgen Ekkelenkamp, alvorens Oussama Darfalou met een rake kopbal de eer redde voor Vitesse. Het bezoek eindigde de wedstrijd overigens met tien man, doordat Bero in blessuretijd zijn tweede gele kaart van de avond ontving.

AFC Ajax

4 - 2

Vitesse

 41' Ziyech
 54' Tadic(pen)
 58' De Ligt
 80' Tadic(pen)
   66' Foor
 82' Darfalo
 
 Gele kaart: Veltman, v.d.Beek, (AFC Ajax), v.d.Werff, (Vitesse)
 Rode kaart: , Bero (90/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.869
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
Blind
Tagliafico (Kristensen/63)
Schöne (Ekkelenkamp/79)
v.d.Beek
De Jong
Ziyech (Neres/63)
Dolberg
Tadic
  Pasveer
Bero
v.d.Werff (Thelander/86)
Doekhi
Clarke-Salter
Clark
ödegaard
Serero
Foor (Matavz/67)
Dauda
Buitink (Darfalou/78)

MLB: Abreu en McCann slaan White Sox langs Orioles

De honkballers van de Chicago White Sox hebben in de MLB een ruime zege bij kunnen schrijven. De ploeg won de eerste van zes duels die ze tot en met 2 mei tegen de Baltimore Orioles spelen: 2-12.

Vooral Jose Abreu en James McCann waren lekker bezig. McCann opende de score in de vijfde inning met een 3-run homerun en sloeg later nog een run binnen, Abreu tekende voor een homerun en mepte in totaal vijf runs over de thuisplaat.

Met een 8-16 record hebben de Orioles nu een derde van hun duels verloren, de White Sox staan op 9-12.

Uitslagen MLB maandag
Baltimore Orioles Chicago White Sox 2-12
Pittsburgh Pirates Arizona Diamondbacks 4-12
New York Mets Philadelphia Phillies 5-1
Tampa Bay Rays Kansas City Royals 6-3
St.Louis Cardinals Milwaukee Brewers 13-5
Houston Astros Minnesota Twins 5-9
Colorado Rockies Washington Nationals 7-5
Los Angeles Angels New York Yankees 3-4
Oakland Athletics Texas Rangers 6-1

De beste plays van de afgelopen week (Bron: YouTube)

Standbeeld van Che Guevara mag in Utrecht blijven

Een omstreden standbeeld van Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider Che Guevara mag in het centrum van Utrecht blijven staan. Het beeld dat nog maar net een paar weken aan de Croeselaan staat, zorgde voor commotie nadat inwoners van Utrecht het beeld totaal niet bij Utrecht vonden passen.

Het beeld, onderdeel van een beeldentuin aan de Croeselaan, werd begin april dan ook besmeurd met rode verf. De PVV-fractie in de Utrechtse gemeenteraad sprak schande van het plaatsen van een standbeeld van een ‘psychopathische moordenaar’ en eiste dat het beeld verwijderd zou worden. Dat gaat dus niet gebeuren. Het stadsbestuur is van mening dat het standbeeld een beeltenis is van 'een straatartiest die Guevara probeert uit te beelden'.

Wel zal een informatiebordje bij het beeld van de revolutionair, die onder andere Cubaanse homo's liet opsluiten in kampen of vermoorden en negers zag als een volk die zo puur zwart bleef omdat zij zich nooit wasten, geplaatst worden. "We zullen een informatiebord bij het beeld plaatsen, om de intentie van de kunstenaar en de context waarin het beeld is ontstaan toe te lichten", zo licht het stadsbestuur de beslissing toe.

Eerder werden in Utrecht controversieel geachte straatnamen, onder druk van activistengroep De Grauwe Eeuw, opgenomen in een speciale wandelroute. Deze wandelroute  in de cultureel verrijkte wijk Lombok leidt langs verschillende Utrechtse straten die vernoemd zijn naar de glorieuze Gouden Eeuw en het belangrijke V.O.C.-verleden van Nederland. Bij de wandeling wordt informatie gegeven over de koloniale figuren waarnaar de straten zijn vernoemd.

Uitslag sc Heerenveen - VVV-Venlo

SC Heerenveen en VVV-Venlo staan in punten gelijk op de ranglijst en dat kwam tot uiting tijdens het duel in het Abe Lenstra Stadion (2-2). Michel Vlap verzorgde de totale productie van de Friezen, maar het leverde de thuisspelende ploeg geen overwinning op. Het inbrengen van de zeventienjarige Sem Steijn bleek een gouden greep van vader Maurice Steijn, want de aanvallende middenvelder tekende kort voor tijd voor de gelijkmaker.

Vlap brak de ban na bijna een half uur spelen. De jonge aanvallende middenvelder was al eerder twee keer dicht bij een doelpunt en zag zijn derde poging langs Lars Unnerstall in het doel belanden. VVV-Venlo, zonder de disciplinair geschorste Ralf Seuntjens in de gelederen, kon daar in de eerste helft bitter weinig tegenover stellen. Het rustsignaal van arbiter Rob Dieperink klonk met een verdiende voorsprong voor sc Heerenveen.

De manschappen van Steijn kwamen in de tweede helft een stuk beter voor de dag. Jay-Roy Grot bekroonde zijn invalbeurt, de aanvaller kwam bij de start van de tweede helft binnen de lijnen voor Peter van Ooijen, met de gelijkmaker voor VVV-Venlo. De aanvaller bleef kalm in kansrijke positie en liet Warner Hahn vervolgens kansloos.

Een harde kopbal van Vlap bracht sc Heerenveen wederom op voorsprong. De uitstekende voorzet vanaf de flank kwam van Mitchell van Bergen. Het was alweer de vierde keer dit seizoen dat de Friese aanvaller in één wedstrijd twee doelpunten wist te maken. Hij stapte echter niet met een blij gezicht van het veld. Steijn verzorgde namelijk het slotakkoord in Friesland. De aanvallende middenvelder tekende voor de late gelijkmaker en bezorgde VVV-Venlo daarmee een punt. Beide ploegen blijven in de middenmoot bivakkeren en hebben nog twee wedstrijden voor de boeg in de Eredivisie.

sc Heerenveen

2 - 2

VVV-Venlo

 27' Vlap
 75' Vlap
   56' Grot
 89' S. Steijn
 
 Gele kaart: , R. Janssen, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 17.450
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Schmidt
Höegh
Pierie
Woudenberg
Rienstra
Kobayashi (Schaars/67)
v. Amersfoort (Thorsby/67)
v. Bergen
Lammers
Vlap
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Kum
R. Janssen
Joosten
Post
Opoku (Dekker/65)
Susic (S. Steijn/81)
v. Ooijen (Grot/46)
Mlapa

Uitslag AZ - Heracles Almelo

AZ heeft een aanval van Heracles Almelo op de vierde plaats in de Eredivisie afgeslagen. Het team van John van den Bron zegevierde dinsdagavond met 2-1 en voorkwam dat men voor het eerst sinds mei 2014 liefst vijf competitieduels op rij niet tot winst kwam, na twee remises en twee nederlagen in de laatste vier Eredivisie-wedstrijden. Door de zege komt AZ op 55 punten en wacht men af of Feyenoord de voorsprong van vier punten kan vergroten.

Het eerste schot van de wedstrijd was meteen raak. Calvin Stengs zette AZ in de achtste minuut met een schitterende en daverende knal op voorsprong: 1-0. Het team van Van den Brom zocht naar meer doelpunten, maar Janis Blaswich toonde ook in Alkmaar aan dat hij de laatste weken in vorm is. Onder meer Mats Seuntjens kreeg de bal niet langs de doelman.

Heracles liet zich pas halverwege de eerste helft enigszins gelden. Brandley Kuwas twijfelde echter te lang, waardoor Jonas Svensson de aanvaller tijdig van de bal kon zetten en na een half uur spelen schoot Adrián Dalmau de bal langs het doel van Marco Bizot. Het duel in Alkmaar lag vervolgens open. Na kansen voor Fredrik Midtsjö en Owen Wijndal was het aan een reflex van Bizot te danken dat Dalmau niet voor de 1-1 zorgde.

Bizot moest drie minuten voor rust alsnog de bal uit zijn doel halen. Kuwas schoot eerst tegen Teun Koopmeiners aan, maar mikt in de rebound alsnog raak: 1-1. AZ dacht tien minuten na rust op 2-1 te komen. Koopmeiners scoorde na een vrije trap van Adam Maher, maar zowel de grensrechter als de VAR constateerden buitenspel.

