FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 april 2019

Tiger Roll wint Grand National en slaat historische dubbelslag

Bij de Britten was het zaterdag op de paardenracebaan van Aintree weer tijd voor de Grand National, met afstand de meest prestigieuze paardenrace op aarde. Vooraf ging het maar om één ding: zou Tiger Roll opnieuw kunnen winnen en zo, als eerste paard sinds Red Rum in de jaren zeventig, twee zeges achter elkaar pakken?

De 6,9 kilometer lange wedstrijd, waarin dertig obstakels bedwongen moeten worden, kende dit jaar opvallend weinig uitvallers. Zo waren er met nog een paar obstakels te gaan meerdere kanshebbers over, maar in de slotfase was het toch topfavoriet Tiger Roll met jockey Davy Russell die naar de winst sprintte, voor Magic of Light en Rathvinden.

Tiger Roll was een van de grootste favorieten ooit aan de start van de Grand National en dat hebben de bookmakers gemerkt. Een enkeling schat dat het de wedindustrie een kwart miljard pond gekost heeft, hoewel Paddy Power aangaf dat ze zelfs een kleine winst gemaakt hebben. "Je zou denken dat het een gigantische flop voor ons was, maar verrassend genoeg viel dat wel mee", aldus een woordvoerder van Betfair.

Een dubbelslag op de Grand National is zeldzaam: de laatste die twee keer achter elkaar won was Red Rum, nog altijd met afstand het bekendste paard in Groot-Brittannië. Red Rum won in 1973 en 1974 en werd de opvolger van Reynoldstown, die in 1935 en 1936 won.

Ook daarvoor was het erg lang geleden: The Colonel zegevierde in 1869 en 1870, alweer bijna twintig jaar nadat Abd-El-Kader in 1850 en 1851 won. The Duke pakte tot slot de winst in 1836 en 1837, hoewel die wedstrijden niet officieel geteld worden in de bijna twee eeuwen Grand National-historie.

De Grand National 2019 (Bron: YouTube)

Bayern vernedert Dortmund in kraker Bundesliga

Bayern München heeft in de Bundesliga laten zien wie er nou echt de baas is. De ploeg kreeg koploper Borussia Dortmund op bezoek en stuurde ze met een 5-0 nederlaag en de staart tussen de benen naar huis.

Na tien minuten kopte Mats Hummels tegen zijn oude club de openingstreffer binnen, Robert Lewandowski schoot de bal na een kunststukje via de paal binnen voor 2-0: zijn 200e Bundesligagoal, waarmee hij in de voetsporen treedt van Gerd Müller, Klaus Fischer, Jupp Heynckes en Manfred Burgsmüller.

Javi Martinez tekende nog voor rust voor de 3-0 en Serge Gnabry kopte een assist van Thomas Müller ook voor de thee nog binnen: 4-0. Lewandowski strooide nog even wat zout in de wonden met de 5-0 in de tweede helft, maar de oorwassing van vorig jaar (6-0) werd niet gehaald. Bayern staat nu weer een punt voor Dortmund in de titelstrijd.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
FSV Mainz - SC Freiburg 5-0 (vrijdag)
Bayer Leverkusen - RB Leipzig 2-4
Hertha BSC - Fortuna Düsseldorf 1-2
Schalke 04 - Eintracht Frankfurt 1-2
VfB Stuttgart - 1. FC Nürnburg 1-1
VfL Wolfsburg - Hannover 96 3-1
Bayern München - Borussia Dortmund 5-0

Eerste begrafenis Utrecht slachtoffer betaald van gulle giften

Van het geld dat is ingezameld voor de slachtoffers van de aanslag in een Utrechtse tram, is intussen de eerste begrafenis betaald. Dat meldt de initiatiefneemster, Martje Beniest-Kleppe op haar Facebookpagina. Zij is de buurvrouw van het 19-jarige meisje Roos uit Vianen dat door schutter Gökmen T. werd doodgeschoten.

Volgens dit artikel op de site van het Algemeen Dagblad is niet bekend gemaakt van welk van de 4 slachtoffers de begrafenis door de, door Beniest-Kleppe opgerichte, stichting is betaald.

 Eerste begrafenis betaald van gulle giften https://t.co/xyaXYp5BEd

Uitslag De Graafschap - AZ

AZ heeft in de strijd om de derde plek in de Eredivisie twee punten verspeeld op bezoek bij de Graafschap. De ploeg uit Alkmaar leek lang op een overwinning af te koersen maar in de blessuretijd ging het alsnog fout, het werd 1-1.

De Graafschap

1 - 1

AZ

 90+1' Bizot (e.d)    52' Til
 
 Gele kaart: Matusiwa, v.d.Pavert, (De Graafschap), Seuntjens, Hatzidiakos, (AZ)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.503
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Owusu
Straalman
v.d.Pavert
Tutuarima
Vet (v.Mieghem/82)
El Jebli
Matusiwa
Narsingh (Bahoui/71)
Benschop
Burgzorg (Serrarens/67)
  Bizot
Svensson
Vlaar
Hatzidiakos
Wijndal
Midtsjö
Til
Maher
Stengs (v.Rhijn/85)
Seuntjens
Idrissi

Pijnlijke nederlaag Lyon en invaller Depay

Olympique Lyon heeft in de Franse Ligue 1 een pijnlijke nederlaag geleden. Thuis tegen degradatiekandidaat Dijon ging de ploeg met 1-3 onderuit, bepaald niet ideaal in de strijd om de tweede plek. Memphis Depay viel in bij Lyon, maar maakte weinig indruk.

Martin Terrier schoot Lyon in de eerste minuut nog lekker op weg, maar acht minuten later had Wesley Said er namens Dijon al twee in het doel liggen. Rafael tekende vervolgens ook nog eens voor een eigen goal, waardoor Dijon de zege pakte.

Lyon staat vier punten achter nummer twee Lille, dat zondag nog in actie komt. Een plek bij de eerste twee is nodig voor rechtstreekse deelname aan de groepsfase van de Champions League.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Girondins de Bordeaux - Olympique Marseille 2-0 (vrijdag)
Olympique Lyon - Dijon 1-3
Amiens - St Etienne 2-2
Angers - Rennes 3-3
Guingamp - AS Monaco 1-1
Nimes - Caen 2-0

Uitslag FC Groningen - Excelsior

FC Groningen heeft tegen Excelsior een 1-0 overwinning geboekt. Voor de Rotterdammers, waar trainer Poldervaart afgelopen week opstapte, was het al de zesde nederlaag op rij. 

FC Groningen

1 - 0

Excelsior

 70' Gladon    
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.456
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Absalem
Doan
Reis (Warmerdam/ 59)
Memisevic
El Hankouri (Gladon/59)
Mahi
Sierhuis (v.d.Looi/84)
  Damen
Horemans
Mattheij
Oude Kotte
Burnet (v.d.Meer/68)
Fortes
Schouten
Koolwijk
Bruins
Messaoud (Eckert/75)
El Hamdaoui (Edwards/83)

Politie onderzoekt plofkraak in Groningen

De politie doet onderzoek naar een plofkraak aan de Kajuit in Groningen. Het incident op een terrein van een winkelcentrum vond plaats in de vroege zaterdagochtend.

De Meldkamer Noord-Nederland kreeg zaterdag rond 04:45 uur meldingen van omwonenden dat er een knal was geweest bij een pinautomaat. Bij aankomst van de politie bleek dat er een plofkraak had plaatsgevonden. Zowel de automaat als het pand waarin de automaat gevestigd is, waren zwaar beschadigd geraakt. Van verdachten was op dat moment geen spoor meer. Het is nog onduidelijk of er iets buit is gemaakt.

Onderzoek
Toen de eerste agenten arriveerden aan de Kajuit in de Groningse wijk Lewenborg, troffen ze een grote ravage aan. Omdat niet bekend was hoe de plofkraak had plaatsgevonden, werd de hulp ingeroepen van specialisten van het Team Explosieven Verkenning (TEV). Ter ondersteuning kwam ook de brandweer ter plaatse. Bovendien heeft een expert van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoek gedaan of er geen ander ontploffingsgevaar was. Uit voorzorg zijn een aantal bewoners van een bovenliggend appartementencomplex tijdelijk uit hun woning gehaald. De straat, een parkeerplaats en een deel van het winkelcentrum zijn enige tijd afgezet geweest.

Scooter
Getuigen meldden direct na de knal dat twee personen er op een scooter vandoor waren gegaan. De politie heeft sterk de indruk dat deze personen betrokken zijn geweest bij de kraak. Er is op dit moment geen spoor van dit tweetal en de scooter. Wel is direct na de melding een burgernetmelding verstuurd om uit te kijken naar de combinatie van de scooter en twee personen.

Getuigen gezocht
De recherche is inmiddels een onderzoek gestart naar de dader(s) van deze plofkraak. Ook is gestart met een buurtonderzoek en worden eventuele camerabeelden bekeken. Het onderzoeksteam komt graag in contact met getuigen. Heeft u afgelopen nacht iets verdachts gezien in de omgeving van de Kajuit dan hoort de politie dat graag. Dat kan om een of meerdere personen gaan en om diverse soorten voertuigen bij u in de buurt. Ook als u de afgelopen periode verdachte personen bij de geldautomaat hebt gezien, kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844 of via ons meldformulier. Als uw liever anoniem blijft, kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vier gestolen auto's in oplegger

In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg de politie een melding van een leverancier van na-diefstalsystemen dat zij een signaal binnenkregen van een ontvreemd voertuig. Dit voertuig zou zich over de A12 verplaatsen. Na controle trof de politie uiteindelijk vier gestolen voertuigen aan. De 32-jarige Poolse chauffeur is aangehouden.

Het voertuig dat een signaal afgaf, een Range Rover met een Engels kenteken, reed volgens de gegevens op de A12 in de buurt van Veenendaal. Met een constante snelheid van 100 km/u hielden de agenten meteen rekening met het mogelijke scenario dat het voertuig in een vrachtwagen geladen was.

Poolse vrachtwagen
In samenwerking met regionale eenheden, de leverancier van het na-diefstalsysteem en medewerkers van de dienst Infrastructuur kwam men uit op een Poolse vrachtwagen die inmiddels op de A1 reed.

Gestolen voertuigen
Deze vrachtauto is bij verzorgingsplaats Boermark te Bathmen langs de kant gezet. Bij controle van het voertuig werd de ontvreemde Range Rover in de oplegger aangetroffen. Er stonden nóg drie Engels gekentekende voertuigen in de oplegger; een Land Rover, een Mercedes SLK en een BMW X1. Ook deze drie voertuigen bleken van diefstal afkomstig.

De politie doet verder onderzoek.

Uitslag ADO Den Haag - FC Utrecht

ADO Den Haag heeft zaterdagavond eenvoudig van FC Utrecht gewonnen. De thuisclub won met 5-0. Voor FC Utrecht betekende dit na acht wedstrijden het einde van de ongeslagen status.

ADO Den Haag

5 - 0

FC Utrecht

 11' Immers
 36' Meijers
 37' Bakker
 83' Necid
 90' Immers
   
 
 Gele kaart: , Kerk, (FC Utrecht)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.022
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Malone
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Bakker (Necid/77)
El Khayati
Goossens
Becker (Goppel/72)
Immers
Falkenburg (Lorenzen/64)
  Jensen
Klaiber
Letschert (v.d. Maarel/46)
Janssen
Gavory (Guwara/66)
Bazoer
v. Overeem
Gustafson
Kerk
v.d. Streek
Boussaid (Kramer/46)

Enorme run op helmen wegens helmplicht Amsterdam

Vanwege de helmplicht in Amsterdam, die aanstaande maandag ingaat, is er een enorme run op helmen in scooterwinkels. Lang niet iedereen is het eens met deze regel, maar de scooterbezitters zijn massaal aan het inkopen.

"Iedere dag kunnen we de helmenkast aanvullen en aan het einde van de dag is die weer helemaal leeg", vertelt Dennis Sluimer van Scooterspot. "We hebben de afgelopen paar weken meer helmen verkocht dan in het hele jaar 2018."

Sluimer laat weten dat sommige leveranciers helemaal uitverkocht zijn. In zijn winkel is dat niet zo, maar het ontbreekt hem wel aan hele grote of hele kleine maten. "Ik heb nu een aantal mensen in de winkel gehad die geen helm passen. Dat lijkt me ook een heel groot probleem voor klanten, want wat ga je überhaupt doen als je helemaal geen helm op je hoofd kan?"

Lees ook: Nog één weekend met snorscooter op fietspad, boetes pas over acht weken uitgeschreven

Helm voor ritje van 200 meter
Een van de klanten in de scooterwinkel laat de keuze van haar helm zien: "Ik moet het hier mee doen." Als haar gevraagd wordt wat ze ervan vindt dat ze vanaf maandag een helm moet dragen, zegt ze resoluut: "Ik ben er niet heel blij mee. Ik hoef maar een klein stukje en de rest van de tijd ga ik buiten de ring, dus ik heb hem maar voor 200 meter op en dan ben ik klaar."

Een andere klant is ook niet blij met de maatregel. "Ik heb voor een snorscooter gekozen omdat ik juist op het fietspad wil blijven en niet op de rijbaan. Ik blijf gewoon op het fietspad, omdat het te gevaarlijk is."

Groep scooterrijders misdraagt zich in Amsterdam West, vier aanhoudingen

Een groep van zo'n twintig scooterrijders verstoort sinds een uur of drie vanmiddag de openbare orde in Amsterdam. De politie heeft vooralsnog vier aanhoudingen verricht. Ook heeft de politie vier scooters in beslag genomen.

De groep scootterrijders maakte veelvuldig verkeersovertredingen, zegt de politie. Zo gooiden ze met voorwerpen naar omstanders, reden ze door voetgangersgebieden en dekten ze hun kentekenplaten af. De politie kreeg meldingen binnen vanuit verschillende plekken in de stad, waaronder de Kinkerstraat en de Nassaukade. 

Lees ook: Protesterende rijbaanweigeraars rijden met 25 km/u de A10 op (en af)

Ook kreeg AT5 beelden binnen van ongeregeldheden op het Mercatorplein. Op de beelden is te zien hoe de scooterrijders verkeersborden met zwarte spray bespuiten. Ook een omstander lijkt bespoten te worden met de spray.

Lees ook: Rijbaanweigeraars demonstreren op de Dam: 'Tegengas bieden aan gemeente'

De ongeregeldheden lijken te maken te hebben met de nieuwe regels voor snorscooters die op 8 april ingaan. Snorscooters moeten dan de rijbaan op en bestuurders worden verplicht een helm te dragen. De afgelopen dagen is in de stad meerdere keren geprotesteerd tegen de maatregelen.

Uitslag Willem II - AFC Ajax

Ajax heeft geen misstap begaan in de lastige uitwedstrijd tegen Willem II. De Amsterdammers versloegen in Tilburg de in vorm verkerende Tricolores met 1-4 en nemen in ieder geval voor een dag de koppositie weer over van PSV.

Willem II

1 - 4

AFC Ajax

 26' Isak(pen)    14' v.d.Beek
 41' Heerkens (e.d.) 
 53' Veltman
 70' Ziyech
 
 Gele kaart: Crowley, Lewis, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.700
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis
Heerkens
Peters
Palacios
Llonch
Crowley
Anita
Vrousai (Dankerlui/76)
Isak (Coulibaly/84)
Pavlidis (Saddiki/ 90 1)
  Onana
Veltman
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (De Wit/75)
v.d.Beek
De Jong (Sinkgraven/83)
Ziyech
Tadic (Huntelaar/75)
Neres

Guerrieri winnaar openingsrace WTCR-seizoen

Esteban Guerrieri heeft zaterdag de eerste race van het 2019 FIA WTCR-seizoen gewonnen. De Argentijnse toerwagencoureur mocht in de Marokkaanse stad Marrakesh van pole vertrekken en ging vervolgens van start tot finish aan de leiding.