AZ gaf de moed niet op, zocht met name via Stengs naar een tweede treffer en kreeg na dik een uur spelen loon naar werken. Na een prima actie van Seuntjens kreeg Albert Gudmundsson de bal perfect op maat. Hij mikte eerst nog op de paal, maar was in de rebound wel trefzeker: 2-1. Het was aan Bizot te danken dat de voorsprong niet al snel verdween: hij tikte een heerlijke inzet van Duarte tegen de paal. Het scorebord kwam niet meer in beweging, mede omdat een schot van Stengs naast de verkeerde kant van de paal ging. Heracles blijft op 48 punten staan en hoopt dat de concurrentie eveneens een misstap begaat.

AZ

2 - 1

Heracles Almelo

 8' Stengs
 66' Gudmundsson
   41' Kuwas
 
 Gele kaart: Wijndal, Gudmundsson, Koopmeiners, (AZ), Konings, (Heracles Almelo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Wijndal
Midtsjö (Wuytens/88)
Til
Maher
Stengs
Seuntjens (Boadu/84)
Gudmundsson
  Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d. Buijs
Czyborra
Osman (Konings/83)
Dos Santos (Duarte/57)
Merkel
Kuwas
Dalmau
Peterson (Drost/69)

Aanvaller Southampton maakt snelste doelpunt ooit in Premier League

Shane Long heeft zichzelf dinsdag de boeken ingeschoten. De aanvaller van Southampton scoorde tegen Watford al na zeven seconden (!). Hij maakte zo het snelste doelpunt in de geschiedenis van de Premier League. Long zette nadat Watford de wedstrijd had afgetrapt direct druk op de defensie van the Hornets, waarna hij de bal tegen zich opgeschoten kreeg door Craig Cathcart. De Ierse spits kon meteen aflopen op doelman Ben Foster en rondde uiteindelijk af met een vernuftig stiftje.

Shane Long scoort al na zeven seconden (Bron Youtube)

Long lost Ledley King af als snelste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Premier League. King scoorde in 2000 na 9,82 seconden voor Tottenham Hotspur in de competitiewedstrijd tegen Bradford City en gold dus bijna twee decennia als de snelste doelpuntenmaker van de hoogste Engelse competitie.

Het doelpunt van Long betekende als vanzelfsprekend een droomstart voor Southampton. The Saints stonden voorafgaand aan het duel met Watford op een zestiende plaats in de Premier League en kunnen de punten goed gebruiken in de strijd tegen degradatie. De voorsprong op de nummer achttien Cardiff City bedroeg voor vanavond vijf punten.

SteamWorld Quest maakt zich klaar voor launch

Deze week brengt Image & Form Games SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech uit voor Nintendo Switch. De Fantasy Steampunk RPG is deel van het bekende SteamWorld-universum.

Om de lancering te vieren heeft Image & Form een launchtrailer vrijgegeven die je hieronder kunt bekijken. De game lanceert 25 april voor Nintendo Switch. Later volgt hoogstwaarschijnlijk nog een release op andere platforms. Welke en wanneer is niet bekend.

Minder administratieve lasten GGZ door anders verantwoorden

Zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en zorgverzekeraars gaan aan de slag met een nieuwe manier van verantwoorden, die de administratieve lasten van professionals substantieel vermindert. Daarover heeft de taskforce gepast gebruik in de GGZ een advies uitgebracht. In de huidige praktijk wordt onnodig veel geregistreerd, soms door onduidelijkheid over de eisen, maar ook vaak uit angst om het onjuist te doen in de ogen van de zorgverzekeraar.

Het advies gaat specifiek om gepast gebruik en geeft helder aan hoe instellingen zich kunnen verantwoorden over de effectiviteit en medische noodzaak van de geleverde zorg. De nieuwe registratie-eisen beperken zich tot wat noodzakelijk is voor het leveren van goede zorg aan de patiënt, terwijl over- en onderbehandeling effectief wordt voorkomen.

Zowel de ondertekenaars van het Hoofdlijnakkoord GGZ als de Nederlandse Zorgautoriteit ondersteunen de nieuwe verantwoording. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) heeft het advies van de Taskforce onder leiding van de heer David Voetelink (Erasmus MC) vandaag aan de Tweede Kamer gestuurd. De Taskforce bestaat verder uit leden Marjan Trompetter (toezichthouder diverse zorginstellingen, namens ZN) en Julliette van Eerd (RvB Breburg, namens GGZ NL). Voetelink: "Prachtig dat we met zorgverzekeraars en zorgaanbieders in de ggz tot overeenstemming zijn gekomen. Het geeft mogelijkheden voor meer effectieve zorg met beperking van de administratieve lasten.”

Meer werkplezier
Staatssecretaris Blokhuis is blij met deze concrete stap uit het Hoofdlijnakkoord GGZ en het actieplan (Ont)Regel de Zorg: “Administratieve lasten zorgen voor veel frustraties bij de mensen. Het is mooi dat het partijen is gelukt om samen regels te schrappen die niet alleen onnodig zijn maar ook het werkplezier in de weg staan. Weer werken vanuit vertrouwen en mensen weer hun vak laten uitoefenen en er blijft meer tijd over voor zorg. Zo hopen we professionals niet alleen vast te houden voor de ggz maar ook aantrekkelijker te zijn voor aankomende zorgprofessionals om te gaan werken in deze mooie en belangrijke sector.”

Terugwerkende kracht
In het rapport is precies omschreven wat zorgverleners moeten registreren en hoe instellingen zich kunnen verantwoorden over gepast gebruik aan zorgverzekeraars. Dit vraagt om een aanpassing van de administratieve organisatie van instellingen. Om hier ruimte voor te bieden is in het rapport ook een stimuleringsregeling opgenomen die inhoudt dat onder voorwaarden de nieuwe regels ook gelden voor 2017 en 2018.

Uitslag De Graafschap - FC Emmen

De Graafschap heeft de degradatiekraker tegen FC Emmen in zijn voordeel beslist. Het team van Henk de Jong zegevierde met minimaal verschil. Een treffer van Fabio Serrarens, waar een fout van Kjell Scherpen aan vooraf ging, gaf de doorslag: 1-0. Door de zege loopt De Graafschap in op de Emmenaren en bedraagt het onderlinge verschil nu nog maar drie punten: 32 om 29 punten. Directe degradatie lijkt door de zege een stuk kleiner.

De Graafschap ging rusten met een 1-0 voorsprong dankzij een fout van Scherpen. Na twaalf minuten spelen mislukte een poging van de doelman om uit te verdedigen, waarna het leer uiteindelijk bij Serrarens kwam. Hij schoot de bal diagonaal achter de sluitpost. Een hard gelag voor de bezoekers, die enkele minuten eerder middels de eerste doelpoging bijna op 0-1 waren gekomen. Luciano Slagveer kopte op doel en Michael de Leeuw wilde de bal binnen glijden, maar door zijn toedoen belandde het leer naast het doel.

Fabio Serrarens scoort na fout FC Emmen-doelman Kjell Scherpen (Pro Shots / Joep Leenen)
Fabio Serrarens scoort na fout FC Emmen-doelman Kjell Scherpen (Pro Shots / Joep Leenen)

Het duel op De Vijverberg lag volledig open na die openingstreffer. Youssef El Jebli schoot uit de draai recht op Scherpen af, terwijl De Graafschap goed wegkwam toen Nigel Bertrams volledig mis zat bij een corner van Anco Jansen. Het team van Lukkien zocht nadrukkelijk het doel van Bertrams op, maar was slordig in de opbouw en de afwerking. Na nog geen half uur spelen ging de Emmense storm liggen en wisten de ploegen elkaar, mede door de nodige slordige momenten, tot aan de rust niet te verontrusten.

Jafar Arias had tien minuten een levensgrote kans om FC Emmen op gelijke hoogte te brengen. De buitenspeler mikte de bal echter precies in de hoek waar Bertrams stond. Arias was zonder meer de speler waar de meeste dreiging van uit ging. Hij schoot de bal uit een moeilijkere positie over het doel van Bertrams en ook Reuven Niemeijer, die inviel voor Jansen, had het vizier niet op scherp staan toen hij de bal van Arias kreeg.

Lukkien zette in de laatste twintig minuten zijn laatste troeven in. Sven Braken verving Hilal Ben Moussa en Alexander Bannink kwam in het veld voor Slagveer. De alles-of-niets-poging van Lukkien sorteerde geen effect, al was Bertrams daar verantwoordelijk voor. De doelman keerde een poging van Glen Bijl en hield ook in de resterende minuten zijn doel schoon.

De Graafschap

1 - 0

FC Emmen

 12' Serrarens    
 
 Gele kaart: L. Nieuwpoort, El Jebli, (De Graafschap), Ben Moussa, (FC Emmen)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.511
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Owusu
Straalman
S. Nieuwpoort (L. Nieuwpoort/29)
Tutuarima
Vet
El Jebli
Matusiwa
Narsingh (Benschop/78)
Serrarens
v. Mieghem (Burgzorg/62)
  Scherpen
Bijl
Kuipers
Bakker
Cavlan
Chacon
De Leeuw
Ben Moussa (Braken/69)
Slagveer (Bannink/76)
Arias
A. Jansen (Niemeijer/65)

FC Den Bosch ontslaat trainer Boessen

FC Den Bosch heeft dinsdag hoofdtrainer Wil Boessen ontslagen. De reden voor het ontslag zijn de slechte resultaten na de winterstop.