Na het doven van de startlichten verzilverde Guerrieri zijn pole position. Op het smalle stratencircuit is inhalen nauwelijks mogelijk en zijn eerste plaats kwam dan ook niet in gevaar. Achter de winnende Honda-coureur werd Thed Björk tweede. Die tweede plaats was een mooi debuut voor het Chinese merk Lynk & Co. Audi-coureur Jean-Karl Vernay werd derde maar vanwege een vijf seconden tijdstraf ging de laatste podiumplaats naar Guerrieri's land- en teamgenoot Nestor Girolami.

Van de drie Nederlanders aan de start wist alleen Nicky Catsburg te finishen. De Hyundai-coureur werd tiende. Tom Coronel en Niels Langeveld vielen beide uit met schade aan de ophanging.

Man opgepakt om bedreigen hoofdconductrice NS

Vanmorgen is een 31-jarige man uit Oudenbosch aangehouden in de Spoorstraat in Roosendaal. Hij wordt verdacht van het bedreigen van een hoofdconductrice van de NS.

De vrouw reed rond 06.35 uur in haar uniform van de NS op haar fiets naar het station. Op het moment dat zij vanaf de Spoorstraat richting het Centraal Station wilde rijden, kwam een onbekende man haar richting op lopen. Vanwege de gering ruimte op het fietspad moest de vrouw hem stapvoets passeren.

Op het moment van passeren draaide de man zich naar het slachtoffer toe en bedreigde haar met een onbekend voorwerp tegen haar hoofd. De vrouw wist weg te komen en belde op het station de politie. Opgeroepen agenten waren vrijwel direct ter plaatse en zagen de verdachte lopen in de Spoorstraat. Hij werd is aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Hij zit nog vast.

Politie schiet man neer bij conflict

Bij een conflict aan de Honigkamp in Arnhem is een 55-jarige man uit Tilburg aangehouden. Bij de aanhouding is er geschoten door de politie.

Rond 16.00 uur kwam er een melding binnen dat er in een woning aan de Honingkamp een conflict zou zijn waar mogelijk een man dreigde met een mes. De politie ging ter plaatse en al gauw bleek dat de man zich niet over wilde geven. De man bedreigde de agenten met een mes op een zodanige manier dat een van de agenten zich genoodzaakt voelde om een waarschuwingsschot te lossen.

De man gaf geen gehoor aan deze waarschuwing en reageerde nog steeds niet op het aanroepen van de politie waardoor een van de agenten de man in zijn been heeft geschoten. De man is aangehouden en onder politiebegeleiding overgebracht naar het ziekenhuis.

Wat de aanleiding is geweest van het conflict wordt door de politie onderzocht. Omdat er sprake is van een incident waarbij geschoten is door de politie doet de rijksrecherche een onderzoek of er juist gehandeld is.

Halsema is zenuwachtig voor Songfestival

Mocht Duncan Laurence dit jaar namens Nederland het Songfestival winnen, dan wordt het liedjesfestijn komend jaar mogelijk in Amsterdam georganiseerd. 'Hopelijk zien we jullie volgend jaar dus allemaal weer in Amsterdam voor het Eurovisiesongfestival', zei burgemeester Halsema bij een concert in Afas Live, waar veel deelnemers aanwezig waren.

Dat meldt Het Parool. Laurence is al weken favoriet bij de bookmakers om het festival te winnen. En bij winst hoort de taak om het Songfestival het daaropvolgende jaar te organiseren. 'Ik heb begrepen dat onze inzending een goede kans maakt. Ik ben er een beetje zenuwachtig van', zei Halsema.

Het Songfestival werd één keer eerder georganiseerd in Amsterdam. Dat gebeurde in 1970 in de RAI. De finale van het festival is dit jaar op 18 mei in Tel Aviv. Twee dagen eerder komt Laurence uit in de halve finale, die hij eerst nog door moet komen.

Zoon van Ronaldinho (14) tekent jeugdcontract bij Cruzeiro

Joao Mendes, de zoon van voormalig wereldvoetballer Ronaldinho heeft een contract getekend wat hem tot zijn negentiende aan Cruzeiro verbindt. De veertienjarige Braziliaan zette vrijdag zijn handtekening nadat hij het afgelopen jaar veel indruk maakte in de jeugdopleiding, waar hij sinds vorig jaar speelt. "Joao is een veelbelovende speler met interessante eigenschappen. Ik geloof dat hij snel inzetbaar gaat zijn voor de hoofdmacht", voorspelt bestuurslid Amarildo Ribeiro op de clubsite. "Hij is lang en heeft veel techniek. We kunnen hem als box-to-box-speler gebruiken, terwijl hij ook als tweede spits uit de voeten kan. Ondanks zijn lengte heeft hij veel snelheid en hij is goed in de afronding."

Zijn vaders reputatie staat hier dan ook volledig los van. Op de talentendag hield hij de identiteit van pa Ronaldinho geheim en Joao besloot volledig te vertrouwen op zijn eigen kwaliteiten. Nu hoopt hij op een langdurig verblijf bij de club waar hij zijn profdebuut wil maken. "Dit team opende deuren voor mij en ik bewonder de club", aldus Mendes. "De training is goed, de structuur is goed. Het is de grootste club van Brazilië en ik ben trots dat ik hier nu sta."

Als een echte professional dankt hij het bestuur voor het vertrouwen en ook God krijgt een bedankje van de veertienjarige. "Ik droom ervan om hier prof te worden en wil scoren in het Mineirao en het opdragen aan de fans", besluit Mendes. Zijn vader startte zijn carrière bij Gremio en verkaste in 2001/02 naar PSG, terwijl hij later bij Barcelona uitgroeide tot een van de beste spelers ooit. In 2015 hing hij zijn schoenen aan de wilgen.

Opnieuw nederlaag voor Leverkusen; Stevens' Schalke in 99e minuut onderuit

Bayer Leverkusen heeft zaterdag de derde wedstrijd op een rij verloren. Tegen directe concurrent RB Leipzig verloor de ploeg van Peter Bosz met 2-4. In de drie verloren partijen kregen die Werkself elf tegendoelpunten. Inmiddels is de ploeg afgezakt naar de achtste plaats. Naast Bosz kreeg ook zijn landgenoot Huub Stevens een nederlaag aan de broek: Schalke 04 verloor met 1-2 van Eintracht Frankfurt. Om 18.30 staat de topper tussen Bayern München en Borussia Dortmund op het programma.

Overige wedstrijden Bundesliga zaterdag
Bayer Leverkusen - RB Leipzig 2-4
Hertha BSC - Fortuna Düsseldorf 1-2
Schalke 04 - Eintracht Frankfurt 1-2
VfB Stuttgart - 1. FC Nürnberg 1-1
VfL Wolfsburg - Hannover 96 3-1
Bayern München - Borussia Dortmund 4-0

Hivert de beste in Gran Premio Miguel Indurain

Jonathan Hivert heeft een mooie zege geboekt in de 21 editie van de Gran Premio Miguel Indurain. De 34-jarige Fransman reed op de slothelling in Estella weg uit de kopgroep en kwam solo aan. Luis Leon Sanchez werd op negen seconden tweede. Sergio Higuita won de sprint voor de derde plaats.

Op ruim vijftig kilometer van de streep werd de wedstrijd even kort geneutraliseerd door de vele valpartijen in een afdaling. Er waren op dat moment niet genoeg ambulances aanwezig, waardoor het peloton even rustig aan moest doen.

Lang duurde de neutralisatie niet en de wedstrijd kon al snel weer vervolgd worden. Dat gebeurde op de klim van Alto de Lezaún. Er bleef een kopgroep van twintig renners over en die mochten gaan uitmaken wie de zege ging pakken in Estella.