De Brabantse club stond na de eerste helft van het seizoen bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie. Na de winterstop werd dat goede niveau bij lange na niet meer gehaald. Inmiddels is de club gezakt naar de zesde plaats op de ranglijst.

Boessen was sinds het seizoen 2017/2018 hoofdtrainer van Den Bosch. De taken van de Limburger worden voorlopig waargenomen door assistent-trainers Paul Beekmans en Erik van der Ven.

Baudet verrast door interview Otten

Het kritische interview dat mede-oprichter van het Forum voor Democratie Henk Otten onlangs aan het NRC gaf heeft Tweede Kamerlid Thierry Baudet naar eigen zeggen verrast. Er zou echter geen sprake zijn van een richtingenstrijd in de partij.

Otten zei in de krant onder meer dat hij zich stoort aan Baudets hang naar identiteitspolitiek en diens geflirt met extreemrechts gedachtegoed. Daarmee zouden kandidaten voor de Provinciale Staten "onnodig in de wind" worden gezet. Otten wordt FvD-fractieleider in de Eerste Kamer. Hij wil een meer nuchtere en oplossingsgerichte partijlijn.

"Er is bij ons een permanente discussie gaande", zei Baudet dinsdag tegen de NOS. Die zou evenwel niet fundamenteel van aard zijn. "Het gaat een beetje om de toon. De één is wat praktischer ingesteld en de ander wat filosofischer."

"Ik kies ervoor om af en toe vergezichten te schetsen. Dat heeft denk ik ook een enorme aantrekkingskracht op mensen in Nederland", aldus Baudet.

Het andere lid van de FvD-tweemansfractie in de Tweede Kamer, Theo Hiddema, zegt dat Otten wel vaker kritiek uit tijdens partijdiscussies. Otten wordt volgens Hiddema dan wel eens uitgelachen. "We zeggen soms ook: Henk hou je mond.".

Overigens werd dinsdag ook bekend dat Otten stopt als penningmeester van de partij. Dat zou niets met het interview te maken hebben, maar enkel dat de aanstaande Eerste Kamer-fractieleider daar geen tijd meer voor heeft.

Na slechte start van het seizoen kijkt Sainz jr. uit naar komende race in Baku

F1-coureur Carlos Sainz jr. heeft na drie races nog altijd nul punten achter zijn naam staan. Die situatie wil hij in de komende race in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku veranderen.

De Spanjaard kwam dit F1-seizoen nog maar één keer aan de finish. In China werd hij na een aanrijding met Daniil Kvyat veertiende. De andere twee races haalde hij niet het einde van de race vanwege technische problemen met zijn McLaren.

“Het is een frustrerend begin van het kampioenschap geweest. Er zijn te veel dingen gebeurd waar ik zelf geen invloed op heb gehad”, vertelt Sainz aan Motorsport.com. “Ik blijf echter pushen en geduld houden. Hard werken, een positieve instelling en toewijding betalen zich altijd uit.”

De 24-jarige coureur kijkt wel uit naar de race van komend weekend: “Baku is een van mijn favoriete circuits op de kalender. Het is een onvoorspelbare baan, maar dat maakt het juist zo spannend. Alle coureurs kijken uit naar deze race, omdat iedereen weet dat je hier de mogelijkheid hebt om iets bijzonders neer te zetten. Vorig jaar eindigde ik na een geweldige race als vijfde in Baku. Mijn ambitie is altijd om het de volgende keer beter te doen, dus hopelijk hebben we een probleemloze race en kunnen we daar sterk presteren.”

NBA: Bucks maken karwei af tegen Pistons, Jazz blijft in leven

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben zich vrij simpel geplaatst voor de tweede ronde van de play-offs in de NBA. Onder leiding van Giannis Antetokounmpo won de ploeg in Detroit met 104-127 van de Pistons, nadat de Bucks halverwege het derde kwart de leiding hadden genomen.

Met de zege werd de serie tegen de Pistons in vier wedstrijden al afgesloten. De Bucks zijn dit seizoen ontzettend sterk en hebben die vorm duidelijk meegenomen naar het postseason, maar het is wel pas de eerste keer sinds 2001 dat Milwaukee in de tweede ronde van de play-offs van de partij is.

De Houston Rockets konden het in Salt Lake City afmaken tegen de Utah Jazz, maar dat gebeurde niet. De thuisploeg vocht voor wat het waard was en vooral een ontzettend sterk vierde kwart - waarin Donovan Mitchell 19 van zijn 31 punten scoorde - hield de ploeg uiteindelijk nog in de race: 107-91 en een 3-1 stand in het voordeel van de Rockets.

NBA play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Toronto Rockets - Orlando Magic, East 1st Round - Wedstrijd 5 (3-1 Toronto)
02.00 Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets, East 1st Round - Wedstrijd 5 (3-1 Philadelphia)
03.30 Denver Nuggets - San Antonio Spurs, West 1st Round - Wedstrijd 5 (2-2)
04.30 Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder, West 1st Round - Wedstrijd 5 (3-1 Portland)

The Greek Freak was weer op dreef (Bron: YouTube)

Vrouw ontwaakt na 27 jaar uit coma

Er lijkt zich een zeldzaam geval van ontwaken na een langdurige comateuze staat te hebben afgespeeld met een vrouw uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die in Duitsland werd behandeld. Ze zou al vorig jaar weer bij bewustzijn zijn gekomen, maar haar zoon heeft dit nu pas aan de media verteld.

De destijds 32-jarige Munira Abdulla liep in 1991 ernstig hersenletsel op bij een verkeersongeval. De zoon was destijds vier, en zou het voertuig ongedeerd hebben kunnen verlaten omdat zijn moeder de klap zag aankomen en het kind in haar armen vastpakte.

Die zoon, Omar Webair, is inmiddels net zo oud als zijn moeder destijds. Hij zegt het verhaal nu te willen delen opdat andere naasten in vergelijkbare situaties de hoop niet verliezen.

Na verschillende behandelingen werd in een Londens ziekenhuis de diagnose gesteld dat de vrouw in een vegetatieve toestand verkeerde. Vervolgens werd ze jarenlang in de VAE behandeld, kreeg sondevoeding, en onderging onder meer fysiotherapie om spierverzwakking tegen te gaan. Twee jaar geleden stuurde de regering haar op kosten van de staat naar een kliniek in Duitsland.

Daar kreeg ze medicatie om haar bewustzijnstoestand te verbeteren. Een jaar later had de zoon woorden met het behandelteam waarop de vrouw reageerde door geluiden te maken. "Er was een misverstand en ze voelde dat ik risico liep en dat shockeerde haar", aldus de zoon. De artsen hielden echter vol dat er niks abnormaals was. "Maar drie dagen later werd ik plotseling wakker van het geluid van iemand die mijn naam riep", vervolgt hij. "Ik had jaren van dit moment gedroomd, en het eerste dat ze zei was mijn naam!"

Gesprekken
Naderhand zou de toestand van de vrouw verder zijn verbeterd. Ze kan weer pijn voelen en is in staat gesprekken te voeren. "Als ze tenminste in het onderwerp is geïnteresseerd", zegt de zoon. Wat dat verder precies betekent is onduidelijk, maar volgens de zoon kan ze ook gebeden oplepelen. "Als ik ermee begin gaat zij door."

Er zijn weinig van dit soort gevallen bekend, aldus de BBC. Het zou onmogelijk zijn de kans te bepalen dat iemand weer bij bewustzijn komt, en hoe langer de coma duurt hoe onwaarschijnlijker dit is. En als het wel gebeurt is er vaak sprake van ernstige invaliditeit. Een eerder opvallend geval is alweer zestien jaar geleden; toen kwam een Amerikaan na 19 jaar weer bij. Bij hem wordt vermoed dat er nieuw hersenweefsel of -functionaliteit ontstond, mogelijk omdat zijn familie hem mee bleef nemen tijdens uitjes.

Misschien wel het bekendste comageval is voormalig Formule 1-kampioen Michael Schumacher. Die liep in 2013 ernstig hoofdtrauma op bij een skiongeluk. Hij werd de eerste maanden daarna kunstmatig in coma gehouden, en wordt sindsdien thuis behandeld. Over zijn toestand is weinig bekend, maar algemeen wordt aangenomen dat het ontbreken van goed nieuws betekent dat hij er vermoedelijk niet best aan toe is. In ieder geval tot dusver.