Vlak voor de streep lag er nog een steile helling op het parcours. Daar maakte Hivert het verschil. De 34-jarige Fransman van Direct Energie reed op een sterke manier weg bij zijn concurrenten en won met negen seconden voorsprong. In het slot was ook Sanchez nog weggereden en pakte de tweede plaats, voor Higuita. De jonge Colombiaan won de sprint voor de derde plaats. Voor Hivert was het zijn eerste zege in ruim één jaar.

Müller na fotofinish winnaar Volta Limburg Classic

De Volta Limburg Classic is gewonnen door Patrick Müller. De 22-jarige Zwitser van Vital Concept werd na lang juryberaad uitgeroepen tot winnaar. Hij was in een sprint nipt sneller dan Justin Jules. Ben Hermans maakte het podium vol.

Geen enkel WorldTour-team stond aan de start van de Volta Limburg Classic door de volle kalender. De renners die wel aan de start stonden moesten 45 hellingen over in Limburg over een afstand van 192 kilometer, waar de start en de finish in Eijsden ligt.

Met nog twintig kilometer van de streep reden Ben Hermans, Patrick Müller en Justin Jules weg uit het uitgedunde peloton. Het trio werkte goed samen en reden een mooie voorsprong bij elkaar. In de achtergrond waren Rasmus Guldhammer en Quentin Pacher de eerste achtervolgers, maar vooral Guldhammer moest het werk doen, doordat Pacher met Müller al een ploeggenoot in de kopgroep had zitten. Ze zouden dan ook nooit vooraan geraken. Ook het uitgedunde peloton kwam niet in aanmerking voor de zege in Limburg.

De winnaar zat bij het drietal. Hermans begon de laatste twee kilometer aan kop en zowel Jules als Müller nam niet meer over bij de Belg. Jules begon zijn sprint vroeg en nam ook meteen een mooie voorsprong op Müller, maar in de laatste meters kwam Müller sterk opzetten en moest er een fotofinish aan te pas komen. Na lang beraad wees de wedstrijdjury uiteindelijk Müller aan als winnaar. Voor Müller is het zijn eerste profzege uit zijn prille carrière.

Nederlandse F-16 beschiet zichzelf

In januari heeft een Nederlandse F-16 zichzelf boven Vlieland beschoten. Hoe het allemaal precies kon gebeuren wordt onderzocht, maar feit is dat het toestel door eigen munitie flinke schade heeft opgelopen.

Of de piloot gevaar liep wordt ook nog onderzocht. Tijdens het incident waren twee toestellen bezig met een oefening boven Vlieland, waarbij doelen werden beschoten. In elk geval één patroon heeft het vliegtuig zelf geraakt, met schade aan de beplating en motor tot gevolg. Delen van het patroon zijn ook in de motor terechtgekomen.

De piloot kreeg in de gaten dat zijn toestel beschadigd was, waarna zijn trainingspartner en hij beiden veilig terugkeerden naar de vliegbasis Leeuwarden.

Bautista wéér ongenaakbaar in World Superbikes, Van der Mark 6e

Motorcoureur Alvaro Bautista heeft ook de zevende race in het World Superbikes-kampioenschap gewonnen. De dit jaar debuterende Spanjaard was ook op Motorland Aragon voor eigen publiek weer ongenaakbaar, nadat er in de eerste zes races ook al geen maat op de Ducati-rijder stond.

Bij de start ging het gelijk al fout voor Markus Reiterberger, die nog voor de eerste bocht onderuit ging, maar wel relatief goed weg leek te komen. Polesitter Bautista pakte weer eens de leiding en ging er gelijk vandoor, Alex Lowes was na een paar ronden de best of the rest op plek twee. Lowes had Tom Sykes achter zich aan, met daarachter Chaz Davies, wereldkampioen Jonathan Rea en Michael van der Mark.

Lowes begon het al snel lastig te krijgen, met als gevolg dat Yamaha-teamgenoot Van der Mark voor de zoveelste keer in zijn nek zat. Voorin de groep knokten Davies en Rea bocht na bocht om plek twee, Van der Mark sloeg een korte aanval van Eugene Laverty succesvol af. De Noord-Ier wist zich er uiteindelijk toch voorbij te werken en verschalkte ook Lowes, waardoor hij de vierde plek in beslag nam.

Voorin kwam Bautista uiteraard niet meer in gevaar en de Spanjaard won weer met een gigantische voorsprong. Nadat de Ducati-coureur was gefinisht, gedoucht en even de eerste zeven seizoenen van Game of Thrones had gekeken kwam Rea over de finish, vlak voor Davies. Laverty ging in de laatste ronde onderuit en gooide zijn vierde plek in de schoot van Lowes. Sykes werd nog vijfde, voor Van der Mark.

Veldwijk blijft hopen: "Het lijkt erop dat Twente wat in paniek raakt"

FC Twente leek hard op weg naar het kampioenschap, maar met twee nederlagen op rij lijkt de titelstress te hebben toegeslagen in Enschede. Na de 4-1 nederlaag van afgelopen maandag verloor de ploeg van trainer Marino Pusic vrijdagavond met 0-1 van FC Dordrecht. Bij achtervolger Sparta Rotterdam gloort er door de tegenvallende resultaten van de koploper weer een beetje hoop op een eventueel kampioenschap.

De Tukkers hadden een enorme voorsprong op de concurrentie en het leek een kwestie van tijd voordat het kampioenschap gevierd kon worden. Door de twee nederlagen op rij is het gat met Sparta echter geslonken tot zeven punten. De ploeg van trainer Henk Fraser had vrijdagavond nog dichterbij kunnen komen, maar de Rotterdammers profiteerden niet optimaal door met 1-1 gelijk te spelen op bezoek bij FC Den Bosch.

"Achteraf hoor je dat Twente verloren heeft. Dan is het extra zuur, maar het verschil is nog steeds zeven punten", reageert Lars Veldwijk tegenover FOX Sports . De Zuid-Afrikaans international denkt dat men in Twente niet zo zeker meer is van het kampioenschap. "Het lijkt erop dat Twente wat in paniek raakt. Wij focussen ons op de play-offs. Als wij in de laatste vijf wedstrijden vijftien punten halen, gaan we zien wat er gebeurt."

Met nog vijf wedstrijden voor de boeg is het kampioenschap nog altijd mogelijk. "We hadden hier geen rekening mee gehouden. Nu ga je toch naar het programma kijken. Dan zie je dat ze een paar moeilijke uitwedstrijden hebben. We gaan het zien", besluit Veldwijk. Twente neemt het de komende weken nog op tegen Telstar, Jong Ajax, Jong AZ, NEC en SC Cambuur.

'Niet-gevaccinneerde kinderen geweigerd in kinderdagverblijven, ouders boos'

Diverse Brabantse kinderdagverblijven weigeren niet-gevaccineerde kinderen, zo is gebleken uit rondvraag van Omroep Brabant. Dat mag officieel niet, maar men doet het toch en zegt met de kwestie 'in hun maag' te zitten.

Ouders krijgen de vraag of kinderen gewoon hun inentingen hebben gekregen, zodat ze potentieel gevaarlijke ziektes niet aan tientallen andere kinderen over zullen dragen, en als dat niet het geval blijkt worden kinderen na een gesprek met de ouders soms geweigerd.

In Europa is al geruime tijd een mazelenuitbraak bezig, in Nederland zijn in drie maanden tijd al tien patiënten gemeld, vijf keer zoveel als in de jaren daarvoor. Dat baart ook de opvang zorgen: "We weigeren niet-gevaccineerde kinderen voor de veiligheid van de andere kinderen", aldus een opvang in Brabant.

Antivaxxers in allerlei Facebookgroepjes zijn natuurlijk boos, want discriminatie. Men komt met matig bewijs dat vaccinaties onnodig zijn of zelfs al lang ontkrachte argumenten als 'vaccinaties veroorzaken autisme'. Ene Sandra komt zelfs met een gevaarlijk statement: "Als ik gebruik had gemaakt van de opvang zou ik gewoon 'Ja' aangeven, dat gezeur allemaal."