Komiek wordt president Nederland

Komiek en acteur Theo Maassen is de nieuwe president van Nederland, na een verpletterende overwinning op zijn rivaal, zittend president Mark Rutte. Volgens de nationale exitpoll heeft hij de tweede ronde van de verkiezingen van vandaag gewonnen met 73,2 procent van de stemmen. Maassen, die onder meer in een populaire tv-serie een president speelt, was eind maart ook al de winnaar van de eerste ronde, maar kreeg toen geen absolute meerderheid.

Haase naar tweede ronde Boedapest na winst in drie sets

Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het ATP-toernooi in Boedapest. De 32-jarige Hagenaar won op het Hongaarse gravel in drie sets van de Italiaan Thomas Fabbiano: 6-7 (4), 6-3, 6-2.

Haase begon niet goed aan de wedstrijd tegen Fabbiano. In de eerste game van de wedstrijd verloor de Nederlander meteen zijn servicegame en keek lang tegen één breakachterstand aan, maar op het moment dat Fabbiano voor de set ging serveren brak hij de Italiaan weer terug. In de twaalfde game van de eerste set kreeg Haase verschillende setpunten, alleen wist Fabbiano die weg te werken, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin nam de Italiaan een snelle voorsprong en gaf deze niet meer af.

Haase trok het initiatief daarna naar zich toe en won set twee met 6-3. Bij 2-1 in de derde set werd de partij een uur stilgelegd wegens regen. Ook na de regenpauze was Haase de betere speler op het gravel en maakte het eenvoudig af en won de derde set met 6-2.

In de tweede ronde treft hij de als tweede geplaatste Kroaat Borna Coric.

Paaspop 2019

Geen zin om tijdens de Pasen met je familie op stap te moeten, te strompelen naar de meubelboulevard of die oneindige paasbrunches mee te maken? Dit weekend had je een topexcuus met een kaart voor Paaspop. Dat was wel in het geval als je op tijd was, want alles was tot op het laatste kaartje uitverkocht. Ook niet gek als je als festival de deuren mag openen onder het genot van een brandende zon, een line-up waar je u tegen zegt en een aankleding die toch elk jaar weer weet te verwonderen. FOK! was er bij en doet verslag van weer een topeditie.

Sivakov boekt eerste profzege in Tour of the Alps

De tweede etappe in de Tour of the Alps is gewonnen door Pavel Sivakov. Voor de Rus van team Sky was het zijn eerste profzege in zijn nog prille carrière. Sivakov neemt ook de leiderstrui over van zijn teamgenoot Tao Geoghegan Hart.

De tweede etappe van Reith im Alpbachtal naar Scena kende een vlakke aanloop, maar in het in de laatste zestig kilometer moest er flink wat geklommen worden. Op 45 kilometer lag de top van de Passo del Giovo, een klim van 15,8 kilometer aan aan 7,3%. Ook de laatste kilometers van de tweede etappe liep het aardig omhoog. Een ideaal parcours voor de betere klimmers in deze ronde.

Voordat al dat klimwerk begon zou er een kopgroep van zes man wegrijden. Ze kregen meer dan zes minuten en op de klim van de Passo del Giovo viel de kopgroep uit elkaar. Daarin was Edoardo Zardini met Sergio Samitier duidelijk de beste klimmer en ze lieten de rest achter op de zware klim. In het peloton nam Bahrain Merida de leiding en de ploeg van Vicenzo Nibali zorgde ervoor dat het peloton stevig werd uitgedund. Het verschil op de top was nog maar één minuut tussen de kopgroep en het peloton.

In de technische afdaling liet Nibali zich van voren zien, maar de Italiaan zou wel de beslissende slag missen samen met Rafal Majka, de twee beste klimmers deze ronde. Hermann Pernsteiner, Pawel Poljanski, Jan Hirt, Nikita Stalnov, Pavel Sivakov, Mattia Cattaneo en Fausto Masnada waren wel alert en reden weg uit het peloton, waar vooral naar elkaar werd gekeken. Daardoor kon de kopgroep met veertig seconden aan de slotklim beginnen en werd duidelijk dat de winnaar vooraan zou zitten.

Sivakov koos direct op de slotklim voor de aanval. Hij leek iedereen te lossen, maar Hirt zou toch nog terugkomen. In de laatste 500 meter was het toch Sivakov die de sterkste was vóór de Tsjech. In de achtergrond waren Nibali en Majka nog wel in de tegenaanval gegaan, maar dichter dan dertig seconden kwamen ze niet en moesten ze het doen met een plek in de top tien.

In het klassement is Sivakov ook de nieuwe leider. Hij neemt de leiderstrui over van Hart, die maandag nog de eerste etappe had gewonnen in een sprint.

Sterling is racisme in het stadion helemaal zat en pleit voor negen punten aftrek

Raheem Sterling is het beleid om racisme in het voetbal te bestrijden zat en pleit voor hardere maatregelen. De 24-jarige aanvaller van Manchester City maakt zich al jaren hard voor een sterker optreden van de autoriteiten aangaande racistische incidenten, aangezien het huidige beleid volgens de Engelsman niet deugt. Sterling wil verandering zien en pleit voor een rigoureuze aanpak.

"Over het algemeen denk ik niet dat van het veld lopen een geweldige oplossing is, maar spelers moeten daar ook niet voor gestraft worden. Geldboetes doen de rijkere clubs ook geen pijn. Ik stem voor een automatische aftrek van negen punten en drie thuiswedstrijden zonder publiek", schrijft Sterling in een uitgebreid stuk in The Times.

"Het klinkt hard, maar welke supporter wil racistisch gedrag riskeren als daardoor hun ploeg degradeert of de titel kan verspelen? Zo verliezen de clubs vanwege het racisme ook veel inkomsten. Kleine bedragen doen clubs of landen ook geen pijn, maar een groep die ze wel kan pijnigen, zijn sponsoren. De volgende keer als een bond of club niet goed optreedt, zou ik graag willen zien dat bedrijven stoppen met geld leveren om een punt te maken."

"Op het hoogste en laagste niveau overal ter wereld zijn donkere en Aziatische spelers, fans en trainers slachtoffer van racisme. Elke dag weer, of het nu een potje in het park is of in de Champions League. Ik vind dat de mensen die het voetbal leiden veel te weinig om dit probleem op te lossen. Het is gek om in 2019 nog een stuk in de krant te schrijven met een oproep voor veranderingen vanwege het racisme. Maar ik doe het wel, omdat het probleem zo groot is."

Laatste DLC voor Shadow of the Tomb Raider uitgebracht

Square Enix, Eidos-Montréal en Crystal Dynamics maken bekend dat het laatste DLC-avontuur voor Shadow of the Tomb Raider nu verkrijgbaar is. 'The Path Home' is een exclusieve gratis download voor alle Season Pass-bezitters. Daarom hebben ze ook een video van de soundtrack online gezet.

Na het slot van Shadow of the Tomb Raider leek de strijd voorbij en alles weer in orde. Maar wanneer bondgenoten plots verdwijnen, moet Lara oeroude tunnels doorzoeken om ze weer te vinden. Lara’s nieuwe avontuur biedt toegang tot een gloednieuwe challenge-tomb waarin een geheim schuilt dat jaren verborgen is gebleven.

Ook exclusief voor de Season Pass zijn het nieuwe Midnight Sentinel-outfit, die langere focus- en perceptie-fases mogelijk maakt, en de Silver Strike-boog, die ervoor zorgt dat pijlen door lichaamspantsers of zelfs meerdere ongepantserde vijanden gaan. Daarnaast kan Lara de nieuwe Magic Touch-skill gebruiken om bij het craften on-the-go minder grondstoffen te gebruiken. Ter afronding van de Season Pass-extra’s, zijn Score Attack en Time Attack nu speelbaar in alle tombs van de hoofdgame.

Shadow of the Tomb Raider is verkrijgbaar voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc via Steam.

'Groningen en Barcelona bereiken akkoord over transfersom van 2,5 miljoen voor Reis'

FC Groningen en Barcelona hebben een akkoord bereikt over de overgang van Ludovit Reis, zo weet Catalunya Radio te melden. Het Catalaanse radiostation maakt melding van een transfersom van 2,5 miljoen euro, exclusief bonussen. Het is de bedoeling dat de achttienjarige middenvelder komende zomer bij Barcelona B zal aansluiten.

Het tweede elftal van Barcelona komt uit in Groep 3 van de Segunda División B, het derde niveau van het Spaanse voetbal. In die competitie bezit Barcelona B momenteel de zevende positie. Het team staat momenteel onder leiding van Francisco Javier García Pimienta, die al sinds 2001 in de jeugdopleiding van de Catalanen werkt. Riqui Puig, Juan Miranda, Abel Ruiz en Oriol Busquets zijn momenteel de meest in het oog springende namen in het elftal van Barcelona B.

Catalunya Radio meldt dat Reis niet het 'typische spelersprofiel' voor Barcelona heeft, maar dat de middenvelder een 'persoonlijke gok' van hoofd jeugdopleidingen José Bakero is. Hans Kraay jr. liet zondag bij De Tafel van Kees nog doorschemeren dat FC Groningen zes miljoen euro verlangde voor Reis, maar dat wilde algemeen directeur Hans Nijland niet bevestigen. "Je moet tijdens onderhandelingen nooit bedragen noemen."

"We gaan proberen om het maximale eruit te halen. De insteek is dat hij gehaald wordt voor Barcelona B. Er is hem een opleidingstraject voorgespiegeld. In de voorbereiding traint hij mee bij de eerste selectie", zei Nijland. FC Groningen en Barcelona lijken nu dus een akkoord te hebben bereikt over een aanzienlijk lager bedrag dan de genoemde zes miljoen. Het contract van Reis bij de Trots van het Noorden loopt nog tot medio 2021. Dit seizoen speelde de middenvelder 28 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van FC Groningen.

Doraemon gaat tuinieren op Switch en pc

Bandai Namco laat weten dat Doraemon Story of Seasons in de herfst van 2019 zal verschijnen op Nintendo Switch en pc via Steam.

Het bekende animepersonage Doraemon doet zijn intrede in de Story of Seasons-reeks met een gloednieuwe game. Spelers zullen de traditionele Story of Seasons-activiteiten kunnen doen, zoals het groeien van gewassen, het uitbouwen van een boerderij, verkennen, insectenjagen en veel meer.

De twist is natuurlijk dat Nobita en andere bekende gezichten uit de Doraemon-franchise verschijnen in een avontuur dat plaatsvindt in het originele, lokale stadje. Spelers zullen de stad helpen uitbreiden en moeten samenwerken met de plaatselijke bevolking bij het onderhouden van hun boerderij. Natuurlijk zullen Doraemons geheime gadgets ook ter beschikking worden gesteld.

Breaking Bad is nog altijd de koning van de series

Hoewel HBO-headliner Game of Thrones nog steeds hoge ogen gooit, en dat voorlopig ook nog wel even zal blijven doen, is Breaking Bad nog steeds de meest populaire serie onder FOK!kers. Dit blijkt uit een poll in het Films & Series-forum.

De afgelopen maanden konden FOK!kers hun favoriete series opgeven in het daarvoor bestemde topic. Uit alle inzendingen is door KennyPowers de einduitslag opgemaakt, waarvan de top 10 er als volgt uitziet:

1. Breaking Bad
2. Game of Thrones
3. Twin Peaks (1990)
4. Band of Brothers
5. Stranger Things
6. The Wire
7. Black Mirror
8. Lost
9. Fargo
10. Friends

Van deze top tien zijn slechts vier series (Game of Thrones, Stranger Things, Black Mirror en Fargo) nog steeds actief. De oudste is Twin Peaks, waarvan in 2017 een vervolg verscheen. Friends valt op als de enige comedy en is met tien seizoenen ook de langstlopende uit de lijst.

Je kunt de hele lijst, bestaande uit 605 series, bekijken op het forum.

Tank Maniacs zoekt testrijders

Voor een ieder die houdt van knotsgekke partygames is er een leuke kandidaat bij: Tank Maniacs. De surrealistische game met springende tanks, rondlopende goden in het jasje van een spelprogramma  gaat in bèta. Wil je kijken hoe ver je kunt komen in je gepantserde gevaarte, klik dan hier.

Je kan met vier personen tegelijk de boel slopen. Mocht je vrienden te kort komen, dan zijn er AI om de plekken op te vullen. De Hongaarse indiestudio Gamelab verzon het spel vorig jaar tijdens een game-jam en het werd meteen hun hoofdproject. Nu kijken of de rest van de wereld het even hilarisch vindt. Tank Maniacs komt uit op pc (Windows, Linux en macOS), Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch.

Tank Maniacs

Tank Maniacs

Tank Maniacs

Tank Maniacs

Tank Maniacs

Vergoedingen en contractontbinding voor piloten Ryanair

Ryanair moet 8 piloten vergoedingen betalen tussen ruim 380.000 en 480.000 euro. De arbeidsovereenkomst tussen de partijen wordt bovendien per 1 mei aanstaande ontbonden. Dit besliste de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant zojuist.

De piloten stellen dat Ryanair niet langer kan verwachten dat de piloten hun dienstverband voortzetten. Ze willen dat de rechter hun contract daarom ontbindt. Daarnaast vragen ze vergoedingen van ongeveer één miljoen euro per persoon. Ryanair verzet zich niet tegen het verzoek van de piloten om de contracten te ontbinden, maar wil hen geen geld betalen.

De piloten waren al een tijd over een cao in onderhandeling met Ryanair. In augustus 2018 raakten die onderhandelingen in een impasse waarna het personeel 2 collectieve stakingen uitriep. Een aantal dagen na de laatste staking kondigde Ryanair aan dat zij de basis in Eindhoven per 5 november 2018 sluit. De piloten kregen vervolgens een brief waarin zij werden geïnformeerd over hun toekomstmogelijkheden. Ze konden kiezen uit 6 andere bases of uit een contract waarmee ze iedere 3 maanden een nieuwe basislocatie zouden krijgen (‘mobile pilot’). De piloten moesten hun voorkeur binnen 3 dagen opgeven.

Omdat de piloten met deze handelwijze niet konden instemmen, stapten ze in oktober 2018 naar de rechter. Een dag voor dit kort geding kregen de piloten bericht dat Ryanair had besloten hen alle 8 in te zetten als ‘mobile pilot’. De voorzieningenrechter oordeelde op 1 november onder meer dat Ryanair de piloten niet zonder hun toestemming mocht overplaatsen en dat de maatschappij het loon moest blijven doorbetalen. Diezelfde dag diende Ryanair bij het UWV een collectieve ontslagaanvraag in voor de piloten. Die aanvraag werd in maart 2019 geweigerd. Volgens het UWV is - kort gezegd - onvoldoende aannemelijk geworden dat de sluiting van de basis in Eindhoven was ingegeven door bedrijfseconomische omstandigheden.

Standpunten piloten en Ryanair
De piloten stellen dat Ryanair hen heeft geïntimideerd door erop aan te dringen niet te gaan staken. Het bedrijf dreigde daarbij met een reorganisatie en sluiting van de basis in Eindhoven. Uiteindelijk besloot Ryanair die sluiting door te zetten. Dit had volgens de piloten niet mogen gebeuren omdat voor sluiting geen bedrijfseconomische reden was. Dit alles maakt dat Ryanair ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, zo stellen de piloten. Ryanair stelt dat zij niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of iets heeft nagelaten. Volgens de luchtvaartmaatschappij mocht zij de basis in Eindhoven sluiten vanwege bedrijfseconomische redenen en zou er geen sprake zijn van intimidatie van de piloten.

Oordeel rechter
De kantonrechter oordeelt dat de contracten van de piloten kunnen worden ontbonden. De piloten en Ryanair zitten namelijk in een impasse waardoor er geen perspectief bestaat op een zinvolle voortzetting van de arbeidsovereenkomst. Ook hebben de piloten recht op een vergoeding. De stelling van Ryanair dat de basis in Eindhoven is gesloten om bedrijfseconomische redenen is ongeloofwaardig. Bovendien oefende Ryanair op verschillende manieren en op meerdere momenten ongeoorloofde druk uit op de piloten. Ook gaf het bedrijf onvoldoende onderbouwde en/of niet-consistente redenen voor besluiten die ingrijpende gevolgen hebben voor de piloten. Ryanair veroorzaakte daarmee een ernstig verstoorde arbeidsverhouding die ertoe heeft geleid dat de piloten mogen stellen dat zij hun werkzaamheden niet meer op een normale manier kunnen uitoefenen.

Ryanair heeft zich ernstig verwijtbaar gedragen. En de onwerkbare situatie is Ryanair’s schuld. Daarom hebben de piloten recht op een compensatie voor de schade. De kantonrechter bepaalt dat Ryanair 6 piloten een vergoeding moet betalen van 350.000 euro. Een andere piloot moet 400.000 euro krijgen omdat duidelijk is dat het voor hem moeilijk is een andere vergelijkbare baan te vinden. De laatste piloot krijgt 425.000 euro, omdat hij vanwege zijn leeftijd en het senioriteitsbeleid in de luchtvaart vermoedelijk niet meer in aanmerking zal komen voor een functie als gezagvoerder. Daarnaast moet Ryanair de piloten ieder een transitievergoeding betalen, variërend tussen ruim 33.000 en 84.000 euro.