Ook ene Jessy is er wel klaar mee: "Ik zit er hard over na de denken straks gewoon 'Ja' aan te kruisen", aldus de moeder, die 'enorm tegen liegen' zegt te zijn. "Het is van de zotte, maar je hebt straks bijna geen andere keuze."

Zeg het maar: moeten kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren of is die keuze niet aan hen?

'Depay wil terug naar de top en kan terecht bij Liverpool'

Memphis Depay hoopt komende zomer Olympique Lyon in te ruilen voor een grote Europese topclub en volgens LÉquipe zijn er mogelijkheden. De Franse krant stelt dat Liverpool zeer geïnteresseerd is in de 25-jarige Oranje-international. De ex-aanvaller van Manchester United wordt op Anfield gezien als belangrijke kandidaat voor wanneer een aanvaller uit het team van manager Jürgen Klopp vertrekt. Sadio Mané staat volgens de Spaanse media in de nadrukkelijke belangstelling van Real Madrid en zou openstaan voor een vertrek naar de Spaanse hoofdstad.

Depay is dit seizoen bij Lyon geen onomstreden basisspeler en steekt de laatste maanden in een moeizame vorm. Desondanks zijn the Redsovertuigd van zijn kwaliteiten en is het niet ondenkbaar dat hij na dit seizoen terugkeert naar de Premier League. Zijn contract in de Ligue 1 loopt nog door tot medio 2021 en Lyon zou genoegen nemen met een transfersom van circa dertig miljoen euro.

Depay werd opgeleid door PSV en vertrok in de zomer van 2015 voor 34 miljoen euro naar Manchester United. De 46-voudig Oranje-international had het moeilijk op Old Trafford en verloor al snel zijn basisplaats. In het seizoen 2016/17 belandde hij op een zijspoor en werd hij opgepikt door Olympique Lyon, dat zestien miljoen euro voor hem betaalde. In het shirt van Lyon leefde Depay op. Dit seizoen vallen zijn prestaties enigszins tegen, terwijl hij de afgelopen interlands wel imponeerde in Oranje.

Man mist de bus en molesteert BOA

Gisteravond rond 21.15 uur heeft een 25 jarige man uit Veenendaal een 45 jarige man uit Harderwijk zwaar mishandeld. De man is aangehouden. De 25 jarige man wilde gisteravond in Scherpenzeel met de bus mee maar was te laat.

De buschauffeur wilde doorrijden maar de man was het daar niet mee eens en blokkeerde de weg. Een BOA die in de bus zat schoot de buschauffeur te hulp en sprak de verdachte aan. Hierop kreeg de BOA behoorlijke klappen. De man probeerde vervolgens een vrouw uit een auto te trekken om ermee vandoor te gaan.

De verdachte is door twee andere mannen uit de auto gewerkt. De BOA is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling aan zijn verwondingen, de verdachte is aangehouden.

Bandanabandiet slaat toe in Tiel

In Tiel is vrijdagavond een woning overvallen, waarna de dader er vandoor is gegaan. Het gaat om een lichtgetinte man van 28-30 jaar oud, met zwart haar en gebrekkig Nederlands. Verder had hij zwarte kleding, een zwarte muts, handschoenen en droeg hij een zwarte bandana voor zijn gezicht.

Kort na negen uur belde de man aan bij een woning aan de Sint Josephstraat. Zodra de deur geopend werd stormde hij naar binnen en zwaaide hij met een wapen terwijl hij geld eiste. De bewoonster gilde dat er geen geld te halen was en zonder buit ging de bandanabandiet er weer vandoor, waarna de politie gebeld werd en een onderzoek is gestart.

Mocht je een FOK!kende Tielenaar zijn en zelf toevallig iets gezien of gemerkt hebben: bel even naar 0900-8844 (politie) of 0800-7000 (anoniem).

Top of Flop: Anouk - It's A New Day

Anouk eert de sterke vrouwen over de hele wereld in haar nieuwste nummer. Geslaagd of niet?

Met dank aan BasOne de namen: 

Marina Abramovic
Jeanne d'Arc
Jacinda Ardern
Tarana Burke
Coco Chanel
Marie Curie
Princess Diana
Amelia Earheart
Emma González
Audrey Hepburn
Frida Kahlo
Mona Lisa
Wangari Maathai
Meghan Markle
Nefertiti
Michelle Obama
Alexandria Ocasio-Cortez
Florence Nightingale
Naomi Parker
Rosa Parks
Sally Ride
Wilma Rudolph
Margaret Thatcher
Mother Teresa
Sojourner Truth
Serena Williams
Malala Yousafzai

Kieft: "Deze Bergwijn heeft nog niets in het buitenland te zoeken"

Steven Bergwijn wordt al tijden gelinkt aan de grootste clubs in Europa, maar Wim Kieft denkt niet dat de aanvaller van PSV al klaar is voor de stap. De oud-international vindt dat het hoog tijd is voor de Oranje-international om de lat hoger te leggen, omdat hij anders op hetzelfde niveau blijft steken en niet bepalend genoeg zal zijn voor zijn club. Volgens Kieft kan de 21-jarige Bergwijn onmogelijk tevreden zijn over zijn huidige seizoen en zou hij er goed aan doen komende zomer niet te kiezen voor een vertrek, maar nog een jaar in Eindhoven te blijven.

Kieft vindt dat Bergwijn over voldoende snelheid en kwaliteiten beschikt om af en toe op topniveau te spelen. "Toch geeft hij mij nog steeds niet het gevoel of garantie dat hij kan doorgroeien naar het niveau Memphis Depay bij Oranje", schrijft de kritische Kieft in zijn column voor De Telegraaf. "Wat aan het spel van Bergwijn ontbreekt is flair. Je mag hem niet vergelijken met Depay, maar meer bravoure in zijn acties kan geen kwaad. Het is zo bleu allemaal."

Volgens Kieft is het voor Bergwijn van groot belang dat hij snel doorgroeit en bepalender gaat worden voor zijn werkgever. "Deze Bergwijn heeft nog niets in het buitenland te zoeken. Zijn huidige prestaties bij PSV accepteren ze in de grote competities niet van een dure aankoop", stelt Kieft. "Bij Depay heeft iedereen kunnen zien dat in het buitenland heel andere wetten gelden. Voor de ontwikkeling van Bergwijn is het daarom veel beter om nog een seizoen bij PSV te blijven", aldus Kieft over Bergwijn, dit Eredivisie-seizoen goed voor twaalf doelpunten en twaalf assists. De PSV-aanvaller creëerde 58 kansen, meer dan welke speler dan ook in de competitie.


De vergelijking met Depay wordt gemaakt. De aanvaller van Olympique Lyon was de Eredivisie ontgroeid, maar wist het niet te maken bij Manchester United. "De huidige Bergwijn is nog lang niet zover als Depay toentertijd. Zoals vorige week tegen Ajax moet die grote kans van hem bij 1-1 honderd procent een doelpunt zijn. Zolang Bergwijn die garantie niet geeft, kan hij zomaar ondersneeuwen bij een buitenlandse club waar de concurrentie moordend is", aldus Kieft. "Een jaar extra Eredivisie betekent een jaar lang elke week spelen, nationaal en internationaal en extra ervaring opdoen. Op die manier kan hij zich wel de brutaliteit, het vertrouwen en de overtuiging eigen maken om te slagen in grote competities."

MLB: Polanco slaat eerste cycle van het jaar

Jorge Polanco heeft de eerste cycle van het jaar geslagen. De 25-jarige kortestop van de Minnesota Twins sloeg eerste een triple, gevolgd door een honkslag, daarna een homerun en sloot in de zevende inning zijn cycle af met een tweehonkslag. 

Polanco slaat eerste cycle van het jaar (Bron: Youtube.com)


Ondanks de cycle van Polanco ging de wedstrijd kansloos verloren tegen de Phillies: 10-4. Na de eerste inning stond de ploeg al met 5-0 voor tegen de Twins, de ploeg van Jonathan Schoop.