Man opgepakt voor vernielen monument Nicky Verstappen

De politie heeft dinsdagochtend een man opgepakt, die verdacht wordt het monument van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in Brunssum vernield te hebben. De man werd aangehouden in zijn woning in Heerlen. De beschadigde gedenksteen werd op vrijdag 5 april door een wandelaar ontdekt waarna de politie gealarmeerd werd.

Door medewerkers van Forensische Opsporing en de recherche van de politie in Limburg is onderzoek ingesteld. Door Forensische Opsporing konden DNA-sporen veilig gesteld worden. Deze sporen leidden uiteindelijk naar de verdachte.

De verdachte is een man van 48 jaar uit Heerlen. Wat de aanleiding of het motief voor deze vernieling is geweest, is nog niet duidelijk. De verhoren met de verdachte zullen hierover hopelijk uitsluitsel geven

100 uur voor Baudetbedreigster

De 21-jarige Nijmeegse student Mila van den B. hoort vandaag of ze een straf krijgt voor het lied dat ze zong tijdens een antiracismedemonstratie in de stad. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat Van den B. daarmee een doodsbedreiging gedaan heeft aan het adres van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet.

Lees ook: Werkstraf geëist om Baudetbedreiging

Tijdens de demonstratie zong de student: 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.' Volgens het OM is die tekst niet alleen een doodsbedreiging, maar deed Van den B. daarmee ook een oproep tot geweld tegen Baudet. Ook heeft ze zich schuldig gemaakt aan opruiing vindt het OM.

'Open zenuw in samenleving'
Tegen de vrouw is een werkstraf van 180 uur geëist, waarvan zestig voorwaardelijk. Het OM zegt dat Van den B. 'een open zenuw in de samenleving geraakt' heeft, door de associatie met de moord op Pim Fortuyn.

Mila van den B. gaf eerder al aan dat ze spijt heeft van haar actie. 'Ik wil vooropstellen dat ik absoluut niet vind dat Thierry Baudet doodgeschoten moet worden of dat hem welke vorm van geweld dan ook aangedaan moet worden.'

Of de rechter die spijtbetuiging genoeg vindt, dat zal vandaag blijken tijdens de behandeling van de zaak.

Update 14:39 uur
De vrouw wordt veroordeeld tot een onvoorwaardelijke taakstraf van 100 uur. De rechtbank beoogt met het opleggen van een straf niet alleen aan verdachte, maar ook anderen in de samenleving duidelijk te maken dat er grenzen zijn aan wat men over anderen kan roepen en dat het overschrijden van die grenzen consequenties heeft.

'Aanslagen Sri Lanka wraak Nieuw-Zeeland'

Volgens het Sri Lankaanse ministerie van Defensie waren de terreuraanslagen op kerken en hotels tijdens pasen waarbij meer dan driehonderd doden vielen, een vergelding voor de aanslagen in Nieuw-Zeeland van half maart. Dat zouden de eerste onderzoeken hebben uitgewezen, zegt staatssecretaris Ruwan Wijewardene.

De Australische terrorist Brenton Tarrant schoot destijds vijftig bezoekers dood in twee moskeeën te Christchurch. Die aanslagen zouden op hun beurt weer wraak zijn geweest voor islamitische terreuraanslagen in Europa.

Verdere informatie waaruit zou moeten blijken dat het inderdaad om een vergeldingsactie ging gaf de Sri Lankaanse bewindsman niet, aldus de Volkskrant. Terreurgroep IS zou de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist, maar dat doen ze wel vaker. Nieuw-Zeeland wordt echter niet genoemd door IS, wel dat het doelwit bestond uit "leden van de door de VS geleide coalitie en christenen".

Volgens de regering van Sri Lanka zijn de aanslagen gepleegd door twee lokale groeperingen, te weten National Thowtheeth Jama’ath en Jammiyathul Millathu Ibrahim. Die zouden hulp hebben gehad van een internationaal terreurnetwerk. Er zijn veertig personen opgepakt, waaronder een Syriër. Alle zeven aanslagplegers zouden inmiddels zijn geïdentificeerd. Het dodental staat ondertussen op 321, en er zijn circa 500 gewonden.

De Sri Lankaanse veiligheidsdiensten zouden tien dagen vantevoren door India zijn gewaarschuwd dat er plannen waren voor zelfmoordaanslagen op kerken. Er zijn vermoedens gerezen dat er niet of niet afdoende op die informatie is gereageerd vanwege gebrek aan samenwerking, veroorzaakt door een interne machtsstrijd in het land.

De Avengers komen naar Fortnite

Deze week is na lang wachten eindelijk Avengers: Endgame te bezichtigen in de bioscoop. Het belooft één van de grootste releases ooit te worden. Net als voor de release van Infinity War is een samenwerking met Fortnite aangekondigd.

Wat de samenwerking precies inhoudt is nog niet bekend. In de teaser van Fortnite is één van de personages, Brite Bomber, te zien met het schild van Captain America en de tekst 'Whatever it takes'. Het evenement in Fortnite begint 25 april. Vorig jaar resulteerde de samenwerking in een unieke modus waarin één speler speelde als Thanos.

Critical Mode vandaag naar Kingdom Hearts III

Kingdom Hearts III was een mooie game, maar één veelgehoord minpunt was de moelijkheidsgraad van de game. De game was te makkelijk, zelfs op de hoogste moeilijkheid. Daar komt vandaag verandering in.

In een gratis update wordt de 'Critical Mode' toegevoegd die anders werkt dan in voorgaande games. Hoe deze modus de game precies moelijker maakt is nog niet duidelijk, dus dat is nog even afwachten.

Groothertog Jan van Luxemburg overleden

Groothertog Jan van Luxemburg is vanmorgen op 98-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Luxemburg overleden. Dat maakte zijn zoon bekend op de website van het Luxemburgse hof. Jan werd geboren op 5 januari 1921 op het kasteel van Colmar-Berg, als oudste zoon van groothertogin Charlotte en prins Felix van Bourbon-Parma. Bij de Duitse inval in 1940 verliet hij het land met zijn ouders.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij rechten en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Quebec en in oktober 1942 nam hij dienst bij het geallieerde leger, als officier bij de Irish Guards. In die hoedanigheid maakte hij begin september 1944 de bevrijding van Brussel mee en overschreed hij enkele dagen later de Luxemburgse grens te Rodange. Hij kreeg verschillende militaire onderscheidingen en eretekens.

Van 1951 tot 4 mei 1961 was de prins lid van de Raad van State, daarna gedurende drie jaar 'luitenant-vertegenwoordiger', dat wil zeggen regent, van het groothertogdom, tot hij op 12 november 1964 officieel zijn moeder opvolgde als groothertog van Luxemburg. Op 7 oktober 2000 deed Jan troonsafstand ten voordele van zijn oudste zoon Hendrik.

Moslimschool Haga: AIVD moet tyfusbek houden

Rustaaaag. Dit zijn nou echt een paar mooie quotes voor in je artikel. De vrienden van het Cornelius Haga Lyceum weten wel hoe ze met de pers om moeten gaan.

In het NRC staat een artikel over de verdeling van de personeelslasten van de moslimschool in Amsterdam waar volgens de tyfus-AIVD van alles mis is. Meer fout dan goed zeg maar. Zo verdiende de directeur veel meer dan was toegestaan en blijkt het Haga een echt familiebedrijf te zijn waar de broer van de directeur de beleidsmedewerker is en waar de schoonzus van de broer de secretaresse. Met z'n drietjes zouden ze 33% van de ruim 410.000 euro aan loonkosten opstrijken. Daarnaast wordt een en ander aan vakantiegeld en aanvullende vergoedingen over en weer getikkie't onder het mom van 'een lening'.

Directeur Soner Atasoy laat dus aan het NRC weten dat er helemaal niets klopt van die berekeningen. Wel geeft hij aan dat hij het bedrag wat ten onrechte aan hem uitbetaald is, zal terugbetalen. De accountant had dit al opgemerkt en hier afspraken over gemaakt. Hij is niet echt te spreken over de beweringen van veiligheidsdienst. "Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen. En als ze die niet hebben, moeten ze gewoon hun tyfusbek houden.

*stil* *mooi*. Heerlijk die duidelijke taal. Lekker Amsterdams. Burgemeester Halsema of de AIVD hebben nog niet gereageerd op deze tyfuszooi.

'Oostenrijk wil af van digitale anonimiteit'

Oostenrijk wil af van digitale anonimiteit en bereidt daarom een wet voor die online platforms verplicht om de identeiteit van hun gebruikers te registreren. Hoe, dat mogen ze zelf bepalen, een mogelijkheid zou bijvoorbeeld het registreren via een mobiel telefoonnummer zijn. In Oostenrijk zijn sinds begin dit jaar alle simkaarten geregistreerd met een identiteitsbewijs met foto. 

De wet zou in 2020 in moeten gaan en gelden voor websites die meer dan 100.000 geregistreerde gebruikers hebben, meer dan een half miljoen euro aan omzet behalen of meer dan 50.000 euro aan overheidssubsidie ontvangen. Om te voorkomen dat de wet in strijd is met Europese wetgeving wordt de wet eerst nog voorgelegd aan de Europese Comissie. 

69-jarige vrouw om het leven gekomen bij verkeersongeval

Zondagmiddag vond er een dodelijk verkeersongeval plaats op de Zeeweg in Overveen. Bij het ongeval kwam een 69-jarige vrouw uit Heemskerk om het leven. Rond 14.50 uur werd een aanrijding tussen een snorfietser en een automobilist gemeld.

Het slachtoffer werd direct door omstanders gereanimeerd en dit werd overgenomen door de hulpdiensten toen deze arriveerden. De Heemskerkse overleed echter ter plaatse aan haar verwondingen.

De 49-jarige automobilist uit Zandvoort werd conform de procedure aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De man werd later op de dag weer op vrije voeten gesteld.

Van Gerwen boekt dertigste toernooizege op de Euro Tour

Michael van Gerwen heeft voor de derde keer in zijn carrière de German Darts Grand Prix gewonnen. Mighty Mike veegde Simon Whitlock in de finale met 8-3. De 29-jarige Brabander heeft nu dertig toernooien op de European Tour gewonnen en is daarmee veruit de koploper.

Van Gerwen begon ijzersterk aan de finale met twee veertiendarters en een dertiendarter voor een 3-0 voorsprong. Een 137-finish en een elfdarter brachten hem vervolgens op 5-0, met een gemiddelde van ruim 116. Dat niveau wist de Brabander niet vast te houden naar een mindere zesde leg. Whitlock kwam vervolgens tot 6-3. Van Gerwen was echter bij de les en besloot de partij met een veertiendarter en een 65 check-out. De drievoudig wereldkampioen was eerder in het toernooi te sterk voor Krzysztof Ratajski, Stephen Bunting, Ted Evetts en Rob Cross.

Volgende week is de PDC in Saarbrücken voor de German Darts Open. Namens Nederland zijn Van Gerwen, Jermaine Wattimena, Vincent Kamphuis, Jeffrey de Zwaan, Vincent van der Meer en Raymond van Barneveld van de partij. 

Uitslagen German Darts Grand Prix - Achtste finales
Michael van Gerwen (106.13) 6-1 (88.76) Stephen Bunting
Ricky Evans (99.44) 4-6 (97.09) Ted Evetts
Rob Cross (110.98) 6-5 (101.91) Daryl Gurney
Mensur Suljovic (94.29) 6-5 (100.14) Dave Chisnall
Karel Sedlacek (96.69) 6-5 (90.02) Darren Webster
Kim Huybrechts (92.6) 3-6 (96.46) Max Hopp
Ritchie Edhouse (79.83) 4-6 (84.15) Joe Cullen
Ross Smith (85.97) 4-6 (93.33) Simon Whitlock

Kwartfinales
Michael Van Gerwen (91.92) 6-5 (96.62) Ted Evetts
Rob Cross (105.28) 6-5 (96.60) Mensur Suljovic
Karel Sedlacek (89.70) 5-6 (91.34) Max Hopp
Joe Cullen (87.16) 1-6 (92.36) Simon Whitlock

Halve finales
Michael van Gerwen (93.81) 7-1 (89.23) Rob Cross
Max Hopp (92.51) 6-7 (90.50) Simon Whitlock

Finale
Michael van Gerwen (106.45) 8-3 (94.38) Simon Whitlock

NHL: Stars door in play-offs, Hurricanes en Capitals naar beslissingsduel

De ijshockeyers van de Dallas Stars hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de play-offs in de NHL. De ploeg won in eigen huis het zesde duel met de Nashville Predators en besliste de serie zo in eigen voordeel: 4-2.

Na een kleine zes minuten kwamen de Predators dankzij Austin Watson nog op voorsprong, maar na vijf minuten in de tweede periode trok Blake Comeau de stand gelijk. Het bleef bij 1-1 en dus moest overtime gespeeld worden, waarin goalies Pekka Rinne (Predators) en Ben Bishop (Stars) hun ploegen meer dan eens op miraculeuze wijze overeind konden houden.

Bishop was goed voor 47 reddingen, zijn Finse collega aan de andere kant van het ijs hield zelfs 49 schoten uit zijn doel, maar dat was uiteindelijk niet genoeg. Met een kleine drie minuten te gaan in de eerste overtime werkte John Klingberg de pick achter Rinne en dus wonnen de Stars met 2-1, waarmee een plekje in de volgende ronde - tegen de St Louis Blues - een feit was.

De Washington Capitals zullen een beslissende zevende wedstrijd moeten spelen. De regerend kampioenen verloren in Raleigh van de Carolina Hurricanes, ondanks het feit dat Brett Connolly (0-1) en Alex Ovechkin (1-2) de Capitals op voorsprong hadden gezet, met een Hurricanes-goal van Warren Foegele tussendoor.

Teuvo Teräväinen bracht de stand vroeg in de tweede periode op 2-2 en in de derde periode sloegen de Canes toe. Jordan Staal zorgde voor de voorsprong, Justin Williams tikte de puck op fraaie wijze binnen voor 4-2 en Dougie Hamilton bracht de 5-2 eindstand op de borden. Woensdagavond zullen de twee ploegen het in Washington definitief af gaan maken.

NHL play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs, East 1st Round - Wedstrijd 7 (3-3)*
04.00 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights, West 1st Round - Wedstrijd 7 (3-3)
*Live op FOX Sports

Stars - Predators (Bron: YouTube)

'Consumentenvertrouwen gestabiliseerd'

Na acht maanden met een daling neemt de stemming onder consumenten in april niet verder af, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen stijgt 1 punt en komt uit op -3. De koopbereidheid stijgt een fractie. Het oordeel over het economisch klimaat wijzigt niet.

Met -3 ligt het consumentenvertrouwen in april op het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

De koopbereidheid neemt een fractie toe in april. Deze deelindicator komt uit op -3, tegen -4 in maart. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie verandert niet, maar zij vinden de tijd voor het doen van grote aankopen een fractie gunstiger.

De deelindicator Economisch klimaat blijft -3. Consumenten oordelen in april een fractie minder negatief over de economie in de komende twaalf maanden, maar ook een fractie minder positief over de economie in de afgelopen twaalf maanden.

'Consumentenvertrouwen gestabiliseerd' (Foto ter illustratie: Pixabay)
'Consumentenvertrouwen gestabiliseerd' (Foto ter illustratie: Pixabay)

Politie pakt man op die huisraad naar buiten smeet

De politie heeft maandagavond rond 23.25 een man aangehouden die eerder op de avond huisraad vanaf een balkon in een wooncomplex aan de Puteanusstraat in Venlo gooide. Iets voor 20:30 uur kwam de melding bij de politie binnen. Daarop is de omgeving afgezet. De politie kon in eerste instantie niet naar binnen in de woning omdat de man de deur gebarricadeerd had.

Uit voorzorg werd het gas van alle appartementen van het wooncomplex afgesloten. Agenten zijn de hele tijd in contact geweest met de man en hebben de man uiteindelijk veilig uit de woning kunnen krijgen. Enkele buurtbewoners werden opgevangen in een horecagelegenheid in de buurt en konden na de aanhouding van de man weer terug naar hun woning. Personalia van de man zijn op dit moment niet bekend.

Politie onderzoekt aantreffen overleden persoon

De politie stelt een onderzoek in naar het aantreffen van een lichaam in het water maandagavond. Rond 19.00 kreeg de politie een melding van mensen die in het water in Meers nabij de Koevaart een lichaam hadden gezien. Daarop is de politie een onderzoek gestart en werd een helikopter ingezet.

Het bleek dat er inderdaad een lichaam in het water lag. De Landelijk Eenheid is vervolgens met bergingsmateriaal gekomen om het lichaam te bergen. Het is nog niet duidelijk of het hier gaat om een ongeval of een misdrijf. Onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Ook is de identiteit nog niet bekend.

Vrouwen Twente pakken koppositie terug van Ajax

De vrouwen van FC Twente hebben de eerste plek in de kampioensgroep van de Eredivisie weer in handen. De ploeg won in eigen huis met wat moeite van PEC Zwolle.

Babiche Roof zette Zwolle na een half uur op voorsprong en pas kort na rust kon Twente iets terug doen: Jassina Blom tekende voor 1-1. Jöelle Smits bleek de reddende engel, want na 55 minuten zorgde ze voor de voorsprong en tien minuten voor tijd tekende Smits voor de 3-1 eindstand.

Aniek Nouwen schoot PSV na een kwartier op 0-1 bij ADO Den Haag, waar Romy Speelman twintig minuten later de gelijkmaker scoorde. Nog voor rust bracht Nance van der Meer ADO op voorsprong, maar Naomi Pattiwael trof een kwartier voor tijd doel en zorgde voor de 2-2 eindstand.