Bij de Boston Red Sox loopt het dit seizoen nog niet goed. De kampioen van 2018 heeft na negen wedstrijd er zeven van verloren. Ook vannacht ging de ploeg met duidelijke cijfers onderuit, ditmaal tegen Arizona Diamondbacks: 15-8. Vooral starter Rick Porcello had een moeilijke avond. Na nog geen vijf innings had de winnaar van de Cy Young Award 2016 al zeven runs tegen. Hij werd vervangen door Brian Johnson, maar hij kreeg in iets meer dan één inning ook zeven runs tegen. 

Mike Trout liet nogmaals zijn waarde zien voor de Los Angeles Angels. De superster van de Angels sloeg twee homeruns in de wedstrijd tegen de Texax Rangers en bezorgde de thuisploeg een 3-1 overwinning.

Mike Trout belangrijk voor Angels met twee homeruns (Bron: Youtube.com)


Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago White Sox - Seattle Mariners 10-8
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 6-10
St. Louis Cardinals - San Diego Padres 3-5
San Francisco Giants - Tampa Bay Rays 2-5
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 2-0
Philadelphia Phillies - Minnesota Twins 10-4
Cleveland Indians - Toronto Blue Jays 3-2
Arizona Diamondbacks - Boston Red Sox 15-8
Atlanta Braves - Miami Marlins 4-0
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 13-10
Houston Astros - Oakland Athletics 3-2
Los Angeles Angels - Texax Rangers 3-1

'Medegevangenen Gökmen T. waarschuwden voor radicalisatie'

Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die het van een betrouwbare bron zegt te hebben, hebben vier medegevangenen van Gökmen T. gewaarschuwd dat hij flink aan het radicaliseren was en dat hij verontrustende uitspraken deed. Gökmen T. is de verdachte van de tramaanslag in Utrecht afgelopen maand, waarbij vier mensen om het leven kwamen.

De bron meldt verder dat T. ruzie kreeg met een bewaker, inclusief een kopstoot, omdat hij op een gebedsmatje wilde bidden. Hij werd vanwege het incident in afzondering gezet, maar het gerechtshof stelde hem tijdens die periode op vrije voeten. Hij had aan het hof beloofd mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en mocht sindsdien onder voorwaarden naar buiten.

Wegens winkeldiefstal en inbraak zat T. al vast, daarnaast was hij verdachte in een verkrachtingszaak, alvorens hij op 18 maart toesloeg in een tram in Utrecht. Het is niet bekend of er iets met de waarschuwingen van T.'s medegevangen is gedaan.

Tien gewonden bij kettingbotsing in Wijkertunnel

Vrijdagmiddag heeft er een kettingbotsing plaatsgevonden in de Wijkertunnel op de Rijksweg A9. Hierbij raakten 10 mensen gewond.

Rond 14.35 uur raakten 16 voertuigen betrokken bij de aanrijding in de Wijkertunnel op de A9. Er hebben vier afzonderlijke ongevallen plaatsgevonden, waarbij er bij 1 ongeval 9 voertuigen betrokken waren. Vijf slachtoffers zijn ter plaatse behandeld en vijf slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

De A9 is geheel afgesloten geweest voor het verkeer. De Verkeersongevallenanalyse doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Voetbalsters verslaan Mexico in oefenduel

De Nederlandse voetbalsters hebben in een vrijwel uitverkocht Gelredome zonder grote moeite het oefenduel met Mexico gewonnen. Het bleef weliswaar bij een magere 2-0, problemen waren er eigenlijk geen moment voor Oranje.

Shanice van de Sanden schoot de bal al vroeg op de lat en herhaalde dat niet veel later nog eens. Nederland bleef domineren en na dik twintig minuten was het dan raak: Vivianne Miedema opende de score door een rebound op een hard schot van Jill Roord binnen te werken.

Kort voor rust werd de score verdubbeld, nadat Lieke Martens een schot in de verre hoek zag eindigen. In de tweede helft waren er zat kansen op de 3-0, maar die viel niet. Een fout van Anouk Dekker zorgde bijna voor de 2-1, maar de verdedigster herstelde zich snel en het bleef bij 2-0.

Sherida Spitse en Lieke Martens werden nog even geëerd: Spitse speelde ondanks haar pas 28 jaar vorige maand al haar 159e interland en is nu recordinternational, Martens speelde haar 100e wedstrijd voor Nederland.

NBA: Magic walst over Hawks, Griffin schittert niet genoeg

De basketballers van de Orlando Magic hebben weer een stap gezet richting de play-offs. In eigen huis werd het tegen de Atlanta Hawks geen moment spannend: met 81 punten in de eerste helft - een teamrecord - walste de ploeg met speels gemak over de Hawks, die met 149-113 op de broek kregen.

De Detroit Pistons zijn al enige tijd 'vrijwel zeker' van een play-offticket, maar het lukt maar niet om het honderd procent zeker te maken. Op bezoek bij de Oklahoma City Thunder schitterde Blake Griffin met 45 punten, maar het was niet genoeg om te winnen. OKC werd onder meer dankzij 30 punten van Paul George op weg geholpen naar een 123-110 zege en dus moet Detroit nog altijd aan de bak.

Uitslagen NBA vrijdag
Charlotte Hornets - Toronto Raptors 113-111
Orlando Magic - Atlanta Hawks 149-113
Washington Wizards - San Antonio Spurs 112-129
Houston Rockets - New York Knicks 120-96
Indiana Pacers - Boston Celtics 97-117
Minnesota Timberwolves - Miami Heat 111-109
Oklahoma City Thunder - Detroit Pistons 123-110
Dallas Mavericks - Memphis Grizzlies 112-122
Utah Jazz - Sacramento Kings 119-98
Phoenix Suns - New Orleans Pelicans 133-126 OT
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 119-110
Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 120-114
Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 117-122

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

17-jarige doodgeschoten om 'stoerdoenerij'

Zonder noemenswaardige aanleiding werd een 17-jarige jongen vorig jaar april neergeschoten in een Haagse shishalounge. Ruzie over een ballonnetje lachgas, meer ging er aan het schieten niet vooraf. De jonge Hagenaar overleed anderhalve dag later in het ziekenhuis. De toen 19-jarige schutter stond vrijdag voor de rechter.

Het slachtoffer is op 7 april naar de shishalounge gegaan voor een leuke avond met vrienden. Bezoekers verklaren ook dat het een prima avond is, zonder problemen. Tot kort na middernacht. Er is een woordenwisseling ontstaan achterin de zaak, op het verhoogde deel. De 17-jarige zit daar met vrienden tegenover een andere groep.

Iemand van de andere groep heeft al tot twee keer toe een ballon met lachgas aangeboden aan een meisje uit de groep van het slachtoffer. Die moet daar niets van hebben. En bij de tweede keer gooit een van haar vrienden de ballon terug. Ze zijn er klaar mee.

Twee schoten
Het leidt tot een over en weer schreeuwen, waarbij de jongens opstaan en tegenover elkaar komen te staan. Getuigen horen onder meer dat er wordt geroepen: 'Wat gooi jij die ballon naar hem, ik knal jou!' Ook het 17-jarige slachtoffer staat op. Hij probeert de boel te sussen, net zoals vrienden van de verdachte die proberen hem weg te voeren.

Alles lijkt weer rustig. Maar dan gaat het toch mis, zodra zijn vrienden de verdachte loslaten. 'Uit het niets rende hij op het slachtoffer af,' vertelt een getuige. 'Hij pakte onder het rennen een pistool uit zijn schoudertas, laadde het en ik zag dat hij het pistool vervolgens op het slachtoffer richtte. Toen hoorde ik twee schoten.'

Stoer doen
De schutter weet langs de ontzette bezoekers weg te rennen, de zaak uit, en is lange tijd onvindbaar. Hij wordt aangehouden wanneer hij een week later in Brabant aan de kant wordt gezet, omdat hij opvallend rijdt. De agent ziet dan dat hij in Den Haag gesignaleerd staat voor een moord. Verdachte heeft vervolgens een jaar lang niets willen verklaren. Pas vandaag, op zitting, bekende hij de schutter te zijn geweest.