Twente heeft nu één punt voorsprong op Ajax, dat op haar beurt weer twee punten heeft op PSV. ADO en PEC doen in de strijd om de landstitel niet meer mee.

Ten Cate dankt Braziliaanse vierklapper in Aziatische Champions League

Al-Wahda heeft zondag in de Aziatische Champions League een felbevochten zege geboekt. De ploeg uit Abu Dhabi, met Henk ten Cate als trainer, won in eigen huis met 4-3 van het Qatarese Al-Rayyan.

Dankzij Sebastian Soria en Gelmin Rivas stonden de bezoekers na zes minuten al op 0-2, maar Leonardo trok de stand twee minuten later gelijk. Niet veel later tekende Rivas voor 1-3, maar in de tweede helft raakte Leonardo echt op dreef.

De Braziliaan werkte na een klein uur de 2-3 binnen en tien minuten voor tijd nam hij de gelijkmaker voor zijn rekening. In de slotminuten was hij ook nog verantwoordelijk voor de 4-3 en dus zag Ten Cate zijn ploeg weer winnen. Al-Wahda staat na vier wedstrijden met negen punten bovenaan in de groep.

Verrassende goal De Guzman wordt Weghorst en consorten niet fataal

Het Bundesliga-duel tussen VfL Wolfsburg en Eintracht Frankfurt is maandagavond onbeslist geëindigd. Het bezoekende team van Adolf Hütter leek een driepunter te stelen, maar in de slotfase slaagde Wolfsburg er toch in om een verdiende gelijkmaker te maken: 1-1. Eintracht staat vierde, met slechts twee punten meer dan Borussia Mönchengladbach (53 om 51), terwijl Wolfsburg met 46 punten een negende plaats inneemt.

Wolfsburg creëerde weliswaar de meeste kansen in de eerste 45 minuten, maar het team van Bruno Labbadia kon er niet één verzilveren. De grootste mogelijkheden waren voor Wout Weghorst. Na tien minuten ontving de volledig vrijstaande Nederlander de bal van Yannick Gerhardt en schoot hij de bal weliswaar langs Kevin Trapp maar niet langs Makoto Hasebe op de doellijn. Negen minuten voor de onderbreking kon Weghorst zich revancheren, maar Trapp verwerkte zijn inzet uit de draai tot hoekschop.

Bij Eintracht, waar Jetro Willems op de bank bleef, was Goncalo Paciencia dicht bij de 0-1. Na een voorzet van Sebastian Rode vanaf rechts zag hij zijn kopbal uitstekend door Pavao Pervan over de lat worden gewerkt. In de tweede helft liet Eintracht zich amper in offensief opzicht gelden en kwam men na dik een uur spelen goed weg toen een volley van Maximilian Arnold op de paal eindigde.

Wolfsburg verhoogde de druk op de defensie van Eintracht en de 0-1 kwam dan ook volledig uit het niets. Een schot van Filip Kostic werd van richting veranderd en belandde in het zestienmetergebied bij de in de 69e minuut voor Rode ingevallen Jonathan de Guzman, die Pervan van dichtbij versloeg. In de slotminuut kon de thuisploeg toch nog een nederlaag voorkomen. Felix Klaus kreeg de bal van Weghorst, zette voor en zag hoe John Anthony Brooks van dichtbij scoorde: 1-1.

Dominant Chelsea verspeelt dure punten in strijd om CL-ticket

Chelsea heeft maandagavond tegen Burnley belangrijke punten laten liggen in de strijd om een Champions League-ticket. In een spectaculaire eerste helft kwamen beide ploegen twee keer tot scoren, maar na de thee werd er geen doelpunt meer genoteerd: 2-2. Door de remise staat Chelsea op de vierde plek met 67 punten. Nummer drie Tottenham Hotspur heeft evenveel punten, terwijl Arsenal en Manchester United respectievelijk één en drie punten achterstand hebben.

De beginfase was zeer spectaculair, waarbij de bezoekers brutaal de leiding namen. Na acht minuten kwam een afgeslagen corner terecht bij Jeff Hendrick. De middenvelder aarzelde niet, schoot de bal meteen uit de lucht richting het doel en liet Kepa Arrizabalaga kansloos: 1-0. Een minuut later stond het echter alweer 1-1 via N'Golo Kanté. Na fantastisch voorwerk van Eden Hazard, die zijn directe tegenstander dol draaide, kon de Fransman de gelijkmaker tegen de touwen schieten.

Zes minuten en veertien seconden na de openingstreffer completeerde Gonzalo Higuain de comeback. Na een prachtige en zorgvuldig uitgespeelde aanvaller knalde de spits het leer gedecideerd achter doelman Tom Heaton: 2-1. The Blues gingen echter niet met een voorsprong rusten, aangezien het tien minuten later weer gelijk stond. Een vrije trap kwam via verschillende spelers uiteindelijk terecht bij de geheel vrijstaande Ashley Barnes terecht, die de bal vervolgens in het doel begeleidde: 2-2.

In de tweede helft ging de thuisploeg naarstig op zoek naar een opening in de defensie van Burnley, maar Heaton bleek lastig te passeren. Chelsea had verreweg het meeste balbezit, maar een extra doelpunt bleef uit. Manager Maurizio Sarri probeerde met het inbrengen van onder anderen Olivier Giroud alsnog de zege binnen te hengelen, maar Burnley hield stand. Zodoende zijn the Clarets met negen punten voorsprong op nummer achttien Cardiff City vrijwel zeker van Premier League-voetbal volgend seizoen.

Wakker Dier maakt zich zorgen om 'megagroei' megastallen

Het aantal megastallen in Nederland is in zeven jaar tijd gestegen met 76 procent, van 456 in 2010 naar 801 in 2017. Dat blijkt uit cijfers van de WUR, die door Wakker Dier zijn geanalyseerd. “Wij maken ons ernstig zorgen om deze megagroei. Megastallen verhogen de risico’s. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De toename komt vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde van 197 naar 439. Daarmee heeft deze sector het hoogste aantal megastallen. Per jaar leven in Nederland 75 miljoen dieren in een megastal. Geiten, moedervarkens en legkippen hebben de grootste kans in een megastal terecht te komen. Vleeskalveren leven relatief het minst vaak in een megastal.

Verbieden
Wakker Dier vindt dat de overheid megastallen moet verbieden. Hilhorst: “Naast de grote risico’s, zorgen megastallen ook voor een neerwaartse spiraal. Door de focus op steeds lagere kosten, komt dierenwelzijn steeds meer in het gedrang. Bij megastallen is nauwelijks ruimte voor bijvoorbeeld stro of natuurlijk gedrag.”

Megastallen zijn in alle provincies te vinden, maar Noord-Brabant is nog steeds de megastallenprovincie van ons land. In 2017 had die provincie er 211, een groei van 67 procent ten opzichte van 2010. In Zeeland groeide het aantal van drie naar dertien en daarmee is het de provincie met het laagste aantal megastallen.

Megastal
Een megastal is meestal een verzameling van meerdere stallen die dicht bij elkaar staan. Er is sprake van een megastal als op één locatie meer dieren leven dan 7.500 vleesvarkens, 1.200 fokvarkens, 120.000 leghennen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten.

FOK! Wat een weer: zomer

Vandaag is er veel zon maar vooral in het zuiden komt er ook sluierbewolking voor. De maxima lopen uiteen van 19°C in het Waddengebied tot 24°C in het zuiden. De wind is oost, matig tot vrij krachtig, in het Waddengebied eerst af en toe krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar woensdag zijn er enkele wolkenvelden, het blijft vrijwel overal droog. De minima liggen rond 12°C. De wind komt uit oost tot zuidoost en is meest matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig.

Woensdagochtend kan er zeer lokaal een bui voorkomen, verder zijn er perioden met zon. Aan het einde van de middag en in de avond trekken er enkele buien van zuid naar noord over het land. Hierbij is kans op onweer en windstoten. De maxima liggen rond 24°C. De wind is zuid tot zuidoost en overwegend matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog oost tot zuidoost en vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Interpretatie zocht verkoeling aan het water  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie zocht verkoeling aan het water (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kijk jij Game of Thrones?

Ja lieve lieden, met het achtste seizoen schijnt de winter dan toch echt te zijn aangebroken. Hoewel het weer van de laatste dagen anders deed vermoeden.

Hoe dan ook, een dikke anderhalf jaar na het einde van het zevende seizoen wordt het laatste nu dan eindelijk uitgebracht.

Volg je het? Moet je nog inhalen? Vertel, maar mocht je in je eventuele reactie iets spannends te zeggen hebben, vergeet dan niet dat we een [spoiler]-tag hebben.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.