De aanleiding blijft schimmig. Al zegt verdachte er in de gevangenis wel iets over tegen een vriend, niet wetend dat de politie meeluistert. Volgens de vriend denken mensen dat het om een ballon ging. 'Om een ballon?' reageert de verdachte. 'Kanker op, die ballon! Ging erom dat die boy bink deed.'

'Jongens zijn het nog'
Kennelijk heeft het slachtoffer in de ogen van de verdachte net iets te tof gedaan. En was dat aanleiding voor hem om te schieten. Om te laten zien dat hij nóg stoerder was. 'Maar het is niet stoer,' zei de officier van justitie op zitting. 'Er is niets stoer aan het dragen van een vuurwapen. Er iets niets stoer aan het doodschieten van een ander. Het is laf. Het is laf en het is verschrikkelijk.'

'Een jongen van 19 jaar schiet een jongen van 17 jaar dood,' bracht ze de leeftijd in herinnering. 'Jongens zijn het nog. Tieners. Zo jong, en de rest van je leven kwijt.' De impact van de twee schoten kwam pijnlijk naar voren in een slachtofferverklaring van de moeder van het slachtoffer.

Strafverzwarend
Volgens het Openbaar Ministerie is doodslag bewezen. Uitgangspunt voor straffen in dergelijke zaken is vaak 8 tot 10 jaar gevangenisstraf. Maar volgens de officier van justitie zijn er in deze zaak veel punten die strafverhogend meewegen. 'Zo was er totaal geen aanleiding die deze verschrikkelijke daad ook maar enigszins kan verklaren,' stelde ze. 'Daarnaast heeft verdachte zich bereid getoond niet alleen een vuurwapen te dragen, maar dit ook in een volle shishalounge te gebruiken. Ook het feit dat hij niet eenmaal maar zelfs twee keer de trekker heeft overgehaald, reken ik hem zwaar aan.'

Nu verdachte aan geen enkel persoonlijkheidsonderzoek heeft willen meewerken, vindt het OM dat hij volledig toerekeningsvatbaar moet worden geacht. Zijn daad kan hem dus volledig worden aangerekend. Verder is er maar één punt dat strafverminderend zou kunnen meewegen: zijn leeftijd. 'De verdachte is nog jong,' erkende de officier van justitie, 'maar op mijn eis heeft dat slechts een zeer beperkte invloed.'

Ze vroeg de rechtbank om verdachte 12 jaar cel op te leggen. Over twee weken is de uitspraak.

NHL: Blue Jackets pakken laatste play-offticket, Sprong scoort bij seizoensafsluiter

De ijshockeyers van de Columbus Blue Jackets hebben zich als zestiende en laatste team geplaatst voor de play-offs in de NHL. Op bezoek in Madison Square Garden won de ploeg van de New York Rangers en daarmee kunnen de Montreal Canadiens niet meer voorbij Columbus.

Cris Kreider opende de score voor de Rangers in de tweede periode, vroeg in de derde periode tekende Ryan Dzingel voor de gelijkmaker. Artemi Panarin bracht de bezoekers op voorsprong, maar Pavel Buchnevich was zeven seconden voor tijd goed voor de gelijkmaker. In overtime werd niet gescoord en in de shootouts was het Panarin die de Blue Jackets alsnog naar de winst en dus het postseason schoot.

De Anaheim Ducks hebben als eerste team hun 82e en dus laatste wedstrijd van het reguliere seizoen afgewerkt, in het geval van de niet voor de play-offs geplaatste Ducks dus ook de seizoensafsluiter. Korbinian Holzer scoorde zijn eerste NHL-goal in ruim twee jaar, Sam teel voegde er een shorthanded goal aan toe en Daniël Sprong was in de tweede periode ook trefzeker, waardoor de Los Angeles Kings met 5-2 verslagen werden.

De enige andere wedstrijd van de avond ging tussen de Chicago Blackhawks en de Dallas Stars. Patrick Kane tekende voor twee goals, goalie Cam Ward was in zijn 700e wedstrijd goed voor 25 reddingen en de Blackhawks wonnen zo met 6-1.

Ducks - Kings (Bron: YouTube)

OM eist celstraffen om mestfraude

"Nederland is te klein om alle dierlijke mest die hier geproduceerd wordt op een milieuverantwoorde en legale wijze te verwerken” zo begon de officier van justitie vrijdag haar requisitoir tegen een boer die bemiddelde bij mesthandel en twee andere boerenbedrijven: “Dit dossier laat een tipje van de grote frauderende mestbult zien die we in Nederland hebben. Uit onderzoek blijkt dat naar schatting tussen de 25 tot 40% van de mest illegaal wordt verhandeld of gedumpt. Fraude komt zoveel voordat deze wellicht als normaal wordt gezien, maar het is niet normaal. Het gaat om ondermijnende criminaliteit.” De boeren die op zitting stonden hoorden tot 12 maanden gevangenisstraf - waarvan vier maanden voorwaardelijk - tegen zich eisen. Daarnaast eist het OM ontnemingen van meer dan een ton.

Het OM vindt fraude met mest ernstig. In mest zit onder andere stikstof en fosfaat. Het gebruik van te veel mest op land is schadelijk voor het milieu omdat de niet opgenomen mest in de bodem en in het (grond)water terecht komt. Om de belasting voor het milieu zo veel mogelijk te beperken is er een mestbeleid, waarin gebruiksnormen zijn vastgesteld. Hierbij zijn maximale hoeveelheden bepaald voor stikstof, fosfaat en dierlijke mest.

Indien meer mest op een bedrijf is dan verwerkt kan worden, moet deze afgevoerd worden en dat is een kostbare aangelegenheid. Dat maakt de verleiding om te frauderen groot, met alle gevolgen van dien. “Er staat voor zowel de boer, de sector als de Nederlandse samenleving heel veel op het spel als de boeren door blijven gaan met het op deze manier structureel frauderen met mest,” zei de officier van justitie op zitting: “De bodem, ons grondwater en de lucht raken door de overbemesting vervuild. Dit leidt tot een afname van de soortenrijkdom in de natuur en vergaande gezondheidsgevolgen voor mens en dier.” Daarnaast kan de verlenging van de derogatie op het spel komen te staan.

Strafbare feiten
Dit onderzoek met de naam 'Eider' richtte zich op twee boerenbedrijven en een bemiddelende boer. Ze maakten vermoedelijk gebruik van twee fraudepatronen. De eerste is dat de verdachten deden of er mest werd overgebracht naar de mesthandelaar. Het vermoeden is dat dit in werkelijkheid niet gebeurde. Daarnaast deden de boerenbedrijven op papier lijken of ze over meer percelen konden beschikken, dan ze in werkelijkheid konden. Hoe meer grond, hoe meer mest je mag uitrijden.

De verdachte bemiddelende boer ging op zoek naar graspercelen die nog niet waren opgegeven in het systeem. De percelen waren van argeloze burgers. Ze werden geregistreerd als land om mest over uit te rijden. Uit onderzoek blijkt dat dit gebeurde om de mestadministratie sluitend te krijgen. De mest zou nooit zijn uitgereden over die extra percelen. In plaats daarvan reden de verdachte boeren vermoedelijk veel te veel mest uit over hun eigen land. Met alle gevolgen van dien.

Grootschalige fraude
De verdachte bemiddelende boer heeft bij de NVWA uitvoerig verklaard over de grootschaligheid van de fraude. Hij zou tientallen boeren in Friesland hebben gefaciliteerd om te frauderen: “Hij verklaarde hoe kinderlijk eenvoudig het voor intermediairs is om met apparatuur te rommelen. Als het op papier allemaal maar klopt is het voor de NVWA praktisch onmogelijk om er achter te komen wat er nu met de mest gebeurd is,” zei de officier op zitting. Uit dit onderzoek zijn nog zeker twee strafrechtelijke en meerdere bestuursrechtelijke onderzoeken voortgekomen.

Ernstige feiten
“Mestfraude is in Nederland een groot maatschappelijk probleem. Boeren lijken op grote schaal te frauderen met de mest. Het lijkt in deze branche normaal te zijn geworden. Het is een georganiseerde vorm van fraude die heel bewust over een ruime periode het wettelijk systeem ondermijnt,” zei de officier van justitie op zitting: “Het is ondermijnend gedrag, het zijn misdrijven die naar de mening van het Openbaar Ministerie gesanctioneerd moeten worden met onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Dit omdat deze vorm van fraude grote risico’s voor mens en milieu met zich meebrengt. Water en grond kunnen verontreinigd raken. Dan heb ik het nog niet over de economische gevolgen voor de boeren als Nederland de derogatie verliest.”

En dat niet alleen, zei de officier van justitie: “Daar komt ook nog eens bij dat het opsporen van deze mestfraude niet eenvoudig is. Handhaving is een groot probleem. Dit omdat het een gesloten systeem is waarbij mensen hun mond houden. We zijn afhankelijk van toevalstreffers en mensen die openheid geven. Dit weegt mee in mijn strafmaat.”

Strafeisen
Toch eiste de officier tegen de bemiddelende boer geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf: “Hij is de spin in het web geweest, maar het initiatief lag deels bij de boeren. Zwaar in het voordeel van verdachte weegt dat op het moment dat de NVWA een onderzoek instelde, hij openheid van zaken heeft gegeven. Daarmee heeft hij in ernstige mate zichzelf belast. Dit is hem in zijn woonomgeving niet in dank afgenomen.” De officier eiste tegen de bemiddelende boer een werkstraf van 240 uur. Daarnaast eiste de officier een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Ook vordert de officier van justitie ruim een ton ontneming voor de gelden die hij heeft ontvangen voor de ficitieve mest en het opstellen van valse documenten. Naast het strafrechtelijk onderzoek wordt deze verdachte in het bestuursrecht geconfronteerd met naheffingen.

De boerenbedrijven die op zitting stonden en de natuurlijke personen hebben volgens het OM juist geen verantwoordelijkheid genomen: “Ze verschuilen zich achter anderen.” Eén boerenbedrijf heeft een bestuurlijke naheffing opgelegd gekregen - met boetecomponen t- van 174.316 euro. Het OM eiste tegen beide natuurlijke personen een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Voor de firma eiste de officier een geldboete van 50.000 euro - waarvan €25.000 voorwaardelijk - met een proeftijd van 3 jaar.

Het andere boerenbedrijf moet een bestuurlijke naheffing betalen van bijna 150.000 euro. Het OM eiste daarnaast een geldboete van 50.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk voor de firma. Tegen de natuurlijke persoon eiste het OM een gevangenisstraf voor de duur van 10 maanden - waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Petitie om snorfietsers op fietspad te houden haalt benodigde 40.000 handtekeningen

Een petitie die beoogt dat snorfietsers in Amsterdam niet naar de rijbaan hoeven en geen helm hoeven te dragen is 40.000 keer ondertekend. Daarmee is het aantal bereikt dat nodig is om een politieke reactie in de Tweede Kamer te krijgen.

Vanaf 8 april moeten de snorfietsers de rijbaan op en worden ze verplicht een helm te dragen. Veel scooterrijders zijn allesbehalve blij met de maatregel. Afgelopen zaterdag protesteerden zij op de Dam, op maandag was een protest gepland op de Haarlemmerweg, waarna de scooterrijders door de stad reden om al toeterend hun stem te laten horen.

De petitie stond sinds begin maart online. 'We willen graag voorkomen dat ongelukken gebeuren! Er zijn genoeg alternatieven waarbij snorfietsers NIET de weg op hoeven!', is op de pagina van de petitie te lezen. 

Als de petitie aan alle regels voor een burgerinitiatief blijkt te voldoen, wordt het voorstel behandeld in de Tweede Kamer. Als een meerderheid van de Kamerleden instemt met het voorstel, wordt de minister gevraagd het beleid aan te passen.

 
 
 

Curlers sluiten WK op waardige wijze af

De Nederlandse curlers hebben het WK in het Canadese Lethbridge waardig afgesloten. Skip Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen wonnen op de slotdag van Zuid-Korea en maakten het Canada lastig.

Tegen het Zuid-Korea van skip Kim Soo-hyuk ging het constant gelijk op. In het achtste end kwam Nederland met twee punten op een 7-5 voorsprong, maar de Koreanen kwamen in het negende end langszij: 7-7. In het beslissende end pakten Van Dorp en co alsnog de winst: 8-7.

De laatste tegenstander was het thuisteam van skip Kevin Koe, tweevoudig wereldkampioen en viervoudig - en regerend - kampioen op the Brier, het 'nationale kampioenschap' van Canada en veruit het sterkste curlingtoernooi op aarde. Het Zoetermeerse team wist Koe en co opvallend goed partij te bieden, maar uiteindelijk kwamen ze één punt tekort: 5-6.

Zaterdag worden de kwart- en halve finales gespeeld, zondag wordt gestreden om de wereldtitel. Nederland sloot het toernooi af als tiende in het veld van dertien deelnemers.

Hotelbrand in Maastricht: 1 dode

In Maastricht is vanmorgen bij een brand in hotel Beaumont  een dode gevallen. De brand brak rond 06:30 uur uit op één van de hotelkamers. De oorzaak is nog niet bekend. 

De overige gasten werden in de omgeving van het hotel opgevangen en bleven verder ongedeerd. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Liverpool pakt leiding terug in Premier League

Liverpool heeft de leiding in de Premier League weer teruggepakt van Manchester City, wat een wedstrijd minder gespeeld heeft en de twee punten achterstand dus weer goed kan maken. Op bezoek bij Southampton won Liverpool met 1-3.

De thuisploeg begon beduidend sterker en kwam dankzij Shane Long dan ook op voorsprong, de vijftigse Premier League-goal voor de Ier. Naby Keïta tekende voor de gelijkmaker en wel tegen zijn oude coach: Ralph Hasenhüttl van Southampton was vorig seizoen nog coach van RB Leipzig, waar Keïta speelde.

Een mazzeltje was het overigens wel: Mo Salah stond buitenspel, maar dat werd niet gezien en opvallend genoeg kent de Premier League pas vanaf volgend seizoen de VAR. Met wat moeite speelde Liverpool zich vervolgens naar de winst: Salah trok een ferme sprint en maakte de 1-2, Jordan Henderson tekende voor de 1-3.

FOK! Wat een weer: droog

De dag begint bewolkt en nevelig. Zeer lokaal kan er vanmorgen in het westen en noorden wat lichte motregen vallen, maar verder is het droog. Later vanochtend kan de zon in het noordoosten en in Limburg al tevoorschijn komen. In de loop van de middag breekt de zon van het oosten uit geleidelijk op steeds meer plaatsen door. In het westen blijven wolkenvelden waarschijnlijk ook vanmiddag hardnekkig. De maximumtemperatuur varieert van 14°C in het westen tot lokaal mogelijk 19°C in het uiterste noordoosten. Op de Wadden ligt de temperatuur rond 12°C. De oostelijke wind is meest matig.

Komende nacht zijn er vooral in het zuiden en westen wolkenvelden en daar is een zeer lokale bui niet uitgesloten. Elders zijn er brede opklaringen, waarin lokaal (grond)mist kan ontstaan. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig en de temperatuur daalt naar circa 8°C.

Zondag overdag verdwijnt ook in het zuiden en westen de bewolking en wordt het vrijwel overal zonnig. In het uiterste zuiden is later in de middag of in de avond zeer lokaal een bui mogelijk. De temperatuur loopt op veel plaatsen op naar 19-20°C. Op de Wadden blijft de temperatuur bij een graad of 15 steken. De oostelijke wind is meest matig. (Bron: KNMI)

Avondlucht in Purmerend (Foto: spylacopa_68)
Mooie avondlucht in Purmerend. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.